Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 773

Tema: Popis stanovništva i izjašnjavanje po pitanju vjere

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

puntice, ti si se ovim zadnjim postom, približila dijaninom tumačenju, kako se meni čini

A gdje sam ja to rekla da treba činiti dobro iz straha od Suda, ili da ja osobno činim dobro zato jer se bojim Suda?

meni se većim čini raditi dobro bez straha od suda, nego zbog njega
    Zar je ovo uopće upitno? Zar mislite da kod Boga prolazi proračunatost?

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    aha. to se tako samo tješe ovi sa čudnim avatarima, okultisti, mistici i slični.......

Ali istina je još utješnija.
    Nema pakla. (nadam se )
    kuš mujice, ako nema pakla reinkarnirat ću se u buba švabu!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dijana, ajd spavat, ne bi da nisi trudna, al ovako me strah iznervirati te

približila tvom tumačenju u smislu da moraš vjerovati u nešto veće od sebe, pa makar u kamen
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 28.03.2011. at 01:18

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

odnosno....
    Ivan Pavao II. je imenovao kardinalom - što je bila samo počast, ali vidna i znatna, jer je bio već stariji od 80 godina - i jednoga od najvažnijih katoličkih teologa prošlog stoljeća, Hansa Ursa von Balthasara, koji je teorijski pretpostavio kako "Pakao postoji, ali bi mogao biti prazan", jerbo je "Božje milosrđe beskrajno kao i Njegov oprost".

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    dijana, ajd spavat, ne bi da nisi trudna, al ovako me strah iznervirati te

približila tvom tumačenju u smislu da moraš vjerovati u nešto veće od sebe, pa makar u kamen

Ama ne moraš vjerovati u ništa, al ja vjerujem...

A za trudnoću, pah, imam tipičnu trudničku nesanicu, ja mogu do jutra ovako

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    neće te ni pitati kako se ti osjećaš i u što vjeruješ-pitat će te upravo ovo drugo, što osjećaš prema postupcima KC? Zapravo to pitanje to znači.
    to je poanta postojanja popisa stanovništva, briga njih za tvoj duhovni život
    ne to je tvoje tendenciozno tumačenje pitanja. pitanje je zapravo pripadaš li kojoj vjerskoj zajednici, odnosno osjećaš li pripadnost. zapravo pitanje je vrlo jednostavno, a sve ostalo ovo ostalo bi spadalo u nekakvu izbornu kampanju. i ono za i ono protiv.
    a nije poanta popisa stanovništa vidjeti što osjećaš prema postupcima crkve nego vidjeti koliki je postotak kojih vjera ili ateista pa će na temelju toga donositi nekakve zaključke za daljnje postupanje.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Vjera je obilježje koje označava pripadnost pojedinca određenom vjerskom sustavu i pritom nije važno je li osoba upisana u knjigu pripadnika neke crkve ili vjerske zajednice niti je li osoba praktični vjernik ili nije.
    Prema članku 40.Ustava Republike Hrvatske u RH se jamči sloboda savjesti i vjeroispovijesti i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Na pitanje o vjeri postoje 4 odgovora:
    katolička
    druga (upisati koja)
    nije vjernik/ca
    ne izjašnjava se

Popisivač će upisati TOČNO onakav odgovor kako se osoba izjasnila( bez komentara i potpitanja)
    Agnosticizam nije vjera, ali ako osoba tako izjavi, tako se i upiše.

I ne treba bojazan od popisa, to je statistika, svi smo mi brojevi...
    X

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako za svoju malodobnu djecu odlučujete,hoće li dojiti,imati platnene pelene,biti rođeni prirodno ili na carski, kada će jesti,spavati, hoće li biti vegetarijanci, hoće li ili neće gledati TV, učite ih hodati, odlučujete ih liječiti itd. i pritom ih ne pitate za njihovo mišljene jer su premali, onda stvarno neznam u čemu je problem kada se trebate izjasniti po pitanju njihove vjeroispovjesti. Nisu li oni još ovako mali dio vas i usvajaju samo ona znanja i utjecaje koja im vi prenosite? Ne vidim koje to djetetovo pravo povrijeđujete, ako ste religiozni i njega tome učite, da moli, ide u Crkvu,đamiju itd....ili ako ste ateisti i učite ga stvarima koje su vama bitne, a ne nekoj religiji- te se shodno tome za njega i izjasnite na popisu stanovništva-jer je dijete (beba) dio Vas? Jedno su djeca od 15g,16g, koja već imaju donekle formirane svoje stavove, i mišljenja a drugo bebe i osnovno školci.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ne to je tvoje tendenciozno tumačenje pitanja. pitanje je zapravo pripadaš li kojoj vjerskoj zajednici, odnosno osjećaš li pripadnost. zapravo pitanje je vrlo jednostavno, a sve ostalo ovo ostalo bi spadalo u nekakvu izbornu kampanju. i ono za i ono protiv.
    a nije poanta popisa stanovništa vidjeti što osjećaš prema postupcima crkve nego vidjeti koliki je postotak kojih vjera ili ateista pa će na temelju toga donositi nekakve zaključke za daljnje postupanje.
    za daljnje postupanje prema čemu? prema tvojem duhovnom životu ili prema zajednici?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jel neko zna kakva će se još pitanja postavljati? Npr što ikog boli briga da li smo ili nismo informatički educirani??
    Uf što mene živcira taj popis, al kaže mi punac (koji je popisivač) da je kažnjivo ako odbiješ da te popišu.

Inaće potpis na IvanuZg - ako mogu djetetu određivati dal će jest meso ili ne, i dal će ić u vrtić ili ne i bla bla bla onda mu mogu i odrediti koje je vjere, dok ne bude dovoljno odrastao da to sam shvati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    Ako za svoju malodobnu djecu odlučujete,hoće li dojiti,imati platnene pelene,biti rođeni prirodno ili na carski, kada će jesti,spavati, hoće li biti vegetarijanci, hoće li ili neće gledati TV, učite ih hodati, odlučujete ih liječiti itd. i pritom ih ne pitate za njihovo mišljene jer su premali, onda stvarno neznam u čemu je problem kada se trebate izjasniti po pitanju njihove vjeroispovjesti. Nisu li oni još ovako mali dio vas i usvajaju samo ona znanja i utjecaje koja im vi prenosite? Ne vidim koje to djetetovo pravo povrijeđujete, ako ste religiozni i njega tome učite, da moli, ide u Crkvu,đamiju itd....ili ako ste ateisti i učite ga stvarima koje su vama bitne, a ne nekoj religiji- te se shodno tome za njega i izjasnite na popisu stanovništva-jer je dijete (beba) dio Vas? Jedno su djeca od 15g,16g, koja već imaju donekle formirane svoje stavove, i mišljenja a drugo bebe i osnovno školci.
    to je tradicija i pripadanje zajednici, nije vjera, moja djeca pripadaju KC, jerbo su kršteni, i imaš apsolutno pravo, oni bi na popisu stanovništva (ako ja to želim) trebali biti-katolici- a oni ne vjeruju u ništa, jer nisu intelektualno dovoljno za to sposobni. Doduše, znaju reći da vjeruju da je Bog svemoćan i da vjeruju u njega, čak do te presmješne mjere, da ignoriraju slobodnu volju (to mi je fascinantno, kako neki odrasli kršćani doživljavaju Boga-baš kao moje 6godišnje dijete-što ne treba biti uvreda, nego zanimljivost)...moje 6godišnje dijete Boga opisuje kao puppet mastera, koji odozgora, tašt i ljut, upravlja našim životima do te mjere da odlučuje hoće li tata sutra na posao.
    Dakle, ne vjerujem, al složit ću se s tobom-mislim da se o (ne)pripadnosti vjerskoj zajednici za svoje dijete može (a vjerojatno i mora) izjasniti, a o vjeri dijete od određeni dobi i određene informiranosti nema pojma.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 28.03.2011. at 09:33

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

za daljnje postupanje prema čemu? prema tvojem duhovnom životu ili prema zajednici?
    pa prema zajednici, naravno. i zato će se svatko izjasniti za sebe jer ovo je popis stanovništva, a ne politički izbori.
    a kada na jesen (ili kada već) budu izbori onda će biti i izborna kampanja pa tada treba dobro odlučiti koga dovesti na vlast po svojim željama i potrebama. jer vlast odlučuje kako će se ti statistički podaci upotrebljavati.
    ako ćemo prilikom popisa raditi političko lobiranje onda ajmo svi ravnopravno (čitaj politički prljavo kako to i inače je).

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

evo sad sam načula da je kazna ako se ne odazoveš 800 kuna?!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa prema zajednici, naravno. i zato će se svatko izjasniti za sebe jer ovo je popis stanovništva, a ne politički izbori.
    a kada na jesen (ili kada već) budu izbori onda će biti i izborna kampanja pa tada treba dobro odlučiti koga dovesti na vlast po svojim željama i potrebama. jer vlast odlučuje kako će se ti statistički podaci upotrebljavati.
    ako ćemo prilikom popisa raditi političko lobiranje onda ajmo svi ravnopravno (čitaj politički prljavo kako to i inače je).
    da, u tome i je kvaka, u ljudima koji osjećaju sukob između zajednice i osobnih uvjerenja, načela, ljubavi O tome raspravljamo već na drugoj temi
    Ateisti znaju na čemu su, njihov je zapravo najveći problem činjenica da je HR samo deklarativno sekularna država, ili je sekularna kad državi to odgovara (vrlo zanimljiv primjer je MPO i pobačaj-koji je dozvoljen). Il to da (ne)pripadanje Crkvi nosi nekakve političke i društvene tegove, koji su valjda u otpadanju i čije odvajanje od države i dovodi ateiste do faze da potiču jedni druge na priznanje da NE vjeruju-i da time nisu manje ništa-a pogotovo ne manje Hrvati (što im se vjerojatno predbacivalo vrlo dobar dio života)

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako se ovo, kojim slučajem, odnosilo na moj zadnji ispovjedni post, osjećam potrebu kazati da to uopće nije moja dilema. Dapače, čak bih se i složila. Međutim, u zajednici ateistkinje i rimokatolika, od čega je ovaj zadnji "papirni katolik", dakle nije nogom u crkvu stupio ohoho od kada, ne prakticira molitvu itd. ali se izjašnjava katolikom jer su to svi njegovi od ćukundjeda pa naovamo ,bliži je ateizmu ali to ne bi ni mrtav priznao i nosi u sebi kompleks male sredine u kojoj ne biti katolik znači samo jedno- biti tvrdokorni komunist kojeg valja razapeti
    Dakle, u takvoj zajednici prijaviti dijete kao katolika po meni je malo..hm..licemjerno

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Najbolje da vas dvoje porazgovarate o tome sad , a ne kad vas popisivači dovedu pred gotov čin. Inače mislim ako niste doma, da se sami morate negdje javiti u koje ste vrijeme kući ili negdje doći pa ispuniti taj popis-nisam sigurna. A kazne postoje, za krive podatke, tj. za davanje možda podataka u nečije ime-muž-žene a ova ga prijavi.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se ovo, kojim slučajem, odnosilo na moj zadnji ispovjedni post, osjećam potrebu kazati da to uopće nije moja dilema. Dapače, čak bih se i složila. Međutim, u zajednici ateistkinje i rimokatolika, od čega je ovaj zadnji "papirni katolik", dakle nije nogom u crkvu stupio ohoho od kada, ne prakticira molitvu itd. ali se izjašnjava katolikom jer su to svi njegovi od ćukundjeda pa naovamo ,bliži je ateizmu ali to ne bi ni mrtav priznao i nosi u sebi kompleks male sredine u kojoj ne biti katolik znači samo jedno- biti tvrdokorni komunist kojeg valja razapeti
    Dakle, u takvoj zajednici prijaviti dijete kao katolika po meni je malo..hm..licemjerno
    petarpan spominjana je već na temi preporuka evropskih statističara kako napraviti popis stanovništva, tu se spominje i nešto u stilu "dati upute kako upisati djecu čiji se roditelji različito izjašnjavaju po pitanju vjere", ta preporuka ide državi da se malo pozavi tematikom.Nisam ju pročitala, a sad me baš zanima (to ću van radnog vremena )
    krumpiric puno mudro zboriš
    RozaGroza imaš na DZS kako izgleda popisnica

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

oh, nova tema
    hvala Teice

vidim da se opet oftopičari, ali ima jako dobrih postova. Toliko za sad...
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 28.03.2011. at 11:00

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kakvo postupanje?

Ja uopće ne vjerujem da će podaci iz popisa stanovništva donijeti ikakve promjene.
    Samo vrijeme donosi promjene. Evo kako smo danas već puno liberalniji nego prije 20 godina. Ili 50.
    Kroz još neko vrijeme će biti sasvim svejedno tko je vjernik, tko ateist. Djeca će u školi birati između vjeronauka i etike, nikoga se neće krivo gledati zbog njegovog izbora (i nitko neće usamljen lutati školskim hodnicima ).

Uz to, ja koja sam uvijek kontra mode (praktični katolik do 90.-tih, a vrlo nepraktični poslije) moram priznati da nikad nisam imala nikakvih problema zbog svojih stavova.

I uopće ne razumijem zašto bi ikome trebalo biti neugodno izjasniti se kao katolik, ateist, hinduist ili jedi na popisu stanovništva.
    Pa i nije baš da će popisivači poslije okolo raspredati o tome tko je što rekao

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

Pa i nije baš da će popisivači poslije okolo raspredati o tome tko je što rekao

Kako gdje...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pčelo, ti si iz Zg, jelda?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pčelo, ti si iz Zg, jelda?
    Nisi nikad čitala teme o porodima?
    Nije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Nisi nikad čitala teme o porodima?
    Nije.
    ma dobro, pitam samo jer donekle razumijem ovo što marta piše-kako gdje.
    Jes, stvari idu u nekom određenom smjeru-ali...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa Vidi poruku
    evo sad sam načula da je kazna ako se ne odazoveš 800 kuna?!
    Iskreno radije platim i uskratim si nove čizme nego sudjelujem u toj bezvezariji.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a jel, kupuju se čizme od 800,00 kn, ha?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bome, ja bi radije čizme

Krumpirić, ma i ja sam iz male sredine.
    Ali nekako mi se ipak čini da se neće previše razglabati o izjašnjavanju na popisu (ne znam kakva su ostala pitanja). O ovoj temi se ionako već sve zna - pa zna selo tko je na misi, a tko nije.
    Bit će zanimljivije kometirati što je tko kuhao, kako su ukućani bili obučeni i je li im kuća bila uredna.
    Ono, uobičajeno

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a jel, kupuju se čizme od 800,00 kn, ha?
    A nemoš radit na zemlji u onim gumenima od 200 kuna Cvijeta Cvijeta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku

Bome, ja bi radije čizme

Krumpirić, ma i ja sam iz male sredine.
    Ali nekako mi se ipak čini da se neće previše razglabati o izjašnjavanju na popisu (ne znam kakva su ostala pitanja). O ovoj temi se ionako već sve zna - pa zna selo tko je na misi, a tko nije.
    Bit će zanimljivije kometirati što je tko kuhao, kako su ukućani bili obučeni i je li im kuća bila uredna.
    Ono, uobičajeno
    Da je barem tako banalno...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Marta, ne razumijem.
    Ako netko ne ide na misu (a to se vidi jer ga nema u crkvi) može se zaključiti da i nije neki uzoran katolik. Ili možda uopće nije katolik.
    Zašto bi onda bilo čudno da se na popisu ta osoba izjasni kao ateist?
    I zašto bi se oko toga trebalo previše dramiti i nešto puno prepričavati?

Ustvari, nije mi baš jasno na koji način bi izjašnjavanje o (ne)vjeri pri popisu stanovništva nekome moglo naškoditi?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni je loše to što roditelji odlučuju za maloljetnike koje su vjeroispovijesti. Dali moramo odrediti i njihovu seksualnost? Ja pišem za svih: Djeca cvijeća, BIseksualci , da selo ima o čemu pričati.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čekaj malo od kud ti to da postoji pitanje o seksualnoj opredjeljenosti?!
    Ne znam žele li to homoseksualne udruge ili pak misle da bi to bilo diskriminirajuće i zadiranje u privatnost?
    A što se tiče djece već sam odgovorila gore na to pitanje. kako odlučuješ u svemu za svoju djecu tako ćeš i na popisu o njihovoj vjeroispovjesti.
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 28.03.2011. at 13:08

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno radije platim i uskratim si nove čizme nego sudjelujem u toj bezvezariji.
    Ali skupa s Antom doći će te 1600... plus 2xčizme od 200 kn koje će se raspasti brzo nakon što vas nažuljaju => 2000 kn i opet bez čizmi
    hm

on topic, ima nešto u tome da se mnogi izjašnjavaju većinski zbog straha od seoskih tračeva, sasvim razumijem kampanju pravoslavaca u tom smjeru, pa zašto ne i ateističku kampanju.
    Meni, istina, nije toliko potrebna u smislu oslobađanja od straha pred okolinom, ali sam dobila par korisnih informacija. Mislim da akcija ima itekako smisla, pa i ako ne bude značajnih rezultata na prvu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

.
    ima pitanje u kakvoj vrsti zajednice živiš. s odgovorima: bračna, izvanbračna, istospolna i ništa od navedenog. znači, ovdje obratno od vjere nitko te ne pita za seksualnu orijentaciju, nego u kakvoj zajednici živiš.
    meni je to - ok.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne znam žele li to homoseksualne udruge ili pak misle da bi to bilo diskriminirajuće i zadiranje u privatnost?
    A što se tiče djece već sam odgovorila gore na to pitanje. kako odlučuješ u svemu za svoju djecu tako ćeš i na popisu o njihovoj vjeroispovjesti.
    Ja sam pročitala da ima i to pitanje. Kao i pitanje gdje ti je bila mati kad te rodila.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ima pitanje u kakvoj vrsti zajednice živiš. s odgovorima: bračna, izvanbračna, istospolna i ništa od navedenog. znači, ovdje obratno od vjere nitko te ne pita za seksualnu orijentaciju, nego u kakvoj zajednici živiš.
    meni je to - ok.
    I k tome, homoseksualne zajednice, koliko znam, potiču svoje članove da se izjasne na popisima stanovništva, opet iz istog razloga - dok ih, prema popisu, ima tek par posto, teže mogu tražiti ostvarivanje svojih prava...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

meni je lakše odgovoriti na pitanje o seksualnosti, jer naime, mi živimo u plemenskoj zajednici sa pradjedom, prabakom, djedom, babom, dundom... znači čoporativna zajednica

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je to - ok.
    mislim meni je to Ok pitanje ako ne smeta ljudima koji ne žele javno govoriti o svome seksualnome opredjeljenju.....

a gdje mi je bila majka....ha,ha..pa dok me je rađala vjerovatno u bolnici u Petrovoj (bar tako piše u Rodnom listu) a gdje je bila prije toga-neznam..ha,ha..kakva je vjerovatno je čistila, kuhala...odmarala se nije..ha,ha

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Popisivač mi je prva susjeda, u selu u kojem je pozdrav 'faljen Bog'. Muževa me baba podučavala kako na to odgovoriti. Ako ja ne budem kod kuće, svo troje će baba popisati pod Katolik. A katolik sam samo silom prilika...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    petarpan spominjana je već na temi preporuka evropskih statističara kako napraviti popis stanovništva, tu se spominje i nešto u stilu "dati upute kako upisati djecu čiji se roditelji različito izjašnjavaju po pitanju vjere", ta preporuka ide državi da se malo pozavi tematikom.Nisam ju pročitala, a sad me baš zanima (to ću van radnog vremena )
    Da, vidjela sam, to je članak 441. Međutim ne nađoh naputak države o tematici

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Popisivač mi je prva susjeda, u selu u kojem je pozdrav 'faljen Bog'. Muževa me baba podučavala kako na to odgovoriti. Ako ja ne budem kod kuće, svo troje će baba popisati pod Katolik. A katolik sam samo silom prilika...
    ajoj svetica, nije ni tebi lako
    a i nećeš lagat ako kažeš da živite u istospolnoj zajednici

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam pročitala da ima i to pitanje. Kao i pitanje gdje ti je bila mati kad te rodila.
    Mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe: ponuđeni su odgovori
    A) u naselju popisa
    B) u drugom naselju RH
    C) u inozemstvu

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je loše to što roditelji odlučuju za maloljetnike koje su vjeroispovijesti. Dali moramo odrediti i njihovu seksualnost? Ja pišem za svih: Djeca cvijeća, BIseksualci , da selo ima o čemu pričati.
    Pa dijete od 15 ti samo može reći što preispituje itd. Ali za dijete od 7-8-9 stvarno nema prevelikog mudrovanja.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a znači mi imamo naselja, a ne gradove, sele, općine...evo ja glupa pa ne kužim što je naselje...kvart ili grad u ovom pitanju?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ajoj svetica, nije ni tebi lako
    a i nećeš lagat ako kažeš da živite u istospolnoj zajednici

O tome ti ja govorim

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a znači mi imamo naselja, a ne gradove, sele, općine...evo ja glupa pa ne kužim što je naselje...kvart ili grad u ovom pitanju?
    Može se upisati naselje ili grad/općina. Vidi na dzs, to je obrazac P-1

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    to je jedan od paradoksa tvoje (i moje) vjere

važno je vjerovati u O, S i DS. ako ne vjeruješ nećeš biti spašen(a)
    s druge strane, moraš ljubiti bližnjega svojega kao samoga sebe. ne činiti drugima ono što ne bi htjela da drugi čine tebi itd.
    Želiš li ti da te ljudi ostalih vjera žale zato što si katolkinja? ne, ne želiš. jer misliš da te nemaju zašto žaliti. a žališ li ti ostale? žališ, jer znaš da neće biti spašeni, jer su pogani ili jednostavno vjeruju u 'krivoga' boga.

eto, to je licemjerno
    i nije jedina stvar koja je licemjerna ili paradoksalna

katolici se jako ljute i vrijeđaju kad im na vrata dođu jehovini svjedoci (npr.) i počnu im propovijedati. a što katolici rade? istu stvar! pa sjetite se potrebe pokrštavanja cijeloga svijeta, katoličkih misija i u najmanjem afričkom selu. ok, puno su dobra napravili, ali su širili vjeru na isti (ili malo žešči) način na koji to čine jehovini svjedoci, koje pak...osuđuju?!
    btw, i jehovini svjedoci vjeruju u Bibliju. i druge vjere, i sekte i pokreti isto tako. samo što svatko interpretira Bibliju na svoj način. i ne može se reći da postoji samo jedna interpretacija Biblije, jer to nije tako, i to sigurno ne tvrdi niti jedan teolog.

ok, malo sam se raspisala
    na ovo bih se htjela osvrnuti jer mi je zanimljivo iz više razloga:

prvi - sigurna sam da vjernici u citatu navedenih zajednica (Jehovini svjedoci, druge manje ili veće vjerske zajednice) uopće ne dvoje za što će se izjasniti na popisu.
    I suprotno od gore iznesenoga, ili možda navike većine katolika, osobno se nikad nisam uvrijedila kad mi dođu Jehovini svjedoci. Dapače, pustim ih u kuću, popričam, pročitam Kulu stražara (koja mi je dosadna), ali i onaj drugi časopis "Probudite se", koji je dobar i ima korisnih stvari.
    Primala sam i one mlade Mormonske misionare, upoznala neke iz Adventističke crkve, koji su me pak fascinirali koliko skrbe ne samo za duhovni već i zdrav tjelesni životo svojih vjernika (prehranu i sl.), jedan moj dobar prijatelj je član male kršćanske zajednice, napustio je katoličku crkvu jer smatra da krivo tumači Bibliju, da se ne smije štovati Djevica Marija, sveci itd.. Volim čuti njegovo mišljenje bez obzira na to što se ne odričem baš tih navedenih, "krivo štovanih" osoba.

Ma, hoću reći da meni nitko od njih nije neprihvatljiv i za sve mislim da teže istom cilju i šire istu poruku, ali držim krivim, jednako kod svih, da samo sebe smatraju ispravnim.

Naprotiv, sve njih, uključujući i one kojima je sudbina namijenila da se rode na nekom drugom zemljopisnom i civilizacijskom području, držim ispravnim.
    Tu i mislim da je naš velik problem - uzvisivati sebe s punim uvjerenjem da jedino ti ispravno tumačiš Božje riječi.

Drugo, ne bih se složila s Dijanom da je nemoguće ljubiti čovjeka ako ne vjeruješ u Boga.
    Sjećam se dobro da je jedan svećenik, više ne znam koji, vrlo često vjernicima isticao da je uzaludno pričati o ljubavi Božjoj nekome tko nikad nije upoznao ljubav nijednog čovjeka , kojemu ljubav nisu pružali roditelji, okolina, drugi ljudi....
    Samo jedni preko drugih možemo upoznavati što znači biti čovjek i u konačnici što to Bog hoće reći.
    Čovjekoljublje možemo doživjeti i od ateista i od vjernika, baš kao i kranju mržnju prema svemu moralnom i dobrom, znamo da su to jednako radili i oni koji su vjerovali u Boga (ili barem tako govorili) i oni koji nisu.

Ovo s popisom smatram pragmatičnim pitanjem, samo me strah za mujicu gdje će se svrstati

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Drugo, ne bih se složila s Dijanom da je nemoguće ljubiti čovjeka ako ne vjeruješ u Boga.
    l:
    Jedino što to Dijana ama baš nigdje nije rekla.

Ja sam se upitala kako je moguće ljubiti Krista ako ne ljubiš Boga, no ma naravno da je mnogima to moguće, evo vidjela sam ovdje, da je moguće bit i ateist, a biti vjernik, sve igra. Ma sve ok.

I nemojmo više OT, ja ne bih da me se ne vuče za jezik.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, malo mi se ne da pisati, a malo mi se čini ispraznim jer ne mogu u detalje iznijeti situaciju. Uglavnom ja nemam nikakvih problema s tim kako se izjasnjavam, ni na temu vjere, ni seksualnosti, ni nacionalnosti... Problem je u tome kome i kojim uvredljivim tonom ce se moje izjasnjavanje servirati uz sprdnju i podsmijeh. Meni nece, jer me boli dupe, ali ima onih kojima hoće i koje će to dirati...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja osobe: ponuđeni su odgovori
    A) u naselju popisa
    B) u drugom naselju RH
    C) u inozemstvu

malo mi je smiješno ovo pitanje pogotovo za nas koji smo rođeni u staroj Jugi
    tada nije bilo u inozemstvu a sada moram pisati da je bila u inozemstvu... netko bi me mogao na nekom sudu optužiti da mijenjam iskaze i da moj odgovor nije pravovaljan

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Pa dijete od 15 ti samo može reći što preispituje itd. Ali za dijete od 7-8-9 stvarno nema prevelikog mudrovanja.
    šta to znači, da ti je dijete od 7-8-9 sigurno hetero
    možda i jest, al to je samo onda defaultan odgovor, nikako ne stoposto točan

Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •