Sviđa mi se promjena u retorici, "kad sam dozvolio cijepljenje svoje djece". Još uvijek imaš dobrih trenutaka
Nažalost trznuo si me pa moram i odgovoriti...
Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
A to je usporedba cijepljenih i necijepljenih istih dobnih skupina u istoj državi.
Prema takvim, kak se šika provedenim istraživanjima, djelotvornost pandemijskog cjepiva u sprečavanju gripe u pandemiji 2009/2010 je bila čak oko 90% u nekim studijama.
Vidio sam i takve studije

Ono što ti je promaklo je da su ove studije ustanovile nisku ili negativnu VE za sezonsku gripu, dakle, veća je šansa oboliti kad se cijepiš, a to se prilično kosi sa zdravim razumom. Uz pretpostavku da su potpuno promašili sojeve, a ne bi bilo prvi put, nekakvo neškodljivo cjepivo bi trebalo imati nikakvu učinkovitost (kao i inače), a ne negativnu.
Varijanta B je da se netko zaigrao u tolikoj mjeri da je u silnom žaru za postići što bolje rezultate za "pandemijsku gripu" uslijed pretakanja povoljnih ishoda iz jedne kohorte u drugu - pretočio malo previše. Zanimljiva mi je i ideja isključivanja sudionika na osnovi pozitivnosti na druge sojeve gripe. I ja bih to učinio da moram nategnuti rezultate.

Obrati pažnju na metodologiju njemačke studije, "a computer-assisted telephone survey". Čudi me da ti se počela sviđati.