Stranica 19 od 25 PrviPrvi ... 91718192021 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 1245

Tema: Što očekujete od uvođenja zdravstvenog/spolnog odgoja u školi?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ifi, ajd mi reci je li manja šteta od kontraceptiva ili trudne 16-godišnjakinje?
    Jer, kad ih puknu hormoni, oni će se sexat, htjeli mi to ili ne... a nitko zdrav to ne želi.

Ja ne mislim da je odgoj moje mame zakazao jer me je s 18 i pol poslala prvatnom ginekologu po kontraceptive. Dapače, tim činom je pomogla da budem odgovorna mama kad je za to došlo vrijeme, a ne nedogovorna, nezrela i nezadovoljna mama s 19.
    Odgoj koji ne prati rast djeteta, a u pubertetu to je divljanje hormona i nošenje s tim, baš i nije neki odgoj...

I... zar mislite da će se klinci početi sexati samo zato jer im je profa u školi "otkrio" kontracepciju?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Leonisa, zašto misliš da je roditeljski odgoj zakazao? Mislim, što je tome uzrok? Kako da vratimo roditeljski odgoj na svoje mjesto?
    Da, zar ćemo samo tako odustati od obitelji, odnosa roditelj dijete?! Pojeo vuk magare, dajmo ih državi, nama su viška ?! Da, i država će biti visokomotivirana da odgoji sretne i samosvojne odrasle ljude!A ako nisu uspjeli roditelji, pretrpane škole i potplaćeni učitelji će uspjeti pomoću brošure i vršnjačkih grupa?! Šteta da to nije uspjela niti jedna država do sada u povijesti ljudskog roda, a povijest je prepuna propalih primjera takvih pokušaja. No zašto da učimo iz povijesti. Kako izgleda obitelj u EU nakon 20-30 godina provođenja takvog spolnog odgoja? To je to što želimo? Onda ok. Go for it.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa Vidi poruku
    Obzirom na to što te smeta u smislu kako kao društvo usmjeravamo svoju djecu, mislim da je bolje da svoju akciju okreneš prema medijima, političarima pa i crkvenom vrhu - jer su oni ti koji stvaraju konzumentsko okruženje u kojem je i seks samo još jedan objekt konzumacije. Ideja seksualnog odgoja u školama polazi upravo iz saznanja što se zbilja događa s mladima, kada stupaju u odnose i u kakvim uvjetima i kako im se može pomoći da budu bolje informirani i da svjesnije rade izbore u vezi sebe, svog tijela, seksa, kontracepije itd.

Jedno pitanje - na koji je način kondom štetan za bilo koga? Za pilule ili spiralu razumijem oprez. No kondom je ionako jedino kontracepcijsko sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti.
    Roda je utjecajan medij i vjerujem da ima velik odjek među roditeljskom populacijom, možda i veći nego neki službeni mediji.

Ne sumnjam u to da postoji inicijalna dobra namjera, i da stručnjaci još nalaze način, put, metode da poboljšaju kvalitetu života mladih, i da je i ovaj program iznikao iz truda i rada stručnjaka. Svakako ovo nije jednostavan problem, i ljudi kreću od različitih polazišta, istraživanja u ovom polju su naravno vrlo skliska i podložna velikim mogućnostima grešaka (već iz same činjenice da se odgovori na ova pitanja dobivaju anketama, a ne mjernim instrumentima itd.), i sve to treba pošteno uzeti u obzir.

Svjetonazorske razlike kroje veći dio ovih neslaganja, i to je isto tako jasno.

Za kondom - kao prvo, čak i medicinski autoriteti kažu da on smanjuje, ali ne eliminira mogućnost zaraze, dakle to nije panaceja, i on ne može zaštititi posve našu djecu od bolesti, trudnoće, a posebno ne od onog najgoreg dijela problema - od slomljenog srca, porušenih ideala, nasilničkih veza, preranog vezivanja uz osobu koja možda nije najbolji izbor za našu djecu... Da mogu birati, radije bih da mi dijete zakači spolnu bolest, nego da u tako mladoj dobi doživi odbijanja, probleme, slomljeno srce i pola puberteta provede u dilemama je li "popularno", je li voljeno ili nije, je li u vezi ili ga se samo iskorištava i tako. Od toga nijedan kondom ne štiti. Papa je rekao da bi Katolička crkva odmah prihvatila kondom, kada bi uz gumicu dolazio i kondom za srce. Ali toga nema. Seks je superglue dvoje ljudi, stvara vezu kojoj možda nije mjesto, nije još, ili nije uopće, i to je temeljni problem.

Frigaš bolest, bolest se liječi, ali cinizam prema srcu i duši djeteta - to mislim da vjernike brine.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko se oxitocin spominje na ovom forumu u kontextu veze majka dijete, a njegovo djelovanje pri spajanju dvoje jedinki odjednom nije bitno koliko apsurda

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ifigenija, ako trebas birati sto ce tvoje dijete zakaciti, onda je tvoj odgoj vrlo upitan.
    Posljednje uređivanje od Storma : 02.11.2012. at 00:25

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, aj ti meni ukratko reci u cemu je razlog.
    mogu razumjeti da mislis kako ce zdravstveni odgoj u skolama dodatno pogorsati stvari, no vjerujes li uistinu da ce bez njega djeca ostati bez informacija?
    Ja nisam cinična prema djeci i mladima.

Uvjerena sam da su oni otvorena srca i željnih vrijednosti, čvrstog i jasnog sustava vrednosta, i ljudi koji ih vole, i s kojima mogu podijeliti sve što im je na srcu, i koji će im pomoći da ostvare puninu svojih potencijala.
    I glavu dajem ovog trena za to da svaki mladi čovjek želi točno ono što je učenje Katoličke crkve - potpunu, pravu i iskrenu ljubav do groba.
    Nema nijednog koji to neće. Može govoriti da neće, skrivati se iza crne robe, roze robe, iza gole guzice; baš kao što mala djeca imaju tantrume, tako i mladi mogu imati tantrum, sa marihuanom u ruci i striptizom pred cijelim razredom, ali to je bio i ostao tantrum, i krik za ljubavlju. I što više mahnitaju, više im treba jasna poruka, i istina o tome što zapravo traže, i kako se to dobije.

Jednom sam planirala napisati opsežan kulturalni rad na tu temu, a sve na temelju popularne glazbe, filmova i pop-kulture. Slušajte riječi pjesama. Gledajte filmove koji pometu mladež. Uvijek samo jedna tema - da me se voli, zauvijek. Da se za mene odreče i samoga sebe (Sumrak saga).

Ja sam opako izlazila, i družila se posvuda, ali nikada nisam doživjela, ma kako crni ili drogirani bili, da mladi ljudi govore da žele biti samo objekt, da im nije važno što se događa s njihovim tijelima i dušama. Svatko želi biti voljen.

Ono što ne znaju, je da za ljubav o kojoj sanjaju trebaju puno više od toga da se "zaljube". I to je ono što im odrasli duguju reći. Što je ljubav, kako izgleda ljubav, kako se gradi ljubav i da se ljubav može ostvariti samo sa zrelom osobom, kad su i sami na svom mjestu i zreli - a i tada moguće je da ih čeka patnja, da im partner može razboljeti se, biti trudna, i na čuvanju trudnoće, zbog čega će morati apstinirati 9 mjeseci - što će biti problem ako su taj svoj seks dobili kad su htjeli i odmah.

Ovo je ženski forum, i ne jednom smo čitali kako su žene ogorčene na svoje partnere kad traže svoja seksualna prava dok su žene tek rodile, umorne, trudne, neispavane... sve su to dječaci koji su dobili što su htjeli, i koji nisu bili u prilici da samoodricanje iskuse, svladaju i da bez drame stave svoju bračnu družicu ispred sebe.

Sve ima svoje, život ima svoj tijek, ali se u idolatriji trenutka i instant-grafifikacije to zaboravi i dobronamjeran roditelj može misliti da ti mladenački trenutci slobodnog užitka čine dobro djetetu...

Nastranu ideologija - ako imaš žensko dijete, želiš li da jednog dana ima supruga koji zna primiti ne, koji se bez drame odriče seksualnog "prava" dok ona čuva trudnoću, i koji stavlja njezin oporavak i san ispred sebe? Taj mali mora onda naučiti kako se svladati, kako pronaći načina da seksualni poriv stavi pod kontrolu svog srca i razuma, a ako mu daš kondom sa 15 ili 13 - kako će on to ikada naučiti? Kako objasniti nekome tko "ima pravo" da odjednom nema pravo, pa još u nekakvom braku?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifigenija, ako trebas birati sto ce tvoje dijete zakaciti, onda je tvoj odgoj vrlo upitan.
    Radije tjelesna bolest, nego rana na duši i srcu.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ti mislis da ce mahanje kondomom pred ocima tvog sina pobiti sve ovo sto si rekla?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Radije tjelesna bolest, nego rana na duši i srcu.
    jasno mi je. No i dalje mi nije jasno zasto mislis da je "to sve ostalo" jace od tebe.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ifigenija, misliš da je takvu ljubav moguće ostvariti isključivo unutar postavki jedan partner-seks isključivo u braku u svrhu reprodukcije-masturbacija je grijeh itd?

ok, vjerojatno misliš. ali dozvoli da je to ipak samo tvoje mišljenje.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ono sto pokusavam reci jest - mislis li da ce djeca, samo zato sto im nitko nece pricati o kontracepciji, iskljuciti te opcije? jesi li svjesna alternative? poluinformacija koje putuju usmenom predajom?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i to ne (samo) tvoja djeca, nego djeca opcenito?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

jedina stvar koju mi roditelji mozemo jest nauciti ih da misle svojom glavom. a to mogu jedino ako imaju pristup informacijama, i argumente "za" i "protiv".
    u trenu kad krenu van kuce, u drustvo vrsnjaka.. vise ne znas ni gdje jesu, ni sto rade i mozes imati jedino vjeru da si (do tad) napravio sto si mogao, i da si napravio dobro.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I ti mislis da ce mahanje kondomom pred ocima tvog sina pobiti sve ovo sto si rekla?
    Hm... nije tako banalno.

Već su pisale žene, a i ja, no ako treba ponoviti, eto, zato sam tu budna, da ponovim n
    Dakle, ne želi Crkva nikome ništa uzeti, orobiti, uskratiti.

Da mogu parafrazirati ono što učenje o seksualnosti KC govori to bi bilo ovo:

Ljudi, vi ste predragocjeni da biste iskusili išta osim potpune ljubavi, i potpune sreće. Vaše tijelo je nešto savršeno, lijepo, veličanstveno, stvoreni ste za sreću, užitak i ljubav, i kad vas se dodiruje, to neka bude posve, s ljubavlju, i samo s ljubavlju. Evangelički bračni zavjet kaže ovako: WITH this Ring I thee wed, with my Body I thee worship

Ne znam treba li to prevoditi i dalje tumačiti, mislim da je sve jasno.

I imalo dijete zaposlene ili besposlene roditelje, bilo da je iz socijalno ugrožene obitelji ili ne znam kakve, svako je dijete dragocjeno, vrijedno, puno potencijala i zaslužuje da mu se prenese poruka potpune vrednote, i one ljubavi koju zaslužuje.

Mislim da Bog, da i njega uvedem u priču, zažmiri na jedno oko kad dvoje apsolvenata, zaručenih, dva tjedna prije vjenčanja, nakon tri godine vjerne veze nakon tri čaše vina na sestrinoj svadbi padne jedno na drugo... i mislim da nijedan normalan vjernik ne osuđuje ljubav dvoje ljudi... Cijela ova pobuna protiv seksualnog odgoja ide prema tome da se de facto legitimiraju sve one nesretne situacije gdje curice misle da moraju, pitaju se kako je to, ili u nedostatku samopoštovanja iskušavaju hoće li im ovaj ili onaj partner donijeti malo više ugleda...

Nema tu kompromisa, ajde, kad već nećeš čekati, bar nemoj biti jako drogiran, i malo si pogledaj koji je - svako dijete zaslužuje istinu o tome da je ljubav sveta, da je može imati, i da se do nje treba dorasti, i da ne možeš nakon tri izlaska u McDonald's znati kakav je to čovjek s kojim aktiviraš svoj oksitocin, i s kojim ulaziš u interakciju koja može donijeti puno boli i razočarenja.

Mi se zezamo da su duhovne obnove za žene i djevojke posebno - jer prve moraju, druge ne smiju LOL... hoću reći da je katolička vjera (a i druge monoteističke vjere) vrlo tjelesna, da potiče i ohrabruje bračnu ljubav i idealno ne bi smio proći dan bez intimnosti supruga i supruge (osim ako zbog objektivnih razloga odgađaš trudnoću, pa apstinirate), tako da nema tu straha od seksa, dapače, ali se tom seksu pridaje puno pažnje, ljubavi i dostojanstva.

Koji dio tebe npr. Storma, smeta u ovom učenju? I koji dio toga NE ŽELIŠ svojoj djeci?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    ifigenija, misliš da je takvu ljubav moguće ostvariti isključivo unutar postavki jedan partner-seks isključivo u braku u svrhu reprodukcije-masturbacija je grijeh itd?

ok, vjerojatno misliš. ali dozvoli da je to ipak samo tvoje mišljenje.
    Koji seks u smislu reprodukcije isključivo? Plodni dani su tri-četiri dana, a brak ipak traje svih 30 dana u mjesecu?
    Da, vjerujem.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nastranu ideologija - ako imaš žensko dijete, želiš li da jednog dana ima supruga koji zna primiti ne, koji se bez drame odriče seksualnog "prava" dok ona čuva trudnoću, i koji stavlja njezin oporavak i san ispred sebe? Taj mali mora onda naučiti kako se svladati, kako pronaći načina da seksualni poriv stavi pod kontrolu svog srca i razuma, a ako mu daš kondom sa 15 ili 13 - kako će on to ikada naučiti? Kako objasniti nekome tko "ima pravo" da odjednom nema pravo, pa još u nekakvom braku?
    otkud mu to pravo? i to još u braku? i zašto je dugo silovanje u braku bilo dozvoljeno, dok feministkinje nisu (kao i u slučaju obiteljskog nasilja) glasno prozborile o tome i navele vlade da mijenjaju zakone.

Cijela ova pobuna protiv seksualnog odgoja ide prema tome da se de facto legitimiraju sve one nesretne situacije gdje curice misle da moraju, pitaju se kako je to, ili u nedostatku samopoštovanja iskušavaju hoće li im ovaj ili onaj partner donijeti malo više ugleda...
    ovo je glupost (i nije jedina).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

jedina stvar koju mi roditelji mozemo jest nauciti ih da misle svojom glavom. a to mogu jedino ako imaju pristup informacijama, i argumente "za" i "protiv".
    u trenu kad krenu van kuce, u drustvo vrsnjaka.. vise ne znas ni gdje jesu, ni sto rade i mozes imati jedino vjeru da si (do tad) napravio sto si mogao, i da si napravio dobro.
    Što je djetetovih 12-14 godina životnog iskustva, od čega su 5 godina faktički sebe nesvjesni, zatim narednih 5 godina u nekakvom polufikcijskom svijetu, na temelju kojih oni mogu nešto misliti, i to na temelju par argumenata za i protiv, naspram mudrosti, iskustva i vrednota teških 5000 godina ljudske povijesti? To je nekakva vrlo površna fikcija da tako malo dijete može nešto puno mudro misliti.

A što se vršnjaka tiče, oni se obraćaju vršnjacima samo i samo ako nemaju dovoljno povjerenja i poštovanja prema starijima, i to je tragedija samo po sebi. Kakve smo mi savjete jedna drugoj davale!

U protivnom, ne bi mladi hodali u kolonama za određenim autoritetima - npr. kad nedjeljom oko 13 h ideš kod Jaruna, vidiš rijeke mladih - kao s rock koncerta idu sa mise don Stoića. Ili idu hrpimice na hodočašća, ili ako hoćeš - na koncerte. Oni traže, i samo što smo mi nesigurni i bojimo se ispasti st,aromodni - uskraćujemo im pravo i normalno vodstvo!

Ne smijemo podcjenjivati mlade ljude i djecu, niti si utvarati da će oni sami pokrpati rupe koje mi nosimo u svojim srcima. Ako nismo dovoljno sigurni kao roditelji da ih poučimo dobru i zlu, i pratimo ih, i znamo gdje su, što rade, i što im dajemo za okvir ponašanja, zakazali smo, pa onda država i kojagod udruga hoće može doći na naše mjesto.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja mislim da je bas tako banalno. I vjerujem da je promisljanje o posljedicama, kad su jasno prikazane, puno efektivnije od pricanja samo jedne strane. Mene bas nista u tvom ucenju ne smeta, ni najmanje, samo me zanima gdje ce to djeca, koja nisu tvoja, ili moja, uostalom, nauciti?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

poanta je opet slijedeca - zasto mislis da ideja "moje je tijelo hram" postoji iskljucivo kod katolika? samopostovanje i samosvijest ne proizlaze iskljucivo iz vjere.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne smijemo podcjenjivati mlade ljude i djecu, niti si utvarati da će oni sami pokrpati rupe koje mi nosimo u svojim srcima. Ako nismo dovoljno sigurni kao roditelji da ih poučimo dobru i zlu, i pratimo ih, i znamo gdje su, što rade, i što im dajemo za okvir ponašanja, zakazali smo, pa onda država i kojagod udruga hoće može doći na naše mjesto.
    Ovo je isto ono sto sam ja rekla. I, sto cemo s tom djecom ciji su roditelji zakazali?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja mislim da je bas tako banalno. I vjerujem da je promisljanje o posljedicama, kad su jasno prikazane, puno efektivnije od pricanja samo jedne strane. Mene bas nista u tvom ucenju ne smeta, ni najmanje, samo me zanima gdje ce to djeca, koja nisu tvoja, ili moja, uostalom, nauciti?
    Storma, nedavna neurološka istraživanja su egzaktno potvrdila da je "mladost ludost" čista fiziološka činjenica; mladima nedostaju određene mreže u mozgu koje im omogućavaju predviđanje posljedica, veze uzrok-posljedica, npr. ovaj tekst nije prestručan, ali supstancijalno to govori. Evo jedan citat:

Young people going through puberty early may spend years moving about in the adolescent world with a sexually mature body and hormonally activated brain, but still lacking the mental skills to meet adult-level challenges such as defusing anger and hostility (in themselves or in others), foreseeing the consequences of their actions, or delaying immediate gratification for the sake of a long-term goal.
    http://www.dana.org/news/brainhealth....aspx?id=10056

Mogu pronaći i originalni znanstveni rad.

Dakle, ideja da djeca mogu odvagati i odlučiti je znanstveno neutemeljena! Ne mogu!

A gdje će naučiti? Doma, i u školi - ako inzistiramo na dobrom programu seksualne edukacije. Na TV-u, na Internet stranici, na radionici kod mojih prijatelja koji se bave seksualnom edukacijom mladih... Želiš li takav program za svoju djecu?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ovo je isto ono sto sam ja rekla. I, sto cemo s tom djecom ciji su roditelji zakazali?
    Sex-ed zapadnog tipa kaže - niš, ne mogu oni steći pravo samopoštovanje, za njih palijativne mjere. Ne vjerujem u to! Svaka osoba zaslužuje isti tretman, ima istu vrijednost i zaslužuje pravu informaciju. Čak i nakon trećeg abortusa, čak i nakon komune za odvikavanje od droge vrijedi ista istina, bez obzira koliko netko bio prije zaglibio. Nema to veze. Ima veze da nije kasno i da svatko može živjeti sretan život - ako donosi prave odluke i živi prave vrednote.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ifigenija, imaj malo vise vjere u mlade. ja mislim da su oni u stanju misliti svojom glavom, i osjecati svojim srcima, i da imaju snage reci ne.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da li sam ja jedina, koja na ovih par stranica ima potrebu reci:
    Ljudi, car je gol, cisto i jednostavno gol, uprkos tome sto u bujici zanosa stalno opisuje svoje prekrasne, fantastična, u duginim bojama preljevajuce, ali nažalost nepostojeće halje.
    I sto je goliji, to će opisi biti bujniji.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

poanta je opet slijedeca - zasto mislis da ideja "moje je tijelo hram" postoji iskljucivo kod katolika? samopostovanje i samosvijest ne proizlaze iskljucivo iz vjere.
    Mislim da nisam to nigdje rekla. Govorim o svim monoteističkim religijama, koje to izričito govore kao dio svojeg vjerovanja, a da i ima i pojedinaca i grupacija koje zdravo pristupaju tome - naravno! I baš zato trebamo odgoj i program koji to podržava.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    otkud mu to pravo? i to još u braku? i zašto je dugo silovanje u braku bilo dozvoljeno, dok feministkinje nisu (kao i u slučaju obiteljskog nasilja) glasno prozborile o tome i navele vlade da mijenjaju zakone.

ovo je glupost (i nije jedina).

MC, zašto je silovanje u braku dugo bilo (i još uvijek jest) jako teško zakonski regulirati? Možda zato što se zločin događa u intimnom djielu tijela, u složenom odnosu, i da ga se dokaže, potrebno je proći vrlo neugodan proces, na koji mnoga žena nekad, a ni danas, jednostavno nije spremna. Duboko suosjećam sa žrtvama bračnog silovanja. To je vjerujem jedna od najgorih povreda koje osoba može proživjeti.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Ja nisam cinična prema djeci i mladima.

Ne sažem se s ovim. Po ovome ispada kao da je seksualnost isključivo muška, što nije točno. Žene također imaju problema u svladavanju i pronalasku načina da seksualni poriv stave pod kontrolu. To ovisi o karakteru osobe, a ne o spolu. Netko je po prirodi aseksualna, hladna osoba i može se bez problema kontrolirati i seks mu ne predstavlja ništa posebno, a netko se napali svako malo i seks mu je prevažan. Postoje djevojke, kao i dečki, koji traže isključivo vezu za seksulano druženje. Netko im ne odgovara karakterom, ali odgovara u seksu i zato je njima potrebna kontraacepcija i spolni/zdravstveni odgoj da ih netko uputi u osnovne stvari, kad već roditelji ne znaju ili ne žele. I tko je društvo, norme, KC, da njima zabranjuje takav oblik međusobnog ophođenja ako time nikoga ne ugrožavaju?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mislim da brkas mlade i drustvo, sa konzumeristickim drustvom. Jedno su osnovne ljudske vrijednosti a drugo je njihova suprotnost.
    slazem se da svatko ima pravo na novi pocetak i sretan zivot i ne vidim vezu sa seksom i kontracepcijom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hoću reći da je katolička vjera (a i druge monoteističke vjere) vrlo tjelesna, da potiče i ohrabruje bračnu ljubav i idealno ne bi smio proći dan bez intimnosti supruga i supruge (osim ako zbog objektivnih razloga odgađaš trudnoću, pa apstinirate), tako da nema tu straha od seksa, dapače, ali se tom seksu pridaje puno pažnje, ljubavi i dostojanstva.
    Koji dio tebe npr. Storma, smeta u ovom učenju? I koji dio toga NE ŽELIŠ svojoj djeci?
    mogu samo govoriti u svoje ime, smeta me onaj dio učenja koji na osnovu ovih sladunjavih fraza sve ono što je drugačije od navedenog proglaša nenormalnim i neprirodnim. sebe i svoje učenje postavlja na pijedestal istinitosti, dok omalovažava (tj. želi zabraniti) drugačije načine življenja.

postoje brakovi i mimo katoličkog braka, zavjeti i mimo vjerskog bračnog zavjeta, postoje razvedene obitelji, unatoč tome da se u kc brakovi ne smiju razvoditi, postoje izvanbračne zajednice, postoje na kraju i samohrane obitelji, postoje i patchwork obitelji, postoje i djeca rođena izvan braka, postoje djeca rođena u međurasnim vezama, postoje žene koje žele za sebe, svoje tijelo i dušu nešto više od uloge majke i supruge, postoje trudnice koje će roditi dijete i biti samohrane majke, postoje žene koje će izabrati pobačaj, postoje na kraju krajeva i muškarci koji ne žele prihvatiti mušku ulogu (i privilegije nauštrb ženskog roda) koju im je patrijarhat namjenio... i sve/i ti drugačije su se izborile za svoja prava i prihvaćanje u društvu, pa će se izboriti i homoseksualci i queer osobe.

a za svoje dijete želim da poštuje i voli prije svega sebe i svoje tijelo i um i osobnost. da, želim da upozna svoje tijelo, što joj se sviđa, što ne i što želi i što ne i da ona bude sutra ona koja će birati, a ne koja će biti izabrana. i da uživa i u ljubavi i u seksu bez grižnje savjesti, bez pomisli hoće li "bog zažmiriti" ili neće zato jer se zaljubila, u koga god se zaljubi. istovremeno da zna reći da ne želi ili da joj se ne sviđa ono što vidi ili što se od nje zahtijeva. a vidim kako u školi već pokazuje da ne želi pristajati na nešto što je postalo mejnstrim i to me jako raduje.

i ne želim joj nikakve boleščuge i naravno da će mi kao majci biti teško ako se u ljubav iznevjeri, ako je netko napusti ili povrijedi, ali to je dio života.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifigenija, imaj malo vise vjere u mlade. ja mislim da su oni u stanju misliti svojom glavom, i osjecati svojim srcima, i da imaju snage reci ne.
    Ja imam vjere u svog sedmogodišnjeg sina, ali taman onoliko vjere koliko mogu imati u njega, obzirom da ima tih svojih 7 godina.
    Isto tako s teenagerima - uvažiti ih, ali ih i ne dovesti u situaciju da se moraju brinuti sami o sebi. Mogu što mogu, ali sasvim sigurno će se teže odlučiti na ne ako im kažu da mogu sami reći ne, kad i ako žele, ali i da, i da nema tu pravila, i ako lijepo pogledaju par zgodnih sličica, ako popričaju o seksu sa zgodnim kolegama i kolegicama u razredu dok im hormoni divljaju po tijelu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Ana37 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne sažem se s ovim. Po ovome ispada kao da je seksualnost isključivo muška, što nije točno. Žene također imaju problema u svladavanju i pronalasku načina da seksualni poriv stave pod kontrolu. To ovisi o karakteru osobe, a ne o spolu. Netko je po prirodi aseksualna, hladna osoba i može se bez problema kontrolirati i seks mu ne predstavlja ništa posebno, a netko se napali svako malo i seks mu je prevažan. Postoje djevojke, kao i dečki, koji traže isključivo vezu za seksulano druženje. Netko im ne odgovara karakterom, ali odgovara u seksu i zato je njima potrebna kontraacepcija i spolni/zdravstveni odgoj da ih netko uputi u osnovne stvari, kad već roditelji ne znaju ili ne žele. I tko je društvo, norme, KC, da njima zabranjuje takav oblik međusobnog ophođenja ako time nikoga ne ugrožavaju?

Sebe ugrožavaju takvim ponašanjem. I one s kojima će kasnije doći u kontakt.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja mislim da sex može biti izvan bračne zajednice
    mislim da sex može biti dostojanstven, lijep, s pristankom obiju strana, između ljudi koji se međusobno poštuju, i mislim da si za takav sex dvoje ljudi ne moraju obećati brak, pa čak mislim da ne mora biti ni apsolutna ljubav u pitanju
    kod predbračnog sexa je meni osobno najbitnije da nije prisilian (u bilo kojem smislu), da poštuje dostojanstvo osobe i da su poduzete odgovarajuće mjere zaštite od neželjene trudnoće ili SPB

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi, car je gol, cisto i jednostavno gol, uprkos tome sto u bujici zanosa stalno opisuje svoje prekrasne, fantastična, u duginim bojama preljevajuce, ali nažalost nepostojeće halje.
    Nisi jedina. Ne samo da je car gol, nego hoce jos ogoliti i svih oko sebe jer pravo ruho sije samo jedan krojac. Samo trebamo vjerovati u to i zasjat cemo u punom sjaju.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 02.11.2012. at 01:11

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne ugrožavaju sebe. Možda ugrožavaju tvoju viziju života, ali to nije njihov problem.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uf. Mislim da nisi. Meni se čini da je na puno područja velik taj raskorak - ideali - i kako to najčešće biva. Pa od žara stremljenja prema idealu - na kraju, ne ostane ništa.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, zašto je silovanje u braku dugo bilo (i još uvijek jest) jako teško zakonski regulirati? Možda zato što se zločin događa u intimnom djielu tijela, u složenom odnosu, i da ga se dokaže, potrebno je proći vrlo neugodan proces, na koji mnoga žena nekad, a ni danas, jednostavno nije spremna. Duboko suosjećam sa žrtvama bračnog silovanja. To je vjerujem jedna od najgorih povreda koje osoba može proživjeti.
    ne, ne govorim o postupku dokazivanja, to je nešto što je namjenjeno za sud. govorim o tome da je do 1998. zakonom silovanje u braku bilo dozvoljeno. znači uopće se nije procesuiralo, nije dolazilo do suda da bi se moglo postaviti pitanje je li postoje dokazi. žene nisu taj čin ni prepoznavale kao silovanje, jer su mislile da tako mora biti, da on ima pravo, jer su u braku. što je i jedan od razloga zašto brak uopće postoji. a razlog zašto je bilo dozvoljeno leži između ostalog u patrijarhalnim strukturama moći i u tome da je muškarac smatrao da ima pred zakonom (i bogom) pravo na ženu, njeno tijelo i um i njen rad u kući.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

meni je vazno kakvu ce sliku o sebi imati moje kceri, neovisno o tome hoce li misliti ima li boga ili ne. ja ih svakako necu odgajati u strahu, i zato mi taj strah vjernika nikako nije jasan.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

o, da!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Hm... pristanak, dostojanstvo, ljubav... sve su to kategorije koje su vrlo relativne, pogotovo kod mladih, iz jednostavne okolnosti što oni, kako sam gore rekla, i proguglajte, što biste meni vjerovali, nemaju mogućnost (mozgovnu) razabrati jesu li stvarno pristali, ili su prisiljeni emotivnom ucjenom, jesu li stvarno dostojanstveni kad su supijani na tulumu, i vole li se doista...

Valjda sam ja najgora od svih s foruma, i družila se s najgorim ljudima ikada, moguće, ali ne jednom sam slušala kako su cure, supercool cure, kao strašno zaljubjene, a onda na nasipu, nakon pol boce bambusa, plaču kako su morale spavati s njim, jer je rekao - ak ne budeš ti, bude neka druga, pa ga nisu htjele izgubiti i tako...

Ima svakako dio mladih koji se izaberu s 14, spavaju skupa od 14-te, stvarno se vole, ožene, i sve bude idealno. Ali, onako, odokativno, ja bih rekla da su to iznimke. Veći broj mladih se traži, luta, gubi, giješi, plače, dovodi se u nemoguće situacije... jednostavno ne moraju to doživjeti, ako imaju nedvojbenu poruku - nemojte. Bolje vam je da ne, imate vremena, sve stignete, sad naučite plesati, putujte, družite se, budite - bezbrižni... neće to spriječiti neke parove da se smrtno zaljube, ali barem će pružiti sigurnost onoj dječjoj većini koja nije spremna i kojoj je bolje da se malo opameti i dozrije, prije nego što se vezuje s ikim.

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Ponekad se pitam zašto se ti lažni moralisti uvijek uhvate seksa i zašto su im uvijek slobodoumnije žene na piku. Oko seksa, odnosno bludnosti, uvijek se u krugovima vezanim uz KC dizalo najviše prašine. Iako on spada uz bok ostalim smrtnim grijesima. Po čemu je on tako poseban? Zašto se npr. ne diže hajka na debele ljude i njih izopći iz zajednice, jer su recimo neujereni u jelu (što je taakođer smrtni grijeh za one koji ne znaju) ili na one lijene koje zgubidane po čitave dane čekajući da nešto naslijede ili da im država pomogne.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

meni je vazno kakvu ce sliku o sebi imati moje kceri, neovisno o tome hoce li misliti ima li boga ili ne. ja ih svakako necu odgajati u strahu, i zato mi taj strah vjernika nikako nije jasan.
    Ma koji strah!
    Ako kažeš djetetu - nemoj jesti smoki pred ručak, pokvarit ćeš si obrok - jel to strah?
    Ili, ako kažeš klincu - nemoj skurit novac na tu igračku, idemo kupiti bolju, strpi se?

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Sebe ugrožavaju takvim ponašanjem. I one s kojima će kasnije doći u kontakt.
    Ne slažem se. Evo u ovih 40 godina nisam nikad bila ugrožena, a nisam primjetila da je mm ugrožen

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    o, da!
    Onda mogu odahnuti.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ne, ne govorim o postupku dokazivanja, to je nešto što je namjenjeno za sud. govorim o tome da je do 1998. zakonom silovanje u braku bilo dozvoljeno. znači uopće se nije procesuiralo, nije dolazilo do suda da bi se moglo postaviti pitanje je li postoje dokazi. žene nisu taj čin ni prepoznavale kao silovanje, jer su mislile da tako mora biti, da on ima pravo, jer su u braku. što je i jedan od razloga zašto brak uopće postoji. a razlog zašto je bilo dozvoljeno leži između ostalog u patrijarhalnim strukturama moći i u tome da je muškarac smatrao da ima pred zakonom (i bogom) pravo na ženu, njeno tijelo i um i njen rad u kući.

MC, dobro da je taj zakon donesen, jer silovanje nije pitanje seksa, nego nasilja, a nasilje je zločin.

Što se seksa stiče, muž ima pravo na ženu, i žena na muža, u ljubavi, dakako.

Brak jest zajednica zasnovana na seksu, ako želiš, to joj je razlikovno obilježje u odnosu na sve ostale ljudske odnose, pa ne vidim zašto osoba koja je u braku ne bi smatrala da ima pravo na bračni odnos?

I na koncu, isto pravo imaju oba partnera, a što se rada po kući tiče - ako muž kupi kuću i donese doma novac, što bi ta supruga trebala, u prošlosti? Ležati doma? To je bila distribucija posla i u mnogim obiteljima je to oboma odgovaralo. I nisu sve žene ogorčene na taj kućni posao.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa djeluje kao da ce bit kraj svijeta ako dijete cuje za mogucnosti izbora.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Osim kao čistu uvredu i ismijavanje, ja ne vidim nikakvu polemiku, razgovor niti išta smisleno u vezi razgovora koji na koncu konaca vodim sa Stormom oko konkretnih pitanja. Tko je gol? Kakav car? Jer izražavam slobodno svoje mišljenje? Zato sam goli car?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja bih ovdje povukla jasnu crtu - razlikujem seks i vodenje ljubavi. i mislim da je sa visoko moralnog gledista lako osuditi seks kao nesto nedovoljno dobro, dakle, cekaj dok vidis je li to -to. no i dalje ne pokrivamo one koji zele seks, neovisno o ucenju. bi li njima dali edukaciju ili cemo ih pustiti da propadnu u nekakav ponor?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ifi, ova tvoja "vizija" života mladih ljudi me podsjeća na film Trumanov svijet.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ifigenija, meni je bas lijepo s tobom razgovarati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •