Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
ne znam zašto neki imaju potrebu stalno pljuvati po sebi i svojoj zemlji ili u još gorem slučaju otići odavde i onda izvana pametovati.
vi mislite da samo ovdje ljuti pate od statusnih simbola? pa daj pogledajte samo sve one silne amerikance, pa onu europsku aristokraciju, kraljevske obitelji i sl. toga kod nas sigurno nema. od kad je vijeka ljudi su se voljeli isticati materijalnim. al ne....to su hrvati izmislili. hrvati i mobiteli. još da je mobitel nešto s čim se možeš pohvaliti.....ajme
Ajde, molim te, pošalji moderatorima molbu da se svima koji žive u inozemstvu zabrani sudjelovanje na bilo kojoj temi koja se tiče Hrvatske... A dok vodstvo foruma ne odobri tu ideju, svim članovima iz Hr se daje sloboda govoriti nam da "pametujemo". Krajnji i najdjelotvorniji potez bio bi lijepo isključiti s foruma sve nas čije su IP adrese inozemne, to bi po kratkom postupku riješilo problem, zar ne?

Što si sve neki ljudi dozvoljavaju, zaista nemam riječi.

I da... Jedno je isticati se materijalnim (svatko prema svojim mogućnostima i željama, uopće ne ulazim u to tko, što, koliko i zašto kupuje za svoj novac), a drugo je u tom isticanju ponižavati one koji žive drugačije.

Uostalom, Seni je jako lijepo objasnila.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
Evo, opet otisao topik u to tko sto ima ili nema.

Dakle da se vratim na temu. Sva djeca imaju nekakve mobitele i to različite, ali nemam pojma kakve, jer to nije tema. Niti se tko hvali jer ima npr. IPhone, niti tko koga izruguje jer ima neki xy.

O tome se radi na ovoj temi. Radi se o izrugivanju jer netko nešto ima ili nema. I radi se mjerenju "vrijednosti" nekoga po tome sto ima ili nema.

Statusni simboli u Hrvata su također zasebna tema, djelomično povezana, ali zasebna.

O tome se radi. Da prihvacas razlicitosti kao nešto normalno. Da prihvacas i druge i sebe sa svim razlicitostima, te postujes ljude bez obzira na njihove financijske mogućnosti.

Pa nisu djeca blesava. Oni vide da netko živi u velikoj kući s bazenom, netko u normalnom stanu, netko ide tjedan dana na more, netko mjesec i pol putuje od Amerike do Azije, ali nisam barem u krugu u kojem se moje dijete kreće doživjela da se netko nekoga maltretiranje, ili mu se izruguje zbog toga.
Točno tako.

U vrtiću i školi moje djece postoje djeca koja dolaze u Burberry kaputićima i djeca odjevena od glave do pete u C&A, ali toj odjeći (ili bilo kojim drugim statusnim razlikama) nikad nijedno dijete i nijedan roditelj nisu obratili ni najmanju mrvicu važnosti - a kamoli da bi se zbog jeftine odjeće ili kraćeg ljetovanja netko osjećao loše.

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Ali,kakve to ima veze kako će platiti te čizme ili što već. Ako nekoga raduju te f...ing čizme, pa neka si ih kupi.
Što koga briga što onaj drugi radi i na što troši novce.
Slažem se, Beti3, ali kad se te čizme (ili štoveć) počnu koristiti kao sredstvo ponižavanja drugih, onda to prestaje biti privatna stvar pojedinca.

A kad su te čizme (kojima si pojedinac pokušava osigurati status u društvu) kupljene na dvogodišnji kredit, priča poprima tragikomične dimenzije.

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
Nismo mi jedini koji se rugamo, kako se ovdje pomalo stječe dojam. Ima toga i u Njemačkoj, vjerovali ili ne
Meni je muž puno puta pričao o tome kako su se njemu djeca u školi u Njemačkoj
Naravno, Pčelice, ruganja ima svugdje. I mobbinga i bullyinga i svega.

Razlika je u tome kako se gdje prilazi tim problemima, kako se rješavaju. Što bi Marta rekla, postoji li nulta stopa tolerancije ili se neke stvari toleriraju dok ne prijeđu svaku granicu.

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
u mom razredu je najveća faca bio mali kojemu je mama bila čistačica, tata radio povremeno, a djece ko u priči.
U mojem su dva glavna frajera bila dva najzgodnija dečka. Nisu bili osobito bogati i nijedan drugi mnogo bogatiji klinac sa svojom Nike-Lacoste opremom nikad im nije mogao ugroziti status.