Leona, nadam se da ce sve biti dobro!
Radoznalice, nadam se da ćeš ubrzo roditi jer će ti žgaravica stati odmah.
Ja sam nosila jako visoko i žgaravica me užasno mučila. Bilo mi je neobično kada sam rodila i mogla normalno zaspati bez kiseline koja mi se penje u grlo. Spavala sam sjedeći jer čim bih legla odmah mi je bilo slabo.
Leona, nadam se da će se odlučiti za serklaž. Mislim da je to za tebe najbolja opcija. Sretno!
Nazalost ponovo odbili serklazu. Kazu prerano 13tt. Da bi mi isprovocirali trudove. Tek za 3tj da mu dodem na razgovor pa mozda onda. Sad 3 tj strogog mirovanja. E da uopce me nisu htjeli pregledat jer on ne zeli me izlagat nikakvoj iritaciji. Samo nije mi jasna recenica nikako " serklaza ne sluzi za zaustavljanje pobacaja" ?
Medeja nadam se da ce tako biti mada termin istice za 2 dana a danas na pregledu nikakve promjene i naznake, a mene sve vise gusi u prsima i gubim snagu povracajuci, nespavajuci bas mi tijelo pocinje da klone a dr.nista ne spominje sta dalje ako se nikako ne otvorim ovih dana.
To sto danas nema nikakve promjene ne znaci da se za koji sat nesto nece promjenit i da vec veceras rodis. Evo kod mene je ba dan termina sve bilo nepromijenjeno a sutra dan krenuli trudovi i rodila navecer. A mogla si tako biti dosta otvorena sa nekim trudicima i rodit za tjedan dana. To nitko ne moze predvidjet. Zelim ti da rodis sto prije. I ja sam nosila visoko pa donekle znam kako ti je.
Znam da ti je tesko ali bolje da te nisu pregledavali. To bi moglo uciniti jos gore,potaknuti otvaranje da ne pricam o infekciji. Jesi rekla da ce ti tvoj dr napraviti serklazu oko 01.08 nisam dobro zapamtila? Miruj strogo i zajedno s tobom ce mo se nadati najboljem. Mislim da se sve takve komplikacije do dobrih mislim 22-24tt u struci zovu "pobacaj u tijeku" a nama cuti to je najgore na svijetu. Ne misli na strucne izraze vec nastavi mirovati i ostani pozitivna koliko god je moguce. :hug:
Leona kakvo je sad stanje? Jel stalo krvarenje?
Radoznalice, ako porod ne krene sam u dogledno vrijeme predlozit ce ti indukciju. Samo sto to dogledno vrijeme moze biti i tjedan-dva nakon termina. Nadam se ipak da ce krenuti samo sto prije!
Da nisam ni ja za to da me se svako malo pregledava. Nece mi 01.08 moj dr stavljat serklaz nego silikonski prsten. Navodno zamjena u zemljama u kojima se vise ne radi serklaza. Jedino mi to i preostaje kako mi je dr danas rekao strogo strogo mirovanje. Najgore u svemu su zapravo ti trudovi koji prije 16tt nemogu se s nicim sprijeciti.
I jos jedno pitanje kakva su vam iskustva sa trudnickim pojasom? Neznam da ga uzmem da mi maternica ne stvara pritisak na cervix?
Mi danas bili na pregledu (28+0). Bebac ima 1200 gr, okrenuo se na glavicu, ima dovoljno plodne vode.
Rekla sam joj za bh kontrakcije, samo je potvrdila da jesu, ali to je bilo to. Zaboravila sam pitati ista vise oko tog.
Leona, mislim da kod tebe pojas ne bi imao nikakvu svrhu, jer je tvoja maternica jos u zdjelici i tek se pocinje uzdizati iz zdjelice.
Pritisak na cervix inace stvara beba, a tvoja je jos premala da moze imati nekakav utjecaj na cervix, tj da moze stvarati pritisak. Zato strogo miruj, pa ces vidjeti sto ce reci za 3 tj. Nadam se da ce biti sve ok i da ce ti tada napraviti serklazu.
Leona, ovdje kod nas te najvjerojatnije uopce ne bi vaginalno pregledavali, s obzirom na rizik. Utvrdjuju duzinu cerviksa uglavnom preko UZV-a (abdominalnog; osim u ranim tjednima MPO trudnoca, izbjegavaju opcenito transvaginalne sonde) nakon sto postave dijagnozu. Tako da je to, po mojem misljenju, odlican izbor lijecnika, da ne gleda i ne dira. Tu se, najcesce, cak ne preporucuje ni mirovanje, jer nema dovoljno indikacija da uobicajene dnevne aktivnosti ikako utjecu na prijevremeno otvaranje cerviksa tj. sprjecavanje.
Ovo drugo su ti vjerojatno rekli na lose pojednostavljen nacin. Serklaza ne moze zaustaviti ili sprijeciti pobacaj u tijeku, ali moze sprijeciti prijevremene trudove, do kojih bi doslo zbog prijevremenog otvaranja i skracivanja cerviksa. S obzirom da se rani trudovi ne mogu zaustaviti, ako do njih dodje, najvjerojatnije je da ce doci i do prijevremenog poroda. Na to su vjerojatno mislili, a izrazili su se skroz bezveze.
Tu su neke dodatne informacije:
http://www.mayoclinic.org/tests-proc...n/prc-20012949
http://www.mayoclinic.org/diseases-c...n/con-20035375
Drzim fige da dogurate kako treba do 1.8. pa da naprave sto vec mogu.
Kaae draga hvala na inf. Nisam.ni ja za to da me se puno pipa ni dira dole. Samo najgore je ovdje kod nas u Splitu sta svaki dr vodi svoju politiku. Jedan vice treba, drugi niti slucajno. Znaci nema suglasnosti nikakve. Eh da i sta se tice tog transvaginalnog uvz danas mi taj dr govori kao ako zelis ja cu ti cerviks izmirit 15mm i onda cu ti malo pritisnit trbuh i dobit cu 35mm cerviksa. Ja sam mu samo rekla nebih hvala. On sam je priznao da taj transvaginalni ubz kod cervikometrije je malo "nepouzdan". E sad sta se tice mirovanja i to je stvarno vrlo upitno. Ali ako mi je rekao da strogo mirujem poslusat cu ga. Ako sam do sada mogla nije problem. Pa da izvucemo taj period.
Ma svakako nije problem mirovati, pogotovo ako imas priliku!
Sto se UZV-a tice, meni su u obje trudnoce mjerili duzinu abdominalnim ultrazvukom.
Leona mislim da si napisala negdje da si vec imala pobacaje, jesu li otkrili uzrok istih.. ja sam imala slicno u prvoj T, prakticki isto pa su mi otkrili trombofiiju...
Zelim ti da izdrzite tih 3 tj, i da naprave sta trebaju kako bi izdrzali do kraja.. drzi se!
Ribica nadam se da ce i kod mene tako biti da necu bas previse preko termina preci, bas sam iscrpljena vise od svega ne prestaje mi povracanje, zgaravica i glavobolja, a danas i nalazi dosli sve mi ispod granice, pogotov zeljezo.
Medeja ma muz ne smije prici nikakvog fizickog kontakta nemamo odavno, cak ne smije ni spavati uz mene da ne bi u snu udario me refleksom u stomak heh uvijek mu ledja moram okrenuti. Tako da ta opcija otpada skroz a prirodni lijekovibsve sqm probala i nista
Pa sto mislis da bi se dogodilo da te udari u snu?
Mislim, naravno, osim u slucaju da te u stanju premlatiti dok spava.
Draga vatra, sto se tice trombofilije nalaz mi je normala, jedino sam onaj mthf ct heterozigot, a pai 4g/5g. Zapravo nitko od dr mi nije rekao da imam trobofiliju. Cak mi je dr ovog puta dao da pijem aspirin ali ja cim ga pocmem uzimat u trudnoci zna mi izazvati krvarenje. Uzrok prvog spontanog se zapravo nezna srce nikad nije prokucalo. Patoloski nalaz ukazuje samo na tvorbu nakupina i to je to. Drugi nalaz ukazuje na hematom. Njega sam citavu drugu trudnoci imala i posto je bila viseplodna bila je rizicna sama od sebe i u njoj sam pila aspirine i krvarila kad bi prestala stalo bi. Treca trudnoca je tekla ko po zelji do 14tt i tu mi je nastupilo 1 krvarenje gdje sad dosla na hitnu otvorena i zadrzana u bolnici. Nakon izlaska iz bolnice sve je bilo super ali i dalje nitko od njih mo nije dao antibiotike za ljecenje ureaplazme i samo jednu vecer sam se probudila i prsnuo mi je vodenjak, ( u 2 trudnoci su mi isto prsnuli vodenjaci), patoloski nalaz je u 3 trudnoci ukazao na infekciju plodnog ovoja.. I sad godinama mm i ja smo se testirali na sve i svasta pa cak i na virusologiju. Znaci svi nalazi u redu ali evo cim udem u 2 dio trudnoce nastupaju problemi.
Jasno mi je da ste se suzdrzavali od spolnih odnosa dok je postojala opasnost preranog poroda.
No, sad te opasnosti nema, porod je pozeljan i ne vidim ni jednog razloga da ne uzivate u seksu, dok ste jos sami i nitko ne place usred
Ustvari, ja ne vidim ni razloga spavati bez muza, ako je on tu, ali svi smo mi razliciti.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 20.07.2016. at 11:01
Ja 3.8. - a za tempo pregleda poslije toga ne znam. Vjerojatno ce bit kao i tebi.
Beti od pocetka nismo smjeli svaki put kad pitam dr.govori nemojte strpite se itd.tako da sad i kad bi rekla on ne bi smjeo a i vecini zena preporuce pred porod to a meni nista samo govori et cuvaj se i odmaraj, bez dugih setnji pogotov po ovom toplom vremenu...a i nemam ni volje s obzirom da non stop samo povracam nikakve zelje u meni..nalazi su mi vec slabiji bas me brine da se dodatno ne pogorsaju dok ne krene, i nekako mi djeluje previse da se ceka i do 10 dana preko termina da se radi indukcija ili CR...
Leona bas mi je zao sta si sve to prosla... drzim fige da su brisevi uredni i da izdrzite do kraja... u kojoj bolnici se vodis? cudno mi je da nis ne poduzimaju nakon tolikih ab.
Brisevi su uredni, a vec od 9tt koristim preventivno geonistin svako 3 dana bas da se sprijeci infekcija. Idem privatno u ginekologa, a bolnica mi je kbc split, evo neki dan sam im došla sa krvarenjem pa su me poslali kuci na strogo mirovanje. Ja razumijem njih da oni zele sa serklazom pricekat samo radi komplikacije sa trudovima. Jer ako mi to sad naprave moze doci do trudova i sve otici k vragu. Sad sam ko invalid. jedino što odem do wc i to je to. Valjda ce mi lezanje pomoc da bar stanje ne ide na gore. Jedini savjet trenutno koji su mi dali da se ne skidam nikako sa utrogestana i jednom tjedno dobivam injekciju progesterona. Hvala draga Vatra nadam se da cu uspjet izdrzat..
Kod mene je isto tako, iako u zadnje vrijeme nije kao prije. Prije je bilo da bude 2-3 dana aktivan, onda dan-dva se tu i tamo javi. Sada se redovno javlja, ali ima razlike izmedju bas aktivnih i manje aktivnih dana.
Dr mi nije rekla da brojim pokrete, ali ih ja brojim. Uopce ne znam da li to radim kako treba. Citala sam da odredis neku uru tijekom dana i tada brojis. Ili bi trebala brojati kroz cijeli dan?
Meni isto dr. nije nista rekla. Ja zasad ne brojim. Ali se na dane kad je manje aktivan uvijek zapitam bi li trebala. I ja sam to citala za neku uru - al ko da je budan uvijek u istu uru? Kako ti brojis u tu uru dok dodjes do 10?
Bas mi je ovaj tjedan nekako naporan... i hvata me neko "ajme ko ce izdrzat jos 11 tjedana" - znam da nije previse... al skroz mi se smanjila energija (ne pomaze ni sto je ponovno postalo vruce), i najradije bi se zavukla u neku hladnu rupu dok ne dodje termin.
Radoznalice ni ja md-a ne pripustam ni blizu kad me uhvate mucnine... uf! krenut ce to i bez njegove pomoci. Sad si stvarno samo na korak od bebice u narucju!
Leona dobro se drzite! Drzim fige da tako i ostane!
Ja brojim navecer od 20-21h. I kad ih izbrojkmpoim do 10 onda i ne brojim vise. Neku vecer je prvih po ure jedva doslo do 10 i kad sam stala brojati onda poceo tulumariti
Ja isto slabo imam energije, jos uz to moram mirovati. Mozes misliti kako mi sporo vrijeme prolazi, ali ok, izdrzat cu jos 12 tj., u biti jos 9-10 tjedana mirovanja, pa se nadam da cu zadnja 2-3 tjedna smjeti djirati (ako se budem mogla kretati).
Jeli normalno da bude vise iscjetka kako raste trudnoca?
Boja ista kao i do sada (bjela), nema miris, samo je zeru vise. To sam jucer popodne primjetila. Ili je to mozda samo posljedica pregleda od prekjucer?
Ja ga imam cijelu trudnoću, bez ikakvih drugih simptoma. Onako je mliječni..
Mijenjam 4-5 gaćica dnevno i to je to![]()
Ja ga tu i tamo imam... ne bas cesto... sad moguce da sam zadnji put imala nakon pregleda... hm... mislim da, ako je bijeli, bez nekog mirisa, da nema straha.
Meni se dr.cudi toliko vaginalni pregleda u zadnji mjesec dana a nikako nemam iscjedka kazu da vecinom bude...ovo je stvarno ludilo ja ne prestajem povracati ma jedan zalogaj se ne moze zadrzati u meni vise gubim snagu da hodam po kuci
Da li je moguce da genetika ima veze s ovim, msm mama mi je rodila dvoje djece i oba puta nije imala bolove pred porod nego je putem indukcije nas rodila, pa razmisljam je li moguce da sam "naslijedila" od nje gene pa se ni kod mene nista ne desava a slucne su nam trudnoce po komplikacijama.
Posljednje uređivanje od radoznalica : 21.07.2016. at 13:51
Što se tiče iscjedka i ja ga stalno imam, samo nosim one pamucne uloske.. Negdje sam procitala da je to normalno, da se tako maternica i rodnica "ciste" od bakterija,,
Radoznalice tebe bas ne pušta, baš mi je zao sto ti se sve to dogada, valjda ce bebica brzo pa ce sve brige nestati..
Ajme meni icjedak curi od pocetka trudnoce i to dosta.. Onako vodenasto/bjelkasti.. Svi su brisevi uredni .
Ja jos ne osijecam svog malisana.. 19tt
Sent from my iPhone using Tapatalk
Leona znam i meni je na pocetku tako bilo i koristila sam i vaginalete itd meni su rekli da nikakve uloske ne koristim da nisu zdravi da je bolje da uzmem sterilne gaze ili platnene pelene. Nadam se i ja da ce ovo brzo se zavrsiti naravno pozitivno bas sam na rubu vise snage.
Viki ni ja nisam osjetila do 20t bebu i rekli su da je to normalno kod prvorotki, brzo ce bebach poceti da salje signala vidjet ces, znam i sama sam se tako brinula pogotov kad bi cula slucajeve da sa 16,18t osjete.
A koji je razlog da imas tako ceste vaginalne preglede? Jasno mi je da ti rade CTG, ali za vaginalno bas ne vidim razlog.
Ovo sto si napisala u drugom odlomku pokazuje da stvarno ne zelis nista znati. Citaj malo o trudnoci, iako se nadam da si vec rodila. I da si o babinju sve procitala i znas sto ce se s tvojim tijelom dogadjati nakon poroda.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 21.07.2016. at 16:29
Beti pa 2x sedmicno me pregledaju da li se imalo otvaram ispocetka sam imala bolove "dole" i kao "probadanje" a sad nista, i svaki put kad odem rade mi uzv, ctg i vaginalni pregled. Citala sam o trudnoci a i razna iskustva pa sad ispade neko da ima skolske trudnoce bas kako stoji u knjigama o trudnoci itd a necija iskustva totalna suprotnost pa hajd ti si znaj u koju grupu da se svrstas. A o poslije porodu sam prestala da se informisem totalno me strah i panika obuzme kad procitam koliko zene znaju imati komplikacije s ranom itd. Pa vodim se s tim bolje da prije vremena ne panicim i zamisljam se u najgorim mogucim izdanjima ionako sam nekako preosjetljiva postala...neki dan dok sam cekala pregled babice bas se zadesilo da poradjaju zenu koja je toliko vristala itd.da sam pocela plakati, suze same isle.
U Varazdinu su prije 4 godine svi pregledi u trudnickoj ambulanti, dakle zadnjih nekoliko tjedana do termina plus svaka dva tri dana poslije termina ukljucivali ctg i vaginalni pregled. Ovi poslije termina i pregled plodne vode. Mislim da je to saf uobicajna praksa.
Sto se tice citanja o trudnoci, porodu, babinju i inom, ne pase svima ista kolicina informacija, niti je po meni potrebno da bude tako. Ja zaista o porodi nisam htjela nista puno znati niti sam htjela prije porosa slusati tudje price. Vise sam isla s uvjerenjem da ce moje tijelo, a i doktori, znat sto treba, i da se ne trebam unaprijed zamarat. Nekom mozda takav pristup ne bi odgovarao, al meni to najvise pase. Slicno, kad je md bio tesko bolestan, najbolje sam se osjecala kad sam sebi rekla da je u najboljim mogucim doktorskim (doktorskim) rukama i da je bolje da se ne opterecujem citajuci o njegovoj bolesti. Isto mi je vrijedilo i za babinje i za dojenje. Po principu, dodatne informacije cu trazit, kad i ako ni budu trebale. Ne volim se unaprijed previse pripremati, vise volim rijesavati stvari u toku. Al kazem, to je samo moj pristup, neko drugi moze imat skroz drugaciji, i to je isto ok.
Radoznalice, sto kazu za pupcanu? Jel jos uvijek omotana oko vrata?
Jesu li ti dati koji datum eventualne indukcije? S obzirom da si presla termin.
Jadranka, to je sasvim ok pristup, kad ga sama odaberes i znas zasto si odabrala. No meni se cini da radoznalica pluta nekamo, a ne zna ni kamo, ni zasto. Ne vjeruje lijecinicima, a sama se nije informirala ni o cemu. Naravno da onda nemas sto nego panicariti, kad pojma nemas sto je normalno, a sto nije.
Inace, ja sam presretna da sam bila daleko, daleko, daleko od vaginalnih pregleda. U prvoj trudnoci sam imala jedan, debelo nakon termina, a u drugoj niti jedan. Oba puta su pogledali na prijemu u bolnicu, u vrijeme aktivnog poroda. I to nakon sto sam im dozvolila. Mogla sam isto tako reci da ne zelim.
ja ipak mislim da je bolje biti informiran nego zivjeti u neznaju
recimo, meni je to spasilo dojenje
i olaksalo period nakon poroda, jer sam znala da su neke stvari sasvim normalne, a ne cine se bas...
da ne spominjem mpo...
Posljednje uređivanje od Ginger : 21.07.2016. at 22:27