Dosta forumašica živi u inozemstvu. Jako bi me zanimalo njihovo viđenje školstva u zemljema u kojima žive u usporedbi s hrvatskim. Koliko sustav uopće drži do širine obrazovanja? Teži li obrazovni sustav isključivo proizvodnji za tržište radne snage ili ipak nije postavljen tako usko?
Imala sam prilike boraviti na inozemnim sveučilištima pa sam uočila da prosječan student fakulteta na kojem sam studirala ostavlja nevjerojatan dojam svojim širokim znanjem. A onda zapinje na rješavanju nekih konkretnih problema, koji su zapravo vrlo jednostavni.
Već je netko spominjao učenike koji su tijekom školovanja išli na razmjenu u inozemstvo gdje su mahom postizali izvrsne rezultate. Mene to navodi na zaključak da bismo trebali djelovati u smjeru osuvremenjivanja metoda poučavanja i sadržaja (iako se to unutar sustava radi, ali sporo), a u skladu krilaticom 'live and let live' neka HS-a onima koji imaju mogućnosti i smatraju da mogu. Ja sam od onih "znam da ništa ne znam". I HS-am svoje vrtićko dijete jer ono tako traži...ali ipak mislim da će mu sutra škola dobro doći.