Page 73 of 80 FirstFirst ... 23637172737475 ... LastLast
Results 3,601 to 3,650 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #3601
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li ko kuhao ciobar vruću čokoladu? Stavila sam to danas kuhat i odma se primilo za dno, iste sekunde iako sam divljački mješala. To je neki prah kaj se brzo sedimentira na dno i fućkaš ga, pokušala sam posle sve slit u drugu veću posudu i još gore.
    Ne kužim kaj se tu ima kuhati... To zaliješ vrućim mlijekom i promiješaš. Unutra je vjerojatno škrobno brašno (ako je suditi po imenu proizvođača, hehehe). Vjerojatno je problem suđe - treba biti staklo ili keramika.

    Offt. Na to ja NIKADA ne bih potrošila ni lipu, a kamoli cent...

  2. #3602
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Tak je pisalo u uputama.

    A zakaj? Zbog škroba?
    Last edited by zutaminuta; 07.12.2023 at 14:27.

  3. #3603

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,765

    Default

    davno sam to kupila nekoliko puta
    misim da se kao puding pripremalo (dakle odvojiš malo tekućine i umiješaš prah; ostatak staviš na laganu vatru i onda kad se ugrije uliješ, i onda na još slabiju vatru miješaš i miješaš ... i meni se uvijek primalo za dno)

    toplu čkoladu probaj napraviti s vrhnjem za šlag i čokoladom za kuhanje
    jeftinija varijanta je napraviti rjeđi čokoladni puding i dok se kuha ubaciti koju kockicu čkolade za kuhanje da postane tamniji i malo dobije više na okusu - djeci, naravno, kažeš da je to vruća čokolada

  4. #3604
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Uvijek se zalijepi

  5. #3605
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ma treba to doma napraviti. Nije komplicirano, ali je vjerojatno skuplje od ove dr. Oetker varijante koju nisam probala. Dugo nisam radila (otkad mi je mlađi sin zavolio kavu, a stariji oduvijek ne smije nefermentirano mlijeko), ali ovako nekako ide:

    Uzeti obično mlijeko i vrhnje za kuhanje u omjeru 1:1 i unutra rastopiti čokoladu po želji.
    2 dl mlijeka i 2 dl vrhnja ugrijati na vatri ali ne smije zakipiti. U tome rastopiti 100-150 grama čokolade (može mliječna, može za kuhanje, može u prahu, može skršeni sveti Nikole - što god ima).

    Kerefeke: može se u smjesu dodati vanilin šećer, aroma ruma i cimet, a gore šlag.

  6. #3606
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.

  7. #3607
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.
    Tvoja djeca su razmažena.

    Moja isto, samo da se zna

  8. #3608
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Ne ne ja sam probala baš je bilo loše. Fakat ko da imam dve leve nekad.

  9. #3609
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?

  10. #3610
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?
    Skuhati u puno neposoljene vode.

    Zapravo, nije svejedno jesu li dimljene i sušene (takve ja ne bih kuhala) ili polusuhe (idealno za kuhanje u vodi, koja će preuzeti višak soli).

    Dimljene sušene slane ja koristim kao začin. Par kolutića u paradajz juhu ili bilo kakvo zimsko varivo (grah, leća, ričet, poriluk, kisela repa ili zelje... Sarma, sekeli) baš oplemeni okus, ali ne smiješ pretjerati s količinom

  11. #3611
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Polusuhe su. Onda ako radim grah s njima ne moram soliti.

  12. #3612

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Možeš ih otvoriti, izvaditi punjenje i obraditi kao da radiš neki ragu, bolonjeze i slično, prilagođavaš okus dok ti nije više preslano i pomiješaš s tjesteninom ili s palentom. Proguglaj si ragu od kobasica ili sausage ragu.

  13. #3613
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    A ona fora s krumpirom koji pokupi slabići?
    Last edited by jelena.O; 18.12.2023 at 18:31.

  14. #3614
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Gledam neku seriju pa kaže jello i guglam što je neki brend američki za žele, i onda odmah kak gugl nudi pitanja piše zašto sportaši jedu žele jer popravlja ozlijeđene zglobove jer ima kolagen i dobar je za kožu i ima proteine i aminokiseline. Sad kaj sam ja shvatila je da je kuhanje goveđe juhe od kosti praktički isto to i zdravo je, ali evo recimo kao dijete me jednom uhvatilo da isprobam napraviti žele doma jer opet, vidjela sam na tvu kak amerikanci žvaču voćni žele ko da je nezz što, i sad se evo pitam... jel to zdravo napravit od one želatine što ima u trg za želiranje krema? Da napravim djeci desert i vidim kakvo će bit i uvrstim to u jelovnik češće ako je zdravo.

    Također prihvaćam ideje kako turbo mršavog 7g-aka popunit a da nije baš nezdravo. Ne sjećam se možda sam već i pitala negdje.

  15. #3615
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Ajde ti napravi hladetinu!

  16. #3616
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Želatina je kolagen. Moje misljenje o kolagenu koji je popularan kao nesto posebno necu iznositi tu.
    Ako ne zelis zelatinu koristiti jer je zivotinjskog porijekla mozes raditi i s agar agarom koji je biljnog podrijetla.
    Da se ne shvati krivo nemam nista protiv zelatine. Vec konzumacije kolagena koji navodno se direkt ugradjuje u nase tijelo i nadomjesta nedostatak.
    Moje pitanje je uvijek kako prezivi taj kolagen pepsin i tripsin, a i pH zeluca?

  17. #3617
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    e da to i meni ranije nije imalo smisla ali još smatram goveđu juhu zdravom za djecu zbog masti, ali onda sam negdje na pol puta isključila mozak pa sam mislila da bi kolagen kao iz juhe bio dobar za kožu, a jedino da si ga namažem po licu msm ne ni onda, ...
    mislim da bih prije radila žele čisto iz fore jer se drmusa kad se protrese
    jelena, to su moji radili kad je kolinje nemam pojma na koju foru bih to radila u gradu sa sastojcima iz trg

  18. #3618
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

  19. #3619
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Ima dr.oetker i gotove i u prahu
    https://www.google.com/search?q=dr+o...obile&ie=UTF-8

    Znam kupiti u čašici. Mislim da da je 0,80 u Sparu.
    Last edited by Beti3; 01.01.2024 at 13:13.

  20. #3620
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Gdje ima artičoka?

  21. #3621
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    U Alžiru i Maroku.... Zezam se malo. Rastu i ha Hvaru, vidjela u prijateljevom vrtu.

    A sad ozbiljno: znala sam ih viđati u Intersparu u CC1 i u Kauflandu, ali nisam obraćala pažnju i nije bilo nedavno.

    Moj brat ih obožava, ali kupuje konzervirane u Eurospinu - mislim da je to ovo: https://images.openfoodfacts.org/ima..._it.17.400.jpg
    Stoje na istoj polici s maslinama i šparogama u staklenkama. Možda kod njih isto ima i svježih, nemam pojma. Isto ne škodi provjeriti onaj veliki crni Superkonzum (ex Mercator), kod njih je znalo biti super povrća i svježeg i konzerviranog.

  22. #3622
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo, ove imaju u ponudi u Konzumu: https://www.konzum.hr/web/products/p...zero-olio-300g

  23. #3623
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Hmmm trebala bi mi svježa, netko mi je rekao da je kuhana srčika fina s kruhom. Ništa, put Alžira, hahhah

  24. #3624
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Zna ih biti u Kauflandu i svježih, ali ne znam kad im je sezona. Vjerojatno ljeto i jesen. Sad nema.

  25. #3625
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Sezona im je proljece-ljeto, prije nego procvjetaju. Uzmi u obzir da kad kupis svjezu u supermarketu, bacis 60% latica jer su tvrde (mozes ih koristiti u rizotu, temeljcu ili ih skuhati pa sisati).
    Ako nadjes grillane u staklenci, one su dostojna zamjena kuhanima kad im nije sezona.

  26. #3626
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Hmmm trebala bi mi svježa, netko mi je rekao da je kuhana srčika fina s kruhom. Ništa, put Alžira, hahhah
    sezona artičoka ti je kad je i sezona boba,graška i šparoga, dakle travanj- rani svibanj. Vjerojatno tad možeš naći domaće na Dolcu, bude ih i u Lidlu iz uvoza.
    al srčika ti je jako mali dio u odnosu na cijelu artičoku, pa to ispadne skup hobi. Ne znam uopće kakav okus imaju same kuhane artičoke, ja ih uvijek punim smjesom češnjak, sol, peršin i maslinovo ulje, i kuham s bobom i graškom i puno maslinovog. Onda 10 minuta stružeš meso sa jednog po jednog listića, da napokon dođeš do srčike.

    Peterlin, ne rastu samo na Hvaru, znam pouzdano da mogu uspjet i kod Imotskog, vjerojatno zahvaljujući klimatskim promjenama mi smo imali u Splitu dva grma, ali se nismo usrećili jer nikad nije istovremeno bilo dovoljno pupoljaka za cijeli ručak. Ubereš dvije, i onda moraš ić kupit još 8.

  27. #3627
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Ma rastu posvuda
    Moji ih sade u kontinentalnom dijelu Hr.
    Nikad mi ne bi palo na pamet ih saditi u Belgiji dok ih nisam vidjela 20 na parkiralistu bio ducana.. Nadam se da ih ne prodaju

  28. #3628
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Koliko keksi koji imaju jaje, maslac, orahe, pečeni na 200 C 13 min mogu stajati spremljeni u metalnoj posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi, a da ostanu - jestivi?

  29. #3629
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Medenjaci i do 6 mjeseci. Njih čuvam u limenim kutijama. Jednom smo ih zaboravili do početka ljeta i fakat su bili dobri. S drugim vrstama nemam iskustva, ne prežive toliko dugo.

  30. #3630
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,658

    Default

    Artičoke njamaaa obozavaaam..nedavno jela grillane u Sevilji, s nekim prefinim umakom na bazi češnjaka...obožavam ih!

    Rastu i na Pasmanu i Ugljanu,ma ima ih posvuda.

  31. #3631

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,997

    Default

    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!

  32. #3632
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,658

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY View Post
    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!
    Obožavam tu voćarnu, uvijek svježe voće i povrće!

  33. #3633

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,997

    Default

    I sve prekrasno složeno. Malo je ostalo takvih kvartovskih voćarni.

  34. #3634
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY View Post
    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!
    To je ona fensi šmensi kaj navodno avijonski dopremaju plodove? Ima li ananasa?

  35. #3635
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Je li ok peć krafne u srednje plitkoj odnosno srednje dubokoj tavi? Ima dva lonca koja su široka pa mi se ne kupuje tri litre ulja da to nečem sliči.

  36. #3636
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ma daaa samo vise ulja

  37. #3637
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li ok peć krafne u srednje plitkoj odnosno srednje dubokoj tavi? Ima dva lonca koja su široka pa mi se ne kupuje tri litre ulja da to nečem sliči.
    Da. Vidi sliku ovdje: https://www.kuhaona.com/2015/02/krafne/

    Inače, napraviti krafne je tricky business jer treba voditi računa o puuuuno stvari. Ti znaš kako se rade tijesta s germom, pa tu nema dileme (sastojci iste temperature, tijesto ne premekano ali pogotovo ne pretvrdo itd, sve znaš). Kad je riječ o ulju - ja Zvijezdino za ovo nikad ne koristim jer mi se ne sviđa miris. Preferiram Tena ulje. U tavici/posudi ulje mora biti optimalno duboko i optimalno ugrijano. Provjeriš tako da pikneš čačkalicu u ulje dok se grije - ako idu mjehurići, onda je ok. Ako je prehladno, krafne povuku previše ulja. Ako je prevruće, zagore izvana i ne prže se lijepo jednolično. Kad su gotove, ja ih stavljam na kuhinjski ručnik koji izvuče višak ulja.

