Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 410

Tema: Jogurt i kiselo mlijeko

  1. #351
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ah, probao sam si malo drugačije pregruntati ovaj upit i protumačiti izvan konteksta dobivanja jogurta. Termosice sam kupio u Bauhausu prije dosta vremena na odjelu za kampiranje. Stvarno ih je jako teško bilo gdje naći. Vjerojatno bih kupio koju čim opet pronađem (thermos flask lunch se ne može potrpati u bocu od kokakole )

  2. #352
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ah, probao sam si malo drugačije pregruntati ovaj upit i protumačiti izvan konteksta dobivanja jogurta. Termosice sam kupio u Bauhausu prije dosta vremena na odjelu za kampiranje. Stvarno ih je jako teško bilo gdje naći. Vjerojatno bih kupio koju čim opet pronađem (thermos flask lunch se ne može potrpati u bocu od kokakole )
    Da, da ipak se o jogurtu radi!! Pokušat ću onda na ovaj drugi način, čini se i jednostavniji. A samo me još zanima, mlijeko ipak zagrijem prije nego ga u bocu stavim, jel da?

  3. #353
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ako za grijanje mlijeka koristiš mikrovalnu pećnicu onda ne. Trajno mlijeko se strpa u bocu, to se potrpa u mikrovalnu na oko 3 minute - ovisi o snazi mikrovalne - i potom se u bocu zagrijanog mlijeka stavlja starter. Šejkanje. Trpanje u termo vrećice. 8 sati čekanje. Vađenje iz termo vrećica i trpanje u frigić. Gotovo.

  4. #354
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Mislim da mi ta velika boca neće moći stati u mikrovalnu!?

  5. #355
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne mora se vrtiti, ako te to muči. Imam i jednu maličku mirkovalnu u koju takva boca stane poprijeko. Da ne bi nasiljavala rotirajući tanjur - izvadim ga.
    U principu se mlijeko može zagrijati i prije trpanja u bocu, ali ovako ti treba manje suđa.

  6. #356
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Ako se ne mora vrtiti, onda sve ok. Super, hvala puno!

  7. #357
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno Jogurt (sluzav, rijedak)

    Davore pomagaaaaaaj,
    ili tko drugi

    Jel vam se kad dogodilo da jogurt ispadne nekako sluzav, rijedak.
    Pravim ga s domacim mlijekom i kefirom.Postupak je malo drugačiji, ali do sad sam bez problema dobivala prefini jogurt za bebicu i nas, ali zadnja 2x sluzast, rijedak.

    Naime, prokuham mlijeko navečer, čekam dok se 'ladne, ubacim par kašika kefira na 7 deci mlijeka i stavim sve u rernu na 40C (na pola sata, sat), isključim rernu i ostavim do jutra. (sve do sad uspjevalo (starter velko pakiranje kefira), zadnja dva puta starter manje (normalno) pakiranje kefira - pa ne vjerujem da je u pakiranju problem???? )

  8. #358
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Može biti datum pakiranja ili neki drugi problem sa starterom. Obično ispadne sluzavo kad je mlijeko prehladno (kad je pretoplo bude grudasto), ali mislim da znam točno što te muči - nedavno sam imao isti slučaj s K+ probiotikom. Nešto su smuljali.
    Potraži što friškiji starter.

  9. #359
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Davore hvala!
    Po glavi sam 100x prevrtila što sam drugčije radila zadnja 2x (tim više što sam sutradan nakon 1. "sluzastog", bacila jučerašnji i otvorila novi kefir). Pomislila sam i da je do trgovine (skladištenje i sl.) jer sam veliki kupila u jednoj, a male u drugoj trgovini.....

    Imam još jedno pitanje. Tu sam negdje pročitala da "taj domaci" jogurt može stajati i do 2 tjedna u frižideru. S obzirom da ga uglavnom radim za bebača, pravila sam ga recimo svaki drugi dan kako bi bio što svježiji, a mlijeko nabavljamo 2x tjedno. Sad me zanima kako je najbolje čuvati jogurt u manjim dozama npr. zatvorenim staklenkama ili... I koliko dana star jogurt mogu davati bebi od godinu dana? (htjela bih napraviti veću porciju, da ne pravim svaki drugi da).

  10. #360
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Moja komocija ima svoje mišljenje o idealnim rješenjima

    Smatra se da je čuvanje u staklenkama najbolje, ali moja komocija smatra da je svaka čista posuda sasvim dovoljno dobra.

    To što radiš jogurt tako često je pohvalno i ima smisla ako ti je važno unijeti najviše moguće živih korisnih bakterija (CFU) u organizam, ali u svim ostalim slučajevima je takva revnost ipak velika gnjavaža. Jogurt se neće pokvariti ni nakon 4 tjedna u frižideru, ali cijelo to vrijeme je koncentracija CFU sve manja i manja. Slobodno uzmi nekakav rok koji je tebi OK. Za orijentaciju, u tjedan dana broj živih bakterija padne na oko 1/10 početne vrijednosti.


    Moja komocija to sve ovako zamišlja:
    1. napraviti super jogurt s minimum gnjavaže u najvećoj količini koju je lako hendlati (2,5l, u plastičnoj boci od kokakole)
    2. strpati u frižider i koristiti dok ima
    3. ako zaključim da je ipak predugo u frižideru (do sada mi se to dogodilo samo dvaput) onda od tog jogurta napravim paneer i smažem ga sa špinatom.

  11. #361
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Preskočio sam vjerojatno važan podatak, kod svježe načinjenog jogurta je oko 10^9 CFU. Više je ako se duže drži na toplom i prilično je teško postići 10^10. Dućanski se deklariraju s 10^8 ili manje.

  12. #362
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Čitala sam po topicu, al ne skužih, koju kolicinu startera treba staviti na 1 litru mlijeka? I jel mogu kao starter koristiti domaci kefir?

  13. #363
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    S'vatila u medjuvremenu.

  14. #364
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Davore, evo se mm zahvaljuje na pregenijalnom jogurtu.

  15. #365
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma samo naprijed. Javi ako vam neki starter bude posebno bolji od ostalih. Iskustvo je pokazalo da im kvaliteta prilično varira.

  16. #366
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Prvi sam napravila s malim acidofilom od Vindije.
    Inace ne volim jogut, kefir je moj nadomjestak za ono nekadasnje kiselo mlijeko, ali ispao je kremast, gust i lagano kiseo.
    E, jeste vi primijetili razlliku u okusu kod Vidnijinih malih i velikih pakiranja acidofila i kefira? Meni su fini samo oni u maloj čaši. Pola litre mi je nekako losije i sad nisam sigurna jel brijem il to fakat nije isto.

  17. #367
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Moguće je da im postupak proizvodnje nije isti. Nemam mogućnost provjeriti.
    Jogurte u plastičnim lončićima proizvode obično tako da se mlijeko sa starterom zatvori i cijela kašeta se potopi u nešto topliju (preko 45°C) vodu tako da fermentacija traje ukupno sat-dva. Zato su kupovni obični jogurti tako grudasti. Za ove specijalne jogurte ne znam što sve rade, ali sva je prilika da rade nešto slično, što znači da može doći do razlike obzirom na veličinu/vrstu ambalaže, jer ne ide sve u istu kupku.

    Kupovne jogurte obično koristim kao startere tako da ti nisam ekspert za razlike među njima u ostalim primjenama. Ovako kad od njih dobijem moj domaći jogurt bude puno bolji, gušći i kremastiji.

  18. #368
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Ima nešto u tim pakiranjima. Evo kad sam koristila veliki kefir kao starter "jogurt" je uspio i bio fin, a poslije tog sam 3x probala s 3 manja pakiranja kefira i sva 3x sam dobila sluzavu tekucinu (bljakiiii).

    E sad novo pitanje: jel vam zna biti sirutke u jogurtu? Zadnji put mi je bilo cca 1 deci sirutke (jogurt od 8 deci domaceg mlijeka)?
    Uvijek isto pripremam jogurt pa me zanima o čemu ovisi pojavljivanje sirutke (i grudastog jogurta).

    Hvala!

  19. #369
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Visoka temperatura postupka. Samo to.
    Znači celzijus-dva niže i dobiješ super kremu.

  20. #370
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Izbacila sam ljevak iz priče. Aha, aha, aha, da, da, da!
    Šifra boca od Zbregov mlijeka od 1,75l.

  21. #371
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,205

    Početno

    ja to ubacim sve u teglu od krastavca i iznad frižidera.

  22. #372
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Meni je ova plasticnjara savrsena.

  23. #373
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    A teglu moraš prati.
    S jogurtom se igram negdje od početka 2003. i do danas su se neke stvari promijenile. Počeo sam s picnic termosicom koju je trebalo prati i to je bila glavna prepreka jogurt-nirvani. OK, služila je svrsi.
    Iskreno, gledajući razvoj proizvodnje jogurta u fušu kao genetski algoritam, ova fora s plastičnim bocama širokog grla mi se kvalificira kao napredak

  24. #374
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,205

    Početno

    meni nije problem prat teglu, pa operem i posle pekmeza, pa čeka novu turu.

    Ali zanima me kad od domaćeg mlijeka radim jogurt normalno prokuham ili ne?

  25. #375

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    5,207

    Početno

    ja normalno prokuham, odnosno na laganoj vatri kratko da se stvori što manje pjene, zaklopim i ostavim da se hladi, ali pod poklopcem lagano da se što manje odvoje masnoće

  26. #376
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    U svježem mlijeku se nalaze kojekakve imuno džidže koje s mliječnim kulturama hoće reagirati tako da ti jogurt ispadne gorkast. U principu to i nije problem i ako ti to ne smeta nemoj kuhati. Starter bi trebao nadjačati bilo kakve patogene bakterije i s time nemaš brige.
    Meni je puno ukusniji jogurt od skuhanog mlijeka.

  27. #377
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Hvala na pomoći @ (super)Davor (koji spašava stvar)!

  28. #378

    Datum pristupanja
    Jul 2011
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    33

    Početno

    evo, da malo BUMP-iram ovu temu, sinoc sam napravio odlican jogurt prema odlicnim i jednostavnim uputama.
    Cini se da cu u buducnosti kupovati puno manje jogurta nego dosad.

  29. #379
    zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    1,910

    Početno

    moj ce napuniti sljedeci tjedan 9mj.još mu nisam uvela kravlji sir i jogurte,voćne jogurte.i danas pregledavala papire od malog i vidim da nam je pedijatar dao na papiru kad što treba uvesti.i to nam piše za 8mj.a meni nekako rano djeluje.strah me alergije. i piše sa 8mj jaje-žumanjak tvrdo kuhano.

  30. #380
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    S kravljim mlijekom i prerađevinama ne treba žuriti, osobito ako je dijete dojeno. Kad se krene uvoditi najbolje je početi s jogurtom jer je najmanje problematičan, ali svejedno oprezno.
    Bebe na formuli su cijelo vrijeme na kravljem mlijeku u prahu tako da im je uvođenje jogurta minimalna promjena.

  31. #381

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Pitanje - sa Vindijinim svježim mlijekom jogurt mi uvijek uspije, a sa Vindijinim trajnim češće ne nego da (starter je uvijek isti). Zašto?

  32. #382

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    radim jogurt već par godina i nije mi još dosadilo , a jučer sam prvi put stavila starter
    od Z bregov "Vitaktiv" (Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium), a mlijeko (moj najčešći izbor) Meggle trajno 3,8 mm.
    Ispalo je bolje nego ijedan jogurt dosad (kremasto, gusto, blagokiselo)

  33. #383

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    156

    Početno

    I ja radim probiotički jogurt po Davorovoj špranci . Nego, zanima me kakav je kefir (mliječni) u usporedbi s njim: jednak/bolji/lošiji? Našla sam na coolinarici da se kefir može spraviti kao i jogurt - od gotovog kefira kao startera i mlijeka, samo na sobnoj temperaturi (dakle, još jednostavnije). E sad, jel takav kefir - kefir, ili je manje vrijedan? Za mene bi takvo spravljanje kefira bilo idealno, za razliku od originalne procedure sa živom gljivom. Ja imam averziju od toga da mi doma raste gljiva koju bih morala obuzdavati da se ne raspojasa, pa dirati, prati, uh ...

  34. #384
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    http://istineilaziohrani.blogspot.co...a-kavkaza.html

    kefir pravim tako da u staklenu teglu stavim zrnca i ulijem mlijeko iz frizidera.
    Cca 24 h kasnije obicnom inox zlicom izvadim zrnca i prebacim ih u drugu teglu. Preko toga nalijem mlijeko i ostavim na sobnoj temp.
    Teglu s gotovim kefirom zatvorim i stavim u frizider. Nista ne cijedim.
    Nikakvo perkanje "gljive" nije potrebno.
    I to nije gljiva.
    I ne znam kako su se uspjeli pojaviti svi silni mitovi o tome. I to tako detaljno razradjeni.

  35. #385
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Fish prvotno napisa Vidi poruku
    E sad, jel takav kefir - kefir, ili je manje vrijedan?
    To je kefir i sasvim je jednako vrijedan. Stvaraju ga simbiotske kolonije koje čine laktobakterije (rade mliječnu kiselinu), gljivice (rade alkohol) i acetobakterije (od alkohola stvaraju ocat. Ove kolonije vremenom narastu u zrnca i to je to.
    Ako gotovi kefir nije reskog okusa (ocat) onda je u njemu oko 1% alkohola.

  36. #386

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Postovi
    156

    Početno

    Super, probat ću onda koji put i kefir! Draže je meni bez vidljivih bića ...

  37. #387
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa... ne migaju ... otkud znaš da su živa?

  38. #388
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Zna li netko di se može nabaviti nekakva staklena boca od 2,5 l ili nešto slično, a što bi mi stalo u termos vrečicu?? Ove plastične me izluđuju jer ih ne mogu oprati nakon jogurta, a bezveze mi je kupovati svaki put novu jer ne pijemo colu i sl. Osim toga nastojim izbjegavati plastiku bla, bla, bla.

  39. #389
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,205

    Početno

    pa stavi teglu od krastavca ili cikle?

  40. #390
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da

    Inače hard core jogurtoljupci ne šljive plastiku i uglavnom jogurte rade po dunst-flašama. Moja komocija preferira plastiku zbog manje manipulacije, a kako obično imam tih boca po kući to mi je manje natezanje.

    Slobodno raspali s dunst flašom.

  41. #391
    Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    852

    Početno

    Ja ne znam što su dunst flaše!
    Ako su to ove velike tegle za zimnicu, onda ok imam jednu ali je od 2l, pokušat ću je ugurati u termo vrećice, valjda će stati. Onda da stavim 2 dcl manje od 2l mlijeka, jelda!?

  42. #392
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, staklenka sa širokim grlom, staklenim (u zadnje vrijeme plastičnim) poklopcem i gumenom brtvom. Zapravo svaka čista posuda dobrih dimenzija je OK.

  43. #393
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Samo da javim tj. upozorim da je Vindijin Kefir u zadnje vrijeme nemoguće upotrebiti kao starter (barem meni), dok K Kefir odlično funkcionira. Danas ću pokušati s Dukatovim.

  44. #394
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Znači zeznuli su ga. Šteta

  45. #395
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Da, šteta. Ja nakupovala zalihu za jogurt i kruh, a ono šipak!

  46. #396
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Za kruh će biti OK i ovakav pa se neće baciti.

  47. #397
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Kako koristite kefir u kruhu??

  48. #398
    Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    174

    Početno

    Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Kako koristite kefir u kruhu??
    http://forum.roda.hr/threads/32493-k...ormule-recepti
    2. recept po redu i odličan je!

  49. #399

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Podižem.

    Prvi put sam za starter koristila Fortiu (onu u boci od litre) - najfiniji jogurt ikada. Kremast, ne prekiseo, ma savršen. Klinci su mi od jučer popodne potamanili litru tog jogurta (radila sam s Vindijinim svježim mlijekom).

  50. #400

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    A što se tiče temperature, došla sam do toga da koristim živin toplomjer, i već odokativno zagrijem mlijeko na cca 41 stupanj. Dok prelijem u bocu, dodam starter i promućkam, to bude oko 37-37,5 stupnjeva.

Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •