Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dobro kaže la_mama - lošim demografskim trendovima pridružuje se i iseljavanje koje nas prati već više stoljeća, a ulazak u EU će dovesti do novog vala iseljavanja i to najviše obrazovanih. (OT, obratite pažnju na to što se događa s našim znanstvenim novacima, ljudima koji su već godinama u sustavu, napravili su doktorate, završili sve što treba, a sad će masovno ostajati bez posla. Ministarstvo je raspisalo natječaj za 20 mjesta, a novaka kojima gori pod nogama ima na stotine. Istovremeno se priča o potrebi da imamo što više što obrazovanijih ljudi.) Sve to pokazuje da su tu ne radi samo o demografskoj politici nego i politici obrazovanja i zapošljavanja.

Nisam nikakav demografski stručnjak, ali tu struku promatram iz relativne blizine. Onako općenito, mogu reći da su glavni resurs (nemojte se zgroziti nad ovom riječi, to je jezik struke), odnosno potencijal razvoja ljudi i njihovo znanje. LJudi mora biti ne samo zbog toga da bi netko zarađivao za naše mirovine (a moramo biti ozbiljno zabrinuti za njih) nego da bi se bilo koje područje ljudskog djelovanja kretalo naprijed. Naoko je jednostavno rješenje ova teorija prelijevanja - ako ne bude nas, doći će drugi kojih ima. Međutim, to nije tako jednostavno - stručnjaci kažu da niti razvijenije zemlje od RH nisu uspjele riješiti problem demografskog rasta uvozom radne snage - visokoobrazovani ljudi su skupi, a niskoobrazovani stvaraju nova socijalna davanja. Starenje stanovištva samo po sebi stvara veći trošak, veća socijalna davanja, a koncept međugeneracijske solidarnosti koji je do sada funkcionirao neće više moći funkcionirati.

S druge strane, odgovornost za takvo stanje ne može se prebacivati na pojedince, to jest na građana (na koje se sva odgovornost prevaljuje). Jedino pravo rješenje stručnjaci vide u planski provođenoj pronatalitetnoj politici, uz ogradu da je ona u RH već poprilično zakasnila, jer su demografski procesi vrlo dugotrajni i teško ih je preokrenuti. Pronatalitetne mjere uključuju prije svega pozitivan politički stav prema braku, obitelji i djeci, a konkretno pozitivno diskriminiranje majki s malom djecom na tržištu rada, odgovarajuće rodiljne potpore, dopuste, dječji doplatak, zapošljavanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, infrastrukturnoj pomoći (vrtići, škole)...

Tko želi više znati o demografskim procesima i njihovim posljedicama, tu su radovi A. Akrapa, J. Gela, I. Čipina, A. Wertheimer Baletić, V. Stipetića itd.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Pronatalitetne mjere uključuju prije svega pozitivan politički stav prema braku, obitelji i djeci, a konkretno pozitivno diskriminiranje majki s malom djecom na tržištu rada, odgovarajuće rodiljne potpore, dopuste, dječji doplatak, zapošljavanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, infrastrukturnoj pomoći (vrtići, škole)...
    Mislim da ovo ne može biti dovoljno naglašeno, i ne može biti prenaglašeno! Hvala, Zdenka!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zdenka, hvala. ali opet mi nije baš jasan mehanizam kako točno pronatalitetna politika rješava sve ove ostale probleme? npr odljev mozgova i to? vidim da benefit donosi politika koja povećava zaposlenost, zadržava visoko obrazovane ljude u zemlji (njihov odlazak je jedno ogromno "bacanje resursa", jer je država već mnogo uložila u njihovo obrazovanje) i olakšava podizanje obitelji. posljedica toga je više djece, koja imaju bolje prilike i tu se okreće to pozitivno kolo. ako samo rađamo više, onda će jednostavno bit više ljudi koj odlaze, pa tako pomažemo drugim zemljama, valjda? ili odmažemo?

ifi je istaknula svoje - pa i meni je to bitno; da išta od tih stvari štima, vjerojatno bih i ja imala neki datum u potpisu ovdje, ali nemam. ali slažem se da nije odgovornost na meni da spašavam državu (i kažem kvragu svo obrazovanje i struka koju volim! idem rađat makar me nitko nikad ne zaposlio!); nego na državi koja me ne štiti dovoljno od bezobraznih poslodavaca koji me na intervjuima pitaju kad planiram djecu (s blistavim osmjehom na licu), ili od ugovora na određeno i ostajanja bez posla kad zatrudnim, i tako dalje.
    i još bih dodala da imamo jedan nedovoljno iskorišten resurs, a to su žene one su visoko obrazovane, one bi vodile bolju pronatalitetnu politiku nego muškarci, one su uvijek i redovito zanemarene, a ima ih samo oko 20% u svakom obliku uprave, ako i toliko.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino pravo rješenje stručnjaci vide u planski provođenoj pronatalitetnoj politici
    ili si se krivo izrazila, ili sam nešto krivo shvatila

no u svakom slučaju - to su sve i feministički ciljevi - jačanje žena na tržištu rada, na način da ne mora biti ili-ili, ili djeca ili karijera. nego da i žene mogu imati oboje.
    što je ono trebalo uzrokovat neku kataklizmu, ifi?

svoj primjer navodim tek toliko, da mi netko ne bi nabacio da imam nešto protiv djece
    Posljednje uređivanje od koryanshea : 18.12.2012. at 23:57

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ifigenija, meni se čini da si ti sama sebi kontradiktorna, jer zdenka (s kojom se apsolutno slažem) definira važnim elementom pronatalitetne politike OLAKŠANJE izlaska majki na tržište rada, a ne ignoriranje činjenice da je tamo i ženama mjesto.
    Sve što je ona naborajala su načini olakšavanja onog što su zapravo osnovna ljudska prava, pravo na sigurnost, pravo na rad, pravo na obitelj, reprodukciju...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ifigenija, meni se čini da si ti sama sebi kontradiktorna, jer zdenka (s kojom se apsolutno slažem) definira važnim elementom pronatalitetne politike OLAKŠANJE izlaska majki na tržište rada, a ne ignoriranje činjenice da je tamo i ženama mjesto.
    Sve što je ona naborajala su načini olakšavanja onog što su zapravo osnovna ljudska prava, pravo na sigurnost, pravo na rad, pravo na obitelj, reprodukciju...
    Možda donekle doista jesam kontradiktorna jer nisam stručnjak, i govorim dijelom iz svog iskustvai, dijelom iz nekog poluuvida :/
    Olakšanje izlaska na tržište rada vjerujem da bi, u slučaju žene, moralo biti gledano iz razlikovne oznake žene - dakle majčinstva. Što to konkretno znači - ja vjerujem da je to poticanje majčinstva i garancija povratka nakon porodiljnog ovog - onog - višegodišnjeg - socijalnih prava vezanih uz eventualnu dječju bolest, zaštitu od prekovremenog rada, poticaj povratka nakon npr. 10 godina porodiljnih... Ako se mi branimo od majčinstva i hoćemo tretman kao muškarac, dobijemo ga, što nije dobro...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Možda donekle doista jesam kontradiktorna jer nisam stručnjak, i govorim dijelom iz svog iskustvai, dijelom iz nekog poluuvida :/
    Olakšanje izlaska na tržište rada vjerujem da bi, u slučaju žene, moralo biti gledano iz razlikovne oznake žene - dakle majčinstva. Što to konkretno znači - ja vjerujem da je to poticanje majčinstva i garancija povratka nakon porodiljnog ovog - onog - višegodišnjeg - socijalnih prava vezanih uz eventualnu dječju bolest, zaštitu od prekovremenog rada, poticaj povratka nakon npr. 10 godina porodiljnih... Ako se mi branimo od majčinstva i hoćemo tretman kao muškarac, dobijemo ga, što nije dobro...
    U temeljima se nimalo ne slažemo.
    Ja ne želim tretman kao muškarac, uopće ne znam što znači "tretman kao muškarac", nego kao žena.
    To što želim(o) i drugačiji tretman kao roditelj(pozitivnu diskriminaciju), uopće nije spolno predodređeno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    U temeljima se nimalo ne slažemo.
    Ja ne želim tretman kao muškarac, uopće ne znam što znači "tretman kao muškarac", nego kao žena.
    To što želim(o) i drugačiji tretman kao roditelj(pozitivnu diskriminaciju), uopće nije spolno predodređeno.
    Da ima čitaba da se deklaracijom postigne da nema majka - otac, tj. da se ja ne budim prije na dječji plač, da ja nemam intuiciju da će se razboljeti, pa se brinem 48 sati više nego muž, da nemam ja cice, nego mm jednu, ja drugu, da on može imati pola mučnina i da na carski ide on, a ne ja, ja bih to prva potpisala. Ali sve se nešto bojim da ipak ta univerzalna roditeljska prava daju zapravo opet više lufta i prava muškarcima. Same se viktimiziramo. Jer smo im dale pola, a djeca i dalje navlače naše cice, prekidaju naš san i mi kužimo da imaju temperaturu, sve i da smo na konferenciji na Bali Baliju...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •