Stranica 2 od 9 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 426

Tema: Zdrav razum versus pritisak drustva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas su u skolama zabranjeni mobiteli (osnovna skola)

sad ce ljudi opet dobit plikove, ali... u hr je stvarno naglasak na shopping, ljudi su opsjednuti posjedovanjem i nekim pseudopromoviranjem kroz posjedovanje nekih jadnih po hr kriterijima statusnih simbola

takav kult je vjerovatno uvjetovan posvemasnjim siromastvom i taj telefon koji starci jedva kupe je cesto neki jadni osjecaj da je glava jos uvijek iznad vode

pa kaj nije u hr i dalje prisutna ideja da se dijete ne druzi sa nekim djetetom jer su mu starci ovakvi ili onakvi? ja to kad odem u zagreb uredno vidjam i ekipa je grupirana po financijskim razredima, klinci takodje

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, da svi su statusni simboli kod nas jadni.

Posvemašnje je siromaštvo. Jedva kupimo taj telefon za 91 ili 98 kuna uz pretplatu.

Strogo se grupiramo po financijskim razredima. Moja djeca smiju se družiti samo s onima koji imaju barem HTC. Sve druge moraju ili psihički ili fizički maltretirati, to im je svakodnevni zadatak.

Uopće ne znam kako sam nekoliko puta skupila crkavicu za posjetiti tu uzvišenu Nizozemsku.

I da nema sunca svi bismo se smrzli. Da nema šuma i mora, što bi mi jeli, gdje bi lovili hranu ( aha, ne smijemo loviti, radije skapati).

Što je previše, previše je. Danas mi se na ovom forumu skupila kritična točka neznanja ( ovo je pristojan naziv), da jednostavno moram negdje to i napisati.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Što je previše, previše je. Danas mi se na ovom forumu skupila kritična točka neznanja ( ovo je pristojan naziv), da jednostavno moram negdje to i napisati.
    Oprosti Beti3, stvarno nemam ovakav način komunikacije na forumu, ali s obzirom da sam danas bila na svim temama kao i ti ovo mi pomalo zvuči kao uvreda, ne meni osobno. Dopusti da imamo svi mi različita mišljenja i razmišljanja i da živimo u različitim zajednicama i poznajemo različite ljude i nije samo tvoja istina, istina.
    Ovo što stray kaže da su ljudi opsejdnuti posjedovanjem nekakvih 'statusnih simbola' nije uopće daleko od istine i nisu svi naravno, ali da ih ima puno ima.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

vau mobitel! stray znaš na koga ti mene podsjećaš. na kumordinara žorža iz ivice kičmanovića.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Stray u svom elementu...
    Beti, potpis.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Meni samo žao tog jadnog djeteta. Očito nema tko da stane njoj u zaštitu, da je nauči kako da bezobraznicima odrapi i sad je žrtveno janje opće zlovolje

Ima u Americi neki tip koji putuje kao cirkus, inače je nastavnik, uokolo i uči djecu kako se postaviti kad te netko maltretira.

To nam treba.

Nije ni marka, ni novac ni ništa važno - nego taj stav.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slažem sa stray. vidjela, čula, doživjela...

činjenica je da ima djece koja SVE imaju, i ponašaju se sasvim normalno - a činjenica je i da ima onih koji jedu kruh i margarin - ali moraju imati "statusne" simbole.

ja sam davno išla u osnovnu školu (neki od vas se nisu ni rodili). razred nam je bio podijeljen "na pola". siromašnu i seosku djecu - i "gradsku". fizička manifestacija: jedna djevojčica je išla s roditeljima u trst - i SAMO "gradska" djeca su dobila gumenu igračku (nekakvog miša). ja nisam bila u toj "privilegiranoj" kategoriji, jer sam se družila s ovim "manje vrijednim".

o kikici i njenim "doživljajima" mogu napisati elaborat

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja ću potpisati i stray i sorciere.
    Stalno gledam neke ljude i njihove "nadomjestke"...

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam sretnica: išla sam u školu od 1979. do 1991. godine u karlovcu, u centru grada i nemam niti jednu uspomenu o tome što je netko imao ili nije imao. pojma nemam da li sam bila siromašnija ili bogatija od druge djece.
    sjećam se da smo za maturalac davali svi više novaca da povedemo djecu iz dječijeg doma, i da smo prodavali nekave naljepnice za djecu afrike, te da su nam drugarice govorile da ne bacamo jogurt po dvorištu jer postoje djeca na ssvijetu koja su gladna i rade u tvornicama.
    obzirom da do četrdesete nisam naučila razlikovati modne marke i nemam pojma tko je proizveo moj mobitel i torbu u kojoj ga nosim, mogu se samo nadati da su moji klinci pokupili te nematerijalističke gene s kojima je život zbilja lakši.
    ono što mene muči su npr. teme iz knjige "no logo"( nadam se da bar netko zna o čemu govorim), da ne bi bilo da sam bezbrižna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drage moje, koje vi telefone koristite i koliko su vam stari klinci i da li imaju telefone (i koje)

pocet cu prva, imam sonim quest pro. nemam vezu sa internetom ali je telefon apsolutno otporan na padanje i vodootporan je. ekran je neunistiv. to sam uzela jer sam nespretna i imala sam padanje telefona u wc, ispadanje telefona kroz prozor. baterija se puni svaka 2 tjedna sto je vrlo prakticno za ljude smotane ko ja

sebastian ima skoro 8 i nema telefon

mats ima neki s posla i ima internet i mailove i sve

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas su u skolama zabranjeni mobiteli (osnovna skola)
    jel kod vas djeca idu sama iz škole i sama u školu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta, kakve to veze ima?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa kako nema veze?
    djeca idu sama u školu i iz škoel pa im daš mobitel.
    da budeš mirniji.
    ja volim kad J ima mobitel sa sobom u školi, neš ti njemu problema zaigrati se ispred škole na dvorištu, prođe pol sata, on ni ne skonta da je prošlo. e sad, to što je J kao ja, pa mu je il prazan il bez para, il doma, il ga uopće nema (ja već pol godine uopće nemam mobitel, beat that ) to je drugi par rukava...
    što nije za pohvalu jer danas fakat očekuješ da ljude možeš dobiti na telefon. pa samo nerviramo radi toga okolinu.
    a nećemo sad opet o problemu mobitela koji zvone na nastavi, to smo valjda apsolvirali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovaj argument za mobitel da dijete ide samo u školu pa da se može javiti konkretno u mom primjeru totalno pada u vodu. Na nastavi ga trebaju stišati i moja se djeca gotovo nikad ne sjete da ga pojačaju nakon nastave, OSIM ukoliko oni mene trebaju pa me nazovu. Bilo je puno situacija da im ja trebam nešto hitno javiti, ali nikako nisam mogla doprijeti do njih, jednostavno zato jer im je mobitel stišan.
    A isto tako ne kužim zašto napadi na stray cat jer je žena gotovo u potpunosti u pravu. Mnogi ljudi kod nas uopće ne razmišljaju što će se dogoditi ako nedajBože izgube posao (što u današnje vrijeme nije nimalo čudno), nabiju si ogromne kredite izvan svojih mogućnosti i onda se čude kad ne mogu plaćati, žive od danas do sutra, pojedini krpaju iz mjeseca u mjesec u minusima, ali moraju biti statusno obučeni i oni i djeca. Puno je takvih, previše za moj pojam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ni mislila o mobitelima na nastavi. Nego o tome da je nuzno potrebno da ih djeca danas imaju.

MM i ja se bavimo takvim poslom da bi mogli imati doma razna cuda tehnike, a TV nam je star koliko i brak i pomocu kucne antene moze uhvatiti 6 programa, DVD uopce nemamo i ne vidim da moja djeca nesto posebno pate zbog toga. Ali srecem njihove vrsnjake kojima je to prilicno cudno, jer su ih roditelji tako odgojili da se za marendu u skoli jede krafna ih pekare i pri tome se posebno pazi na Convers majicu. Moji mogu dobiti Convers majicu samo ako si ju sami kupe, jer je meni draze potrošit pare na kazaliste i pršut.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa Vidi poruku
    A isto tako ne kužim zašto napadi na stray cat jer je žena gotovo u potpunosti u pravu. Mnogi ljudi kod nas uopće ne razmišljaju što će se dogoditi ako nedajBože izgube posao (što u današnje vrijeme nije nimalo čudno), nabiju si ogromne kredite izvan svojih mogućnosti i onda se čude kad ne mogu plaćati, žive od danas do sutra, pojedini krpaju iz mjeseca u mjesec u minusima, ali moraju biti statusno obučeni i oni i djeca. Puno je takvih, previše za moj pojam.
    I ja mislim da Stray nije daleko od istina. Više sam puta čitala bankovne izvještaje koji kažu da se u Hrvatskoj diže najviše kredita upravo za luksuzne proizvode. Pogledajte samo koliko se svake godine proda novih automobila. Ljudi jedan par cipela ili čizama plate desetak tisuća kuna i otplaćuju ga na 24 rate.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 08.10.2011. at 20:19 Razlog: tipfeler

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jako često vidim djecu koja, pri povratku iz škole, pričaju s roditeljima na mob i prelaze ulicu bez da pogledaju lijevo-desno

(Znam da pričaju s roditeljima jer poprilično glasno govore)

A koliko košta taj nesretni ajfon kad ga toliko oblajavate?

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Mislim da u svojoj okolini svi imamo i previše ljudi koji žive van svojih mogućnosti.
    Imam susjeda koji vozi novi Pasat a kakaju u poljski wc-jer naravno nemaju kupaonu...
    Dijete mi trenira "skupi"sport i većinom su to roditelji koji su vrlo imućni ali se nitko od njih ne razmeće svojim imovinskim stanjem dok poznajem hrpu ljudi koji žele ostaviti dojam da imaju puno više nego što zaista imaju-kao gore navedeni

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    A koliko košta taj nesretni ajfon kad ga toliko oblajavate?
    Moj je bio 200 kn
    Al ovi novi su skupi...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ne znam zašto neki imaju potrebu stalno pljuvati po sebi i svojoj zemlji ili u još gorem slučaju otići odavde i onda izvana pametovati.
    vi mislite da samo ovdje ljuti pate od statusnih simbola? pa daj pogledajte samo sve one silne amerikance, pa onu europsku aristokraciju, kraljevske obitelji i sl. toga kod nas sigurno nema. od kad je vijeka ljudi su se voljeli isticati materijalnim. al ne....to su hrvati izmislili. hrvati i mobiteli. još da je mobitel nešto s čim se možeš pohvaliti.....ajme

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ajme hrvati, hrvati, ma ima puno istine u tome da smo onako generalno gledajući iskompleksirani. jako dosta ljudi doista kupuje najskuplju odjeću i čizme od par tisuća kuna,a ne može si to realno priuštiti, što jhes jes. imam dobru prijateljicu austrijanku koja se šokirala kad je vidjela kako to kod nas funkcionira, to rasipništvo, nakrcavanje stvarima, taj nesrazmjer između stvarnih mogućnosti i prezentiranja nekog super kul života. žena zarađuje otprilike 5 prosječnih hrvatskih plaća ali se to po baš ničemu ne iščitava u njenom vanjskom izgledu.

osim što jede jako finu hranu i proputovala je pola svijeta, ulaže u nekretnine, ide na jedrenje itd. ali to su troškovi na koje ona računa tokom godine, dakle ne uzima kredit da bi išla na odmor.

imam i jednu poznanicu koja ima spremačicu, kujicu za u torbu, skupe pramenove i puder od 1000 kuna. al ona jede paštetu, ako se nekome ne uspije uvaliti na ručak, jer zarađuje 16 puta manje od onoga što potroši.

meni je zapravo žao takvih ljudi onako iskreno, jer uvijek mislim koliku prazninu i rupu negdje duboko u sebi imaju,pa je sigurno teško pokušavati je iznova zatrpati i osjetiti se potpun bar na trenutak. a onda sve ispočetka...

što se tiče mobitela stray i u našoj oš su zabranjeni, ipak nije samo nl rezervirana za pametne, ima i ovdje takvih! tako da moje dijete od 8 godina ima mobitel koji nosi ugašen, za slučaj nužde. najjeftiniji model kupljen da ispuni svrhu a to je poziv u nuždi.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ajfon mnoge firme koriste kao sluzbeni mob. Tako da mi to nema nikakve veze sa statusom. Dali mi ga i ja ga koristim. A mm ostao bez posla. Sta li se tek o nama prica. Kupili ajfon, otkinuli djeci od usta lol

kompletna kriza je krenula sa trulog zapada zbog prezaduzenosti, tj zbog kupovanja statusnih simbola. Ima toga i u RH, ali nije nasa izmisljotina.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I MM je od firme dobio ajfon, a samo što ne odu u stečaj. Mi u školi svi imamo službene telefone (čiji su impulsi naravno besplatni samo u međusobnim pozivima), a prosvjeta je odavno pukla po šavovima. Neke stvari jednostavno nisu pokazatelji imanja ili nemanja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo, opet otisao topik u to tko sto ima ili nema. Sad ne znam posto imam smart phone da li me to diskvalificira za razgovor. ili me to sto je sluzbeni amnestira.

Mislim da u razredu moje kceri (6. razred) sva djeca imaju mobitele. Jer idu sama u skolu i iz skole.
    Meni cura uvijek javi SMS-om da je dosla u skolu, te kada izade iz skole nazove me kada ide u u-bahn, odnosno kući. Mobitel je dobila u petom razredu kada je krenula u novu skolu u koju ide sama, a koja je udaljena 3 stanice metrom.
    Dakle da se vratim na temu. Sva djeca imaju nekakve mobitele i to različite, ali nemam pojma kakve, jer to nije tema. Niti se tko hvali jer ima npr. IPhone, niti tko koga izruguje jer ima neki xy.
    O tome se radi na ovoj temi. Radi se o izrugivanju jer netko nešto ima ili nema. I radi se mjerenju "vrijednosti" nekoga po tome sto ima ili nema.
    Da li je smisleno da djeca danas imaju mobitele, je naravno tema za razgovor i na neki način je možda povezana s ovim slučajem. Ali o tome da li da ili ne odlučuju roditelji.
    Statusni simboli u Hrvata su također zasebna tema, djelomično povezana, ali zasebna.

Da ljudi imaju različite živote, standarde, stvari koje su im važne, je jasno, ali bit je u tome kako djeca reagiraju na to. Eto marta kaže, njoj je draži pršut nego convers majica ( i ja joj se pridruzujem) , ali dijete može reci drugom djetetu: mama ti je kurva, jer ono npr. jede pršut, a drugo
    pastetu.

O tome se radi. Da prihvacas razlicitosti kao nešto normalno. Da prihvacas i druge i sebe sa svim razlicitostima, te postujes ljude bez obzira na njihove financijske mogućnosti.
    Jer i ovdje bez obzira na to da su mobiteli u skoli pod nastavom ugaseni, bez obzira na to da djeca ne dolaze u skolu okicena skupim markama, mada bi financijski to mogli, postoje razlike.
    Pa nisu djeca blesava. Oni vide da netko živi u velikoj kući s bazenom, netko u normalnom stanu, netko ide tjedan dana na more, netko mjesec i pol putuje od Amerike do Azije, ali nisam barem u krugu u kojem se moje dijete kreće doživjela da se netko nekoga maltretiranje, ili mu se izruguje zbog toga.
    Posljednje uređivanje od seni : 09.10.2011. at 09:35

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ispravak
    Da netko nekog maltretira....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    I ja mislim da Stray nije daleko od istina. Više sam puta čitala bankovne izvještaje koji kažu da se u Hrvatskoj diže najviše kredita upravo za luksuzne proizvode. Pogledajte samo koliko se svake godine proda novih automobila. Ljudi jedan par cipela ili čizama plate desetak tisuća kuna i otplaćuju ga na 24 rate.
    Ali,kakve to ima veze kako će platiti te čizme ili što već. Ako nekoga raduju te f...ing čizme, pa neka si ih kupi.
    Što koga briga što onaj drugi radi i na što troši novce.

Ako je nekome gušt imati poljski WC i Passata, koji bi ja bila faktor da mu to oblajavam.

Živi i pusti živjeti. Ionako smo tako kratko na ovom svijetu, priuštimo si svaki trenutak sreće, zaboravimo zlobu, zavist, davanje karakteristika na osnovu nacije, boje kože, inteligencije, količine novca u novčaniku.

Da svi tako misle, ne bi se ni ona djevojčica sa početka osjećala drugačije među vršnjacima, niti bi oni imali razloga za ruganje. Ali, to je utopija, znam, samo pišem.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

seni, sve si lijepo napisala, nije vazno imati ili nemati, nego je vazno odgojiti pristojnu i suosjecajnu djecu.
    medjutim, iz vlastitog (neugodnog) roditeljskog iskustva moram reci da uopce nije lako objasniti djeci gdje šala prelazi u maltretiranje. te finese su im nepoznanica i teško ulaze u tudje cipele po tom pitanju. rekla bih da jednostavno trebaju svi ukljuceni sudjelovati u odgoju, medjutim to nije tako.
    na nasoj skoli piše "ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje". rekli bi u mom kraju "piše i na tarabi".
    nulta tolerancija na nasilje se postize tako da se u školi prave da nasilja nema. reagiraju tek kad zlostavljani namlate ili popišaju zlostavljace (ja bih malom čestitala na ideji, al krivo bi to shvatio kao podrsku) i onda se cude ko pura dreku kako je do toga doslo...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Živi i pusti živjeti! Je istina i u potpunosti se slažem s tobom.
    Ali ja ne znam dali je to samo u rvata ili i drugdje. Masa ljudi ne stane samo na čizmama, masa ljudi si kupi 5 pari nečega i lijepo se zaduži pa mu drugi pomažu otplačivati te njegove dugove. Imam i ja frenda koji je divno zarađivao a još više trošio, nije me bilo briga, bože pa ljudi žive svoj život kako žele i znaju, nisam bila ni ljubomorna ni ništa. Sad sam samo jako ljuta jel je njegov način života koštao mene na kraju, mom mužu se skida sa plaće svaki mjesec frendova rata kredita. Znam nije to tema ali nekako vidim poveznicu u svemu tome. Moji su još mali, druga stvar živim u relativno siromašnom slavonskom gradiću gdje ne prevladavaju ajpfonovi, disel trapke i sl., ali koliko slušam druge neke ljude iz drugog nekog svijeta kupuju djeci mimo svojih mogućnosti da ne odskaču, zadužuju se da bi djeca bila zadovoljna, da im se ne bi nedajbože netko narugao i svrstao u niže rangirane i štatijaznam.
    Zar ne bi bilo ispravnije od malih nogu nekako drukčije se postavit prema djeci i objasnit da nisi faca ako imaš markice i koješta nego zbog nekih drugih stvari i da malo ojačaju stav nekim drugim vrijednostima, a ne da se zadužujemo i kupujemo im sve što ima ekipa faca iz razreda pa time i oni postanu face. Ne kažem da su svi roditelji takvi i da se djele na one koji imaju i koji nemaju pa se ti isti zadužuju, samo kažem da ima takvih situacija.
    No s druge strane ruganja je uvijek bilo i uvijek će biti, ako ne zbog matrijalnog onda zbog drugih stvari.
    Zapravo lupetam, moji su još jako mali da bi i razmišljali o takvim stvarima...
    Posljednje uređivanje od Kosjenka : 09.10.2011. at 11:27

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Uglavnom se slažem s pretjerivanjem Hrvata u statusnim simbolima i životu iznad realnih mogućnosti, ali samo da dodam (u obranu svog naroda ).

Nismo mi jedini koji se rugamo, kako se ovdje pomalo stječe dojam. Ima toga i u Njemačkoj, vjerovali ili ne
    Meni je muž puno puta pričao o tome kako su se njemu djeca u školi u Njemačkoj, gdje je krenuo u 1. srednje nakon što su izbjegli iz doma radi rata, rugala jer je imao rebe od 10 maraka.
    I kako su bili, hmmm, nekorektni prema Turcima iz razreda.
    Itd. itd.

Nisu statusni simboli nešto karakteristično samo za Hrvate.
    Ali nije niti ruganje i šikaniranje djece koja su po nečemu različita svojstveno samo Hrvatima.
    (Btw, mm se poslije uklopio, a kad su malo stali na noge imao je i leviske :happyend: )

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja uopće ne mislim da je situacija u članku izazvana time što jedni imaju više a drugi manje ili time što neki imaju "previše", nego isključivo zbog manjka odgoja i manjka empatije u odnosima. Pa oni koje vole isticati kako se djeca čeliče u prevelikim vrtićkim i jasličkim grupama mogu biti ponosni na rezultate. Ulični borci na djelu, ko jači taj kači, to svijet pozanje od prapovijesti, nravno odgojem s čvrstim sustavom vrijednosti, puno ljubavi i posvećenog vremena i truda može biti drugačije, a bez toga jednostavno nije. Tužno je koliko su ta djeca zanemarena da su odrasla u ovakve male krokodile

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Zar ne bi bilo ispravnije od malih nogu nekako drukčije se postavit prema djeci i objasnit da nisi faca ako imaš markice i koješta nego zbog nekih drugih stvari i da malo ojačaju stav nekim drugim vrijednostima, a ne da se zadužujemo i kupujemo im sve što ima ekipa faca iz razreda pa time i oni postanu face. ...
    eh, kad bi bilo tako jednostavno...
    čudni su putevi dječjeg zlostavljanja. to je zasebna tema, bilo ih je već.
    u mom razredu je najveća faca bio mali kojemu je mama bila čistačica, tata radio povremeno, a djece ko u priči.
    ne znam zašto, valjda radi su mu starija braća dala taj status.
    a bilo je djece pomoraca, sa svim ondašnjim, nama nedostižnim, statusnim simbolima.
    slična priča je i u razredu najboljeg frenda od J.
    jošje taj mali i debel. i nosi naočale. i loš učenik. a svi se oće s njim družiti. bogte pita zašto i kako.

a o tome se radi u ovom topiku.
    da sva djeca imaju, jedno nema i zato ga izruguju. da 90% djece nose u školu skupe telefone i skupe stvari, skupu odjeću. pa onaj ostatak pati.
    nije to tako. ima svega naravno, kad gledaš red carpet i exluziv. ali u globalu - nema se love. ja odem u minus ako se samo jedan mjesec "zaigram". i to na sniženjima. slijedeći mjesec se nemam od kud zaigrati. nema. ili sam samo nesposobna, zajedno s mm, zaraditi više. i to stoji. i tako ponekad sebi i izgledamo. na rate, ne na rate, na kredite i kartice - sve to košta i dođe na naplatu.
    mislim, različiti smo. ja volim i pršut i kazalište, a volim se i lijepo obuć. al nekako mi ne ide u zadnje vrijeme.
    e sad, tu se moguće razlikujemo od nekih naroda. kojih u globalu nije briga kako izgledaju.
    talijani, francuzi, ako se oblače i u supermarketima, nekako to slože sve skupa, sa stilom. njemci - no way.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    . bogte pita zašto i kako.

.
    ovo ružno zvuči. nemam sad vremena za objašnjenje - oću reć da djecu zadirkuju radi vanjskog izgleda, radi školskog uspjeha, radi neimanja stvari, a eto - ovaj je glavna razredna faca.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

slično- kod nas je glavni bio sin od kuharice, a bilo je vrlo imućnih u razredu, ali sve je to padalo u vodu pred "vezom" za repete pudinga LOL
    Ja i dalje mislim da bi ti klinci terorizirali bilo koga zbog bilo čega ako nikad nisu naučili suosjećati, djeliti, veseliti se zajedno nego su se samo borili za premoć svojih grupica koje im pružaju kakvu takvu sigurnost. Kad se radi o pritisku vršanjaka napad je najbolja obrana i to je spirala koja dovodi vrlo brzo da okrutnosti i nasilja. Ovdje je definicija http://en.wikipedia.org/wiki/Peer_pressure , ali u svakom slučaju od kad je odgoj institucionaliziran uzima maha. Što su djeca ranije i duže izdvojena iz obiteljskog odgoja ili obiteljski odgoj uopće ne postoji (zanemarivanje ekstremnim permisivnim odgojem) to pritisak vršnjaka ima veći utjecaj pa djeca u grupi mogu učiniti stvari za koje osobno misle da su loše i da ih ne bi trebali raditi.
    Posljednje uređivanje od pikula : 09.10.2011. at 12:10

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam zašto neki imaju potrebu stalno pljuvati po sebi i svojoj zemlji ili u još gorem slučaju otići odavde i onda izvana pametovati.
    vi mislite da samo ovdje ljuti pate od statusnih simbola? pa daj pogledajte samo sve one silne amerikance, pa onu europsku aristokraciju, kraljevske obitelji i sl. toga kod nas sigurno nema. od kad je vijeka ljudi su se voljeli isticati materijalnim. al ne....to su hrvati izmislili. hrvati i mobiteli. još da je mobitel nešto s čim se možeš pohvaliti.....ajme
    Ajde, molim te, pošalji moderatorima molbu da se svima koji žive u inozemstvu zabrani sudjelovanje na bilo kojoj temi koja se tiče Hrvatske... A dok vodstvo foruma ne odobri tu ideju, svim članovima iz Hr se daje sloboda govoriti nam da "pametujemo". Krajnji i najdjelotvorniji potez bio bi lijepo isključiti s foruma sve nas čije su IP adrese inozemne, to bi po kratkom postupku riješilo problem, zar ne?

Što si sve neki ljudi dozvoljavaju, zaista nemam riječi.

I da... Jedno je isticati se materijalnim (svatko prema svojim mogućnostima i željama, uopće ne ulazim u to tko, što, koliko i zašto kupuje za svoj novac), a drugo je u tom isticanju ponižavati one koji žive drugačije.

Uostalom, Seni je jako lijepo objasnila.

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, opet otisao topik u to tko sto ima ili nema.

Dakle da se vratim na temu. Sva djeca imaju nekakve mobitele i to različite, ali nemam pojma kakve, jer to nije tema. Niti se tko hvali jer ima npr. IPhone, niti tko koga izruguje jer ima neki xy.

O tome se radi na ovoj temi. Radi se o izrugivanju jer netko nešto ima ili nema. I radi se mjerenju "vrijednosti" nekoga po tome sto ima ili nema.

Statusni simboli u Hrvata su također zasebna tema, djelomično povezana, ali zasebna.

O tome se radi. Da prihvacas razlicitosti kao nešto normalno. Da prihvacas i druge i sebe sa svim razlicitostima, te postujes ljude bez obzira na njihove financijske mogućnosti.

Pa nisu djeca blesava. Oni vide da netko živi u velikoj kući s bazenom, netko u normalnom stanu, netko ide tjedan dana na more, netko mjesec i pol putuje od Amerike do Azije, ali nisam barem u krugu u kojem se moje dijete kreće doživjela da se netko nekoga maltretiranje, ili mu se izruguje zbog toga.
    Točno tako.

U vrtiću i školi moje djece postoje djeca koja dolaze u Burberry kaputićima i djeca odjevena od glave do pete u C&A, ali toj odjeći (ili bilo kojim drugim statusnim razlikama) nikad nijedno dijete i nijedan roditelj nisu obratili ni najmanju mrvicu važnosti - a kamoli da bi se zbog jeftine odjeće ili kraćeg ljetovanja netko osjećao loše.

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali,kakve to ima veze kako će platiti te čizme ili što već. Ako nekoga raduju te f...ing čizme, pa neka si ih kupi.
    Što koga briga što onaj drugi radi i na što troši novce.
    Slažem se, Beti3, ali kad se te čizme (ili štoveć) počnu koristiti kao sredstvo ponižavanja drugih, onda to prestaje biti privatna stvar pojedinca.

A kad su te čizme (kojima si pojedinac pokušava osigurati status u društvu) kupljene na dvogodišnji kredit, priča poprima tragikomične dimenzije.

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Nismo mi jedini koji se rugamo, kako se ovdje pomalo stječe dojam. Ima toga i u Njemačkoj, vjerovali ili ne
    Meni je muž puno puta pričao o tome kako su se njemu djeca u školi u Njemačkoj
    Naravno, Pčelice, ruganja ima svugdje. I mobbinga i bullyinga i svega.

Razlika je u tome kako se gdje prilazi tim problemima, kako se rješavaju. Što bi Marta rekla, postoji li nulta stopa tolerancije ili se neke stvari toleriraju dok ne prijeđu svaku granicu.

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    u mom razredu je najveća faca bio mali kojemu je mama bila čistačica, tata radio povremeno, a djece ko u priči.
    U mojem su dva glavna frajera bila dva najzgodnija dečka. Nisu bili osobito bogati i nijedan drugi mnogo bogatiji klinac sa svojom Nike-Lacoste opremom nikad im nije mogao ugroziti status.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam baš toliko sigurna da je opsjednutost skupom odjećom i robnim markama hrvatska ekskluziva; naime dobro se sjećam kako je bilo Brendi kad je došla u mondenu školu na Beverly Hills

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam baš toliko sigurna da je opsjednutost skupom odjećom i robnim markama hrvatska ekskluziva; naime dobro se sjećam kako je bilo Brendi kad je došla u mondenu školu na Beverly Hills
    Jadna ...a tek onoj drugoj, kako se zvaše, što ju je glumila glumica od 30 godina, a ko fol je tinejdžerica

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Donna Martin? ili Andrea Zuckerman?

Bez šale - puna je svjetska literatura tužnih priča o djeci koja se loše osjećaju jer su siromašna ili siromašnija od svojih školskih sudrugova; i često se to ispoljava baš na odjeći; tko je čitao Male žene neka se sjeti kako je neka od sestara bila u bedu jer je imala ružan suncobran a išla je u visoko društvo.
    Ili cimer Holdena Caulfielda koji je podmetao Holdenove fine kofere kad bi im netko dolazio u sobu, ne bi li taj pomislio da su koferi njegovi. Nije to posebnost Hrvatske ili današnjeg vremena, uvijek su postojali statusni simboli - danas je to iphone a u mojoj hašomanskoj školi je to bio brocak (ja se dobro sjećam kad nam je došao novi dečko u razred kako je moja prijateljica rekla: super je zgodan, ali je UŽASNO seljački obučen - uopće, većinu teen godina sam provela brinući se da li je nešto seljački). Mene brine ta okrutnost koja uvijek izbija iz tih priča o školskom zlostavljanju, to je ono čega se ne sjećam iz svog vremena, ali se uvijek i pitam da li je to možda zato što sam bila na okrutnoj strani.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Jadna ...a tek onoj drugoj, kako se zvaše, što ju je glumila glumica od 30 godina, a ko fol je tinejdžerica
    ona je i lazirala prebivaliste samo da upadne u zeljenu skolu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hahaha ipak je Andrea .. vidim, ima još obožavateljica

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mene brine ta okrutnost koja uvijek izbija iz tih priča o školskom zlostavljanju, to je ono čega se ne sjećam iz svog vremena, ali se uvijek i pitam da li je to možda zato što sam bila na okrutnoj strani.
    Vjerojatno nisi bila ni na jednoj strani.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde, molim te, pošalji moderatorima molbu da se svima koji žive u inozemstvu zabrani sudjelovanje na bilo kojoj temi koja se tiče Hrvatske... A dok vodstvo foruma ne odobri tu ideju, svim članovima iz Hr se daje sloboda govoriti nam da "pametujemo". Krajnji i najdjelotvorniji potez bio bi lijepo isključiti s foruma sve nas čije su IP adrese inozemne, to bi po kratkom postupku riješilo problem, zar ne?

Što si sve neki ljudi dozvoljavaju, zaista nemam riječi.

I da... Jedno je isticati se materijalnim (svatko prema svojim mogućnostima i željama, uopće ne ulazim u to tko, što, koliko i zašto kupuje za svoj novac), a drugo je u tom isticanju ponižavati one koji žive drugačije.

Uostalom, Seni je jako lijepo objasnila.
    ne znam odakle si ti pročitala da ja govorim tebi da pametuješ i što si se toliko našla povrijeđenom. referirala sam se na stray. nadam se da ne vrijedi ona svako se češe gdje ga svrbi.
    hrvatska nije ništa drugačija nego ostale tranzicijske zemlje. cijela jedna generacija je odrasla bez skoro ikakvog doticaja za zapadom i naravno da je sve puno zanimljivije kad je novo ili dok se ne isfura. no govoriti da je specifično hrvatsko da se pati radi statusnih simbola jednostavno nije istina.
    i slažem se sa seni u onom dijelu u kojem govori o izrugivanju među djecom, no isto tako moram reći da ja nisam primjetila neko posebno obraćanje pažnje među djecom na imanje ili nemanje "satatusnih simbola", a naručito ne izrugivanje zbog neimanja nečega. djeca se hvale novim igračkama, mobitelima, ko i svi mi što se volimo pohvaliti novom frizurom ili majicom, no da su neki izopčeni iz društva jer nemaju nisam primjetila. možda tog u zagrebu ima više, nemam pojma, ali rekla bih da to nikako nije opće stanje u našem društvu kao što su to neki prikazali.
    a svako maltretiranje među djecom treba temeljito sankcionirati i uopće nisam zadovoljna koliko se pažnje tom problemu posvećuje. počevši prvo od ministarstva, preko ravnatelja i roditelja koji imaju najveću moć, a zatim i nastavnika koji su kao pojedinci najslabija, ali i najvažnija karika u tom lancu. odnosno nastavnik može vrlo malo ako nema podršku ravnatelja, a ravnatelji se uglavnom boje roditelja. ministarstvo je to od kojeg bi očito trebala početi realna, a ne samo deklarativna inicijativa. jednom davno sam rekla da treba uvesti novčane kazne dok se roditelji ne nauče odgajati svoju djecu (i naravno ne mislim na roditelje generalno nego na roditelje problematične djece, jer nije rijetko da su roditelji problematične djece također problematični). radim dvanaest godina i rijetko sam nailazila na nekakva zlostavljanja ili ruganja među djecom, ali na svako sam izreagirala isti tren i krajnje oštro. toga jednostavno ne smije biti i točka.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea24, govorila si o ljudima koji su vani i svejedno je jesi li mislila na jednu ili pet osoba, jednostavno nije u redu. Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, bez obzira na to što je drugačije od većinskog i bez obzira na lokaciju na kojoj živi.

Što se ostalog tiče, drago mi je da kod vas takve stvari nisu pretjerano (ili čak uopće) izražene. Mojoj starijoj kćeri su "ulaznica" u vrtićko društvo (među trogodišnjake i četverogodišnjake) u jednom gradskom (a ne nekom skupom privatnom) vrtiću u Zg bili, pazi sad, Benetton majica, Bratz lutkica i My Little Pony. (Pisala sam već o tome, pa nema smisla da se ponavljam.) U Austriji, s druge strane, nisam upoznala nijedno jedino dijete koje zna razlikovati brandove odjeće, to jednostavno nije tema. (Očito je to nešto o čemu roditelji jednostavno ne razgovaraju pred djecom ili ne razgovaraju uopće.) Ne znam kako je u drugim tranzicijskim zemljama, imam povremeni uvid u Češku i Slovačku, ali prema onom što vidim i što mi pričaju frendovi, tamo to nije toliko izraženo.

Naravno da statusni simboli postoje praktički oduvijek i svugdje, ali mislim da postoji razlika između muškarca koji vozi Porsche i to ga čini sretnim i muškarca koji vozi Porsche i ne želi imati posla s onima koji voze Golfa. Ne znam da li me kužiš...

U linku iz prvog posta djeca su upravo na osnovi statusnih simbola isključila iz društva svoju kolegicu iz razreda; mogla su to učiniti, naravno, i zbog toga što je ona predebela/premršava, ima preveliki nos ili klempave uši, ne zna pjevati ili nešto deseto i tu dolazimo do tog nesretnog spoja davanja pretjerane pažnje materijalnome (a to su djeca naučila od roditelja, jer se u školi sasvim sigurno ne uči što su Diesel trapke) i nedostatka empatije (za što također mislim da vuče korijene iz obitelji).

Nadam se da sam sad bila jasnija.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sanja imam pravo izraziti svoje mišljenje i svaki puta ću reagirati kad netko tko je otišao živjeti van počne spočitavati kako smo mi ovakvi- onakvi i sve začinjavati sa nekakvim svojim stereotipima. i zašto ne bi bilo uredu da ja napišem mišljenje na njihovo mišljenje? nisam spominjala ljude koji žive vani nego ljude koji žive vani i svisoka pametuju ili ljude koji žive kod nas i za sve probleme okrivljuju "tipični hrvatski menatlitet". e, baš je to tipično hrvatski

a za ostatak posta mi nije jasno što s time želiš reći? da muškarci koji voze porsche i ne pričaju sa onima što voze golf su tipično hrvatski muškarci, da djeca kod nas raspoznavaju marke odjeće, a vani za to ne mare i da vani nema nedostatka empatije i nema pretjeranog davanja pažnje materijalnog? ja se slažem da su to sve negativne pojave i da se protiv toga moramo boriti, ali ne smatram da je to tipično hrvatski problem ako ti mene kužiš.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dorotea, da, imaš pravo napisati mišljenje o tuđem mišljenju, ali ne i o osobi. Sasvim je svejedno je li osoba crnokosa, debela, kratkovidna, kojim se hobijima bavi i gdje živi. To je ad hominem i nije nikakav, baš nikakav argument.

I da, postoje stvari tipične za Hrvatsku, Austriju, Ameriku... (dopuni niz). Kad se kaže "tipične" ne znači da 100% stanovništva radi određenu stvar, nego da je riječ o nečemu dovoljno učestalom da upada u oči. Nemoj mi reći da nikad nisi rekla da je nešto "tipično Njemački" ili da je netko "tipičan Amer"?

I, na kraju krajeva, zašto je loše ako netko iz sasvim druge perspektive napiše nešto o Hrvatskoj? Onaj tko se nalazi u šumi može uživati u friškom zraku, sunčevim zrakama koje prodiru kroz lišće, zečićima koji skakuću i potočiću koji žubori, ali vjerojatno malo zna o tome koliko je šuma velika, gdje je izlaz, je li omeđena planinama ili autoputom... S druge strane, onaj tko se vozi iznad šume u helikopteru nema pojma kako šuma miriši, ima li u njoj šarenog cvijeća i jesu li vjeverice pitome, ali zato vidi druge stvari. Nijedna od tih perspektiva nije apsolutna istina i kad se osoba iz šume i osoba iz helikoptera sretnu, naravno da se uvijek mogu posvađati oko toga čije viđenje šume je ispravno (pa čak i tko uopće smije izraziti svoje mišljenje), ali umjesto toga mogu i poslušati jedna drugu, možda nešto nauče.

Uostalom, da je pao neki kompliment (npr. da smo prijateljski i gostoljubiv narod), svi bi rado pristali na to da su "tipični Hrvati". Kladim se.

Što se tiče ostatka, referirala sam se na ono što sam već napisala. Da, statusnih simbola ima svugdje, praktički oduvijek. Ništa novo, ništa neviđeno. I ne smetaju mi ni najmanje (niti me impresioniraju) sve dok se ne počnu koristiti kao sredstvo potcjenjivanja. Ne govorim o Hrvatskoj, nego općenito.

Kasno je, odoh spat.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

sanja cjepidlačiš, tjeraš mak na konac i još mi objašnjavaš stvari koje kužim ko malom djetetu. napisala sam mišljenje o tuđem mišljenju, odnosno više o podcjenjivačkoj predrasudi. ti si to shvatila kako si shvatila i žao mi je ako si se osobno našla uvrijeđena iz ne znam kojeg razloga, ali neću povući to što sam rekla i ne smatram da sam ikoga diskriminirala, odgovorila sam na konkretnu predrasudu i ne da mi se više oko toga raspravljati.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja bih baš mogla potpisati ovaj post od stray jer je jednostavno baš tako, koliko god mi negirali taj naš kompleks male sredine. I hvala bogu da ima iznimaka od toga, i uvijek ću se boriti za to da drukčije odgojim klince, ali ne možemo pobjeći od toga da je većina društva takva.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja mislim da je stray ovaj put u pravu.
    I još, već sam negdje napisala, uopće ne mislim da ona nešto specijalno pljuca po Hrvatskoj. Jednako žestoko i jednakim stilom piše o lošim stvarima u Nizozemskoj, ili o bilo čemu što smatra lošim.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Dobro, ako je u pravu, tko su ti ljudi, tko su ti roditelji? Jeste to vi?
    Ja nisam. Mojih pet-šest obiteljskih prijatelja (ovi kojih se mogu sjetiti), a koji imaju djecu, također nisu.
    Znam njih i znam im djecu.
    Tko su onda? Oni ne pišu po forumu? Samo odgajaju djecu da im budu idioti i da naše maltretiraju?
    Tko ovdje kupuje u šugavom Replayu, koji se usuđuje da na svoje odrpane krpe prikelji onoliku cijenu,
    i nakon kupovine naglasi djetetu da je uzvišeno i posvećeno time što ima tu krpu?
    I ima pravo ponižavati onoga koji ne kupuje tu krpu.

Ja ne znam otkud to sve. Šizila sam i kad je moja starija inzistirala na isključivo uskim trapericama (a imala je već X drugih, "običnih" ,u ormaru), bez traženja ikakvih marki i brendova, a ako mi počne zahtijevati nešto zbog čega netko (opet- ja zasad ne znam tko) odvaja trećinu plaće- bit će rata.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ih zaista osobno znam puno. Mislim da je to izražena boljka Splita, možda zato...Sunčane naočale od 1000 kuna, cipele samo Camper i ne znam šta još. I kad se zapravo nema, na rate, na karticu, u nedozvoljeni minus...ali zbog takvih, zaista zbog takvih stvari. Koje možeš stavit na sebe ili nosit u džepu. Replay, Diesel...sve to u Splitu igra, ma zadnjom kunom ako treba.
    Nije da se govori djetetu da ima pravo maltretirat onoga koji to nema, ali se toliko govori o robi, cipelama i mobitelima da neka djeca jednostavno misle kako je to nešto zaista, ali zaista važno i jako određujuće.
    Naravno da ovo nije u 100% obitelji tako, ali je dovoljno često da se ja osobno ne mogu ljutiti kad netko primijeti da je to raširena pojava.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne znam otkud to sve. Šizila sam i kad je moja starija inzistirala na isključivo uskim trapericama (a imala je već X drugih, "običnih" ,u ormaru), bez traženja ikakvih marki i brendova, a ako mi počne zahtijevati nešto zbog čega netko (opet- ja zasad ne znam tko) odvaja trećinu plaće- bit će rata.
    ne treba brkati stvari. kako je mima napisala, eto, i za vrijeme građanskog rata u americi se patilo radi ružnog kišobrana.
    meni je normalno da djeca zahtjevaju radi nečeg što nemaju, da i pate radi nečeg što nemaju. ako joj se sviđaju replay traperice koje nosi ona super kul cura iz paralelnog razreda, i ako bi baš te replay trapke, to što su tebi skupa krpa ama baš ništa ne znači, sori nena.
    neće ih dobiti pa bog.
    htio je i moj one tenisice na kotačima pa ih nije dobio jer nismo imali novaca - 800,00 kn za njih i još za normalne tenisice.
    i, naravno, svi imaju. moš mislit kako svi imaju.

opet ponavljam, tema topika je da 90% djece nose skupe stvari, i da se ostatak djece radi toga osjeća diskriminirano, poniženo. iako mu je i to bio argument koji nismo prihvatili kao valjan

a to, barem u ovim našim primorskim krajevima - nije istina. jer 90% roditelja nema novaca za skupe trapke, skupe tenisice i skupe bicikle. nema.

Stranica 2 od 9 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •