Stranica 7 od 12 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 570

Tema: baka ili jaslice?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    i ja bih za djecu moje kceri takode bila sprema par godina ih i cuvati cjelodnevno, ako ne bi bilo nikakve druge mogucnosti. medutim ne svida mi se ideja, da bi recimo hipotetski moja djeca (da ih imam vise) smatrala da se podrazumjeva da ja recimo 6,7,10 godina cjelodnevno cuvam unuke)
    Ovo sam ja mislila reći, ali bezuspješno.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja već sad znam da ću biti grozna baka koja nakon ovo svoje troje djece neće htjeti čuvati unuke (čuvanje u smislu 8hdnevno/5 dana u tjednu)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sigurna sam da ću biti odlična baka, ali sam i sigurna da me snaha neće podnositi.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad budem jednog dana baka rado cu ( ako budem u mogućnosti ) " žrtvovati" svoju komociju 1-2 godine za svako unuce da izjegne kolektiv u najranijoj dobi. Za manje važne stvari sam trosila godine u životu , pa biti na raspolaganju unucadi u najranijoj dobi mi se iz ovih cipela čini puno važnija stvar od mnogih drugih za koje sam se bila odlučila .
    to nikako ne znaci da moj život nakon odlaska u mirovinu ( ako uopće budem u mirovini dok mi djeca budu imala djecu, ako ih budu imala) se svoditi samo na čuvanje unucadi , i biti godinama na raspolaganju vlastitoj djeci kad im padne na pamet-to znaci samo da bi bila spremna rado provesti koju godinu uz unucad i olakšati njihovim roditeljima bar u najranijoj dobi, ako bude potrebe. Ok, možda zato sto imam iskustvo jako bolezljivog djeteta za kojeg je kolektiv bio los izbor, pa je moja mama čuvala oko godinu dana tri dana u tjednu uz simbolicnu naknadu.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja, sa druge strane imam odlično iskustvo sa institucijama. I to evo po drugi puta. Nama se dogodila situacija da smo računali na baku, a onda je slomila ruku i shvatila što znači čuvanje male zunzarice 8 sati...
    Adaptacija je išla relativno brzo, nismo bili puno bolesni, čak manje od onih što su kod kuće u našoj okolini, naučile su (i još uči mlađa:=) svašta i mislim da je bezobzirno tvrditi da djeca u dobi do 3 godine ništa ne nauče u jaslicama. Ipak, postoje jaslice i jaslice! mi smo u programu "Korak po karak" i zaista se vidi razlika iz dana u dan. Imamo boljih i lošijih trenutaka, ali ne bih se mijenjala!
    Moć kolektiva je nešto predivno - ukoliko je dobro usmjerena, naravno, ali pomak koje dijete radi svakoga dana (na bolje) je nešto što vidimo iz svake njene interakcije sa drugim, nejasličarem.
    Ne znam, kada pogledam naše bake i djedove, nisu ni do koljena našim voljenim odgajateljicama, pogotovo kada su ovako maleni! A to svoje mišljenje temeljim na vlastitom iskustvu i pokušaju čuvanja od strane baka i djedova... One ih obje jako vole i jako se vole družiti sa njima, ali nama je to varijanta: prvo jaslice, onda uskaču oni!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Sigurna sam da ću biti odlična baka, ali sam i sigurna da me snaha neće podnositi.
    X

Sve na stranu, ja sam kao jaaaaako mala išla u jaslice, skoro se ni ne sjećam da tog razdoblja, ali roditelji mi kažu da nisam baš bila presretna tamo. Poslije su me čuvale bake i mogu reći da mi je bilo jednostavno predivno. Obje su bile na selu, čuvala sam s njima krave, kad bih se igrala, samo bih iščupala mrkvu iz bašte i grickala, po cijele dane sam bila u šumama i u prirodi. I vrijeme je bilo drukčije, bake se nisu bojale da će mi se nešto dogoditi. To su mi najljepše uspomene iz djetinjstva!

I ja sada maštam o svojoj kućici na selu gdje ću se preseliti pod stare dane, gdje ću imati sobu za unuke i gdje ću ih čuvati, maziti i paziti koliko god to bude potrebno.
    Selo imam, zemlju imam, samo da dobijem unuke i riješim se kredita

(I što je najbolje, uopće nisam taj tip, obožavam stan i život u gradu gdje mi je sve nadohvat ruke, a u kući na selu sam dobila slom živaca i depresiju. Tješim se da ću se smiriti dotada...)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kad budem jednog dana baka rado cu ( ako budem u mogućnosti ) " žrtvovati" svoju komociju 1-2 godine za svako unuce da izjegne kolektiv u najranijoj dobi. Za manje važne stvari sam trosila godine u životu , pa biti na raspolaganju unucadi u najranijoj dobi mi se iz ovih cipela čini puno važnija stvar od mnogih drugih za koje sam se bila odlučila .
    to nikako ne znaci da moj život nakon odlaska u mirovinu ( ako uopće budem u mirovini dok mi djeca budu imala djecu, ako ih budu imala) se svoditi samo na čuvanje unucadi , i biti godinama na raspolaganju vlastitoj djeci kad im padne na pamet-to znaci samo da bi bila spremna rado provesti koju godinu uz unucad i olakšati njihovim roditeljima bar u najranijoj dobi, ako bude potrebe.
    i ja ovako razmišljam

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mala laia prvotno napisa Vidi poruku
    Ja, sa druge strane imam odlično iskustvo sa institucijama. I to evo po drugi puta. Nama se dogodila situacija da smo računali na baku, a onda je slomila ruku i shvatila što znači čuvanje male zunzarice 8 sati...
    Adaptacija je išla relativno brzo, nismo bili puno bolesni, čak manje od onih što su kod kuće u našoj okolini, naučile su (i još uči mlađa:=) svašta i mislim da je bezobzirno tvrditi da djeca u dobi do 3 godine ništa ne nauče u jaslicama. Ipak, postoje jaslice i jaslice! mi smo u programu "Korak po karak" i zaista se vidi razlika iz dana u dan. Imamo boljih i lošijih trenutaka, ali ne bih se mijenjala!
    Moć kolektiva je nešto predivno - ukoliko je dobro usmjerena, naravno, ali pomak koje dijete radi svakoga dana (na bolje) je nešto što vidimo iz svake njene interakcije sa drugim, nejasličarem.
    Ne znam, kada pogledam naše bake i djedove, nisu ni do koljena našim voljenim odgajateljicama, pogotovo kada su ovako maleni! A to svoje mišljenje temeljim na vlastitom iskustvu i pokušaju čuvanja od strane baka i djedova... One ih obje jako vole i jako se vole družiti sa njima, ali nama je to varijanta: prvo jaslice, onda uskaču oni!
    uh ja ovih dana u poslu a vidim vi ste raspištoljile svašta bih nešto pisala , prije svega slažem se s inom i apri I ostalim curama da se kod korištenja baka servisa mnogi itekako koriste istim preko mjere (meni razumne) I podrazumijevaju olako neke stvari, ja bih stvarno mislila kao sto netko rece da sam ozbiljno fulala u odgoju da me kao baku uzimaju zdravo za gotovo. pogotovo kad čujem bake u parkiću kako komentiraju svoju djecu koja su ima dala to "zadovoljstvo" (po njima obvezu I to bez naknade).interesantno je to kako nitko nije osim Sirius (ili sam fulala)spomenuo naknadu za čuvanje djeteta 9-10 h na dana a čuvalicama se plati za isti posao I meni je izgledalo čudno kad su bake to spominjale al opet zapravo je to vrijeme koje je baka mogla uložit da odradi neki poslić I malo podeblja mirovinu. kkao one kažu njima plate 2500-3500 kn pa mogle bi I nama bar 1000-1500 kn. I da ne znam kakve su to kondicije super baka bolje nego naše u 30-tima jer ako je nama t teško po cijele dane ne kužim kako to može po zakonima prirode bit lakše kad si još stariji. pišem u samo takvim uvjetima skače 2 oko mene pa ne zamjerite na izričaju. isto tako ovo u čenje u jaslicama, da djeca ne nauče ništa u dobi do 3 god, to može reći samo netko čije dijete NIJE išlo u jaslice, ao da ja kažem nekom ništa ti dijete ne uči u Helen doron a zapravo nemam pojma jer nemam to iskustvo al ipak tvrdim. u grupi mog isnčića su baš ovih dana bojali onom bojom za djecu, ja bih s danasnjim iskustvom bila jako zalosna i tužna da moje dijete nije išlo u jaslice i doživjelo sve što je tamo doživjelo. e sda više ne ide moram gibat djeci ajme nedorečenosti u postu valjda ćete skužit. djec

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajme htjedoh reći bojali su uskrsna jaja na papiru ..

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam već prije pojasnila sto sve uče pa da se ponavljam tamo neka 2-3. str. e da I svaki put nekom maze na sebi, njih 7-8 nije problem nosat, mazit cuda radit s njima, uglavnom u svim mlađim jasličjim ni nije vise djece od 15 upisanih 2-3 lažno upisanih nekoliko bolesnih I eto ti brojke zaprvo ih uopće nema punou grupi , tako bilo kod kćeri tako I kod sina. neka potvrdi Marija P u istoj smo grup I s predivnim tetama!!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    I eto ti brojke zaprvo ih uopće nema punou grupi
    X. Mislim to o jako puno jasličara.. to je isto predrasuda ovih koji nisu nikad upisivali i pohađali jaslice, čini mi se. Te se grupe jako prorijede jer ih je masu jednostavno stalno bolesno i masu se mora organizirat drugađije - bilo to ispisivanje iz jaslica, bilo neki aranžmani tipa pon-sri-pet jaslice, ostalo baka ili čuvalica, ili jednostavno su stalno bolesni pa se ni ne osjeti onih par dana u mjesecu koliko su tu prije sljedećeg infekta.