    Nisam ih doma radila već godinama, jer moji nekako radije jedu fritule i langošice. Možda budem ako uhvatim komad neometanog vremena koji je nužan da ovo dobro uspije. Dobru zabavu!
    Last edited by Peterlin; 29.01.2024 at 09:09.

  38. #3638
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    je li pravila koja tres leches?
    biskvit ispao savrsen, tri mlijeka pomijesana i prelivena
    bila je nedjelja pa nisma imala kupiti vec sam napravila kondenzirano - kuhala mlijeko tri sata dok se nije reduciralo na manje od pola
    karamel super uspio, prelila
    proveo noc u frizideru, degustacija i razocaranje
    meni je to bas ko biskvit jako namocen mlijekom, nema neki posebno lijep okus ni punocu

  39. #3639

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,765

    Default

    ja sam jednom napravila, nakon što sam pročitala sve moguće hvalospjeve ...
    uglavnom, nimalo mi se ne dopada, a ni mojima ... stajao je 3 dana u hladnjaku i onda sam bacila ...

  40. #3640
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    ja sam isto cula hvalospjeve, ali ga nikad nigdje nisam probala - tako da ne znam staviti ovaj moj u usporedbu
    uglavnom, sve je uspilo bas kako triba, a rezultat meh
    hvala ti na iskustvu, sad mi je mrvu lakse

  41. #3641
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku

  42. #3642
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Ma uopće više ne uzimam ulja biljna jer mi smrde, sad ne znam na čemu krafne onda. Ali dobro za jednu priliku samo da pokažem djeci. Do sad sam zvjezdino jer je kao naše, al smrad ubi. Ne sjećam se da je prije tako, nešto su mijenjali. Mast svinjska??

  43. #3643
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku
    hvala
    morat cu ga negdi probat

  44. #3644
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ma uopće više ne uzimam ulja biljna jer mi smrde, sad ne znam na čemu krafne onda. Ali dobro za jednu priliku samo da pokažem djeci. Do sad sam zvjezdino jer je kao naše, al smrad ubi. Ne sjećam se da je prije tako, nešto su mijenjali. Mast svinjska??
    Slažem se za Zvijezdu. Vjerojatno ulje nije dovoljno rafinirano ili su loši sastojci. Nije uvijek tako, ali je često. Svako toliko kupim njihovo da provjerim, dobro je za salate, ali ne i za termičku obradu.

    Dobro mi se pokazalo ulje Tena, Čepin https://uljara.hr/proizvodi/tena, isto je naše.

    Svinjska mast - može, ali treba puno, isto kao i ulje. Bolja mi je mast za prženje mesa i jaja.

  45. #3645

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,135

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku
    Tako i ja. Samo sam ga jela, a drugi su radili. Meni je bio jako fin. Nikako ne bih povrukla paralelu sa biskvitom u mlijeku.
    Sama nisam nikada radila.

  46. #3646
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,833

    Default

    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?

  47. #3647
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?
    Kod mene u špajzi

    A sad ozbiljno, nama su Podravkini fini ako nema domaćih, ali kvaliteta ovisi o sirovini. Ako su dehidrirani u trenutku kiseljenja ili ako nije bilo dovoljno vlage dok su sazrijevali, ne mogu biti hrskavi.

  48. #3648
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?
    Mali su obicno hrskavi.

  49. #3649
    Vrci's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    6,723

    Default

    Uvijek uzimam one na kojima piše delikates i uvijek su hrskavi

  50. #3650
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,658

    Default

    Quote Originally Posted by Vrci View Post
    Uvijek uzimam one na kojima piše delikates i uvijek su hrskavi
    Tako je ti delikates su top!

Page 73 of 80 FirstFirst ... 23637172737475 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •