Čokolina prvotno napisa
Da ne izgleda da stalno pljujem po HS-u, postoje neke stvari koje su mi jasne i koje i ja smatram da bi trebale biti drugačije, ali nisam sigurna da bi baš svi roditelji u HS-u to znanje i pokrili. Recimo, ove priče o tim grupama gdje djecu poučavaju razni predavači mi ne znače puno - kakvi su to ljudi, kakvo je to stvarno znanje, itd. Ne osjećam tu sigurnost i ne znam da li bih tako lako ostavila svoje dijete u nekoj takvoj grupi. Pogotovo ako bi se predavači često mijenjali, kao i djeca u tim grupama. Mislim da je za djecu dobro da imaju nekakvu stalnost. Ali, naravno danas nigdje nemaš sigurnosti, pojavi se i u školi neki luđak koji zlsotavlja djecu.
AKo ćemo baš o znanju, znam što Roza misli - da je možda bolje da dijete zna kako saditi i uzgajati za hranu i kako preživjeti, jer je to možda i korisnije od toga da zna pravilno č i ć (što Rozi baš ne ide). Tu se i ja slažem, mislim da danas u školama ima puno teoretskog znanja koje možda nikada neće biti korisno i da mnogi od nas ne znaju neke važnije stvari. Naravno da na jednoj stranic usvajamo znanje zbog opće kulture, vlastitog interessa itd, ali kakvo je to znanje ako nema neku dobru primjenu. Recimo zna li itko kako preživjeti kad se nađeš duže vrrijeme bez vode, ili vidiš nekoga da se sruši nasred ulice, da li bi stvarno znala pomoći toj osobi, i slično, koliko nas stvarno zna pružiti prvu pomoć i ima hrabrosti pokušati spasiti nečiji život. Koliko djece zna što je zdravo jesti a što nije i koliko ih to stvaro zanima. Mislim da danas zapravo ni nema više domaćinstva u pravom smislu, a meni je to baš bila dobra stvar i drago mi je kad djeca o tim stvarima uče u školi. Ali nisam za odbacivanje škole jer ona još ima dobrih elemenata i nisu sve škole iste, a HS mi nije zadovoljavajući, pored svega onoga što sam već rekla, posebno zbog jednog važnog elementa - traži da roditelji (a to će najviše biti mame) budu stalno s djecom. Mislim da bi ako bi sad svi HS-lirari djecu došlo do toga da bi žene opet bile samo kod kuće i opet bi počela nova diskriminacija prema ženama ili bi nastala nova diskriminacija gdje bi se cijenile samo mame koje mogu raditi kod kuće.