Stranica 18 od 20 PrviPrvi ... 81617181920 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 973

Tema: tužna statistika- treće dijete

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisam napisala,odgovarala sam ZV

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    A da napišem i nešto u duhu teme, mislim i da je svoj djeci bolje ako dobiju kvalitetan odgoj o spolnosti .

al imaš point, šta jest jest. odnosno, imaš ga dok nitko ne dira u zakon. a pikula je predložila izraelski model tako da nisam baš više sigurna u to jel imaš pravo il ne.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

al imaš point, šta jest jest. odnosno, imaš ga dok nitko ne dira u zakon. a pikula je predložila izraelski model tako da nisam baš više sigurna u to jel imaš pravo il ne.
    Ma imam point sto posto, ne moraš se uopće mislit, .

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam drugačije poglede na život od tebe, ovo što pišeš mi je nekakav kliše u koji sam shvatila s vremenom da se nikako ne uklapam. Imam prijatelje koji razmišljaju kao i ja, a imaju puno više staža u vezi sa jednom te istom osobom, i od mene i od tebe.
    Meni je baš fora kako samo ti i Pikula znate takve ljude, hrpe takvih ljudi, i gotovo svi oko vas su takvi, to je neka zemlja Utopija, bit će.

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Uostalom taj "dobar sex" o kojem pričamo ne može biti osnova braka, zato se brakovi i raspadaju nakon xy godina jer je sex najvažniji. Ako tije sex nešto što uvetuje sretnu vezu veoma će ti se vjerovatno ta veza raspasti kad uletite u nekakve middle age krize. Ja obožavam sex sa svojim mužem, ali znam da i njega nema ili da je upola dobar, mi bismo se jednako voljeli, jer nas taj sex ne ćini onim što jesmo, i on nije temelj naše veze.
    Smiješno je to kako si kompetentna govoriti zašto se brakovi raspadaju, a ti si kao iznad toga, imaš još gro vremena vidjeti svašta, i najsigurnije su se znale jako iznenaditi i tresnut sa svog oblaka (sam nemoj sad zabrijat da ti ja to želim).

Nitko nije ni rekao da je seks jedino važan i osnova braka, ali da je jedan od temelja zdrave veze dvoje normalnih ljudi, to definitivno je..a ti i dalje živi u iluziji da će neki xy par bez seksa dugoročno moći imati dobar i kvalitetan brak jer se oni vole i cijene, sa seksom ćeš se samo još više voljeti, bez seksa..sumnjam da će ikoja veza opstati, posebno ako se pita normalno potentnog muškarca, pa bio on i najdivniji tip na svijetu koji te gleda kao boginju, eto opet klišei...

ovo je sad već totalno off..trebalo bi biti na onoj drugoj temi o varanju, ali...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala vertex, i meni je to jako čudno, ne samo kod ZV. Nemaš zašto sori, ja sam započela temu pa naravno da sam na piku
    Bubice, mislima sam da nema veze u kontekstu kako doprinjeti smanjenju tog trenda trenutno. Dugoročno i šire shvaćeno sigurno ima veze.
    Osim toga naravno da neke osnovne medicinske činjenice moraju biti dio obrazovanja i sama ću djeci najnormalnije kad pitaju objasniti kakva se kontracepcoja postoji i što čemu služi, ginekologu se ide prije prvog odnosa, nakon pojave prve mensturacije, kao što se i zubaru ide s djetetom prije prvog karijesa. To je meni pravo mjesot za postavljanje pitanja i to mi je normalni dio građanskog odgoja. A to da u mješanom razredu, neko priučeno osoblje, izvlači stvari iz kontexta, to ne dolazi u obzir za moju djecu, a i inače mislim da ne može koristiti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa svako toliko se mora dirati u zakon. Tako je dobiveno pravo na pobačaj, šta ne?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    A to da u mješanom razredu, neko priučeno osoblje, izvlači stvari iz kontexta, to ne dolazi u obzir za moju djecu, a i inače mislim da ne može koristiti.
    A u HS varijanti, sa priučenim roditeljem?
    Nije provokacija, samo zanimljivo kako je priučenost negdje prihvatljiva, a negdje ne.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zubić Vilo, kako meni i ti i pikula djelujete kao inteligentne žene, ja bi se umiješala s pitanjem tebi, a i drugima. pikula ima neki sustav vrijednosti, i sliku o tome kakv bi svijet željela, što smatra dobrim i što lošim. Zašto joj se tako često prigovara iznošenje toga? Nemamo li to svi? Ja imam. Evo, da krenem od jednostavne stvari, smatram da je apsolutno svoj djeci na svijetu bolje da imaju roditelje koji ih doživljavaju i koji ih ne tuku. Može mi netko reći: svi smo različiti, tradicije se razlikuju, kulture se razlikuju, ali ja i dalje stojim pri tom stavu. SVOJ djeci na planetu je bolje tako, a ne samo mojoj ovdje i sada. Sad, možda to nije cilj kojem teže svi ljudi na planetu, niti im ja to, jasno je, mogu propisati, ali mogu imati svoj stav o tome što je dobro i tvom djetetu, a ne samo mom djetetu. Ti tvrdiš da nemaš baš nikakav stav o tome što bi bilo univerzalno dobro, ni po kojem pitanju? Da se tvoj sustav vrijednosti tiče samo tebe i tvojih najbližih? Ja razumijem da se čovjek treba truditi da ne kroji drugima živote po svojoj mjeri u praksi (a tome smo većinom više ili manje skloni), ali da ne može načelno imati stav o tome kakav bi svijet trebao biti, to mi je jako čudno gledište.
    Hajde,baš mi je drago da je ovo netko napisao (Zdenka2 je napisala istu stvar par stranica prije) , ja sam već mislila da nešto nije u redu sa mojim mišljenjem da mora postojati neko opće društveno dobro i moralno, a ne samo je sve u oćima promatraća (bez obzira kakav je zakon na snazi).

