Pozdrav svima
ja sam rodila prije tjedan dana u kc rodilištu i za svo osoblje imam samo riječi hvale. rodila sam u 42-om tjednu trudnoće i bila sam pod svakodnevnim nadzorom koprivničkih liječnika ginekologa oko 11 dana (od toga 2 dana na odjelu ginekologije) i kroz to vrijeme sam ih upoznala nekoliko. niti jedan od njih nije bio bezobrazan ili suzdržan od bilo kakvih odgovora na moja pitanja. U kc bolnici se održavaju tečajevi za trudnice i svakako preporučujem budućim roditeljima da poslušaju informacije koje mogu tamo čuti, bez obzira na to dali na porodu prisustvuju oba roditelja, jer se tečajem obuhvaćaju teme za cijelo razdoblje od početka trudnoće, porod, briga o novorođenčetu i na kraju još vidite i tehnike disanja i vježbe koje zaista olakšavaju porod. Što se tiče osoblja bolnice, svaka im čast, ja taj posao ne bih radila za nikakve pare jer da bi radio na takvom stresnom mjestu, zaista moraš voljeti svoj posao. liječnici odrađuju dežurstva na odjelu + rad u specijalističkoj ambulanti + razne operacije, a ljudi dolaze u bolnicu s različitim očekivanjima. ja nisam očekivala fanfare na ulazu u bolnicu jer je to ustanova koja mi je trebala pomoći da na svijet donesem svoje dijete, a mislim da niti jedan porod nije bezbolan i nema tog ni liječnika niti primalje niti medicinske sestre koja može preuzeti na sebe sav napor nečijeg poroda ili bolniji početak dojenja bebe. ja nisam ni u jednom trenu imala dojam da sam ostavljena bez nadzora, iako je vrijeme godišnjih odmora i nisu svi bili tamo. bolnica nije wellness centar, a i mi ljudi smo skloni misliti da je trava u tuđem dvorištu uvijek zelenija i zbog toga, iako sam čula svakakva upozorenja nisam htjela ići u varaždin ili negdje dalje - i nisam se prevarila.
ja nisam medicinske struke i nastojala sam poslusati svaki savjet medicinskog osoblja, jer (kako nam je spomenuo gore popljuvani dr Csik) svi su oni ondje samo zato da nam pomognu odigrati glavnu ulogu, a onda bi bilo dobro i poslušati njihove upute. možda nekome ne paše pristup liječnika ili neka šala na svoj ili tuđi račun, ali uz sav stres koji takvo radno mjesto nudi, smatram da to nije ništa zbog čega treba dramatizirati.
što se tiče opreme, ja ne mislim da je sve baš tako loše kako je nabrajano na ovoj temi. za vrijeme trudova, većinu vremena sam provela na lopti za pilates, spojena na ctg-uređaj, sa suprugom koji je sjedio iza mene, masirao mi kralježnicu, pratio trudove i upozoravao ne na to kako dišem. što se tiče pijenja vode i sl, imala sam bočicu vode koja mi je bila samo za ispiranje usta, jer mi se povraćalo od same pomisli da nešto stavljam u usta.
kroz to vrijeme, stalno su nas obilazili liječnici i primalje. porod je obavila primalja, a šivanje dva liječnika, bebu sam odmah dobila na prsa.
nakon dolaska na neonatologiju, tek tada sam vidla koliko se svi brinu o pacijentima, posebno medicinske sestre koje svako malo obilaze sobe i pitaju dali kome treba kakva pomoć, kupaju i presvlače bebe, spremačice nekoliko puta dnevno čiste prostor i presvlače posteljine po potrebi... ..priskaču vam sestre u pomoć ukoliko imate problema s dojenjem.. ..ukoliko je možda i bilo kojeg propusta, sve je to zanemarivo u usporedbi s pozitivnim stvarima koje sam tamo doživjela. posebno bih ovdje istaknula rad dr. kolarević, dr.behin, dr.bojanića, dr.pavlovića i sestre ivane c. i branke k., ali i svih ostalih kojima nisam niti popamtila imena.
velika im hvala, do idućeg puta