Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Nisam ni znala da on ima još knjiga ona koja je u nas prevedena je stvarno izvrsna.

Ja upravo pročitala Pavličića, "Tajne zanata". Tematski me to jako zanimalo, jer su to tekstovi u kojima demistificira proces pisanja, govori i o odnosu pisca prema vlastitom tekstu, o odnosu literature i stvarnosti, o ulozi urednika (pritom jako lijepo piše o Zlatku Crnkoviću, čovjeku koji je obilježio hrvatsko nakladništvo), i tako. Ali istovremeno priznajem da mi je bio - dosadan točno mu se iz stila vidi da je stari djedica koji opširno i pedantno objašnjava stvari koje se i ne bi morale tako pedantno objašnjavati nakon nekoliko poglavlja već sam prepoznala obrazac teksta (obično kaže: "Za to postoje dva (tri) razloga, a sad ću i objasniti koji su to razlozi.") Uglavnom, jedva sam dočitala knjigu do kraja. Možda sam trebala ona prva poglavlja preskakati, jer su mi zadnja poglavlja bila zanimljivija, ali tada sam već gubila strpljenje.
I ja sam je upravo pročitala i dojam mi je sličan, osobito ovo o dedici koji koristi priliku da kaže sve što želi o temi, a da ga nitko ne prekida
Toliko bi mi bio zanimljivije bilo da piše o konkretnim knjigama koje je čitao i pisao, nego ova iscrpna apsktraktna razmatranja. Crnkovićeve knjige o knjigama koje je čitao, prevodio i uređivao su jako zanimljive, nema potrebe za preskakanjem kao u ovoj.