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    Kao srednjoškolka sam, pohađajući srednju medicinsku, bila na praksi u bolnici i jedan dan baš na abortusima (ovih dana intenzivno razmišljam zašto su nas tamo upoće poslali?). Tada sam prvi puta rekla da si nikada neću priuštiti to iskustvo, ne zbog nerođene djece nogo zbog izrazito neugodnog odnosa liječničkog osoblja prema ženama koje su tamo dolazile, neću opisivati u detalje, ali stvarno je bilo odvratno.

.
    Isto. I onda sam se silom prilika našla u situaciji kada sam mora ići na kiretažu nakon što je plodu prestalo kucati srce. Moj boravak na odjelu je samo potvrdio sve ono što sam već znala.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa imamo već ljude koji studiriaju u biologiju, pedagogiju, tijelesnu i zdravstvenu kulturu itd, zašto ne pojačati na svakom faxu par kolegija iz te teme i dobijemo normalan cijelovit odnos tijelu i spolnosti u konkretnom kontextu
    A što se tiče HS ja sam već izrazila zabrinutost glede tog modela u praksi u našim uvjetima iz upravo tih razloga, tako da se slažem s tobom, iako je post intoniran kao da sam baš tebi nešto ružno rekla, cubana

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

tako da se slažem s tobom, iako je post intoniran kao da sam baš tebi nešto ružno rekla, cubana
    Rekoh da nije provokacija. Samo mi je upalo u oči, ali iako sam tebe citirala zapravo sam priželjkivala Rozino mišljenje.
    Ovo je skroz OT, a vodite raspravu koju je zanimljivo čitati pa zanemarite moj gornji post.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mondu, ja imam osjećaj da ti imaš 16 godina, pa ti stvarno nemam potrebu u kontextu ove teme išta odgovarati. Žao mi je, ali niš kaj pišeš me se ne dotikvalje iako me spominješ.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos pitanja vertex - ja mislim da svako od nas misli da bi svijet bio bolji ako bi bio skrojen "po njegovom" i da bi tako svima bilo najljepše. Ja mislim da je razlika samo u tome što neki misle da je njihovo objektivno i univerzalno i općeljudski i normalno i moralno, a neki misle da toga nema. Ali, vjerojatno bi svako skrojio svijet po sebi, to stoji, jer misli da je to bolja varijanta. Onda bi stila ina-niz iterirao i mijenjao (ja bi tako, vjerojatno), ako vidi da u praksi ne štima. Što je objektivno - ja mislim da toga nema, neko misli da ima i da su to te "apsolutne vrijednosti".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 12.01.2011. at 14:58

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vertex

da, i zdenka je iznijela jedno zaista vrijedno razmišljanje koje mi je, uz vertexino i na sreću, omogućilo mali odmak od tih, ovdje rado spominjanih cipela
    izraza od kojeg mi je postalo doslovno mučno
    više i cipele
    moje, tvoje, njegove... udobne, razgacane, žuljave...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

A to da u mješanom razredu, neko priučeno osoblje, izvlači stvari iz kontexta, to ne dolazi u obzir za moju djecu, a i inače mislim da ne može koristiti.
    Mondu, ja imam osjećaj da ti imaš 16 godina, pa ti stvarno nemam potrebu u kontextu ove teme išta odgovarati. Žao mi je, ali niš kaj pišeš me se ne dotikvalje iako me spominješ.

Hahaha, nemam srećo, jednostavno nemam potrebu parirati velikim oratorima ovdje, a možda sam i neobrazovana ili glupa.

Ali ovo je ono što je tipično za rodašice, neke, ne zadovoljam taj silno potreban nivo, jadno je to, jako.
    Posljednje uređivanje od Mondu : 12.01.2011. at 15:01

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A a propos cipela, cipele su te koje su stvarne, a principi, koji su negdje iznad i lebde, se onda "prevađaju" u te cipele... Bez cipela se ne može, one su tester principa. I treba postojat funkcionirajuća veza između cipela i principa, jer ako nemaju veze, onda će bit raspašoj sa cipelama.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A a propos cipela, cipele su te koje su stvarne (...)
    ma da, cipele! one iz gepeka, sa sniženja, su mi najdraže!

šalim se ja malo, ina.
    jedino je mondu nešto vrhunski ozbiljna.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

jedino je mondu nešto vrhunski ozbiljna.
    koji je point ovoga, žena vrijeđa, a tebi je to fora jer ste si sve vi 'prije', pa super ako te to veseli.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ti tvrdiš da nemaš baš nikakav stav o tome što bi bilo univerzalno dobro, ni po kojem pitanju? Da se tvoj sustav vrijednosti tiče samo tebe i tvojih najbližih? Ja razumijem da se čovjek treba truditi da ne kroji drugima živote po svojoj mjeri u praksi (a tome smo većinom više ili manje skloni), ali da ne može načelno imati stav o tome kakav bi svijet trebao biti, to mi je jako čudno gledište.
    Naravno da se može i da ga svi imamo. Ali je korisno ako ga na ovakvim temama ne namećemo kao apsolutnu istinu i visoko postavljenu letvicu, pogotovo kad se radi o stvarima koje zahtjevaju razumijevanje tolikih aspekata ljudskog bića. I kad zapravo pričamo o metodama.

Svi će se skoro složiti da bi svijet bez neželjenih trudnoća koje se prekidaju abortusom, svijet bez spolnih bolesti i sl. bio ljepše mjesto. Prakticirati ćemo razne metode da svoju djecu usmjerimo u tom smjeru. Metoda koju konkretno zagovara pikula, provodi se stoljećima i pokazala se uspješna u vrlo malom postotku - to nije spuštanje letvice, zabrana nekome da piše svoj stav ili sl. To je realnost. I ne da ta realnost nije od jučer, nije ni od prekjučer.

Draga pikula, ja ću se prva pobuniti ako moje dijete netko bude educirao o postojanju 100% sigurne kontracepcije pošto je poznato da iste zasad nema (osim apstinencije koju bi svakako trebalo navesti i pojasniti). Prva ću se pobuniti ako mu netko bude servirao netočne informacije u ustanovi kao što je škola. Prva ću se pobuniti ako se u možebitnom udžbeniku spolnog odgoja predbračni seks bude nazivao grijehom, kao i ako ga se bude definiralo kao nešto što bi svaki tinejdžer trebao iskusiti pošto poto čim osigura kontracepciju.
    O svemu možemo pregovarati, mijenjati stavove kad nas život nauči lekcijama, ali činjenice su činjenice, a mišljenja su mišljenja.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ZV, debeli potpis.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ZV

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pitanje je što je mjerilo uspješnosti.
    Mondu oprosti što sam te uvrijedila, bilo je to bezobrazno od mene. Mogla sam i ljepše reći da me ništa u tvojim postovima ne inspirira da ti odgovorim iako se odnose na mene i da te ne želim ingorirati nego nemam što reći. Sori.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što se tiče sukoba spolnog odgoja i svjetonazora u o obitelji...pa,ne mora nužno jedno ne ići s drugim.

ja bih uvijek bila apsolutno za za to da mi dijete pohađa takvu edukaciju.,kad bi MZOŠ stalo iza nje.
    edukacija je sama po sebi dobra,znanje je dobro i nikome još nije naštetilo,i sigurno znanje o nečemu neće natjerati tinejdžera na seks.

no kako i inače pratim i pratiti ću što mi dijete uči u školi,tako bi sigurno dijete dobilo saznanje i s druge strane što njegova obitelj misli i pojedinim problemima i kakvi su naši obiteljski svjetonazori.pa nek razmišlja,prosuđuje,filtrira,sazrijeva.nek na kraju stvori svoje mišljenje.

ono mu s moje strane sigurno neće biti nametnuto.

ono što jedino možda jesam svojoj djeci nametnula a da je u skladu sa svjetonazorom(no prethodno sam i te kako dobro vagala i promišljala o tome)jest izbor specifične škole koju pohađaju/će pohađati,no ta je odluka kako se ispostavilo bila prava i nije ograničila dijete ni u kojem smislu,već naprotiv.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da ali ako se nečiji svjetonazor prezentira kao činjenica onda to više nije edukacija. Floskule poput sigurnog sexa su ok za cosmopolitan, ali ne i za nastavu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    no kako i inače pratim i pratiti ću što mi dijete uči u školi,tako bi sigurno dijete dobilo saznanje i s druge strane što njegova obitelj misli i pojedinim problemima i kakvi su naši obiteljski svjetonazori.pa nek razmišlja,prosuđuje,filtrira,sazrijeva.nek na kraju stvori svoje mišljenje.

ono mu s moje strane sigurno neće biti nametnuto.

.
    ja priznajem da ne znam ovako odgajat djecu

i s njihovim mišljenjima i svjetonazorima, s kojima se ne slažem, jasno ću im reć da se ne slažem, pa kako bude - bude. mislim, mogu ih prihvatit, al da ću ćutat, bome neću

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zubić Vilo, kako meni i ti i pikula djelujete kao inteligentne žene, ja bi se umiješala s pitanjem tebi, a i drugima. pikula ima neki sustav vrijednosti, i sliku o tome kakv bi svijet željela, što smatra dobrim i što lošim. Zašto joj se tako često prigovara iznošenje toga? Nemamo li to svi? Ja imam. Evo, da krenem od jednostavne stvari, smatram da je apsolutno svoj djeci na svijetu bolje da imaju roditelje koji ih doživljavaju i koji ih ne tuku. Može mi netko reći: svi smo različiti, tradicije se razlikuju, kulture se razlikuju, ali ja i dalje stojim pri tom stavu. SVOJ djeci na planetu je bolje tako, a ne samo mojoj ovdje i sada. Sad, možda to nije cilj kojem teže svi ljudi na planetu, niti im ja to, jasno je, mogu propisati, ali mogu imati svoj stav o tome što je dobro i tvom djetetu, a ne samo mom djetetu. Ti tvrdiš da nemaš baš nikakav stav o tome što bi bilo univerzalno dobro, ni po kojem pitanju? Da se tvoj sustav vrijednosti tiče samo tebe i tvojih najbližih? Ja razumijem da se čovjek treba truditi da ne kroji drugima živote po svojoj mjeri u praksi (a tome smo većinom više ili manje skloni), ali da ne može načelno imati stav o tome kakav bi svijet trebao biti, to mi je jako čudno gledište.
    principijelno se slazem s tobom, vertex.
    medutim postoji mala, ali bitna digresija. jasno je meni da pikula ima svoj sustav vrijednosti, kao i ja i ti i netko treci. sasvim je legitimno i da ona smatra da je taj sustav vrijednosti najbolji, te bi bio bolji za svu djecu.
    medutim u onom trenutku kada bi ona taj sustav vrijednosti htjela provesti za svih bez "wenn i aber" nastaje trenutak u kojem je ona, odnosno svatko od nas koji bi htio provesti vlastiti sustav vrijednosti, mora naci konsensus i prihvatiti da postoje i drugi sustavi.

dakle kada pikula (pikula teba sad uzimam primjerno, nije nista osobno) smatra da je za nju predbracni seks neprihvatljiv, te da zeli educirati svoj djecu u tom smislu je jedan par cipela.

ako bi zeljela provesti takvu edukaciju za svu drugu djecu to je drugi par cipela.

dakle ako pikula smatra da je predbracna apsitencija za nju i njenu djecu pametan i djelotvoran nacin sprecavanja abortusa u predbracnoj populaciji je jedan par cipela. i naravno njeno je pravo da to smatra. i da taj sustav vrijednosti i zivi. i ja je ne bih u nesto drugo uvjeravala, niti imam problema sa njenim izborom. o benefitu za njenu djecu vezano za to imam nesto drugacije misljenje, ali to nije tema.

ako pak pikula predlaze/ zeli provesti taj plan predbracne apstinencije, za mene, tebe, anicu, marka i njihovu i nasu djecu onda je to jedan jako drugi par cipela.
    taj plan je potpuno beskorisan za svih tih 90% ljudi koji ne djele pikuline zivotne vrijednosti, glede predbracnog seksa, seksa uopce, braka i slicno.
    dakla ja kada pitam sto je alternativa nekoj postojecoj mjeri, dolazim do jasnih pragmaticnih pitanja. na koja vecina izbjegava ili odgovor ili po stoti put ponovi sto je njima grozno ili negrozno.

meni je jako zacudna da se ta digresija stalno zaboravlja. postoji jako velika razlika izmedu osobnog stava i mjera koji bi se mogle poduzeti ad se neka pojava u drustvu smanji ili poveca.

u prevodu: mi vec nakon 3 strane ove rasprave znamo, sto tko zastupa u vrijednosnom smislu. pa svi svejedno to ponavljau 15 stranica. ako dolazimo do pitanja (na 17 stranici da dodam) kako smanjiti broj abortusa, onda prijedlog koji je prihvatljiv 5% populacije naprosto nije suvisao prijedlog.
    to ne znaci da ja dovodim u pitanje pikulin sustav vrijednosti, niti da mislim da ga ona ne bi trebala imati takvog kakav jest.

ja dovodim u pitanje prijedlog kao takav, jer je prvenstveno neprovodljiv posto nema nikakav konsensus. (ja ga ne smatram ni dobrim, niti apstinenciju smatram vrijednoscu, niti dijelim pikuline poglede na brak i seksualnost, ali to je druga prica i nije bitna za ovo sto sad pricam)

imati stav da postoje vise sustava vrijednosti jest sasvim jasan stav i sustav vrijednosti.
    ja imam isti stav kao i ti da;
    vertex:
    Evo, da krenem od jednostavne stvari, smatram da je apsolutno svoj djeci na svijetu bolje da imaju roditelje koji ih doživljavaju i koji ih ne tuku.
    da li ces moj prijedlog da sve te roditelje koji udare djete, ili ga ne dozivljavaju onako kako ja mislim da trebaju, strpamo u zatvor, ili im oduzmemo djecu, razumjeti kao suvisao, te kao rjesenje problema fizickog kaznjavanja djece?
    Posljednje uređivanje od seni : 12.01.2011. at 16:17

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ZV, eto jedino što mogu reći je da se nadam da ćemo i ti i ja imati mogućnost izbora, da nađe dijete ne ide na nastavu predmeta koji se protivi našem kućnom odgoju. Znači dok se spolnost predajeu okvirimaozbiljnih znanstveno utemeljenih predmeta, a temeljne vrijednosti na izbornom predmetu bilo etike bilo vjeronauka ja mislim da mi nećemo imati nikakvi problema, pa čak niti kad u gimnazij na psihlologiji i sociologiji dođu na red nove teorije roda itsl., ali ako uvede predmet spolni odgoj (temeljen na spoznajama monstruma kao što je kinsey ), ja želim pravo da moje dijete na to ne ide.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i s njihovim mišljenjima i svjetonazorima, s kojima se ne slažem, jasno ću im reć da se ne slažem, pa kako bude - bude. mislim, mogu ih prihvatit, al da ću ćutat, bome neću
    ma jasno cvijeto.ako je moj post ostavio dojam da šutim,krivo sam se onda izrazila.

nikakva šutnja,dapače.oni će sigurno znati što ja mislim,slažem li se s nečim ili ne,ali nikada ne bih nametala nešto u smislu-ovako smiješ i moraš misliti dok si pod našim krovom jer tako mislimo tata i ja šlus.

neki dan sam baš razmišljala o činjenici kako mi moj osmogodišnjak postaje pravi mali čovjek,i sve češće naš razgovor zvuči "mama misli da je to tako" nego "to ti je tako".i sve češće naši razgovori budu neka vrsta malih debata,ne u smislu da mi se dijete usprotivi,već čisto da razvija zdravu argumentaciju i vlastito mišljenje.i moram priznati da me upravo zdrava čista dječja logika puno češće trgne da preispitujem pojedine pojave nego već formirani stav nekog odraslog čovjeka koji npr ne želi ni saslušati tuđu argumentaciju.
    Posljednje uređivanje od ronin : 12.01.2011. at 16:26 Razlog: pojavio se onaj buljooki smalić umjesto dvotočke i slova o

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ronin, moram se nadovezati na tvoj post. konačno zanimljiv aspekt teme. Mene upravo jedan takav mali znatiželjko koji stalno propituje i koji ne priznaje površna riješenja i klišeje po mnogim pitanjima natjerao da pročistim svoje stavove, baš me tjera da odrastem Kad vidim tu potrebu za jasnoćom, za istinom u očima sva izmotavanja padaju u vodu, ako si iskren pred samim sobom i tim ptianjima iz najnevjerojatnih perespektiva jednostavno moraš mijenjati stvari na bolje i "svi to rade" i "tako je to u životu" jednostavno nije dovoljno dobro.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa Vidi poruku
    ...svaki koristan vid informacije o polnom odgoju, kontracepciji, trudnoći. smatram da to, u kombinaciji sa gradjenjem poverenja prema deci i podizanjem voljenih i samopouzdanih mladih ljudi, postavlja temelje za odgovoran odnos prema sopstvenoj seksualnosti, telu, partnerima, trudnoći.

...smatram neotudjivim pravom svake žene da bude svoga tela gospodar i da uvek ima mogućnost da donese odluku o nastavku ili prekidanju trudnoće.
    ...svaka zabrana u tom smislu radja procvat nadrilekarstva i broja ilegalnih pobačaja, a nikako ne podiže svest na pravi nivo...

ja istina jesam iznela svoj lični stav o zadatoj temi, ali sam spomenula i kako bih delovala da se tužna statistika broja učinjenih pobačaja smanji.
    dakle, edukacija i samo edukacija, pravo na legalan izbor i zakonska regulativa koja dopušta abortus.
    samo to može smanjiti broj pobačaja, ukinuti ih ne može ništa...
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 12.01.2011. at 19:04

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo se želim nadovezati da mi je sex izuzetno važan faktor u životu, odnosno u braku. Isproban prije braka, baš taj doživljaj mi je nekako potvrdio :Da, to je taj! I opet ću, zbog svih onih koje tvrde suprotno, da dobar sex znači da ponekad ne znaš jesi li muško ili žensko, na kojem kontinentu živiš, da si ufuraš da si zgodan ko Klaudija Šifer, te da te boli đon hoće li ti ko upasti u sobu ili ne, baš u tom trenutku. E sad mi recite, da vi koji doživiste te momentume, zaista mislite da trudnoća ne može da se desi?!
    Sad lijepo nastavite sa ostalim uzvišenim stvarima, ja samo htjela da još jednom pokažem kako dođe do trudnoće, željene ili neželjene.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hehe, eris. potpisujem. i dodajem da se upravo meni i desilo - van svakog plana i plodnih dana-).
    takodje, ne mislim da je apstinencija srećno rešenje kada je sprečavanje abortusa u pitanju. svi mi - debeli, mršavi, manje ili više atraktivni, mladi ili sredovečni, ipak smo seksualna bića. i neprirodno je da taj svoj aspekt negiramo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    vertex

da, i zdenka je iznijela jedno zaista vrijedno razmišljanje koje mi je, uz vertexino i na sreću, omogućilo mali odmak od tih, ovdje rado spominjanih cipela
    izraza od kojeg mi je postalo doslovno mučno
    više i cipele
    moje, tvoje, njegove... udobne, razgacane, žuljave...
    ček malo, na stranu gepek
    ali, tu opet nešto ne štima. i kad pikula (tebe smo se uhvatili, sori ) kaže da je predbračni seks spuštanje ljestvice niže, to jest u stvari pljuska nama koji tako ne mislimo. i normalno da ćeš se pobuniti. ma može ona reć i za sebe, ne mora druge spominjat, ali - budimo realni, iz nekog razloga ima taj stav, iz nekog razloga misli da drugi način ponašanja nije dobar.
    kad netko kaže da ljudi koji apstiniraju ne mogu biti normalni - isto tako.
    tako da - nema tu kruha, to su tako dva različita svjetonazora da ne možeš prešutit nikako.

ono što u stvari mene smeta, ali ja valjda nisam neka previše tolerantna, jest stalno spominjanje baš te tolerancije. tolerancija prema svim ljudima, ali naglašavanje njihovih negativnih ponašanja, isticanje negativnosti takvog i takvog ponašanja. i ne dozvoljavanje promišljanja o određenom ponašanju, motivima itd - koje je loše, mora biti loše i gotovo. i nema majci da postoje situacije (ili cipele ) gdje to ponašanje samo po sebi, bez obzira na osobu koja ga provodi, možda nije toliko loše.

to dvoje ja nikako da u svojoj glavi spojim. al to i nije tema ovog topika
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 12.01.2011. at 19:58 Razlog: makla sam sve smajliće od AM da mogu ja svoje stavit

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uh, sreća da sam zaspala na kauču i probudila se maloprije, inače nikad ne bi stigla posložit post.
    Vidim da su mnogi vrijedno odgovarili na moje pitanje, lol, baš vam hvala. Čitala sam jučer, ali nisam stigla pisati, pa sad da pokušam sročiti neku repliku.

Evo recimo ovo:
    ček malo, na stranu gepek
    ali, tu opet nešto ne štima. i kad pikula (tebe smo se uhvatili, sori ) kaže da je predbračni seks spuštanje ljestvice niže, to jest u stvari pljuska nama koji tako ne mislimo.
    Možda je stvar u osobnom doživljaju (nije u osobnom odnosu, ja ga imam s minimalnim brojem forumašica). Ja tu pljusku ni sad nisam osjetila, niti inače je osjećam u sličnim prilikama. I mislim da te pljuske jednostavno nema. Konkretno, apstinencija meni nije nikakav ideal, ma nije mi ni nešto poželjno.

Prigovara se pikuli da je nuditi apstinenciju besmisleno kad se traže konkretna rješenja. Pa sad, iako se ne slažem s pikulom ni najmanje, meni se čini da je jasno da ona to vidi kao rješenje na nekom drugom nivou, a to je poslije i napisala (sad sam ponovo čitala dosta postova, jako je zahtijevna ova rasprava, lol): " mislila sam da nema veze u kontekstu kako doprinjeti smanjenju tog trenda trenutno. Dugoročno i šire shvaćeno sigurno ima veze.".
    seni, to je meni otprilike kao Juulov odgovor na pitanje problematičnog ponašanja tinejđera. Kazne su besmislene i glupo je tražiti strože kazne, kad odrasli srede sebe i odnos društva prema djeci, sredit će se i djeca. Bogami, nije ni praktično ni brzo (i kad sam to pročitala prvi put, zakolutala sam očima,) - nego je rješenje problema na savim drugom nivou, a taj nivo je valjda jedini na kojem se problem i može riješiti.
    Opet, da budem jasna, s apstinencijom kao dugoročnim rješenjem se ne slažem, ali zašto ne bih mogla razumijeti te cipele iz kojih pikula piše, kad ih već stalno spominjete? Ja u tom pisanju i ne vidim drugo doli pogled iz vlastitih cipela. Ja ne znam kako vi vidite da nam pikula silom djecu odgaja na svoj način i nameće nam zakone po njoj krojene.
    Eto na, sad se Marijeta našla probudit. A možda i neće. Ipak hoće. Do sljedećeg njenog spavanja...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Samo se želim nadovezati da mi je sex izuzetno važan faktor u životu, odnosno u braku. Isproban prije braka, baš taj doživljaj mi je nekako potvrdio :Da, to je taj! I opet ću, zbog svih onih koje tvrde suprotno, da dobar sex znači da ponekad ne znaš jesi li muško ili žensko, na kojem kontinentu živiš, da si ufuraš da si zgodan ko Klaudija Šifer, te da te boli đon hoće li ti ko upasti u sobu ili ne, baš u tom trenutku. E sad mi recite, da vi koji doživiste te momentume, zaista mislite da trudnoća ne može da se desi?!
    Sad lijepo nastavite sa ostalim uzvišenim stvarima, ja samo htjela da još jednom pokažem kako dođe do trudnoće, željene ili neželjene.
    Ovo mi je izvrstan post. Jer da, upravo to tako izgleda kod većine:ljudi smo, nismo unaprijed programirani roboti. I ljudski je biti neodgovoran kad te ponese strast.
    Netko će reći da je to isto tako i životinjski i da bismo trebali biti iznad toga, da, ali baš uvijek, u svakom trenutku... c'mon

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je to rješavanje na drugom nivou (tom nekom, načelnom, apstraktnom, di problema niti nema, jer se svi slažemo da je abortus loš), ono... filozofija, a ne rješavanje. Rješavanje mi je na ovom prizemnom nivou. A rasprava o što bi bilo kad bi bio idealan svijet... nije mi plodonosna. Odnosno, u mojim očima baš krivo razumijevanje da je moguće problem riješiti na "višem nivou", dovodi do eskalacije problema na nižem nivou, tj. u RL-u. Ono, rješavanje mi ostaje na razini filozofije, zgražanja i tuge.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 09:00

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je divno kak me vertex razumije kaj pričam već sam mislila da tipkam na krivom jeziku.
    Cvijeto kužim kaj i ti hoćeš reći, sigurno i ja zglajzam u docirajući ton. Profesionalna deformacija, ah bit ću jednom i ja valjda skromna i uviđavna ženica. Aj bar se trudim
    Mislim ja sigurno ne bum tu pisala svoju osobnu priču, to sam već rekla, ali već sam na početku naglasila da ja pričam o vrijednostim koje želim za sebe i svoju obitelj, ali to ne znači da je to lako u praksi, da čovjek nije griješio i ne griješi, ali meni je bitno koliko god skrenuo u šumu, uvijek znati gdje je drum. O tome pričam. Ali usput, nije prirodno planiranje neka takva silna apstinencija uz testove ovulacije imaš apstinirnaja 4,5 dana, pa aj sad namedenom mejsecu nemreš zdurat ni pola dana,ali s vremenom manje puta zezneš, a bebe koje dobiješ pri tom, nunaš i ljubiš i ne straha od vanmateične, hromona vaki naki. Meni je to ideal. A eris, cijeli odnos procvate uz to malo iščekivanja i parovi na seminarima prirodnog pl. se često i kikoću, meni je to najbolji znak. Evo trudim se biti suptilna i jasna. Verts,jel mi ide?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

otišlo mi dvaput.
    Posljednje uređivanje od pikula : 13.01.2011. at 09:57

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se pitaju i drugi, meni ovo nije jasno: "i ne straha od vanmateične, hromona vaki naki." Taj dio nisam shvatila na što se odnosi, ali možda je manje važan (mislim - kakve veze ima neželjena/željana trudnoća s vanmaterničnom i hormonima). Ostalo sam shvatila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 10:04

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je izvrstan post. Jer da, upravo to tako izgleda kod većine:ljudi smo, nismo unaprijed programirani roboti. I ljudski je biti neodgovoran kad te ponese strast.
    Netko će reći da je to isto tako i životinjski i da bismo trebali biti iznad toga, da, ali baš uvijek, u svakom trenutku... c'mon
    A gle, kad te uhvati grč u nozi usred sexa, nema te strasti koja se neće instantno splasnut jer moraš promjeniti pozu i rastegnut nogu il što god već. Pa tako te jednako može i pomisao na neželjenu trudnoču trgnut. Znam da kod mene svaki putpali, jer sada trenutno mislim da nisam u fizičkom stanju biti trudna.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vertex, razumijm sto kazes.
    ja tu ne vidim bas podudaranje izmedu pikulinog i jullovog, u smislu da jullovo ima konsensus, pikulino nema.
    to da je pikulin prijedlog na nekom drugom nivou, imas point.
    rjesenja problema su gotovo uvijek na drugim nivoima od onih na kojima su nastali.
    samo opet dolazimo do toga da i drugi nivoi trebaju konsensus. jer u raspravi takode ima i drugih drugih nivoa koji su prilicito razliciti.

ja u ovoj raspravi, cast izuzetcima, vidim jako malo potrage za drugim i dubljim nivoima. mislim da ni nema te zelje za dubinskim. a i na putu prema dubinskom, postoji i nesto sto bi se zvalo metodologija, logika...itd, a tog pak skoro pa uopce ne vidim. no to sad nije ni vazno. svakih x mjeseci dode do neke slicne rasprave sa istim ili vrlo slicnim tijekom. ne znam zasto.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa ne znam baš za tebe, ali meni grč nikada nije bio razlog da odustanem . I da, kad ćemo tako jednostavnim primjerima u drugoj i trećoj trudnoći su me hvatali neki užasni grčevim svaku noć, od kuka pa do svih ostalih mišića u nogama. Jednu noć nikada neću zaboraviti, multi napad grčeva u obje noge, skakala sam od bola i udarala nogom od radijator. Ali nisam ujutro otišla i prekinula trudnoću.
    Za mene ta kratka apstinencija ponekad zna biti vrlo, vrlo izazovna, u smislu uzbuđenja, ali čemu apstinencija u "plodne" dane, kada nas ovdje ima mali milion onih koje smop zatrudnile uz menzes, poslije menzesa, pred menzes i slično. Moj konačan stav za abortus 3. djeteta, i kako to spriječiti jeste: Za one koje to rade čisto kao kontracepciju učiniti ga strašno skupim, za one koje to moraju jer su bolesne, trudnoća ne ide po planu, učiniti ga što bezbolnijim, besplatnim uz stručnu psihološku pomoć. za sve ostale koje još ne donose takve odluke(omladinci) uvesti takvu kampanju o abortusu, kao što imamo dosta dobrih kampanja( sjećate li se vi iz 80-tih kampanja o SIDI) i raditi na tome da se procenat prvih, drugih, i svih ostalih trudnoća koje završe abortusom, smanji.
    Nisam za to da se zabrani, pa mi nismo u stanju zabraniti ni pušenje na javnom mjestu, ali slažem se oko toga da abortus ne smije biti isključivo rješenje, već samo opcija koja stoji na raspolaganju onima kojima je zaista neophodna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije mi jasno, eris, ovo što kažeš da abortus ne smije biti isključivo rješenje. Pa daleko je od toga, nadam se. To je samo jedna od opcija (nadam se za manjinu). Mislim - što ti konkretno znači ta zaključna rečenica tj. kako bi ti nju praktično implementirala? Odnosno, da budem i ja konkretnija, ako misliš na uvođenje neke obavezne komisije koja bi po setu kriterija utvrđivala "kome i kada je zaista neophodan" i odobravala ili ne abortus (izraelski model), onda nisam za to jer to isto vodi u sivilo i zaobilazne puteve i mislim da ne smanjuje broj abortusa.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 11:33

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da netko ponudi sasvim konkretan prijedlog u smislu nekih restrikcija,a a istovremeno bez zakonske zabrane,uvijek,ali baš uvijek bi ga dočekao kontraargument ilegalnih pobačaja.

maloljetne trudnoće,patološke trudnoće medicinske indikacije majke,,trudnoće kao rezultat silovanja po meni mogle bi biti indikacija za AB

paralelno bi se trebala provoditi bolja edukacija,pružiti bolju podršku i logistiku kad već do trudnoće dođe,u smislu prihvata-azila majke i djeteta. i sasvim konkretne pomoći.
    eto .sasvim konkretan prijedlog s moje strane,koliko god on bio nepopularan ovdje.

znači,zakonska zabrana ne,medicinska ograničenja da.

to ne znači da odobravam ove AB koji se dakle mogu obaviti,jednostavno ovo smatram kao određeno pragmatično rješenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam za to i smatram da je to loše! Zašto - sama si u prvom postu navela, uvijek to neko tako kaže jer je to oduvijek, odkad je svijeta i vijeka, tako. I ne doprinosi smanjenju broja pobačaja, ali bijela statistika možda lijepo izgleda pa je "face value" očuvan.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 11:40

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa pretpostavljam da velika većina cura ovdje nije za to,jer velika većina daje pravo na izbor.

samo je bilo dosta prigovora da se nabacujemo idealima i svjetonazorima bez ikakvog konkretnog prijedloga.pa eto.

ja osobno pak smatram da je loše to što se u obavlja toliko pobačaja koliko se obavlja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa, da, pokušavamo "prevodit" idealno i svjetonazorno u konkretno, ja definitivno nisam za takav "prijevod" i smatram ga lošim. Zato na načelno uvijek moram nabacit uteg praktične primjene, da bi mu opće mogla dat neki predznak, u RL svijetu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa za kakav si ti onda prijevod,osobno?
    smatraš li da je uopće potreban?

ili smatraš da treba ostaviti stavri kakve jesu,uz pojačanu edukaciju?

ja zbiljski sumnjam da bi edukacija požnjela neke revolucionarne promjene u smislu brojki.ne dok postoji B plan u smislu AB-a.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da - ovako kakvo je, PLUS pojačana edukacija (iako, s obzirom na podjelu snaga u društvu, bojim se da od pojačane edukacije ništa). Mislim da zabrana, etičko-medicinske komisije Izrael stila itd. ništa revolucionarno neće donijet, u dobrom smislu. Mislim na stvarne brojke - tj. neće promijeniti brojke, samo će dignut ilegalu i muljažu. Prave pronatalitetne mjere bi pomogle, sigurno ne pomaže ovo oko grada ZG-a, recesija itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.01.2011. at 12:08

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

slazem se s inom.

ronin, kako ce se tumaciti i provoditi medicinske indikacije?

ako se dobro sjecam netko je navodio brojke iz izraela, koji ako se dobro sjecam ima sustav slican ovom sto ti predlazes. brojek su bile u relativnom odnosu vece od ovih u hrvatskoj.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    slazem se s inom.

ronin, kako ce se tumaciti i provoditi medicinske indikacije?

.
    mislila sam na medicinske indikacije tipa kada trudnoća direktno ugrožava zdravlje i život majke i nerođenog djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •