preporuka za spavanje na lijevoj strani ima veze s načinom na koji funkcioniše naš krvotok. Naši organi i tkivo imaju potrebu za kisikom kako bi funkcionisali. „Bez kisika oni umiru" - objašnjava dr. Burke. Kisikom oslabljena krv vraća se u srce iz donjeg dijela našeg tijela kroz veliku krvnu žilu zvanom Inferior Vena Cava (IVC) koja se nalazi u blizini kičme. No, kako beba raste, maternica se širi i može pritisnuti IVC žilu, te na taj način smanjiti količinu krvi koja teče kroz nju.
"Kada maternica pritisne IVC i smanji srčani otkucaj, žena može osjećati vrtoglavicu. Opskrba krvi kisikom trudnice i bebe se smanjuje“ - kaže dr. Burke, te dodaje – „Srce može ispumpati ono što dolazi u njega, pa ako manje krvi dolazi u srce znači da manje krvi i izlazi iz srca, a pacijent se osjeća.
Kada trudnica u kasnoj trudnoći spava na lijevoj strani, maternica se nalazi nasuprot aorte, i pritišće aortu, a ne IVC. Aorta, koja dovodi kisikom obogaćenu krv iz srca u druge organe, ima deblje zidove nego IVC i bolje može izdržati pritisak maternice.
Medicinska istraživanja nisu dokazala da spavanje na lijevoj strani smanjuje rizik od mrtvorođenja, ali je opšte poznato da povećava protok krvi i hranjivih tvari do bebe koja raste, tvrde medicinski stručnjaci.
Tekst je citiran sa jedne druge web stranice. Ali je u potpunosti legitiman.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

ali brigama nikad kraja skroz slabo osjetim bebu cak su i njeni udarci njezni da nekad nisam sigurna da li se to ona javila dok je do sad bio slucaj da bi me bas trzni od udarca...i malo me brine sto mi je urin od sinoc nekako pjenusav i stvaraju se mjehurici do sad mi nije bilo tako pa se malo brinem i strahujem a tek u cetvrtak idem na pregled...da li je to normalo nisam nasla na netu nista za taj opis.
nikad brigama kraja
a što se tiče lupkanja bebe. već je 100put napisano da bebe rastu u skokovima i da par dana mogu lupati ko da probijaju van, a onda par dana jedva osjetno... i tako se to vrti u krug. nema mjesta panici. što si više trudna, to beba ima manje mjesta za mahati rukicama/nogicama i lupati. moja se sad više gnjezdi, nego što lupa (32.tt), pa mi iskoči kvrga na nekom dijelu trbuha (bebina guza, glava..ko će ga znati)

Ja sam tek u 9 tj, a 3 UZVa sam već odradila. Doduše kod mene su blizanci ali...