Stranica 5 od 25 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 1237

Tema: Zagreb ne voli djecu

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Upravo čitam taj članak, htjela ga linkat ovdje. Smiješno stvarno.

Ma trebao bi Tomašević razmisliti. Bože, pa ipak žena ima veliku okućnicu.

Svašta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Htjela bih još pripomenuti da najveći postotak roditelja koji koriste ovu mjeru ima troje djece (potražit ću točan broj) iako se u medijima stalno pojavljuju obitelji sa 5 ili 7 djece.

79,4% korisnica ima troje djece
    Posljednje uređivanje od Mima : 09.11.2021. at 15:17

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    "...mi kad idemo u trgovinu, nemamo tete čuvalice."

Meni je moja dolazila za svaki izlazak u Konzum
    Ja sam imala muza. Srecom imala sam sposobnog i sirokih pogleda pa me je pustao samu u trgovinu u nabavu, dok je on cuvao djecu. I to posve sam. Jedno dijete frisko operirano na visestrukim terapijama, a drugo sestogodisnjak sa ADHDom. Da sam znala da je to opasno i nemoguce poduzela bih nesto.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nevezano za to je li tu mjeru trebalo ikada donijeti ili ne, kad je vec donesena i zatim ukinuta, zanimljivo je vidjeti kako maske padaju.
    Zanimljivo je to ozracje u drustvu po kojem je ostanak kod kuce s djecom manje vrijedan nego odlazak na posao, iako se u svijetu vec odavno promice teza da odrzavanje kuce i odgoj djece trebaju biti placeni jer je i to rad.
    Zanimljivo je da se na zenu koja zeli ostati doma i biti kucanica i domacica, gleda kao na manje vrijednu, lijenu i neradnicu.
    Zanimljivo je da se konstantno zahtijeva financiranje zenine odluke da prekine trudnocu (ili vise trudnoca), ali se neprimjerenim smatra financiranje zenine odluke da zadrzi trudnocu i ostane doma uz svoje dijete.
    Zanimljivo je mahanje utopijskim Gileadom, a nitko ne spominje npr seriju Maid koja prikazuje realne, zivotne situacije u kojima se majke svakodnevno nalaze.
    Opet kazem, moj komentar ne odnosi se na mjeru kao takvu, nego na odgovor drustva na tu mjeru. Sokirao me danas istup Dijane Anicic i potvrdio moja razmisljanja da smo kao drustvo postali bescutni prema zenama koje zele biti kucanice. Nadam se da ce me u skorijoj buducnosti demantirati gradska vlast koja ce uzurbano pripremiti vrtice za svu tu djecu koju sad treba zbrinuti, poslodavci koji ce biti puni razumijevanja kad se dijete razboli a roditelji nemaju baka servis, itd.
    Napomena u svrhu prevencije nepotrebnih komentara - nisam ni HDZ-ova ni Bandiceva glasacica, ne zivim u Zagrebu, nemam, niti sam ikada imala koristi od te mjere, niti znam ikoga tko jest, radim (nekada i 12 sati dnevno) i nisam iskljucivo kucanica.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sama mjera kao takva je bila diskutabilna i u nekim slučajevima zloupotrebljavana (naravno ne u svim).

Ta mjera je možda trebala ostati na snazi za samohrane majke/očeve s troje ili više djece. Takvim (većinom) majkama (uvijek se sjetim primjera naše žute minute) je zaista teško jer su su same, pa kad zaredaju bolovanja na poslu zbog djece u jaslicu i vrtiću, teško je uopće zadržati neki posao. Poslodavci baš i nemaju senzibiliteta na česta odsustva s posla. Mislim da se zadržao navedeni kriterij (uz npr. imovinski cenzus), Grad Zagreb ne bi ni osjetio taj trošak a nekima to život znači.

Isto sam pisala i prije godinu dana na temu ove mjere.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

rehab, sad vidim tvoj post kad sam svoj već napisala. Ovo s Maid si baš pogodila u sridu.
    I moj post se zapravo može lijepo nadovezati upravo na tematiku te serije, tu svakodnevnu borbu samohrane majke da nađe posao, ne može ga pronaći dok dijete nema jaslice/vrtić, a oni pak ne daju bez potvrde da je zaposlena i tako dalje ukrug....

Budimo iskreni i realni, svi smo svjesni da do svibnja neće biti nikakvih novih vrtića u Zg, a s problematikom gradske imovine i adaptacije iste sam upoznata kroz posao tako da je to mačku o rep ili narodski "kad na vrbi zasvrbi". Grad zapravo trenutno ne nudi nikakva rješenja tim roditeljima odgajateljima osim da se snalaze sami do svibnja kako znaju i umiju. Moraju do tad pronaći posao i mjesto u vrtiću usred godine kad su vrtići već popunjeni. Nimalo lagan posao u 2021.godini usred pandemije koja buja.

Ne kažem da mjeru nije trebalo ukinuti, ali mislim da su se mogli neki kriteriji poostrožiti i dio korisnika da zadrži postojeću uslugu jer imje prijekopotrebna (npr. samohrani s više male djece).
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.11.2021. at 15:32

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa ako ćemo baš o Maid, ona je sreću našla upravo u radu, a dok je bila doma s djetetom je pala u depresiju

ostatak posta od Rehab ne znam jel komentar generalne diskusije o temi u društvu ili komentar diskusije ovdje na forumu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Sama mjera kao takva je bila diskutabilna i u nekim slučajevima zloupotrebljavana (naravno ne u svim).

Ta mjera je možda trebala ostati na snazi za samohrane majke/očeve s troje ili više djece. Takvim (većinom) majkama (uvijek se sjetim primjera naše žute minute) je zaista teško jer su su same, pa kad zaredaju bolovanja na poslu zbog djece u jaslicu i vrtiću, teško je uopće zadržati neki posao. Poslodavci baš i nemaju senzibiliteta na česta odsustva s posla. Mislim da se zadržao navedeni kriterij (uz npr. imovinski cenzus), Grad Zagreb ne bi ni osjetio taj trošak a nekima to život znači.

Isto sam pisala i prije godinu dana na temu ove mjere.
    Samohrane majke i ocevi su majke i ocevi koji jedini brinu o djeci. Jer je drugi roditelj mrtav ili mu je oduzeta roditeljska skrb ili jednistavno nije naveden drugi roditelj.
    Razvedeni i rastavljeni roditelji nisu samohrani roditelji ( iako briga jednig od roditelja zna biti vrlo upitna).
    Sto bi znacilo da takvu mjeru trebaju imati i obitelji u kojima je drugi roditelj bolestan, pa se ne moze brinuti ni za djecu, a ni za sebe.
    Ali eto , takva mjera ne postoji u takvim situacijama.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    pa ako ćemo baš o Maid, ona je sreću našla upravo u radu, a dok je bila doma s djetetom je pala u depresiju

ostatak posta od Rehab ne znam jel komentar generalne diskusije o temi u društvu ili komentar diskusije ovdje na forumu
    Generalna diskusija o temi u drustvu, naglaseno par puta u komentaru.
    I da, uopce nisam primijetila da je junakinja price pala u depresiju dok je bila doma s djetetom a da je srecu nasla ribajuci onaj odvratni wc. Upravo suprotno.
    Posljednje uređivanje od rehab : 09.11.2021. at 15:33

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Serija Maid je odlična serija koja izvrsno prikazuje što društvo bi trebalo raditi za ženu s djetetom koja se nađe u teškoj situaciji.

Koliko god je ženi u seriji teško, ona u seriji - koja se događa u američkom društvu koje ne doživljavamo kao socijalno osjetljivo - ipak dobije sklonište, dobije stan za korištenje, pomoć oko pronalaženja (nekakvog, loše plaćenog doduše) posla, pomoć u hrani itd. Nevolje te mlade žene je jako teško gledati, ali ja nisam sigurna da bi u našem društvu žena u takvoj situaciji dobila svu tu pomoć (i tako brzo).

Dakle, ja mislim da stvarno nitko ne smatra da društvo, država i grad, ne trebaju pomogati socijalno ugroženim roditeljima na svaki mogući način.

Bandićeva mjera nije socijalna mjera. Ona ne uključuje nikakav socijalni cenzus. Tu mjeru je mogao koristiti svaki roditelj više od troje djece, bez obzira na svoj imovinski status.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sorry na tipfelerima u zadnjoj rečenici.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Samohrane majke i ocevi su majke i ocevi koji jedini brinu o djeci. Jer je drugi roditelj mrtav ili mu je oduzeta roditeljska skrb ili jednistavno nije naveden drugi roditelj.
    Razvedeni i rastavljeni roditelji nisu samohrani roditelji ( iako briga jednig od roditelja zna biti vrlo upitna).
    Sto bi znacilo da takvu mjeru trebaju imati i obitelji u kojima je drugi roditelj bolestan, pa se ne moze brinuti ni za djecu, a ni za sebe.
    Ali eto , takva mjera ne postoji u takvim situacijama.
    nije vrat nego je šija :/

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Bandićeva mjera nije socijalna mjera. Ona ne uključuje nikakav socijalni cenzus. Tu mjeru je mogao koristiti svaki roditelj više od troje djece, bez obzira na svoj imovinski status.
    I to je po mom mišljenju bila velika greška u ovoj mjeri ako joj je cilj bio povećanje nataliteta.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I to je po mom mišljenju bila velika greška u ovoj mjeri ako joj je cilj bio povećanje nataliteta.
    Ne kuzim.
    Socijalna mjera je pomoc ljudima koji imaju problema u pokrivanju troskova. Nije joj cilj potaknuti obitelji u losoj financiskoj situaciji da radaju jos djece koju ne mogu podizati i jos im pri tome ograniciti pravo na vrtic . Koji dokazano popravlja sansu za uspjeh u skoli i dalje u zivotu kod obitelji u losim socijalnim prilikama.

Ako je mjera pronatalitetna ( a to je bio cilj) tada na nji imaju pravo svi koji zbog nje se lakse odlucuju na jos djece.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.11.2021. at 15:39

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.11.2021. at 15:40

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Generalna diskusija o temi u drustvu, naglaseno par puta u komentaru.
    I da, uopce nisam primijetila da je junakinja price pala u depresiju dok je bila doma s djetetom a da je srecu nasla ribajuci onaj odvratni wc. Upravo suprotno.
    ajme kao da smo različitu seriju gledale

ono propadanje u kauč, to nije depresija? ona u bunaru, to nije depresija?

a lovu za faks je zaradila ribajući horderske kuće
    mislim, nikome se ne da čistiti prljavi wc, ali to je pošten rad, i ona je pošteno zaradila
    ne mislim da je bila nesretna zbog tog rada
    bila je nesretna kad joj je dečko oduzeo sredstvo rada - auto
    kada je ostala bez mobitela na koji su joj se mogli javiti klijenti
    odnosno, kad je izgubila svaku samostalnost
    mislim da je serija baš dobro pokazala kako čak i takvi poslovi, koji se obezvrjeđuju, imaju svoje dostojanstvo i nekome znače sve

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne trebaju "poticaji" dobrostojećoj obitelji za više djece jer si ih može bez problema "priuštiti" i bez poticaja.
    Meni to zvuci kao diskriminacija.
    Zasto ne treba dobrostojece poticati?
    Ili srednji sloj?
    Nego samo socijalu?
    Da socijala rađa , a ostali rade?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Novac koji je otišao na dobrostojeće obitelji (u okviru ove mjere) je mogao biti utrošen na ciljane obitelji koje bi se tako lakše odlučile na još djece il ina izgradnju novih vrtića. Jel sad jasnije?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Seriju sam dizivjela isto kao i betty.
    A inace, bas ta serija ilustrira apsurd mjere jer Alex uopce ne bi mogla koristiti tu mjeru jer ima samo jedno dijete.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

između socijale i dobrostojećih ima jako punoooo obitelji Lijepe naše.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Seriju sam dizivjela isto kao i betty.
    A inace, bas ta serija ilustrira apsurd mjere jer Alex uopce ne bi mogla koristiti tu mjeru jer ima samo jedno dijete.
    na koliko djece se ova mjera odnosila?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Sigurna sam da ima mama u Zagrebu koje ne žele da im djeca idu u jaslice i koje su najsretnije doma s njima. Vrtić je drugo.
    Ja sam ta.
    Uzela sam NEPLAĆENI dopust do treće djetetove godine i bila sam s njom doma.
    Za nula kuna!
    Odjavili su me i sa mirovinskog i sa zdravstvenog, a muževa Ina me NIJE htjela osigurati preko njega pa smo to plaćali. Od njegove plaće.
    I živjeli smo nas troje od njegove plaće. Ni kune nam nitko nije dao.
    Nije ni trebao.
    I mala nije išla u jaslice.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno ne znam kako bi moglo biti dobro baš djeci iz socijalno ugroženih, znači budimo iskreni vjerojatno i lošije obrazovanih obitelji onemogućiti upise u vrtić.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Novac koji je otišao na dobrostojeće obitelji (u okviru ove mjere) je mogao biti utrošen na ciljane obitelji koje bi se tako lakše odlučile na još djece il ina izgradnju novih vrtića. Jel sad jasnije?
    ali opet se vraćamo na to da se demografski podupiru samo socijalno ugrožene obitelji
    zašto je racionalno da se takve obitelji potiču na proširenje ako ni sada nemaju financijskih kapaciteta za brigu o djeci koju imaju?
    Možda želiš reći da je takvim obiteljima potrebna socijalna pomoć ili ekvivalent socijalne pomoći?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Protiv mjere sam bila i kad je uvedena i drago mi je sto je ukidaju.
    Prvenstveno jer mislim da je jako losa za zene a onda sve ostalo.
    Ne znam koja si zena koja se misli vratiti na posao moze priustiti da je nema 15 godina na trzistu rada.
    Osim ako misli u prijevremenu mirovinu nakon isteka mjere pa joj je bas dobro.

Evo procitala sam intervju ove gospodje i moram priznati da me je ulovio smijeh.
    Dan mi traje isto koliko i gospodji, a radim sve isto sto i ona, samo s puno vise stresa jer to radim kad dodjem s posla.
    Nemam ni vrt ni okucnicu, ni veliku ni malu, a nisam si mogla priustiti cak niti godinu dana porodiljnog s drugim djetetom.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mislim, nikome se ne da čistiti prljavi wc, ali to je pošten rad, i ona je pošteno zaradila
    mislim da je serija baš dobro pokazala kako čak i takvi poslovi, koji se obezvrjeđuju, imaju svoje dostojanstvo i nekome znače sve
    Nisam jos sve epizode odgledala, ali sam gledala epizode gdje misli na svoje dijete, prisjeca se lijepih trenutaka s djetetom i ostavlja ukljucen mobitel unatoc zabrani upravo zato da moze ostati u kontaktu s djetetom.
    Mozda se moj dojam i promijeni nakon sto odgledam sve epizode, ali govorim iz svog zivotnog iskustva. Imam prijateljice koje su iskljucivo kucanice i ne mislim da su one manje vrijedne od mene, niti da sam ja manje vrijedna od njih.
    Nekad je meni lakse i ljepse jer se izvucem iz pokucne trenerke, nasminkam, stavim parfem i idem "u svijet", a nekad mi je teze jer nakon neprospavane noci uz bolesno dijete moram ustati i ici raditi mentalno i fizicki zahtjevan posao, istodobno brinuci i misleci na svoje dijete koje me treba.
    Evo, mogu se osvrnuti i na tvoj upis na prethodnoj stranici - SAMO roditelj. Zar se roditeljstvo moze okarakterizirati kao "samo" ? Zar nije briga i ulaganje u djecu na sve moguce nacine najvrjednije moguce ulaganje koje nikada ne bi smjelo biti pod upitnikom?
    Vjerujem da si ti toga svjesna i da nisi to napisala iz zlih namjera, ali zelim reci da mi se ne svidja taj diskurs koji je, nazalost, postao prevladavajuci u drustvu.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Rehab, stvarno ne mislim da itko ovdje smatra da su kucanice manje vrijedne ili bilo sto slicno.
    Govori se o drustvenom ucinku mjere, a ne tko koliko vrijedi.

Iako postoji jedna reakcija od dijela zaposlenih mama, ukljucujuci i mene, na taj narativ da su se one posvetile iskljucivo djeci i daju im superiorniju brigu od nas ostalih.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam jos sve epizode odgledala, ali sam gledala epizode gdje misli na svoje dijete, prisjeca se lijepih trenutaka s djetetom i ostavlja ukljucen mobitel unatoc zabrani upravo zato da moze ostati u kontaktu s djetetom.
    Mozda se moj dojam i promijeni nakon sto odgledam sve epizode, ali govorim iz svog zivotnog iskustva. Imam prijateljice koje su iskljucivo kucanice i ne mislim da su one manje vrijedne od mene, niti da sam ja manje vrijedna od njih.
    Nekad je meni lakse i ljepse jer se izvucem iz pokucne trenerke, nasminkam, stavim parfem i idem "u svijet", a nekad mi je teze jer nakon neprospavane noci uz bolesno dijete moram ustati i ici raditi mentalno i fizicki zahtjevan posao, istodobno brinuci i misleci na svoje dijete koje me treba.
    Evo, mogu se osvrnuti i na tvoj upis na prethodnoj stranici - SAMO roditelj. Zar se roditeljstvo moze okarakterizirati kao "samo" ? Zar nije briga i ulaganje u djecu na sve moguce nacine najvrjednije moguce ulaganje koje nikada ne bi smjelo biti pod upitnikom?
    Vjerujem da si ti toga svjesna i da nisi to napisala iz zlih namjera, ali zelim reci da mi se ne svidja taj diskurs koji je, nazalost, postao prevladavajuci u drustvu.
    Pogledaj seriju do kraja. Problem je bio u tome da dijete nije imalo adekvatnu skrb jer ona nije imala adresu za dobar vrtic, niti novaca za stan bez vlage , a niti potporu obitelji. Nije njij bio problem raditi.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je recimo izuzetno bitno na svoju djecu prenijeti stav da je od zivotne vaznosti biti financijski neovisan i biti opremljen za razne zivotne situacije. Ulagati u sebe i svoje vjestine da te zivot bar po tom pitanju moze sto manje iznenaditi. Da se ne nadjes u situaciji da si s 50 godina bez novaca, posla, vjestina i iskustva. Meni je to horor.
    I nikad se ne bi usudila uzeti ovakvu ili slicnu mjeru.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Apsolutno stojim iza tog SAMO roditelja jer upravo to ono što je mjera tražila od korisnika, samo da budu roditelji troje djece
    nisu postavljeni nikakvi kriteriji roditeljstva, a svi znamo da ima roditelja koji se ne zaslužuju tako zvati
    ako se već javnim novcem plaća taj neprepoznati rad (što bavljenje djecom jeste), ako se roditeljstvo smatra zanimanjem, onda bi trebali postojati i standardi zanimanja, ako već ne postoje kvalifikacije

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pogledaj seriju do kraja. Problem je bio u tome da dijete nije imalo adekvatnu skrb jer ona nije imala adresu za dobar vrtic, niti novaca za stan bez vlage , a niti potporu obitelji. Nije njij bio problem raditi.
    Dapače, meni se cinilo da su joj jedini trenuci mira kad radi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Rehab, stvarno ne mislim da itko ovdje smatra da su kucanice manje vrijedne ili bilo sto slicno.
    Govori se o drustvenom ucinku mjere, a ne tko koliko vrijedi.

Iako postoji jedna reakcija od dijela zaposlenih mama, ukljucujuci i mene, na taj narativ da su se one posvetile iskljucivo djeci i daju im superiorniju brigu od nas ostalih.
    Jen, komentiram opceniti prevladavajuci stav koji sam primijetila ovih dana, ne forumasice.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Meni je recimo izuzetno bitno na svoju djecu prenijeti stav da je od zivotne vaznosti biti financijski neovisan i biti opremljen za razne zivotne situacije. Ulagati u sebe i svoje vjestine da te zivot bar po tom pitanju moze sto manje iznenaditi. Da se ne nadjes u situaciji da si s 50 godina bez novaca, posla, vjestina i iskustva. Meni je to horor.
    Odlicno, to si ti i tvoj stav je meni osobno super. Dozvolimo da ima zena koje promisljaju drugacije.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Apsolutno stojim iza tog SAMO roditelja jer upravo to ono što je mjera tražila od korisnika, samo da budu roditelji troje djece
    nisu postavljeni nikakvi kriteriji roditeljstva, a svi znamo da ima roditelja koji se ne zaslužuju tako zvati
    ako se već javnim novcem plaća taj neprepoznati rad (što bavljenje djecom jeste), ako se roditeljstvo smatra zanimanjem, onda bi trebali postojati i standardi zanimanja, ako već ne postoje kvalifikacije
    Na isti nacin mozemo promisljati i jednokratne mjere za novorodjencad, pa cak i besplatne udzbenike. Ono, isplati li se ulagati u obrazovanje djece koju ucenje ne zanima, njihove roditelje jos manje, i koji ce danas - sutra dane provoditi u kladionici i iz kladionice ici na rucak mami ?
    Mislim, svako zanimanje, svaki poticaj i mjeru mozemo rasclaniti do zadnje cestice.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Odlicno, to si ti i tvoj stav je meni osobno super. Dozvolimo da ima zena koje promisljaju drugacije.
    Ok, dopustam ja naravno da drugi imaju drugaciji stav, ali koliko je ovo bilo drustveno odrzivo?
    Znaci stvaramo li nove socijalne slucajeve/prijevremene umirovljenice u perspektivi od 15 godina, ili koji nam je plan za zaposljivost tih zena?

Ili se radi o zenama koji se ne namjerava vratiti na trziste rada jer si ti moze priustiti?
    Ako si vec to mogu priustiti, cemu sve to?

Mislim da su to pitanja o kojima se mora strateski i dugorocno razmisljati.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pa zar nisu rekli da do sedme godine djeteta se moze koristiti mjera?
    Posljednje uređivanje od Kosjenka : 09.11.2021. at 16:19

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Na isti nacin mozemo promisljati i jednokratne mjere za novorodjencad, pa cak i besplatne udzbenike. Ono, isplati li se ulagati u obrazovanje djece koju ucenje ne zanima, njihove roditelje jos manje, i koji ce danas - sutra dane provoditi u kladionici i iz kladionice ici na rucak mami ?
    Mislim, svako zanimanje, svaki poticaj i mjeru mozemo rasclaniti do zadnje cestice.
    nije mi usporedivo ulaganje u obrazovanje s ulaganjem u roditelje odgajatelje
    obrazovanje je osnovno ljudsko pravo
    a ako je roditelj odgojitelj zanimanje, trebali bi postojati standardi zanimanja, kao što za sva zanimanja postoje standardi, ili barem nekakav kurikulum koji prolazi osnovne stvari koje djeca u vrtićima rade
    jasno mi je da ti se to čini apsurdnim, jer svi misle da su kvalificirani biti roditelji, ali po meni je to jedini način da se napravi razlika između bacanja novca na žene da sjede doma i kvalificiranog roditeljstva

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali naknada se smanjuje na 1000 kuna od 5. mjeseca sljedeće godine.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo kao da sam ja pisala.

ali opet se vraćamo na to da se demografski podupiru samo socijalno ugrožene obitelji
    zašto je racionalno da se takve obitelji potiču na proširenje ako ni sada nemaju financijskih kapaciteta za brigu o djeci koju imaju?
    Možda želiš reći da je takvim obiteljima potrebna socijalna pomoć ili ekvivalent socijalne pomoći?
    Obiteljima koje nisu socijalno ugrožene neke druge mjere bi pomogle donošenju odlluke o rađanju još jednog ili dvoje djece i mislim da se vlada gradska i državna upravo na te mjere treba fokusirati i na tu jednu puno širu skupinu od socijalno ugroženih skupina.
    Jer ako su socijalno ugroženi u većini onda se ionako više ništa ne može napraviti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiram sa twittera Možemo:

korisnici će izlaziti iz mjere kad dijete navrši 7 g., onima čije dijete već ima 7 g. potpora prestaje 1.5.2022., a ostalima se naknada od 1.5. smanjuje na 1.000 kn, ali se omogućuje zaposlenje i pravo upisa djece u vrtić.

što je tu naglo?

I Beti, možeš li navesti gdje je grad najavio ukidanje besplatnih udžbenika? jer je jučer u Otvorenom to demantirano
    Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    A jesu.
    Ali valjda je drama sto ovi stari 12 godina ostaju doma sami nakon skole.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nije mi usporedivo ulaganje u obrazovanje s ulaganjem u roditelje odgajatelje
    obrazovanje je osnovno ljudsko pravo
    a ako je roditelj odgojitelj zanimanje, trebali bi postojati standardi zanimanja, kao što za sva zanimanja postoje standardi, ili barem nekakav kurikulum koji prolazi osnovne stvari koje djeca u vrtićima rade
    jasno mi je da ti se to čini apsurdnim, jer svi misle da su kvalificirani biti roditelji, ali po meni je to jedini način da se napravi razlika između bacanja novca na žene da sjede doma i kvalificiranog roditeljstva
    Zar nije vise puta naglasavano da je i pravo na roditeljstvo ljudsko pravo ?
    I, sto uopce znaci "zena koja sjedi doma" ? Poznaje li itko takvu ?
    Evo, ja sam vikendom doma, petkom ocistim generalno kucu da sebe zavaram da cu vikendom odmarati, pa sam cijelu subotu opet rastrgana izmedju razvozanja djece na kojekakve izvannastavne aktivnosti, spremanja dorucka, kuhanja rucka, ciscenja nakon svih tih objeda, kupanja djece, peglanja odjece, itd.
    Hocu reci da imam dojam da javnost gleda na kucanicu kao na zenu koja spava do 10, onda ustane, lijeno se protegne, pije kavu do podne, malo proseta vani s djecom, vrati se doma i zavali pred tv-om, pa tako do sutra.
    Sto se samog roditeljstva tice, postoje redovni odlasci kod pedijatra prilikom cijepljenja, kao i predskolska godina. Je li to dovoljno da se vidi da je dijete uredno, njegovano, poticano ili je potrebno jos vise ?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa eto rehab, ono sto ti radis vikendom i nakon posla one rastegnu kroz cijeli tjedan.

Ne kazem da se ne narade, ali vjerujem da se prosjecna zaposlena majka vise naradi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pa eto rehab, ono sto ti radis vikendom i nakon posla one rastegnu kroz cijeli tjedan.

Ne kazem da se ne narade, ali vjerujem da se prosjecna zaposlena majka vise naradi.
    Evo, ja vjerujem da se ova majka iz priloga koji je ovdje komentiran, sa svojih cetvero djece, od koji su dvoje blizanci i velikom okucnicom trenutno naradi vise nego ja koja imam vec relativno veliku djecu koja su sposobna odraditi dobar dio kucnih poslova i prilicno su samostalna u izvrsavanju svoje skolske zadace.
    Mozemo prokomentirati i dvije imaginarne zaposlene zene od kojih jedna cijeli dan tegli u skladistu a druga radi kao sluzbenica u opcini. Koja je od njih vise vrijedna, kad vec vrednujemo ovdje zene i ispitujemo koje se vise narade i umore ?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Serija je rađena po knjizi, koja je istinita priča autorice. Ublažena verzija, kako je ona rekla, jer zna da će joj dijete čitat knjigu.
    Posljednje uređivanje od annie84 : 09.11.2021. at 17:07

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    I super, neka budu s njima doma. Ali zašto bih im ja to trebala plaćati?

Evo još jednog iskustva obitelji koja ostaje bez mjere https://www.index.hr/vijesti/clanak/...jesti_ostalo_d

Sad neka mi neka mama koja radi i ima više od troje djece kaže- što od ovog ne radi i ona?
    Pa ovi baš rade budale od nas. Em ima pravo na 3 godine porodiljnog pa nije istina da djeca moraju u jaslice, a ovo o neimanju čuvalice je vrhunski bezobrazno, kao našu djecu čuvalice čuvaju dok idemo u dućan?

Nek je Tomašević zaposli??? Ova je fakat Bandić "ekipa", samo bi da im netko sve riješi. Piši CV, šalji okolo, hodaj po intervjuima - ko i mi ostali. Pa izračun temeljem naknade - a gdje je od muža plaća, tvrdi da radi a kao ne ostane im ništa. Plus svi znamo da na kraju godine traže povrat i dobiju još podosta tisuća kn.

Bogami svega ima...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo kao da sam ja pisala.

Obiteljima koje nisu socijalno ugrožene neke druge mjere bi pomogle donošenju odlluke o rađanju još jednog ili dvoje djece i mislim da se vlada gradska i državna upravo na te mjere treba fokusirati i na tu jednu puno širu skupinu od socijalno ugroženih skupina.
    Jer ako su socijalno ugroženi u većini onda se ionako više ništa ne može napraviti.
    Meni se cini da je ta mjera dominantno financijska sigurnost. Tj. dovoljno velika placa da se moze normalno zivjeti. Delimitirana naknada drugih sest mjeseci - puno je lakse ostat doma godinu dana s troje djece, ako je svih godinu dana cijela placa, jer se troskovi vezani uz prvo dvoje djece nisu smanjilo.

Al isto mi se cini da pomazu i ove dodatne mjere za tretje dijete, u smislu da pojednostavljuju situaciju, i ekstra novci od grada (ako za nista, onda za auto), i olaksan upis u zeljeno vrtic, i 3-godisnji porodiljni koji se moze i naknadno koristit. Ja jesam za te mjere/odluke/zakone.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa ko nije za te mjere kad bi bilo para?!
    ali para nema..

ah da ovo je filozofski kutak...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    pa ko nije za te mjere kad bi bilo para?!
    ali para nema..

ah da ovo je filozofski kutak...
    Kako nema? U nekim gradovima ima. A porodiljni je stvar drzave.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Kako nema? U nekim gradovima ima. A porodiljni je stvar drzave.
    Ma koji to grad ima novaca da placa zene da 15 godina budu doma?
    To ni Zagreb nije imao
    A prilicno sam uvjerena da ni London za tako nesto nema novaca

Inace, ja cesto znam strancima ispricati pricu o roditeljima odgojiteljima
    Nitko nikad nije cuo za tako nesto, a ako i jeste, sasvim sigurno se nije radilo o 15 godina. Uglavnom se zgrazaju.

Od hipotetskih mjera, meni bi se najvise svidjela mjera gdje se subvencioniraju troskovi veceg prostora koji je potreban
    Ali ne na nacin kako se kod nas radi, koji je doveo do divljanja cijena nekretnina. Radiko bi se o sasvim drugim stambenim politikama.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ta mjera je bila u planu na razini države sredinom 80-tih ali za puno veći broj djece

Stranica 5 od 25 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •