Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
problem je samo u jednom, rehab. svrha ZO nije da bude potpourri različitih stavova, niti tvojih, a bogami niti mojih, nego da izabere one stavove koji su znanstveno utemeljeni i dokazani i da se našu djecu o njima uče. konkretno, u ZO bi se trebao objašnjavati samo i jedino medicinski stav i zakonske odredbe o ab koje su danas na snazi. to bi bilo sasvim dovoljno. slično je i s nekim drugim temama - uzmimo banalan primjer transfuzije krvi. državna škola ima svoju svrhu i svrha nije da objašnjava i da jednakovrijednuje sva mišljenja o nekoj temi. u okviru ZO bi se o transfuziji krvi trebalo govoriti samo s medicinskog stanovišta. ili misliš da bi djeci stav jehovinih svjedoka trebalo ponuditi kao jednakovrijednu alternativu? stav nekih roditelja je da imaju pravo djecu fizički kažnjavati. to je njihov stav, tradicija, pravo, neki se čak pozivaju i na bibliju,... što god... hoćemo li djeci objašnjavati sve stavove ili ćemo im reći jedan, bitan i stručan stav o fizičkom kažnjavanju? naravno da problem nastaje u trenutku kad imamo stav drugačiji od onoga što struka ima, pa se osjećamo prozvanim da branimo neobranjivo. kao mnogi roditelji koji djecu ne voze u AS ili koji počnu davati dohranu sa 2-3mj. i sl.
To bi bilo super kada bi medicinski stavovi bili ujednačeni, i kada ne bi bilo potrebe za mijenjanjem i usavršavanjem zakona. Mislim, u Sparti je bilo dozvoljeno ubijati djecu s posebnim potrebama, u Americi je ne tako davno bio dozvoljen prekid u zadnjim mjesecima trudnoće. Jesu li to bili zakoni koje je trebalo mijenjati, ili ih je trebalo usađivati u djecu ? Može li medicina odrediti kada počinje život ? Zašto se neki liječnici pozivaju na prigovor savjesti i odbijaju raditi abortuse ? A da ne govorim da mi je nedavno došla u ruke brošura nekog savjetovališta za mlade o abortusu. Kroz brošuru se nastojalo savjetovati mlade o pravu na izbor. Među savjetima kada napraviti abortus, podebljanim slovima je napisano i naglašeno : "uzmi u obzir osjećaje svog partnera, razmisli činiš li emocionalno nasilje nad njim ako ga želiš učiniti ocem iako on to ne želi." To je poruka mladoj, trudnoj djevojci, iako se kroz čitavu brošuru naglašava da je odluka samo njena i da se radi o njenom tijelu ? I na kraju brošure nekoliko istinitih priča djevojaka koje su odlučivale napraviti abortus ili ne. Naravno, pogodit ćeš, većina priča gdje djevojka napravi abortus završava "sretno", za razliku od samo jedne priče gdje žena odluči roditi dijete i završi sretno (ostale "jadnice" koje su rodile dijete, završavaju nesretno). Recenziju brošure radili su mahom liječnici i pokoji psiholog. Sorry, je li to znanstvena podloga abortusa i argumentirano savjetovanje ?
Drugo, očekivala sam da ćeš se pozvati na jehovine svjedoke, nasilje nad djecom, burke si preskočila .. Ja govorim o stavovima koji ne ugrožavaju temeljna ljudska prava. Pravo na abortus, nažalost, ugrožava ono najtemeljnije ljudsko pravo - pravo da se rodi i da živi.