u stvari, dorotea me dobro sjetila, stariji je ateista, a za mlađu bih lagala kad bih rekla da je ateista, za nju ću majke mi napisati da vjeruje u djeda mraza. jer stvarno vjeruje da postoji.
inače, slažem se s doroteom da pitanje i ima smisla, fakat ako mogu vjerovati u vuka onda mogu i u boga. i to onako kako piše u bibliji. u principu, vjerojatno iskrenije i čišće od puno odraslih![]()
MM: Hrvat, katolik!, ja: građanin svijeta, dijete cvijeća; Klara: Hrvatica, neopredijeljena. Inače na temelju gore spomenutog eksperimenta, vjeruje u papanje
Ja pitala muža, koji je bio kontrolor na zadnjem popisu, zašto roditelji za djecu moraju odgovarati koje su vjere, a on reče - zbog međunarodne statistike!
Ja
On - tako je to po standardima UN-a, svugdje u svijetu jednako -podrazumijeva se da djecu do punoljetnosti odgajaju roditelji po svom svjetonazoru i vjeri.
Ako je roditelj vjernik, bilo koje vjere, podrazumijeva se da će tako odgajati i dijete. Ako se roditelj takvim ne osjeća, smatra se logičnim da će tako usmjeravati i dijete, ili približno tako.
Može jedan roditelj biti i ateist, a drugi vjernik, ako odgajaju dijete u toj religiji, mogu reći da je pripadnik te religije.
Malo je vjerojatno da će roditelji, primjerice, biti muslimani, a dijete odjednom baptist.
Sve do punoljetnosti, kad dijete samo odgovara na pitanja.
Dakle, možemo za svoju djecu odgovoriti što god hoćemo, neće nas nijedan popisivač hvatati za vrat, a pitanja su takva svugdje u svijetu da se mogu jednako statistički uspoređivati.
(Ako MM nije upućen u najnovije tokove, nisam ni ja, samo sam prenijela rečeno mi)
Marko vjeruje u Isusa i Boga, Bog je posvuda i nevidljiv, isto vjeruje i u Herkula i Meduzu..... ( što mi bi da ga pitam )
onda štaš pitat ostale , samo ćaću pita pa po njemu ispuni cilu familiju
nego, moje dijete je reklo da vjeruje u Boga i ništa više(laže, vjeruje u DM i zubić vilu
)
(još mi je održo predavanje o Egipćanima itd...aaaaaaajoj. Mogla sam i šutit)
Posljednje uređivanje od krumpiric : 28.03.2011. at 20:52
Ima 7 godina.
Moje dijete je izjavilo "U nikaj", pa onda "Ne znam u kaj vjerujem". Je li on agnostik?
Ja sam ateist, kao takva ću se izjasniti, MM je katolik (one vrste kao petarpanin muž), a dijete će biti... pitat ću ga na licu mjesta, pa što bude
Tuka li sam, Djed Mraz... Meni svekar ne da govoriti o djedu Mrazu. Samo mali Isus u nas donosi darove.
Kod mene iznenađenje, upravo saznadoh da mi muž više nije katolik ( a kampanju ni čuo ni vidio)
neno, a šta je sad? dok nije jedi, dobro je![]()
hbg, omaklo mi seto ti je kad se previše opustiš.
isprika daddyju![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 28.03.2011. at 21:31
Upravo jedem. Jesam sad Jedi?
Moj stari je odlucio da mu sin nece biti nista dok se sam ne izjasni sto je. Jerbo mu je bilo prebezveze da odredi sinovu nacionalnost, recimo.
A mali je stvarno imao za birati.
(Pojma nemam sto je na kraju odabrao, da budem iskrena.)
Prije 10 godina moji su imali 10 i 5 god. Izjasnili su se kao katolici jer je pritisak okoline u to doba bio velik, a valjda im je to bilo i kul da se razlikuju od mame i tate. Sin je u međuvremenu postao zagriženi ateist, a mala mi upravo govori kako još ne zna kako će se izjasniti.
Inače, mm je oduvijek ateist, a ja sam valjda nekakav agnostik
Malo off t.
Nisam baš pratila sve u vezi ovogodišnjeg popisa pa me zanima zna li netko kad će se isti početi provoditi, te da li ćemo unaprijed biti obaviješteni o dolasku popisivača, jer zaista ne znam kako izvesti da svi budemo doma. I još nešto, uskoro mi ističe osobna, pa se pitam hoću li imati kakvih problema ako je ne uspijem na vrijeme produžiti?
ma, bio je "nepraktični" katolik, ono, ima sve sakramente, "čak"
tu i tamo i na misu ode, svake prijestupne,
ali već par godina proučava nešto (neću reć' šta, nije loše, još nije Jedi), ali nisam znala da se toliko ufurao da je odlučio kako je "to baš za njega".
Uglavnom, kad sam mu postavila pitanje vezano za to izjašnjavanje na popisu, mrtav hladan izjavi da smo djeca i ja katolici, ali će se on izjasniti ili kao agnostik ili će se svrstati, ako ima na popisu išta slično opciji -
"kršćanin bez pripadnosti instituciji".
Tko kaže da mi je brak učmao,
a ne, ne, pun je iznenađenja![]()
Organ je napustio prostorije, eksperiment proveden na kritičnom uzorku. Odgovor: "Ja vjerujem u tebe ,mama"
(i evo nam začetka nove svjetske religije)
Prije nego što sam ovo pročitala pitala me starija (4,5g) kod uspavljivanja jel vjerujem u BogaJa rekoh Da, a ti? Kaže ona Ne
Zato što joj je N. rekla da nema Boga i da Isus ne postoji. I ne vjeruje meni nego N. Preobratila se tek kad sam joj rekla da ako Isus ne postoji da onda ne moramo ni kititi bor za Božić jer kako ćemo slaviti rodjendan onog koji ne postoji. :vrlo prakticna preobracenica:
Ne morate svi biti doma, nego samo 1 osoba starija od 15 god koja će dati podatke za sve.
Ukoliko se nitko ne zateče doma kad dođe popisivač, onda popisivač ostavlja poruku na vratima o terminu iduće posjete. Ako vas ni tada ne nađe, ostavit će vam novu poruku da se javite u vaš popisni centar (vjerojatno vaš gradski kotar) i date podatke.
Nastavak na Bodulicino pitanje- MORA LI osoba starija od 15 god. dati podatke za neprisutne članove obitelji?
Nda... Najbolje da si isprintam P-1 i P-2 obrasce, popunim i ostavim doma pa tko naleti nek čita iz njega
Meni je nevjerojatno da netko može ispunjavati tuđa pitanja o vjeri,npr.
Ako se stara baka nađe doma, oće ona određivati jesu li unuci informatički pismeni![]()
Ja ulijećem kao padobranac, pa odmah OT. Nama je profesorica na faksu ispričala kako kićenje bora zapravo jest kršćanski običaj. Izvorno se bor kitio s jabukama, što je bilo simbolično vraćanje jabuke na stablo spoznaje, budući da se Isus rodio kako bi iskupio grijeh praroditelja. Meni dosta interesantan podatak, a koliko je točan nisam sigurna, nigdje prije ili poslije nisam čula takvu interpretaciju.
ne slažem se s tom interpretacijom, što ne znači da je moja točna)
Pogani su slavili ekvinocij, zapravo, jel to solsticij, sramme![]()
i kitili su bijelogoricu, pa tek kasnije crnogoricu. BIo je tu neki prelazni trenutak s bijelog na crno, ne znam kakav, al ima veze s luteranima, koji su odlučili taj običaj prebacit na krščanstvo, kad ga već nisu mogli uništit.
Pa imaš karneval, tj. ex saturnalije. Samo da nije one grozne primorske glazbe.
evo moj reče da vjeruje u mene i u igračke i da je sretan što postojimo, šta reći![]()
pravoslavni i dan danas za bozic kite s jabukama. ali hrast, ne bor. kicenje crnogoricnog bora je u krscanstvo doslo iz germanskog poganizma (zato i dan danas neke katolicke regije nemaju taj obicaj, npr. talijani koji ne kite bor nego postavljaju jaslice)
kicenje bora s bozicem ima veze kao sto s vjerom imaju veze oni katolici koji ne diu na sakramente i ne zive po nauku Crkve. Ali se izjasnjavaju kao katolici na popisu, jelte. Jer kite bor.
25. prosinac mene uvijek asocira prvo na tonya cetinskog
saaamooo ostaaaje naadaaaa ...
petarpan, ti si fetivi ateist
viš, ja sam odgojena u skroz ateističkoj familiji koja je u doba socijalizma uredno na badnjak kitila bor i čekala ponoć i čestitala si božić![]()