Stranica 28 od 37 PrviPrvi ... 182627282930 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 1813

Tema: "Bandicev"zakon o mami odgajateljici

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj umiljata prvotno napisa Vidi poruku
    a gdje piše da smo protiv majki????
    pa svugdje se provlači da smo protiv mjere!!!!

ne razumijem kako to nije jasno????!!!???
    da, moj ironični komentar se odnosi na argumentaciju koju pojedinci koriste svaki put kada netko kritizira mjeru.
    Poanta je da ako imaš nešto protiv mjere, ti si protiv majki, čak štoviše, protiv djece. Protiv RAĐANJA DJECE! NE DATE DA SE RODE DJECA.
    Džaba sva argumentacija, analiziranje politike socijalnih davanja, način korištenja mjere u praksi, dugoročni utjecaj na zapošljivost žena, na obrazovni uspjeh djece, džaba sve, jer se sve svodi na to da ste protiv majki.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
    BB piše ironično, pa čitaj postove.
    sorkač, pratim temu, al nisam išla čitat ponovno njene postove, mislila sam da je ozbiljna.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisam shvatila, dobivaju li oni svake godine 20000 kn povrata poreza?
    da, jer im u toj naknadi nije obračunat osobni odbitak
    pa onda imaju pravo na povrat plaćenog poreza

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A u člancima se na prvu misli da tko ih uopće dira za 4000 i neku siću kuna? Jer malo tko piše zapravo puni iznos, koji je onda s povratom oko 6 000 kn mjesečno, ne uključujući ono što i drugi dobivaju od Grada Zg za treće dijete, 54 000 kn (tu dobivaju još 900 kn mjesečno). Znači cca 7 000 kn mjesečno za "biti doma".
    Čudo samo kako sada pitaju što će raditi kad im istekne naknada po novom nakon osam godina, nisu se pitali što će biti kada istekne i nakon 15.
    Posljednje uređivanje od andream : 10.01.2020. at 10:28

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Trebali bi ovdje pisati o MO, a ne o stipendijama.
    Zaista bih voljela pročitati nešto od samog korisnika mjere, ali s konkretnim činjenicama a ne frazama. Jer mi iznašamo konkretne brojke ovdje, a imamo valjda i neko pravo to pitati jer i financiramo te iste korisnike. Nisam shvatila, dobivaju li oni svake godine 20000 kn povrata poreza?
    A nemaš što čuti od korisnika mjere... imaš dva profila...

1) one kojima je u tom trenutku to pasalo, koje nisu imale puno ili ništa za izgubiti, koje su bile i ostale svjesne da se s mjerom u bilo kojem trenutku može bilo što dogoditi, koje imaju različite životne planove, i trenutne i buduće, i u ovom trenutku koriste mjeru jer jednostavno mogu. I da, osim 4200 kn mjesečno, svake godine (do sada) su dobivale povrat poreza, mislim oko 18.000 kn zapravo, one koje nisu iskoristile imaju i porodiljni od 2.300 kn 2-2.5 godine, i dječji doplatak minimalno oko 900 kn, 9.000 kn godišnje za treće i svako sljedeće dijete od grada. Valjda nisam nešto zaboravila jalna ja .
    To je sasvim pristojna cifra za nekog tko je odlučio napraviti kratku pauzu od tržišta rada (takve ja znam). S time da se neke od njih i "srame" to priznati, pa znam za neke da su samo najbližima rekli da koriste mjeru, a "javno" govore da ne koriste.

2) One koje zbilja i iskreno vjeruju u to da je ovo sjajan potez vlasti koji bi trebali imati svi u državi, slažu se i da majkama njegovateljicama treba povisiti (to zbilja nije fer) i da bi bilo za sve majke i za svu djecu samo da se ne krade i da se daje više za djecu jer djeca su najvrjednije što imamo. Pri čemu im jako teško prolaze argumenti da je to stvarno nerealno visok iznos novca. Ljute su i ogorčene jer im uzimaju dano pravo (to skroz razumijem). A istovremeno onako nekako se provlači da su to uzele jer im je bilo jako teško hendlati malo plaćene poslove i djecu (što je naravno razumljivo) i zar nije najljepše biti uz svoju djecu. A one koje ipak rade, pa one su karijeristice. Bez da itko uzme osnovnu matematiku i pomoži koliko bi to novca koštalo da samo onih 2% do 5% opasnih karijeristica radi. A da sve ostale mame odluče ne raditi (da im npr. netko u ustav ukleše da će dobivati naknadu). Koliko bi to koštalo da ima 100.000 ili 200.000 mama koje ne žele raditi (sigurno ih ima toliko), a ne samo 2000 ili 5000 mama? To je sve jako visoka matematika, i bilo bi dovoljno da ne krade i ne ulaže u ono što nije važno, a to su djeca. Onih majki koje žele i vole biti doma, ali ne i djeca onih majki koje trebaju vrtić.

To je otprilike profil... Ima i varijacija na temu između 2 profila .

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sanjkalište na Cmroku, skijanje na Sljemenu?
    To zbilja treba, ne znam kako ću preživiti ako ne odem barem dva tri puta.
    Nema veze kaj je vani proljeće.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Al evo drugacije misljenje, koga interesira i tko cita njemacki:
    https://www.welt.de/wirtschaft/bilan...-fuer-uns.html

Pise o procvatu Njemacke, premda se od prvog svjetskog rata upozorava na spor prirast i razlicite (neucinkovite) mjere uvode, pa u Nazi Njemackoj opet, i tako do danas... A zemlja s najvise mogucnosti za mlade je upravo Njemacka i konkurentnija je od Francuske koja ima dosta visi prirast stanovništva.
    Zanimljiv clanak, hvala!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko pratim, ove godine nema ni sanjkališta na Cmroku, šteta. Sorry na offtopic.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nema sanjkališta.
    Lani je bilo.
    Iako ke i to ogroman gutač novca.
    Danonoćno su topovi radili.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Koliko pratim, ove godine nema ni sanjkališta na Cmroku, šteta. Sorry na offtopic.
    Kako nema?
    Od danas.
    Bila najava na Anteni.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dok su moja djeca bila vrticarci i djeca svih tih MO su bila vrticarci, a znalo se da nigdje ne rade. Dakle ni onda one same nisu bile fer prema zaposlenima i njihova djeca su bila u vrticu od do, zadnje bi se dovukle po njih... jesu li lagale prilikom upisa, krivotvorile dokumente, potezale veze?? Ocito da jesu nesto od toga koristile.. MO kao mjera nema nikakvu funkciju osim poticanja nerada i placanja glasackog tijela. Djeca MO iz naseg razreda su redovito ucenici s problemom u ucenju i socijalnim vjestinama. Gledam kako majke po tom pitanju gotovo redovito ne poduzimaju nista, krive uciteljicu, pa opalila bi ih po dzepu... bar taj povrat poreza im oduzeti

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nema?
    Od danas.
    Bila najava na Anteni.
    Eto da tema bude korisna bar nama "nemajkama"

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Još malo o sanjkanju - mislim da se ipak radi o skijanju na Sljemenu od sutra (nigdje nisam našla info o sanjkanju). Sanjkanje na Cmroku i to još besplatno, bilo bi valjda previše za ovu godinu.
    Ali eto da ne vučemo više paralele s MO, slučajno ili ne...
    Posljednje uređivanje od andream : 10.01.2020. at 13:29

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sutra počinje skijanje na Sljemenu
    Valjda su i malo stavili na činovničku

Cmrokq nema ove godine

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Dok su moja djeca bila vrticarci i djeca svih tih MO su bila vrticarci, a znalo se da nigdje ne rade. Dakle ni onda one same nisu bile fer prema zaposlenima i njihova djeca su bila u vrticu od do, zadnje bi se dovukle po njih... jesu li lagale prilikom upisa, krivotvorile dokumente, potezale veze?? Ocito da jesu nesto od toga koristile.. MO kao mjera nema nikakvu funkciju osim poticanja nerada i placanja glasackog tijela. Djeca MO iz naseg razreda su redovito ucenici s problemom u ucenju i socijalnim vjestinama. Gledam kako majke po tom pitanju gotovo redovito ne poduzimaju nista, krive uciteljicu, pa opalila bi ih po dzepu... bar taj povrat poreza im oduzeti
    Bas si mi zapela za oko, pratim temu i ne vjerujem. Stokas u fejs grupi da bi prenosila ovdje preuvelicane informacije, svaki post ti je prosipanje zuci. Bas se pitam zasto nitko od MO ne zeli nista napisati
    Od kuda ti to da djeca MO zaostaju u skoli? Imas neke relevantne podatke osim svoje netrpeljivosti prema njima?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene je ovo s povratom poreza izbezumilo. Dakle te zene dobiju mjesecno preko 6000 kn, kao profesori, i malo manje nego doktor medicine na specijalizaciji. Pa tko je tu lud?!

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Mene je ovo s povratom poreza izbezumilo. Dakle te zene dobiju mjesecno preko 6000 kn, kao profesori, i malo manje nego doktor medicine na specijalizaciji. Pa tko je tu lud?!

https://huro.hr/status-roditelja-odg...padajuci-staz/

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A budući da su djeca polagano punoljetna, bit će sve teže ukinuti tu mjeru skroz. To bi samo neki kamikaza kao Juričan mogao. Ako je trenutno 5000 obitelji živi od našeg prireza, a velikom broju je već sad barem jedno dijete punoljetno, uskoro će i drugo, to je već 20 000 glasova, plus babe i dede i potencijalni korisnici, dođeš začas do 50 000 glasova. Ludnica.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sljedeća mjera bi mogla biti prednost kandidata odraslih u velikim obiteljima pri zapošljavanju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Sljedeća mjera bi mogla biti prednost kandidata odraslih u velikim obiteljima pri zapošljavanju.
    Aha.
    Ako se javi vise kandidata iz jednakobrojnih obitelji, prednost dobiva onaj koji je bio zadnji u nizu djece rođene u svojoj familiji.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ludilo!
    A ako i to bude na isti dan, onda ima prednost ona obitelj čija majka odgojiteljica u međuvremenu nije postala - baka.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Bas si mi zapela za oko, pratim temu i ne vjerujem. Stokas u fejs grupi da bi prenosila ovdje preuvelicane informacije, svaki post ti je prosipanje zuci. Bas se pitam zasto nitko od MO ne zeli nista napisati
    Od kuda ti to da djeca MO zaostaju u skoli? Imas neke relevantne podatke osim svoje netrpeljivosti prema njima?
    Istina je da ima prosipanja žuči, ali ima ga s obje strane. Ja sam neko vrijeme “stokala” grupu, uvjeravam sebe iz znanstvenih razloga, zanima me demografija i socijalna politika ). Ali kako se nisam upustila u znanstvenu analizu, umorila sam se i izašla iz grupe. A stvarno sam se načitala svega, od toga “boli me briga otkud dolazi taj novac”, “tko želi raditi neka ide raditi, ja neću”, “žene koje idu na posao su karijeristice kojima je ionako draže da su im djeca s cuvalicama”.

Ja u potpunosti razumijem ogorčenje, a i tu žuč i s jedne i s druge strane. No, moramo priznati da je jedna strana u pravu samo oko toga da nije u redu nekome dati neko pravo, pa mu ga oduzeti. Ali je pri tome jako, jako nerealna. Od motiva onoga koji im je to pravo dao, od njegove prve financijske računice do konačne financijske računice.

Meni je zapravo žao sve žuči koja se prosipa, bit će na kraju onako kako “oni” odluče. Najbolji mi je u svemu Bandić koji govori da dok je njega, bit će i mjere, a možda su zapravo sve već i upakirali da njega “već sutra ni nema” tu gdje je sad.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Netko taj novac koje one dobivaju mora zaraditi.

Ili se mora nekom drugom uzeti da bi se njima dalo.

Dok je bilo para, bilo je i muzike.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nema?
    Od danas.
    Bila najava na Anteni.
    Ja sam ovaj tjedan na godišnjem pa se ne vozim tuda.
    Prošli petak nije ničega bilo na Cmroku, a što se moglo u međuvremenu dogoditi, mogli su jedino dopeljati snijeg sa Sljemena.
    Da bi topovi napravili snijeg treba puno duže od par dana.
    Tako je barem lani bilo.
    Postavili su jedan top koji je danonoćno radio da bi napravio malu hrpicu snijega koja nije bila dosta za stazu pa je zasnježivanje trajalo i trajalo.
    Posljednje uređivanje od Tanči : 10.01.2020. at 20:07

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Baš si mi uzela riječi iz usta.
    Dakle jedan mladi liječnik, koji se školovao minimalno 18 godina ima plaću, koju mora odraditi i zaraditi, istu kao i netko tko ne mora imati ni srednju školu i sjedi doma.
    Za iste novce!!
    Kaj nije Bandića barem malo sram zbog ovoga?!?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Oho, zanimljivo.
    A kako ti, KrisZg znaš što se piše po tim grupama?
    Jesi li ti možda majka odgajateljica?
    Ako jesi, ajde iskreno napiši što smo mi ovdje netočno napisale?
    Zašto napadaš Winnericu koja radi, zarađuje, puni proračaun iako ima troje djece i mogla bi reći- baš me briga, sjedit ću doma?
    Čemu prosipanje žući ako vam se ukine mjera?
    Nitko nije rekao da vam je to doživotno i umjesto da ste sretne što ste, eto, uspjele iskoristiti barem nešto, sad se još i bahatite prema nama zahvaljujući kojim adobivate te novce.
    Jer radimo i omogućujemo vam da sjedite doma, ha?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sto se mene tice sad si stvarni pretjerala , Tanci.
    Stvarni nema potrebe za vrijedanjem na osobnoj razini.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Sto se mene tice sad si stvarni pretjerala , Tanci.
    Stvarni nema potrebe za vrijedanjem na osobnoj razini.
    Što sam ja to napisala?
    Koga vrijeđam?
    Elaboriraj.
    Znači, Kris ne vrijeđa Winnericu, a ja vrijeđam, koga točno?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bas ti hvala na prijavi, sad vidim da je Winnerica itekako pretjerala sa teorijom da MO imaju djecu s poteskocama , a ne dizu guzicu s kauca.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Bas ti hvala na prijavi, sad vidim da je Winnerica itekako pretjerala sa teorijom da MO imaju djecu s poteskocama , a ne dizu guzicu s kauca.
    Pa da.
    Kadija te tuži, kadija te sudi.
    Je li?
    Kaj si se nabrijala?
    Ja mogu razumjeti da se frendice ne smiju dirati, ali to što si ti s nekim dobra u RL ti ne daje pravo da se ovdje ovako ponašaš.
    Ali, zapravo, mene to i ne čudi.
    Nije ti prvi put.
    KrisZG je prije cca šest mjeseci mene tako brutalno izvrijeđala na topicu o gimnazijama ili upisima na faks, a da nitko nije ni trepnuo.
    Nitko, a sve ste bile tamo.
    Samo kaj to mene ne dira.
    Ja ću uvijek reagirati na nepravdu, a ti mi ne možeš to zabraniti.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma meni je uvreda da se uopce idem pravdati za ono kaj sam napisala. Ja "prenosim" i kaj onda?! Ne pisem nicije ime, ne kopiram niciji tekst, jer da kopiram neke plakali bi tu, sto zbog toga jer se nas i dalje (koje radimo) proziva ludima, sto zbog toga sto se sad pljuje i po dipl.odgajateljima u vrticima, a da ne pricam o tezi koja se citavo vrijeme provlaci po grupama: vi s 3+ djece ste heroji i doma ste s djecom radi iznimne ljubavi prema djeci, ostale mame su ili karijeristice kojima je nebitno sto dijete vide par sati na dan ili su nemajke koje jedva cekaju da strpaju dijete od 8 do 16 h u vrtic i budu na miru... E pa drage "heroine" uzdrzavajte se onda same... ja vas ne podrzavam jer: 1. Nitko nije nas druge na nekom referendumu ni pitao sto mislimo o tome da vam se da novac, 2. Nemam s 29g radnog staza i 3 djece nikakvu gradsku subvenciju bar kroz prirez, 3. Dobile ste povisicu i niste to trazile i za zaposlene majke kroz neki drugi oblik financiranja barem, tada se niste bunile, 4. Diskriminatorski je da vam djeca ne pohađaju vrtice, 5. Niste se solidarizirale sa zaposlenim majkama.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Samo ljubaf

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I sad bi trebali mi ostali biti solidarni jer ih je hrpa u kreditima na temelju MO? Kako da ne...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

A gle ako prenosis a tvoje pravo jest da prenosis onda nemoj dostukavati iznos radi dramaticnosti. Da, dobije se povrat poreza ovisno o broju djece na kartici. Neke dobiju 18 a neke 12.
    Doista me sram kada zena zeni kaze takve stvari #susramlje na najjace. Zeni koja radi reci da je karijeristica i da ju nije briga za dijete jer je u vrticu, dno dna po meni. Mene zanima od kuda ti taj podatak da djeca zaostaju u skoli?

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Podatak o toj djeci imam od jedne uciteljice, potvrdila mi je ono cega sam se i sama bojala. Nemres bez poslijedica iscupati djecu iz korisne odgojne ustanove. Plodovi nam tek dolaze.
    Da ne ispadnem toliko žučljiva moram napomenuti da mi je ova nova solucija o 8g jos donekle prihvatljiva ali u neku drugu mjeru se mora ukljuciti posebno majke djece koja su tesko bolesna, njima zaista treba.
    Realno, tko "čuva" najmlađeg klinca od 15g?! Pa to vec ima simpatiju, hoce izlaziti... Dakle, ne sprdacine i ne razbacivanje novcem poput pijanih milijunera...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Podatak o toj djeci imam od jedne uciteljice, potvrdila mi je ono cega sam se i sama bojala. Nemres bez poslijedica iscupati djecu iz korisne odgojne ustanove. Plodovi nam tek dolaze.
    Da ne ispadnem toliko žučljiva moram napomenuti da mi je ova nova solucija o 8g jos donekle prihvatljiva ali u neku drugu mjeru se mora ukljuciti posebno majke djece koja su tesko bolesna, njima zaista treba.
    Realno, tko "čuva" najmlađeg klinca od 15g?! Pa to vec ima simpatiju, hoce izlaziti... Dakle, ne sprdacine i ne razbacivanje novcem poput pijanih milijunera...
    Ne znam kaj da ti na ovo odgovorim, moj prvorodeni nije pohadao vrtic eto ga na fakultetu. Istina, imao je svojih musica kroz odrastanje i namucili smo se ali u skoli nikada nije kaskao, odlican kroz osnovnu i vrlo dobar kroz srednju (ruder) a ja tinedjerica koja nema veze sa pamecu zavrsavala svoju skolu i ucila ga kako sam znala i mogla (takoder nisam isla u vrtic, mozda je to povezano xD) pa upisi fax pa radi da ga podignes, pa prekini fax i idi raditi jer nemas opcija. Koliko znam prije skole je obavezna mala skola pa mi je taj podatak malo iznenadujuc.
    Posljednje uređivanje od KrisZg : 10.01.2020. at 22:00

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Naravno da ne mogu suditi prema svom iskustvu da ne ispadne da to tvrdim Samo sam se zacudila

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kris, pa jasno ti je da ima svakakvih roditelja oduvijek... Oduvijek je vrtic bio i utociste za mnogu djecu gdje su par sati bili odsutni od kuce, bezbrizni u igri i druzenju, a mnogima je obrok u vrticu bio i jedini pravi kvalitetan obrok tog dana. I toga je bilo uvijek. Tak da, stvar je poprilicno duboka... Jedini uvjet je trenutno za RO imati djecu, a bome nitko ne prati kvalitetu zivota i odgoja te iste djece koje su svima puna usta.
    Mi nemamo povratne informacije koliko te iste djece zivi mozda u teskom siromastvu jer se novac dobiven "za njih" trosi nenamjenski, a sigurna sam da ima takvih slucajeva.
    Na zalost, moja prognoziranja su vecinom realna, ako ne i crna... uglavnom sam cesto u pravu..

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Znanstvenici tvrde da je vrtic važan .

https://www.jutarnji.hr/vijesti/obra...icima/9170888/

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naravno da je vazan. Nitko od nas nije dovoljno strucan da na svom djetetu uoci neka stanja koja se u sustavu ipak uoce, pa se rjesavaju. Radne navike, red, ustaljeni ritam, obaveze...

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ulazi li ta naknada u prihodovni cenzus za doplatak?
    Vecina MO koje znam primaju mjesecno 1100 kn doplatka!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tvoj uzorak iz razreda je tvoj uzorak.
    Djeca sa poteskocama u ucenju nisu rezervirana za majke odgajateljice. Statisticki zahvacaju odredeni dio u populaciji. Svasta bi imala reci o tome kako ucitelji i strucna sluzba nisu u stanju prepoznati poteskoce na vrijeme ( na upisu, u nizim razredima osnovne ) Niti je sustav u stanju pruzati adekvatnu pomoc cak i nakon prepoznavanja poteskoce.

Statisticki cinjenica jest da djeca koja ne pohadaju predskolske ustanove imaju losiji skolski uspjeh i cijeli zivot vecina ne dostigne vrsnjake. Vrtici jesu dio sustava koji pomaze da se barem djelomicno popravi situacija i da se izjednace mogucnisti.
    Zagreb je u tom smislu bas bio napredan, preko 85% djece bilo je pokriveni vrticem , za razliku od Slavonije i manjih mjesta gdje je bilo pokriveno manje od 30%.

Samo da razdvojimo te dvije stvari djeca sa poteskocama u ucenju jesu specificna skupina koja NIJE rezervirana za MO . Isto tako ako se dijete s potencijalnim poteskocama u ucenju rodi u nepoticajnoj i siromasnij obitelji sustav je taj koji nece prstom mrdnuti da dijete dobije jednaku sansu kao i ostala.
    Da sustav ima druge adekvatne mjere koje bi pomogle toj djeci sigurna sam sa bi ih roditelji koristili ( ili bi htjeli ili bi morali). Kao sto koriste i ovu koja im se nudi. Dakle, daleko od toga da krivim bilo kojeg roditelja koji koristi ono.sto.mu se nudi. Na drustvu je i sustavu da ponudi ono je korisno dugorocno za svu djecu i drustvo. Druga je stvar sto odredeni ljudi koriste svoje pozicije za krojenje prava koja skupljaju jeftine politicke bodove.
    Dakle, potpuno krivo usmjerena ljutnja. Adresa je potpuno kriva.

( da ne pisem koliko me nervila kad ucitelji cvile da imaju djecu ciji roditelji ne rade s njima , a trebali bi .
    Jest da je u nasem drustvu tako da roditelji spasavaju vlastitu djcu od sustava. Ali to je prilicno promasen fudbal ako zelimo biti sredeno drustvo. Sustav je taj koji treba uskociti kad roditelji ne znaju, ne mogu ili ne zele. Tako je u sredenim druustvima)
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.01.2020. at 09:51

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj milasova8 prvotno napisa Vidi poruku
    Ulazi li ta naknada u prihodovni cenzus za doplatak?
    Vecina MO koje znam primaju mjesecno 1100 kn doplatka!
    "Moj debeli 'lade, zašto ljudi rade..."

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naravno da dobivaju.
    Dobivaju i pronatalitetni dodatak.
    Moja kuma je majka odgajateljica i tvrdim da svo troje djece imaju probleme što u ponašanju, što u učenju.
    Zašto? Zato jer ih ona ne zna odgajati.
    Bi li vrtić pomogao? Ne znam.
    Srednji ima ADHD i njemu treba stručna pomoć koju on nema.
    Ona s njim ode jednom godišnje na Goljaki to je to.
    Ta djeca će odrasti i postati će problem svih nas.
    Btw. moja kći nije išla u vrtić.
    Ni dana jer ga nismo mogli platiti.
    Tada je 850 kn bila trećina moje plaće, a muž je bio doma pa ju je on čuvao.
    Ne znam što bi bilo da je išla u vrtić, ali ovako je ispala odlično.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam MO. Mislim da je mjera jako losa , sto sam napisala vec puno puta.
    Ali dici ovakvu halabuku jer ljudi uzimaju samo ono sto im se nudi mi je isto strasno.
    Imaju naknadu na temelju MO. Imaju povrat poreza. Uzumaju ga. I ja bih uzela. Imaju pravno na DD.
    Dakle uzimaju sve sto im je dostupno.

Ne mislim da je to OK. Opet, meni je to sve strasno. Ali na zalost kad su izbori koliko ljudi ostane doma.
    BB kolika je izlaznost bila na zadnjim izborima u gradu Zg? Mislim na lokalne izbore. Dok god je izlaznost mala nema previse nade za promjenama.
    A i dok se ne nadje neko ko ima volje uplest se u politiku s ciljem promjena na bolje.
    I naravno nakon toga ce sve svizac zapakirati.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I stvarno nije uredu da se napadaju roditelji cija djeca ne idu u vrtice. Ispada da su ta djeca problematicna u svi.a aspektima.
    Mislim da se pretjeruje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Slažem se sa spajalicom, apsolutno sam protiv mjere, no ne držim žene koje ju koriste nemoralnima. Potpuno mi je normalno da netko koristi svoja socijalna prava, a nekorištenje onoga što po zakonu možeš dobiti ne smatram nikakvim junaštvom.

Korištenje ove mjere se može pokazati riskantno, to je istina, no poznavajući što bi se reklo "naš narod" jako sumnjam u te otkaze koje su žene davale radi mjere. Mislim da su se na korištenje mjere odlučivale žene koje ionako nisu radile, ili koje su si to radi općeg financijskog stanja u obitelji mogle priuštiti, ili (kao jedina MO koju ja poznajem) žene koje ionako rade na crno, pa su formalno nezaposlene.

Što se tiče linkanog članka iz Jutarnjeg, mislim da smo ga već kometirale, vjerojatno baš na ovoj temi, ako ga se pričita onda je jasno o kakvoj se manjkavoj statistici radi, jer u članku jasno stoji da su u Hrvatskoj socioekonomsko stanje u obitelji i pohađanje/nepohađanje vrtića u direktnoj vezi. Odnosno, nažalost, djeca iz socioekonomski ugroženih obitelji su ionako najmanje obuhvaćena vrtićem. Znači, oni kojima bi vrtić najviše koristio ne idu u vrtić.

Pojednostavljeno, djeci koja doma ne dobivaju hranu vrtićki obroci bi bili spas. Djeci koju doma pažljivo hrane vrtićki obroci ne znače gotovo ništa (dapače, roditelji im često prigovaraju).
    Slično je i s brigom za razvoj djeteta,.

Dovoditi majke odgajateljice u vezu sa ovom pričom, ne bih rekla d aima smisla.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Hvala, spajalice, na ovim postovima.
    Baš je ružno čitati napadanje na majke koje su samo uzele što im se nudi. Bile bi bedaste da nisu.
    One nisu ni na čijoj grbači, jer se prihodi dijele na sve potrebe, onako kako oni koji su na vlasti, a sami smo ih izabrali, odluče.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Osvrnut cu se samo na to da ovo nije socijalno pravo nego mjera uvjetovana prije svega politickom voljom s nedemokratskom pozadinom price, a o ostalim sumnjama oko glavnog aktera price ocekujem zadnju riječ od DORHa.
    Drugo, svi koji placaju prirez grada na grbaci imaju i korisnike ove mjere. Znam da ne zvuci lijepo ali je tako, iako se vec dugo vremena u nasem drustvu stvari ne nazivaju pravim imenom.
    Relativiziranje oko price da oni koji mogu, a ipak ne koriste ovu mjeru nisu nesto sto treba barem moralno podrzati me ne veseli kao zenu, radnika, majku... Cemu onda uopce skolovanje, cemu radni odnos ikada?! Dovoljno je da si fizicki zdrav, ne radis, imas dovoljan broj djece... Za sto se skolujemo? Gdje je tu pravo žene? Gdje je tu emancipiranost? Ovo je cisti povratak u mračno doba.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Samo jos da dodam, cak i ako se statisticki dokaze povezanost teskoca u ucenju i koristenja mjere, to ne znaci da je teskocu uzrokovalo koristenje mjere, stovise logicno mi je da majka djeteta s teskocom u ucenju upravo zbog toga zeli ostati kuci i vise raditi s njim.
    Mogucnosti je bezbroj, a ljudi samo gledaju kako da si posloze zivot da im bude sto bolje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •