Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 151 to 200 of 426

Thread: Zdrav razum versus pritisak drustva

Pcelica Mara's Avatar

Pa koje ste vi godište???
    Babe

Ja sam '76 i nisam nosila te čizme.
    Nego cipele s onom metalnom pločicom na prstima.
    A kasnije su must have bile starke, bijele obavezno, a ostale boje - što više to bolje.

I dalje ne znam što su mungosice.

cvijeta73's Avatar

kao i uvijek, svaki anti-šoping topik završava s tim što je tko imao i gdje je to kupio, u prošlosti il sadašnjosti
    čokolada, nije bilo tako davno i isto je počelo s kritikom današnjeg konzumerizma, ako se dobro sjećam

sorciere's Avatar

a gdje je nestala marina???????????

na FB-u su joj napravili i grupu podrške.

Pcelica Mara's Avatar

Aha, mungosica se ne sjećam.
    Mislim da se to u moje vrijeme nije nosilo

Sanja's Avatar

Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ja se sjećam mungosica ali se ne sjećam da su bile pitanje prestiža, nego više šmokljanske.
    Ali Kickersice, to da, one su bile prestižne. A bile su i super, evo i sad sam se zaletila pa kupila Kickers cipele pred par godina, i ove sadašnje su mi grozne.
    Pa da, nisu bile prestižne, ali zaista su ih svi imali (ajde, 80% razreda). I djeca s puno love i djeca s malo. Što vam znači to "šmokljanske"? Isto što i huliganske?

Kickersica se ne sjećam kao prestižnih (iako su se kupovale vani) i slažem se za ove nove. Kupila sam si jedne u trudnoći da imam udobne tople cipele i ništa od toga , neudobne su i hladne.

Čini mi se da sve to skupa polako vodi onoj situaciji kad se točno zna u kojim predgrađima koji sloj društva živi i kad su jedni od drugih ograđeni rampama i kad se neće moći dogoditi da kraj jednog imućnog poduzetnika u susjedstvu je siromašni Rom sa osmero djece.
    Znat će se tko ide u koju školu prema imovinskom i platežnom statusu roditelja tako da neće doći do miješanja jednih sa drugima.
    Tužno, ali nerijetko za vidjeti na Zapadu.

Sanja's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    kao i uvijek, svaki anti-šoping topik završava s tim što je tko imao i gdje je to kupio, u prošlosti il sadašnjosti
    Pa lijepo je Apri napisala, ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se.

Ona je to, doduše, pisala o kršitelju koda, ali nema razloga da ne proširimo krug.

Osoblje foruma apricot's Avatar

baš došla ovo napisati
    fakat smo stare, samo bismo o prošlosti pisale
    i na selo selile

I otkad to Zara, H&M pa i Bambi nisu marke?

Angie75's Avatar

Jedino što mene sad ful muči je kako izgledaju te mungosice

Quote Originally Posted by Pcelica Mara View Post
    A kasnije su must have bile starke, bijele obavezno, a ostale boje - što više to bolje.
    u moje doba - šangajke
    koje su smrdile za povratiti

Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Jedino što mene sad ful muči je kako izgledaju te mungosice
    zamolila sam na fejsu da netko pronađe fotku
    ako netko stavi, poslat ću vam

Cubana's Avatar

Quote Originally Posted by mama od formata View Post
    I otkad to Zara, H&M pa i Bambi nisu marke?
    A gdje se jeftinije kupuje nego u HMu?

Sanja's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    u moje doba - šangajke
    koje su smrdile za povratiti
    Što je to? Vjerojatno znam, ali pod drugim imenom.

ne mogu šangajke biti pod drugim imenom!
    šta ti je?!

http://vukajlija.com/zabava/posteri/11704-sangajke

Sanja's Avatar

Ne kužim... To bi bile lažne starke?

NetkoMiOteoNick's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    Dobro, ako je u pravu, tko su ti ljudi, tko su ti roditelji? Jeste to vi?
    Ja nisam. Mojih pet-šest obiteljskih prijatelja (ovi kojih se mogu sjetiti), a koji imaju djecu, također nisu.
    Znam njih i znam im djecu.
    Tko su onda? Oni ne pišu po forumu? Samo odgajaju djecu da im budu idioti i da naše maltretiraju?
    Tko ovdje kupuje u šugavom Replayu, koji se usuđuje da na svoje odrpane krpe prikelji onoliku cijenu,
    i nakon kupovine naglasi djetetu da je uzvišeno i posvećeno time što ima tu krpu?
    I ima pravo ponižavati onoga koji ne kupuje tu krpu.

Ja ne znam otkud to sve. Šizila sam i kad je moja starija inzistirala na isključivo uskim trapericama (a imala je već X drugih, "običnih" ,u ormaru), bez traženja ikakvih marki i brendova, a ako mi počne zahtijevati nešto zbog čega netko (opet- ja zasad ne znam tko) odvaja trećinu plaće- bit će rata.
    Ovako je i kod i oko mene. Ni moja djeca (kom. 3) se nisu susretala s tiptičnim hrvatima koji pate na statusne simbole i zbog njih maltretiraju druge, a najstarije dijete mi ima 19 god.

pih, lažne starke
    pa šangajke su postojale dok starke nisu znale ni kako se zovu

fakat si snob
    da - lažne starke?!

Sanja's Avatar

pih, lažne starke

fakat si snob
    da - lažne starke?!

Pa izgledaju kao starke, ali bez loga.

Pazi, prve Conversice su se pod tim imenom proizvele 1908.! http://de.wikipedia.org/wiki/Chuck_Taylor_All_Star

(Inače, ja nosim no name starke. Eto ti sad snoba. )

ma šangajke postoje valjda otkad postoje i kineži, pojma nemam
    sjećam se da su stajale u košarama u Unikonzumu
    bilo ih je sa zelenim i sa crvenim rubom i bile su jeftine
    i fakat su smrdile po onoj najodvratnijoj gumi

Sanja's Avatar

Bem mu, propustila sam ih.

i ja
    meni moji nisu dali da nosim tenisice
    jer "noga u njima ne diše"

Mima's Avatar

Quote Originally Posted by Sanja View Post
    Pa da, nisu bile prestižne, ali zaista su ih svi imali (ajde, 80% razreda). I djeca s puno love i djeca s malo. Što vam znači to "šmokljanske"? Isto što i huliganske?

Kickersica se ne sjećam kao prestižnih (iako su se kupovale vani) i slažem se za ove nove. Kupila sam si jedne u trudnoći da imam udobne tople cipele i ništa od toga , neudobne su i hladne.
    Ma Kickersica je bilo u nekoj obući u Ilici na Braće Oreški, te su bile turbo popularne u moje vrijeme, valjda je to neka naša tvornica proizvodila za izvoz.

pih, lažne starke

fakat si snob
    da - lažne starke?!
    LOL - ovako treba odgajati djecu - da ismijavaju markoljupce i snobove, da ih smatraju smješnima i površnima i da zbijaju šalje na njihov račun. U mojoj osnovnoj je većina klinaca bilo snobova (patilo se za lotto i champion trenirkama i Levis hlačama) ali sam ja bila pre opaka da bi si dopustila ikakvo šikaniranje. U školi MM-a su snobove šikanirali, pa su klinci iz mog grada sakrivali Fruit of the loom logotipe na majicama s kapuljačama...A možda zato što je on bio iz ekipe pankera, a ja zadnja šminkerica/štreberica...
    Dobro da se nismo poznavali tada

cvijeta73's Avatar

da, iskreno, moje najsnobovskije životno razdoblje, odnosno jedino takvo, bilo je ono kad nisam podnosila snobove i kad sam na šminkere gledala kao na nižu ljudsku vrstu. dan danas se sjećam kako onako puna sebe stojim ispred palacha, u nekim krpama, i žalim ostali svijet koji ništa ne razumije

Sanja's Avatar

Quote Originally Posted by Sumskovoce View Post
    LOL - ovako treba odgajati djecu - da ismijavaju markoljupce i snobove
    Vidiš kako smo različiti , da moja djeca ismijavaju bilo koga ja bih se sramila i smatrala bih svoj odgoj promašenim.

Mima, mi smo po Kickersice obično išli u Austriju i sjećam se da nisu bile pretjerano skupe. Naravno da se više ne sjećam konkretnih iznosa, ali ostalo mi je u sjećanju da su mi roditelji objašnjavali da za jedne Nikeice možeš dobiti dva para Kickersica.

Cvijeta, ako zamijeniš Palach Jabukom i Lapom, situacija je otprilike tu negdje.

Vidiš kako smo različiti , da moja djeca ismijavaju bilo koga ja bih se sramila i smatrala bih svoj odgoj promašenim.

pa ja mislim da je Šumskovoće upravo to i htjela reći.
    zato se i smije.

Sanja's Avatar

pa ja mislim da je Šumskovoće upravo to i htjela reći.
    zato se i smije.
    Super ako je tako.

Osoblje foruma BHany's Avatar

ja se pitam gdje sam ja odrastala...ne znam što su šangajke, ni...kako ono rekoste...mungosice

a kickersice i starke i sve to su došle puno kasnije...

jedno su vrijeme bile moderne startasice, one od Borova...
    i špagerice

a meni su uz jutrankine kute (a najveće je faca bila curica koja je imala šivanu kutu koja je izgledala kao pregača s prednje i strađnje strane obrubljena rozim...1. i 2. osnovnjaka) - najviše u sjećanju ostale zepe...(to mi je dugo trebalo da ubjedim mamu da mi kupi...kad ima tako lijepih školskih papuča s nekim volančićem ili vezićem )

i pume (sa žnirancima u različitim bojama) ako si ih imao

nosili smo i (mi smo ih zvali) duks majice, a zapravo su to bile muške potkošulje s dugim rukavima, obične bijele (e to mi mama nikada nije dala da nosim u školu...tj. da idem kao odrpanka po njenom)

seni's Avatar

da, iskreno, moje najsnobovskije životno razdoblje, odnosno jedino takvo, bilo je ono kad nisam podnosila snobove i kad sam na šminkere gledala kao na nižu ljudsku vrstu. dan danas se sjećam kako onako puna sebe stojim ispred palacha, u nekim krpama, i žalim ostali svijet koji ništa ne razumije
    cvijeta ovo si bome pogodila.

Al to je srednja škola, ovi bijednici iz osnovne ne uspiju isfurati nikakav film, oni su malo problem jer su mali jadni sami sa sobom.
    To preziranje šminkera, pa normalno, ja tako i dandanas

(ovo zadnje je šala, da ne bi tkogod pomislio štogod, više ne znam ni koji sam ja stil, a kamoli drugi)

dorotea24's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    (ovo zadnje je šala, da ne bi tkogod pomislio štogod, više ne znam ni koji sam ja stil, a kamoli drugi)
    očito si teški šminkerski.
    sluškinja ti pere noge u nekakvoj pozlaćenoj posudi na parketu od hrastovine, a tko zna kakvim skupocjenim preparatima te još polijeva po očito savršeno ispedikiranim stopalima.

a što je sada sramota oblačiti se u skupu odjeću? ajd možda odjeća nije najbolji primjer, ali u dosta slučajeva visoka cijena znači i visoku kvalitetu, mada kod odjeće definitivno nema pravila, govorim za ostale luksuze. tko si može priuštiti i tko voli zašto ne. ja bih uvijek između dva auta odabrala nekakvu dobru makinu ne zato da se vidi kako ju imam nego radi vlastitog komfora i užitka vožnje.
    ima ljudi koji pate od pokazivanja, uvijek ih je bilo i ima ih svuda. no priznajte i sami da je ljepše nositi udoban pamuk nego sintetiku iz china shopa
    tako da ne bi trebao biti problem ako djeca nose skuplju ili markiranu odjeću. bitan je stav i odgoj kako je već ranije zaključeno i s time se slažem. a djeca koja se rugaju i zlostavljaju to reade iz raznih razloga. neki dan smo na ovom forumu baš imali temu kako su se jednom djetetu svi rugali jer je slabije znao engleski od drugih.

sorciere's Avatar

Quote Originally Posted by Pcelica Mara View Post
    Pa koje ste vi godište???
    Babe
    58
    al ne znam što su mungosice...

kikic's Avatar

Quote Originally Posted by BHany View Post
    a kickersice i starke i sve to su došle puno kasnije...

jedno su vrijeme bile moderne startasice, one od Borova...
    i špagerice

a meni su uz jutrankine kute (a najveće je faca bila curica koja je imala šivanu kutu koja je izgledala kao pregača s prednje i strađnje strane obrubljena rozim...1. i 2. osnovnjaka) - najviše u sjećanju ostale zepe...(to mi je dugo trebalo da ubjedim mamu da mi kupi...kad ima tako lijepih školskih papuča s nekim volančićem ili vezićem )

i pume (sa žnirancima u različitim bojama) ako si ih imao
    Nemam vremena za čitati sve, kasnije ću, evo ovako nekako bilo i kod mene... Godište 72.
    PS Ne znam ni ja što su mungosice.. Možda da vidim sliku

bebelina's Avatar

Sto se djeci cudite?
    Moj stil oblacenja je da stila nema , bitno mi je samo da je cisto i pristojno , a to obicno podrazumjeva rebatinke , pamucna majica i starke , roba no name ili brand/marka , ali da se to ne vidi iz aviona jer me nitko ne placa da mu nosim reklamu po gradu , i nedavno me jedna " gospoda" od nekih 70-ak godina isprasi iz ducana/galerije .
    Ma , molim vas , ja , tako obucena sam se usudila uc u njenu galeriju i zapitat koliko kosta jedna komoda!! Istog trena mi je s visoka doletilo: Nemas ti para za to!!
    aaaaa pa zar mi na celu mora pisat koliko soldi imam , nazalost ocito mora!

TeddyBearz's Avatar

A Mungosice?
    Joooooj... Ja sam obožavala svoje Mungosice.

Bodulica's Avatar

Nama nisu bile napete mungosice, ali svaka cura koja je držala do sebe u doba 7. i 8. raz. oš morala je imati obavezno kapu kakvu je nosio Loša iz P.Orkestra

A statusni simbol su nam bile rošule-patike koje su imale fensi cure, a ne one škripave s plastičnim kolima koje su se navlačile preko cipela, a kupovale su se u Slovenija športu.

magriz's Avatar

mungosice su nosili samo pacijenti
    face su nosile lotto tenisice i dolomite skafander, a kasnije uske traperice i starke. crvene ili zelene, naravno. i koleđice za pionire
    sreća da smo u trst išli nedjeljom na kavu poslije mise, pa je sve bilo na dohvat ruke

Tashunica's Avatar

Quote Originally Posted by Bodulica View Post
    Nama nisu bile napete mungosice, ali svaka cura koja je držala do sebe u doba 7. i 8. raz. oš morala je imati obavezno kapu kakvu je nosio Loša iz P.Orkestra
    joj fakat i brušene traperice i čizmice od trapera, ajmeeeee majko

Quote Originally Posted by Bodulica View Post

A statusni simbol su nam bile rošule-patike koje su imale fensi cure, a ne one škripave s plastičnim kolima koje su se navlačile preko cipela, a kupovale su se u Slovenija športu.
    Te statusne mi smo zvali disko-role. Ja kupila takve pred par mjeseci i rolam se na njima oko zgrade sad u ovoj poznoj dobi.

sorciere's Avatar

kikica je u parizu ušla u cartier i u tiffany... onako "turistički"... obična majica, trapke, stare tenisice za dugo hodanje... kaže da su svi bili super ljubazni, kao da je ušla s koferom love. vadili su joj iz vitrina nama nedostižan nakit (iako je rekla da želi samo pogledati), i čak joj ponudili da neke stvari proba.

ja ovdje uđem u običan iris, a "dame" koje su tamo zaposlene me slijede tako da mi gaze po petama - da ne bih nešto maznula... strava...

Quote Originally Posted by sorciere View Post
    a "dame" koje su tamo zaposlene me slijede tako da mi gaze po petama - da ne bih nešto maznula... strava...
    a šta ovo mrzim, grrrrrrrrrrr, ma ženo draga gledaj ti mene i prati, ali brate mili da te ja ni ne primjetim, a ne da me skoro uvjeriš da sam nešto i ukrala

Peterlin's Avatar

58
    al ne znam što su mungosice...
    Eeee, ja znam, nosio ih je moj puno mlađi brat. Imale su neku smiješnu pločicu na prstima i bile baš ko iz crtića... Moja generacija je nosila sajmonice (i danas ih nosim kad ih uspijem nabaviti).

Beti3's Avatar

kikica je u parizu ušla u cartier i u tiffany... onako "turistički"... obična majica, trapke, stare tenisice za dugo hodanje... kaže da su svi bili super ljubazni, kao da je ušla s koferom love. vadili su joj iz vitrina nama nedostižan nakit (iako je rekla da želi samo pogledati), i čak joj ponudili da neke stvari proba.

ja ovdje uđem u običan iris, a "dame" koje su tamo zaposlene me slijede tako da mi gaze po petama - da ne bih nešto maznula... strava...
    Ovo oboje je prava istina. Doživjela i jedno i drugo. A još i kad su mi u nekom dućanu za haljine na M (očito nisam na ti s markama) rekli da ne drže moj broj...Inače sam sasvim prosječna, između m i l. No, ja sam tip osobe koju ne diraju bedastiji od mene pa ma kakve krpice imali na sebi.

Kad već pišemo o zdravom razumu u oblačenju, da li je netko gledao neku Bornu sa kapicom za jahanje? Tamo je očito pritisak društva posve potisnuo zdrav razum.

Quote Originally Posted by magriz View Post
    mungosice su nosili samo pacijenti
    face su nosile lotto tenisice i dolomite skafander, a kasnije uske traperice i starke. crvene ili zelene, naravno. i koleđice za pionire
    ovo je kronološki nemoguće
    mungosice se nisu dešavale u istoj vremenskoj zoni za loto patikama i dolomiticama

tazlika je bila naaaaajmanje 5 godina

Kad već pišemo o zdravom razumu u oblačenju, da li je netko gledao neku Bornu sa kapicom za jahanje? Tamo je očito pritisak društva posve potisnuo zdrav razum.[/QUOTE]
    Je gledam , buljim i ništ mi nije jasno. Jel možda to kaciga ili šešir za jahanje?Pa sam skužila da i obleka ko da je došla sa konjičke trke.

Anemona's Avatar

Zanimljivo mi je da sam blisko godište s dosta cura tu, ali da su navike vezane za obleku, bile sasvim drugačije.
    Kad sam krenula u srednju, večina ljudi u okolici su ostali bez posla, nosilo se što se imalo, a imalo se malo.
    Nije bilo novaca i nije se imalo gdje kupiti.
    Postojalo je mali postotak ljudi u razredu (cca 5 od 36) koji su imali Marte i Levis program.
    U 4. srednje je bila financijska situacija bolja, pa je večina djece u razredu imala barem jedne Levisice, Marte je još uvijek imala možda 1/3 razreda. Jednostavno su bile preskupe.

nana's Avatar

Prve starke (roze boje) sam dobila zahvaljujući sestri koja je to ljeto bila u Canadi kod naše familije, bile su mi simpa, no kako nisu još tada bile poznate u Zagrebu, naravno da sam bila faca, hahahahaha.
    Tada sam dobila i trapke kao tajce, dole sa cifom, vau obožavala sam ih nositi.
    Inače zepe su bile osnovne za nošenje po školi, uske traperice, karirane košulje, ili majce tak svejedno. Nisam nikada patila na marke pa tako ni Tara koja ni ne zna što je markirana roba.......dok je bila malena veći dio sam joj kupovala u H&M (cijena pristupačna, kvaliteta robe dobra), sada je već veća pa kupujemo u raznim dućanima.
    Mungosice, mislim da sam ih ja nosila negdje početkom osnovne škole.......

Page 4 of 9 FirstFirst ... 23456 ... LastLast