Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 426

Tema: Zdrav razum versus pritisak drustva

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ni ja nisam smjela gledati Dinastiju.

Ovdje, da na ovom forumu, je netko nekad opisivao kako joj kćer vrtićarka zna sve cipele i kako komentira tko je sexy dok gledaju sax i grad. To nije "slučajno sam vidjela" neku epizodu.

Meni je to neprimjereno na n-tu.

I ne zna dijete koliko su te vrijedne žene uplatile poreza i prireza. Samo vidi da tu i tamo nešto rade, a ostatak vremena provode kupujući cipele.

I na većinu to neće utjecati, ali na neke hoće pa onda 10 god kasnije imaš onakve komentare na fejsu.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Mi nemamo taj problem jer em nemamo telku, em niti u vrtiću niti u školi djeca uopće ne prate televizijski program (priča se samo o aktualnim crtićima i dječjim filmovima koji se vrte u kinu, ali nisam primijetila da se oni koji ih ne prate osjećaju izostavljeno). Dapače, mnogi roditelji idu toliko daleko da su im se djeca prvi put u životu srela s filmom kad su u prvom razredu išla sa školom u kino i mislim da bi se zgrozili kad bi čuli za sedmogodišnjake koji gledaju sapunice.
    eno tamo na porodu ljudi se cude sto bi netko isao rodit u Austriju!!! pa ja bi se preselila tamo odmah, ne samo isla na par dana rodit

u HR, a ni u Zg bome ne postoji takva sredina cijepljena protiv komercijalnog kica, cak ni waldorfska skola. pa ni nas waldorfski vrtic, u koji je teze upast nego devi proc kroz usicu igle, i jos u najskupljem kvartu u Zg, gdje definitivno djecu ne odgaja ulica (al tko ih odgaja, to je isto pitanje, nazalost)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I ja se slažem sa Zdenkom. Važno je što im puni glavu.
    Ja sam nedavno sjedila sa starijom ženom i iz poštovanja odgledala dio neke sapunice. Kako to ne gledam, ostala sam frapirana količinom bedastoće, iskvarenosti, debilane. I pomislila kako sam definitivno dobro izabrala to da mi djeca skaču po glavi, ali da TV ne gori i gotovo. Na mladu glavu sve se to može pošteno zalijepit, a nemaju kritički odmak...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Tu se sprdaš s mojim komentarom o tome kako djeca ne trebaju gledati sex i gad, a poslije napišeš da niti tvoji ne gledaju
    pa nemoj se odmah vrijeđati! ne sprdam se, nego se šalim.
    rekla si ovo:
    da mama ulaze pola sata-sat u gledanje drolja i njihovog zivota
    ovo:
    Ja tu seriju nkad nisam gledala.
    i ovo:
    Zene su turbo ruzne. Uopce mi nije jasno tko ih je izabrao da prodaju sex s onakvim facama i anoreksicnim tijelom.
    ali nećemo se sad vraćati na to, nije tema i nema smisla.

a dijete mi ne gleda seks i grad jer nije primjeren njenom uzrastu i nema što tražiti ispred telke u 22, 23 sata.
    u nekim stvarima za koje ocijenim da joj neće pasti kruna s glave, udovoljim znatiželji. ali samo utoliko da ne izgori. i to u stvarima u kojima ja mogu - netko ne, razumljivo.
    po meni zašto da se pita tko je ta lara iz larinog izbora i misli da propušta ne znam ti ja što?
    to je jedan lik iz tv serije, vidjela si, vidjet ćeš možda opet kad izađem navečer van, a ostaneš s bakom doma. ali neće ti prijeći u naviku sjediti pred telkom i čekati neku seriju kao omađijana penzićka jer ti ja takav primjer ne pružam i neću ti dozvoliti. osmogodišnjakinja ima puno pametnijih stvari za raditi.
    a ne branim joj (nego ju puštam ponekad da čeka znajući da neće dočekati) jer ne želim da vjeruje kako u tome stvarno nešto važnoga propušta dok ja 'demonstrativno' gasim tv nakon dnevnika. kod mene to tako funkcionira i uglavnom prolazi ok.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, baš lijep post, i prekrasna imena curica,

Kako tu djecu naučiti da budu čvrsti,
    dal' koristiti one stare fore - a je l' bi ti skočio i ako svi oni skaču sa zgrade pa kažu- ti si kukavica ako nećeš!? naći neke nove metode? Na sto muka sam koje, to zbilja nije lako.
    Hvala, Nena.

A što se tiče pitanja kako naučiti djecu da budu čvrsta... Nemam pojma, to ćeš ti kao mama starije djece reći nama s mlađom. Pa meni je super što je tvoja curka ustala i otišla kad joj igra nije odgovarala! Mislim da i te kako imaš razloga biti ponosna!

Zapitkivanja u vezi pušenja sam i ja imala, od viših razreda osnovne nadalje... Pa zašto ne pušiš? A je l' stvaaaarno ne pušiš? Pa kako to? A najbolja mi je bila neka površna poznanica s faksa koja me je hvalila što sam prestala pušiti, jer se ona jako dobro sjeća mene s cigaretom (?!). I nikako uvjeriti ženu da se krivo sjeća.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 13.10.2011. at 15:28

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A najbolja mi je bila neka površna poznanica s faksa koja me je hvalila što sam prestala pušiti, jer se ona jako dobro sjeća mene s cigaretom (?!). I nikako uvjeriti ženu da se krivo sjeća.
    Ovo ti vjerujem sto posto jer se to meni događalo stalno, i to ne s površnim znancima nego s onima s kojima sam bila vječno po tulumima na kraju srednje škole, koji su bili dio jednog šireg kruga ljudi što sluša istu glazbu i zalazi na ista mjesta.
    Ljudi su me vječno, al' vječno, nudili cigaretom (pretpostavljajući da mi je nestalo, da sam svoje baš popušila, pa će mi iz pristojnosti ponuditi svoje, naročito muški). Tada više nije bilo nagovaranja jer bi svi jedva skupili lovu i za svoje.

Uvijek bi to bilo ovako- Oćeš?
    - Ne bih, ne pušim ja.
    -Otkad?
    - Nikad nisam pušila.
    -Nemoj za..bavat, ja sam mislio da ti pušiš !(a viđamo se redovito samo dvije-tri godine)

Poslije mi je jedan lik rekao da imam "prekul facu" da ne bih pušila, i još nešto vezano uz usta, ali to neću reći.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ni mi nemamo tv. al da imamo, moja strategija bi bila nesto ovako ko AM. tih serija ima mali milijon, mozes ponekad nesto pogledat i to je to. ne sve, ne svaki dan.

i ja sam kupila djetetu gormite i bakugane. al samo tri komada od jednog i pet od drugog, i to rabljene gormite preko njuskala. ne skupljamo to, al on je miran jer ih ima i ne radimo od toga svjetsko cudo niti zabranjeno voce. i presmijesan kad u parku uvjerava djecu da on ima doma puno bakugana, cak tri!!!

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Da, teško se othrvati naletu svega što nude mediji.
    Djeca su stalno bombardirana reklamama, letcima, raznim igračkicama, darovima, bonusima, nagradnim igrama ... marketing razvija svoje strategije čiji su cilj baš najmlađi odnosno mladi koji nažalost, ne mogu razabrati što je dobro, a što loše u cijeloj toj šumi ponuđenog - ne tvrdim da ne znaju pravila ili da ne umiju prepoznati krajnje loše, ali suptilno im se nameću mnoge stvari, koje nisu primjere njima, njihovoj dobi.

Dobro znam što znači biti odbačen iz ekipe, zajedno s druge dvije cure, jer nismo željele zapaliti cigaretu.
    To nije bila odluka zbog toga što će se mama i tata ljutiti, već moj stav, cigarete su mi se gadile i znala sam za njihovu štetnost. Dakle, bila sam svjesna da je to loše i nisam odustala od svog stava pod cijenu da se družim s dvjema curama, ali i pod cijenu da budem i sama u svemu tome.

Važno je kod djece jačati samopouzdanje i svijest o donošenju nekih odluka, kao i o posljedicama tih (dobrih ili loših) odluka!
    Ponosna sam na svoju kći koja prilično ima izražen svoj stav, ali katkada uviđam, po njenoj priči, da i društvo djevojčica s kojima se druži ima svoj utjecaj. Sretna sam da lijepo razgovaramo i imamo dvosmjernu komunikaciju o mnogim pitanjima.
    Voljela bih da se to nastavi i ubuduće.

Evo, pratim Nenine i Zdenkine postove, ali i vas ostale na ovoj temi.
    Ima zanimljivih reminiscencija - posebno kad se sjetim Dinastije, he, he.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Zasad se odlučno odupirem TV-u, s koliko godina ta borba postaje besmislena?
    To je silno individualno. Ovisi o roditeljima, o tome koliko želiš braniti i koliko ti je to važno. Pri tome je TV najbenignija stvar. Kad te pita skuter sa 16( i vozački naravno), auto sa 18( i opet vozački), izlaske do 3 u noći sa onih 16, pircing, tetovažu...Brrr....Nešto uspiješ zabraniti, nečemu se uspiješ oduprijeti, ali ako je inače dobro dijete ( po mišljenju roditelja), moraš nešto i dozvoliti.

Kako je lako dok su maleni. Kako je lako gubiti noći radi plača, puno je teže čekati da začuješ ključ u bravi. Moram malo o onome što je moja briga, znam da je većini to još daleko. I još me jednom čeka. Izdržat ću to ja...hoću, dobri su oni...tješim se, uvijek može gore...Ma, odrast će. Ionako je s djecom puno više radosti nego problema...

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne mogu izdržati da ne skrenem s teme. gledala sam bar desetak epizoda serije "seks i grad" i ne razumijem što je loše sa seksualnim ponašanjem glavnih junakinja. one imaju spolne odnose kad žele i s kim žele, nikoga ne prisiljavaju na to i nikoga ne ponižavaju ili zlostavljaju u svom seksualnom životu. meni se to čini idilično, a ne pogrešno.
    zar "ispravan" seksualni život koji želimo svojim kćerima ne bi trebao biti atakav? zar bi ja tebala eli poželjeti da ima spolne odnose kad želi kupiti haljinu ili da ju muž ne istuče?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zar vi stvarno vjerujete da serije kao što su larin izbor, ruža vjetrova, sex i grad itd - mogu utjecati na nečiji karakter?
    meni je to totalno smiješno, najozbiljnije.
    al ok, svakome svoje.

sanja, ovi tvoji, ne gledaju televiziju, al kolko vidim to im niš ne koristi u formiranju ispravnih životnih stavova, mislim na one koji bacaju špagete po razredu.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sanja, ovi tvoji, ne gledaju televiziju, al kolko vidim to im niš ne koristi u formiranju ispravnih životnih stavova, mislim na one koji bacaju špagete po razredu.
    Misliš, po blagovaonici? Pa ne jedu u razredu.

I, molim lijepo, ove školske godine uopće nije bilo pritužbi. Odgojiteljica veli da su se jako poboljšali, a i moj pouzdani interni izvor (Fiona) kaže to isto.

Jučer sam ih nenajavljeno zaskočila kad su se vraćali iz kazališta i hodali su lijepo po dvoje, tiho i mirno. Nisam mogla vjerovati da su to ona ista djeca koja su još (ne sva, naravno, nego odabrani primjerci) prije godinu dana bila onako divlja i razularena.

Tako da... Možemo zaboraviti, barem do daljnjega, moje nedavne postove.

Meda, ne znam da li je svugdje tako ili je to samo mikroklima u našem vrtiću i školi. (Ali ne žalim se.)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    ne mogu izdržati da ne skrenem s teme. gledala sam bar desetak epizoda serije "seks i grad" i ne razumijem što je loše sa seksualnim ponašanjem glavnih junakinja.
    Meni kod većine tih serija i sitcomova upada u oči da manje-više ništa ne rade, a imaju izuzetno visok standard.

Prije par godina sam čitala tekst jednog američkog sociologa koji je analizirao zanimanja likova iz serija i njihov životni stil i došao je do zaključka da je jedino Fraiserov standard u skladu s njegovim zanimanjem i realnim prihodima.

Carrie bi, kao kolumnistica lokalnog časopisa, eventualno mogla iznajmiti sobicu u stanu s dvije-tri cimerice u nekom opskurnom njujorškom kvartu i nema šanse da bi nosila cipele za 500 dolara, ekipa iz Friends također. Ne sjećam se više koje je sve serije analizirao, ali znam da je istaknuo da je upravo u tom nesrazmjeru zarade i napuhanog životnog stila najveća opasnost za mlade gledatelje, kojima postaje normalno da konobarica ili nezaposlena maserka nose dizajnersku odjeću, žive u finoj stambenoj zgradi u centru New Yorka, putuju, izlaze i praktički uvijek imaju vremena.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni kod većine tih serija i sitcomova upada u oči da manje-više ništa ne rade, a imaju izuzetno visok standard.

Prije par godina sam čitala tekst jednog američkog sociologa koji je analizirao zanimanja likova iz serija i njihov životni stil i došao je do zaključka da je jedino Fraiserov standard u skladu s njegovim zanimanjem i realnim prihodima.
    Carrie bi, kao kolumnistica lokalnog časopisa, eventualno mogla iznajmiti sobicu u stanu s dvije-tri cimerice u nekom opskurnom njujorškom kvartu i nema šanse da bi nosila cipele za 500 dolara, ekipa iz Friends također. Ne sjećam se više koje je sve serije analizirao, ali znam da je istaknuo da je upravo u tom nesrazmjeru zarade i napuhanog životnog stila najveća opasnost za mlade gledatelje, kojima postaje normalno da konobarica ili nezaposlena maserka nose dizajnersku odjeću, žive u finoj stambenoj zgradi u centru New Yorka, putuju, izlaze i praktički uvijek imaju vremena.
    E upravo to sam mislila. Te serije daju jednu totalno nerealnu sliku o zivotu.

Ovih dana mm trazi posao u HR ili vani, svejedno mu je. Pa pratimo sve i svasta. Izmedju ostalog, primjetila sam da je clanak u novinama o konobarenju u Kanadi privukao puno paznje kod mladih. Ima na fejsu zatvorena grupa. Ja se uclanila . I mladi odu raditi - moze se doviti viza na godinu dana. Gotovo nikakve uvjete ne traze.
    I onda u Kanadi shvate da onaj obecani minimalac nije lova koju ce dobiti na ruke. To je bruto. Lol pa shvate da u racunicu troskova nisu ukljucili ni jastuk, lonac, zimsku odjecu lol

ljudi te serije uzimaju zdravo za gotovo i stvarno misle da konobarenjem mozes zaraditi za dobar zivot + putovati + ustediti lol

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

zar vi stvarno vjerujete da serije kao što su larin izbor, ruža vjetrova, sex i grad itd - mogu utjecati na nečiji karakter?
    al ok, svakome svoje.
    Karakter ne, a na stavove mogu utjecati. Za mene je glavno to da ne želim da moja djeca pune glavu takvim prizemnim sadržajima.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je glavno to da ne želim da moja djeca pune glavu takvim prizemnim sadržajima.
    Meni je glavnije da se moja glava ne puni takvim prizemnim sadržajima. Djeca će sama doći do toga da su prizemni. Gledajući primjer.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa kao i sa junk foodom - nije što nego kad i koliko. Ako pojedeš neko smeće jednom mjesečno kad zapnete u gužvi u dućanima, prometu nikom niš, ali ako se zasitiš tog smeća i navučeš se na te nabrijane okuse i više ne jedeš hranu koja ima neku vrijednost jer ti nije "fina" e onda to više nije zeka pogotovo za dijete u razvoju.Tako i s ovim niskokvalitetnim sadržajima, neukusom i žutilom,, neće ti spržit mozak pogled na sapunjaru, ali ako nemaš formiran ukus, pa ti je špica BB svaki dan, e onda teško da ćeš s 25 odjednom moć odgledat pošten komad u kazalištu ili odslušat koncert klasične glazbe. Hoću reći, ako redovno jedeš zdravo i raznovrsno slobodno žvakni hot dog tu i tamo, ali ponuditi to djetetu kao prvu kašicu jok.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je glavnije da se moja glava ne puni takvim prizemnim sadržajima. Djeca će sama doći do toga da su prizemni. Gledajući primjer.
    Ovo moram potpisati.
    I ja sam poskrivećki u nekim ranim pubertetskim godinama gutala vikend ljubavne romane, ali ne primjećujem neki veći negativni utjecaj, osim što i dan danas pamtim uvodnu rečenicu jednog od njih koja je glasila: "Imala je kosu boje šargarepe..." Danas barem znam što znači ta riječ, pa eto i neke koristi od tog treša.

Svojoj djeci nismo branili baš previše toga, a danas su izraziti individualci i ne primjećujem da se igdje žele pošto-poto uklopiti na uštrb svojih uvjerenja.

Ja sam ta koja je slušala njihove kritike i zgražanja nakon što sam se ove godine bila navukla na praćenje BB-a.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

al ok, svakome svoje.
    ne vjerujem, iako ne gledam te naše jer su mi previše pekmezaste, ali stvarno ne vidim što bi ih tako iskvarilo u tim serijama.

i sad neka mi netko kaže, šta sex i grad ide na tv-u

iiiii mentalist rulz

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažem se. Moja glava se ne puni nikakvim prizemnim sadržajima, ali taj primjer nije dovoljan. Ne želim da djeca troše vrijeme na gledanje nekog smeća da bi na kraju potrošenog vremena shvatila da je to smeće. Za kćer mislim da bi se na to lako i navukla. Za neke stvari postoji i kraći put - roditelj sam i mogu odrediti i birati što će gledati djeca od 11 i 10 godina. Djeca se ne mogu sama odgojiti, ne u svemu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za neke stvari postoji i kraći put - roditelj sam i mogu odrediti i birati što će gledati djeca od 11 i 10 godina. Djeca se ne mogu sama odgojiti, ne u svemu.
    Wow, savrseno receno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo moram potpisati.
    I ja sam poskrivećki u nekim ranim pubertetskim godinama gutala vikend ljubavne romane, ali ne primjećujem neki veći negativni utjecaj, osim što i dan danas pamtim uvodnu rečenicu jednog od njih koja je glasila: "Imala je kosu boje šargarepe..." Danas barem znam što znači ta riječ, pa eto i neke koristi od tog treša.

Svojoj djeci nismo branili baš previše toga, a danas su izraziti individualci i ne primjećujem da se igdje žele pošto-poto uklopiti na uštrb svojih uvjerenja.

Ja sam ta koja je slušala njihove kritike i zgražanja nakon što sam se ove godine bila navukla na praćenje BB-a.
    Jeee, i mi smo to radile - moja prijateljica i ja, držalo nas je jedno mjesec dana tijekom ljetnih praznika (naravno, nisu nam dali, pa smo se snalazile... ) Ali uskoro smo shvatile da je to teško žutilo, pa smo okrenule igru - pročitaš prve 2 stranice da upoznaš likove, a onda pogađaš tko će s kim na kraju završiti.

Čovjek se opameti... i krene čitati drugu literaturu. Vjerujem da su sapunice i tv općenito kao potpuno pasivni medij daleko štetnija stvar.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ajme gdje ste vi, na serijama
    Ne dirajte mi Dinastiju, seriju moje mladosti, zbog koje sam brzo hodala/trčala cca 2 km (čiste uzbrdice) da bi stigla na nju s engleskog, koji su nam (sram ih bilo) stavili ponedjeljkom navečer
    Za mene i moje tijelo izuzetno korisna serija.

Mi s TV-om nemamo problema, dapače - da bar hoće pogledati koji crtić ujutro.
    Ali, jednako kao i cvijeta mislim da neko normalno gledanje televizije ne može utjecati na naš karakter. Pa makar gledali i Ružu vjetrova.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    ljudi te serije uzimaju zdravo za gotovo i stvarno misle da konobarenjem mozes zaraditi za dobar zivot + putovati + ustediti lol
    da čovjek ne povjeruje!

svi smo zaključili da djeca ne gledaju seks i grad. ne znam stvarno ni koja bi to dob bila kada bi eventualno mogli početi? ja sam, recimo, imala preko trideset. i serije mi općenito služe za razbibrigu, a ne za poistovjećivanje s glavnim likovima.
    ne znam kako (najradije bih stavila onog što rola očima), ali jednostavno znam da ne mogu nositi cipele od 500 dolara. ni ja, ni konobar iz kvarta.
    i djeca su mi vrlo svjesna stvarnosti u kojoj žive. toliko, da ne misle da je "amerika" ni u americi.
    stvarno ne znam o čemu mi tu pričamo.
    ako kao tinejđerica bude htjela gledati sličnu seriju - gledat će je, ni najmanje se ne zanosim da neće jer sam je sličnoga, dok je bila dijete, u potpunosti lišila.
    (pregrub je primjer seksa i grada u dječjoj dobi, ali melrose place ili slično u tinejdžerskoj dobi)
    a kako je slatko kada maštaju da će jednoga dana postati princeze jer smo im pričali o aurori. ili morske sirene!
    meni će biti slatko i ako počnu štedjeti za manolo blahnik cipele. jer se ne bojim da žive u iluziji kako će si ih moći kupiti od svake plaće po jedne.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Čovjek se opameti... i krene čitati drugu literaturu. Vjerujem da su sapunice i tv općenito kao potpuno pasivni medij daleko štetnija stvar.
    Nisi fer.
    Ja tako volim i dan danas pročitati Glorijin ljubavni roman.
    Gdje imaš bolju literaturu? Idealno za na wc. Kratko, jasno, mozak na pašu i happy end.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako nije od televizije i medija od čega onda mislite da dolazi recimo to jako seksualizirano (koji termin!) ponašanje kod npr. desetogodišnjih curica kakvo je recimo opisala Nena? Kako dođe do toga, gdje to čuju, i mislite li da je to raširena pojava
    Meni su moje nećakinje recimo kao bebe, djeluju mi puno bebastije i naivnije nego što sam ja bila u njihovoj dobi.
    Sjetila sam se da sam ljetos Lei kupila neki Hello Kitty časopis koji je izgleda namijenjen toj predpubertetskoj dobi (10-12 godina) i da sam se zapanjila kad sam vidjela koja je tematika tog časopisa - to je kao umanjeni 'ženski' časopis, teme su savjeti o kozmetici, 'modni izlog' - balerinke sa dućanima i cijenama, recepti i tako.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni su ljubavni romani potpuno promijenili život: naučili su me da za sebe mogu birati samo najboljega (o muževima govorim, jer to i jest poanta svakogaod njih - udati se)
    tažila sam muža koji je podjednako dobar i u sportu i u kazalištu i u kuhinji i u krevetu i zna popraviti auto.
    ok, oni privatni avioni i stričevi u australiji sa 50000 ovaca mi još ne sjedaju.
    gdje je to nestalo?
    morat ću ozbiljno porazgovarati s mužem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nisi fer.
    Ja tako volim i dan danas pročitati Glorijin ljubavni roman.
    Gdje imaš bolju literaturu? Idealno za na wc. Kratko, jasno, mozak na pašu i happy end.
    Offt. nemoj mi ovo zamjeriti, ali zaista ne mogu odoljeti kad je u pitanju čitanje na zahodu. Tekst koji slijedi objesila sam davnih godina na vrata wc-a u roditeljskom domu (brat i tata imali su tu naviku). Moram citirati iz glave jer nemam pri ruci knjigu - izgubila mi se negdje u brojnim selidbama:

Čitanje na zahodu

Neki se na zahodu probijaju kroz dugačke romančine, drugi čitaju samo najtanje prozirno sr*nje... Treći, nedvojbeno, samo okreću stranice i sanjare. Čovjek se zapita - pa dobro, kakvi su ti njihovi snovi? Čime li su obojeni?

Henry Miller, iz autobiografske knjige "Knjige mog života"

A sad ozbiljno - nemam niš protiv Glorijinog ljubavnog romana, ali zadnji sam pročitala na Sv.duhu dok sam ležala na čuvanju trudnoće. Kaj sad čitam? Kad nemam vremena za dugačke romančine, čitam kuharice i slično. Zadnja knjiga koja me se jako dojmila bila je "Indijanski darovatelji" (Jack Mclver Weatherford). Jučer sam čekala informacije u školi čitajući knjigu Nemirna (ne znam autora... Boyd ili tako nešto, tek sam počela).

Na zahodu ne čitam.

Ont. djeca gledaju što čitam i kažu "uf, samo slova" ...(mlađi sin je na Garfieldu i Asterixu, stariji na "Sastavljanje PC-a za neznalice" po stoti put. Dobro je da IŠTA čitaju osim lektire. Sad je još toplo pa preferiraju igranje vani, ali kad zahladi posegnut će opet za klubom detektiva "Njuškalo" i sličnim).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete najradije čita na zahodu i tamo imamo isto jednu policu s dijelom njegovih knjiga.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja kći je jednom, kada je imala 9 izjavila:
    Ona:Znaš mama, ja neću voziti kada odrastem(ZATO jer sam ja non stop u autu)?
    Ja: Pa kako misliš da ćeš ići od tačke A do tačke B?
    Ona: JJa ću imati ličnog šofera!
    Ja: ?!!

Toliko da serija nema baš nikakv utjecaj.
    A Sex i grad je ostavio podeban pečat na generaciju danas 30-godišnjakinja, o načinu šminkanja, oblačenja, i provođenja života. Samo što mi zaboravimo da niti je ovo NY niti ijedna od nas može, nakon ludo provedene noći, sjest napisati nešto inspirativno od 300 riječi i zaraditi svoju platu. A bome, niti kupiti one cool cipelice

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja u WC-u čitam isključivo Jutarnji, kojeg kupujemo jednom tjedno (petkom, kad izlazi Studio).
    Uglavnom ne stignem cijeli pročitati u tih 7 dana, ali uvijek bude pun slika i faca koje dobro djeluju na moju probavu i ubrzavaju mi metabolizam. Jest da uništavaju državu, ali eto - ima i od njih neke koristi.

Pa kad smo kod toga, televizije i sl. - meni je najgore ako mi slučajno ostane uključena televizija na nekom informativnom programu, a takvi prevladavaju u vrijeme kad večeramo i djecu spremamo na spavanje. Svi sex i gradovi i dinastije i ruže vjetrova su ništa u usporedbi sa slikama koje nas, iznenada i bez upozorenja, zaskoče iz nekih bezazlenih vijesti, usred bijela dana.
    I za dijete mi se čini puno štetnija ta realnost u informativnim emisijama od nerealnosti u serijama gdje honorarno zaposlene djevojke nose Manolo Blahnik cipele (blago njima).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s Pčelicom, puno gore mi je kad kod sveki trešti tv na svaki dnevnik, pa kad na Novoj krenu udarne vijesti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne slažem se. Moja glava se ne puni nikakvim prizemnim sadržajima, ali taj primjer nije dovoljan. Ne želim da djeca troše vrijeme na gledanje nekog smeća da bi na kraju potrošenog vremena shvatila da je to smeće. Za kćer mislim da bi se na to lako i navukla. Za neke stvari postoji i kraći put - roditelj sam i mogu odrediti i birati što će gledati djeca od 11 i 10 godina. Djeca se ne mogu sama odgojiti, ne u svemu.
    Kako bi svijet bio napredan da svaka generacija samo posluša onu prethodnu, a ne da se uči na svojim greškama!

Naravno da ih treba odgajati, svaki dan, cijeli dan, neka im je pozitivan primjer uvijek pred očima, ali isto će učiniti greške, od koje je gubitak vremena pred sapunicom jedna od najmanjih.

Pritisak društva je previše svuda oko nas i previše dostupan, a da bi se baš svemu mogli odhrvati.

Kao, naprimjer jučerašnjoj izjavi N.Ciganovića : "tri su eventa u Zagrebu danas i moram smisliti tri različita autfita". Prestrašno, pregrozno, tko je ostavio TV na tom programu da sam morala čuti, a onda se i okrenuti da to vidim? Koji je to prizemni sadržaj! I kako da umaknem od toga? Na pusti otok?

Kako sačuvati zdrav razum sa takvim medijima i "selebritima"? A još teže dok si dijete koje raste i tek stvara svoje stavove?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa samo ugasiš TV
    ništa lakše

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

MM i ja smo zaključili da po naše živce gledanje više od jedne informativne emisije sedmično nije dobro. Vijesti su totalno deprimirajuće, ne znam kako bih kome pomogla a strah me za našu budućnost. Niti ih gledati niti ne, ali definitivno nam fali priča o lijepim i uspješnim događanjima i ljudima.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi uopće ne gledamo informativne emisije, ali tu i tamo se ipak nabasa na njih.
    Pa se u autu ponekad čuju one kratke vijesti, a na televiziji valjda jednom u mjesec dana.
    Ali i to je dosta mom malom super uhu pa smo tako cijelo ljeto smo objašnjavali što se dogodilo Antoniji Bilić.:/
    A prije mjesec dana me iznebuha upitala: Mama, a zašto je Horvatinčić u zatvoru?
    Naravno da zna i da je Josipović predsjednik Hrvatske, da nam je vrtić pojeftinio zbog Bandića...
    Super uho

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ako nije od televizije i medija od čega onda mislite da dolazi recimo to jako seksualizirano (koji termin!) ponašanje kod npr. desetogodišnjih curica kakvo je recimo opisala Nena? Kako dođe do toga, gdje to čuju, i mislite li da je to raširena pojava
    iz svog iskustva bih rekla da nije raširena pojava, ali to nije razlog da ne vjerujem onome tko kaže da mu je iskustvo drugačije.
    isto kao i tvoji nećaci, i moja mala je bebasta. samo za primjer: do negdje prije je plazila po podu sa šalom na dupetu jer se igrala psa, a u dobi od preko 8 godina obožava se igrati sa 1,5 god. susjedom. i misli da sve o ljubavi zna ako zna da se sara zaljubila u jakova.
    uopće ne strepim od trenutka kada ću joj objašnjavati tko je i što seksi. žalosno je jedino što iz ovoga što čujem bit će to prerano i u prilično okolnostima.

ako ja normalno poljubim muža pred njom, a eto i brat joj zagrli curu i dijete mi zna što je ljubav, ne samo majke prema djetetu i obrnuto, objašnjenje da je netko ili nešto seksi može biti sljedeće: intimna stvar dvoje odraslih ljudi koji se ne moraju voljeti toliko da bi živjeli zajedno i imali djecu, ali su si privlačni. a primjer može biti sljedeći: ako je ljubav biti čist, seksi je staviti parfem koji se sviđa i tvom partneru.
    neću joj uskratiti ni fb profil (ako ga žarko bude željela u starijoj dobi) samo zato jer ja mislim da na fb nema ništa pametnoga (to nije moje mišljenje, ali npr.) ili da je fb zlo. pa neka vidi, kad se već vidjeti mora, sliku prijateljice na fb koja s napućenim usnama sjedi na stijeni u kupaćem kostimu i vabi komentare kako je zgodna i seksi. to je nešto što postoji, ali u čemu ne treba sudjelovati niti tome težiti. zna se zašto.

pa tako po pitanju svega ostaloga do čega mi držimo u našoj kući.
    kako uopće znati da je ljepše pročitati dobru knjigu, ako nikada nisi pročitao ljubavni roman?
    rekla ti mama?
    da bi se znao suočiti, moraš znati prepoznati. a ja nemam namjeru štititi dijete do mjere koja će joj više štetiti nego koristiti.
    i to sve dok gledam mentalista (ispričavam se, ovo zadnje je šala)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e, nije baš tema, al se sjećate knjige družba pere kvržice?
    J je sad ima za lektiru, jučer sam ju i ja pročitala, onako da se podsjetim.
    uglavnom, J je bio totalno zabrinut, ne kao kad gleda glupave tv crtiće za zabavu, kako tuku djecu, mame, tate, susjedi, učitelji, i kako se međusobno tuku
    niš mu nije ostalo iz knjige kao upečatljivo, kao poruka, nit mlin, ni dječja solidarnost, ni kad se male ruke slože, samo mi je rekao - mama, baš sam sretan što se nisam rodio prije puno godina na selu, sa smajlićem :briše_znoj_sa_čela:
    a najupečatljivija scena iz knjige mu je kad mama tuče sina koprivom po golim nogama
    čak mu je bilo žao i onog divljaka, kolko su ga puta pere i ekipa izmlatili.
    a knjiga je onako realistično pisana, kao da gledaš film.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cvijeto, tim si primjerom sve rekla.
    bome, lijepo odgojen momak!
    (pa i je, šalu na stranu!)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, i Leu zabrinu takve stvari u knjigama, razrogači oči i govori: ne mogu vjerovati!
    Nedavno smo gledali Koko i duhovi, a tamo Kokovog prijatelja tata potjera od večere jer se kod njih za stolom ne priča.
    Odmah smo MM i ja rekli Lei da ćemo sad i mi tako.
    Sad joj čitam Uzbunu na Zelenom vrhu, i u toj knjizi je opisan baš ružan odnos prema djetetu, zapravo mi uopće nije lako čitati joj takve stvari.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme gdje ste vi, na serijama
    Ne dirajte mi Dinastiju, seriju moje mladosti, zbog koje sam brzo hodala/trčala cca 2 km (čiste uzbrdice) da bi stigla na nju s engleskog, koji su nam (sram ih bilo) stavili ponedjeljkom navečer
    Za mene i moje tijelo izuzetno korisna serija.

.

sjecam se da smo na novu 'dinastiju' cekali valjda godinu dana i razocarenja kad je konacno i dosla (dallas)

ljubice nikad nisam citala, nije da nisam probala, al sam u to doba citala Lolitu, Mi djeca s kolodvora Zoo i tak, naravno da mi nakon toga nikakav ljubic nije predstavljao izazov. moja baka je samo i kad je vidla kaj ja citam. tak si i ja sad ne mogu zamislit necakinju koja sad ide u 6.razred da to cita.

ko je ono rekao, cim se pocnem zgrazavatai nad danasnjom mladezi, znaci da sam stara. slazem se

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku

ko je ono rekao, cim se pocnem zgrazavatai nad danasnjom mladezi, znaci da sam stara. slazem se
    Pa jeste, mene moja često kaže(pazite ovo) : Mama, ti MISLIŠ da znaš šta je moderno, ali ne znaš!
    Pa skoro sam ja izletila iz starki, nije prošlo 50 godina

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moj sinek 9g sam od sebe čita najmanje knjigu mjesečno (stavlja kvačice na onaj popis biblioteke vjeverica na zadnjim stranicama LOL), garfielda dnevno plus lektira, i svaku večer pola sata sluša kad tata čita prije spavanja seki (sad je na redu Ivana Brlić Mažuranić redom sve). Kad stigne pogleda raymonda, malcolma u sredini ili neki film koji zajedno odaberemo i naravno da me uopće ne brine što ponekad pogleda bakugane ili tako nešto, sad ne, ali da je gledao bakugane kad je imao 3 godine, sad ne bi čitao knjige u to sam sigurna. Zato se sad uopće ne lecnem kad mu ne dam da gleda nekog Conana kojeg "svi" gledaju, ma daj kad ga čujem kako umire od smjeha na Regoča, zašto da mu neka holivudska debilana već sad uništi tu maštu!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pikula, bas tako. Sve u svoje vrijeme.

Meda, moja baba (80+) je bila obozavateljica sexa i grada lol
    i uopce se nije zgrazala nad danasnjom mladezi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A mene moja baka nedavno pitala, da li se Severina udala, budući da je trudna.
    To ti je moć medija u kombinaciji s tradicijom.
    Nisam imala srca reči joj da nije.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A jadna, u toliko se vjenčanica naslikavala i sad niš...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da me uopće ne brine što ponekad pogleda bakugane ili tako nešto, sad ne, ali da je gledao bakugane kad je imao 3 godine, sad ne bi čitao knjige u to sam sigurna. !
    mozda se ni moj petogodisnjak sad ne bi igrao s bebama i oblacio im pelene i vozio u kolicima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj treći sin od 3,5 godine uredno pogleda Bakugane subotom ili kad već idu sa starijim bratom, isto tako i Ninje kornjače i ostale crtiće. Uopće ne mislim da će zbog toga zaglupiti, obožava slikovnice, stalno mu čitamo, zna već brdo priča napamet, svaku večer mu pričam priču prije spavanja, igra se u vrtiću i doma sa igračkama, vani u parku na toboganima, u pijesku i što sve ne. To su bezvezni stereotipi. Moj najstariji sin nije pogledao TV prije treće godine jer je bio prvo dijete, muž i ja ne gledamo puno televiziju i jednostavno ga to nije zanimalo. Ostalu dvojicu zanima, ovaj od 9 godina također čita knjige i to ponekad i one krimi knjižice za klince (to je čitao već u prvom razredu), lektiru da ne govorim, a nagledao se crtića u životu ohoho. Mislim da je pametno dozirati boravak pred TV-om i ne dozvoliti da se to svede na nekoliko sati dnevno. To je loše.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a jel se igra s bebama?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa samo ugasiš TV
    ništa lakše
    x

Više puta obrišem prašinu s TV-a nego što ga gledam. Pitam se čemu mi služi...

Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •