Citiraj fgm1236 prvotno napisa Vidi poruku
Ja mislim da je tu stvar u tome što je Abel dao žrtvu od prvine svoje stoke tj. od one najbolje šta je imao dok Kajin to nije napravio. Koliko me sjećanje služi on nije izabrao najbolje proizvode da bi ih darovao Bogu zato Njemu ta njegova žrtva nije bila draga!
Isto mislim ovako.
To je ono što savjetuje i sveti J. Escriva kad nam preporučuje da prinosimo uvijek i iznova svoj svakodnevni rad Bogu. Međutim, važno je da nas to motivira da radimo sve što moramo najbolje što umijemo i s radošću. Ako ne radimo tako, onda naš rad ima manu...a Bogu ne smijemo prinositi ništa s manom.

A ubojstvo brata je ipak još jedan korak dalje u sebičnosti...umjesto da Kain upre svoje snage u poboljšanje svog odnosa s Bogom, on odluči maknuti onog koji mu, po njegovu mišljenju, predstavlja smetnju.

Poznavajući namisao Kainova srca Bog mu se obraća: "Što je Kaine, zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš vedrinom odsijevaš! A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer što na pragu na te vreba? Još mu se možeš oduprijeti!

Bog poznaje naše misli.
Kroz glas savjesti govori nam što je dobro i kako trebamo postupiti.
Ali dopušta nam da sami izaberemo.