Stranica 4 od 13 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 620

Tema: porod u hrvatskoj

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ma, Manuela pa ne blatimo, ali na temelju iznesenih priča na forumu (uzimam ih kao vjerodostojne, valjda nitko nije lagao kako mu je bilo) i priča mojih prijateljica pa i moje mame, zaključujem da nije baš bajno. Naravno da ima i svijetlih primjera, ali to nije pravilo, a tako bi trebalo biti.
    Mene je liječnik koji me poslao na indukciju doslovce ispi.karao (čitaj koristio je proste i vulgarne riječi) jer sam se usudila pitati što će se samnom događati. Poslije sam saznala da je to njegovo uobičajeno ponašanje, a to znači da nije samo do pojedinca nego i bolnice koja mu dopušta takvo ponašanje jer je stručnjak. E, pa i ja sam stručnjak u svome području, ali ne psujem svoje klijente. Taj isti liječnik je moju prijateljicu uvjerio da nosi retardirano dijete jer je odbila napraviti triple test. I svi znaju da je on takav, mene su sestre i specijalizant tješili kad je on izašao iz ordinacije i govorili da on nije baš normalan ali nitko mu se ne usudi ništa reći jer je on valjda Bog.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam gdje si ti upoznala te žene, ali ja ne znam niti jednu ženu od prije 20g do danas kad je bila upitana o porodu ili trudnoći da je pričala ili prigovarala o bolničkoj hrani, ležaju ili tuševima. Možda se ponekad u priči onako usputno spomene da je hrana loša ili ležaj neudoban, ali da je to ijednoj ženi bila najbitnija stvar ili nešto o čemu bi se raspredalo na široko ili nadugačko ja to nisam doživjela.
    O Isuse, ja sam samo usput spomenula da mi ide na zivce sto zene kukaju radi toga! Koji ste se vrag zapiknuli sada na to?!
    Pa normalno da zasluzuju sve najbolje sto mogu dobiti, ali ako radas u HR trebas biti svjestan kakva su stanja kod nas i prema tome postaviti i svoja ocekivanja.
    Vec sam pet puta napisla da meni to UOPCE nije bitno i da mi zato ide na zivce kad se to spominje. Nista drugo...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    a vjerujem sve zbog induciranja iza 41tj jer se njenom docu nije dalo čekat (treba je ić na skijanje, a ona je, kak ti ga, prešla termin, pa što ne bi inducirali tak tak je beb zrela...khm)...
    žena se tako napatila (vjerujem i dijete).. 18sati neprestanog ležanja..rutinski paket je valjda dobila, ne na kvadrat, neg na treću
    a na kraju su joj išli i muža zvat jer se počela gadno gubit..

pa zar je to normalno???
    a di je svo to znanje koje se tu spominje..i da trebamo slušat doktore....
    slušam, al isto tak znam reć - ne
    evo vidiš o tome pričam. dakle ti si upućena u kompletno zdravstveno stanje te trudnice, sve njene nalaze i na temelju toga smatraš da je njen doc predložio indukciju kako bi stigao na skijanje, a da veselje bude veće uvalio joj je i kompletan paket i to ne običan već onaj ekskluzivni, na treću zbog čega je na kraju dobila ne jednu, nego dvije bakterije.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    evo vidiš o tome pričam. dakle ti si upućena u kompletno zdravstveno stanje te trudnice, sve njene nalaze i na temelju toga smatraš da je njen doc predložio indukciju kako bi stigao na skijanje,
    ne. ne znam. znam samo ono što je pričala
    da joj je predložio indukciju, budući da su imali zamisao da on bude na porodu.
    a kak ona još nije dobila trudove... krenulo se s indukcijom
    jer je ionak prešla termin, beba zrela, nema se što čekat

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dorotea24, ti kažeš da treba više (il makar uglavnom) slušat doktore neg (i) sebe??
    dal uvijek, ili?
    Posljednje uređivanje od zmaj : 07.10.2011. at 18:30

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dorotea24, ti kažeš da treba više (il makar uglavnom) slušat doktore neg (i) sebe??
    dal uvijek, ili?
    dorotea24, ti kažeš da treba slušati doktore
    dal uvijek, ili postoji neka iznimka?
    kako znati da je doktor u pravu ako sumnjamo da nije

mislim da ovaj drugi post bolje pogađa moju misao, pa sam se citiranjem htijela ispraviti

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sss prvotno napisa Vidi poruku
    O porodu u Hrvatskoj mogu ukratko reći da sam u dva rizična poroda, hitno završavana carskim rezom (na Sv.Duhu) donijela kući troje zdrave i prekrasne djece. U nijednom trenu nisam mislila da su liječnici nešto krivo, nestručno ili nepravovremeno radili. Dobili smo sve potrebne lijekove,a blizanci rođeni u 30+4 tj. dobili su i neke jako skupe (surfaktant, Synagis cjepivo...). Sve je dobro završilo.
    S druge strane, neki uvjeti su loši, žalosni. Krevet na kojem sam ležala je tako loš da sam u 6 dana uspjela odspavati ukupno 6 sati, a stvarno nisam osjetljivko. Hrana je jadna, siromašna. Komad kruha i margarina i nije neki doručak za dojilju. Stanje na naeonatologiji je takvo da roditelj ima više osjećaj da smeta , nego što bi mogao pomoći u oporavku djeteta (npr. koža na kožu praksa, klokanica, nema šanse). Dođeš se izdojiti ili dojiti dijete (sve vremenski strogo ograničeno) i to je maksimum kontatka. Ako želiš prije svakog izdajanja pogledati dijete, obično smetaš, jer je vizita, njega.... Blizance imaš pravo dojiti pola sata, kao i druge žene jedno dijete.... Ali sve navedeno mi trenutno nije važno, jer je ostvareno ono iz prve rečenice, a to mi je najvažnije.
    Da idem opet rađati, išla bih opet na isto mjesto.
    Da li vidiš da svojoj priči sa blizancima nisi dobila optimalnu skrb za njihov razvoj i zdravlje? Obzirom na znanstvene spoznaje o koristi dodira i majčinog mlijeka za zdravlje i razvoj djece (posebno prijevremeno rođene). Samo to, nitko ne osporava medicinsku skrb i njegu kad je ona potrebna. I zar zaista naša djeca i mi ne zaslužujemo optimalno?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni je teško čitati postove o razmaženim rodiljama i hotelima sa x zvjezdica. Ja nigdje na forumu nisam pročitala da netko radi neslane hrane ili poderane plahte ide roditi van. Svatko normalan zna da su tu u pitanju drugi, ozbiljniji razlozi.
    Ja sam toliko razočarana rađenjem u Hrvatskoj da mislim da bi me srce izdalo kada bi morala opet roditi (naravno u uvjetima iz prvog poroda). Možda sam i zlopamtilo. Rodila sam samo jednom, a usudim se donositi tako rigorozne odluke. Vodim se onom- pametnom jednom dosta. Ostavljam mogućnost popravka, povremeno da, ali sama vizualizacija poroda mi izaziva vrtoglavicu, tjera mi suze na oči i ne- ja to ne želim ponoviti. Ne u uvjetima kakve sam okusila.

Imam poznanicu koja je odnedavno glavna sestra u jednom od naših rodilišta. Baš jučer smo pričale. Žena plače, doslovce plače. Htjela bi nešto promijeniti, htjela bi uvesti malo reda i rada, ali nailazi na otpor svojih radnih kolegica. Naravno, ne svih, ali ima "struja" sa kojima nije moguće raditi. Upetljala se je i nekakva inspekcija koju je ona pozvala. Koma. A što želi od babica? Previše, veli ona da previše! Do sada su brijale, klistirale, podijelile dripove, povremeno ih došle pojačati, ubole koji spasmeks.... i pojavile se na samom izgonu. Ova moja nadobudnica traži da vrijeme provode uz rodilju, da masiraju međicu, da žene upute kako disati, da razgovaraju, da ohrabruju. Tu je nastao rat. Doslovce rat! Ova zapovijeda i traži jedno, a ove i dalje sjede i piju kave. Zabranila im je lapotpe, zabranila im je kave, zabranila im je mobitel u rađaoni. Tko će izvisiti, lako je pretpostaviti. Eto, ako laže moja poznanica, onda lažem i ja. U tom slučaju se ispričavam. E da, ovo rodilište ima priznat status- bolnica prijatelj djece. Za nasmiješiti se, ako ne i za nasmijati se.
    I sada se ja pitam, kako je moguće da iz tog rodilišta netko izađe zadovoljan??? Vjerojatno nije razmažen, pa mu se posreći.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da li vidiš da svojoj priči sa blizancima nisi dobila optimalnu skrb za njihov razvoj i zdravlje? Obzirom na znanstvene spoznaje o koristi dodira i majčinog mlijeka za zdravlje i razvoj djece (posebno prijevremeno rođene). Samo to, nitko ne osporava medicinsku skrb i njegu kad je ona potrebna. I zar zaista naša djeca i mi ne zaslužujemo optimalno?
    Potpuno mi je jasno da nisam dobila sve što su mogli pružiti. Tih mjesec i pol što su proveli gore su mi bili izrazito stresni. Za neke stvari jednostavno nisam vidjela opravdanje. Npr. kome bih ja smetala da sam malo posjedila kraj inkubatora, sebe radi, ako ne radi djeteta. O nekom maženju van termina dojenja nisam ni sanjala, jer to jednostavno ne ide. Dovoljno čudnih pogleda smo izazvali suprug i ja kad smo postavljali normalna pitanja s glavom i repom, na koja su trebali uložili mrvicu truda da odgovore. Pitali su što smo po struci da tako detaljno i točno ispitujemo.
    Najviše me zasmetala organizacija dojenja - svakih 3 sata pola sata dojenja, po mami, ne po bebi! Pa sam ja dvije bebe dojila jednako dugo kao druge mame jednu. I baš kad je to jadno stvorenjce koje tek razvija refleks sisanja nešto poteglo, sestra ga uzme, jer mora i drugi doći na red. Nema veze što bi onaj prvi baš jeo (jer sam ga prvih 10 minuta pokušala razbuditi), sad drugi ima svojih 15 min i onda se moram maknuti sa stolice. Naime, stolica ima 6 i moraju se isprazniti za drugu turu. Nije važno što iza zidića ima još praznih stolica, na tima sjede mame djece koje nisu na neonatologiji pa nas ne smiju miješati. Kad sam pokušala nešto reći pedijatrici, odgovor je bio da je kod učinkovitog dojenja djetetu dovoljno 15 minuta za hranjenje (s facom - što ja sad izvoljevam, vjerojatno ne dojim dobro). Nije mi samo jasno kako dijete koje se nije trebalo roditi još bar mjesec i pol dana i ima oko 2 kg može učinkovito sisati, tako da mu je 15 min. sasvim dovoljno.
    Znam, ima tamo puno neopravdanih postupaka i bila sam jadna, nemoćna i potištena zbog toga. Ipak, ima i svijetli primjer prekrasnog liječnika, koji je uvijek strpljivo, sa smješkom i ohrabrenjem odgovarao na sva naša ''prezahtjevna'' pitanja, pa tako i na ono što da učinimo ako nam dijete prestane disati kod kuće. Ja se to nikad ne bih sjetila pitati, ali suprug je i on nam je ukratko objasnio. To nam je zatrebalo prvi dan kod kuće, kad sam djetetu doslovce spasila život umjetnim disanjem, jer sam znala što napravti. Većina ljudi kasnije je komentirala da mi se dive i da oni ne bi znali što napraviti.
    Eto, npr. zbog takve jedne korisne stvari koju sam ponijela iz bolnice, tijekom vremena sam spremna zaboraviti na sve druge, loše stvari koje nisu utjecale na naš kasniji obiteljski život.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, borba za bolje uvjete radanja, Za VAZNE stvari, ne za rucak u pet slijedova, svilene pidame i zlatne pipe u kupaonama. Ja sam spominjala razmazene rodilje u tom smislu, a ne zato sto zena trazi loptu ili da moze setati po hodniku. Kuzis?!
    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Tu se potpuno slazem!

Ja sma rodila 4 puta i niti jednom se nisam osjecala posramljeno, uvrijedeno, ponizeno ili nesto drugo.
    Znala sam da idem u bolnicu, a ne u hotel sa 5 zvijezdica gdje ce mi ljubiti noge, klanjati mi se i skakati na svaki moj mig.
    Nisu me drogirali kada sam rekla da ne zelim lijekove, nisu me brijali niti klistrirali jer sam rekla da to ne zelim, setala sam sve dok sam mogla stajati na nogama. Mm je bio sa mnom.
    Ne znam, cini mi se da zene dolaze na porod sa prevelikim ocekivanjima i zato su razocarane i povrijedene kada nije sve onako kako su si zamislile. Tu ne zelim reci kako trebaju pristati na ponizavanje, nebrigu, nepostivanje izricitih zelja ili bilo sto drugo. Ali treba shvatiti gdje ides ( da, i da si HR i prije se informirati o stanju u rodilistu) i svoja ocekivanja uskladiti sa situacijom.
    Meni strasno ide na zivce prekenjavanje oko bolnicke hrane i zalopojke koliko je losa i da zene malte ne umiru od gladi u bolnicama. Ma dajte, cisto preseravanje...

Takoder mi se ne svida ovo apeliranje na odlaske na porod izvan Hr. Mislim da bi bilo bolje smisliti kako pomoci da se Hr rodilista dignu na visu razinu ( sto Rode vec i ovako hvalevrijedno rade), nego tjerati zene da radaju vani.
    uopće se nisam mislila raspravljati...i s ironijom sam se našalila...valjda da sam stavila smajlić bi shvatila da sam se samo našalila...
    i ne volim ovo cjepkanje nečijih postova...ali ti želiš reći nešto što meni zvuči kontradiktorno...
    i to je to...
    sama kažeš da smo u RH, da moramo sagledati situaciju kakvom je i prema njoj postaviti očekivanja....
    ako nam očekivanja nisu u skladu sa situacijom...što onda?
    ako ja nemam dovoljno snage za borbu na porodu kao ti, što sam ja razmažena pahuljica?
    i zašto bi se uopće trebalo miriti sa situacijom.
    u tome i je najveći problem.

uopće nam se mišljenja o promjenama ne razlikuju značajno, samo su mi upale u oči...iliti bocnule me ove boldane izjave...i to je to...
    odatle potreba za ironijom...
    jer, nisam sigurno zamišljala hotel sa zvjezdicama kada sam kretala rađati u bolnici...niti da se skače na svaki moj mig....
    ali sam očekivala da se prema meni ophode kao prema normalnom ljudskom biću, a ne kao prema objektu kojeg treba poroditi.
    i da...takve me izjave pogađaju...jer, kažu da nas pogodi samo ono na što smo osjetljivi, jel...
    a ja za sebe zaista ne mislim ni da sam pahuljica, ni da sam razmažena, niti da sam bezobrazna, niti da sam u komunikaciji, a ni na porodu agresivna...
    i isto tako, osjećam da to što sam dobila jednostavno nisam zaslužila.
    osjećala bi se grozno da se netko prema meni tako ophodio u trgovini...gdje god, a kamoli na porodu.

i uopće ne vidim ništa loše u tome da majka želi da joj je ugodno dok rađa. tu ne mislim na špine i meni, naravno.
    govorim o kritikama upućene od Beti...
    ne vidim nigdje poantu....
    bitna sam 9 mjeseci dok beba raste u meni....bitna sam i ostatak života...svoga...
    ali, u tom trenutku, kad beba dolazi na ovaj svijet i napušta moje tijelo, tada sam najmanje bitna?
    pa ta je beba dio mene, na koji način bi mogla biti bitnija ja ili ona? pa obje smo bitne. jer beba se rađa, a ja je rađam.
    nema bitnijeg događaja u životu i jedne i druge strane....

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne zelis li ipak da neka druga mama ima sve te mogucnosti koje si ti zeljela, a nisi dobila? ili mislis da je to prezahtjevno?
    Obzirom da si sama uvidjela koliko moze znaciti lijepa rijec i malo stprljenja, ne mislis li da bi upravo to trebalo biti standard, a ne iznimka?

Mozda nije fer od mene sto cu ovo pitati ali zanima me da li bi tvoje misljenje na kraju ipak bilo razlicito da nisi imala srecu naletiti na 'svijetli primjer' zbog kojeg si spremna sve zaboraviti ...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sss prvotno napisa Vidi poruku
    Potpuno mi je jasno da nisam dobila sve što su mogli pružiti. Tih mjesec i pol što su proveli gore su mi bili izrazito stresni. Za neke stvari jednostavno nisam vidjela opravdanje. Npr. kome bih ja smetala da sam malo posjedila kraj inkubatora, sebe radi, ako ne radi djeteta. O nekom maženju van termina dojenja nisam ni sanjala, jer to jednostavno ne ide. Dovoljno čudnih pogleda smo izazvali suprug i ja kad smo postavljali normalna pitanja s glavom i repom, na koja su trebali uložili mrvicu truda da odgovore. Pitali su što smo po struci da tako detaljno i točno ispitujemo.
    Najviše me zasmetala organizacija dojenja - svakih 3 sata pola sata dojenja, po mami, ne po bebi! Pa sam ja dvije bebe dojila jednako dugo kao druge mame jednu. I baš kad je to jadno stvorenjce koje tek razvija refleks sisanja nešto poteglo, sestra ga uzme, jer mora i drugi doći na red. Nema veze što bi onaj prvi baš jeo (jer sam ga prvih 10 minuta pokušala razbuditi), sad drugi ima svojih 15 min i onda se moram maknuti sa stolice. Naime, stolica ima 6 i moraju se isprazniti za drugu turu. Nije važno što iza zidića ima još praznih stolica, na tima sjede mame djece koje nisu na neonatologiji pa nas ne smiju miješati. Kad sam pokušala nešto reći pedijatrici, odgovor je bio da je kod učinkovitog dojenja djetetu dovoljno 15 minuta za hranjenje (s facom - što ja sad izvoljevam, vjerojatno ne dojim dobro). Nije mi samo jasno kako dijete koje se nije trebalo roditi još bar mjesec i pol dana i ima oko 2 kg može učinkovito sisati, tako da mu je 15 min. sasvim dovoljno.
    Znam, ima tamo puno neopravdanih postupaka i bila sam jadna, nemoćna i potištena zbog toga. Ipak, ima i svijetli primjer prekrasnog liječnika, koji je uvijek strpljivo, sa smješkom i ohrabrenjem odgovarao na sva naša ''prezahtjevna'' pitanja, pa tako i na ono što da učinimo ako nam dijete prestane disati kod kuće. Ja se to nikad ne bih sjetila pitati, ali suprug je i on nam je ukratko objasnio. To nam je zatrebalo prvi dan kod kuće, kad sam djetetu doslovce spasila život umjetnim disanjem, jer sam znala što napravti. Većina ljudi kasnije je komentirala da mi se dive i da oni ne bi znali što napraviti.
    Eto, npr. zbog takve jedne korisne stvari koju sam ponijela iz bolnice, tijekom vremena sam spremna zaboraviti na sve druge, loše stvari koje nisu utjecale na naš kasniji obiteljski život.
    nisi zaboravila, nego si odlućila prijeći preko toga. Ono dobro ne umanjuje ono loše, i obrnuto. Samo se nakon nekog vremena naučimo nosti s tim.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Srecica, mislim da si pisala meni. Naravno da želim da svaka sljedeća mama ima najbolji mogući tretman, ne opravdavam nikoga po bolnicama tko to ne pruža. Ono što sam ja u biti htjela reći, iz svog iskustva sam zaključila da u Hrvatskoj roditi nije opasno, ali je puno puta nepotrebno neugodno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jućer na mliječnoj konferenciji mi je bila super jedan rečenica predavačice (pričalo se o utjecajima praksa na porodu na kasnije dojenje) : Mama i beba su jedno . U trudnoći, na porodu i nakon poroda. Ako ih se gleda kao jednu cjelinu, tada niti jednom od njih nije ugrožen integritet i zadovoljene su potrebe njih oboje (pod uvjetom da niti jednom od njih nije potrebna hitna medicinska intervencija).

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sss, da pisala sam tebi i u brzini nisam skuzila da je uletio post izmedu. thx.

Mislim da nitko ovdje ne tvrdi da je u Hrvatskoj opasno roditi ... radi se samo o tome da ukoliko zelis da uvazavaju tvoje zelje i ako zelis nesto izvan sadasnje rutine ili pokusati izbjeci kako si ti lijepo rekla 'nepotrebno neugodno' onda ti nazalost u Hrvatskoj nitko ne moze sa sigurnoscu reci: to mozes dobiti tu i tu. Praksa pokazuje suprotno, citajuci i moderirajuci 'Rodilista' nailazim na hrpu suprotnih dozivljaja istog rodilista, ponekad i iste smjene. Jednima je bilo super i sve su zelje uvazene, a drugima nije i nije se postovalo nista ... ja sam mozda previse romanticna, ali voljela bih da je velikoj vecini ipak bilo onako kako su zeljele.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

nisi zaboravila, nego si odlućila prijeći preko toga. Ono dobro ne umanjuje ono loše, i obrnuto. Samo se nakon nekog vremena naučimo nosti s tim.
    Baš tako... i usmjerimo se na nove ''borbe'' koje stižu, možda malo iskusniji, hrabriji, pametniji i spremniji braniti sebe i svoje dijete kad zatreba.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    uopće se nisam mislila raspravljati...i s ironijom sam se našalila...valjda da sam stavila smajlić bi shvatila da sam se samo našalila...
    i ne volim ovo cjepkanje nečijih postova...ali ti želiš reći nešto što meni zvuči kontradiktorno..
    Gle, ne da mi se ponovo objasnjavati. Ocigledno se ne kuzimo. Neka ostane na tome...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    joj, lisice, kako si ti super!
    a mi cendramo...

uglavnom čitam i imam svoje mišljenje o ovom, ali iskreno ne da mi se raspravljati (sad sigurno mislite "kao da je koga i briga to" )... ali mi je zaista zasmetalo ovo cinično od apricot prema lisici koja je ispričala svoje priče s poroda, koje su gle čuda bile pozitivne i očito joj to nije pasalo i koliko sam uspjela primjetiti nije iskomentirala lisicin sljedeći post u kojem je ona napisala ovo isto što i ja baš jadno!!

i btw znam da sam OT, ali ako mi može netko objasniti tko je apricot? zašto su se dok je rađala, ispričavali kad su shvatili tko je ona?
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 07.10.2011. at 22:07

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mama i beba su jedno . U trudnoći, na porodu i nakon poroda. Ako ih se gleda kao jednu cjelinu, tada niti jednom od njih nije ugrožen integritet i zadovoljene su potrebe njih oboje (pod uvjetom da niti jednom od njih nije potrebna hitna medicinska intervencija).
    Predivno rečeno. Upravo ova misao mi je nedostajala da bi izrekla ono što osjećam.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Blekonja prvotno napisa Vidi poruku
    uglavnom čitam i imam svoje mišljenje o ovom, ali iskreno ne da mi se raspravljati...
    ali si ipak imala potrebu prokomentirati kako sam jadna.

i btw znam da sam OT, ali ako mi može netko objasniti tko je apricot? zašto su se dok je rađala, ispričavali kad su shvatili tko je ona?
    nitko tebi važan, ne brini.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Malo je off topic, ali moram se osvrnuti na ovo o hrani, ležaju i tuševima. Mislim da je pristojna hrana, čist ležaj i čist tuš minimum minimuma koji bi trebali dobiti u bolnici. A ne da ležim na krvavoj plahti dva dana (kao što sam ležala, uz napomenu sestre da malo pripazim jer nemaju čiste posteljine !! A što bih trebala, držati se rukama dolje da ne procuri?? Staviti kantu ispod sebe?? ), da dobijem za doručak 2 šnite poli salame i 3 šnite kruha, da gledam tuđe pobacane uloške svuda po wc-u i sl. Sorry, ali bolje uvjete imam svaki dan doma ! I ne, to nije razmaženost, nego su to osnove koje bi bolnica trebala pružiti svome pacijentu, pogotovo kad je riječ o tako osjetljivim "pacijentima" kao što su rodilja i novorođenče. O daljnjim iskustvima iz bolnice neću niti govoriti, muka mi je kad se sjetim da moram opet ići tamo roditi, a nemam mogućnost za nešto drugačije...

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ne znam da li si ti jadna, ali ovakav nacin odgovaranja je sasvim sigurno jadan. osobito od clanice osoblja foruma. i da sam neupucena trudnica u potrazi za informacijama, ovakav bi me nacin komunikacije i ponasanje zasigurno odbio i mozda bih bas zbog toga propustila nauciti nesto korisno o porodu.

(pardon na offu)

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

prema mojim saznanjima, apricot je rodina aktivistica (nerijetko viđena po medijima prilikom davanja izjava u vezi nekih stvari kojima se Roda bavi...)..pa slijedom tog, nekulturnim ponašanjem prema njoj riskiraš negativnu promociju svog rodilišta, osobolja....
    tako otprilike

ot, baš lijep nick - Blekonja...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

kao prvo apricot ja nisam uopće tebi rekla da si jadna, žao mi je što si tako shvatila to mi nije bila namjera ali da rekla sam (tj. napisala) da mi je jadan komentar i to što kasnije kada se lisica osjetila ajmo reći prozvanom što je ispričala svoje "lijepe porode u Hrvatskoj" nisi isto prokomentirala, jer očito je ženi u Hrvatskoj lijepo bilo rađati, a to očigledno na ovoj temi nije poželjno.....i kao drugo malo mi je čudno zazvučalo to da su se svi uznebušali kada su shvatili da si TI došla rađati, a kasnije ti se i dr. ispričala (ne ulazim u to zašto i što je bilo) nego pitam čemu to, pa ne bi li tretman prema svima trebao biti isti, zaparalo mi je uši samo zbog činjenice da si očito imala bolji tretman nego neka "no name" trudnica i samo iz boldanog razloga pitam tko si, a ne da me zanima, sasvim sam do sad lijepo živjela i bez te informacije. No hard feellings samo pitam

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tako otprilike, hvala zmajice.

frka, jako mi je žao ako misliš da me "titula" osoblja foruma oslobađa ljudskih emocija i reakcija.
    ako očekuješ da su moderatori strojevi... predlažem da pronađeš nekoga drugoga tko će raditi moj/naš posao...
    ne volim da mi se netko obraća svisoka i da me procjenjuje a da o meni zna samo - nick.
    ok, i imena djece.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

o pa ne bi li tretman prema svima trebao biti isti, zaparalo mi je uši samo zbog činjenice da si očito imala bolji tretman
    naravno da bi svi trebali biti tretirani prema nekom standardu
    kulturno i dostojanstveno
    koliko sam shvatila, upravo se rodine cure i zalažu za to
    zato mislim da je apricot navela kak je to u biti jadno, kad su "trčali" za njom samo, da izvineš, radi svoje guzice, a ne rad tog što je apricot samo žena, majka, čovjek s pravom na dostojanstveno ophođenje..ona i njeno dijete
    slično kao kad imaš "vezu"
    eto, ja sam imala poznanstvo..i sasvim druga priča (u nekim stvarima..tj kad je tu bio taj poznanik)....ah

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

tako otprilike, hvala zmajice.

frka, jako mi je žao ako misliš da me "titula" osoblja foruma oslobađa ljudskih emocija i reakcija.
    ako očekuješ da su moderatori strojevi... predlažem da pronađeš nekoga drugoga tko će raditi moj/naš posao...
    ne volim da mi se netko obraća svisoka i da me procjenjuje a da o meni zna samo - nick.
    ok, i imena djece.

ako je ovo bilo meni upućeno (sad ja nisam sigurna i unaprijed se ispričavam jer ne znam je li misliš na mene), nisam se obraćala s visoka više nego ti meni u ovom komentaru "nitko tebi važan, ne brini" baš ono što ti ne voliš, a ni ja vjeruj mi, a to što je netko Rodina aktivistica ne znam zašto treba isticati!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pročitala sam post od lisice i mislim da je ona na 'lijep fin način' na više navrata dala svoje mišljenje
    o svima koji 'bezveze' prigovaramo i ako prihvatimo da je sustav takav da se nemamo što žaliti.

Ona je imala OK porode i čemo mi dvi dižemo frku?
    Tak, baš nemamo drugog posla u životu pa idemo malo po rodlilištima...
    Isto tako lisica je istaknula da je ona 'veća' mama od svih nas jer je birala rodilište po kvaliteti pedijatrije
    jer je NJoj bilo njeno dijete prioritet.
    A čemu biraš rodilište i gdje će ti biti porod ako je sustav u redu?
    A mi smo sve na glavu pale i bunimo se za lijepe sobe i djeca nam uopće nisu prioritet.
    Itd.....

Ma..., i ovo što je Apricot napisala je kratak i suzdržan komentar da ne razvlači sve te njene detalje...kojima
    omalovažava sve nas koji mislimo drugačije i ne priznaje nam da stvarno postoji drugačije,
    šta mi onda izmišljamo?
    Posljednje uređivanje od oka : 08.10.2011. at 11:06

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    IPorod je jedan dan u životu, pa ma kakav bio, minoran je prema svemu ostalome što dijete pruža i zahtijeva. Bit poroda je roditi dijete, sve ostalo je sporedno.
    kolegicu mog muža su tak lijepo obradili na porodu..
    nju i dijete
    davanjem rutinskih intervencija kada za to nije bilo potrebe došli su do slomljenje ključne kosti u dijeteta i slomljenog rebra u rodilje
    al eto, dijete se rodilo bar koliko toliko zdravo
    i to je jedino bitno, zar ne Beti??

ja se slažem da je sigurnost prioritet
    al se ne slažem da se taj prirotet koristi kao argument za rutinsko interveniranje (znanstveno dokazano da nekritično interveniranje dovodoi do još većih intervnecija...)
    naprosto se ta "sigurnost" toliko siluje, da na kraju ispadne da se ne smiješ ni požalit ak ti nije bilo lijepo jer su te zdripali, rezali, skakali i tom sl... jer su eto dali ti zdravo dijete... (a koliko je djece oštećeno tim nekritičnim pružanjem intervencija...sjetim se one priče s portala - muška i ženska priča)

na kraju štorije.. ta kolegica se jednostavno više ne usudi ostat trudna zbog te traume
    pa reci to njoj da je sve ostalo minorno jer eto kak ti ga ima zdravo dijete

ovo nije napad
    samo jedan prikaz s druge strane

stop nekritičnim rutinskim intervencijama STOP
    Posljednje uređivanje od zmaj : 08.10.2011. at 11:24

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kad je sustav već toliko u redu...a mi sve ostale samo cendramo...
    zašto zaista birate rodilišta?
    zašto se ističu ( nekad, ne znam i sad) riječko i varaždinsko rodilište, ako je sustav ok?
    zašto odlazite rađati u Rijeku ili Varaždin? što se ne bavite aktivizmom u svojim odilištima?
    koliko je to veća razlika otići iz svog mjesta rodit u Rijeku ili npr Austriju?
    po čemu se te dvije osobe razlikuju?
    osim po licemjerju onih koji ih prozivaju??

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a to što je netko Rodina aktivistica ne znam zašto treba isticati!
    ne bih voljela ostati dužna za objašnjenje...

nisam ja došla u rodilište sa etiketom "Roda" na čelu.
    znali su.
    a Roda je u komisiji koja daje titulu "baby-friendly" rodilište.
    i onda im je, naravno, stalo da i ostave dojam "baby-friendly".
    iako sam ja imala i "mother-friendly" tretman.

to sam htjela naglasiti.
    imala sam savršen tretman; hodala, vješala se po doktorima i sestrama u trudovima, dobila loptu, a doktor me masirao dok sam na njoj "valjala", sestre su mi donosile vodu i sa smiješkom gledala kako proždirem velike količine čokolade... tjerale su i ostale žene da se dignu, nisu ih držali pod stalnim UZV nadzorom... ma svi su bili predivni.
    nagađam da to jest bilo I zato (ili, najviše zato) što im nije bilo u interesu dići Rodin glas protiv sebe.

osobno, volim sustav, volim bolnice, volim doktore... i imam odličan odnos s njima (bez obzira na članstvo u Udruzi)... a nadasve volim sve što pripada mojoj državi.
    zato me itekako štrecne generalni stav "vi koje napadate", "vi koje ne volite", "vi kojima ništa ne valja"...

jer to naprosto nije istina.
    itekako mi valja, ali znam da može i bolje.
    bila i vidjela.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

kolegicu mog muža su tak lijepo obradili na porodu..
    nju i dijete
    davanjem rutinskih intervencija kada za to nije bilo potrebe došli su do slomljenje ključne kosti u dijeteta i slomljenog rebra u rodilje
    al eto, dijete se rodilo bar koliko toliko zdravo
    i to je jedino bitno, zar ne Beti??

ja se slažem da je sigurnost prioritet
    al se ne slažem da se taj prirotet koristi kao argument za rutinsko interveniranje (znanstveno dokazano da nekritično interveniranje dovodoi do još većih intervnecija...)
    naprosto se ta "sigurnost" toliko siluje, da na kraju ispadne da se ne smiješ ni požalit ak ti nije bilo lijepo jer su te zdripali, rezali, skakali i tom sl... jer su eto dali ti zdravo dijete... (a koliko je djece oštećeno tim nekritičnim pružanjem intervencija...sjetim se one priče s portala - muška i ženska priča)

na kraju štorije.. ta kolegica se jednostavno više ne usudi ostat trudna zbog te traume
    pa reci to njoj da je sve ostalo minorno jer eto kak ti ga ima zdravo dijete

ovo nije napad
    samo jedan prikaz s druge strane

stop nekritičnim rutinskim intervencijama STOP
    Amen!
    Jako dobro rečeno, samo što će netko reći da je ovo gore bilo potrebno da bi se dijete rodilo živo, dakle vjerojatno se ne bi moglo roditi da mu nisu slomili ključnu kost, a mami rebro. A pretpostavljam da je ta ista mama nakon poroda dobila komentara: Ma dobro sad zaboravi, bitno da je sad sve dobro i ništa više nije važno. I tako mnoge od nas ne zaborave, ali potisnu duboko u sebi i ne žele se prisjećati.
    Ne razumijem razdvajanje dobrobiti majke i djeteta u porodu, stvarno mi nije jasno, dakle u porodu ja nisam bitna nego samo moje djetet, pa zar je to moguće razdvojiti, zar nije to jedno te isto, eto neka mi netko objasni, zar je moguće da sam cijeli život u zabludi? Zar je moguće da cijelu trudnoću moram paziti što jedem, pijem, koje lijekove uzimam, ali gle čuda u porodu više ništa nije važno i ništa ne smeta djetetu, a dolantin je dobrodošao, znači u trenutku kada dolazi na ovaj svijet sasvim ga je normalno nadrogirati.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mojca, nigdje na svijetu nećeš biti prepuštena slučaju dok rađaš. I previše se brinu o tebi.
    o mojoj kumici su toliko brinuli da je izgon krenuo sam bez njih dok se ona u više navrata jadna derala, al je nitko obadirao nije
    onda je shvatila da se ne dere dovoljno jako, pa zapela derat iz petnih žila, uletili, i ditet se rodilo u roku keks

no, ipak ne dovoljno "u keks" kako su oni tili. pa nakon što nije rodila nakon tog jednog truda, zaprijetili su joj da će je rezat ak ne bu tiskala "kak spada"
    jadna kumi je govorila da tiska, al džaba, rezali je i u taj drugi trud rodilo se dite

mjesecima iza tog nije mogla normalno sjedit

budući da je moja kumi žena internacionale, hrabra, obrazovana, kulturna
    čisto sumnjam da bimi što preuveličala, slagala i tom sl.

druga priča...
    mojoj rodici, prije cca 10ak godina, nisu vjerovali da rađa, još su je i ismijali (no, hvala lijepa na kulturi) da sve one (rodilje) tak pričaju, al da ne znaju bolje od njih...
    to je bilo kad je došla u bolnicu
    pa kad se rodica spremila leć na pod i rodit, brzo su je odnjeli u boks, ustvari nisu je ni pravo stigli poleć, dijete je glavom bilo vani

zato ne znam jel to mi živimo u istoj državi kad kažeš ovo:
    Imaju smiješak i imaju empatiju..
    tj ovo:
    Ne treba se ni malo plašiti hrvatskih rodilišta..

A ne znam od kud ideja o brdu studenata i stažista koji ti zure u međunožje. Pitaju te da li smiju doći studenti.Imaju znanje i iskustvo.
    kad sam u visokoj trudnoći ležala sa zadkom u bolnici, došla je oveća grupa studenata s dr da opipaju moj lijepi zadak
    da ručno nauče di je glava a di rep
    no, nit je dr znala di je glava a di repić, a još manje studenti koji su to trebali naučit od nje

a sjetim se druge ranije trudnoće i mog posjeta Moniki u Graz (di sam mislila roditi)
    i kak mi je žena JEDVA dotakla trbuh (dok su me u našoj bolnici ispipavali pa nisu skužili di je glava) i rekla dijete je u pravilnom položaju, ovdje je glava, normalne školske težine

ona je "samo" primalja, vamo doktor specijalist...

oko mene su ugl negativna iskustva, zato i pišem o njima..
    jer se rutina i navike teško mijenjaju koliko god dokazano nevaljale

o pozitivnim iskustvima..imam par primjera
    jedno je bilo jer su ostavili majku, oca i dijete 2sata poslije poroda skupa (to je dočekala na trećem porodu)
    jedno jer su se ljudski odnosili prema rodilji (iako tehničko izvođenje nije bilo sasvim na nivou, bar prema med saznanjima sa zapada)
    oba primjera tj rodilje su došle 5do12 u rodilište
    pitam se zašto??!!

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    kad je sustav već toliko u redu...a mi sve ostale samo cendramo...
    zašto zaista birate rodilišta?
    zašto se ističu ( nekad, ne znam i sad) riječko i varaždinsko rodilište, ako je sustav ok?
    zašto odlazite rađati u Rijeku ili Varaždin? što se ne bavite aktivizmom u svojim odilištima?
    koliko je to veća razlika otići iz svog mjesta rodit u Rijeku ili npr Austriju?
    po čemu se te dvije osobe razlikuju?
    osim po licemjerju onih koji ih prozivaju??
    I zašto jako puno žena kad ide roditi, bjesomućno traži vezu, ako je sve tako divno i bajno.
    I zašto oni koji pokušavaju promijeniti nešto na bolje i informirati odmah moraju biti protiv 'svojega' i svoje države, pa oni to rade upravo zato što vole tu državu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zato mislim da je apricot navela kak je to u biti jadno, kad su "trčali" za njom samo, da izvineš, radi svoje guzice, a ne rad tog što je apricot samo žena, majka, čovjek s pravom na dostojanstveno ophođenje..ona i njeno dijete
    slično kao kad imaš "vezu"
    eto, ja sam imala poznanstvo..i sasvim druga priča (u nekim stvarima..tj kad je tu bio taj poznanik)....ah
    oni su se ulizivali jer je apri predsjednica Predsjedništva centralnog komiteta, inače ne bi...

u tome je stvar:

nekad su dobri jer si njima u tom trenutku "netko"
    nekad jer si kćer najbolje prijateljice njegove punice
    nekad jer si na neki drugo način "veza"
    nekad jer te poštuju, nekad jer te se boje

nekad jer si "no name" trudnica, ali su u smjeni super ljudi
    nekad jer su u to tom rodilištu u pravilu OK, a samo iznimno ne

......
    nekad jer si imala sreće
    nekad jer su negdje ipak dobra pravila

nekad ovo, nekad ono...

Trebalo bi biti utvrđeno da je uvijek dobro (iznimaka će biti, naravno, s obje strane),

ali se ne možemo uvijek oslanjati na sreću, lutriju, dobru volju ljudi na koje smo naišli, "dobru smjenu" ili "dobru vezu".

Protokol rađanja u rodilištima općenito treba biti bolji i svi ga trebaju poštivati .

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala sam post od lisice i mislim da je ona na 'lijep fin način' na više navrata dala svoje mišljenje
    o svima koji 'bezveze' prigovaramo i ako prihvatimo da je sustav takav da se nemamo što žaliti.

Ona je imala OK porode i čemo mi dvi dižemo frku?
    Tak, baš nemamo drugog posla u životu pa idemo malo po rodlilištima...
    Isto tako lisica je istaknula da je ona 'veća' mama od svih nas jer je birala rodilište po kvaliteti pedijatrije
    jer je NJoj bilo njeno dijete prioritet.
    A čemu biraš rodilište i gdje će ti biti porod ako je sustav u redu?
    A mi smo sve na glavu pale i bunimo se za lijepe sobe i djeca nam uopće nisu prioritet.
    Itd.....

Ma..., i ovo što je Apricot napisala je kratak i suzdržan komentar da ne razvlači sve te njene detalje...kojima
    omalovažava sve nas koji mislimo drugačije i ne priznaje nam da stvarno postoji drugačije,
    šta mi onda izmišljamo?
    ok, prihvaćam da ste tako shvatile lisicin post, ja baš i ne

i ne bi baš rekla da vas je omalovažila, a opet sve je stvar kako tko shvati što je "pjesnik htio reći" zato i ne želim, a to sam i rekla sudjelovati u raspravi na ovu i na većinu tema ovdje na Rodi i opet ponavljam zasmetalo mi je, eto ako baš hoćete ovaj put apricotin način komunikacije, možda da je lijepo napisala ovo što si ti sad gore iznijela, a ne da je zbila sve u tom smislu u nejasan komentar!!! No da mi ne bismo više oftopičarili, pozz od mene

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ona je "samo" primalja, vamo doktor specijalist...

često neke nazive koristimo ugl u muškom rodu
    pa da se ispravim doktorICA specijalistICA

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne znam što bi rekla. zaista ne znam, jer najlakše je ljude posvađati oko nevažne stvari da se zaboravi bit, poanta priče.

poanta priče jest da žene i njihova djeca ZASLUŽUJU BOLJE. nitko ne pita ništa u vezi materijalnih uvjeta (premda bi se i tu moglo bez većih investicija dosta napraviti, ali nećemo o tome), nego u banalnom, besplatnom ljudskom odnosu. ako si govorimo o tome da je netko bolji / mekši / jači od drugoga samo se međusobno svađamo i bit problema ostane isti.

Netko je gore napisao da ne treba sad kazati trudnicama da se trebaju militantno ponašati u rodilištu, i sa time se slažem. ALI niti ne treba ih zavaravati da je sve ružičasto kad nije. Treba ih poticati da skuže što žele i da znaju da imaju pravo to zahtjevati makar to ponovili stopedeset puta prije nego ih se posluša. Nije na ženi u porodu da mijenja svijet, u tom trenutku ona nije aktivistica nego majka i žena koja ima fiziološke potrebe i radnje koje su važnije od bilo kojeg aktivizma. Ali zato mi (netrudnice) možemo urgirati, inzistirati, informirati se i poticati druge žene da rade isto.

I dati ženama priliku da kažu što nije valjalo, poticati ih da pišu pisma tim liječnicima, primaljama, rodilištima, komorama, ministarstvima, da kažu svoja iskustva i da budu hrabre da bi sa tim malim koracima napravile nešto da se sustav (pomalo) mijenja.

Jer dok šutimo i međusobno svađamo drage moje žene ništa se neće promijeniti.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Amen!
    Jako dobro rečeno, samo što će netko reći da je ovo gore bilo potrebno da bi se dijete rodilo živo, dakle vjerojatno se ne bi moglo roditi da mu nisu slomili ključnu kost, a mami rebro.
    na ovaj općeniti govor..da je nešto možda bilo potrebno da bi se nešto....
    pogotovo kad ti koji to nešto izvode imaju znanje i iskustvo...
    imam odgovor iz svog vl iskustva

ako su oni toliko stručni i s iskustvom
    znači da kad nam dođu s nekim prijedlogom ČAK par puta
    onda to rade jer znaju da je to potrebno da bi se nešto dobro dovilo
    zar ne?, jel tako??

tako bi trebalo bit
    ili
    barem pretpostavljamo da je tako

kad dođu par puta s istim zahtijevom
    ili čak s dodatno drugim zahtijevima
    opet u par puta

očekivalo bi se tj bilo nužno da znaju o čem zbore

tako su meni na drugom induciranom vag porodu (zbog komplikacije preeklampijse, opasne po dijete i mene)
    došli sa zahtijevom:
    - prokidanje vodenjaka, u par navrata
    - ublaživanje boli, u par navrata
    - o klistiru i brijanju te epi da ne zborim..no to se idvijalo prije indukcije. na kraju sam s jednim zaista predivnim dr-om dogovorila neke granulice na prirodnoj bazi, umjesto klistira..te me je to, mjesto eksplozije, potjeralo u više sati više puta..što mi je daleko više odgovaralo nego kad sam u prvoj trudnoći izbezumljeno čistila wc iza sebe s kojom rolicom papira...užas
    - drip je onak spomenut kao bezveni biser tog, inače, predivnog doktora... ne znam ke mu je bilo.. rodila sam u roku 6h...tak da mu se taj biser i još jedan o ručnom širenju valjda omakao
    - na samom izgonu odbila nježno gurkanje bebe preko mog trbuha
    ...
    dakle, ak su sve te zahtjeve ponovili, il bar neke stavke, u više navrata, onda je za pretpostavit da ja nisam nikako mogla roditi bez svega toga, zar ne??
    a vidi slučaja, jesam
    a da se neš krivo dogodilo, pretpostavljam da bi onda bilo "to je zato jer niste to i to i to"
    no to nije mogao biti slučaj jer smatram da za svako izvođenje treba postojati indikacija zato
    kod mene je nije bilo

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

, ak su sve te zahtjeve ponovili, il bar neke stavke, u više navrata, onda je za pretpostavit da ja nisam nikako mogla roditi bez svega toga, zar ne??
    a vidi slučaja, jesam
    sad, kad pričamo o tom
    ja se eto baš obratno pitam:
    što bi bilo da sam prihvatila sve to??
    tim više jer sam bila stanje iza c.r., u tijeku s induciranim veg. (što baš i nije veselo)

što bi bilo??? jer bi sve to u mom porodu, ne samo bile rutinske neg i nekritično opasne intervencije

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dakle vjerojatno se ne bi moglo roditi da mu nisu slomili ključnu kost, a mami rebro.
    sve da i to jest slučaj (ostavljam mogućnost, jer ja s njom nisam ragovarala)
    onda, laički pretpostavljam, da su na vrijeme trebali uvidjeti problem i izvesti cr a ne lomiti kosti
    pa živimo u 21st s vrlo dobrom tehnologijom.....

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajme, jesam zaredala
    no, moram se ispraviti
    zadala sam si auto gol s ključnom kosti bebe
    naime, u intereseu ove teme, išla sam muža pitati "što je ono bilo s tvojom kolegicom".. pričali su o djeci kad sam ja bila trudna treći put... zašto ona ima samo jedno dijete...
    dakle, njoj jesu slomili rebro ali, hvala Bogu, dijete je čitavo
    ugl, sad radi te traume od prije cca 7god, ona se i dalje ne usudi ostat trudna rad traume poroda..

moje isprike
    znam da ovo može zvučati kao navlačenje vode na svoj mlin

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zmaj, ne kužim, ti si dozvolila da ti deset studenata gura prste u onu stvar? pa što si mutava? O tome se ovdje i priča, zar ti nemaš svoju volju, svoj stav? Prvo, nekako ne vjerujem da ti je to napravljeno bez da te se pita a drugo, nema šanse da bi ja to dozvolila.

Ja znam da je ogromna stavka taj stav i ponašanje rodilje. Neke od vas su to iskarikirale i napisale da što se od žene u trudovima očekuje da se smješka i bude ljubazna? Ma ne očekuje se, očekuje se kultura. Ja ne mogu zamisliti da mi netko na moj pozitivan stav, na moju prisebnost i normalan ton ljudskog razgovora odvrati grubo i nekulturno, to stvarno nisam doživjela. A mogu zamisliti kad dođe nabrijana žena s planom poroda i tisuću zahtjeva, zabranama i povišenim tonovima, da neće dobiti lijep tretman. jer se sve to može dobiti na ljepši način.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    zmaj, ne kužim, ti si dozvolila da ti deset studenata gura prste u onu stvar? pa što si mutava? O tome se ovdje i priča, zar ti nemaš svoju volju, svoj stav? Prvo, nekako ne vjerujem da ti je to napravljeno bez da te se pita a drugo, nema šanse da bi ja to dozvolila.
    moje isprike ukoliko nisam bila dovoljno jasna
    ja sam mislila da jesam
    tim više jer sam spomenula da mi je isto radila Monika - pipala trbuh
    preko trbuha, izvana
    ne unutra il iznutra

dakle, pitala me je ta dr bil studoši mogli pipat bebu prek trbuha da skuže di je što
    a poanta je da ni dr nije skužila
    dok je jedna obična primalja (Monika), znala i položaj i prosječnu težinu...preko 3sekund kratkog opipa

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ne mogu zamisliti da mi netko na moj pozitivan stav, na moju prisebnost i normalan ton ljudskog razgovora odvrati grubo i nekulturno, to stvarno nisam doživjela.
    ja jesam
    pročitaj moj post o potrebi hospitalizacije i ljubljenju vrata
    nakon par dana i razgovora s jednim normalnim gin,.... privatnikom kojeg sam tad vidjela prvi put (poslije je postao moj gin ), a primio me kad mu je već prošlo radno vrijeme, a sutradan mu počinjao godišnji...ponovno sam otišla u istu bolnicu, ovaj put tražeći poznanika...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Eto Trina, da me znaš znala bi da od mene ne možeš dobiti neke opaske, ružne riječi..šta ja znam...uvjek nastupam suviše kulturnu i pažljivo...
    i previše tiho (glavna mana), kažem što želim, trebam negdje, ali me se očito ne shvaća ozbiljno...
    da me se shvati trebala bih urlati, ali ne urlam.
    I ja zbog toga jer sam takva osoba moram trpjeti od osoblja koje si dopušta svašta?
    I u većini slučajeva kad sam išla u bolnicu ili k doktoru ili...bilo koju javnu ustanovu dobila sam nekulturu osoblja itd...

Prije nekoliko tjedana kod zubarke uđe žena(doktorica neka) u 55-im godinama, tek došla sa mora....uđe i njeni
    kometari mojoj privatnoj zubarki na izlasku: 'pa kako možete biti tako ljubazni i nasmijani, ja sam se jučer vratila na posao
    i doslovce izgrizla svoje pacijente, nakon toliko godina rada, razumjet ćete' kaže ona....meni se okrenulo u želucu,
    ali sam kulturno pozdravila...

Znači nije lakše ljudima na poslu raditi njihov posao najbolje što mogu, nego mi ostali, cijeli narod moramo se mijenjati da
    bi osoblje bilo zadovoljno? A ja ne znam šta da promjenim, mislim, šta?
    Dođem k djedu ortopedu koji ima 65 god. i usudim se postaviti podpitanje, on na mene drvlja i kamenje šta ja imam
    postavljati pitanja, da li sam čula šta je on rekao, da ima 30 godin. iskustva iza sebe..., ma da pukneš od jada!
    I fino odem u Zg doktoru Tiefenbachu koji je fin kulturan čovjek...

Dođem sa djetetom na pregled i na šivanje na ORL u stari podrum koji liči na stanište za štakore
    i trebaju pregledati ranu djeteta, mladi doktor striktno zabranjuje mojem djetetu da bude u mojem krilu,
    odvajaju dijete od mene ko prase koje viče...
    Treći dan odem ko čovjek kod Sabola u Zg gdje u miru i u mojem krilu žena gleda djetu ranu i vadi konce...

Znači može se dok se hoće, za lovu u mojem slučaju, a dođeš u bolnicu i šta..uh!

Željela sam da je sve u redu, željela sam shvatiti te doktore, sustav, ali ne shvačam i mrzim ga.
    Ima pojedinaca, nije da nema, ali oni su kao igla u sijenu...

Ispričavam se što nisam davala primjere sa poroda, ali ovi su mi friški i dovoljno jasni.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja znam da je ogromna stavka taj stav i ponašanje rodilje. Neke od vas su to iskarikirale i napisale da što se od žene u trudovima očekuje da se smješka i bude ljubazna? Ma ne očekuje se, očekuje se kultura. Ja ne mogu zamisliti da mi netko na moj pozitivan stav, na moju prisebnost i normalan ton ljudskog razgovora odvrati grubo i nekulturno, to stvarno nisam doživjela. A mogu zamisliti kad dođe nabrijana žena s planom poroda i tisuću zahtjeva, zabranama i povišenim tonovima, da neće dobiti lijep tretman. jer se sve to može dobiti na ljepši način.
    Oprosti Trina, ali ti mora da si imala veliku sreću, ili sam ja imala veliku nesreću. Jer kad sam uljudno zamolila čistu posteljinu, dobila sam odbijenicu (čitaj iznad). Kad sam uljudno zamolila malo vruće vode za pranje izdajalice i stavljanje obloga, dobila sam odbijenicu. Kad sam uljudno zamolila sestru da pogleda, ili da pošalje nekoga da vidi imam li ispravan položaj tijekom dojenja, ili radim nešto drugo krivo jer dijete odbija sisu, rekli su mi da pričekam malo. Onda sam čula u hodniku svađu među sestrama tko će to obaviti, i na kraju je svađa utihnula, jedne su otišle iz hodnika, druge su zasjele i čavrljale. Nitko nije došao. Kad sam uljudno rekla sestri da me jako boli žila na ruci gdje mi je stavljena braunila, rekla mi je da si sama dam inekciju u braunilu. Žila je pukla. E onda mi je pukao film, pa sam zadnji dan sve ispričala glavnoj sestri i nadležnoj pedijatrici. Vikala sam i plakala. A znaš kako sam do njih došla? Došle su mi se ispričati jer je moje dijete netko porezao (dakle ne tijekom CR, nego nekoliko dana nakon poroda). Doveli mi dijete navečer u sobu, i ja vidim kosicu slijepljenu od krvi. Ja sam taj dan izašla iz bolnice, ali mi je cimerica poslala poruku da su nakon moje scene napravili dar mar na odjelu, da im se svakodnevno presvlače posteljine, donosi topla voda, itd. I da ne bi bilo da je do mene - nije bilo nijedne žene od nas pet koliko nas je ležalo u sobi da nije barem jednom dnevno zaplakala zbog odnosa i tretmana osoblja.
    Vjerujem da postoje bolnice gdje se sve može dobiti na lijep način. Ali zbog onih bolnica gdje je situacija onakva kakvu sam gore opisala - neka nam Roda.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I Trina zar stvarno misliš da je jedini razlog lošeg odnosa i prema rodiljama način na koji se rodilja ponaša?
    Pa nitko ne kaže da je rad sa ljudima lak, rad sa ljudima je težak, ali ako imaš svoj posao i radiš u takvoj ustanovi
    koja je važna za naše živote pa onda bi ta ustanova trebala biti mjesto gdje se ljudima pomaže u njihovoj nevolji bez
    obzira na sve, a ne da se iživljava na njima jer su se oni npr. vratili sa mora i dosta ima je tih poslova...
    Znači dok si trudna, nemoćna i oni znaju da ih trebaš onda oni rade na svoju volju jer oni tako žele? Jer oni tako
    mogu odlučiti? A ko smo mi da kažemo što bi željeli, što bi trebali.....

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

uf da, trina kužim te, one žene sa planom poroda su fakat zla čuvdovišta koje si umišljaju čak to da sudjeluju u rođenje svog djeteta i odlučuju što se radi njihovom tijelu... strašno :rolleyes:

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

užas
    to je ono o čem mi tu trubimo
    da je njima to rutina

nisu svi takvi, znam i hvala Bogu da znam

meni je taj divni dr čak nakon poroda izašao u susret i javio sestrama koje rade s bebama da se moje dijete po mom naputku ne smije hraniti ničim osim mojom sisom (nisam znala kad ćemo se vidit, pa za svaki slučaj)
    i još je, opet na moju molbu, zvao da vidi imali slobodnih apartmana, jer sam htijela rooming in 0-24
    nažalost nije bilo slobodnih
    sve na lijepu riječ i molbu
    naš odnos je zaista bio korektan
    recimo, nešto prije indukcije sam ga pitala dal može sa mnom biti prijateljica na porodu
    i čovjek se lijepo ispričao i rekao - samo muž
    znaš kak sam sretna bila!!! zbilja
    tužna jer prijateljica nije mogla biti sa mnom, al sretna jer smo lijepo komunicirali
    zahvalila sam mu i rekla da razumijem

dok..dok...
    na odjelu babinjača...prošlo par sati od poroda.. donose klince ženama koje su rodile koji sat prije mene, il dan prije, kako koja...
    meni ne donose
    pitam sestru di je moje dijete, a ona kaže da ga ped nije pregledala
    ja lijepo kažem da je beba sad već sigurno željna sise i da mi ga donese (inače bebu ne bi vidjela sve do ujutro, a rodila sam u 16:30)
    ona kaže da to nije prema pravilima
    na kraju sam lijepo al čvrsto rekla da izvoli pozvat dežurnu ped

i eto ti dr ped meni objašnjavajuć da ne mogu oni vako i nako, .. na moju dodatnu molbu da se dite ne hrani ničim neg samo sisom i kroz noć, ..da nemaju uvjeta...bla bla....što si ja umišljam, što samo ja izvodim probleme i sl...
    i premda sam tih 5min lijepo govorila, smireno, objašnjavala...
    koja su moja prava, prava moje bebe da isključivo bude hranjeno sisom a ne i ad...

na kraju mi je puka film i rekla sam da počne pisat otpusno pismo
    e tad je i ona promjenila ploču.. dite su doveli, a kroz noć su me dizali da dođem i hranim bebolinu

ja sam sretna što smo se uspjeli izborit za samo i jedino sisu (bojali smo se atopijskog ko u prvog diteta)
    al sam tužna što sam to dobila žešćim načinom

Stranica 4 od 13 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •