Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko ne govori da su takve tradicije "vrijedne" očuvanja, nego da nije baš jasno koja bi trebala biti uloga nekog promatrača sa strane koji se upliće u tuđi sustav. Nešto tipa američkog donošenja demokracije u irak?

Da još pripomenem da oprez ne treba miješati s ravnodušnošću.
    ja bih prvo da mi u ovoj našoj sredini prihvatimo da takve sustave vrijednosti ne treba podupirati. mi ovdje na zapadu. ne govorim sad o tome da trebamo ići u tuđe zemlje i "oslobađati" ih. znači kad brat ubije sestru /ubojstva iz časti/ da to ne opravdavamo njihovom kulturom i maloljetničkim godinama dotičnog ubojice. ne bih zabranila burke u javnosti, ali recimo bih sva vjerska obilježja u javnim školama. i državnim institucijama. time tim ženama (djevojčicama) dajemo prostor da one budu slobodne od stega tradicije i vjere. jer koliko znam curice se ne moraju zamatati. ne smijemo biti saveznici u opresiji tim ženama/djevojčicama. zanimljivo je recimo da je jedna švicarska stranka bila za zabranu minareta (i to na žalost uspjela provući), istovremeno su dvojica članova te stranke u gradovima u kojima su bili gradonačelnici dopustili muslimanima da im djevojčice imaju obučene burkinije na obaveznom satu plivanja. to je ono - branit ćemo ti tvoju vjeru, ali nećemo ti i tvoju mizoginiju. (jer tu smo si braća, jelte, da možemo i mi bi naše tako umatali, ali ebiga, mi smo imali to prosvjetiteljstvo. damn!)

nema više mjesta za oprez, jer do sada je bilo samo mjesta za licemjernost i za ravnodušnost (govorim o europi, posebice ljevici). saudijska arabija svakoj obitelji samoubojice daje 20'000 dollara i nitko iz vijeća UN da na to reagira. nitko da reagira na spolnu segregaciju u saudijskoj arabiji ili na hardcore imame koji se postavljaju po džamijama u europi (skidaju se umjereniji imami i zamjenjuju ovih tvrdolinijašima). svaki iole umjereniji musliman ili kritičar islama biva ugrožen napadima ili fatvom. ovo što pišem su mi rekli aktivisti iz pokreta bivših muslimana /council for ex-muslims/.

a vezano za kulturni relativizam, i ono što je vertex spomenula (ako se ne varam) da postoje neke opće vrijednosti, tu se sjetim sam harrisa: science can answer moral questions

isvetice, samo htjedoh reći da o tome što si pitala, naravno da razmišljaš i gradiš svoj stav. na tvoja pitanja, odgovorile smo ti protupitanjima i našim stavovima. a ti zaključak naravno donesi sama

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih prvo da mi u ovoj našoj sredini prihvatimo da takve sustave vrijednosti ne treba podupirati. mi ovdje na zapadu. ne govorim sad o tome da trebamo ići u tuđe zemlje i "oslobađati" ih. znači kad brat ubije sestru /ubojstva iz časti/ da to ne opravdavamo njihovom kulturom i maloljetničkim godinama dotičnog ubojice. ne bih zabranila burke u javnosti, ali recimo bih sva vjerska obilježja u javnim školama. i državnim institucijama. time tim ženama (djevojčicama) dajemo prostor da one budu slobodne od stega tradicije i vjere. jer koliko znam curice se ne moraju zamatati. ne smijemo biti saveznici u opresiji tim ženama/djevojčicama. zanimljivo je recimo da je jedna švicarska stranka bila za zabranu minareta (i to na žalost uspjela provući), istovremeno su dvojica članova te stranke u gradovima u kojima su bili gradonačelnici dopustili muslimanima da im djevojčice imaju obučene burkinije na obaveznom satu plivanja. to je ono - branit ćemo ti tvoju vjeru, ali nećemo ti i tvoju mizoginiju. (jer tu smo si braća, jelte, da možemo i mi bi naše tako umatali, ali ebiga, mi smo imali to prosvjetiteljstvo. damn!)
    Nisam sigurna na koji način će uklanjanje vjerskih obilježja u javnim školama osloboditi djevojčice stege vjere i tradicije.
    Zanimljiva mi je ova konstrukcija "dopustili su im da se kupaju u burkinijima". Meni bi bilo stravično da ih se prisili da se skidaju na obveznom satu; to je njihovo tijelo, njihov integritet (koji je dok je maloljetna pod nadzorom roditelja, nije li tako i na zapadu?), a pogotovo ako su zamotane cijeli život i imaju drugačiji odnos prema svom tijelu, to mi dođe maltene ko silovanje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

na ovo prvo pitanje, odgovorim drugom prilikom. preumorna sam večeras.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •