Pokazuje rezultate 1 do 50 od 984

Tema: Uroci

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sestru i mene su dida i mama vodili na to "saljevanje strava" jer smo imale noćne more nakon što nam je tata poginuo u ratu i navodno nakon toga više nije bilo noćnih mora. sjećam se da nam je to radila neka žena romkinja, nešto sa lavorom, vodom, nekim metalom i pranjem nogu u tome. tada mi ništa nije bilo jasno, ali sada bi rekla da su noćne more bile jednostavno normalan tijek nakon nečega takvoga, sestra je imala 6, a ja 8 godina i bile smo i te kako svjesne što se desilo i to je bio ogroman šok. a prestanak tih noćnih mora se vjerojatno poklopio s tim saljevanjem jer je prošlo neko vrijeme. iako sam ga nakon toga puno puta sanjala. ali ne u kontekstu noćne more, već da se vraća iz rata živ, nisam to nikada spominjala nikome. ne vjerujem u uroke, niti u bapske priče. vjerujem u duhove. izjašnjavam se kao agnostik. ali zanimljiva mi je ta tema i zapravo iznenađujuće koliko je to još uvijek rašireno kod nas, pogotovo u manjim sredinama.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj crnka84 prvotno napisa Vidi poruku
    sestru i mene su dida i mama vodili na to "saljevanje strava" jer smo imale noćne more nakon što nam je tata poginuo u ratu i navodno nakon toga više nije bilo noćnih mora. sjećam se da nam je to radila neka žena romkinja, nešto sa lavorom, vodom, nekim metalom i pranjem nogu u tome. tada mi ništa nije bilo jasno, ali sada bi rekla da su noćne more bile jednostavno normalan tijek nakon nečega takvoga, sestra je imala 6, a ja 8 godina i bile smo i te kako svjesne što se desilo i to je bio ogroman šok. a prestanak tih noćnih mora se vjerojatno poklopio s tim saljevanjem jer je prošlo neko vrijeme. iako sam ga nakon toga puno puta sanjala. ali ne u kontekstu noćne more, već da se vraća iz rata živ, nisam to nikada spominjala nikome. ne vjerujem u uroke, niti u bapske priče. vjerujem u duhove. izjašnjavam se kao agnostik. ali zanimljiva mi je ta tema i zapravo iznenađujuće koliko je to još uvijek rašireno kod nas, pogotovo u manjim sredinama.
    Isto ovako i ja mislim. Baš mi je to zanimljivo.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Isto ovako i ja mislim. Baš mi je to zanimljivo.

Slažem se, totalno mi je zanimljivo koliko je ljudi dan danas spremno odvesti svoju djecu nekom vračaru ili npr. onako fancy uređivati npr. stan po feng shui metodi, a smatraju se naprednima i urbanima...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se, totalno mi je zanimljivo koliko je ljudi dan danas spremno odvesti svoju djecu nekom vračaru ili npr. onako fancy uređivati npr. stan po feng shui metodi, a smatraju se naprednima i urbanima...
    Pa sad.... ima tu nešto.... kao u priči o pet majmuna (poznato većini ekonomista i marketingaša). Ne radi se o naprednosti i nazadnosti nego o tome kako se kroz generacije gubi znanje. Ja sam uvjerena da nove generacije ne znaju ništa više od starih, samo se znanje prerasporedi i u idealnom slučaju ostaje isto. Tako da neki feng shui principi kao i vjerovanje da prsten oko mjeseca znači da bude sutra vjetrovito ipak imaju temelje u nekim stvarnim znanjima, često danas zaboravljenim.

Evo, koga baš zanima, nek čita, ovo je doslovce prvi link na kojem sam našla priču o pet majmuna: http://selekcija.hr/2010/10/politika...i-pet-majmuna/
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.04.2014. at 12:15

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

peterlin, zanimljivo!

Baš sam probala naći više o tome, no izgleda da zapravo eksperiment nikad nije proveden, ali funkcionira kao
    "extrapolation of predicted results combined with humanized responses."

http://skeptics.stackexchange.com/qu...er-spray-condu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    peterlin, zanimljivo!

Baš sam probala naći više o tome, no izgleda da zapravo eksperiment nikad nije proveden, ali funkcionira kao
    "extrapolation of predicted results combined with humanized responses."

http://skeptics.stackexchange.com/qu...er-spray-condu
    upadam padobranski, nisam pratila zadnjih dana i ne znam dokle ste stigli, ali evo primjera iz životinjskog svijeta za priču o pet majmuna, pročitala sam jutros pa se sjetila teme
    http://www.ipress.hr/magazin/jeleni-...esu-32234.html

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    upadam padobranski, nisam pratila zadnjih dana i ne znam dokle ste stigli, ali evo primjera iz životinjskog svijeta za priču o pet majmuna, pročitala sam jutros pa se sjetila teme
    http://www.ipress.hr/magazin/jeleni-...esu-32234.html

Eto ga! Sad znamo za sigurno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •