Page 6 of 13 FirstFirst ... 45678 ... LastLast
Results 251 to 300 of 620

Thread: porod u hrvatskoj

Trina's Avatar

Ti si zmaj totalno zabrijala. I skrenula si s teme. Ni beti ni ja ne govorimo da su u našim rodilištima uvjeti idealni, daleko smo mi od toga. Mi pokušavamo objasniti da smo imali lijepe porode, da imamo pozitivna iskustva sa hr liječnicima i babicama i da smo zadoovljne onim što smo iskusile. Znači može se, nije sve tako crno i jadno. A to što se ovdje svaka rečenica krivo shvaća, okrene se i preokrene tisuću puta, prožvače i ispljune u skroz drugačijem obliku, to više nije to, kužiš?

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

ne bi htjela da se ovaj topic pretvori u nadmudrivanje, jer onda koristimo neke borbene taktike za koje znamo da nemaju mjesto u porodu i pred kraj trudnoće. nikom ne pomažu, pogotovo ne ženi koja ima pred sebe veliki životni izazov - postati majka.

Jer kao što sam gore napisala, to nikom ne ide u korist, a najmanje našim kćerima i mlađim ženama koje još nisu počele razmišljati o djeci ali jedan dan hoće. One zasluže da mi ostavimo puno sređeniju situaciju za sobom. Stoga vas molim da budemo malo više konstruktivni.

Beti3's Avatar

Da, Trina, tako je, naravno.

I još me osoblje Rode ( ili tako slično) tako fino uvrijedi da ja to shvatim tek drugi dan. S jedne strane mi je drago da prate što pišem, a s druge ne mogu vjerovati da se netko sjeća ljetošnje teme i sad mi ju podastire. Krivo shvaćenu i tada i sada. Nema veze. Apsolutno nisam zlopamtilo. I baš volim ovaj forum.

Evo sad vidim Dancin post pa da ju konstruktivno pitam može li se otvoriti tema s naslovom : Samo lijepe stvari o našim porodima?
    Za one koje to tek čeka?
    Last edited by Beti3; 09.10.2011 at 10:55.

marta's Avatar

pa otvori ju, ko ti brani?
    ja cu se odmak prikljuciti takvoj temi
    Last edited by marta; 09.10.2011 at 11:06.

Cubana's Avatar

Znam da se mene ne pita, ali ja sam protiv podrškastih i općenito jednostranih tema. Jer i jedne i druge pokazuju krivu sliku.

Ja sam imala jedan dobar i jedan odličan porod. Ali ne mogu reći da mi je bilo tako jer je tako normalno. Ali se može. I može biti lijepo.

cvijeta73's Avatar

probala ja nekad davno ("samo lijepe stvari u vrtićima"), te teme izdrže maksimalno jednu stranicu

Osoblje foruma blackberry's Avatar

Ja sam shvatila da vi pokušavate objasniti kako ste vi imale lijepe porode jer ste vi jedne sasvim ok rodilje, dok su ove druge koje nisu bile te sreće, u najmanju ruku razmažene i cendrave, ili možda mutave.
    znači, nisam shvatila da je vaš porod bio lijep zbog toga što je sustav ok, već zbog toga jer ste vi imale tu čar za izboriti si ga, pa makar samo svojom pojavom, a mi ostale moramo poraditi na svom karakteru i pristupu porodu.

i da Beti, što se citata tiče...koji citat tebe karakterizira?
    jer, vrlo je moguće da bi je za sebe rekla da me karakterizira jedan, a ti da me karakterizira neki sasvim drugi.
    i tko je u pravu?
    moja ili tvoja istina?

Beti3's Avatar

cvijeto, znam. Ni novine se ne prodaju zbog dobrih vijesti.

Onda da potiho napišem ovdje: ne bojte se, vi koje još niste probale. Nije bauk roditi u Hrvatskoj. Zna biti loše, zna biti dobro. Zna biti grozno, zna biti divno. Možda je stvar u percepciji, a možda u objektivnosti.

I bit će sve bolje i primjerenije rodiljama. Sigurna sam. Ima tu ljudi koji rade na tome. I tamo isto tako rade na tome(u rodilištima).

zmaj's Avatar

razumijem ja vas cure
    il se bar trudim razumijet
    drago mi je što ste iamle lijepe porode
    bez nepotrebnih intervencija, s osmjesima, predstavljenjem doktora i sl.
    nit ne kažem da to ne postoji i da je sve jadno
    dapače, i sama sam imala krasna iskustva s tim jednim doktorom
    čak smo se zezali kak sam uparila mantil i ručnik (kad sam išla na indukciju)
    il, kak smo se smijali kad sam ga pitala jel zna ko mi je napravio cr (po nalogu starijeg dr-a)
    pa kad sam mu rekla da je on izveo operaciju
    komentirao je sa smijehom "dobro da si živa ostala"
    ...
    ma čovjek je jednostavno predivan, topal, predstavlja se, govori što bi on sada i zašto, koje su druge opcije ak postoje...
    i jedan od pozitivnih primejra poroda, za koje znam, jesu upravo porodi s njim na čelu
    ..
    dakle, nije da se ne može

al ružičasto tvrditi da doktori sve znaju, da ih apsolutno trebamo slušat, da se svi predstavljaju i inforimraju te, da se smješkaju... je apsolutna ne istina

i odma mogu pitati ovo dolje što citiram (samu sebe)

Quote Originally Posted by zmaj View Post
    recite mi kojem doktoru sam se ja trebala prepustiti??
    prvom, drugom i trećem, četvrtom???
    koji je u pravu??
    četiri doktora, tri mišljenja....
    kojem???

Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Ja sam imala jedan dobar i jedan odličan porod. Ali ne mogu reći da mi je bilo tako jer je tako normalno. Ali se može. I može biti lijepo.
    Ovo boldano nisam shvatila (možda bih skužila da se sjećam šta si nekad negdje pisala o svojim porodima, ali nemam pojma, sorry), jel ' misliš da je tebi bilo dobro i odlično zato što si imala sreće, ili vezu, ili šta već, ili si zadovoljna sadašnjom uobičajenom procedurom, odnosno, ne zadovoljna (znam kako si ono prije super obrazložila) , nego ti jednostavno nije ostavila traume, ono , to je tako, ali prihvatljivo, ispalo je sve dobro s tim postupcima, nisam skužila.

Jer, znam i ja doktora koji me je na porodu tretirao ko britansku kraljicu, ali isto vrlo dobro znam zašto me je on tako tretirao, i zašto su ga u tomu slijedili oni kojima je dao naputak, a oni kojima nije - ne.
    A ja sam bila ista, i s njim , i s njima - šutljiva, strpljiva...
    no ispalo je da se na jedne mogu osloniti, a na druge ne.

To znači da oni nemaju ista ni dobra pravila kojih se moraju držati svi i da mi se ta vrsta lutrije više ne da igrati.

lisica's Avatar

Quote Originally Posted by oka View Post
    Pročitala sam post od lisice i mislim da je ona na 'lijep fin način' na više navrata dala svoje mišljenje
    o svima koji 'bezveze' prigovaramo i ako prihvatimo da je sustav takav da se nemamo što žaliti.

Ona je imala OK porode i čemo mi dvi dižemo frku?
    Tak, baš nemamo drugog posla u životu pa idemo malo po rodlilištima...
    Isto tako lisica je istaknula da je ona 'veća' mama od svih nas jer je birala rodilište po kvaliteti pedijatrije
    jer je NJoj bilo njeno dijete prioritet.
    A čemu biraš rodilište i gdje će ti biti porod ako je sustav u redu?
    A mi smo sve na glavu pale i bunimo se za lijepe sobe i djeca nam uopće nisu prioritet.
    Itd.....

Ma..., i ovo što je Apricot napisala je kratak i suzdržan komentar da ne razvlači sve te njene detalje...kojima
    omalovažava sve nas koji mislimo drugačije i ne priznaje nam da stvarno postoji drugačije,
    šta mi onda izmišljamo?
    Na post da je u Hrvatskoj koma i da je bolje ići rađati van sam odgovorila da imam potpuno suprotno iskustvo i opisala ga. Rodilište sam birala jer sam od dva udaljena jednako i naprosto sam se morala i mogla odlučiti gdje ću roditi.
    Nikoga nisam prozivala ili se rugala zbog ružnog iskustva. Samo sam eto htjela istaknuti da sam posložila neke stvari u glavi imajući u vidu gdje živim i znajući što bih mogla očekivati.
    Apsolutno nikog nisam omalovažavala! Neznam otkud taj osjećaj?
    Ako je moje iskustvo i način razmišljanja ono što neće promijeniti stanje u rodilištima što će onda napraviti savjet da je bolje ići rađati van Hrvatske??
    Ako su moje iskustvo i način razmišljanja uvrijedili nekog žao mi je, nije mi bila namjera uvrijediti ikog.
    način komunikacije da mi netko kaže: baš si super i dobije potporu kolegice mi je ravno raspravama u pješčaniku.
    Nemam se namjeru prepucavati i ovo je moj posljednji post na ovu temu. Svaki segment društva ima svoje svete krave i sljedbenioke pa tako ni ovaj forum nije izuzetak. To je tako.
    Ad acta!

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    I bit će sve bolje i primjerenije rodiljama. Sigurna sam. Ima tu ljudi koji rade na tome. I tamo isto tako rade na tome(u rodilištima).
    ovo je ohrabrujuće

Beti3's Avatar

Quote Originally Posted by blackberry View Post
    Ja sam shvatila da vi pokušavate objasniti kako ste vi imale lijepe porode jer ste vi jedne sasvim ok rodilje, dok su ove druge koje nisu bile te sreće, u najmanju ruku razmažene i cendrave, ili možda mutave.
    znači, nisam shvatila da je vaš porod bio lijep zbog toga što je sustav ok, već zbog toga jer ste vi imale tu čar za izboriti si ga, pa makar samo svojom pojavom, a mi ostale moramo poraditi na svom karakteru i pristupu porodu.

i da Beti, što se citata tiče...koji citat tebe karakterizira?
    jer, vrlo je moguće da bi je za sebe rekla da me karakterizira jedan, a ti da me karakterizira neki sasvim drugi.
    i tko je u pravu?
    moja ili tvoja istina?
    Prva polovica-stvarno nisam znala da bi moji postovi izazvali ovakvo shvaćanje. Sad ću više paziti kako pišem. Iako, naravno da i o rodilji puno toga ovisi, ne misliš i ti tako?

Druga polovica-nisam mislila na univerzalno znanje, nego konkretno o porodu. O pojedinim aspektima istog, ja znam malo više od nekih, ali puno manje od mnogih.
    Tebi sam već napisala da znaš, spremno si prihvatila sve rizike i dobrobiti i bez grintanja učinila kako ti paše. Kapa dolje.

Na ovako lijepi dan treba se ostaviti ozbiljnih tema i odoh ja preko Učke u Istru uživati (Livade, tartufi?).

marta's Avatar

Quote Originally Posted by Nena-Jabuka View Post
    ovo je ohrabrujuće
    Jos kad bi bilo istinito, fakat bi bilo super.

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by Trina View Post
    , da imamo pozitivna iskustva sa hr liječnicima i babicama Znači može se,
    i ja sam shvatila da se može onda kad sam na drugom porodu po drugi put vidjela babicu koja me je primila u rodilište par dana prije kad mi je dežurni dr pokazao vrata ukoliko ne želim rutinsku obradu
    pa sam izašla
    tu večer je ružno komentirala moje bubrege, da su ko protočni bojler (+++proteini u urinu)
    a dok sam ležala i čekala mladju dr u službi,ta babica mi je prišla s aparatom s namjerom da me obrije
    na moje pitanje što mi to želi raditi
    isoklačila je oči i pitala me dal znam gdje se nalazim
    ...itd...

jel to ta divan stvarnost naših rodilišta??
    cure drage, sretna sam rad vaših iskustava, al moje iskustvo i iskustvo većine govori o nelijepoj rutini po hrv rodilištima

ta primalja ne da se nije udostojala kulturno predstavit
    neg ni na moje kulturno i smireno pitanje nije odgovorila
    a uz to mi je ismijala bubrege (svjesno il ne, ružno je..al to je ono zaplašivanje, standard)

al gle čuda
    za par dana, nakon što sam kontaktirala dr poznanika iz te bolnice
    vidim poznato lice na svom porodu
    upravo ta babica
    i odmah sam joj prva prišla sa smješkom (zamisli zmaj se zna nasmijati) i rekla jel me se sjeća
    i nekak je potiho komentirala da da...
    i bila je, zamisli, ugl divna (ne računam one ulete s pitanjima o vodnjeaku i sl..eto, ne računam)
    čak sam joj se vješala o vratu u nekom trenutku (divno mi je mirisala. trebala sam pitati koji parfem)
    a pred sam izgom me je kulturno pitala može li me, radi njene komocije i rutine, obrijati dolje sam oko usana
    i zamislite (strašni zmaj) rekla sam joj uredu, nema problema (iako znam da nije potrebno.. al gle, zaš ne bi i ja njima u nekim sitnicama koje su im toliko važne izašla u susret)

općenito mislim da ta babica uopće nije loša
    samo mislim da ju je prešla ta bijedna rutina pa iz nje ne dolazi do izražaja toplina koju, uvjerena sam,ima

i vrlo sam zadovoljna takvim odnosom
    al mi je žao da ih se negdje mora stisnuti (ne sve) da bi se tako ophodili

zmaj's Avatar

al moje iskustvo i iskustvo većine govori o nelijepoj rutini po hrv rodilištima
    fali,.. iskustvo većine oko mene...

Jer, znam i ja doktora koji me je na porodu tretirao ko britansku kraljicu, ali isto vrlo dobro znam zašto me je on tako tretirao, i zašto su ga u tomu slijedili oni kojima je dao naputak, a oni kojima nije - ne.
    A ja sam bila ista, i s njim , i s njima - šutljiva, strpljiva...
    no ispalo je da se na jedne mogu osloniti, a na druge ne.

To znači da oni nemaju ista ni dobra pravila kojih se moraju držati svi i da mi se ta vrsta lutrije više ne da igrati.
    Da preciziram svoju zahtjevnost :

- nisam donijela plan poroda niti ga imala
    - obrijala se doma
    - prihvatila klistir (nemam ništa protiv)

-prokidanje vodenjaka napravljeno je "u letu", nisam ni skužila, krenulo kao pregled, pa onda "usput", no nisam protestirala

Jedine izražene želje bile su - ne želim epiziotomiju (stravično iskustvo s prvog poroda)

- molim vas, nemojte prejaki drip, one tri kapi (3 jedinice) s prošlog poroda su me skoro ubile, brzo dobijem od njih vrlo jake trudove i otvaram se.

Da, da, poslušao me je, dobila sam do kraja mjeru od punih, šokantnih, nevjerojatnih 40 tih kapi, išlo je na 18 pa dalje, kako već namještaju brzinu tog kapanja, i to ih je taj stažist na tu jačinu pustio kad sam bila posve otvorena, ali dijete nije bilo zarotirano pa nije moglo kroz ušće van, a on je smatrao da će umjetnim pojačanjem trudova nešto "istjerati".

Tako sam najjače moguće trudove pod dripom (one finalne, kad si posve otvoren) bez sekunde predaha podnosila puna četiri sata (onih 8 sati prije toga neću ni računati).

Trebalo je čekati večernju smjenu, da dođe šef, da se smiluje i učini nešto (stručno), da zarotira bebu, koja je tada izletila isti tren.

No, mogla je u međuvremenu i prestati disati, i imati slabije otkucaje srca, šta već, MM je bio užasnut, bilo je izgledno da će me mrcvariti sve dok ctg ne pokaže da dijete nije u redu i onda će ih stati trka u pripremi za carski.

Dakle, jedina moja uvažena želja bila je nerezanje, što za treći porod i nije nikakav bijesni ustupak.

Cubana's Avatar

Ovo boldano nisam shvatila (možda bih skužila da se sjećam šta si nekad negdje pisala o svojim porodima, ali nemam pojma, sorry), jel ' misliš da je tebi bilo dobro i odlično zato što si imala sreće, ili vezu, ili šta već, ili si zadovoljna sadašnjom uobičajenom procedurom, odnosno, ne zadovoljna (znam kako si ono prije super obrazložila) , nego ti jednostavno nije ostavila traume, ono , to je tako, ali prihvatljivo, ispalo je sve dobro s tim postupcima, nisam skužila.
    Hehe, tko bi sve porode po forumu pratio. A pogotovo ove obične, bolničke
    Prvi je bio vrlo dobar, a drugi još bolji jer sam čekala zadnjih 5 minuta da stignem u bolnicu.
    A sve skupa lijepo i pristojno jer sam s vrata vikala tko sam, što sam i s kim sam si dobra.
    (Mnogo manje važna od Apri, ali znam se prezentirati )
    Last edited by Cubana; 09.10.2011 at 12:29.

Osoblje foruma apricot's Avatar

čita se ovdje lijepih argumentiranih stvari.
    ali, kad netko nema argumenata i kad ne zna što bi sa sobom, onda izvlači sintagmu "osoblje foruma".

kao da ja u životu nikada prije rode postojala nisam.
    niti ću poslije rode.
    niti imam svoje išta, doli rodinoga.

moćna je ta roda.. sve nas je usisala.

pa odoh onda svoje mišljenje pisati na nekom drugom forumu.
    tamo nisam osoblje, pa valjda smijem :-?

Quote Originally Posted by Cubana View Post
    Hehe, tko bi sve porode po forumu pratio. A pogotovo ove obične, bolničke
    Prvi je bio vrlo dobar, a drugi još bolji jer sam čekala zadnjih 5 minuta da stignem u bolnicu.
    A sve skupa lijepo i pristojno jer sam s vrata vikala tko sam, što sam i s kim sam si dobra.
    (Mnogo manje važna od Apri, ali znam se prezentirati )

aha, PR, shvaćam.

Glede dolaska zadnjih 5 min - prvi porod sam oddihala doma punih 17 sati i došla u rađaonicu otvorena 9 cm.

Ekipa se razveselila i rekoše - joj, kad bi bar svi dolazili tako!

Super, ali nisu imali dovoljno strpljenja ni za taj jedan jedini cm, ili prst, votever, trebalo je i njega požuriti dripom,
    pa ipak smo na traci, rodilište je to, ko bi koga čekao...

To je ta rutina, ajmo žene, ajmo, druge čekaju....izbacuj to van dok sam ja u smjeni...

a baš se zbog toga često dogodi psihička blokada i ono što je do tada išlo tečno, zbog tog presinga i svako malo upita -joj, vi još niste!?

sve se uspori i onda kreću ubrzivači

Quote Originally Posted by apricot View Post
    ali, kad netko nema argumenata i kad ne zna što bi sa sobom, onda izvlači sintagmu "osoblje foruma".

kao da ja u životu nikada prije rode postojala nisam.
    niti ću poslije rode.
    niti imam svoje išta, doli rodinoga.

moćna je ta roda.. sve nas je usisala.

pa odoh onda svoje mišljenje pisati na nekom drugom forumu.
    tamo nisam osoblje, pa valjda smijem :-?
    Ja se vrlo dobro sjećam da je gđa Apri, dok još nije bila Šefika Rodić, ovdje pohvalila prekrasnu sestru Gordanu iz rodilišta na Sv. Duhu.
    Istu sam sestru i ja pohvalila od sveg srca jer Goga, unatoč tomu što obavlja sve rutinske poslove u rodilištu, propisane protokolom i pravilima rađaone (klistir, drip, ovo i ono) ne propušta biti pažljiva, suosjećajna, savršeno ugodna osoba.

No, šta može ona, ili još pet takvih njezinih kolegica, ona postupa kako joj je naloženo, pravila su pravila, procedura je procedura, žene rade poslušno za plaću, onako kako je propisano na njihovom radnom mjestu i kako kaže šef.

Tu proceduru, te predrađaone, te grupnjake u trudovima treba mijenjati.

zmaj's Avatar

ja sam valjda presenzibilna osoba
    emocionalno reagiram na priče s poroda
    plakala sam na "muški & žensku priču" s portala
    a sad mi je grozno čitati ovo kroza što su prošli Nena Jabuka i njeno dijete
    žao mi je

kao laik mislim da su totalno zeznuli stvar
    pa kako to da su stavili max dripa kad beba još nije bila spremna?? i tako četiri sata
    hvala Bogu pa beba nema oštećenja od silnog lupanja glavom...užas
    oće li se opet nać netko i reć da je to bilo potrebno jer je to tako doc napravio .....

naravno da treba mijenjati stanje u hrv rodilištima
    pa more je iskustava koja nisu nimalo bajna..najmanje zbog neprilagođavnja rodilja sustavu, a većinom, rekla bih, jer je sustav takav kakav je ..rutinski i nekritičan u davanju medikamenata i ostalih fora

mene je najviše bolilo odvajanje
    (a ja nisam doživila drip, prokidanje, gurkanje po trbuhu...)
    zato sam presretna što je treća beba bila sa mnom i onih 9mj i svo vrijeme iza toga
    Last edited by zmaj; 09.10.2011 at 13:15.

Prva polovica-stvarno nisam znala da bi moji postovi izazvali ovakvo shvaćanje. Sad ću više paziti kako pišem. Iako, naravno da i o rodilji puno toga ovisi, ne misliš i ti tako?

Druga polovica-nisam mislila na univerzalno znanje, nego konkretno o porodu. O pojedinim aspektima istog, ja znam malo više od nekih, ali puno manje od mnogih.
    Tebi sam već napisala da znaš, spremno si prihvatila sve rizike i dobrobiti i bez grintanja učinila kako ti paše. Kapa dolje.

Na ovako lijepi dan treba se ostaviti ozbiljnih tema i odoh ja preko Učke u Istru uživati (Livade, tartufi?).
    nije se prvi dio odnosio na tvoje postove...
    ali da, i ja mislim da puno toga ovisi o rodilji. i isto tako mislim da rodilja koja zna što želi, a to eto nije u skladu sa rutinom, nije razmažena i cendrava.
    taj dio shvaćam osobno i vrijeđa me. jer, ne mislim da moram biti bezobrazna i ratoborna, da bi dobila ono što želim.
    nisam takav tip, i kad moram komunicirati na takvoj razini, to me čini nervoznom i ne treba mi u životu.

a što se drugog dijela tiče...vidiš...ja se ne bi složila sa tobom da ja tu nešto previše znam.
    ono što znam da znam, je činjenica kako ja osjećam da bi porod trebao izgledati. samo to sa sigurnošću znam.
    kad sam rađala prvi puta, isto sam to znala..i tada sam bila spremna i platiti da dobijem to što želim, a htjela sam roditi u Hrvatskoj, ali nisam imala što platiti, jer se u Hrvatskoj ne nudi to što ja želim.
    pa sam u rodilištu dobila što sam dobila. postoje priče sa mojih poroda pa tko želi neka čita, da ne zamaram non stop s tim podacima.

drugi puta sam bila samo malo hrabrija u odlučivanju. znači, odlučila sam proučiti mogu li ja nekako dobiti ono što želim za svoje dijete i sebe, iako mi to Hrvatska ne pruža.
    platila i dobila uslugu koji sam htjela.
    oko mene su bile stručne osobe koje su znale što rade. nije moje znanje tu presudilo. samo sam u ovaj tim imala više povjerenja nego u onaj prvi.
    i kad sam drugi puta rađala, apsolutno ništa nisam zahtjevala. sve je došlo u paketu. nisam morala reći ni a.

e sad...sad sam sigurna u činjenicu da se može rađati na bolji i humaniji način. prije drugog poroda to sam samo osjećala, a sada znam.
    i sada kada znam to imam potrebu i reći. ne da bi se pohvalila kako sam ja predivno rodila, nego radi informacije da se može i bolje.

to što je u Hrvatskoj situacija kakva je, što znači? da treba pognuti glavu i šutjeti i praviti se da je sve ok?

da ne mislite nešto drugo...ja zaista volim Hrvatsku i živjeti tu...imala sam prilike i živjeti i raditi i rađati vani...ali nisam htjela... i ne mislim otić nikad.
    a da li je to razlog da mi sve treba biti super što mi sustav nudi?

nekad sam mislila da je bolje šutjeti jer mali čovjek ništa ionako ne može promijeniti, sad tako ne mislim.

Potpis BB. Debeli.

cowgirl's Avatar

Amen .

Beti3's Avatar

I još me osoblje Rode ( ili tako slično) tako fino uvrijedi da ja to shvatim tek drugi dan. S jedne strane mi je drago da prate što pišem, a s druge ne mogu vjerovati da se netko sjeća ljetošnje teme i sad mi ju podastire. Krivo shvaćenu i tada i sada. Nema veze. Apsolutno nisam zlopamtilo. I baš volim ovaj forum.
    Nisam htjela napisati nick baš zato da ne prozivam. Oprosti ako je ovako ispalo nepristojno.

a sad mi je grozno čitati ovo kroza što su prošli Nena Jabuka i njeno dijete
    žao mi je

kao laik mislim da su totalno zeznuli stvar
    pa kako to da su stavili max dripa kad beba još nije bila spremna?? i tako četiri sata
    hvala Bogu pa beba nema oštećenja od silnog lupanja glavom...užas
    oće li se opet nać netko i reć da je to bilo potrebno jer je to tako doc napravio .....
    I ja sam to ponovila stotinu puta, baš hvala Bogu, i sreća da ja sad ne hodam s djetetom kod fizijatra ili defektologa ili šta slično.
    A imala je oštećenja očiju od takvog poroda (više nema ništa, sve savršeno), prokrvarile su, normalno, krenula je glava kroz cerviks, zapeo nosić, taman su oči bile na udaru, i to je trpjela satima.

Odmah je išla kod oftamologa, i tada, i kasnije mjesecima (ta su ih krvarenja navela na krivi trag).

Ali to je ono što je cubana spominjala, poslije rođenja dijete preuzima neonatalog i ostali (ovdje oftamolog), ovisno o oštećenjima, taj dio više nije u nadležnosti porodničara, niti se njih više išta tiče.

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by Danci_Krmed View Post
    Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.
    Tek sam sad počela čitati temu, reći ću sljedeće - vjerujem da je ovo najgori post koji sam ovdje pročitala proteklih godina. Pravo ohrabrenje i melem za oči i uši ženama koje se spremaju na porod ovdje, a takve su u velikoj većini.
    Dobro da uopće itko iz naših rodilišta izađe živ. Nevjerojatno.

vertex's Avatar

Nena, super da je s malenom na kraju sve u redu. Tuga te uhvati da je dijete patilo satima zbog besmislenog ubrzavanja poroda.

Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Tek sam sad počela čitati temu, reći ću sljedeće - vjerujem da je ovo najgori post koji sam ovdje pročitala proteklih godina. Pravo ohrabrenje i melem za oči i uši ženama koje se spremaju na porod ovdje, a takve su u velikoj većini.
    znaš kako ja shvaćam ovaj post....
    npr...kad sam se ja pripremala za prvi porod...sve su ove činjenice bile meni i tad poznate...i bolje da jesu. makar meni.
    i uporno sam godinama svih ispitivala kako im je bilo na porodu.
    i sad to radim.
    ja sam željela znati zaista kako je. a ne da me se bodri u stilu, svaka je rodila pa ćeš i ti. to mi ide na živce.
    ako znam na šta mogu naletiti, onda se za to mogu i spremiti.
    a postoji velika vjerovatnost da te zadesi bešćutnost. a zaključili smo da je jako bitan stav koji rodilja ima prema svemu.
    stoga, po meni te informacije ne mogu odmoć.
    slažem se da te mogu uplašit, ali to nije razlog da zatvoriš oči pred njima.

i da...još nešto sam zaboravila.
    i ja sam bila sklona mišljenju da puno toga ovisi o "razmaženosti" rodilje. ali, moj se život potrudi uvijek pokloniti mi prave lekcije, pa tako sam i tu odradila na svojoj koži.
    a za mene je iskustvo majka znanja.
    zato je dobro znati da ne ovisi sve o tebi kad ulaziš u rodilište. i da ne možeš ti biti kriva za svu tu bešćutnost.
    da bi bilo jako dobro imati čvrsti stav o porodu, kad nema komplikacija naravno.
    da je u sve upućena osoba koja je pored tebe, da se ona za tebe zauzme, da ti ne moraš.

uglavnom, želim reći da je bolje znati da ožeš naletiti na svašta i biti na to spreman, nego da te potapšam po leđima i kažem ti ma bit će sve ok...
    tako ja na to gledam...
    ali to sam ja...
    možda netko više voli ne znati....ne znam.

zmaj's Avatar

vidiš, meni taj post baš jasno i bez dlake opisuju rutinu u hrv rodilištima
    dakle, ne da je uvijek tako 100%
    al da je većinom

i ne znam zašto to treba skrivati il ne govoriti o tome isl

no kako svi im manje više simpatiziramo političku korektnost
    onda je i Danchi valjda trebala politički korektno opisat bijedu naših rodilšta
    i sve bi bilo za 5
    eventualni komentar bi bio da se uvijek može na bolje i da nije sve tako crno .. što eto jest isitna..univerzalni odgovor

još

Nena Jabuka
    drago mi je što ste nakon cijele priče ipak dobro prošle
    uh
    Last edited by zmaj; 10.10.2011 at 10:50.

AndrejaMa's Avatar

A ja ću još samo ovo reći ( i potpisati n.grace)....
    Nitko ne kaže da je slika u Hr idealna.
    Ali rješenje odlaska u inozemstvo ne rješava problem. On i dalje ostaje.
    I uporno se ističu negativni primjeri, a pozitivne se pokuša prikazati u pogrešnom svjetlu.
    Ako nam je tako loše, stvarno ne znam zašto onda usluge inozemnih poroda koristi tako malo žena?

Slažem se da bi ljudskost i drugačiji pristup trebali biti normala i ne bi ig se trebalo posebno tražiti niti boriti se za njih.
    ALi nije tako, i potrebno je da se za to izborimo.
    Dobri primjeri trebali su biti podstrek da nije sve baš tako crno. Ali zahvaljujući većini na ovoj temi, napravila se sasvim kriva percepcija.

Da sam kao prvorotka i prvi put na ovoj temi, sigurno bih umjesto dobrih savjeta i utjehe od ovih komentara samo povećala svoj strah i stres jer si ne mogu priuštiti "normalan" porod u Hrvatskoj ili pak bi razmišljala kako dići kredit da mogu platiti porod u inozemstvu. Žalosno...

seni's Avatar

mislim da je poanta u tome, da u zdravstvenoj skrbi trudnica i rodilja, u rodilistima samim, ima jako puno toga za popraviti i promjeniti. jako puno toga!
    da li se netko u postovima izrazava temperamntnije ili manje temperamentno nije poanta.

cinjenica jest da u nasim bolnicama mozes imati lijep i prirodan porod. ponekad. ne uvijek. i to je problem.
    a i da se tako izrazim i "porod s intervencijama" (i onda ako rodilja ne prizeljkuje nuzno prirodan porod) nije uvijek ni lijepo ni ugodno iskustvo, nego upravo suprotno.

i to se ne dogada samo u rodilistima. nego i opcenito u domovima zdravlja, bolnicama i tako dalje. i ne radi se prvenstveno o novcu. radi se o stavu.
    pa je npr. djeci osobe s najgorom mogucom dijagnozom posve normalno reci, kada ista dodu kod ljecnika da im objasni dijagnozu i mogucnosti:
    opet vi! sto vi uopce hocete?

Osoblje foruma apricot's Avatar

uopće nije istina da se više ističu loše nego dobre strane.
    ali, nažalost, ne možemo mijenjati statistike i realnost: činjenica jest da ima više nezadovoljnih nego zadovoljnih žena.
    pa nećemo frizirati priče!

eto, ja sam napisala svoju predivnu priču s poroda i nitko to ne spominje (od vas koji kažete kako se bunimo da je sve loše), ali ako kažem jednu rečenicu protiv, odmah se percipira...

znači, ipak ima nešto i u očima onih koji čitaju.
    i kako čitaju.
    a, bome, i zašto čitaju...

n.grace's Avatar

Upravo tako. Pišimo kako jest, bez mučenica i inkubatora s nogama, nema veze, nema veze, nema veze... Ma dajte, molim vas.
    Nitko, ali baš nitko, ne kaže da su uvjeti u našim rodilištima idealni. Ali ovako pisati je, u najmanju ruku, smiješno.

Beti3's Avatar

n.grace, mogu te samo potpisati.
    I opet reći da je ovo kako Danci_krmed opisuje izrazito subjektivan opis. I da je roditi u hrvatskim rodilištima lijepo. Bilo subjektivno ili ne.

n.grace's Avatar

"Ne frizirati priču " može slobodno isključiti žene-inkubatore na nogama i mučenice. Ili tražim(o) previše?

zmaj's Avatar

zato je dobro znati da ne ovisi sve o tebi kad ulaziš u rodilište. i da ne možeš ti biti kriva za svu tu bešćutnost.
    slažem se
    često čujem kak npr žena nikad ne može biti kriva što je dobila šamar od supruga
    nema veze koliko je kokodakala, kakva je oštrokonđa i sl
    pa čak da je i ona njega prva zveknula to nipošto ne znači da joj on smije vratiti

a onda ovdje pročitam da si rodilje često same znaju biti krive jer se nisu smješkale, šutile, bile ponizne,pokorne,poslušne (be 3p ha ha) i što već sve ne
    jer da sve to jesu, ma garant bi se prema njima dobro odnosili

a onda pročitaš priču Nene Jabuke (njeme poput ribe) i horora kojeg su joj priuštili stručnjaci bez da su za to imali med uporište
    il priču blackberry i famoznom dr A i njegovom iživljavanju nad polugolom ženom raširenih nogu (oprostite na doslovnosti al to je istina)...

..
    i sve te priče me podsjećaju na priče žena iz moje okoline, na borbu koju sam i sama morala izvojevati..
    i dođem i muka i žao mi je...

i ne, nije ovo pljuvačina ovo je oplakivanje surovosti i težnja za promjenom

AndrejaMa's Avatar

Roditi u Hrvatskoj je lijepo.
    Da, moglo bi biti i bolje.
    Rodit ću opet u Hrvatskoj, jer imam povjerenje u sebe i skrb koju će mi pružiti.
    O mojim željama upoznat je i MM, i vjerujem da ukoliko ja neću moći izboriti se, da će tada on biti u stanju to napraviti.
    I nadam se da ću svojim postupkom i svojim pričama pomoći i nekoj slijedećoj ženi koja bude došla u odabrano rodilište.
    I da, imamo pravo izbora, jer možemo odabrati i rodilište, i možemo izreći naše želje. I upravo iz tog razlog ja sam drugi put odabrala Vž, odabrat ću ga i sada.
    Ponajviše radi kompletnog i potpunog roominga, a i djeca mi mogu biti tih dana kod bake.

moj post je dramatičan, poanta moje proze je ta da se na direktan način daje do znanja što se u rodilištu dešava i koji je način razmišljanja sustava, opet čast iznimkama ali tu govorim o prosjeku, o sustavu. u sustavu kao što je rekla cubana gore, žena ulazi unutra kao komad nečega za obradu i izlazi 'obrađeno', po mogućnosti da je 'proizvod' što bolje kvalitete (karikiram naravno, ali želim poantu ilustrirati).

u toj obradi osobnost često mora nestati, želje se ne poštivaju jer je procedura takva, industrijska, da sustav ne trpi ništa što ne ide kao po traci. i tome treba konačno stati na kraj i reči da ne valja. imala jedna žena dobro iskustvo ili ne, rijetka će biti ta koja kaže da je sustav u redu i da je išta utjecalo na njeno super iskustvo osim to što je nabasla u pravu smjenu (ili možda nekoga platila, potegla veze...u to ne ulazim).

sustav trpi da pojedinci rade strahote i da se ponašaju strašno prema ženama. gore sam napisala negdje o tome kakav je to ravnatelj(ica), kakav ministar(ministrica) koji dopušta takav način rada? pa da oni odozgo lupe šakom o stol i kažu evo ljudi tome je došlo kraj, tome bi pomalo i došao kraj. ali ovako žene šaputaju u trudničkim ambulantama da je ovaj ili ona ovakav ili onakva, snalaze se individualno kako znaju i umiju, a sustav i dalje kroči naprijed, sa minimalnim promjenama jer nismo dovoljno glasne, jer smo previše uljudne, fine, jer smo korektne i kad nas gaze. fakat ispadne da nismo važne i da ne cijenimo jedna drugu.

ženama pred porod treba dati potporu ali bome i pripremiti ih na to što ih čeka, a ne samo onako simpatično kazati, "ma ne brini sve će bit ok." žene zaslužuju više i bolje od toga. zaslužuju punu sliku, punu potporu i izbor.

n.grace, mogu te samo potpisati.
    I opet reći da je ovo kako Danci_krmed opisuje izrazito subjektivan opis. I da je roditi u hrvatskim rodilištima lijepo. Bilo subjektivno ili ne.
    Koliko god te poštujem (a poštujem te jer mislim da si pametna, s x drugih tema),

mislim da mi stvarno možemo izraziti samo subjektivan stav, a tek nakon prikupljenih jako puno subjektivnih iskustava donijeti neku ocjenu, barem približno objektivnu i realnu i statistički valjanu.

Izjava - "Roditi u hrvatskim rodilištima je lijepo" ne može biti objektivna ocjena stanja, manjka joj riječ "meni", treba biti u prošlom vremenu i nekima je višak množina .

Dakle, beti kaže -"roditi u hrvatskim rodilištima (pretpostavljam da si bila u više njih više puta) meni je bilo lijepo.

A Nena kaže - "roditi u hrvatskom rodilištu (bila samo u jednom 3 puta) meni je bilo ružno.

Tek kad se prikupi jako puno nena i jako puno beti može se ocijeniti je li u hrvatskim rodilištima roditi lijepo ili manje lijepo, većini, ili većem broju žena, u usporedbi s nekim drugim rodilištima, boljima, naravno, ne s onima u centralnoj Africi.

vertex's Avatar

Meni je svojevrstan fenomen da netko pročita što je Nena napisala, i onda neposredno nakon toga napiše "u hrvatskim rodilištima je lijepo". Neno, nisi važna ti, važniji je dobar glas o hrvatskim rodilištima. I nije važno što nije samo Nena, nego puno njh pisalo o sličnom iskustvima. A nije važno ni šta je beba patila bezveze, iako je Beti nema puno pisala kako je beba ispred svega. Evo, Beti, nije ispred bezrazložne bolničke procedure. Imaš li ti kakav komentar na to Nenino iskustvo? Ili ga je trebalo zatajiti budućim rodiljama?

Nena, radimo na tome da se prikupe informacije Nadam se da će do kraja mjeseca početi i to...

Quote Originally Posted by AndrejaMa View Post
    I upravo iz tog razlog ja sam drugi put odabrala Vž, odabrat ću ga i sada.
    Ponajviše radi kompletnog i potpunog roominga, a i djeca mi mogu biti tih dana kod bake.
    Varaždinsko rodilište- respect!
    Varaždinsko rodilište nije nešto što predstavlja i oslikava cijelu Hrvatsku, znam cure koje su iz Zagreba išle u Varaždin, njihov porod je bio porod iz snova, baš ono što su priželjkivale. I to uvijek treba naglasiti, gdje je to bilo i s kim je bilo, i da to služi za primjer drugima.
    Koji nisu takvi, a također su Hrvatska.

oka's Avatar

znaš kako ja shvaćam ovaj post....
    npr...kad sam se ja pripremala za prvi porod...sve su ove činjenice bile meni i tad poznate...i bolje da jesu. makar meni.
    i uporno sam godinama svih ispitivala kako im je bilo na porodu.
    i sad to radim.
    ja sam željela znati zaista kako je. a ne da me se bodri u stilu, svaka je rodila pa ćeš i ti. to mi ide na živce.
    ako znam na šta mogu naletiti, onda se za to mogu i spremiti.
    a postoji velika vjerovatnost da te zadesi bešćutnost. a zaključili smo da je jako bitan stav koji rodilja ima prema svemu.
    stoga, po meni te informacije ne mogu odmoć.
    slažem se da te mogu uplašit, ali to nije razlog da zatvoriš oči pred njima.

i da...još nešto sam zaboravila.
    i ja sam bila sklona mišljenju da puno toga ovisi o "razmaženosti" rodilje. ali, moj se život potrudi uvijek pokloniti mi prave lekcije, pa tako sam i tu odradila na svojoj koži.
    a za mene je iskustvo majka znanja.
    da bi bilo jako dobro imati čvrsti stav o porodu, kad nema komplikacija naravno.
    da je u sve upućena osoba koja je pored tebe, da se ona za tebe zauzme, da ti ne moraš.

uglavnom, želim reći da je bolje znati da ožeš naletiti na svašta i biti na to spreman, nego da te potapšam po leđima i kažem ti ma bit će sve ok...
    tako ja na to gledam...
    ali to sam ja...
    možda netko više voli ne znati....ne znam.
    Ma šta da kažem, sve potpisujem !

Ma naravno lijepih iskustava, onih super i onih podnošljivih, loših...ima svega...

Ali još je uvjek lutrija, a najviše za prvorotke jer večina nas je vjerovala doktorima, osoblju i smatrala
    da ako mi previše ne kompliciramo da oni znaju najbolje, ali nije tako, stvarno nije tako.
    A takvih prvorotki će uvjek biti jer tek sa iskustvom i proživljenim porodom shvatiš neke stvari, a da
    bi se loša iskustva prvorotki svela na minimum treba nešto promijeniti.

Prirodan porod, humaniji pristup rodilji, uvažavanje rodilja....da ne nabrajam znate već sve...
    e onda bi i te prvorotke u stvari dobile u bolnicama ono što u stvari misle da se podrazumijeva...

Koliko samo naslova ima po novinama, koliko slučajeva po sudovima....
    npr. kad je bio prvi carski i doktor savjetuje drugi carski pa se ipak na kraju odluče da će ići na drip i to BEZ
    odobravanja rodilje i dogodi se najgori scenarij, ruptura i u opasnosti su i žena i dijete...

Pa šta je sa onom ženom kojoj su bubreg prišili...ma strašno...

Ja sam recimo kao prvorotka došla u bolnicu sa trudovima u pravilnim razmacima, ali premalim,
    ok mogli su me ili poslati doma (jer su razmišljali i o tome) ili me staviti na odjel pa da vidimo da li će tu biti čega ili ničega.
    Ali ne oni su ajde da to riješimo, prokinuli mi Rodu znala nisam, za ovo što znam danas znala nisam, a ne informiranih prvorotki ima hrpu
    i dolaze nespremne puštajući se u doktorove ruke.
    Naravno da ne završi sve crno i najgore, ali u večini slučajeva završi umjetno potaknuto i pod dripom rođeno....što ima i svojih posljedica..da ne duljim više.

Ima toga puno, a ta stanja sigurno nisu proizašla iz činjenice da su odnosi i povjerenje doktor pacijent normalni, iz činjenice
    da se poštiva rodilja i njen prirodni tijek trudova...itd.
    To su najgori scenariji pred kojim ne smijemo zatvarati oči i jesu rezultat stanja u rodilištima i našim zakonima.

zmaj's Avatar

vrlodobar odogovor Nena.. ovo na Betiin post

Danci piše da su - žene zaslužile.......

ja mislim da to uopće nije pitanje zasluge
    nego, prema mom mišljenju, jer je čovjek čovjek, prema njemu se ima odnositi s poštovanjem i pozornošću prikladna čovjeku (jao,kao da mi fali neki pojam da to opišem, al vjerujem da shvaćate...mrvu sam demenentna)
    a pogotovo u osjetljivim razdobljima ljudskog života
    a ne znam ima li što ljepše, nježnije, osjetljivije, uzvišenije...you name it...kao što je trudnoća i porod

što se tiče pozitivnih primejra
    pa ima ih i pisale smo i možemo još

evo..ovih dana očekujemo porod nedonoščeta (u obitelji)
    jedan predivni i stručni doc je izvuka maksimum koliko je mogao da beba bude što dulje u maternici., odnos mu je pun topline, primjerenog objašnjavanja, strpljenja... vrlo smo zadovoljni i nadamo se i molimo za najbolje....

nije u hrvatskim rodilištima samo lijepo
    niti je samo ružno
    svakako je
    i lijepo i ružno
    žalosno je da puno toga ovisi o tome kako ti padne grah
    u koju ćeš smjenu upasti
    kakve će volje biti taj kome dođeš

meni je bila, na forumu više puta hvaljena, babica
    ja je pohvalila ne bi
    moja frendica sada preko udruge primalja dogovara s njom porod
    kaže da joj je super, vidjet ćemo za 10 dana kakva će biti iskustva, ja vjerujem odlična

ne treba idealizirati, ne treba pljuvati

žao mi je zbog neninog iskustva
    što je to prošla zbog nečijeg neiskustva
    (ako mogu samo malu obranu za tog mladog ginekologa (nije sigurno bio stažist, a ne vjerujem ni da je bio specijalizant)
    oni često ne smiju zvati stariju službu, ako se nekom ne radi o glavi, sjećam se priče sa staža za jednog starog ginekologa, koji je bio na glasu kao super, rekli su tko s njim dežura smije ga pozvati po noći samo 1x, drugi put neće s njim dežurati
    dežurstvo s njim je bilo kao i s onim gljivama koje su 1x jestive)

i kužim njen post
    kužim post mnogih koji se žale, osuđuju

ali post Danci_Krmed ima posebnu težinu
    jer kraj njenog imena piše osoblje foruma
    ona je moderatorica na porodima
    mislim da bi ipak trebala paziti i na to

ma da vas pitam...samo priče na ovom porodu stvaraju strah od poroda?
    pa nisu priče nastale jer su žene zlićeste, pa eto žele napakostit drugim rodiljama pa ih malo sada plaše...

da nisam imala svoj stav o porodu...svoje osjećaje o porodu, tj. kakav bi porod trebao biti....i da sam doživjela to što sam doživjela, pa čisto sumnjam da bi opet rodila.
    i bome znam podosta žena koje nisu. jer misle da je to porod, i da je to ono što moraju proživjeti da bi dobile malu mirišljavu štrucu.
    i to je cijena koju opetovano ne žele platiti.
    pa vi vidite.
    i nije ih malo.
    a zbog koga? zbog čega?
    jer su sebične najvjerovatnije.
    nekim izjavama ovdje zaista se umanjuje trauma žene sa poroda. pa ta trauma zaista jako teško blijedi.

i još uvijek nešto ne razumijem. zašto je ok birati rodilišta po Hrvatskoj, a ako netko krene dalje to nije u redu?
    u čemu je stvar, osim u financijama?
    zar ne tražimo svi samo bolju uslugu?
    ili?

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

neke stvari su "lijepe" jer ne znaš i nisi iskusio da može biti i ljepše.

meni je u petrovoj bilo ok - dok nisam rodila u varaždinu.
    u varaždinu mi je bilo baš super - dok nisam rodila doma.

tako da, u momentu poroda i neposredno nakon njega, meni jeste bilo dobro, subjektivno, objektivno, kako god. i to je stvarno super.
    ali iz današnje perspektive, s današnjim saznanjima i iskustvima, dala bih sve na svijetu da sam i prvo dvoje rodila doma, bez obzira koliko su moja sjećanja na ta dva poroda pozitivna.

n.grace's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    nije u hrvatskim rodilištima samo lijepo
    niti je samo ružno
    svakako je
    i lijepo i ružno

ne treba idealizirati, ne treba pljuvati

ali post Danci_Krmed ima posebnu težinu
    jer kraj njenog imena piše osoblje foruma
    ona je moderatorica na porodima
    mislim da bi ipak trebala paziti i na to
    X, opet. Ne zamjeri.