Meni juče nisu sjele komplikacije u HPB-u sam, da li netko zna jesu li sjele danas? Juče mi sjeo samo dječji....
Meni juče nisu sjele komplikacije u HPB-u sam, da li netko zna jesu li sjele danas? Juče mi sjeo samo dječji....
što mislite postoji li šansa da se razlika u plaći može (bar djelomično) vratiti kroz povrat poreza? mislim na slučaj kad je redovna plaća veća od maksimuma koji isplaćuje HZZO (oko 4200kn). npr. radila sam 8 mjeseci u godini, a na komplikacijama sam bila 4 mjeseca i za to vrijeme je bila smanjena plaća. nekako mi djeluje da bi se to moglo, jer znam da povrat poreza dobivaju oni koji su npr. radili 8 mjeseci, a 4 mjeseca bili nezaposleni.
obavezno prijavi porez za 2012. godinu. dobit ćeš povrat poreza.
Stalno sam zaposlena, na komplikacijama u trudnoci sam od 7.9.i dobila sam placu samo 1800kn. Kako to sad ide? Drugi dio mi isplati HZZO? Trebam im nosit potvrdu o zadnjih 6 placa? Molim pomoć pošto nitko u HR se ne javlja na tel![]()
ako si na komplikacijama, onda ti cijeli iznos isplaćuje hzzo.
doznake za bolovanje sa potvrdom o zadnjih 6 plaća si trebala odnijeti na hzzo čim si ostala na bolovanju.
koliko dugo si zaposlena?
Hvala Vam na uputama, puno ste mi pomogle. Sutra ujutro to je prva stvar koju radim!!
Zaposlena sam skoro 5 godina. Sve doznake sam odnijela na radno mjesto, posto su me tako trazili. Moram sad provjeriti s dr.da li mi moze izdati kopije ili da mi poslodavac vrati/kopira vec predane doznake....joooj nisam pojma imalasamo sam se fokusirala na strogo mirovanje.
Hvala jos jednom
poslodavcu ide jedna doznaka a druga u HZZO. traži da ti vrate onu koju si viška predala.
možda ti je poslodavac slao doznake u hzzo?
Tražila sam da mi vrate doznaku za HZZO, i R1 obrazac (zadnjih 6 isplata plaća) zajedno s kojipoj osobne iskaznice i kartice tekućeg računa odnijela u HZZO pa se nadam isplati 22.10.hvala Vam puuuuno na pomoći! Jako mi je drago što postoji ovaj forum, do sada ok svega ste mi puo pomogle! Jubim!
![]()
Rosa, ako si to predala do zadnjeg u 9.mjesecu ćeš dobit 22.10., ako si početkom 10.mjeseca predala ne računaj da ćeš dobit, meni su rekli da tako ide kad sam pitala za sebe na šalteru u 8.mjesecu. Prošle g kad sam bila trudna je bilo drugačije, moglo se predati do 5. u mjesecu i isplata bi bila isti mj.![]()
Meni teta na šalteru rekla da je danas zadnji dan...
Ako ne dobijem ovaj mjesec, to zmači da ću u 11mj dobiti komplilacije + zakasninu?
još uvijek se može predati do 5. u mjesecu, ja nekad predam prije 1. a nekad i poslije i nije se do sada dogodilo da nije isplaćeno.
U svakom slucaju, javim vam jesam li dobila 22.10.ako ne otvaram fond za pomoc![]()
onda je vjerovatno razlika od grada do grada ili jednu od nas na šalteru teta laže![]()
Olivera, možemo znati od kuda si? Evo meni u Zg županiji teta šalteruša obećala da će sve biti ok...
U Osijeku se moraju doznake predati do kraja tekućeg mjeseca, a onaj prvi put kad se nose prve doznake i obračun zadnjih 6 plaća, bi se trebalo donijeti i ranije. Ja sam krenula s bolovanjem sredinom mjeseca i rekli su mi da moram predati sve do 25. za taj mjesec. Valjda im treba više vremena da obračunaju i provjere koliko naknadu isplatiti. Iako, vjerujem da ako netko otvori bolovanje s npr. 26. može za tih par dana predati doznake i do kraja mjeseca (nisam sigurna, ali bilo bi logično).
Dosta sam često, zbog naravi posla, zvala besplatan telefon za redovno zdravstveno osiguranje koji se nalazi na stranicama HZZO-a i gotovo uvijek bi se brzo javili i bili dosta ljubazni i dali dobru informaciju.
Ja sam od 3. 10. na komplikacijama, nisam još išla u školu jer moram mirovati, pa ni ne znam šta sad treba napraviti....
Potvrdu za bolovanja odnijeti u školu, ali šta nakon toga i do kada?
Da, potvrdu o bolovanju odneseš u računovodstvo (ti ili netko od tvojih s obzirom da moraš mirovati). Onda ti oni daju potvrdu o plaći za zadnjih 6 mjeseci (i možda isplatne lista, ako te slučajno traže u HZZO-u). Mislim da nakon toga sama nosiš te doznake za bolovanje i potvrdu o plaći u HZZO. Trebaš im dati i fotokopiju kartice za tekući račun na koji će ti sjedati naknada.
Ponekad traže i kopiju zdravstvene iskaznice, ali meni npr. nisu tražili.
