Page 61 of 80 FirstFirst ... 1151596061626371 ... LastLast
Results 3,001 to 3,050 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #3001
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Od oštrog brašna meni ne nastaju grudice.
    ni meni, samo što ga nemam u kući
    sve radim s glatkim, a gustin imam uvijek radi kolača

  2. #3002
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Ok možete i s žgancima

  3. #3003
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Jesu li tater tots isto što i kroketi?

  4. #3004
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Ne, ali slično. Tater tots se rade od ribanog krumpira, sirovog. Kroketi od krumpirovog tijesta
    Last edited by babyboys; 16.12.2020 at 07:17.

  5. #3005
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    zaleđena kockica kvasca, "radi" li nakon odmrzavanja?

  6. #3006
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Radi.

  7. #3007
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    zaleđena kockica kvasca, "radi" li nakon odmrzavanja?
    Bez problema. Ja uvijek zamrznem friški kvasac da imam kad zatrebam.
    Jedino kad se odmrzne bude tekući, ne bude više kompaktna kockica kao prije zamrzavanja.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #3008
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Bez problema. Ja uvijek zamrznem friški kvasac da imam kad zatrebam.
    Jedino kad se odmrzne bude tekući, ne bude više kompaktna kockica kao prije zamrzavanja.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    upravo sam se na to došla požaliti
    tekući kvasac

    ali ak velite da je ok - onda je valjda ok

  9. #3009
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    upravo sam se na to došla požaliti
    tekući kvasac

    ali ak velite da je ok - onda je valjda ok
    Naravno! Čak ga je lakše razmutiti u mlijeku nego kockicu, koju moraš razmrviti.

  10. #3010
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ja ga iz frizera odmah posipam s malo šećera i prelijem toplim mlijekom. 2,3x godisnje dobijem veliku kocku germe koju raskomadam u manje komade i tako zamrznem. Radi super.

  11. #3011
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Je li moguće napravit kapučino bez mašine, onak samo s džezvom?
    Je li okej radit bolonjez s faširanim neodmrznutim mesom?

  12. #3012
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Žuta, za kapucino ne znam, a za bolonjez bolje odledi meso. Kad ga staviš tako u zaleđenom komadu, ostanu i veliki komadi. Probala i ja, pa su ostali komadi i to nije bilo to.

  13. #3013
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Ja sam ga više puta radila s “kockom”, kad sam bila u žurbi. Nisam primijetila da su ostali veći komadi nego sa svježim (što ne znači da možda i nisu, samo ja nisam skužila ). Ali ja ga kuham dosta dugo, sigurno 2 h pa se možda i zato dezintegriraju...

  14. #3014
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li okej radit bolonjez s faširanim neodmrznutim mesom?
    Možeš. Ja izdinstam kapulu i onda stavim cijeli komad mesa na laganu vatru i skidam sloj po sloj mesa kako okrećem i kako se topi. Brzo to ide. Tako ne ostanu veliki komadi. Ako ti le lakše možeš vilicom odvajati. Ili kuhačom.

  15. #3015
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li moguće napravit kapučino bez mašine, onak samo s džezvom?
    Je li okej radit bolonjez s faširanim neodmrznutim mesom?
    Cappuccino možeš napraviti doma ako naklobučiš mlijeko u mikrovalnoj. Ovdje su ti upute https://pamsdailydish.com/3-simple-s...the-microwave/

    Za bolonjez napravi kako je Beti rekla. Zahtijeva trajno miješanje, ali ide.

  16. #3016
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Da sam izvadila meso kad sam ovo pitala već bi se dio odledio. :lupam se po čelu:

  17. #3017
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Šta ima veze... baci ga na vatru i grebi (sad me Beti podsjetila da i ja tako radim, da, okrećem kocku i skidam sloj po sloj kuhačom ili vilicom).

  18. #3018
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Jq stavim na laganu vatru, posolim i poklopim jer onda još brže se otapa, i miješam i druckam češće ne bude velikih komada...ali to jako rijetko ne volim siliti topljenje mesa.

  19. #3019
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Da ostaviš noćas u frižu ,već ujutro bi bilo skoro otopljeno

  20. #3020
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Da sam izvadila meso kad sam ovo pitala već bi se dio odledio. :lupam se po čelu:
    Metoda ima raznih. Ja znam "na silu" u vodi odleđivati mljeveno meso za faširance ili ćufte, ako zaboravim ranije izvaditi iz leda ili mi zatreba iznenada... Ubacim vrećicu (duplu) u zdjelu s toplom vodom. Poslije ionako dodajem u to prezle ili rižu ili zobene pahuljice, pa ne smeta.
    Last edited by Peterlin; 21.12.2020 at 08:49.

  21. #3021

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,777

    Default

    Mogu li riblji temeljac napraviti od glava orade?
    Priznajem da sam tražila gotovi temeljac, ali očito toga nema više, i nisam kupila još kakvu ribu za kuhanje temeljca

  22. #3022
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Da zasto ne! Korjenasto povrce i kuhaj

  23. #3023
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    Mogu li riblji temeljac napraviti od glava orade?
    Priznajem da sam tražila gotovi temeljac, ali očito toga nema više, i nisam kupila još kakvu ribu za kuhanje temeljca
    Mislim da sam ga vidjela u Metrou, gastro pakiranje.

  24. #3024
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Ajde pomozite, prvi put pecem zagorsku puricu u komadu. Trebam li na nekaj posebno paziti ili da ju tretiram kao velikog piceka? Cca 3kg, slim fit xD. Od utorka stoji u pacu. Svasta sam spremala ali nju jos nisam pekla

  25. #3025
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Kako si napacala? Jesi ove dane je u preokrenula?

  26. #3026
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    I ja upijam ove savjete.

    Isto prvi put pecem u komadu. Kod mene pile. Inace uvijek radim u pecnici vec narezane dijelove mesa ne komadinu cijelu.

  27. #3027
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Kako si napacala? Jesi ove dane je u preokrenula?
    Ae. Jesam. Svaki dan 2x i usput masazu nabacila. Od ulja za masazu sam iskombinirala provansalsku mjesavinu i himalajsku sol drito domaca xD plus hladno presano suncokretovo ulje

  28. #3028
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ma bude to super fina purica čim je tako dugo u pacu. Podljevaj i ako je u zatvorenoj posudi zadnjih pola sta da se zapeče. Prije rezanja mora odstajati malo i to je to.

  29. #3029
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Da, imam keramicki sa poklopcem a imam i glineni ali mislim da nece stati. Znaci klasika kao i kada piceka pecem, tak njega spremam

  30. #3030
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Moja klinka je prošle godine radila puricu po Špičeku,sad i ja stavila tako
    Last edited by jelena.O; 25.12.2020 at 10:29.

  31. #3031
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Prvo na najvećoj temperaturi peći cca 15 minuta pa smanjiti na 160 stupnjeva i peći tri- četiri sata ovisno o veličini purice.
    Zadnjih pola sata otklopiti i dignuti temp na 180.
    Ugasiti pećnicu i pustiti pola sata da odatoji i tek tada rezati.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  32. #3032
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Kris, kako je ispala purica?
    Ja sam prezadovoljna, zapravo kad bolje razmislim ne znam jesam li jela ukusnije pile u zivotu. Bilo je fino mekano na dodir zlicom ko da se raspada, a socno jako, nimalo suho.

    Imam ostataka jos za danas i gotovo.

  33. #3033
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Naša pura Špiček je bila super,lak vele klinci bolja od one koju je klinka radila,ali moguće da se ne sjećaju
    Čak sam jučer oribala pećnicu

  34. #3034
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Prvo na najvećoj temperaturi peći cca 15 minuta pa smanjiti na 160 stupnjeva i peći tri- četiri sata ovisno o veličini purice.
    Zadnjih pola sata otklopiti i dignuti temp na 180.
    Ugasiti pećnicu i pustiti pola sata da odatoji i tek tada rezati.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Da, to vrijedi za svako pečenje. Koliko kilograma, otprilike toliko sati treba.
    Sol ide 2% od težine sirovog mesa za perad, 2,2% za svinjetinu i drugo, npr. koljenicu. Janjetinu nekim čudom nikada nisam pekla u pećnici.

  35. #3035
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Da, to vrijedi za svako pečenje. Koliko kilograma, otprilike toliko sati treba.
    Sol ide 2% od težine sirovog mesa za perad, 2,2% za svinjetinu i drugo, npr. koljenicu. Janjetinu nekim čudom nikada nisam pekla u pećnici.
    Bome ja jesam. Napekla sam se toga puno. Učila sam od najvećih i najcjenjenijih kuharskih imena iako nisam kuharica, ali kad god je bila prilika, pitala sam, zavirila, pamtila...
    Ovo za savršeno pečenje većih komada mesa me podučio Zlatko Đaković, vlasnik Mana. I ni on nije po struci kuhar, ali je vrhunski samouki kuhar i vrhunski autoritet u tom poslu.

  36. #3036
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Meni ta Peterlinova sol previše,ja odoka stavim ,rekla bi i duplo manje.ne volim slano

  37. #3037
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    I još nešto:
    janje se soli unaprijed, a odojak ne. Odojak se soli netom prije stavljanja u pećnicu.
    Perad se isto posoli unaprijed i to sve sa krupnom solju.
    Nikad, ali nikad ne polijevajte pečenje. To se ne radi. Pečenje se podlijeva svakih 15-20 minuta i to na način da se tekućina, najčešće vino, malo ulije u kut posude. Nikako po mesu. U kut posude i za 15-20 minuta opet i to pomalo.

  38. #3038
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Meni ta Peterlinova sol previše,ja odoka stavim ,rekla bi i duplo manje.ne volim slano
    Slažem se i ja da je previše. 1% je čisto dosta, no i ja solim odokativno i uvijek dobro ispadne. Nikad preslano.

  39. #3039
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Bome klasik francuske kuhinje Pellaprat itekako zalijeva pecenju masnocom.
    Usput kaze da se razliciti dijelovi mesa, razlicito dugo peku u odnosu na masu. Tipa, svinjski but 30 min po kg, teleca ruza 35 min po kg, janjeci but 25 min po kg. Perad ima posebnu filozofiju pecenja.

  40. #3040
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Al da ne radim od pi.de kapelicu, ja to sve pecem na niskim temperaturama (ta pecenja u pecnici), nakon 15 minuta na 190, dok se ne ispece.
    Ponekad okrenem na gril tavi prije stavljanja u pecnicu da se zatvore pore.

  41. #3041
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Ja kao marta.
    Stavim na 150 C i zaboravim.

  42. #3042
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Mi jucer pekli komad odojka i purece batke skupa...4 sata na 150°C. Presavrseno ispalo..sočno, koža reš pucketava.
    Last edited by rosa; 26.12.2020 at 12:10.

  43. #3043
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Ispala je savrseno! Nisam vidjela post od tanci pa sam radila po svome, prvo na visoku da se zatvore pore, pa poklopljeno na nisku i cca 3h plus pol h stajanja. Bila je rumena, divna, hrskava... ostalo samo malo prsiju za sendvice danas bas mi bilo bed, ja skolovani kuhar pa puricu nisam pekla xD a napekla sam se svega. Pecena je u maslacu a na kraju sam mlince uvalila u to a visak spremila za drugo jelo.

  44. #3044
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Zaboravih napisati da uz sve tehnike, obavezno svako meso ostavim da se "stemperira" nikada ne stavljam iz hladnjaka peci.

  45. #3045
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Dodala sam deci plavca u bolonjez i ima mi preodurni smrad. Oće to skroz izać kuhanjem?

  46. #3046
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Dodala sam deci plavca u bolonjez i ima mi preodurni smrad. Oće to skroz izać kuhanjem?
    Paaa, ne nužno.

    U bolonjez ja dodajem bijelo vino. Crno nisam nikad probala. Općenito, ne dodajem crno vino kod kuhanja, ali to je samo stvar običaja i navike. Vino za kuhanje isto ne bi smjelo biti baš zadnja kategorija. Ne mora biti vrhunsko, ali ni najlošije. Ako ima puno sumpora, smrdi ko kuga - bez obzira je li bijelo ili crno.

  47. #3047
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Grozno je ispao. Mislim da neće nitko htjet jest. Moram pripremit drugi obrok.

  48. #3048
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Pohana pileća prsa i pomfri.
    To uvijek bude na djecjim izletima, jer 90% djece to pojede.
    Pomfri nije junk, to je samo sitnije rezan krumpir.

  49. #3049
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Grozno je ispao. Mislim da neće nitko htjet jest. Moram pripremit drugi obrok.
    Možda se samo treba malo prohladiti i izluftati. Tja, ponudi pa ćeš vidjeti...

  50. #3050
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Pohana pileća prsa i pomfri.
    To uvijek bude na djecjim izletima, jer 90% djece to pojede.
    Pomfri nije junk, to je samo sitnije rezan krumpir.
    Sitnije narezano pa umočeni u duboko ulje
    Moji klinci su posebni pa na izletima dobijaju/dobivali su kuhanu hranu,a ostali im uvelike zavide,toliko o dječjoj hrani

Page 61 of 80 FirstFirst ... 1151596061626371 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •