Tanja, mislim da nalaz treba pokazati i to odmah kod testiranja za upis u školi. Razlog tome je što darovito dijete ima pravo na poseban pristup i dodatni rad. Hoće li se to ostvariti ili ne, drugo je pitanje (u većini škola se "posebni pristup" svodi na jedan sad dodatne nastave iz pojedinog predmeta, uglavnom se radi o više istog, ne o nečem drugačijem.) Međutim, ako ti ne podastreš nalaz, sigurno ćeš bilo kakvu mogućnost drugačijeg rada s njim usporiti. Nalaz treba dati stručnom timu škole, ne učiteljicama. Tu sam ja pogriješila zbog neupućenosti - nestručne osobe ne znaju čitati nalaze i onda ih tumače ovako i onako. Bolje je o svemu razgovarati sa stručnim osobljem i nastojati ishoditi nešto za dobrobit svoga djeteta, pa makar to bilo i samo malo razumijevanja.

Za boravak, odluči sama. Psiholozi kažu da je za djecu bolje da ne idu na boravak, no mislim da pritom zaboravljaju na jedan novi fenomen u životu djece. Naime, naša djeca vrlo često ne idu u školu u kvartu i boravak im predstavlja jedino vrijeme svakodnevne igre s drugom djecom. To bi moglo biti posebno važno za dijete koje se teško socijalizira.