Sve to se predaje na urudžbenom šalteru u HZZO-u i pri predaji treba ispuniti neki obrazac zahtjeva koji ti oni daju i koji trebaš potpisati (zato preporučuju da prvi put sama doneseš ako ne moraš strogo mirovati). U tom se zahtjevu navode tvoji osobni podatci, zašto se traži nakanada (za komplikacije u trudnoći) i koji se dokumenti predaju. Nije neka strašna procedure i na tom šalteru obično ne bude gužva. A ako i bude, vjerujem da možeš na osnovu trudničke knjižice doći brže na red
Bilo bi dobro da to obaviš sve do 25. kako bi ti sjela naknada ovaj mjesec. Možeš je očekivati oko 20.11. A škola bi ti trebala isplatiti plaću do 3.
Za svaki slučaj nazovi besplatan broj 0800 7979 i što i kada treba odnijeti. Mislim da te prema pozivnom broju odmah spoje s HZZO-om u tvojoj županiji.
DD ide u petak
http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=2893
Jel se obavezno mora predati zadnjih 6 placa? Naime ja sam u zadnjih 6 mj igrom slucaja promjenila 4 poslodavca pa imam samo prosjek zadnje 4 place od ovog zadnjeg, jel moze tako proci? Imam neprekinuti radni odnos cijelo vrijeme.
Onda predaješ obrasce od svih poslodavaca koji su ti isplatili zadnjih 6 plaća. Ja sam imala 2 poslodavca i morala sam predati 2 ER-1 obrasca. Koliko poslodavaca toliko obrazaca.
*meri*, meni nije još, a isto sam u pbz
a valjda će kasnije ili sutra.
meni još nije a RBA sam
Evo, jučer i u HPB-u sjelo![]()
Cure, jel netko zna do kuda su stigli ovi u gradu sa isplatama naknada za novorođenčad? Znam da je bio neki link gdje se to moglo provjeriti....
cure,imam pitanje.
nakon što mi je završio porodiljni imala sam sporazumni otkaz.u roku misec dana sam napravila zdravstvenu.i to je sve.nisam se prijavljivala na biro.
znaci..nezaposlena sam.
zanima me,ako sad ostanem trudna,kakav je protokol?dali se triban igdi ici prijaviti,da bi mogla imati porodiljni,i koliki bi imala?a na komplikacije dali se ima pravo??
hvala
zadarmamica, prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, kada bi rodila u ovim okolnostima, smatrala bi se roditeljem izvan sustava rada (nezaposleni roditelji su prijavljeni na burzu) i imala bi pravo na korištenje rodiljne i roditeljske brige i novčane naknade cca 1.600 kn, godinu dana.
na bolovanje zbog komplikacija nemaš pravo budući da nisi zaposlena pa tako ni na naknadu plaće, budući da ju ne primaš
1600 kuna svih godinu dana
i dali jos vridi zakon da 6mj moram neprekidno biti u radnom odnosu da bih mogla ostvariti prava..komplikacije,prvih 6mj porodiljnog onaj neki prosjek place i onda iducih 6mj onih 2200?
mozda su glupa pitanja ali sam sve pozaboravljala.![]()
ne 6 mjeseci nego 12 mjeseci.
dakle 12 mjeseci neprekinutog staža, ili 18 mjeseci prekinutog
Ako se zaposliš i ostaneš trudna pa odeš na bolovanje za komplikacije u trudnoći (i ne ispunjavaš uvjet staža - 12 mjeseci neprekidno i 18 s prekidima u posljednje 2g), nakada plaće bi ti iznosila oko 800 kn za vrijeme bolovanja, na rodiljnom i roditeljskom dopustu 1600 kn.
Na burzu se više ne možeš prijaviti, rok je 30 dana.
u prošloj trudnoći nisam imala dovoljno staža pa sam drugiš 6mj imala onih 2200.prvih 6mj 1660kn. a na komplikacijama 800kn.
pocela sam se raspitivati da znam ,jer je možda u planu druga trudnoca
sad kad se zbroji sav staž što mi piše u radnoj knjižici imam više od 18mj.
Posljednje uređivanje od zadarmamica : 15.11.2012. at 18:09
Može se prijaviti bilo kad kao tražitelj zaposlenja, ali time ne stječe status nezaposlene osobe prema ZORIRP. Rok za prijavu je 30 dana, odnosno (iz Zakona);
"da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba u HZZ-u neprekidno najmanje 9 mjeseci ili s prekidima najmanje 12 mjeseci u posljednje 2 godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio u sljedećim rokovima:
- 90 dana od završetka redovitog školovanja ili studija
- 30 dana od dana završnog ispita
- 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija
- 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog bolovanja, pod uvjetom da u trenutku prestanka tih okolnosti ima minimalno 6 mjeseci neprekinutog radnog staža"
Međutim, što se tiče iznosa naknade i duljine trajanja jednako joj je bila nezaposlena osoba ili osoba izvan sustava rada.
a drugih 6mj-onih 2200kn, to mogu ostvariti ako se zaposlim(nije bitno koliko bi staža imala)?
zaključak je da bih ovako imala svih godinu dana 1660kn,a da se sad zaposlim i ostanem trudna onda bi imala prvih 6mj 1660kn i drugih 6mj 2200kn?puno znaci ta razlika.pa zato razmišljam ici radit.
hvala cure na svemu.morala sam vas malo upilat,nisam bila sigurna kako to ide.zaboravila![]()
Posljednje uređivanje od zadarmamica : 15.11.2012. at 18:40
Joj, ne, nije tako...natipkam malo kasnije, ako ne razjasni netko prije mene![]()