Stranica 14 od 69 PrviPrvi ... 412131415162464 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 3421

Tema: Homeschooling?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

apri, ja vjerujem da je osnovno školstvo (a to sam napisala veći) napravljeno obaveznim, baš zato što se tako može jedan aspekt djetetova života držati pod kontrolom.
    ako imaju sto kila i bolesni su od debljine sa 12 godina (karikiram) i pedijatar nije obavio svoj posao!!!! kako treba-onda je djelomično zakazao (i) sustav.
    mogu vjerovati u dobronamjernost većine roditelja, al smjer namjera i način realizacije-me i dalje muči.

Mi ovdje pričamo o svojoj djeci-za koju želimo daleko više od onoga što sustav pruža. Bez razmišljanja o tome da ogroman broj djece u kojekakvim aspektima-sustav "spašava".

Od vrtićkog logopeda i psihologa-a da ne pričam dalje.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    draga roza, žao mi je što se ljutiš na svaku, ali homebox nije alternativni izolirani sustav-to je sustav spojen na mrežu
    izvor vode možeš imati
    a izolirani energetski sustav za pogoniti farmu i kuću sa fotonaponskim ćelijama nebi isplatila za 2 života.
    Ne ljutim se, branim svoj stav, to što ja to radim na malo aktivistički način je reakcija.
    Moja farma ne treba struju, imamo plug konja i motiku. Ja sam puuuuno više HC nego što ti misliš. Ali istina, kupovat ću što i koliko mi paše - tipa internet. Ali to opet nema veze sa sistemom, nitko me ne tjera da uzmem internet, to je moja odluka.

Što se tiće korištenja sistema, ja doktora već odavno plačam i za sebe i za svoje djete i za svog supruga. Prodavat neću, trampit ću! Uostalom ako ja prodam frendici 5 litara mljeka, to nema veze sa državom. A to s putovnicom, to mi je nametnuto. Što se mene tiće i osobne iskaznice su kršenje ljudskih prava, a vama su apsolutno normalne pa bolje da u to sve skupa ne ulazimo...inaće, ja ne primam porodiljni već 4 mjeseca a dečko ima tek 10.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    cubana nemojmo se sad još zgražati i nad necjepljenjem jer to je tek plod totalne neinformiranosti a mogle bi potaknut nekoga da otvori još jednu "zanimljivu" temu.
    Ma briga me za cijepljenje-necijepljenje, jedino primjećujem da sam do sada mislila da ti je nekakav cilj povratak prirodi, bijeg od asfalta i Konzuma , a sad mi se sve više čini da je tu prisutna i neka "Big Brother" paranoja (to i sama navodiš) i to u svim sferama današnjeg društva, civilizacije, a to mi je malo...

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i, da se mene pita, ja bih nekima svakako dopustila HS.
    ali gdje i kako povući granicu?
    Potpis pod ovo.

I, da se mene pita , organizirala bih za roditelje koji zele homeschooling ispit, odnosno da dokazu da znaju cijelo gradivo koje inace djeca u OS moraju proci, i onda - ako si prosao, kvalificiran si isto to znanje prenijeti vlastitom djetetu. Ako nisi - dijete ide u skolu.
    Zvuci jednostavno, ali bi se u praksi sigurno zakompliciralo.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Potpis pod ovo.

I, da se mene pita , organizirala bih za roditelje koji zele homeschooling ispit, odnosno da dokazu da znaju cijelo gradivo koje inace djeca u OS moraju proci, i onda - ako si prosao, kvalificiran si isto to znanje prenijeti vlastitom djetetu. Ako nisi - dijete ide u skolu.
    Zvuci jednostavno, ali bi se u praksi sigurno zakompliciralo.
    i ne samo da znaju gradivo
    nego da to rade uistinu za dobrobit djeteta kojem će bit moguće uključenje u redovno školovanje bilo kada, ako to samo poželi

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Trebaju svakako, ali da se "njih" pita ti zakoni i pravila bi masovno kršili ljudska prava, gle samo zakon o potpomognutoj, natežu se žene već godinama pa ništa, daju na kapaljku, a da se ne bore ne bi dali ništa. Ja se želim boriti protiv zakona za koji smatram da je loš. A jedan katolik sigurno misli da je zakon o potpomognutoj loš i da ga treba ukinuti - ja povlačim paralelu između njih i protivnika HS-a. Država ne postoji radi države, nego radi ljudi.
    bas fino, a zasto bi totalitaristicki sustav placao tih par postupaka potpomognute? zasto bi placao neciju obiteljsku stvar? sta drzavu ima biti briga jel neki par plodan ili ne? sta se to nju tice? da se razumijemo, ja mislim da treba i slazem se s rodama skroz, ali ti si tu u teskoj kontradikciji.

a paralela ne da ti ne stoji, nego nema veze s vezom. prvo sto ovdje nema niti jedne osobe koja se apsolutno protivi HS-u (barem ne dok rode ne objave clanak o tome ). cak niti ja nego cijela rasprava ide u smjeru kako to regulirati da ne bude zlouporabe. zbog ljudi, zbog djece, ne zbog drzave. nemoj mi reci da su svi ljudi divni, svi roditelji savrseni i nitko ziv ne bi tako nesto zloupotrijebio. i ono sto je takoder vazno je da postoje i ljudska prava djece. definirana su vrlo precizno un-ovom konvencijom o pravima djece. i tamo jako lijepo kaze da djeca imaju pravo na obrazovanje i da se drzave imaju obavezu da sva djeca dobiju obvezno osnovno obrazovanje. i o tome dio nas isto tako govori, a ti nas saljes u njemacku 40-e jer se zalazemo za ljudska prava djece i razgovaramo oko toga kako ih zastititi. al dobro, internet svasta trpi....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

mene zanima kako taj HS izgleda u praksi. jel se ta edukacija odvija u nekom određenom vremenskom periodu ili je uklopljena u svakodnevni život. što kada dijete pokaže otpor prema obvezama u smislu da mu se ne da ili bi kasnije i sl. pokušavam si zamisliti taj scenarij iz dana u dan i iskreno, svaka čast onom koji se u to upusti (pri tome ne mislim ništa negativno nego zaista svaka čast!). uostalom tu su i problemi savladavanja gradiva, prilagođavanja djetetu, metodički pristup i tako za svako područje. koliko to samo zahtijeva vremena, pripreme, edukacije, bome jedno puno radno vrijeme, vremenska okupacija ako se želi napraviti korektno.

rozagroza, možda nije bitno tko je koga prvi napao, ali ti si zaista od svog prvog posta neskriveno počela tvrditi kako smo mi svi slijepi, izmanipulirani, odnosno sve svoje neistomišljenike si prvo ponizila, sav sistem popljuvala i sebe stavila iznad nas. ja generalno nemam izgrađen stav o HS temeljen na dobrom poznavanju materije, nisam proučavala tu tematiku, ali iz jednog prosvjetarskog iskustva dozvoljavam si da znam koliko je to odgovaran i težak posao pa mi je zapravo fascinantno preuzimanje tolikog obima posla i odgovornosti na sebe. možda sam u krivu, a vidljivo je i po nekim istraživanjima koja su se ovdje navodila da očito taj sistem funkcionira, no mene zanima kako. ne zanima me nabrajanje negativnosti javnog obrazovanja nego jedno normalno i argumentirano prezentiranje HS-a kao opcije. no toga, barem na ovom topicu nije bilo u toj mjeri da me uvjeri kako je taj način ponekad pozitivniji za pojedinca nego klasično školovanje.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj tajuska prvotno napisa Vidi poruku

a paralela ne da ti ne stoji, nego nema veze s vezom. prvo sto ovdje nema niti jedne osobe koja se apsolutno protivi HS-u (barem ne dok rode ne objave clanak o tome ). cak niti ja nego cijela rasprava ide u smjeru kako to regulirati da ne bude zlouporabe. zbog ljudi, zbog djece, ne zbog drzave. nemoj mi reci da su svi ljudi divni, svi roditelji savrseni i nitko ziv ne bi tako nesto zloupotrijebio. i ono sto je takoder vazno je da postoje i ljudska prava djece. definirana su vrlo precizno un-ovom konvencijom o pravima djece. i tamo jako lijepo kaze da djeca imaju pravo na obrazovanje i da se drzave imaju obavezu da sva djeca dobiju obvezno osnovno obrazovanje. i o tome dio nas isto tako govori, a ti nas saljes u njemacku 40-e jer se zalazemo za ljudska prava djece i razgovaramo oko toga kako ih zastititi. al dobro, internet svasta trpi....
    e i s ovim se slažem!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

tu i tamo bacim pogled na ovu raspravu i sad vidim da se razbuktala i to jako.
    misljenja sam da RIJETKO tko moze HS-at svoje dijete bez da ono za nesto bude zakinuto.
    ja sam visokoobrazovana zena, polozila u svojoj struci sve sto se polozit dalo, govorim aktivno 3 strana jezika, volim citati, imam sposobnost upijanja info(i pametnih i bedastih) i ne osjecam se kompetentnom/sposobnom se toga primiti. i iskreno nisam ni sigurna da znam nekoga tko je, mozda svega jednu osobu.
    ali i ja zelim da moje dijete postane ista osoba kao sto rozagroza zeli svome ali mislim da ima i dr.nacin.
    no NIKAKO mi nije lijepo stvarno da se zenu zove ludakinjom ili ju se psuje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ni mainstream ni alternativa nisu bez gresaka i ne bi ih trebalo a priori prihvacati samo zato sto jesu.
    savršeno!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Roza, molim te da pripaziš malo...
    Ono spominjanje nacista i slične usporedbe... ne bi trebale nalaziti mjesto na ovome Forumu niti među ovakvim sugovornicama.

Rasprava se čini jako zanimljivom i nema smisla da je kvarimo uvredama.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Marta, ne znam na koji Rozin post mislis, ali bojim se da se, za sad, ni zbog jednog nisam zamislila. Barem ne vezano uz homescshooling. S druge strane, tvoji su mi postovi dali puno vise odgovora na pitanja iako ih je velik broj jos uvijek, zapravo, neodgovoren.

Borbu protiv zakona koji ne valjaju (evo, kad se vec spominje MPO) i kompletno negiranje potrebe za bilo kakvim formalnim uredjenjem nikako ne mogu strpati u isti kos. Nije li, ako nista drugo, logicnije boriti se protiv losih zakona, nego traziti da svi budu jednom i zauvijek izbrisani?

Toplo se nadam da me tijekom formalnog skolovanja nisu previse indoktrinirali Hobbesom.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    glupo je ovdje pričati anegdotalno i osobno, no opet, ja raspravljam navodeći iskustvo svog djeteta, jer mi je najbliže i na kraju, najbolnije.
    Naravno da je potrebno pričati na općenitoj razini, no svatko od nas proizvod je svojih iskustava, tako da nije neobično (dapače, sasvim je normalno) da svoja mišljenja i stavove oblikujemo upravo zbog svoje osobne povijesti, a ne na osnovi nekakve suhe teorije.

Citiraj sladjanaf prvotno napisa Vidi poruku
    Poznato mi je ja prvi i osnovni uvjet nije zadovoljen. No nismo mi ovdje spominjali samo legalizaciju HS-a nego uvjete, dakle više od jednog i najvažnijeg, naravno.
    Uvjeta je više, to se razumije samo po sebi. Čak sam ti ih i počela nabrajati, no zatim sam stala, shvatila da nijedan od njih nema smisla dok nije sređena zakonska straha i sve ih izbrisala.

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Zaista me po svemu ova rasprava podsjeća na PKK, posebno po Sanjinom citatu o uvjetima koje nemamo u HR
    Što je PKK?

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ako dijete stekne i pokaže znanje, je li bitno tko mu ga je prenio?
    Je li razlika nauči li dijeljenje od sveučilišnog profesora ili mame čistačice, ako ga jest naučilo?
    Naravno, za to je neophodan sustav kontrole, bez daljnjeg.
    Mislim da se većina slaže, Dijana; rasprava se više vodi o načinima konkretne izvedbe.

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    u zemljama gdje se primjenjuje HS postoji li neki uvjet za roditelje da bi to mogli ostvarivati?
    u smislu školske spreme
    Kao što rekoh, prijatelj iz Slovačke mi je rekao da je kod njih moguće obrazovati djecu kod kuće samo ako roditelji (dakle, baš roditelji, a ne djedovi, bake, susjedi, rođaci ili plaćeni instruktori) imaju završenu učiteljsku akademiju.

Na Wikipediji piše drugačije, no na stranici HSLDA-e sam našla potvrdu podatka: http://www.hslda.org/hs/internationa...ia/default.asp

In 2009, the parliament authorized homeschooling for ages 6-10, provided that the parent who gives instruction is a fully-qualified teacher. Children must be registered with a local primary school, taught the same curriculum as in the schools, and tested every 6 months.
    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    HS uopce nije po mjeri svih ljudi. Nismo svi jednaki. Zato ni skola nije po mjeri svih skolaraca.
    Naravno da nije, Marta.

No, reci, kad bi škole više odgovarale tvojoj slici idealnog obrazovanja, bi li i dalje razmišljala o HS-u ili bi poslala svoju djecu u školu bez dilema koje imaš u sadašnjim prilikama?

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ne kažem da HS ne bi mogao polučiti dobre rezultate i u principu nisam protiv toga, ali onaj koji se odluči na to mora itekako biti svjestan svih aspekata obrazovanja, odnosno trebao bi biti itekako potkovan znanjem te ono što je najvažnije prepoznati momenat kada prestaje biti kompetentan.
    Potpis. No, ponavljam, za svijest o vlastitoj nekompetenciji treba biti izuzetno kompetentan. ( )

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se svidjelo ono što sam (površno) pročitala da u nekim zemljama postoje udruge ili grupe roditelja koji školuju djecu kod kuće, pa pretpostavljam da se onda unutar tih grupa može odvijati nekakva socijalizacija.
    A zašto automatski pretpostavljamo da djeci ne bi odgovarala druga djeca iz razreda, ali bi im bilo super u društvu djece iz neke XY udruge? Zar su roditelji koji se odlučuju za HS toliko sličnih svjetonazora da bi njihova djeca bila kompatibilna?

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    -ne mislim da su djeca koja su obrazovana po hs sustavu u prosjeku bolje obrazovana od druge djece, ali ne mislim ni da su u prosjeku losije obrazovana.
    ja sam vec na pocetku rekla, da smatram da u kontroliranim okvirima hs moze biti opcija. mislim da ce to uvijek biti jako, jako manjinski program, ali ako ce nekoj djeci pomoci zasto ne?
    Slažem se.

pa nije poanta u tome što možeš prepoznati neznanje i zatražiti pomoć pri prenošenju. Poanta je u tome što možeš nesvjesno dijete ograničiti na svoje znanje.
    Da nesvjesno. Još je gore što mnogi to rade svjesno, dapače, čak i namjerno.

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    treba li djetetu omogućiti da nakon 7. godine stekne uvid u jedan drugi načina školovanja, ovaj puta u vulgaris školi gdje idu sva djeca, i za koje škola jest i za koje nije...
    ... i ako se taj školski način iz suvislog razloga ne pokaže dobrim za naše dijete, tako bi onda bilo opravdano odlučiti drugačije zajedno s djetetom (ili ne?)
    ILI
    mi odlučimo umjesto djeteta naprosto tako jer smo mu nastavili nuditi samo OKK?
    Pa, složila bih se sa svima koji su rekli da bi obrazovanje kod kuće trebalo biti reakcija na loše iskustvo u redovnoj školi.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    pred nesto vremena sam citala u ovdasnjim novinama o jednoj obitelji koja je isla na jednogodisnji put oko svijeta sa svoja dva sina skolske dobi. mislim da je jedan isao u osnovnu skolu (1-4), a drugi u nizu srednju. zatrazili su dozvolu za to od "schulrat-a" (to je tijelo zaduzeno za osnovne i srednje skole).
    obavezali su se poducavati djecu tokom te godine puta. dobili su potreban materijal od skole, savjete, pomoc. preko interneta su i onako bili u vezi.
    funkcioniralo ja prilicno dobro.
    kad su se vratili, djeca su polagala ispite. jedan je normalno presao u sljedeci razred.
    drugi je ponavljao razred. tako su odlucili komisija i roditelji i dijete, jer su mu rezultati bili na granici. i to je meni ok. mislim da ponavljane razreda nije previsoka cijena za iskusto putovanja oko svijeta.
    Da, Seni, ali vidimo da su u opisanom slučaju (kao i u svim austrijskim slučajevima obrazovanja kod kuće) djeca i njihovo znanje bila pod kontrolom - dakle, postojao je kurikulum koji se morao odraditi i postojali su testovi kojima je ocijenjena uspješnost savladavanja zadanog gradiva.

A sad idem dalje u nove citat-poduhvate.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 11.12.2010. at 22:46

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

svimbam Kaae

I dodajem još koje pitanje za pro HS skupinu.
    Koliko sam shvatila neke od vas smatraju testove i općenito provjere znanja nepotrebnim stresovima za djecu.
    Kako bi se provjeravalo znanje stečeno u HS?
    Kako bi djeca nakon određenog vremena u HS mogla nastaviti školovanje u instituciji, npr. upisati srednju školu ili fakultet. Polaganjem male, odnosno državne mature, dakle formalnom provjerom znanja ili...?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sanja, PKK - porod kod kuće

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    I nikako ne mogu zaključiti je li zapad dobar ili loš, nekad jse navodi kao svijetli primjer jer je tamo nešto dozvoljeno (od poroda do školovanja kod kuće), a nekad je pak smrdljivi, truli, kapitalistički zapad.
    I mene to sad muči.

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Na ovoj su temi dani osobni razlozi zašto neke majke smatraju da je HS najbolji izbor za njihovu djecu.

A moji osobni razlozi zbog kojih smatram da HS nije dobar za moju djecu su npr. strah da bi ih usmjerila u pravcu kojeg oni sami možda ne bi izabrali. (...) Nadalje, mene bi u HS mučilo i praćenje suvremenih spoznaja. Ja u svom poslu moram stalno pratiti najnovija dostignuća i svjesna sam koliko brzo znanost napreduje i kako su brojna istraživanja na svim poljima. Nisam sigurna da bi neka HS mama mogla pratiti baš sva područja, barem ne bi mogla jednako kvalitetno. (...) Druženje s vršnjacima i stjecanje prijateljstava neću niti spominjati, to je jednostavno od neprocjenjive važnosti i školska prijateljstva su nešto posebno, što po mom mišljenju svako dijete zaslužuje imati.

Po meni recimo niti nasilje u školi nije razlog za HS, jer se takve situacije ne bi trebale rješavati uklanjanjem zlostavljanih pojedinaca iz zajednice, nego učinkovitim obračunavanjem sa zlostavljačima. Jednako i kad je riječ o lošim profesorima.
    Pčelice, potpisujem manje-više sve što si ovdje napisala, no ovaj dio izdvajam, jer mislim da ga je vrijedno još koji put pročitati.

ali to je izaziv svakoga roditeljstva.
    sutra palim treću adventsku svijeću (zbog sebe) i usmjeravam dijete prema katoličanstvu.
    za mjesec dana ih vodim na skijanje.
    sinoć psujem na izvanredne vijesti i lopove...

sve što radimo utječe na našu djecu.
    svaka poruka koju šaljemo namjerno ili nenamjerno... oblikuje njihov jedan dio.
    To je istina, Apri. Ali dijete koje je manje-više stalno kod kuće plus na aktivnostima koje mu bira roditelj plus na druženju s djecom koju mu bira roditelj nema veće šanse da vidi i nešto drugo, za razliku od, pričam napamet, djeteta dvoje povjesničara koje kod kuće možda stalno sluša o antičkoj književnosti, srednjovjekovnim ratovima i industrijskoj revoluciji, ali će zato u školi upoznati i matematiku i fiziku i kemiju... Takvo dijete, školovano kod kuće, vjerojatno bi dobilo nekakva osnovna znanja iz tih predmeta, možda od (poluzainteresiranih) roditelja, možda od plaćenih instruktora, no vjerojatno ne bi dobilo isti entuzijazam kojeg možda ima profesorica fizike, ne bi imalo priliku raditi neki eksperiment iz kemije u laboratoriju (jer kod kuće nema laboratorija), ne bi imalo prilike sudjelovati na razrednom projektu iz biologije itd.

Da, definitivno svatko od nas utječe na svoju djecu, no ovdje se radi o širini i raznolikosti ostalih utjecaja.

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa da, u stvari, kad malo bolje razmisliš, zašto bi se nas ticalo kako ljudi odgajaju, školuju svoju djecu. pa taman da ih ne uče uopće povijest, npr. jer im je dosadna
    Tiče te se utoliko što si članica društva koje brani neka prava, među kojima je pravo svakog djeteta na osnovno obrazovanje i na znanje koje će mu omogućiti da, kad dođe vrijeme za to, bira svoje buduće zanimanje.

Dijete koje nije dobilo poduku iz povijesti neće moći odabrati popriličan broj fakulteta; neće razumjeti mnoge društvene procese današnjeg svijeta; neće moći shvatiti dobar dio svjetske književnosti; neće mu biti jasan sadržan ogromnog broja muzeja... Da ne nabrajam dalje.

Dijete čiji roditelji smatraju da je ok izostaviti gradivo vezano uz evoluciju ili veliki prasak u startu nema pristup nijednom prirodoslovnom fakultetu.

A ovo drugo... ako bi se uspoređivalo sa djecom koja se obrazuju na klasičan (školski) način, bismo li ih uspoređivali sa dovoljnima ili odličnima?
    Nekako mislim da bi većina djece sa roditeljima koji su im posvećeni... znala svaki zadatak riješiti za dvojku.
    A ionako ne mogu svi biti odlikaši.
    Pa, ocjena je ocjena. Primijenila bih iste kriterije na svu djecu, bez obzira na to tko ih i gdje školuje.

RozaGroza, nadam se da ce se neki bar malo zamisliti nad tvojim postom.
    O, ja se zamislim nad većinom.

svak je od nas dao sustavu i od sustava uzeo ono što smatra adekvatnim, idealnim
    Točno tako.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Sanja, PKK - porod kod kuće
    Hvala.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Draga Roza Groza sjećam se kad smo lani s tobom čekale da počnu petarde jer si onda ušla u sigurno doba trudnoće. Ustvari, surfajući slučajno sam naišla na Rodin forum i našla temu o roditeljima anđela ( koja mi je bliska), našla tebe i ostala. Čak i počela pisati.
    Na prvu mi se sviđao tvoj stav, pomalo izvan uobičajenog. Vjerojatno sam i sama takva, ali se ne usudim, ja sam ipak starija od tebe, dovoljno da moram biti drugačija. I dovoljno da znam da protiv nekih pravila ne vrijedi i blesavo je ići.

Ti imaš pravo na tri godine porodiljnog. Zašto ne iskoristiti ovu državu. Neka nam da svaku lipu! Zaslužili smo samo zato što moramo trpjeti ovakve zakone. Ako ne želiš iskoristiti taj novac, daj nekome kome je potreban i srce će ti biti veliko (još veće nego je).

A za cijepljenje, OK imaš svoj stav, ali-uvijek taj ali. Ostavimo po strani da se necijepljenjem čovjek izlaže smrtonosnim bolestima, ima i sasvim praktičnih problema. Kad je moj sin lani išao u USA morao je donijeti cijepni karton i prijepis cijepljenja od pedijatra, bez toga nije mogao dobiti vizu za učenje i rad.

I, na kraju HS. OK je željeti najbolje svome djetetu, svi to želimo, ali uđi u njegove cipele i razmisli , odbacivši sve svoje predrasude, da li si sigurna da mu ne treba dati alternativu. Pusti ga da vidi sve što može i neka odabere sam, naravno uz vodstvo roditelja.

Kad odgajamo dijete nikad, ali baš nikad, ne smijemo reći: "Moje dijete neće nikad!!".
    Nadam se da sam smjela sve ovo napisati. U najboljoj je namjeri.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Beti znam da je od tebe uvijek sve u najboljoj namjeri.

Evo jedan super link

http://www.druginacin.hr/clanci/ted-...u-kreativnost/

Apri - OK
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 12.12.2010. at 08:28

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ali dijete koje je manje-više stalno kod kuće plus na aktivnostima koje mu bira roditelj plus na druženju s djecom koju mu bira roditelj nema veće šanse da vidi i nešto drugo,
    Ne znam, ja nikada nisam pomislila da bi roditelji koji djecu podučavaju kod kuće, držali tu istu djecu odvojenu od vanjskoga svijeta.
    Dapače!
    Čini mi se da bi ti ljudi upravo težili da njihova djeca kontaktima s drugim (drugačijim) ljudima proširuju svoje spoznaje.
    Zato, kada razmišljam tko bi mogao biti kućni edukator, vidim i tebe i Petru i seni i Zdenku... ljude koji obrazuju u širinu, koji putuju, koji pružaju jako puno.

I ne bih rekla kako je dijete koje se obrazuje kod kuće, "manje-više stalno kod kuće".
    Jer nije.
    Kao što danas nije manje-više stalno u školi.
    Život se događa i izvan vremena u kojemu se obrazujemo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam ja došla na temu o obrazovanju u školi i počela pljuvati po tom sistemu? Nisam. Vi ste došle na temu o HS i uhvatile se mene ko pjan plota, prvo radi č i ć onda radi mog fanatičnog pogleda na život, neko mi je dobacio da što moj jadan sin radi dok ja čitam, Kaaein muž me nazvao "lunatic-om", svi ste mi se suptilno podsmjehivali, Margot me ispsovala, masu vas je reklo da sam neuka i da se samo furam na neki đir, par vas je reklo da nisam sva svoja a ne-znam-tko-je-ono-bio bi mi zabranila HS i ko zna što još ne. Zato mi nemoj govoriti da te moji post-ovi vrjeđaju, jer to ti je onaj princip, rani lavicu i ona postaje 5 puta gora nego da je nisi dirao - masu puta sam vam rekla da se ostavite mog privatnog života jer ja nikog od vas nisam prozivala niti sam vam spominjala djecu i ne znam što još je. Ja se konstantno branim, a kad mi netko kulturno odogovori ja pristojno odgovorim nazad - uzimam apricot i cvijetu kao primjer - i dijanu koja je jedina rekla da nije OK da me se naziva fanatikom i luđakinjom. Srećom nisam zlopamtilo pa ja nakon dan-dva zaboravim tko je uopće sudjelovao u raspravi a kamoli komi je što rekao.
    Evo Kaee mislila sam na ovaj Rozin post. To kako njene postove, ne samo s ovog topica nego s cijelog foruma, ovdje navode u negtivnom kontekstu i vrijedjaju ju u rukavicama, ali svejedno vrijedjaju, a onda napadaju kad im vrati, mi je stvarno ruzno citati, da ne kazem stogod gorega. To sam mislila.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Život se događa i izvan vremena u kojemu se obrazujemo.
    Ovo sam ja pokusavala izreci preko nekoliko puta, samo mi nije uspjelo.

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku

No, reci, kad bi škole više odgovarale tvojoj slici idealnog obrazovanja, bi li i dalje razmišljala o HS-u ili bi poslala svoju djecu u školu bez dilema koje imaš u sadašnjim prilikama?
    Da budem iskrena - moozda. Da sam u situaciji kakvoj je recimo seni, da mogu izabrati skolu koja bi svojim pristupom bila bliska mom idealu skolstva, mozda ne bih uopce razmisljala u HS-u, jer kad realno sagledam svoju vlastitu situaciju sad, ne bi mi bilo lako provoditi HS, ponajvise materijalno.

Pcelice, da ima HS-a na ovim prostorima, meni bi bilo savrseno prihvatljivo da se djeca u instituciju upisuju formalnom provjerom znanja, tj. polaganjem male odnosno drzavne mature. U konacnici, već sad se na faks možes upisati ako položiš državnu maturu. Ne kuzim sta je tu sporno, pa objasni, ako je moguce.
    Posljednje uređivanje od marta : 12.12.2010. at 10:22

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Pcelice, da ima HS-a na ovim prostorima, meni bi bilo savrseno prihvatljivo da se djeca u instituciju upisuju formalnom provjerom znanja, tj. polaganjem male odnosno drzavne mature. U konacnici, već sad se na faks možes upisati ako položiš državnu maturu. Ne kuzim sta je tu sporno, pa objasni, ako je moguce.
    nije meni upuceno, ali eto
    nije uopce sporno, mislim da je pitanje vise bilo upuceno pro HS da li bi im to bilo okej jer neki, koliko sam shvatila iz njihovih postova, ne podrzavaju bilo kakvu formalnu provjeru znanja niti definirani kurikulum odnosno minimum koji djeca skolovana kod kuce moraju znati.

apricot, ovo sto kazes o sirini i kako bi se ljudi ponasali da skoluju djecu doma sigurno da vazi za dio ljudi, ali ono sto se stalno vrti je vrijedi li za SVE ljude. a zakoni se donose za sve ljude. ono sto je kod toga problem je sto jos i mozes organizirati provjeru znanja ljudi koji bi skolovali djecu kod kuce, ali kaj ces s njihovim stavovima? vrijednostima? zivotnim stilom? i uostalom, tko moze suditi o tudem zivotnom stilu i o tome koji je vrijedniji? moj vlastiti otac misli da tratim svoju diplomu na posao koji radim, a ja obozavam svoj posao i misli da nema boljeg nacina da iskoristim diplomu. obozavam putovati, a neke moje krasne i pametne prijateljice nisu promolile nos iz zemlje maltene od maturalca. i kaj sam ja, bolja ili losija od njih? nitijedno. istovremeno, nuzno je da djeca nauce zbrajati, pisati, citati, nesto zemljopisa i povijesti, anatomiju ljudskog tijela, osnove o zivotinjskom i biljnom svijetu. ali jeli uistinu nuzno da putuju i druze se s ljudima izvan njihovog socijalnog kruga? recimo meni to jest vazno i tu mi se cak javna skola cini puno boljom jer ako cu realno, koliko god razlicitih ljudi znam, na kraju se opet svede da sam ponajvise s onima koji su mi socijalno bliski. no, to nije argument protiv HS-a jer je to stvar mog vrijednosnog sustava.

nije dvojbeno treba li HS biti legalan jer mislim da svi znamo bar za neki primjer gdje bi to bilo u interesu djeteta iz raznih razloga, no pitanje je tko o tome treba odluciti, prema kojim kriterijima, koja vrsta nadzora se treba provoditi. a obzirom da je samo osnovna skola obvezna, nema smisla raspravljati o srednjoj skoli kao mogucnosti HS-a jer fakticki to je posve otvoreno i sad. obzirom da srednja nije obvezna, nije nezakonito ne ici u nju vec biti doma i uciti ili stoli vec rade djeca koja ne nastave srednje skolovanje (doduse da se mene pita, skola bi bila obvezna do stjecanja prvog zanimanja, jer ne znam koji je smisao u stvaranju NKV radnika/ca - da, da, kapitalisticki interes stvaranja mizerno placene radne snage, mozda.). nisam ziher jel socijalci svejedno neformalno chekiraju sto je s djecom koja ne nastave skolovanje u srednjoj, obzirom da se radi o mladim maloljetnicima, a opet ako se na varam po zakonu se ne smije raditi do 16?
    Posljednje uređivanje od tajuska : 12.12.2010. at 10:54

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

nije dvojbeno treba li HS biti legalan jer mislim da svi znamo bar za neki primjer gdje bi to bilo u interesu djeteta iz raznih razloga, no pitanje je tko o tome treba odluciti, prema kojim kriterijima, koja vrsta nadzora se treba provoditi.
    fali mi i pod kojim uvjetima i koji kurikulum.
    Posljednje uređivanje od tajuska : 12.12.2010. at 10:57

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a paralela ne da ti ne stoji, nego nema veze s vezom. prvo sto ovdje nema niti jedne osobe koja se apsolutno protivi HS-u (barem ne dok rode ne objave clanak o tome ). cak niti ja
    Pa tajuška, ovo ti apsolutno ne stoji, jer ovdje ima podosta osoba koje se protive OKK, a iz razloga
    jer oni SEBE ne mogu zamisliti u toj ulozi, pa onda ni nikog drugog. Ja samo taj dio ne shvaćam,
    ne razumijem zašto je tako teško izaći iz svojih cipela? Ja isto ne bih rodila kod kuće, ali nisam
    protiv da žene koje to žele, rađaju kod kuće, i da im se iziđe u susret i to omogući.
    Isto tako ne razumijem, ako redovito testirate dijete obrazovano kod kuće i ako ono ne pokazuje kognitivnih ni emocionalnih
    odstupanja od svojih vršnjaka, u čemu bi bio problem?
    Ja se npr. ne slažem s Rozinom verzijom OKK, da kurikulum kroji roditelj, da nema ili ima minimalnog
    nadzora, ali to je to, jednostavno se ne slažem, ali ne znam kako ona mene svojim viđenjem OKK ugrožava?
    A pogotovo da bih skakala i nazivala je luđakinjom.
    Kako bi se OKK odvijao u praksi, zašto je to bitno? Hoće li podučavanje imati svoje posebno vrijeme ili će se
    odvijati usputno, zašto bi trebalo biti nekakve šablone? Pa valjda bi roditelj i dijete krojili sebi kako im paše,
    njima, a ne nekom drugom. Inače bi im školski sustav bio super, tamo ti drugi kroje, a ti nemaš druge nego da
    se prilagodiš, ili ne, ako ne, tvoj problem. Nemojte reći da učitelj bolje poznaje vaše dijete od vas, i da bolje
    može utjecati na njega. OKK nudi savršeno individualizirani pristup, ne težimo li tome u nastavi inače?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tajuska, zar srednja nije postala obavezna u zadnje 2 godine? Ja ne znam, znam da se to provlacilo, ali svejedno, meni osobno je HS puno zanimljiviji u kontekstu osnovnoškolskog obrazovanja.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Dijana, nisam procitala niti jedan post u kojem je receno da HS treba zabraniti u svim uvjetima i pod svaku cijenu i da bas niti jedno dijete ne bi trebalo biti obrazovano kod kuce. Ajde molim te ako imas vremena nadi taj post. Jer ja ga ne nalazim.

Druga stvar su videnja na koji bi trebalo HS regulirati. Nikoga ne ugorzava Rozin pristup HS-u, ali je pitanje da li bi takvo trebalo biti i zakonsko rijesenje. Ja mislim da ne bi i mislim da ne moze svaki roditelj provoditi HS u potpunosti slobodno bez ikakvog nadzora. Pri cemu je meni dio oko toga hoce li oni doma uciti ujutro, navecer, popodne, totalno nebitno tako dugo dok se znanja usvoje. Nitko niti djecu koja pohadaju redovne skole ne pita u koje doba pisu zadace.

a o uvredama ne zelim, jer su one frcale na sve strane, moderatorice su obje strane upozorile i nemam se namjeru na to vracati.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

tajuska, zar srednja nije postala obavezna u zadnje 2 godine? Ja ne znam, znam da se to provlacilo, ali svejedno, meni osobno je HS puno zanimljiviji u kontekstu osnovnoškolskog obrazovanja.
    nije, samo se pricalo o tome. ustanovili su da previse kosta.
    http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...la-u-vodu.html

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije meni upuceno, ali eto
    nuzno je da djeca nauce zbrajati, pisati, citati, nesto zemljopisa i povijesti, anatomiju ljudskog tijela, osnove o zivotinjskom i biljnom svijetu.
    je li doista nužno?
    ulazimo li mi sada u temeljne slobode, u vlastitu projekciju sreće, ispunjenosti...

nije li moguće da kći Pčelice Mare jednom upozna Špiru (koji, recimo, ne zna ništa od toga što si nabrojala, na onaj klasični, školski način), da se zaljube i odu živjeti daleko od struje i vode, da beru ljekovito bilje i uzgajaju pčele... i da budu sretniji no što je itko od nas.
    i sasvim će im biti dostatno zbrajanje i oduzimanje do 100, kako ih u dućanu netko ne bi prevario.

kada čitam seni, uživam
    i sramim se koliko je napredovala od onih (istih) škola koje smo prošle u istome sustavu.
    sve to što zna je, zapravo, HS. njezin rad na sebi, obiteljski background, čitanje, usvajanje...
    malo toga što čitam iz njezinih postova prepoznajem kao nešto što smo učile na (istom) fakultetu...

čini mi se, dakle, kako je prilično "pipkava" ta situacija oko činjenice da svojoj djeci želimo najbolje.
    jer "iskorištavanje potencijala" se valjda ne odnosi samo na ono što nam školska institucija daje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, samo je ne omogućiti djetetu taj dio znak da smo dijete zauvijek ograničili na "odlazak na mjesto bez struje i vode", jerbo seni ništa nebi napredovala niti naučila da nije imala temeljna znanja. (koja imaš i ti)
    sve ostalo je upgrade. Ona je odlučila dati se u to više od mene, tebe...bilokoga.
    sorry, seni.

Bez zbrajanja i oduzimanja, anatomije i temelja povijesti, da ne nabrajam dalje (pa i temeljnog likovnog i tjelesnog odgoja) mogućnosti su ti jako-ograničene.
    nećemo se valjda uvjeravati da nisu?
    možda nekom takve mogućnosti odgovaraju-al to možda nije naše dijete.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

(da dodam da se slažem s tobom da i ne naučiti dijete hranjenju na ispravan način, kretanju i redovnom odlasku stomatologu-isto ograničava djetetove mogućnosti, i sustav bi trebao na svaki od tih elemenata utjecati-i to radi, doduše-potreban je itekakav rad na sustavu)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni takav sustav zvuci ko "Brazil"...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nemam volje proučavati kako sanja citira, pa ću ja ovako, pješke

dijana, ovaj tvoj post (izuzevši vrijeđanje) bi imao smisla kad bi se ova naša rasprava odvijala ne na forumu, nego u saboru, prilikom glasovanja o zakonu o HS. ovako, bojim se da nema.

možda nekom takve mogućnosti odgovaraju-al to možda nije naše dijete.
    marta, onaj rozin post koji si navela za razmišljanje, mene i je zamislio, al u kontekstu ovog što piše krumpirić. zamislio me u smislu reakcija koje su rozu, ajmo reć, povrijedile. a kakve bi reakcije bile u RL?
    jeste sigurne da na takve reakcije želite osuditi svoje dijete, čiji to nikad, možda, ne bi bio izbor?
    istina, imajte na umu da vam to govori majka koju je bilo strah ne upisati dijete na vjeronauk, da se ne bi osjetio izoliran.

a onda opet, kad vidiš one zajednice amiša, il koga već, u americi, koji žive svoj život kao prije 200 godina, i šta, uče što oni smatraju da je bitno, možda su sretniji nego mi svi ostali. i opet ih puste da žive kako hoće, i da svoju djecu (ne)uče što hoće. zašto takva zajednica ne bi bila moguća u hrvatskoj?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo na dnevniku HR prilog o HS

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni bi bilo besmisleno život svoje obitelji rihtati prema reakcijama okoline,
    a opet uplićemo u ovo tezu da bi dijete pod OKK bilo nesretno.
    Plus, evo opet tih amiša u igri, zar ne možete zamisliti OKK bez tog nekog
    izraženog vjerskog faktora?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, ja nikada nisam pomislila da bi roditelji koji djecu podučavaju kod kuće, držali tu istu djecu odvojenu od vanjskoga svijeta.
    Dapače!
    Čini mi se da bi ti ljudi upravo težili da njihova djeca kontaktima s drugim (drugačijim) ljudima proširuju svoje spoznaje.
    Zato, kada razmišljam tko bi mogao biti kućni edukator, vidim i tebe i Petru i seni i Zdenku... ljude koji obrazuju u širinu, koji putuju, koji pružaju jako puno.
    Hvala na povjerenju, Apri.

Vidi, ja uopće ne mislim da bi roditelji koji se odluče na HS držali svoju djecu kod kuće, dapače. Ali, mislim da bi djeci, svjesno ili nesvjesno, birali aktivnosti i društvo kakvo i sami odobravaju/prakticiraju. Za razliku od toga, dijete u školi ima priliku upoznati i djecu/ideje/životne stilove s kojima bez posredstva škole vjerojatno nikad ne bi došlo u kontakt.

Ova tema me nagnala da razmislim što sam sve pružila svojoj djeci zadnjih godinu dana i došla sam do vrlo poraznog zaključka da se većina vrti oko moje struke i interesa, da sad ne idem u detalje. Kazališne predstave, povijesne i etnografske muzeje, umjetničke galerije i sl. ne mogu ni nabrojati, a s druge strane u Tehničkom muzeju bili smo samo jednom (!). Kužiš o čemu pričam?

Bez zbrajanja i oduzimanja, anatomije i temelja povijesti, da ne nabrajam dalje (pa i temeljnog likovnog i tjelesnog odgoja) mogućnosti su ti jako-ograničene.
    nećemo se valjda uvjeravati da nisu?
    To sam i ja napisala, ali vjerojatno nitko ne čita postove s previše citata.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dijana, nisi razumijela. i nemoj govoriti da ne mogu zamisliti jer mogu zamisliti. i u kontekstu jednogodišnjeg putovanja po svijetu (to tek mogu zamisliti bez problema) i u drugim situacijama.

amiši su u kontekstu nekakvog ekstrema koji je dozvoljen. država ih pusti da žive kako hoće, zar ne? pa zar nisu rozini postovi (izuzevši medij kojim se javlja ), za razliku od martinih, tvojih, ne znam dalje, ipak vrlo neuobičajeni? u tom kontekstu pišem. ono što je sanja, il tajuška napisala u okviru nekakve osobne odgovornosti za prava djece.

a to što tebe ne muči da li bi dijete bilo nesretno pod OKK, to si ti. mene bi sigurno mučilo. pišem u kontekstu ne da putujem po svijetu godinu dana, onda me ne bi mučilo. nego sam se stavila u određenu situaciju koja mi je recimo bliska. onu svoju pretpostavku da živim u malom mjestu, s jednim razredom, i učiteljicom koja je posve nekompetentna. i da onda razmišljam o opciji HS. da, mučilo bi me jer moji motivi za HS nisu motivi roze, koja bježi od današnjeg sustava. nego bi moji motivi bili da mojoj djeci osiguram ono što im ja želim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

izgleda da sam slučajno uspjela s višestrukim citiranjem

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    izgleda da sam slučajno uspjela s višestrukim citiranjem
    I meni je tek jućer uspjelo prvi put. Citati koje si označila vide se tek kad počneš pisati post.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rozini postovi jesu neuobičajeni, ali ja joj se samo divim da se usudi i da ima volje boriti se za
    život kakav je, prema njoj, po mjeri čovjeka. Ja joj samo mogu skinut kapu. Time nikog ne oštećuje,
    a možda pruži model drugima koji bi isto tako nešto.
    Krivo si me shvatila da meni ne bi bilo bitno jel mi dijete pod OKK nesretno, pa kojeg normalnog
    roditelja ne pogađa ako mu je dijete nesretno? Ja sam čak, dal nasreću ili nažalost roditelj
    kojeg izuzetno pogađa da mu je dijete i na trenutak nesretno.
    A mnogi roditelji gledaju svoju djecu
    nesretnu u školama iz x razloga i moraju se s tim pomiriti. I to nemali broj godina.
    No, kratko i jasno, ako bi moje dijete bilo nesretno u uvjetima OKK, pošlo bi u regularnu školu.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 12.12.2010. at 12:57

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih isto HS kakav zeli Roza. Ali svjesna sam da je to uz drzavu i nasljeđe koje imamo vjerojatno utopija. Zato bih prihvatila i oblik HS kakav je uSloveniji, iako smatram da se tim modelom zapravo negira dobar dio homeschoolerske zivotne filozofije.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja bih isto HS kakav zeli Roza. Ali svjesna sam da je to uz drzavu i nasljeđe koje imamo vjerojatno utopija. Zato bih prihvatila i oblik HS kakav je uSloveniji, iako smatram da se tim modelom zapravo negira dobar dio homeschoolerske zivotne filozofije.
    A daj što daš, samo da se makne s mrtve točke.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ne znam kakav je u vašim životima bio pritisak i utjecaj okoline, obitelji, roditelja, društva, materijalne situacije (govorim i iz vlastita iskustva-moj prvi odabir je uvijek bilo nešto drugo, apsolutno drugačije, ali okolnosti nisu bile adekvatne), ali moram priznati da mi je zanimljivo da žene koje su odlučile na specifično obrazovanje (jako "materijalno, na zemlji, komercijalno") odlučuju svojoj djeci pružiti nešto u potpunosti drugačije.
    Ovo nije kritika niti preispitivanje motiva-samo kuriozitet. Naravno da nam se stavovi i prioriteti tijekom života mijenjaju, al mene fascinira činjenica da je žena poput roze stručnjakinja za marketing i management obrazovana na najkomercijalnijem komercijalnom faksu u RH.
    Jeli to onda potakne čovjeka da pobjegne od komercijalnog i materijalnog? Što se dogodi, vidiš "svo zlo" izbliza?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Roza, nadam se da ćeš mi oprostiti za osobnu razinu-htjela sam povezati naša osobna iskustva s odlukama o stvarima koje želimo pružiti djeci.
    Moje osobno iskustvo me tjera da djetetu koje želi biti pekar-kupim bijelu kapicu i digo kvasac. Ne da govorim da je noćni rad ubojit.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 12.12.2010. at 13:42

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da se vratim na temu, još nisam skužila čemu bi se učilo dijete-a bez kurikuluma koji prati školski?
    po kojoj bi se špranci odvajalo važno od nevažnog, po djetetovim afinitetima ili?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam se ja odlucila na specificno obrazovanje, odlucili su drugi umjesto mene. Isla sam u skolu, al me nitko nije pitao zelim li to. Pitate li vi svoju djecu da li zele ici u skolu?
    Mene uopce ne bi mucilo da imam dijete do petog ili šestog razreda doma (il kraće ili dulje - zamislite sami) i da onda to dijete kaze, ja bih sad isao u skolu. Ja bih ga upisala bez ikakvih emocionalnih problema s moje strane. Stvoise, vjerojatno bi mi u tom trenutku postalo lakse u smislu organizacije zivota i financija, al nisu svi putevi koje biram lagani. Pa ne bi bio ne HS.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se vratim na temu, još nisam skužila čemu bi se učilo dijete-a bez kurikuluma koji prati školski?
    po kojoj bi se špranci odvajalo važno od nevažnog, po djetetovim afinitetima ili?
    Pa po afinitetima, po čemu drugom? Vazno je da ti tu kao roditelj mozes temu proširiti na razna podrucja. Vec sam pisala o tome kako i glupa primjedba moze proizvesti veoma siroku raspravu. Ne trebaš nužno ti imati sve moguće znanje koje bi za to bilo potrebno.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mene fascinira činjenica da je žena poput roze stručnjakinja za marketing i management obrazovana na najkomercijalnijem komercijalnom faksu u RH.
    Jeli to onda potakne čovjeka da pobjegne od komercijalnog i materijalnog? Što se dogodi, vidiš "svo zlo" izbliza?
    Nema veze jedno s drugim. "Bijeg" tj. spoznaja o tome kako želim živjeti postoji u meni davno prije nego sam završila faks.
    Nije to nikakva revolucionarna ideja, ako malo proguglate Self sufficiency i Sustainable living, Homesteading itd. vidjet će te da je koncept življenja veoma popularan u razvijenijim zemljama - a i u onim ne razvijenijim (milom ili silom), samo oni nikad nisu došli do tog levela razvijenosti da bi se isčuđavali nad onim načinom života koji je nas ljude i doveo gdje jesmo i koji postoji od kad je čovjeka.

I btw. nepovjerenje prema društvu i sistemu ne znaći i nepovjerenje na osobnoj razini.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa po afinitetima, po čemu drugom? Vazno je da ti tu kao roditelj mozes temu proširiti na razna podrucja. Vec sam pisala o tome kako i glupa primjedba moze proizvesti veoma siroku raspravu. Ne trebaš nužno ti imati sve moguće znanje koje bi za to bilo potrebno.
    pa u tome je stvar, što sam sigurna da neke afinitete ne mogu ni prepoznati i što se afiniteti mijenjaju na određenoj vremenskoj bazi u određenoj (tako maloj) dobi.
    I onda neka određena školska širina dozvoljava "šetanje" po afinitetima.

Da se razumijemo, u jednom se slažemo-mislim da mi se ne može dogoditi da suptilno ili izravno sugeriram djetetu da nije kompetentno samo odabrati svoj životni put. Čisto zbog vlastita iskustva.
    ali je pitanje koje su granice onog što smatram(o) prihvatljivim.
    Ja nepismenost, neznanje bazne matematike, povijesti, ljudske anatomije...ne smatram prihvatljivim-pa makar mi dijete htjelo biti npr.konobar-i makar mu od svih znanja trebali najviše strani jezici i dobra motorika.

mene ne mučiš ti, marta, i tvoje argumetirano odlučivanje o HS, mene muči činjenica što niste spremni prihvatiti da nit je dobrobit djece svakom prioritet, nit je realna doborbit djeteta istovjetna onoj subjektivno određenoj od strane roditelja.
    Možda sustavom određeno obavezno Oš nije idealna opcija za SVAKO dijete, al je za izniman broj djece neusporedivo bolja opcija od alternativne (tko kome brani smatrati da je edukacija educirati kćerku da dobro kuha i dobro se uda).
    Pa dolazimo na ono-da, postoje roditelji i djeca koji jesu sposobni za HS, ali ako ne postoji sistem kontrole, edukacije i informacije-gdje su granice i tko će ih odrediti? Sam roditelj za svoje dijete?
    Za mene apsolutno neprihvatljiva opcija.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nema veze jedno s drugim. "Bijeg" tj. spoznaja o tome kako želim živjeti postoji u meni davno prije nego sam završila faks.
    Nije to nikakva revolucionarna ideja, ako malo proguglate Self sufficiency i Sustainable living, Homesteading itd. vidjet će te da je koncept življenja veoma popularan u razvijenijim zemljama - a i u onim ne razvijenijim (milom ili silom), samo oni nikad nisu došli do tog levela razvijenosti da bi se isčuđavali nad onim načinom života koji je nas ljude i doveo gdje jesmo i koji postoji od kad je čovjeka.

I btw. nepovjerenje prema društvu i sistemu ne znaći i nepovjerenje na osobnoj razini.
    pa znam, upravo me zato čudi smjer koji si odabrala, više te mogu zamisliti kao agronoma, npr
    al ko što rekoh, ni smjer koji sam odabrala nisam ja. Al radim dobro koliko mogu.

Društvo, tj. sustav i jest skupina pojedinaca koja je odabrala neku mjeru po kojoj želi funkcionirati. To je civilizacijska tekovina, nije nešto što nam je stiglo zajedno s krumpirom i kukuruzom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nit je dobrobit djece svakom prioritet, nit je realna doborbit djeteta istovjetna onoj subjektivno određenoj od strane roditelja.
    o, to je itekako jasno.
    pa što poduzima taj sustav (čak i prije dobi prikladne za polazak u školu) kako bi zaštitio djecu koju majke navlače po zakrčenim raskršćima kako bi "užicale" koju kunu.
    ili što radi kada se pouzdano zna da netko zlostavlja svoje dijete.

nekako mi se čini važnijim da se upetlja kako malo dijete ne bi bilo izloženo ispušnim plinovima, kiši i vjetru... ili batinama, nego da prati je li naučilo tablicu množenja.

ne možemo tako selektivno očekivati od Sistema da nam uredi/kontrolira život.
    jer dijete u početku ne zna je li mu važnija sigurnost/udobnost ili činjenica da ključna kost nije na ruci ili nozi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •