Dobio sam upit na pp slijedećeg sadržaja i čini mi se da je vrijedno podijeliti s ostalima:
Kaj je veće "zlo", stevia, natren ili sirup od agave?
Tu su negdje.
Stevia je doduše prirodna, ali ima nešto zajedničko s natrenom: ne uključuje osjećaj sitosti. Dakle, tijelo očekuje šećer radi slatkog okusa u ustima, ne dobije ga i potom imaš pojačanu glad.
Natren: sranye u duginim bojama, krcato grdom kemijom, ne taži glad i u konačnici ljude koji ga tamane čini debljima.
Sirup od agave je apsolutna pobjeda marketinga nad zdravim razumom. Radi se o proizvodu koji se ne razlikuje bitno od kukuruznog fruktozno glukoznog sirupa s jedinom razlikom da enzimi ne razgrađuju kuruzu nego agavin škrob iz agavinog korijena. Marketing je zloupotrijebio činjenicu da postoji nektar cvijeta agave koji je nevjerojatno skup i po svemu prilično kvalitetan šećer, ali sa famoznim sirupom agave nema skoro ništa zajedničko. Ima s njime još problema, ali i ovo je dovoljno. Izbjegavati.