Ništa onda, nadala sam se da ću tako uštedjeti na vremenu kojeg kraj dvoje male djece nemam baš napretek... Napravit ću ih par dana ranije :/ Stigne se to, ali mrzim gužvu i živciranje.
Ništa onda, nadala sam se da ću tako uštedjeti na vremenu kojeg kraj dvoje male djece nemam baš napretek... Napravit ću ih par dana ranije :/ Stigne se to, ali mrzim gužvu i živciranje.
brzi, jednostavni, efektni i ukusni
i bez brašna
KOLAČIĆI OD BAJAMA I NARANČA
150 g samljevenih bajama
100g šećera
1 jaje
1 vanil šećer
1 naribana žlica naranče ili malo soka od naranče
sve sastojke umijesiti i staviti u frižider do sutra ( ljepiti će se)
raditi male loptice, uvaljati u kristal šećer i peći na 180 10 min
dobro ste me podsjetile na popis! vrijeme je
radit ću:
lažnu mađaricu- crnu i bijelu
5 vrsta keksa: kakao, kokos, zobeni, lješnjak, s čokoladnim kapljicama
čokokuglice od šljiva
napolitanke
i to je to.
Kekse ću raditi od velike smjese jer će malo od svake vrste ići uz poklone
pikula daj recept za bijelu lažnu mađaricu!
sve isto samo ne karameliziraš šećer i ne staviš kakao u kremu i glaziraš s bijelom čokoladom
ja dodam sok od jednog limuna u kremu jer mi je tako ukusnije, a možeš staviti vanilin šećer onaj obični ako volite.
Meni fora izgleda kad se narežu jedna kraj druge.
Ja bum kolače pekla vikend pred Božić. Nadam se do tada ćemo srediti pečnicu![]()
Peterlin, za ove Tiffany keksiće, je li odvajaš bombone po bojama ili ih zatučeš sve zajedno? Koliko ranije ih mogu napravit da budu ok i za Božić?
I što znače "štehani" kolačići? Jesu to ovi koji se režu modlicama? Već sam ih nekoliko (recepata) promijenila i nijedan mi nije baš idealan.
Uf, ja sam kupila nove limene kutije i jedva ih čekam napuniti! Počinjem za ovaj vikend, a to se naravno pojede, ali napravim još i nadopunim:
raspucani (čoko) keksići-preporučujem!, zvjezdice s marameladom, medenjaci, paprenjaci (njih prvi put ove godine), cimetlinice, mramorčići, raffaello kuglice...a od kremastih ili Čokoladnu tortu s višnjama (a la Torte&to) ili čokoladne tortice (a la Bobis).
Ne, to su one male čokoladne, jedan od najpoznatijih Bobisovih kolača koje sam obožavala kao dijete. Evo ćirni ovdje: http://www.coolinarika.com/recept/759990/
http://www.coolinarika.com/recept/medenjaci-moje-bake/
što mislite o ovom receptu? ili imate neki provjereni?
ne pečem inače puno suhe kolače i kekse, nisam maher, a radila bih medenjake.
Ja sam već tri puta radila medenjake morana, samo pola količine, i dio ulja sam zamjenila s maslacem, nikada mi nisu medenjaci bili tako fini i meki čim se ispeku.
To mi je sada omiljeni recept za medenjake ( koje inaće obožavamo i radimo cijelu godinu).
http://www.coolinarika.com/recept/me...h-meki-i-fini/
peći ću Anzac kekse i Škotske kekse u dvije varijante (s bijelim brašnom i s polubijelim brašnom s komadićima čokolade)
moram još izabrati koju ću tortu peći, jer slavimo i rođendan.
Imam jedno glupo pitanje pa vas molim da se ne smijete.
Do sada sam uvijek imala neke loše pećnice koje su radile kako su htjele pa nisam baš mogla previše birati, no sad imam neku superkul pećnicu s dva grijača, grijaćim prstenom i ventilatorom. Što od tog svega uključiti kad se peku keksići (bilo kakvi, klasični keksići) te koju temperaturu za to upotrijebiti? Zahvaljujem.![]()
Baš i ne, meni su mekani ( ako su bez preljeva).
Michekica ja upalim 2 grijača i za prvu rundu stalno gledam u njih kada se izgled dna promjeni (u malo žućkasto) vadim van i pamtim vrijeme i onda drugu turu naštimam na to vrijeme.
Da, iako moja pečnica nije baš precizna pa tu negdje naštimam, ali najvažnije je gledati, ne prati suđe ili gledati u telku, masu sam ih skurila tako![]()
Na ovoj temi, od ovog posta se raspravlja o ventilatoru
http://www.coolinarika.com/recept/medoline/ Isprobano najbolji!
radila krašotice/krašuljke sa početka ovog topica
ispadne ih brdo od te smjese
po meni malo preslatko, pa ću drugi put staviti manje šećera
Cure koje ste radile lažnu mađaricu imam par pitanja..Neki dan sam ju radila i okusom je prefina, međutim izgledno nije kao na slikama. Problem je u tome što mi smjesa kad ju izlijem u protvan nije ni približno ravna, kompaktna,ili nešto treće pa mi glazura padne među kekse.Pitanje je kako da to izbjegnem, ne kužim u čemu sam fulala. Krema je taman gusta, kolač se lijepo reže al nema glazure..
Stavi na kekse red kreme, da popuni rupe, pa glazuru.
Hvala Anemona. Znači malo kreme si ostavim za završni sloj. Kolač je zbilja prefin i vrlo jednostavan.
pričekaj da se dobro ohladi kolači i glaziraj isto mrvu prohlađenu glazuru da se ne razlijeva nego maže
Linzeri su oni keksići sa pekmezom i rupom?
Ako da, ja ovako.
Tijesto:
250g brašna
100g šećera
120g maslaca(margarina)
1 jaje
malu žličicu praška za pecivo
Brašno i prašak stavim na dasku za miješanje i u njega nadrobim maslac. Brzo rukama razmrvim. Onda napravim udubinu u sredini i u nju stavim cijelo jaje i šećer. promiješam vilicom i onda sve umijesim da bude glatko tijesto.
Sva prhka tijesta treba brzo zamijesiti i ne dodavati više brašna, čak ni kada se razvalja, jer višak brašna čini kekse tvrđim.
Tijesto treba ohladiti pola sata, ili raditi u hladnom prostoru
Uzimam komad po komad tijesta veličine šake. Razvaljam na oko 5 mm debljine. Tu dođe super onaj valjak u koji se ulije ledena voda. tada se ne lijepi. Čašom promjera oko 5cm režem kolute, a naprstkom one male rupe.
Pleh premažem margarinom i slažem kekse sa malim razmakom. Uvijek pripremim dva pleha, da brže ide. Za početak je dovoljna ovako mala količina tijesta, dok se ne stekne praksa.
Pleh ide u pećnicu ugrijanu na 180, upalim i gornji i dolnji grijač, ventilator ne. Oni su pečeni za 5-7 min. Moraju biti još posve bijeli kad ih izvadiš, samo na dolnjoj strani počnu žutiti. Treba ih odmah izvaditi iz pleha, jer se inače prepeku i staviti na ravnu površinu da se ohlade. Ja ih vadim nožem široke oštrice (onim za mazanje) i nožem prebacim na dasku.
Pekmez stavim u posudu sa dve žlice vode i na laganoj vatri rastopim. Bitno je da se pekmez skroz rastopi, jer se onda lijepo sjaji u keksu.
Sve pečene keksiće sa rupom složim jedan do drugog i posipam meljenim šećerom. Keksiće bez rupe namažem pekmezom i poklopim pa pritisnem tako da pekmez ispuni visinu do ruba gornjeg keksa.
Zabavno. Naročito kad male ručice rade zajedno sa vama pa to traje i traje. Zagarantirano lijepo ispunjeno vrijeme.
Radit ću ovo
http://forum.roda.hr/threads/13200-S...jednog-tijesta
i rafaelo tortu
i tortu od mrkve
to je to!
Nemam plan , samo pratim temu.
Prve s popisa sam odradila, da bi muž komentirao zar neću i breskvice radit...tako da bum mijenjala malo popis. Ili napravim sve planirano!!!!
Hvala cure na savjetima. Sve ću napraviti da bi izgledom bila kao okusom.
sad pravim popis namirnica za kolače za božić i ostat će mi 4 žumanjka od jednog kolača
ima tko kakav recept u koji idu samo žumanjci ( i to 4 po mogućnosti)
i da nije baš čokoladni kolač jer ću radit bajaderu i crnu tortu pa da imam nešto i za one (rijetke) koji se ne dave u tolikoj čokoladi kao ja.....![]()
Sad vidim ovo sto je Sani1612 napisala. I nama se desilo identicno ali nas nije omeloIduci put cu ovako kao sto ste predlozile.
daj obadva recepta... budemo isprobavali![]()
"Kolačići izdašni" (iz stare Dikine kuharice, tamo ne znaš koji je naziv luđi), to su masleni prhki keksići/kolačići. U jednu dozu idu 2 žumanjka, nama je dupla taman, jer jednu pojedemo odmah.
kiara79, vrijednice nasa
ove godine cu skromnije iz raznoraznih razloga, ali obavezno kokos sape, linzere, mamitinu cassatu, pitu bijelu ili medenu...pratim temu za ostalo
testirala sam ove koje sam radila s bademima, jer nisam neki ljubitelj oraha.
odlični su, izdašni i dodajem ih na popis za BING!
i ja glasam za tiramisu
uz tiramisu obavezno radim i pusićkinu, jedva čekam
marta, ajd nabaci svoje medenjake, molim
moram ovdje reći svoje iskustvo, da ne bi nekome palo na pamet kao meni
jedne prilike sam željela čvršći tiramisu, znate da on nije prečvrsta krema, a ja volim i da je oku lijepo za vidjet
filala sam njome pusićkinu
i stavila sam... pa neću reći pretjerano malo ako kažem trećinu 1 vrečice želatine? max do pola na cijeli mascarpone i sve što ide u tiramisu.
da to probate, goru kremu ne biste jeli! od slasnog okusa tiramisua, ispao neki karbofix.
Za AM, klasični medenjaci:
3 jaja
20 dag šećera
4 žlice meda
50g maslaca
50dag brašna
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
cimet, klinčić, muškatni oraščić
Umutiti jaja i šećer, dodati tekući med (po ptrebi zagrijati) i sve ostalo. Rukama oblikovati kuglice velicine oraha, malo ih spljoštiti i peći 10 minuta na 120°C.