Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jurica Pavičić: Prometejev sin

Odličan je i ovaj Pavičićev novi roman, koji se djelomice poziva na neke situacije, a i likove iz Crvene vode.
    Premda mi se čini da je 'Crvena voda' nekako potpuniji, zaokruženiji, usudila bih se reći i kompleksniji roman, 'Prometejev sin' zadržava one već poznate Pavičićeve teme, lightmotiv je i dalje Dalmacija u vrijeme tranzicije, što smo sve izgubili i što (ni)smo dobili u vremenima promjena...
    Radnja je smještena na Škoju (eto, još jedan 'otočni roman', je li ono tanja.b već primjetila da su u zadnje vrijeme naši pisci poneseni otocima? ), riječ je o imaginarnom otoku, ali svima nam je jasno da to može biti bilo koji dalmatinski otok, glavni lik već nam je poznat iz prethodnog romana, čak je i dio radnje nastavak već načete teme, očito je autor htio pomnije razraditi ideju kupovanja/prodavanja imanja koja su nečija djedovina, u korist izgradnje novih infrastrukturnih i inih rješenja...
    Kad već povlačim paralele s Crvenom vodom, ne mogu ne primijetiti nešto što mi je kod tog romana upalo u oči, a na slično sam naišla i u ovome. Pa sad ne znam je li to greška pisca / korektora / kogaveć, ili je to namjerno i svjesno ostavljeno (samo ne vidim koji je razlog ). Naime, u Crvenoj vodi lik u birtiji naručuje pivo, da bi na kraju platio kavu, dok u Prometejevu sinu popije čaj, i opet na kraju plati kavu . Možda sam previše sitničava, ali te nelogičnosti mi odmah upadnu u oko (doduše, možda je stvar u frazi, kao kad s frendovima "odemo na kavu", a zapravo se odemo malo podružiti, dok svatko pije svoje piće... ).
    Sad sam se sjetila da je već netko komentirao nelogičnosti iz ovog romana, bile su u pitanju manjige, čini mi se...? .

Anyway, roman je zanimljiv, brzo se i lako čita, zapravo, baš je za preporučiti!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    Naime, u Crvenoj vodi lik u birtiji naručuje pivo, da bi na kraju platio kavu, dok u Prometejevu sinu popije čaj, i opet na kraju plati kavu .
    Ovog iz Crvene vode se ne sjećam, ali u Prometejevom sinu sam i ja primijetila tu zbrku čaj/kava kao i vremenske uvjete. U jednom poglavlju lik izlazi iz kuće po kiši, a onda malo kasnije kiša ponovo počne padati kao da taj dan uopće nije padala Općenito sam imala dojam da se Pavičić žurio da dovrši ovaj roman.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ovog iz Crvene vode se ne sjećam, ali u Prometejevom sinu sam i ja primijetila tu zbrku čaj/kava kao i vremenske uvjete. U jednom poglavlju lik izlazi iz kuće po kiši, a onda malo kasnije kiša ponovo počne padati kao da taj dan uopće nije padala Općenito sam imala dojam da se Pavičić žurio da dovrši ovaj roman.
    Hahah, to nisam "ubrala", možda stoga što kad pada kiša (na otocima je to pogotovo izraženo), zna padati "na refule", ono, pljusne, pa zasja sunce, pa opet plusne, i tako...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •