Mislim da je to nemoguće u trenutnim uvjetima.
Sve ove cure su imale sreću da je sve prošlo dobro pa nije bilo potrebe za pozivanjem ikoga na odgovornost.
Kad bi stvari pošle loše sa stranom primalom, nju bi jako teško mogli pozvat na odgovornost, došla je odradit posao na crno i ne odgovara HR zdravstvenim i pravnim autoritetima. Eventualno bi mogla odgovarat zdravstvenim i pravnim autoritetima u državi iz koje dolazi, ali za to bi rodilja trebala angažirati dobrog odvjetnika i borit se sa hrpom legislative i naše i strane.
Kad bi stvari pošle loše, a bila bi prisutna HR primalja, u tom slučaju je vrlo je vjerovatno da bi primalja izgubila posao kojeg radi jer bi ju smjenila disciplinska komisija zbog nadrilječništva, bez obzira da li bi ju rodilja tužila. Osim toga privatnom parnicom rodilja bi mogla tražit zadovoljštinu. U ovom slučaju rodilju štiti i zdravstveni sustavi pravni sustavu RH.
Taj zli, zli i omraženi zdravstveni sustav u RH.![]()
To je ono što sam htjela reći još prije kad sam rekla kako postoje autoriteti kojima medicinsko osoblje koje pogriješi moraju odgovarati. Jest, trom je sustav, ali postoji, a u slučaju sa stranom primaljom vas ne štiti nikakav sustav, a pravna borba je još teža i zahtjevnija jer se radi o osobi koja ne može vršiti zdravstvenu djelatnost u RH.