@SikaPika, budem, samo malo strpljenja

@smedja, ghee=maslo i dobije se tako da se putar kuha na laganoj vatri dok ne iskuha voda, a mrvice koje u njemu ostanu dobiju "zlatnu" boju. Kritično je prekinuti vatru na vrijeme kako te mrvice ne bi zagorile. Kad se malo ohladi procijedi se kroz sito za čaj i to je to. Može jako dugo stajati izvan frižidera.

@ivancica, da, ako se hraniš isključivo kuhanom hranom onda trošiš vlastite zalihe enzima. Većina namirnica sadrži sve enzime potrebne za probavljanje upravo te namirnice, ali postoji i nekoliko relativno neugodnih iznenađenja. Na primjer tripsin inhibitor kod mahunarki i batata je odličan motiv za njihovo kuhanje. Toksičnost nekih drugih sirovih namirnica je nešto manje poznata, a zanimljivo je da veći broj tih toksina izaziva probleme na koži pod utjecajem sunca. Na primjer izdanci heljde (fagopyrin), celera, peršina (psoraleni)...
Neke namirnice postanu hrana tek kad se skuhaju i izbor je između kuhanja i izbjegavanja.
Naravno, idealno je koristiti što više sirove hrane.