ja bih prvo da mi u ovoj našoj sredini prihvatimo da takve sustave vrijednosti ne treba podupirati. mi ovdje na zapadu. ne govorim sad o tome da trebamo ići u tuđe zemlje i "oslobađati" ih. znači kad brat ubije sestru /ubojstva iz časti/ da to ne opravdavamo njihovom kulturom i maloljetničkim godinama dotičnog ubojice. ne bih zabranila burke u javnosti, ali recimo bih sva vjerska obilježja u javnim školama. i državnim institucijama. time tim ženama (djevojčicama) dajemo prostor da one budu slobodne od stega tradicije i vjere. jer koliko znam curice se ne moraju zamatati. ne smijemo biti saveznici u opresiji tim ženama/djevojčicama. zanimljivo je recimo da je jedna švicarska stranka bila za zabranu minareta (i to na žalost uspjela provući), istovremeno su dvojica članova te stranke u gradovima u kojima su bili gradonačelnici dopustili muslimanima da im djevojčice imaju obučene burkinije na obaveznom satu plivanja. to je ono - branit ćemo ti tvoju vjeru, ali nećemo ti i tvoju mizoginiju.

(jer tu smo si braća, jelte, da možemo i mi bi naše tako umatali, ali ebiga, mi smo imali to prosvjetiteljstvo. damn!)