Stranica 26 od 110 PrviPrvi ... 1624252627283676 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Da promišljaju što znači život bez Boga, što znači život protiv Boga, što znači život uz Boga. Kakvu težinu nosi vjera, kakvu težinu ateizam, kako čovjek može postati plemenitim, kako može postati djelujućim zlom, kakva je uloga prisutnosti Boga na tom putu... Gdje je bio Bog u Aušvicu? Gdje je bila vjera?
    I ja sam već pisala, da mislim da nije odabran najsretniji citat, ali da mislim da je to bilo iz nestručnosti a ne s namjerom. Kao u većini udžbenika ostalih predmeta. Prolistajte sve udžbenike i uvjerite se da su udžbenici često poprilično nepromišljeni i neprilagođeni uzrastu djeteta.
    ti si tvrdoglava, al i ja sam
    da, svakako da se može povesti ovakva rasprava, eto, ova vjeroučiteljica od riječanke će ju povesti vjerojatno.
    al nemoj tvrditi da je to bio cilj citata.
    jer nije.

evo, malo za usporedbu. citat iz udžbenika etike za 1. razred srednje.

iz iskustva najnovijih događanja znamo da odgoj u vjeri ne može odgojiti plemenite ljude.
    a vrlo često se odgaja takve koji su krivi za 11. rujan.
    danas je, pa se sjetih :D

stavljen u knjigu s namjerom da učenici, naravno, oni koji ne idu na vjeronauk, promišljaju što znači život s bogom. dok njihovi razredni kolege istovremeno slušaju o aušvicu.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 11.09.2014. at 21:40

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni je prva pomisao nakon citanja citata bila - a tko od svih tih zlocinaca odgovornih za holokaust nije isao na vjeronauk i bio odgajan "u vjeri"? Vjerojatno prakticno nitko jer je tad vjeronauk bio obavezan predmet.
    licemjerno, to je rijec koja mi primarno pada na pamet, i za izjavu i za citiranje u udzbeniku. Ali cisto sumnjam da ce do tog istog zakljucka doci na satu, pogotovo ako zele podic prosjek za upis u srednju

odoh uplatit loto, ak dobijem da djecu upisem negdje gdje se ne pere mozak ovako prozirno i nestrucno...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ali meni se samo čini da je taj citat završio u knjizi da budem baš iskrena na način: Tu bi mi trebao neki citat o ateizmu. Treba mi nešto suvremeno, nešto zvučno... Znam Ivan Pavao i, što mi je ono tema, ateizam na google i da vidiš citata... Ovaj mi je predug, uzet ću ovaj... Daj da pročitam što ono tu piše... Može, može... a osoba koja ovo radi je studirala teologiju, ona je tokom studija duboko promislila postoji li dualnost zla i dobra ili ne, koje je značenje života, kako je protiv Boga princip koji je filozofski neodrživ ... i sva ta vlastita iskustva utkala u čitanje citata na google.
    Eto, tako to meni iskreno izgleda. A prvenstveni cilj citata je bio popunit ovaj plavi dio knjige, pa jednom slika, jednom citat, jednom fotografija i tako ritmički redom da knjiga bude interaktivnija, da bude suvremenija, da cijela stvar bude "bliža djeci" što se uvijek propagira po metodikama.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da promišljaju što znači život bez Boga, što znači život protiv Boga, što znači život uz Boga. Kakvu težinu nosi vjera, kakvu težinu ateizam, kako čovjek može postati plemenitim, kako može postati djelujućim zlom, kakva je uloga prisutnosti Boga na tom putu... Gdje je bio Bog u Aušvicu? Gdje je bila vjera?
    Pa vjeronauk nije predmet koji zagovara promišljanje. Citat je tamo da upozori, asocira, da ga se upamti....

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Zuska, oprosti, ali stvarno mislim da je ovaj tvoj stav predrasuda.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ali meni se samo čini da je taj citat završio u knjizi da budem baš iskrena na način: Tu bi mi trebao neki citat o ateizmu. Treba mi nešto suvremeno, nešto zvučno... Znam Ivan Pavao i, što mi je ono tema, ateizam na google i da vidiš citata... Ovaj mi je predug, uzet ću ovaj... Daj da pročitam što ono tu piše... Može, može... a osoba koja ovo radi je studirala teologiju, ona je tokom studija duboko promislila postoji li dualnost zla i dobra ili ne, koje je značenje života, kako je protiv Boga princip koji je filozofski neodrživ ... i sva ta vlastita iskustva utkala u čitanje citata na google.
    Eto, tako to meni iskreno izgleda. A prvenstveni cilj citata je bio popunit ovaj plavi dio knjige, pa jednom slika, jednom citat, jednom fotografija i tako ritmički redom da knjiga bude interaktivnija, da bude suvremenija, da cijela stvar bude "bliža djeci" što se uvijek propagira po metodikama.
    Casa, ovo zvuči kao da se prvi put susrećeš sa KC. Ne govorimo o slučajnom predmetu za koji slučajno pišu slučajni autori.

Evo, na ovom linku možete pogledati ODLUKU O DONOŠENJU PROGRAMA MEĐUPREDMETNIH I INTERDISCIPLINARNIH SADRŽAJA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE

Sasvim slučajno, naravno, najrazrađeniji predmet unutar Građanskog odgoja i obrazovanja ispada vjeronauk.

Kako da ne.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Zuska, oprosti, ali stvarno mislim da je ovaj tvoj stav predrasuda.
    opraštam. Doduše, trebala sam napisati "razmišljanje".

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mi komentiramo citat iz udžbenika na stranici koju pretpostavljam nijedna uživo nije vidjela, mi ne znamo kontekst u kojem se isti nalazi, mi ga sve pretpostavljamo. Vi pretpostavlajte da se osmašima želi poručit da su njihovi razredni kolege iz ateističkih obitelji potencijalni osnivači konc logora, a ja da se osmašima želi poručit da su osnivači konc logora bili ljudi koji su živjeli bez i protiv ljubavi, istine i Boga. Mislim da KC ima niz mana, da u mnogočemu griješi, da etiketira itd. ali da baš promišljeno i ciljano KC želi osmašima poručiti da su ateisti, kako ih se shvaća uobičajeno, ljudi koji ne vjeruju u Boga, potencijalni osnivači kon logora, to mi se stvarno čini tako crno da meni osobno graniči s paranojom. Eto tako to izgleda kroz moje naočale...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mislim da KC ima niz mana, da u mnogočemu griješi, da etiketira itd. ali da baš promišljeno i ciljano KC želi osmašima poručiti da su ateisti, kako ih se shvaća uobičajeno, ljudi koji ne vjeruju u Boga, potencijalni osnivači kon logora, to mi se stvarno čini tako crno da meni osobno graniči s paranojom. Eto tako to izgleda kroz moje naočale...
    "Ateizam znači bezboštvo, dakle odgajanje bez Boga. Tvrde da je to izraz napretka. Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Oświęcim." - Ivan Pavao II

Ateizam je odgoj bez boga, a takav odgoj ne odgaja plemenite ljude, vrlo često odgaja i takve koji su stvorili konc logor.
    Što je tu paranoično? To da autor udžbenika nije shvatio što stavlja unutra? I sasvim slučajno je citirao katolicima najomiljenijeg papu iako su dva pape iza njega također imali štogod reći o ateizmu.

Nismo paranoične, već živimo u Hrvatskoj. Tamo ministar obrazovanja odmah nakon imenovanja odlazi na razgovor k biskupima, a prije samog početka školske godine ima vremena za Bartulicu i Batarela, ali ne zna ništa o asistentima za djecu s pp. Između ostalog.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ja neću ništa pametno napisat (ko i inače ) al došla sam samo napisati mišljenje nekoga kome su otpala stakla sa prastarih ružičastih naočala. Vjerujem u Boga...Isusa kao čistu ljubav. Da je takvih barem više hodalo zemljom. Ivan Pavao II izaziva toplinu oko mog srca, proglašen je svetim ali i dalje je čovjek,kao i svi mi sa svojim vrlinama i manama i kako sve treba propitivati tako treba i njegove riječi. U principu mislim da je bio dobar,ali ipak čovjek. Uopće nisam osuđujuća prema ljudima drugih vjera ili bez vjere,ateistima. Dobar čovjek je dobar čovjek. Ako se i uhvatim da bih nekoga svrstavala u neke kalupe,da bih osuđivala makar pokušam promisliti što bi Isus rekao na moje misli,ponašanje. KC je kao i cijeli svijet puna dobrih,ali i zlih ljudi. Bojim se da joj se najgori neprijatelji kriju upravo u vlastitoj kući i da je to najlakši put da ju se sruši...iznutra. Zato sam razočarana krutošću pojedinih svećenika, razočarana što neki vidljivo osuđuju sve ono što nije Kc,ne drže se Riječi,a ljudi ovaca je previše. Razmišljaju samo o sebi i nikome više. Preprepreviše ovaca...ovaca katolika,ovaca ateista. A ja san ovca ako me ovo iznerviralo

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Casa kužim tvoj trud, sličnog sam razmišljanja,ali obrađivanje ateizma na satovima vjeronauka je po meni bezpotrebno. Čemu to? Ja ne vidim smisao.

Nije Ateist loš,nije ni najgori, za mene je najgori onaj koji priznaje i vjeruje u postojanje Boga ali se opredjeljuje raditi i živjeti u njegovoj suprotnosti. To nek uče djecu. Nek im nauče roditelje da vjera nije folklor i da ako im se ne ide na sv.misu ili im se ne prima sv.potvrda ili sv.pričest da ne moraju....mogu ako žele kad odrastu i dobro razmisle.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja mislim da je taj citat stavljen u knjigu da bi se:
    a) pokazalo kako i svetac u crkvi ponekad pogrijesi i poziva na netrpeljivost
    b) podsjetilo na to sto su krscani u stanju napraviti ljudima druge vjere
    c) pokazalo da Nijemci bez Poljaka mozda i ne bi uspjeli potamaniti toliko Židova, a papa Poljak je kritican prema svom narodu

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

casa, uz najbolji trud ja ne vidim tu ljubav u citatu. Cinjenica je da su osmaši već dovoljno veliki da su se vjerojatno u velikom dijelu totalno vec udaljili od vjeronauka. Odu na krizmu i dovidjenja, isto kao i njihovi roditelji. U tom kontekstu se meni cini da je ovo mozda i pokusaj objasnjenja sto ce im se dogoditi ako prestanu dolaziti na misu.

Mislim da je lako filozofirati kako bi se ovo moglo tumaciti u Zagrebu ili Istri, al da mi je vidjeti kako to djeci u Aržanu objasnjavaju.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Casa, možemo mi sad tu filozofirati o filozofskoj pozadini citata (upitno), ali ne misliš li da je strahotno što se u jednom sekularnom društvu u kojem zajedno žive razne manjine (da ne kažem, koegzistiraju) ne vodi računa o tome što bi taj citat mogao značiti nekome tko je ateist, kako bi ga dijete u osnovnoj školi koje je vjernik uopće moglo shvatiti, koje su filozofske i praktične implikacije citata itd.
    Meni je jasno da je vjernicima njihova istina Istina i da je možda i svjetonazorski i filozofski nepomirljiva s ateizmom, ali u duhu kohabitacije su dužni bar manifestno poštovati i one različite od sebe (odnosno, ne proglašavati ih najgorim šljamom). Isto vrijedi i obratno. Što će teolozi, katoločki mislioci i filozofi promišljati na mjestima gdje je to primjereno me ne zanima, ali ne u javnim školama, ne djeci, ne na ovaj način. Kao što sam rekla, ako im je dodubokoumnog promišljanja, meni se čini da je itekako plodnije i provokativnije ponuditi djeci promišljanje i propitivanje religije kao takve, vlastite vjere, religije kroz povijest itd., nek se izvuku malo iz svog filozofskog i teološkog "comfort zonea", ovako je to kao i uvijek, ista meta, isto rastojanje.

Bi li bila tako benevolentna da s erecimo u udžbenicima etike nalazi citat koji je cvijeta gore napisala oko 11. rujna? Nadam se da gledaš "ružičasto" u oba smjera, inače to nije optimizam, nego pristranost.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jen, s potpisom Richard Dawkins npr
    majko mila, mislim da izdavačima to ni u najcrnijem ludilu ne bi palo na pamet učiniti. ni onako slučajno, da popune rupu u knjizi, omaklo im se.
    mornar bi brzo povukao cijelu ediciju i išao molit bozanića za oprost.
    a ja jednostavno - ne vidim razliku.

inače, malo školskih novosti.

moja m, nakon što je 4. dan škole na red došao i vjeronauk, pa je ostala s još par djece izvan žiže zbivanja - razreda, jučer je doživjela prosvjetljenje i svečano nam u dnevnom izjavila da ona vjeruje u boga i da misli da mora ići na vjeronauk. nije joj to prvi put, već je bila vjernica po potrebi. i nije izjavila samo nama nego i učiteljici. da će ona ostati u razredu jer da vjeruje u boga.
    točno sam znala da će tako biti. šefica. ako ne naprave neku zabavu za taj sat, ta će sjedit u tom razredu ja vam kažem, i mimo nas i mimo učiteljice nešto će sprtljat da bude tamo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa osjeca se iskljuceno. Mislim da je to rijetko nesto s cim se prvasici mogu lako nositi. Jos kad dodas ovakve nebuloze u udzbenicima, uopce me ne cudi sto roditelji koji nisu katolici upisuju djecu na vjeronauk.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Cvijeto, isto se dogodilo i mojim prijateljima.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Cvijeto, po onome što gledam kod prijatelja i u široj familiji, djeca neupisana na vjeronauk reagiraju na dva načina - ili hoće i oni sudjelovati jer se osjećaju isključeno, znatiželjno, ili im je stav "ti ne želiš, e ja baš hoću"....ili su nezainteresirani , eventualn postave par pitanja i gotovo. Definitivno ima veze s tipom djeteta, karakterom, ali i je li samo ili ima društvo isključenih + u kojoj su grupi najbolji frendovi i frendice.

Mnogi roditelji pristanu i upišu dijete na vjeronauk, i to onda traje par godina, dok dijete samo ne odluči da mu je dosta i da to nije njegov svijet ni film, to često bude 5-6 razred.

Vidi što ćeš, probaj razgovarati sa svih strana...ako ne upali, bolje ti je i upisati pa neka onda jednom sama odluči da je to bzvz, a ne da ti s 13 počne udarati kontru i ići na druženja mladih u župu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    moja m, nakon što je 4. dan škole na red došao i vjeronauk, pa je ostala s još par djece izvan žiže zbivanja - razreda, jučer je doživjela prosvjetljenje i svečano nam u dnevnom izjavila da ona vjeruje u boga i da misli da mora ići na vjeronauk. nije joj to prvi put, već je bila vjernica po potrebi. i nije izjavila samo nama nego i učiteljici. da će ona ostati u razredu jer da vjeruje u boga.
    točno sam znala da će tako biti. šefica. ako ne naprave neku zabavu za taj sat, ta će sjedit u tom razredu ja vam kažem, i mimo nas i mimo učiteljice nešto će sprtljat da bude tamo.
    Imao je i moj A. sličnu fazu (ne baš tako decidiranu, doduše ) u kojoj je prkosno postavljao pitanja: A što ako ja ipak vjerujem u boga? i sl.
    Moje objašnjenje bilo je da se može vjerovati u boga i bez pohađanja vjeronauka ili odlaženja u crkvu i neka on slobodno vjeruje u što želi.
    Kako došlo, tako prošlo.
    Ove godine, nakon tri godine natezanja s knjižnicom, hodnikom, sjedenjem na satu vjeronauka, pa onda demonstrativnim izbacivanjem iz razreda za vrijeme tog istog sata (doslovno ovako: knjižnica ne radi - ne možeš biti u razredu jer tvoji roditelji to ne dozvoljavaju - ajde van na hodnik, i to onako javno, pred svima, baš je bilo brrrr!), NAPOKON smo dočekali da je vjeronauk u rasporedu uvijek prvi ili zadnji sat. I ne, nisu nam izašli u susret zbog djeteta, bez brige , nego su morali tako posložiti raspored zbog ostale organizacije rada u školi. Ali bar smo doživjeli i to olakšanje...

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Naravno, da postoji kvalitetna alternativa za djecu koja ne idu na vjeronauk i da se tu djecu tretira kao jednako vrijedne, bez obzira koliko ih je, o ovome možda ne bismo uopće morali raspravljati. Ali to je u jednoj sekularnoj državi previše za očekivati.
    Kod nas je za sada prvi sat vjeronauka dobro prošao, moj B. je išao u knjižnicu i crtao tamo (jedini ne ide na vjeronauk u razredu od njih 25-oro) i njemu je to bilo "baš kul". Ja sam mu inače rekla da je odlazak na vjeronauk odluka roditelja i da ja njega odgajam u skladu s onim u što ja vjerujem i da ga zbog toga neću upisivati na vjeronauk i da se pripremi na to da će biti u manjini. Za sad je to prihvatio kao normalno, ali tek smo prvi sat preživjeli... vidjet ćemo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam joj rekla ovo od tanje, da mi je jako drago da vjeruje, al da to nema veze s vjeronaukom. ona je rekla da itekako ima veze.
    a vidjet ćemo. neki zgodni mali isto ne ide, on mi je jedina nada
    ili ćemo crtat i bojat apostole, šta sad.
    j je bio jedan od ovih potpuno nezainteresiranih, zadovoljan da može biti s društvom van učionice.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 12.09.2014. at 10:14

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Meni je nepojmljivo da u Zagrebu postoje razredi samo s jednim na vjeronauk neupisanim učenikom. Baš tužno.
    Ms. Mar i ostale cure, sretno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moram se pohvaliti - gdje cu ako necu ovdje sinoc me dawkins pozvao na veceru (ovih dana sam njegov šofer ), pa smo zobajuci neko vege jelo razgovarali o svemu i bas sam mu pricala o tim "vatikanskim ugovorima". jako ga je to zanimalo i objavit cemo na njegovim stranicama tekst o hr

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i moja Šefica je novopečeni nevjernik (potencijalni nacista) u razredu, ali sada to nije frka jer je u dvije godine ipak upoznala drugu djecu i ona nju, dokazala se i pokazala osobnost. valjda zbog toga što sad više nije s njima u razredu za vrijeme tog sata neće ovi ostali očekivati da joj počnu rasti rogovi. inače, nije da smo brojali i prebrojavali, ali kako mi je rekla što su radili dok je bio vjeronauk (njihova razrednica bude s njima u drugoj učionici i pišu zadaće, vježbaju, uglavnom imaju neki sadržaj i ona ih ne napušta što mislim da je svakako za pohvaliti), čini mi se da ih je čak 6 koji ne idu, pa je to već pristojan broj, a i neke od vrlo "popularnih", odnosno cool kako bi Šefica rekla cura su među njima (sad i moja, za koju neki kažu isto da je cool, bar mi ona tako to kaže i pita što to zapravo znači biti cool). možda će uskoro ne ići na vjeronauk postati cool, tko bi ga znao.

budući da se, koliko je meni poznato, na ovim našim prostorima ne tako davno, ubijalo, osnivalo logore i radilo ono čega se ni najžešći nacisti ne bi posramili, a nitko od vođa tih "parada" nije bio deklarirani ateist, već naprotiv, na svim stranama sve veliki vjernici s Isusom, Hristom, Alahom u srcu, meni se ipak čini da bi djeci u osmom razredu teško bilo prodati priču o povezanosti ateizma i zločina. potpuno je pogrešno (i uvredljivo) dovoditi u vezu vjeru/nevjeru sa sposobnošću počinjenja zločina, ali je teško i objasniti djeci (a i sebi, pretpostavljam) kako je moguće da su ljudi koji su vjernici sposobni činiti takve stvari. zato se, praktično i jednostavno, treba reći da su oni koji su ih počinili živjeli bez boga (dakle, odreći se "svojih"), a one koji se deklariraju kao ateisti a svojim djelima svjedoče da su dobri, humani, pošteni... proglasiti vjernicima koji zapravo jadni ne znaju da to jesu (ono, oni žive s bogom iako to ne žele priznati). dakle, "zli" vjernici su zapravo ateisti, a dobri ateisti su zapravo vjernici. pitanje za milijun kuna - koliki je omjer vjernika i ateista?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    moram se pohvaliti - gdje cu ako necu ovdje sinoc me dawkins pozvao na veceru (ovih dana sam njegov šofer ), pa smo zobajuci neko vege jelo razgovarali o svemu i bas sam mu pricala o tim "vatikanskim ugovorima". jako ga je to zanimalo i objavit cemo na njegovim stranicama tekst o hr
    Čitam post i dođem do dijela "razgovarali o svemu" i pomislim kako si mu pričala o ovom topiku
    A ti o Vatikanskim ugovorima

Uživaj(te)!

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je nepojmljivo da u Zagrebu postoje razredi samo s jednim na vjeronauk neupisanim učenikom. Baš tužno.
    Hvala, Zuska. Moja greška, moram u profil unijeti promjenu, nisam više u Zagrebu, nego u Zaprešiću, što vjerojatno ipak čini razliku. Pitanje je ima li u našoj školi uopće u ostalim razredima onih koji nisu upisani na vjeronauk. Opet, kad bi ih i bilo, ja nisam niti za to da ih se prema tome grupira u razrede. Koliko god bi to praktično bilo, dugoročno mislim da je to opasno.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    ... ali je teško i objasniti djeci (a i sebi, pretpostavljam) kako je moguće da su ljudi koji su vjernici sposobni činiti takve stvari. zato se, praktično i jednostavno, treba reći da su oni koji su ih počinili živjeli bez boga (dakle, odreći se "svojih"), a one koji se deklariraju kao ateisti a svojim djelima svjedoče da su dobri, humani, pošteni... proglasiti vjernicima koji zapravo jadni ne znaju da to jesu (ono, oni žive s bogom iako to ne žele priznati). dakle, "zli" vjernici su zapravo ateisti, a dobri ateisti su zapravo vjernici. pitanje za milijun kuna - koliki je omjer vjernika i ateista?
    Riječanka, da te nisam ranije čitala, zbunila bi me s ovim Tj, i ovako si me zbunila. Prvo, ne vidim ton kojim pišeš o objašnjavanju djeci kako je vjernik u stanju tako nešto napraviti, što bi značilo da se podrazumijeva iz nekog razloga da su vjernici dobri ljudi, a ne griješnici. Ovo dalje uopće nisam shvatila, je l to cinizam da "treba reći", odnosno proglasiti nas vjernicima, jer mi je to gore nego da mi kaže katolik Poljak da su ateisti odgovorni za nacistički logor za nekatolike u Poljskoj pa ti je ta izjava odličan primjer za diskreditiranje te osobe, uz poznatu činjenicu da je Vatikan itekako koketirao s nacistima.

MC - nije ti loše
    Posljednje uređivanje od Jelena : 12.09.2014. at 11:43

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moja dežurna vjernica vjernike licemjere naziva farizejima. Pošto se nisam paušalno usudila upotrijebiti tu riječ, išla sam pogledati što točno piše o farizejima pa mi je pozlilo od vjerničke ljubavi. Morat ću to čitanje za neki bolji trenutak ostaviti.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

oho emsa, dobro tebi ide!

eh cvijeta, bas me zanima daljni razvoj dogadaja sa tvojom haharicom
    curka ima duha, mora se priznati.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

jelena, sada vidim da se zaista ne mora shvatiti u kojem tonu sam pisala. da, cinizam je bio, naravno. a i kratila sam dosta, pa je ostalo nejasno. pišem u biti da je uvredljivo raditi podjele vjernik-nevjernik i dovoditi ih u vezu sa sposobnošću činjenja zločina, odnosno dobrotom ili zločestoćom. a već se ranije negdje bilo raspravljalo o tome kako se nekad od strane vjernika ateisti koji su, eto ("začudo") dobri iako niječu boga, zapravo smatraju onima kojih se bog nije odrekao i djeluje kroz njih iako ga oni niječu. jasno da i mene vrijeđa da me netko proglasi vjernikom ako ja kažem i držim da to nisam, ali zadržavam i pravo da svoje mišljenje i doživljaj uvijek promijenim. nikada ne odbijam darove, pa eto, ne bih ni dar vjere odbila. zaista, ne isključujem mogućnost da se nešto desi i promijeni moj odnos prema bogu. zapravo, s bogom ni nemam nekih problema, imam s njegovim zastupnicima na zemlji.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ako vjeruješ u postojanje boga nisi ateist već agnostik. Ako potpuno i sigurno vjeruješ da boga NEMA tada si ateist. Ako negdje čuči MOZDA postoji,opet si Agnostik.

Ni jedno ni drugo ni treće...ni peto ne govori ništa kakva si osoba..dobra ili loša

I ja ponekad imam problem sa zastupnicima na zemlji,a šta ćeš...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da, zapravo sam, trenutno, negdje na putu od agnostika ka ateisti. zapravo, potpuno sam ravnodušna prema njemu, kao i tome u koju kategoriju spadam, ono, svejedno mi. ono u što sam sigurna je da vjeronauku nije mjesto u javnoj školi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Moje objašnjenje bilo je da se može vjerovati u boga i bez pohađanja vjeronauka ili odlaženja u crkvu i neka on slobodno vjeruje u što želi.
    X. Riskiram da ode s mladima u župu . O tom - po tom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako vjeruješ u postojanje boga nisi ateist već agnostik. Ako potpuno i sigurno vjeruješ da boga NEMA tada si ateist. Ako negdje čuči MOZDA postoji,opet si Agnostik.

Ni jedno ni drugo ni treće...ni peto ne govori ništa kakva si osoba..dobra ili loša

I ja ponekad imam problem sa zastupnicima na zemlji,a šta ćeš...
    ateist ne mora stoposto vjerovati, niti dokazivati da ne postoji niti bilosto tvrditi. on samo ne prihvaca tvrdnje koje nisu dokazane, jer bi u suprotnom mogao svasta nesto povjerovati.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da, zapravo sam, trenutno, negdje na putu od agnostika ka ateisti. zapravo, potpuno sam ravnodušna prema njemu, kao i tome u koju kategoriju spadam, ono, svejedno mi. ono u što sam sigurna je da vjeronauku nije mjesto u javnoj školi.
    za mene je ateizam upravo to - ravnodusnost prema tvrdnjama o postojanju boga. jedini je problem sto zivimo u takvoj drzavi da ne mozes biti ravnodusna na religijsku nasrtljivost. sta me boli kiki sta kc misli o pocetku zivota? ne razmisljam ni o tome sto mormoni o tome misle. zasto moram razmisljati sta misli kc?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ni zeljka markic ne razmislja o tome sto misle sljedbenici sintoizma o pederima. zasto bi njeno vjerovanje tj njena religijska nacela bila ispravnija od vjerovanja komaja?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Procitala citat, po meni to nije u svrhe rasprave nego da zabetonira nauceno stila 'da ponovimo' i klasicni je govor mrznje cije je poticanje zabranjeno nasim ustavom. Kako reagirat...a kome se to inace prijavljuje? Osim jutarnjem koji ce napravit malo susura al nista, niko se time nece morat bavit po sluzbenoj duznosti ako na tome ostane.

Da je autor knjige htio ostat vrijednosno neutralan u definiciji mogo je stavit tocku iza bezbostva a ne prizivat slike pakla.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.09.2014. at 17:51

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Autor je sasvim lijepo mogao bez citata a to sto je dosao od i p 2 me dodatno razocarava (ako je dosao sasvim moguce either way).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ina
    i p 2
    mene ne razočarava, nego mu daje dodatnu težinu. kako je zuska rekla. jer ima u rh poseban status, ljudi ga obožavaju.
    pitanje jel to iz neke njegove knjige uopće.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam joj rekla ovo od tanje, da mi je jako drago da vjeruje, al da to nema veze s vjeronaukom. ona je rekla da itekako ima veze.
    moja je odlazila na vjeronauk, tko zna koliko dugo, bez da sam ja pojma imala, a tek je onda tražila da je upišemo. dozlogrdilo joj da ona tamo "zna sve odgovore, a nikakve joj se petice ne upisuju" . nismo je upisali, ni ove godine. a znanje je solidno stekla, moram je pohvaliti

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ateist ne mora stoposto vjerovati, niti dokazivati da ne postoji niti bilosto tvrditi. on samo ne prihvaca tvrdnje koje nisu dokazane, jer bi u suprotnom mogao svasta nesto povjerovati.

Trudin se,al stvarno ne kužim.

Ja sam mislila da je jasna granica između ateista i agnostika i da to nije jedna te ista stvar. Ok,možda i griješim il jednostavno nisam ukopčala što ovdje gore piše.

Naravno da nitko ne treba ništa dokazivati,možda jedino sebi...a što bi tko mogao povjerovati sasvim je osobna stvar tj trebala bi biti....kužiš...nee

Jer ja i dalje ne kužim

I nemoj se nervirat

Da se još jednom vratim na citat....DUBOKO sam razočarana....opet....idemo dalje

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Odlično,važno je pronaći odgovor u sebi i za sebe...deklariranje je nebitno

Za vjeronauk u školi,iako će meni to biti u budućnosti skroz praktično da bude u školi,dijelim mišljenje....ili pronaći adekvatno rješenje za djecu koja ne idu na vjeronauk ili ga maknuti iz škole. U krajnjoj liniji nek bude zadnji školski sat ili prvi sat. Nek se prilagodi ako treba i jednom djetetu koje ne ide. Točka

Može se kad se hoće

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zanima me mišljenje prisutnih o ovom filmiću https://www.youtube.com/watch?v=zKuh-mW_fRQ

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

carmina, ne nerviram se samo znam da ljudi cesto misle da je agnosticizam neka blaza, "racionalnija" (pa time valjda i prihvatljivija) verzija ateizma. a nije

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

[QUOTE=jennifer_gentle;2665544
    Bi li bila tako benevolentna da s erecimo u udžbenicima etike nalazi citat koji je cvijeta gore napisala oko 11. rujna? Nadam se da gledaš "ružičasto" u oba smjera, inače to nije optimizam, nego pristranost.[/QUOTE]

Bi, jednako benevolentna u tumačenju, i kao prof etike sigurno bih pisala Ministarstvu da citat nije najsretnije odabran jednako kao što očekujem da vjeroučitelji sad reagiraju. I ne razumijem da li stvarno misliš da sam pristrana... Na kraju krajeva, ja bi trebala kruh zarađivati predavajući etiku, pa osim što smatram da vjeronauk nije za javne škole, taj isti vjeronauk mi krade potencijalne nastavne sate... Djeca koja su na vjeronauku, nisu na etici, pa je potrebno zaposliti manje profesora etike... Tako da sigurno nisam pristrana u tom smjeru, ali i dalje mi se čini da je baš bezveze iz citata izvađenog iz konteksta na fejsu izvlačit napad na KC. Argumenti o tome što radi druga strana ili ovo kako bi druga strana reagirala, nisu moj moralni kompas.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Pa osjeca se iskljuceno. Mislim da je to rijetko nesto s cim se prvasici mogu lako nositi. Jos kad dodas ovakve nebuloze u udzbenicima, uopce me ne cudi sto roditelji koji nisu katolici upisuju djecu na vjeronauk.
    kod nas u 1. razredu "dogodilo" se da su svi završili na 1. satu vjeronauka i eto moje dijete koje ja nisam upisala niti ću dođe sa sljedećim riječima

"rekla nam je učiteljica vjerunauka da dok će oni gledat crtiće, mi ostali ćemo bit u knjižnici"

moje dijete je to doživjelo kao nešto loše, jer kao na vjeronauku će se baš lijepo zabavljati, a oni čubit u knjižnici!

btw, a kod nas je učiteljica izričito rekla da djeca iz našeg razreda neće ići u knjižnicu nego će biti sa svojom učiteljicom

još uvijek se pitam koliko je dotična vjeroučiteljica (oh kakav gordi naziv) bila dobronamjerna...jer čini se da nije baš upućena u činjenice..

stavit ću nastavak sigurno..

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    u Zagrebu ima i 1. razreda gdje su sva djeca upisana na vjerunauk

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Mama ptičica...žena je očito promašila zanimanje. Ja bih to prenjela učiteljici i ravnatelju škole. Mirnim tonom, ali da se izgovori

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

neću se zamarati, ali ako skužim da nastavljaju takvu priču ne bu mi se teško pokrenuti..

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moja meni stalno govori da njene frendice na vjeronauku gledaju crtane. i da crtaju. ali ona nikad nije pozeljela ici (sto ne cudi jelte )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •