Ja uopće nisam rekla da žena može biti 100% sigurna - takva sigurnost ne postoji za ništa u životu pa niti život sam (tvoj ili djeteta u tebi). Uvijek se nešto može dogoditi. Svi krećemo na porod s idejom da će biti sve ok, no u određenom broju slučajeva ne bude i žene završe na carskom. No da li zbog toga, sve žene trebaju ići na elektivni carski bez obzira što ne postoje indicije za tim, samo zato što bi nešto moglo poći po zlu? Pa naravno da ne jer to nije najbolja opcija niti za dijete niti za mamu, nego treba intervencije svesti na minimum (i omogućiti ženi humane uvjete rađanja) da se ne dovede u situaciju da treba hitni carski, a u onom slučaju kada zaista treba, onda hvala bogu da to imamo na raspolaganju i to je to.
Isto tako s vaginalnim pregledima. Zbog čega vaginalno pregledavati sve trudnice (i izlagati ih riziku da pokupe bakteriju koja će možda uzrokovati pobačaj), kada to nije potrebno. Nekada je, al takvi slučajevi su rijetki. No zbog čega to raditi rutinski kad je dokazano da takva praksa donosi više štete nego koristi?
Moja poanta je samo u tome da normalne trudnoće ne trebaju biti tretirane kao patologija (jer onda i postaju patologija) jer tada štete normalnoj trudnoći, i da se to treba imati na umu - što rijetki dr kod nas imaju na umu. A normalno je da patologija bude tretirana kao patologija i da se sva raspoloživa tehnologija koristi u tim slučajevima da bi se spasilo i/ili mama i/ili dijete.

Odgovori s citatom