Nemaš frke. Ja sam inseminacije radila...pred 9 godina pa se ne sjećam dobro (smajlić starac s bradom i štapom). Pitaj dr.-a što preporuča. NAJNOVIJA stremljenja, tipa u Mariboru, koji je meni Bog i batina, je da niti nakon embriotransfera, ako je zamrznuti embrij, nema utrogestana jer postoje neki članci da je progesteron u obliku utrogestana potreban samo ako dolazi do punkcije folikula, a da je progestoronska insuficijencija i taj defekt lutealne faze u biti rijetkost... Ali, pitaj svog dr-a.
E, da. Preko utrogestana mnogo žena ne procuri pa kako ćeš znati jesi li trudna ili ne.. kad trebaš radit test.. da se bezveze ne kljukaš terapijom jer ti može nabildat endometrij i cementiravat ga pa menga može bit ful bolna, dok se to sve nadebljalo ne oljušti...
Dogovori hodogram s doktorom, najbolje ti je tako, svaka klinika ima svoj neki red vožnje i način, a vidim da je taj tvoj OK, čim te vodi prema IVF-u, to je ispravno za tebe, reče ti ja laik.
Da, upravo zato! Ako dođe do iznenađenja - super. Vjerujem da je to tebi u glavi teže prelomit s obzirom da je sekundarni sterelitet. Puno nas IVF-mama isto zabrije da će sad druga trtudnoća piece of cake i to prirodno, to ostaje kao ultimate fantasy... nekima se i ostvari. Ajde, samo hrabro i veselo i uz dozu humora
!
ma gle..nasa malicka je nastala uz klomice..bez utrica u drugom dijelu..itd..cak ovaj MPO gyn kaze da ta trudnoca nema veze s klomicima, da bi se i bez njih desila.
druga trudnoca je nastala 6mj nakon poroda, a dojila sam svako dva sata dan i noc...dakle spontano.
naravno da mi treba vremena i prihvatiti da treca nece doci samo tako..razmes?ajme bas sam neka zbunjena..ne mogu se vise ni na posao koncentrirati..
prije pola godine sam imala tri clomifenska ciklusa s utricima. tada sam radila test najranije na 13DPO..ponovila ga na 14DPO i tek tada se rjesavala utrica. menge nisu bile bolne...ma uopce nemam vise PMS i menstruacijskih problema...
meni je progesteron bez utrica bas ful nizak..cak i 3.5..tako nekako...
a ona progesteron vrijednost 17-oh progesteron je ok.. ne znam..
Sve kužim. Dogovori onda s dr. utriće, ne mogu ti štetit, znam da te ja možda zbunjuje, ja tako često ljude ispreskačem i koji put sam ja tako imala dojam da neko mene, neke bi poslušala, neke ne, to ti je sve, of kors, bez obaveza - ti pitaš, ja ili neko drugi odgovaramo, bez pravdanja itd. Sretno!
Posljednje uređivanje od ina33 : 06.10.2010. at 16:22
ma ja ti progesteron trebam kao zedan vode :D
to znam na osnovu hormonskih analiza s ili bez dodatnim uzimanjem progesterona..ali isto tako zbog endometrioze mi ne bude stetilo...ona bas ne voli gestagene
eh da, u info flyeru stoji da abstinacija treba biti tri dana..kod nas ce biti dva...jer da se nismo keksali bi spermici bili stariji od deset dana..ili tako nekako. pa smo se odlucili na ovu prvu soluciju.
lh trakica jos nije pozitivna..tek se crtica nazire. pretpostavljam da bi sutra bila ful pozitivna i da ce O u subotu..dakle 10.dc
eh da..jos nesto da pitam. ovdje mi daju istovremeno stopericu i prave inseminaciju...kako je u hr?
radila sam dvije inseminacije,prvo sam dobila štopericu i 36 h nakon toga je rađen AIH...
A što se tiče utrića...meni je progesteron 21.dc 0,69, i nakon inseminacije sam koristila utriće 3x2.
da,vjerojatno im je to cilj...
a kod nas još preporučuju kućnu radinost nakon aih-a..
Imam pitanje:
men. mi kasni 1 dan, ali sam uvjerena da nije zbog uspiješne inseminacije nego zbog utrića (vaginalno) jer me prsa manje bole baš kao i svaki ciklus pred menstruaciju. Dr. mi nije ništa rekao osim da se javim ako dobijem men. i ako ne dobijem. Da li se može procuriti preko utrića ili da još čekam par dana i koristim ih? Osjećam da nisam trudna i htjela bih prestati s utrogestanima.
Ocudite, pa kad su ti rekli da napraviš test ili/i betu? S negativnim nalazima terapija s utrićima se prekida, a s pozitivnim se nastavlja...
A nije mi rekao...
napraviću ja ujutro test.
Zaboravila sam napisati da većina procuri 2-3 dana nakon prestanka s utrićima, neko procuri i pod utrićima.
niti meni nikad nisu rekli da napravim test niti betu...uvijek bi čekala da procurim, nisam ni razmišljala da zbog utrića možda ne mogu procurit...eee koliko malo neki doktori pričaju...još jednomRODI!!!
Ma, vjerojatno bi ti kad tad došla menga i preko utrića, ne mogu sad to oni valjda cementiravat vječno, pojavilo bi se roskasto... Ali, čemu mučenje? Ako ništa - napravit test, jednostavnije je i jeftinije, ako se plaća privatno.
Meni su kad sam isla na AIH u Vinogradsku rekli za 2 tjedna izvadit betu ako je pozitivna nastavit s utricima,ako je negativna prekinut i u slucaju prijevremenog krvarenja unutar tih 2 tjedna prekinut utrice. Ocudite izvadi betu pa ces bit sigurna.Saljem vibrice da uspije
Pozdrav cure....prvo da vam pozelim da vam inseminacije uspiju a drugo da vas pitam:
Naimeu ponedljak sam bila u Mariboru( jer nemam povjerenja u nase doktore i BiH) i poceli smo sa stimulacijom.Dobila sam Gonal F od 75 jer na klomifen nisam reagovala.Uglavnom treba da ga dajem sedam dana,pa onda na UZV.Nakon toga(u sledeci ponedeljak ponovo MAribor) pa ce vidjeti od razvoja situacije dali idem na inseminaciju ili ne.Dali je neko imao slicnu terapiju????
Ja PCOS-na klomifen ne reagujem,sekundarna amenoreja,povisen secer
MM-sve 5
Mislim da moras se obratit u potpomognuta u Sloveniji tamo curke znaju kako ide protokol
MM i ja bi izgleda trebali na inseminaciju...po njima loši/nekvalitetni spermiji oplode jajnu stanicu i zato dolazi do spontanih...
zanima me jel rade inseminaciju u poliklinici Vrčića (Hilarus) ili on šalje u Petrovu? ako je netko išao u polikliniku IVF bila bih zahvalna na komentaru.
hvala na odgovoru![]()
MM i ja bi izgleda trebali na inseminaciju...po njima loši/nekvalitetni spermiji oplode jajnu stanicu i zato dolazi do spontanih...
zanima me jel rade inseminaciju u poliklinici Vrčića (Hilarus) ili on šalje u Petrovu? ako je netko išao u polikliniku IVF bila bih zahvalna na komentaru.
hvala na odgovoru
Pozdrav svima i Barbarellaa,
Mi imamo isti problem, MM ima loš nalaz(od 4-9miliona po mililitru). Do sada smo imali jednu pravu trudnoću i jednu biokemijsku. Teško za podnjeti. Bila sam na VV ali sada je malo "čudno" tamo. Nema dr.L. Pitam se gdje da idemo? Dr. na Vuku Vrhovcu uopće ne želi čuti za inseminaciju!??? Predlaže da i dalje pokušavamo sami????Sada radim pretrage, jer za prirodno nisam raspoložena. O IVF dr. ni za ćuti????Prije trudnoće prve predlagao isključivo IVF???? Totalno sam u zbunjoli. Javite ako nešto znate. Molim za savjet.
MM nije radio spermogram i po Petrovoj bolnici (dr Trutin) mi bi trebali samo napraviti kariogram i onda ako bude okej ić na inseminaciju...mislim tu žene vade hormone štitnjače, muški spermiograme i što sve ne a ja bih trebala po Petrovoj opet ić na blef - zatrudnim - okej - spontani - a pokušat ćemo ponovno...
Ne znam kakva vam je situacija ali ja bih na vašem mjestu išla u polikliniku IVF (Šimunić) jer je ipak on stručnjak.
Baš mu i na stranici piše da se bave ponavljanim pobačajima i da rade i imunološke pretrage.
Mi smo odlučili ići kod njega jer želim napraviti sve pretrage a onda na inseminaciju ili na IVF.
cure, sto se imunoloskih pretraga i dr-a koji pridaju paznju imunologiji tice, mislim da bi vam svatko tko je imalo duze u ovoj prici i tko se raspitao svakako preporucio dr. Radoncica iz poliklinike Vili.
sretno!
sad ću ga malo proguglat)mm je već lud hehe...čujemo za nekog ginekologa pa ga ja guglam par dana onda kad se taman odlučim onda nam netko kaže - a zašto ne bi išli kod...? i onda opet ispočetka hehe
imam pitanjce curke..
danas oko 10.30 mi je radjen ultrazvuk i folikel je na 11dc vec 20mm!!!
hormoni:
LH 15
Progesteron 0.9
E2 241
dakle u normi.
veceras sam radila LH test koji reagira na 10 UI i 20UI. obadva su negativna. dakle peak je danas vec bio.
eh sad, AIH bi trebala raditi sutra oko 10.00 i sad se bojim da ne fulam ovulaciju. ako je danas O (folikel je bio onako nepravilan, moze biti da vec pocinje pucati),ona vjerovatno stanica nece prezivjeti do sutra.
sto biste napravile, da se poseksamo (spermio je normalan) za svaki slucaj..jednostavno mi je panika da fulamo jajnu stanicu...
ili?
hvala![]()
Za polikliniku IVF sam čula i bili smo tamo na pregledu(samo spermiogram) moja ginekologica ni je rekla da IVF rade potpomognutu oplodnju ali da im nije baš uspješnost jača strana.
Evo meni se polako bliži moj prvi AIH pa imam pitanjeOd jučer sam na Femari 2 dnevno, doktor mi je rekao da dođem u pon. s uputnicom za AIH. Znači u pon. bude mi prva folikulometrija? Inače imam dosta visoki testosteron, da li je koja od vas imala taj slučaj?
Cure, idem na svoj prvi AIH uskoro. Obavila sam potrebne pretrage potrebne za to plus hsg (prohodni jajovodi). Moj mm - teratozoospermia. Dobila sam protokol, iako ću morati pitati doktora da mi pojasni. Ide ovako: 3-7 dc Klomifen, pa dva dana pauza, 11-12 (po dvije ampule Gonala) i 12 dc uzv. Jel to malo prekasno? i zašto pauza ova između? I da li je to "blaži protokol" ili kakav.
Evo mene s 1. AIH-a zanima me da li je bolje Utrogestane uzimati vaginalno ili mogu popiti?
Moji i nalazi m su svi OK, danas sam bila na kontroli (7 dan nakon pocetka krvarenja u 3. biohemijskoj koja zavrsi tuzno kao i prve dvije), znaci sve moguce sto se treba raditi (kariotip, cross match, hormoni, spermiogram, trombofilije, antitijela raznorazna, imulogija kompletna, cak su trazili i test na hepatitis C npr, zausnjake, toxoplazmu, brucelu i sve sto im je palo na pamet) je OK. TSH mi je 3, no dr kaze da to nije visoko, u granicama je i ne bi trebalo predstavljati problem... + da bi jedino trebalo raditi morfologiju spermatozoida, no posto cemo u februaru (kao treba proci 2 mjeseca poslije biohemijske, da uterus "odmori") raditi inseminaciju, kako bih izbjegla ovu torturu sa biohemijskim, onda ce ujedno imati kompletan uvid i u morfologiju spermatozoida i tom prilikom izabrati najbolje...
Kao pripremu mi je rekla da pijem bebi aspirin (zbog poboljsanja mikrocirkulacije), folan i jedem sto vise ananasa jer on u sebi ima neki sastojak koji je povoljan za uterus (ne mogu se sjetiti sta konkretno, no preporucuje ga u sto vecim kolicinama).
Taj ciklus u kojem cemo raditi inseminaciju (ako u januaru ne dodje spontano do trudnoce) ce me malo stimulisati klomifenom, pregnila da folikuli puknu i inseminacija... i to je njihova preporuka...
Ima li iko komentar na ovo/slicna iskustva sa inseminacijom, spontanu USPJESNU trudnocu poslije 3. biohemijske...molim za savjet!
Hvala svima unaprijed!
ima li neka čekalica bete a da je bila na inseminaciji?
da malo usporedimo iskustva/simptome i budemo si podrška![]()
Evo Jesen82 ja sam bila na inseminaciji 17.11. i čekamo betu 1.12.
Kad si ti imala inseminaciju?
Ja sam zasad ok, prsa su mi osjetljiva ali ja to sve pripisujem utrogestanima...
Meni je moj MPO dr. rekao da radim betu 1.12., a moja soc. gin. da je najbolje raditi tri tjedna nakon inseminacije, pa sad ti znaj
Ali ja budem ipak 1.12.
Želim ti PUNO sreće i da to nije PMS![]()
Ja sam malo skeptična jer imam malo povišeni testosteron, imala sam stimulaciju s Femarom pa ne znam kolko to pomaže u tome.... A sad budemo vidli. Imala sam dva folikula.
Cure moje i ja sam na sto muka. Budući da nemam redovite cikluse dr mi dao da pijem duphastone 8 dana. Prekosutra bi trebala dobiti, pa onda na 3 dan ciklusa mi rekao da pijem klomifen po 3 tablete 5 dana. Na prvi dan ciklusa moram nazvati u Rijeku za folikulometriju. Zanima me da li ste imale takav ''tretman'', šta su vam preporučili, koliko ste folikulometrija radile, nakon koliko su vam radili inseminaciju.
Klomifen 3-5 (ili7) dc ti je normalna stimulacija kod AIH-a. Meni je tako bilo sva 3 puta. Zoveš ih 1 dc da te naruče na folikulometriju, najvjerojatnije 6dc u tvom slučaju, a koliko će ih bit i u kojem razmaku ovisi o tvojoj reakciji i rastu folikulića. Kad folikuli budu dovoljno veliki (to dr procijeni) onda ćeš dobit tzv "štopericu" - injekciju ßhcg-a i u roku od 36 sati će ti bit obavljena inseminacija.
Teško je ovako napamet govorit kad i koliko jer ti to sve ovisi o tvom organizmu, ali ne brini dr će ti sve reć na vrijeme. Sretno![]()
Imam jedno pitanje, pa ako mi itko bar malo nešto reći (pošto imate više iskustva-a možda i ne). Idem na prvi AIH i sad..prvi UZV biti će 12dc (a to je petak). Doktor kaže da će mi tad dati štopericu pa u roku od 36h će biti inseminacija. A to pada za vikend, a vikendom ne rade (uvjerena sam). Da li se to nekako može kontrolirati do ponedjeljka? Jednostavno ne bih htjela promašiti. Odnosno, koji dan ciklusa obično bude inseminacija? Uhhh, sto pitanja u glavi.
Meni je 1.UZV radio 9DC i nije očekivao tako ranu ovulaciju jer je već 11DC na UZV-u vidio da folikul samo što nije prsnuo, pa mi štoperica nije ni trebala. 12Dc je bila inseminacija i bilo me je strah da je ovulacija bila dan prije (LH traka je večer prije pokazala +) Inače rade ti oni vikendom. Oko toga se ne brini.
Jesen82, idem kod privatnika (ne znam da li smijem reći kod kojeg). Uglavnom, neizmjerno ti hvala što si rekla da bi i privatnici trebali raditi vikendom. To bi bilo i u redu
, jer kako inače namjestiti ciklus! Hvala ti puno, lakše mi je od nekog čuti mišljenje. Javit ću kako je prošlo. S obzirom da mi je to prvi AIH, nemam velika očekivanja....
Hvala vam još jednom. Sad sam sigurna da će sve sjesti na svoje mjesto, pa kakav god ishod bio.
CRANKY puno ti hvala na informacijama, javim se kad budem saznala nešto više s njihove strane.