Zato ja postavljačici teme prvo želim reći da ne računa da će ona upasti među ove "nismo uopće puno bolesni sretnike" jer to nije neki default i jer je fakat masu bolesnih i jer pedijatri od aleksandrevanje, moji itd. - ne govore bezveze, bez temelja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I evo mojih percepcija nekih - kad smo došli fizijatru na Goljak i rekli da je mala u jaslicama, mislim da je bio rekao bravo, bravo, biće zato jer je njemu to skroz drugo značilo od tipa dječjeg pedijatra (mislim da je fizijatar bio protiv cijelog tog nosanje režima, a zna da bake često znače "vodaj za rukice, nemoj ovo, nemoj ono", stila daj djetetu nek osjeti pod, a zna da će to u jaslicama dobit - mislim, jasličari znače i nehodači). Dječjem pedijatru to znači da će to tijelo imat veliku šansu svako malo bit u temperaturi. Dakle... drugačiji pogledi...

I ne možeš znat dok ne probaš što je bolje. Nema univerzalnih odgovora. Ja se sjećam da sam bila fakat tužna kad sam malu morala na dulje izvadit iz jaslica, isto su tete bile dobre i mlade i osjećaj da će bit s bakom mi je bio bed, jer sam znala koliko energije za nju treba.

Opet, i to s bakom je dobro ispalo, smanjila sam svoje kriterije brojne (od televizije pa nadalje).

Mislim da bi mojoj maloj, na kraju bilo sve dobro (psihosocijalno), jedino smo mi imali taj pretežeći argument da je kontinuirano bila bolesna pa nam se smanjio manervarski prostor i odluka pretegla na baku (uglavnom, jer većinu vremena je bila bolesna).

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zato bi ja njenom mjestu uzevsi u obzir i cudljivost bake ipak uzela jaslice a baka da bude back- up.
    Ja sam mogla birat baka ili jaslice izabrala jaslice i nikadpozalila cak i baka priznala poslije da je to bila dobra odluka i izbor.

Inace 1 na 1 do 3.god sam sigurna da ne donisi korist dapace vise stete upravo sam s jednom rodhendana dosla Jesus dijete skoro 2 god nije mrdnulo ne od mame nego s mame doma je s mamom i bakom vristi kad ugleda odrasle ostala sam paf. Isto ga cuvaju od bolesti al izgleda i od ljudi fakat sam takav dojam imala a o socijalnim i drugim vjestinama tipicnim za tu dob bolje da ne govorim.nasi su decki vrsnjaci moj ga zvao beba valjda jer je mislio da ni ne hoda samo je bio na mami i to u poznatom okruzenju .ja iskreno onak nisam mogla vjerovat da ima 20ak mjeseci vise ko 8-9 mj.uh....ajd stajem kak ce dhetesce jednog dana u kolektiv i medju ljude jesus ....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isto ga cuvaju od bolesti al izgleda i od ljudi
    Lili, meni se čini da ne razumiješ, ali to je za te male isto. Bolesti (kod ovih ostalih) dolaze od djece/ljudi. To znači kolektiv 0 bodova, shopping centar 0 bodova, a di u ZG-u preko zimi imaš ljude na otvorenome - ako se radi o osjetljivom djetetu koje moraš čuvati od bolesti, ako ne želiš da je pak ono kontinirano hospitalizirano. Vrlo često stvarno doslovno - jer ti koji se vrte po Srebrenjaku, primjreice, to su "recidivisti", totalno osjetljivi.

Ono... uživaj u svojoj sreći i prepoznaj je kao takvu, tako ti je pao grah. Da imaš astmatičara itd..... socijalne kompetenciji bi ti bile zadnja rupa na svirali, jer one dođu, a u 1. osnovne su svi iznivelirani, više-manje, pa je nebitno u kojoj je xy pustio maminu ručicu (relativno nebitno).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.03.2013. at 21:06

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, ja sam prva bila pobornica klin se klinom i "mora bit bolesno da izgradi imunitet", ali to, kao prvo, nije uopće točno, a konkretno, me to dovelo do bolnice, pa sam prihvatila, a ono, što sad, već će se družit, to je sad tako i to je to.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja mlada je krenula u vrtic sa 4 godine, do tada je bila isključivo pod mojim skutom. Ima savršenu socijalnu inteligenciju i odlične socijalne vještine , uklopila se u kolektiv fenomenalno. Rodila se tako , možda je nas odgoj mrvicu pomogao, ali da je morala ići u kolektiv prije toga da bi nešto naučila prije svoje četvrte , bilo sto sto nije mogla naučiti u obiteljskom okruženju- malo sutra.
    Ok, ja sam imala izbor i preporuke da bude kod kuce zbog zdravstvenog stanja. Onaj tko nema izbora , traži druge opcije cuvanja.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ej ina ma kuzim ja skroz sto ti govoris al ovaj maleni nije neki bolezljivi nego eto onako cisto da ne bi bio bolestan ili kako kaze mama da mu ne curi nos hellooo? Meni je curenje nosa kod 2 god djeteta nesto sto zapravo ni ne primjecujem. Znam ja cijenit zdravlje mojih.svjesna sam toga itekako iako mislim da je postotak ultra zdravih kao mojih i ultra bolezljivih kao anuska [btw bas mi je zao sto vam je tako ispalo pogotovo zbog njenog karaktera i super teta] zapravo podjednak tj. Manji od ostatka kojeg misli cini vecina djeca koja pobolijevaju jednom u mjesec i pol cca mi se cini najveci broj djece nekom je to podnosljivo nekom ne.
    E da i sad ste mi stvarno dale za islit kakva cu baka bit super al bome ne imat nikakav hobi vremena za prijatelje za otic na postu i banku za vrijeme rad.vremena nego nakon cjelodnevnog cuvanja stat u red u banci kad je najveca guzva u ne tako dobroj kondicii kao danas ma jok! Ni u ludilu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Lili , meni curenje nosa nije bolest. Meni je bolest kada ti dijete ide u vrtic dva mjeseca i nakon toga ga izruces na pola godine zbog bolestina. Ali mu imunitet toliko padne da popije 12 kura antibiotika , provede nekoliko mjeseci na lijekovima zbog opstruktivnog bronhitisa i dva puta ga žele hospitalizirati kad završi na hitnoj ( a ja potpisem da odbijam)i sve samo u godini dana. Tako mi je bilo sa starijim kad je krenuo u jaslice sa 1,5 godinu.
    Mlada je kronicni bolesnik pa sa njom nismo niti probavali kolektive, velike dućana i hrpe ljudi u sezoni respratornih infekcija do njezine treće godine.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma jasno Sirius, svaki roditelj bi tako postupio , pričala sam o tom malenom a ne općenito. Općenito ne volim i ne želim pričati jer svatko ima svoj kontekst kako kaže ina33 al fakat sam ostala ononisam t onikad vidjela kod djeteta te dobi, bila je mala proslava samo mi s 2 djece i ta mama sa sincicem uz slavljenicku obitelj a dijete kad je vidjelo nove osobe (nas)počelo vrištata I plakat nije se dugo smirio bilo mi ga je tako zao. Ne znam ja bih svoje djetetu nastojala nekako rjesit tih strahova jer imam osjećaj da je ovdje puno do maminog stave jer mama nije par sati dijete puštala sa svog koljena čak ga je prenosila s kauca do stola do torte maleni od skoror 2 god. nije uopće hodao (e da al je stalno buljio na crtiće na njenom I-phone al cijelo vrijeme). neg oda se vratim na temu kako oni koji imaju neko iskustvo imaju potpuno drugaciju percepciju stvari npr umjesto 7-8 veselih malisana okruzenih divnim I posvečenim tetama vide valjda 2 dvoroga čudovišta u gomiletini djece najmanje 25-ro zato zapravo ako nešto ne prođeš ne možeš ni znati pa sukladno tome nešto ni tvrditi. a glede percepcija nikad necu zaboraviti mislim da je bila lutonjica. ja se veselim svom 2 porodiljnom kako cu se odmorit od posla, svega, kad ono veli ona ma kakav odmor, nema toga na 2. porodiljnom,ja onako razocarana WTF o čemu ona??? a na kraju bi: odmorila se ja kad sam se vratila na posao dok ne prodjes nešto nema ni govora da uopće možeš znat kako to izgleda i gotovs.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jos kad bih znala I kad bi mi se dalo podesit ova velika I mala slova na novom laptopu...naravno posveĆenim tetama

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Lili, ne znam što ti tako seciraš tu ženu, a još manje što žališ njezino dijete.
    Cijeli post ti je osuđujući, a sve pod krinkom "brige" za to dijete. Brini ti za svoje.
    I ne, nije ništa neobično da se dijete koje nema još niti dvije godine u gomili nepoznatih ne da mami iz krila.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

piplica,ajd ponovo pročitaj moje postove pa se javi, može? kakva gomila, buka? nas 3 mame koje smo pričale normalnim glasom (djeca u drugoj sobi u tihoj igri), tema je bila 1 na 1 do 3 god.a ja sam bila pod svježim dojmom.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Svejedno.
    Imala sam dvoje djece koja su svakome trčala u zagrljaj. I jednog koji niti baki nije htio, samo je meni oko vrata visio.
    Takav je.
    Jaslice ili ne.
    Ne znam samo kako bi ti gledala na to da neka od tih mama žali tvoju djecu, i još po forumima slaže plačke na jadničke koji moraju u jaslice.
    Što te briga dal oni njega čuvaju od bolesti ili šmrkljivog nosa, ili što ga drže u krilu.
    Njihov izbor.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Inace 1 na 1 do 3.god sam sigurna da ne donisi korist dapace vise stete upravo sam s jednom rodhendana dosla Jesus dijete skoro 2 god nije mrdnulo ne od mame ...
    sad zbog jednog slucaja ti zakljucujes da 1 na 1 do 3g donosi vise stete nego koristi. ma daj.
    u vecini slucaja je to do djeteta, pa tako imas djecu koja se ne mrdaju mami uz krila kad mamu konacno ugledaju, bila ona to vrijeme s bakom, teta cuvalicom ili u vrticu. ili su s mamom pa se od nje ne odvajaju. a opet imas i onih koji landraju kad i gdje god stignu od naranijih dana, idu na vikende i tjedne s bakama i didama, na more i uzivaju. bilo da su bili 1 na 1 ili u kolegtivu.
    moja starije je vjetropir i samo da joj dupe vidi puta, prodala bi bubreg za slipover, kad je prestala dojiti, s 3, sama je rekla da ide s bakom i didom na more. s dvije je trazila, sama, da prespava. bila je 1 na 1 do nepune 3.
    izmedju ostalog, dijete iz tvog posta je mozda imalo tezak dan. ili mu nije pasala atmosfera.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 31.03.2013. at 00:11

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ono... uživaj u svojoj sreći i prepoznaj je kao takvu, tako ti je pao grah. Da imaš astmatičara itd..... socijalne kompetenciji bi ti bile zadnja rupa na svirali, jer one dođu, a u 1. osnovne su svi iznivelirani, više-manje, pa je nebitno u kojoj je xy pustio maminu ručicu (relativno nebitno).
    ovo je u jednu ruku točno, moji godišnje su najmanje u kontinuitetu mjesec dana potpuno aut, evo i sad klinac prek mjesec dana doma, nakon samo 3 upale uha u manje od 10 tjedana. A s druge strane opet bez obzira kad dođe u kolektiv opet sve mora proći, recimo moja najstarija sestra krenula u kolektiv s 7.5 godina, nitko je nije čuvao od ljudi, bilo nas podosta doma i svi smo bili doma, stalno vani, ali ona je maltene proležala cijedlu 1. godinu škole što doma što po bolnicama, a i mi skupa s njom.

moj prvi klinac je čuvao od mene do skoro treće godine, jako socijalan tip ali osjetljivna druge ljude, ali stalno bili vani i tad i sad.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.03.2013. at 03:47

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    sad zbog jednog slucaja ti zakljucujes da 1 na 1 do 3g donosi vise stete nego koristi. .
    leonisa ja sam mislila da se poznajemo dovoljno da znaš da izjava gore NIJE točna. a koliko ja poznajem tebe mislim da bi I ti pala na dupe da ti neka mama kaže da prevencije radi njeno dijete do 6 mj starosti nije vidjelo nikoga osim nje, tate I bake,al NIKOGA, pa je bilo u šoku kad je otišlo u parkić I na more a tamo ima drugih ljudi. Ni ja ne mogu vjerovati da netko nije dijete izveo van među ljude barem u parkić na zrak, no to je ekstrem očito. da vise ne spominjem primjer jer se neki dignu na propinjke a ne znaju detalje koje neću iznosit.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je u jednu ruku točno, moji godišnje su najmanje u kontinuitetu mjesec dana potpuno aut, evo i sad klinac prek mjesec dana doma, nakon samo 3 upale uha u manje od 10 tjedana. A s druge strane opet bez obzira kad dođe u kolektiv opet sve mora proći, recimo moja najstarija sestra krenula u kolektiv s 7.5 godina, nitko je nije čuvao od ljudi, bilo nas podosta doma i svi smo bili doma, stalno vani, ali ona je maltene proležala cijedlu 1. godinu škole što doma što po bolnicama, a i mi skupa s njom.

moj prvi klinac je čuvao od mene do skoro treće godine, jako socijalan tip ali osjetljivna druge ljude, ali stalno bili vani i tad i sad.
    jelena_O da ne zaboravim počele su ti prijave u našem vrticu za one Unicefove radionice Rastimo zajedno za koje si me pitala, napokon 2. generacija, stvarno su bile odlične preepoučam ti, prijavi se psihi. Sorry na OT.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

zato zapravo ako nešto ne prođeš ne možeš ni znati pa sukladno tome nešto ni tvrditi.
    Lili75, od cijelog posta, eto potpisujem ovu rečenicu, jer govori sve, ali u dva smjera.
    Znači ako zapravo nisi probala da baka čuva dijete, sukladno tome ne možeš ni tvrditi.

Meni je izuzetno drago da si prezadovoljna vrtićem, tako bi uostalom i svi trebali biti, ali opet ponavljam ima "vrtića" i vrtića i teta i "teta".

Ne znam koliki je dovoljan rok da bi se moglo reči "probala", ali smatram da sam na neki način "probala" vrtić na vrlo kratko vrijeme sa svojim djetetom, svaki tjedan odlazeći po susjedu u vrtić, preko nekoliko puta dolazeći po nećakinju, ali u svemu tome nekako najviše je moj stav oblikovalo iskustvo s našim tetama.
    Večinu ih poznajem osobno (90% sigurno), s dobrim dijelom sam išla u školu,...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Svejedno.
    Imala sam dvoje djece koja su svakome trčala u zagrljaj. I jednog koji niti baki nije htio, samo je meni oko vrata visio.
    Takav je.
    Jaslice ili ne.
    Ne znam samo kako bi ti gledala na to da neka od tih mama žali tvoju djecu, i još po forumima slaže plačke na jadničke koji moraju u jaslice.
    Što te briga dal oni njega čuvaju od bolesti ili šmrkljivog nosa, ili što ga drže u krilu.
    Njihov izbor.
    X
    Poznajem više djece koja definitivno nisu čuvana od ljudi, pa opet na polupoznate i nepoznate ljude reagiraju na isti način.
    U svakom slučaju ovisi o karakteru djeteta.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

najviše od karaktera djeteta
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 31.03.2013. at 11:25

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moja straija je od 15 mjeseci krenula u jaslice.. imunitet... mislim da je to lutrija ili ga imaš ili nemaš.
    u 4 godine koliko je stara samo 1x je bila bolesna - to dijete ali nikada nije bolesno.
    moja mlađa je pak stalno boilesna a neide uopće u vrtić....

stoga priče o kolektivu i nužnom oboljevanju u njemu su po meni preopćenite..

zašto sam dala stariju ssa 15 mjeseci u jaslice? zato što sam primjetila da sam joj u jednom trenu postala dosadna.. dijete je po parkovima jednostavno pružalo ruke i htjelo ići k drugoj djeci... jednostavno imala sam dojam da me je preraslo i ono mi je na neki način dalo do znanja da želi više, želi među svoje vršnjake..
    Adaptacija nam je prošla super... jednosravno ona je bila rođena za kolektiv.

Imamo i baku, ali baku starog kova... baku koja ju je u čuvanjima (dok nije krenula u vrtić) više upropastila krokićima, sokovima i davanjem da dijete radi ono što želi... kako ona reće sve iz dobre namjere... i put u pakao je popločan dobrim namjerama, zar ne? i na moje pa zašto baka??? krokići, slatkiši i sokovi... to bi ispala svađa da je ona 3 sina odgojila, pa što si ja zamišljam... i jaslice sam dočekala sa općim oduševljenjem

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    stoga priče o kolektivu i nužnom oboljevanju u njemu su po meni preopćenite..
    Pa... općenite su koliko i ovih pola koji su upisani u jaslice, a zbog bolesti ne dolaze. Upala su u drugu polovinu, te polovine i nemaju baš dodira... osim ljeti, u parku.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa polovina je 50%. a 50% je priličan postotak. dakle, općenite su.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa polovina je 50%. a 50% je priličan postotak. dakle, općenite su.
    Pa da. Zadovoljavajuće općenite, ne preopćenite .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Anemona, bas mi je drago da si se javila. Ne bi se ja javila da nemam iskustvo i s bakom, cuvala je dijete 4 mj prije polaska u jaslice uglavnom ja sam gledano sve u cjelini puno vise zadovoljna tetama u jaslicama.Moj izbor se pokazao pravim.

Sto se tice postotaka gore sam objasnila mislim da ih 10-15% full zdravih 10-15% vrlo cesto bolesnih, preostalih 70-80% tu i tamo bolesnih ono neki average tipa jednom u mjesec/mjesec i pol-to mi se cini najvrojnija kategorija osrednje bolesnih a ostali kao ekstremi bilo po zdravlju ili bolezljivosti.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sto se tice postotaka gore sam objasnila mislim da ih 10-15% full zdravih 10-15% vrlo cesto bolesnih, preostalih 70-80% tu i tamo bolesnih ono neki average tipa jednom u mjesec/mjesec i pol-to mi se cini najvrojnija kategorija osrednje bolesnih a ostali kao ekstremi bilo po zdravlju ili bolezljivosti.
    nekako se slažem sa tobom u tom odokativnom postotku.
    i opet ću napisati imunitet je lutrija ili ga imaš ili nemaš... u našoj grupi dijete mame farmaceuta, o majko moja što ta nije djetetu dala da 'nabilda' imunitet i opet ništa mali je konstantno boležljiv...
    eto oni ga jednostavno nemaju ali ta mama uvijek kaže da jaslice nisu izvor boleština kako često po forumima znaju mame boležljive djece pisati nego kaže jednostavno da njezino dijete nema dobar imunitet. Ta mi je opcija zaključka nekako logičnija i poštenija (pa nije uvijek vrtić kriv za sve a vrtićka djeca gradski golubovi zaraženi i samo sijaju bolesti okolo )

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa naravno da je stvar osobnog imuniteta razdoblje zdravlja i bolesti ako je dijete izloženo klicama. To je potpuno logično.
    samo postoji i činjenica da se većini imunitet nabilda sa godinama , pa ako se još uzme u obzir da se nauče mjere osobne higijene koje se tiču pranje ruku i puhanja nosa, pa se još izađe iz oralne faze u kojoj se sve i svasta trpa u usta , realna je šansa da će bolestina biti manje ili da će biti blaze kako je dijete veće .
    Sto se tice kolektiva ovisi i o vrtiću i strukturi djece koje ga pohadaju. U radničkim kvartovima gdje roditelji nemaju opcija za čuvanje , biti će vise kliconostva i bolesne djece u grupama jer nitko neće moći uskakati na manje bolesti , pa dijete neće imati poštedu od kolektiva.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nekako se slažem sa tobom u tom odokativnom postotku.
    i opet ću napisati imunitet je lutrija ili ga imaš ili nemaš... u našoj grupi dijete mame farmaceuta, o majko moja što ta nije djetetu dala da 'nabilda' imunitet i opet ništa mali je konstantno boležljiv...
    eto oni ga jednostavno nemaju ali ta mama uvijek kaže da jaslice nisu izvor boleština kako često po forumima znaju mame boležljive djece pisati nego kaže jednostavno da njezino dijete nema dobar imunitet. Ta mi je opcija zaključka nekako logičnija i poštenija (pa nije uvijek vrtić kriv za sve a vrtićka djeca gradski golubovi zaraženi i samo sijaju bolesti okolo )
    X, ovo za golubove

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako kaže sirius
    nitko ne kaže da dijete ima loš imunitet jer ide u jaslice
    nego će dijete koje ima loš imunitet skupljati bolesti u jaslicama
    skupljat će ih i u vrtiću
    ali nije isto oboli li dijete od 12 mj ili još mlađe, ili dijete od 3-4 godine

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

zašto sam dala stariju ssa 15 mjeseci u jaslice? zato što sam primjetila da sam joj u jednom trenu postala dosadna.. dijete je po parkovima jednostavno pružalo ruke i htjelo ići k drugoj djeci... jednostavno imala sam dojam da me je preraslo i ono mi je na neki način dalo do znanja da želi više, želi među svoje vršnjake..
    Meni mi bilo silno tužno da me dijete "preraste" sa 15 mjeseci, i ne bih to nikom rekla. Mene ni od dvadeset neće prerasti, možda kad ja budem imala osamdeset (nadam se) dozvolim da me prerastu...

Neka ide među vršnjake, ali ima i drugih mjesta, ako ne mora u jaslice, neka ne ide. Moje je mišljenje takvo. Po meni su bake i djedovi dio obitelji i to nije nikakva muka, ni tlaka, nego zadovoljstvo i sastavni dio života kad čuvaju malene. Ipak je i u svakom tom djetetu 1/4 bakinih i djedovih gena iz polovine jednog od roditelja. Tako da to nije posao. To je život. Čuvanje djece, generacija za generacijom...

Naravno da ima onih koji neće, imala sam i ja jednu takvu, ali to ne bi trebalo biti normala. To je već loša osoba, sebična i samoživa. Ne čuva se 24 sata na dan ( iako ima i takvih) pa zar se ne može svome djetetu pomoći par sati dnevno? Ostatak je itekako dovoljan za to heklanje ili što god već.

Samo moje mišljenje. Dozvolite mi ga.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni mi bilo silno tužno da me dijete "preraste" sa 15 mjeseci, i ne bih to nikom rekla. Mene ni od dvadeset neće prerasti, možda kad ja budem imala osamdeset (nadam se) dozvolim da me prerastu...
    uopće ne razumijem čemu ovakav odgovor + još na ovakav način... ali najbitnije da si ti meni spustila i uživaj sad u tome :top:
    Posljednje uređivanje od mačkulina : 01.04.2013. at 16:18

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

zašto sam dala stariju ssa 15 mjeseci u jaslice? zato što sam primjetila da sam joj u jednom trenu postala dosadna.. dijete je po parkovima jednostavno pružalo ruke i htjelo ići k drugoj djeci... jednostavno imala sam dojam da me je preraslo i ono mi je na neki način dalo do znanja da želi više, želi među svoje vršnjake.
    Takav ja imam dojam za svoga, da mu je dosta odraslih po cijeli dan, tako da cemo ga I mi na jesen vajerojatno dati u
    Jaslice. Samo da bude zdravlja I imuniteta.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potis na sirius i na aleksandru&vanju - nije vrtić kriv u smislu da misteriozno od zdravog radi bolesno - nego je u nekim prenapučenim kvartovima di ljudi polubolesnu djecu ne mogu izvaditi vani to jednostavno izvor zaraze, pa kom obojci, kom opanci - neko se s tim može nosit, neko ne, stvar je lutrije. A drugačije je ako kuri tijelo od godinu dana ili tijelo od 3 godine. I astmašu je svake godine ipak sve lakše, čisto zato jer je i tijelo veće i neće tako lako u opstrukciju i ne mora svako malo bit hospitalizirano, izbori se i doma da ne bude situacija iz ovih stopa u bolnicu. Sve je lakše (pregrmit bolest) kad je ipak malo veće - na to misle, pretpostavljam, pedijatri, kad savjetuju apstinenciju od kolektiva do treće.

To sam mislila otvaračici teme - da joj je vrtić lakmus papir toga kakvo će njeno dijete bit, jer tamo se najbolje vidi, to je trenutak istine. A ne može ga nikako bildat (nikakvi pripravci, bilo kupljeni u apoteci, bilo kod homeopata, bilo na placu) neće joj moći pomoći ako je loše, i tad će jedina opcija bit vadi - pa bilo čuvala čuvalic,a baka, bilo ona stalno na bolovanjima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 01.04.2013. at 17:36

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja ne znam je li moj radnicki kvart, djeca su mi isla u troje razlicitih jaslica (dvoje privatnih i jedne gradske) i bogme su u tim gradskim bila najzdravija djeca, od upisanih njih 24 ih je ca. 20 stvarno i islo u jaslice, a od njih ih je redovno bilo 14-16 u grupi na dorucku, jednom sam ih nabrojala 18. Rekla bih da je to bilo zbog dosta visoke higijene i stalnog prozracivanja (vrtic ima problema s grijanjem pa je stalno jako grijanje i posljedicno non-stop zrace). Ostala dva su bila u dva razlicita kvarta i pretezno su grupe dobro popunjene ako je suditi po kolicini ruksaka i jaknica na vjesalicama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama bake nisu bile opcija jer je moja mama radila a MMovi žive na drugom kraju grada. S time da je svekar odmah ponudio baku za čuvanje no ne vjerujem da je pod tim mislio da će oni putovati javnim prijevozom svakodnevno do nas. Dok je recimo moja mama oduvijek govorila da ona neće biti baka servis nego samo za gušt.
    No da baka za gušt nije tada radila i da se ponudila za čuvanje objeručke bi ju prihvatila
    Uglavnom jaslice i vrtić smo odradili bez ikakvog čuvanja sa strane. Prve dvije godine jaslica sam isključivo ja išla na bolovanje jer jako malo jela a kad bi bila bolesna dojenje joj je bilo i tekućina i hrana. Na sreću kćer nam nije bila boležljiva pa su izostanci bili podnošljivi, a i radimo u velikim firmama gdje je normalno ići na bolovanje a i dio posla možemo odraditi od doma.
    No baka za gušt je otišla u penziju s polaskom u prvi razred i taman se s trećim razredom kad više nije bilo boravka razvila i bakina želja za čuvanjem . Na kraju je ispalo dobro i za nju i za unuku i za nas . A i baka vozi auto pa hendla i jutarnju smjenu muzičke, a vjerojatno bi bez toga morali odustati.

Zapravo iz svega ovoga vidim da se krug zatvara ovisno o okolnostima, MMovi su čuvali unuke od njegove sestre, sada su bolesni i MM im je glavna ispomoć, ja hendlam moga tatu, a moja mama hendla unuku.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

uopće ne razumijem čemu ovakav odgovor + još na ovakav način... ali najbitnije da si ti meni spustila i uživaj sad u tome :top:
    mačkulina, mislim da je većina shvatila tvoju poantu, ne brigaj. moram priznati da sam I ja iznenađena tonom od Beti3. I nije isto čuvat unuke u ZG 10 h na dan jer roditeljima treba po sat vremena u jednom smjeru (+ još put bake do doma natrag, što u biti potraje do najmanje 19h) ili negdje na moru laganini gdje za sve treba manje vremena.Beti3, nemoj mi reći da to nije posao - od 7 h zapravo do 19h to ti je jedna prosečna slika koliko vremena treba baka uložit da bi došla do unučeta, odradila čuvanje I vratial se doma.pa ne živimo svi u istim kućanstvima I u blizini, mojoj mami treba sat I pol da dođe iz Dubrave javnim prijevozom do Španskog. potreba djeetta da se odvoji od maminih skuta je sasvim prirodna potreba netko prije netko kasnije.da nije tako zabrinula bih se. poštujem da imas drugacije misljenje ali probaj zamsilit da nije svakom to tako jednostavno i prirodno da baka treba cuvat unuke.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi nemamo opciju baka ili dida čuvalica jer svi rade i imaju još dosta godina do penzije, a i da su na raspolaganju i da ne žele čuvati ne bi im to uzela za zlo. Ne razumijem stavove gdje se podrazumijeva da čuvaju i još ih se naziva sebičnima i samoživima ako ne žele Moja mama je odgojila nas troje(razmak smo po 3,5 godine) sama dok je tata radio vani, daleko od svoje mame i obitelji i savršeno bi mi bilo jasno da joj se neda ili nema živaca sada čuvati poprilično zahtjevno dijete od 07.30 do 16.30h svaki dan. Meni je stav "moraju čuvati" više sebičan od nečijeg "ne želim".

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Lili75, to je sasvim druga stvar, to sto pises o roditeljima koje dijete skrivaju od cijelog svijeta i nikuda ga ne vode granici sa zanemarivanjem.

ja sam za svoju shvatila da sam joj dosadna, a bogme i ona meni s 2,5. tad je bila spremna na kolektiv. iako se i prije toga igrala u igraonici, po kucama s drugom djecom i bila je prijateljski (i djeliteljski) nastrojena prema djeci u vrticu.

mi smo bili u zadnjih 12mj 2 puta kod pedice radi upale uha i pitala sam je sta se to dogadja jer ona je fakat rijetko (mozda 1xgod bila bolesna i to je bila neka viroza), a ona mi je odgovorila, mama, sta vam je, vecina djece je tu 8 puta godisnje

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

OK, tebi je , meni nije, različiti smo. Zato i pišemo svaka svoje mišljenje, pa ona/j koji čita uzme što mu/joj treba.

Nek' se čuje raznolikost!

edit, odgovarala sam jainini, ali sam spora....
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 01.04.2013. at 23:07

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku

mi smo bili u zadnjih 12mj 2 puta kod pedice radi upale uha i pitala sam je sta se to dogadja jer ona je fakat rijetko (mozda 1xgod bila bolesna i to je bila neka viroza), a ona mi je odgovorila, mama, sta vam je, vecina djece je tu 8 puta godisnje
    i jesi pukla ko kokica?

Stranica 7 od 12 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •