Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da još malo reklamiram domaće autore:

Marko Gregur: Vošicki

Ovaj roman bi mi sasvim sigurno promaknuo da nije ušao u finale nagrade "Fric" pa se o njemu zadnjih dana malo više piše. I dobro da sam ga pročitala, jer je riječ o stvarno kvalitetnoj, slojevitoj i dojmljivoj knjizi, iako je u početku malo teže pohvatati odnose među likovima.
    Roman o koprivničkom knjižaru češkog porijekla, Vinku Vošickom, njegovom životu, radu i prije svega opstanku u kojekakvim društveno-političkim uvjetima (1. svjetski rat, pa Kraljevina Jugoslavija, ekonomska kriza, 2. svjetski rat, poratni prevrati i događanja). Osim o Vošickom, ovo je još više roman o Koprivnici iz prve polovice 20. stoljeća, pojavljuje se dosta autentičnih povijesnih likova (između ostalog, zorno je opisan i atentat na kralja Aleksandra 1934., što me na trenutak podsjetilo na "Maratonce" ).
    Autor je za ovu knjigu skupljao autentičnu građu, uspio je kontaktirati sina Vošickog (koji je, btw, fizičar i radio je u CERNu gotovo cijeli radni vijek) i njegovog posinka.
    Na trenutke mi je bilo žao što u romanu nema više o profesionalnom radu Vošickog, doznajemo za Krležu i Karla Maya, ali nekako usput. Ali to je samo mala zamjerka.
    Za one koji vole čitati knjige kao presjek jednog vremena, svakako preporučujem!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku

Ovaj roman bi mi sasvim sigurno promaknuo da nije ušao u finale nagrade "Fric" pa se o njemu zadnjih dana malo više piše. I dobro da sam ga pročitala, jer je riječ o stvarno kvalitetnoj, slojevitoj i dojmljivoj knjizi, iako je u početku malo teže pohvatati odnose među likovima.
    Roman o koprivničkom knjižaru češkog porijekla, Vinku Vošickom, njegovom životu, radu i prije svega opstanku u kojekakvim društveno-političkim uvjetima (1. svjetski rat, pa Kraljevina Jugoslavija, ekonomska kriza, 2. svjetski rat, poratni prevrati i događanja). Osim o Vošickom, ovo je još više roman o Koprivnici iz prve polovice 20. stoljeća, pojavljuje se dosta autentičnih povijesnih likova (između ostalog, zorno je opisan i atentat na kralja Aleksandra 1934., što me na trenutak podsjetilo na "Maratonce" ).
    Autor je za ovu knjigu skupljao autentičnu građu, uspio je kontaktirati sina Vošickog (koji je, btw, fizičar i radio je u CERNu gotovo cijeli radni vijek) i njegovog posinka.
    Na trenutke mi je bilo žao što u romanu nema više o profesionalnom radu Vošickog, doznajemo za Krležu i Karla Maya, ali nekako usput. Ali to je samo mala zamjerka.
    Za one koji vole čitati knjige kao presjek jednog vremena, svakako preporučujem!
    Puno ti hvala na ovome... Pojma nisam imala, a obitelj poznajem iz mladosti. Ja sam iz istog grada.Moram i bratiću reći. Sigurno ne zna, jer bi mi u protivnom javio...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovaj roman bi mi sasvim sigurno promaknuo da nije ušao u finale nagrade "Fric" pa se o njemu zadnjih dana malo više piše.
    Super, tanja_b, ja baš volim čitati domaće autore .

Evo, prijavljujem i ja jednoga od kandidata za nagradu "Fric":

Ivica Prtenjača: Plivač
    Prtenjača ima jedan osebujan stil, lijepu rečenicu, puno refleksivnosti u stilu, čak i poetične trenutke...
    Njegovo mi je "Brdo" svojevremeno bilo ugodno iznenađenje, vrhunski kratak roman!
    Plivač je knjiga o tome kako se osjeća mladi čovjek u situaciji neposredno pred rat. Glavni junak je zapravo antijunak, preplašeni dvadesetogodišnjak koji strahuje od nadolazećeg rata, odlazi na otok (evo još jednog djelomice "otočnog" romana!), upoznaje djevojku, obuzet je raznim mislima...
    U svakom slučaju, zgodno, meni se svidjelo...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Charlotte Link - Prevarena, zanimljiv i napet triler, preporučam...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cappy prvotno napisa Vidi poruku
    Charlotte Link - Prevarena, zanimljiv i napet triler, preporučam...
    Jao, ovo mi je poznato, ali ne mogu se sjetiti radnje....

(To mi je najgore - uđem u knjižnicu, namjerim se na neki novi krimić i nakon 20 stranica zaključim da sam to i prije čitala, uffff....)

Kad sam već spomenula krimiće - trenutno sam počela čitati Duboku tamu https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/...ki/duboka-tama - na prvu izgleda sasvim dobro. Moglo bi se sviđati mojim sinovima (hakeri i slično).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.12.2020. at 14:17

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kad sam već spomenula krimiće - trenutno sam počela čitati Duboku tamu https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/...ki/duboka-tama - na prvu izgleda sasvim dobro. Moglo bi se sviđati mojim sinovima (hakeri i slično).
    Zvuči zanimljivo...stavljam na svoj popis...skužila sam da čitam dosta krimića u zadnje vrijeme : ) Vidim tu na tvom linku dolje " A onda je nestala " Lise Jewell, nju sam nedavno čitala, početak me baš zaintrigirao no kasnije su me neki elementi razočarali, no dajem joj prolaznu ocjenu. Prije Prevarene sam čitala Paket , Sebastiana Fitzeka , on mi je baš sjeo...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

"Vošicki" je i dobio nagradu Fric za prošlu godinu - sasvim zasluženo. Uostalom, protagonist romana je osobno i surađivao sa Fricom

Jutarnji list - Marku Gregoru za knjigu o češkom doseljeniku Vošickom, suradniku Krleže, uručena nagrada Fric

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •