Jesi ih radila po Martinom receptu? Odličan je.
Jesi ih radila po Martinom receptu? Odličan je.
hvala jurana!
e, i ne treba nikako zaboraviti tijesto od spajalice za obične kekse, one koji se režu s oblicima, zvjezdice ili sl. meni je to njeno tijesto najnaj.
i one male orehnjače od n grace.
htjela linkati, al to bog ne bi našao više ovako na forumu, srećom to sam zapisala. lani sam svaki tjedan radila novu turu tih orehnjača![]()
Aaaaa, ne radi to mom OKP-u! Sad ga moram naći.
Evo: http://forum.roda.hr/threads/79549-M...orehnja%C4%8De
Tijesto za kekse:
A i ovo se svake godine traži: princess puffićiKeksi by moja baka
1 šalica ( za bijelu kavu) maslaca ili masti
1 šalica šećera ( ja stavim manje)
1 jaje i 2 žumanjka
1 pp
2 šalice brašna ( i jos malo brašana da se ne lijepi smjesa)
limunova korica
Posljednje uređivanje od Jurana : 24.11.2015. at 16:09
U Austriji više peku i jedu kekse u adventsko vrijeme. A ja ih tek ove godine počinjem raditi jer ih ne volim baš jesti.
Ali, planiram ih poklanjati u staklenim posudicama iz Ikee.
Pa, ne budi lijena, u subotu sam po prvi put ispekla linzerice i jučer jedne smiješne zvjezdice :
http://www.oetker.de/rezepte/r/himmelsboten.html
(možda se nekome svidi ideja s rukicama)
Inače, linzer su već nestali.
A ovdje ispeku do prvog adventskog vikenda tj. subote skoro sve, pa jedu kekse dva tjedna i onda im pred Božić već izlaze na uši :D
Al ne dam se, sutra ponovo pečem kekse
I da, skoro 2 kg maslaca, ukrasa za kekse gro, a o brašnu neću ni govorit (nikad manje od 10 kg).
Posljednje uređivanje od annie84 : 24.11.2015. at 16:23
Ovo je odličan recept za obične "butterkekse":
600 g glatkog brašna
400 g omekšalog maslaca
150 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žlica cimeta
Po želji dodati koricu limuna, naranče, pravu vaniliju, kakao, lješnjake, bademe...
Ovo je nešto kao basic recept, mogu se raditi obični keksi (zvjezde i co) ili linzeri ili što god vam padne na pamet.
Peći otprilike 7 min na 160 stupnjeva. Lakše se rade keksi ako tijesto ostavite na sat-dva (a može i preko noći ) u frižider. Pobrašniti podlogu.
Ja sam radila od pola smjese i ispadne oko 50 linzera.
Posljednje uređivanje od annie84 : 24.11.2015. at 16:40
e super, baš sam tražila provjeren i najbolji recept za kekse u oblicima![]()
Tang gore ti je Jurana kopirala recept od MoMo za kekse. Taj recept je super.
Cvijeto hvala al recept je od MoMo i fakat je dobar.
Za cvijetu: Dika ima i landonere i londonske štapiće![]()
Varijante istog kolača, ali su 30 stranica udaljene (barem u mojem izdanju).
Od običnih keksića koji se rade u oblicima, ja imam isto jedne Dikine (zovu se zvjezdice, ali ja radim srca :D ). Ti nekako stvarno dobro prolaze po rođendanima, vrtićkim proslavama i sličnom.
14 dag maslaca
19 dag brašna
5 dag šećera
1 žumance
Razvalja se na pola cm, reže kalupom, premaže bjelancem i malo pospe kristal šećerom. Ova zadnja dva koraka im daju šarm. Peku se 10-15 minuta, ne znam točno. I iz nekog razloga budu pomalo lisnati kad se ispeku.
Ma uvijek su to varijante prhkog tijesta. Al ovo gore, ne znam zasto su to meni keksi od spajalice, mi uvijek dobro uspije i dobro se razvalja. A s nekim arijantama se ispatim ko isus na krizu, il puca tijesto kad se valja, il se lijepi il se ne spoji, uvijek neke pi*darije. Al treba imati na umu da ja nisam neka vjesta slasticarka isto. Zna vertex
bem ti roladu i anu ugarkovic
cvijeto, baš mi je jako drago da volite orehnjačice
fakat su super
to je najbolje i najpodatnije tijesto koje sam isprobala, stvarno se lako mijesi i razvalja
Evo ovaj:
http://www.coolinarika.com/recept/cinnamon-rolls/
Ja ih još nisam radila, ali moja prijateljica ih redovno pravi i božanstvene su!
ja danas napravila vanilin kiflice i snowballs cookies
pola otislo
mislila sam da ce trajati bar do nedjelje
I ja sam danas napravila vanili kiflice, i nece potrajat ni do sutra cini se![]()
Mamica hvala na receptu, probat cu ovih dana. Prvi put cujem za tjesto u koje ide kuhani puding i bas me zanima
kakav ce biti. Samo me cudi da od kila brasna ispane samo 20 komada?! Jel itko pravio vec?
bili se ovo moglo zamotati i zamrznuti nepeceno?
Aleksandra, meni se to sa pracnama dogodilo kad sam ih previse/predugo mijesila. Sad zbrckam sto brze i uvijek ispadaju bez problema.
Nama su svake zime obično jedni novi keksići hit i onda se njima ubijamo čitave zime, pretprošle snowballs, prošle milijun komada. I uz njih neki kojima se ubijamo te sezone u malo manjem obimu (pretprošle zime male prhke orehnjače, a prošle medenjaci).
Zanima me da li je tko vidio dr. oetker začin za paprenjake i gdje? Meni su najbolji oni baš po receptu s tog začina (samo ja stavljam pola začina umjesto čitavog na tu količinu), ali ga još od prošle zime ne nalazim u većim dućanima u vž. Ako je netko gdje vidio (zg mi nije problem), nek javi molim gdje.
Ili, ako netko ima isprobani recept za sličnu mješavinu.
Ja bih uz te suhe i neku kremastu tortu, skupljam ideje. Obično radim Jozefinu i za Uskrs i za Božić (a i često van tih okvira), ali sad bih baš nešto kremasto (voće baš ne prolazi kod nas), ne "preteško".
meni je Jozefina idealna za Božić, možda da probaš nešto čokoladno sa kremom od naranče. Ja svake godine o tome razmišljam pa napravim Jozu.Ja bih uz te suhe i neku kremastu tortu, skupljam ideje. Obično radim Jozefinu i za Uskrs i za Božić (a i često van tih okvira), ali sad bih baš nešto kremasto (voće baš ne prolazi kod nas), ne "preteško".
jao koliko nisam radila snoviđenje! baš ste me dobro sjetile. raditi ću ih sigurno.
još moram smisliti ostalo. klinci će tražiti sigurno ili lagano slane ili snowballse.
a moram i neku monumentalnu tortu smislit.
u zadnje sam vrijeme radila samo creme brule jer sam konačno nabavila brener.
eh da, ovaj sam vikend od slatkog radila po Otoloengiju friterse od rikote sa umakom od malina i čokoladnom zemljom. to nije za stajanje, ali je jako dobro. i umak i zemlja se mogu napraviti unaprijed pa se rade samo fritersi.
sasa ti pricas hrvatski
obozavam tvoje recepte jer me natjeraju da sirim vidike u kuhinji
sad kad sam zguglala te fritese s cim ih ti radis, tj. kojim mrvicama?
Pa uvijek možeš izmisliti neki fensi naziv za piletinu, čisto da se osjećaš bolje. Ja sam jučer kuhala krem juhu od mrkve i pekla burek sa sirom, tu stvarno nema pomoći.
Gdje god dođe, sasa izaziva osjećaj manje vrijednosti
Meni to uopće ne smeta, neka izvrsnosti!
Marta, narančasta jesen u tanjuru i hrskava sirnica!
Posljednje uređivanje od Jurana : 25.11.2015. at 09:00
Biž, biž, kad se uhvatim heklerice, redovno me flešne bar 2-3 puta.
Radila sam sinoć paprenjake s Da mi je nešto slatko. Prilično dobar recept, s obzirom na to da nisam koristila maslac, ispali su vrlo dobri, možda ipak mrvu preslatki. Ponovit ću ih kroz 2-3 tjedna.
kad sasa pise o kuhanju, ja prvo guglam
a bome, i kad pise o vjezbanju![]()
ali nije to ništa kompliciranije od bureka. što ja kuham. osobito ako je od domaćih kora. samo je neuobičajeno.
spajka kako to misliš mrvicama? kakvim mrvicama?
pa na googlu nasla neki recept s nekim mrvicama ili ili, pa zato pitam s kojim radis.
ocito nije dobar recept, nisam isla na stranice tvog kuhara, kako ga imam spremljenog.
to je iz nove kuharice. mislim da još nema na netu. stavim ti recept popodne tu.
http://www.theguardian.com/lifeandst...enghi-new-book
evo ga. na dnu je.
slažem se mamica!
srećom sad se puno toga može i naručiti.
no ipak je Dolac nezamjenjiv.
Fora su mi zvjezdice koje u ruci drže čokoladu i bombone. Mislim da bi moja Kitica vadila čokoladu i bombone pa ostavljala rasturene zvjezdice.
Meni su neizostavni:
linzeri - trostruka doza
vanilin kiflice - trostruka doza
bijela pita - kore spečem duplu dozu, kak me susjeda naučila, pa samo kremu kuham po potrebi
Baka napravi izvrsne išlere i kojekakve ukrašene kolačiće.
Milka tortu sam radila za ročkas i sjajna je!
Evo recepta:
http://www.kolaci.biz/milka-torta.html
Dr Oetker poklanja zidni kalendar za poslanih 10 omota bilo kojih dodataka za kolače, pudinga ili ukrasa za torte. Ja se potrudim svake godine nabaviti ga jer ima sjajne recepte.![]()
Nera,slažem se.Milka torta je prefina.
ja ju radila prije nekih dvije godine maloj za ročkas i svi su bili oduševljeni...
i jako je zasitna,jedan komad i za one najveće sladokusce.
Jedna od meni dražih torti je mileram torta. A često običnu kremšnitu izlijem u kalup za tortu. Ove dvije su brzinski gotove, a lagane.
S Milka tortom ima posla - najgori dio su mi beze kore s prženim lješnjacima. Uf, kaj se lijepe! A kreme su sjajne (s bijelom čokoladom, naročito s Milka čokoladom sa sjeckanim lješnjacima)! Čak se i mom Princu dopala, koji je prilično izbirljiv.![]()
Sa Mileramom se ne može pogriješiti - preukusna i prelagana za napraviti. Nema šanse da se loše napravi ili da se nekome ne svidi.
Moja Milka ide ovako:
Biskvit:
5 bjelanjaka
6 dag šećera
8 dag mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
*Ispeći dva ovakva biskvita i peći na 180 stupnjeva 20 min
Krema:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
10 žumanjaka
10 dag šećera
2 žlice gustina
20 dag margarina
3 dl vrhnja za šlag
20 dag bijele čokolade
20 dag mliječne milka tamne čokolade
Priprema kreme:
Izmiješati žumanjce, šećer, puding, gustin i ukuhati u mlijeko. U ohlađeno dodati margarin i izrađeno vrhnje.
Podijeliti na dva dijela i u jedan dodati rastopljenu bijelu, a u drugi mliječnu milku čokoladu.
Slaganje:
Biskvit - žuta krema - biskvit - tamna krema - šlag.