Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 378

Tema: Evo zašto ne jedemo pseudo-hranu

  1. #301
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @marta, još jednom čestitke za bebu :D
    Po pitanju fitinske kiseline bitni su enzimi, a oni stradaju na temperaturama iznad ~60°C. Pahuljice najvjerojatnije nisu pregrijane prilikom gnječenja i to što radiš ima smisla. Među žitaricama najbogatija enzimom fitazom je raž pa je OK miješati raž u maloj količini s ostalima.

    @Demi, ako se ne radi o ozbiljnoj anemiji (što je jako malo vjerojatno) pa su potrebne vatrogasne mjere u vidu kemijskog željeza, takve proizvode je najbolje izbjegavati. Kemijsko željezo u takvim pripravcima uništava crijevne kulture i na duži rok šteta daleko nadmašuje korist.

    @SikaPika, klice su OK, ali kod kupovine biraj "pržene" (zapravo su pečene, ali tko god pisao deklaraciju očito ne shvaća razliku) jer duže traju. Sirove klice jako brzo užegnu i to je glavni razlog zašto na tržištu stvarno NE POSTOJI pravo integralno brašno. Pravo integralno brašno bi, zbog klica, imalo rok trajanja od najviše ~60 dana, a potom bi se gadno usmrdilo.
    Pržena hrana i palačinke mogu biti sasvim korektna hrana pod uvjetima da se spravljaju na kvalitetnoj masnoći koja trpi visoke temperature i da temperatura ne prelazi 180°C. Dakle, ne smije se zadimiti tava.
    Pseudohrana te ne bi trebala zabrinjavati na način da svaki put odskočiš kao da te ubola, nego samo na način da si svjesna o čemu se radi i ne dopustit joj da ti se prikrade domaćinstvo. Ako ti dijete povremeno pojede čips s MSG-om ili sladoled lošeg sastava s lošim preljevom - ništa strašno. Problem je kada to dijete čini svaki dan.

  2. #302
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    može li mi neko objasniti na koji način se sa zrna odstrani klica prije mljevenja u obično brašno (koje ima vijek trajanja preko 3 mjeseca)
    koga god sam pitala, niko mi nije znao reći
    a baš me interesuje

  3. #303
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    pincetom

  4. #304
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    mda, i to je način, ali nešto mislim da industrija nema baš mnogo "pincetara" na platnom spisku
    biće da je nešto drugojačije...

  5. #305

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,048

    Početno

    Ne znam mogu li ovdje pitati al vidim da hrana za svasta moze pomoci: sta je s obnavljanjem flore zeluca, crijeva, vagine kod uzimanja antibiotika?

  6. #306
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Odi na topic "jogurt i kiselo mlijeko"

    @vještičica, nije me posebno zanimalo kako se uklanjaju klice, ali možeš potražiti na netu pod nazivom wheat degermination, vjerojatno će ti se posrećiti

  7. #307
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    moze li mi netko reci svoje misljenje ili objasniti svoj stav prema i/ili razliku u kvaliteti (za zdravlje) izmedu bijelog, polubijelog i integralnog brasna? mislim na ono sto se kupuje u trgovini. (znam da je doma svjeze mljeveno integralno brasno opet neka druga kategorija.) uvijek stojim ispred police s bransom i razmisljam s cime da pravim kruh i kolace. po okusu mi je zasad najfinije polubijelo...

    davore, pravila sam jogurt u termosici po tvom receptu - zaista odlicno i tako jednostavno! hvala.

  8. #308
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    ako je još nekoga interesovalo, kao i mene, klica i mekinje se odvajaju uređajem koji se zove "decorticator" ili "degermer"
    prethodno navlaženo zrnevlje se ubacuje u mašinu koja trenjem zrnevlja o klip i stranice, te trenjem znevlja jedno o drugo odstranjuje mekinje i klice, i ostavlja čist endosperm u komadićima

  9. #309
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @Ivana B-G, sad kad znaš tehnologiju slobodno se baci u potragu za tebio najdražom kulturom pa javi.
    Crno brašno je odlično ako mu se omogući djelovanje enzima, poput postupka za spravljanje kruha s bigom. U suprotnom baš i nije neki izbor za malu djecu. Vlakna su super za mršavljenje, ali ne za malene.

  10. #310
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    ja i inace pravim kruh s bigom ili s kiselim tijestom, tako da mi je to u kombinaciji s integralnim vec "standard". samo da mi je jos pekac kruha... a znas li mozda dali je bijelo brasno zaista tako lose, kao sto se prica i pise? i ako je, zasto je to tako? dali integralno zaista ima toliko puno vise minerala i ostalog dobroga? vidim da si gore spomenuo da je bolje kupiti kupovni bijeli nego kupovni "crni".

    a za jogurt: ja jako volim vitaktiv od zbregov-a i s njim sam i napravila svoj prvi jogurt. zaista je odlican. lagano kremast i blagog okusa!

    a sad idem pokusat napraviti "svoj" maslac

  11. #311
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Zaistač integralno brašno možeš dobiti jedino ako odeš do kakvog mlina koji melje sve živo. U suprotnom ćeš dobiti brašno koje se ponešto razlikuje od integralnog. Dobro crno brašno, recimo tip 1600, je vjerojatno puno bolji izbor. Minerale ćeš iz crnog brašna osloboditi jedino ako se enzimu fitazi omogući da obavi svoj posao, u suprotnom ne. Upravo zato je hrana bogata posijama zapravo pseudo-hrana: ne dopušta joj se da POSTANE hrana.

    Bijelog brašna se kod nas ne treba plašiti jer nije bijeljeno i nije kemijski ostareno. Dobar kruh se dobije od brašna koje je odležalo, a neki (čitaj Amerikanci) za to nemaju vremena i suzbiju ga kemikalijama. Toga kod nas nema. Riskantne su samo gotove mješavine za sexy kruhove, ali i na takvima piše kojim kemikalijama je tretirano. Dakle, bijelo brašno je OK.

  12. #312
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    merci beaucoup! *hug*

  13. #313
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pseudohrana te ne bi trebala zabrinjavati na način da svaki put odskočiš kao da te ubola, nego samo na način da si svjesna o čemu se radi i ne dopustit joj da ti se prikrade domaćinstvo. Ako ti dijete povremeno pojede čips s MSG-om ili sladoled lošeg sastava s lošim preljevom - ništa strašno. Problem je kada to dijete čini svaki dan.
    Da, u pravu si, ali mislim da u ovoj dobi dijete mora sticati dobre navike i pravila koja bi trebala biti jednaka kako kod kuće tako barem i kod bake i dede (ako već ne u gostima gdje mi se ne da tjerati mak na konac)... jer onda se dogodi da sam ja babaroga koja kad smo u trgovini ne želi kupiti kinder jaje (osim što ima i kvalitetnije čokolade, brate mili, previše košta). Ok, moje dijete je još uvijek malo i po tom je pitanju zapravo poslušna, ne gnjavi i ne traži previše (glavno joj je dobiti mali putar u trgovini što je skroz smiješno), ali bed mi je za kasnije...

    vještičice
    , i mene je zanimalo to odvajanje, odnosno, MM se dosta zamarao (zapravo je mene zamarao s tim pitanjima) oko toga

    Inače, kad kupujete integralno, koje kupujete? Ja za Uskrs pravila krempitu (prvi puta) s integralnim. Moram li reći da svekiji nisu htjeli ni probati (kao, ne mogu...), ali je zato moje milo dijete slistilo cijeli komad
    To brašno koristim u kolačima, palačinkama, kada pravim zapršku (rijetko kada), nekada u kruhu.
    Ne znam jeste li primjetili i mora li biti tako, ali integralno koje ja kupujem (neko Biovita, u Konzumu) ima hrpu posija. I imam osjećaj kao da su dodane da bi se povećala količina. Ono, ima nešto integralnog i onda ćemo dodati samo posije. Najčešće ga prosijem i posije bacim.

    ivana B - G, ja sve pravim s polubijelim, ponekada u nešto dodam integralno ili klice.

    I definitivno moram početi praviti kruh s kiselim tijestom.

    Eh da, Davore, je li svježi kvasac kvalitetniji od suhog? Može li se uopće sa svježim praviti kruh u pekaču? Pretpostavljam da može ako se može praviti kruh s bigom.

  14. #314
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    integralno koje ja kupujem (neko Biovita, u Konzumu) ima hrpu posija. I imam osjećaj kao da su dodane da bi se povećala količina. Ono, ima nešto integralnog i onda ćemo dodati samo posije. Najčešće ga prosijem i posije bacim.
    To je zato što zaistač integralno brašno ne postoji po dućanima. Ono nastaje tako da se loše brašno (jer nitko nema neka velika očekivanja) pomiješa s posijama.
    Pomiriši brašno - ne miriši uljasto. Dakle, nema klica. Pomiriši smeđu rižu ako ne kužiš o kakvom uljastom mirisu govorim.

    Kvasac? Svježi je ista stvar kao i suhi ili instant suhi kvasac. Isti organizam s istom snagom za dizanje kruha. Obrati pažnju da postoje 3 vrste. Ja koristim uglavnom suhi instant kvasac jer se ne kvari pa jednu vrećicu od 7 grama mogu uspješno rasporediti na ~ 20 kruhova. Sa svježim kvascem dobio bih max. 3 kruha, ali samo zato bi se svježi kvasac pokvario.

    Kad malo razmislim, kvasac je isto tako pseudohrana vrijedna razmatranja... Koristi se kao hrana

  15. #315
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Radila sam neki kolac (mozda kremsnite ili slicno s kremom) sa polubijelim brasnom 850 i kolac mi je smrdio i bio nekog fujkavog okusa po tom brasnu koje mi i inace smrducka... tako da sad kad radim kolac (a ne radim precesto), radim s bijelim

  16. #316
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Najvjerojatnije je loše skladišteno. Baci!

  17. #317
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    To je zato što zaistač integralno brašno ne postoji po dućanima. Ono nastaje tako da se loše brašno (jer nitko nema neka velika očekivanja) pomiješa s posijama.
    Pomiriši brašno - ne miriši uljasto. Dakle, nema klica. Pomiriši smeđu rižu ako ne kužiš o kakvom uljastom mirisu govorim.
    Kužim taj uljasti "šmek" .
    Pa gdje onda kupiti pravo integralno, ono, baš u domaćim mlinovima? Milslim, nije da sam sad totalno zagrižena i da mora biti, ali me zanima.
    A ono SEverovo u dm-u? Kontam da je isto kobajagi integralno.
    A integralni pšenični griz? To stvarno postoji?

  18. #318
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uvrebaš mlin. Nema drukčije. Na tržnicama ljudi prodaju makarsvakakvo brašno u neadekvatnoj ambalaži i hoće se (kao meni) lijepo uplijesniviti.
    Ako te brašno zanima samo za proizvodnju kruha, onda te to pravo integralno vjerojatno ni ne zanima.

    Osobno mislim da su graham kukiji bez veze i zapravo imamo sreće da ovdje nisu ušli u modu. Radi se o odličnom primjeru pogrešnog korištenja posija.

  19. #319
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Znači:
    pahuljice prelijane jogurtom NE
    pahuljice močene u jogurtu preko noći DA?

  20. #320
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Bingo

    Zapravo već samo namočene u vodu preko noći su drastično bolje. Kiseli mokri medij je idealan, ali i sama voda aktivira enzime. Jogurt ili što god te volja dodaš ujutro.

  21. #321
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    'Ajd' da sada ne tražim, a i svi ste ovdje...
    Štapići.
    Na nekima u sastavu piše hidrogenizrano biljno ulje, na nekima biljna mast, a našla sam i neke koji imaju palmino ulje.
    Znam da nisu najsretnija hrana (ma nisu hrana, junk su), ali dobro dođu u nekim rijetkim prilikama kada nemaš dati djetetu ništa domaće za grickati.
    E da, još sam neki dan kupila Bobi (nisu u Konzumu imali te sa sezamom i palminim uljem) jer mi se nekako činio najnormalniji, no totalno sam smetnula s uma koliko su slani pa mi dijete pojelo par štapića i nakon njih hrpu vode.

  22. #322

    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    20

    Početno

    Ja sam si baš nedavno razbijala glavu što je loše u njima a čini se da je loše sve. Sama si odgovorila da su junk. Isto kao smoki i ostale grickalice. Osobno sam prestala jesti ta sr* prije nekog vremena i onda mi pod ruku dođe taj smoki i skužim kako je zapravo slan, fuj.

    A gle, klincima ih ne možeš doslovno zabraniti ali što manje to bolje.

  23. #323
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    sva ta hidrogenizirana ulja su junk.
    definitivno - što manje to bolje.

  24. #324
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Štapići su OK u vrijeme proljeva kada je ostala hrana puno veći problem pa ih ne bih sasvim prekrižio. Tipično dolaze s kristalima soli koji se dadu barem djelomično skinuti.

    Ulja se inače hidrogeniziraju kako bi trpila više temperature, a prirodna i sasvim prihvatljiva varijanta ulja za visoke temperature je palmino. Ono je doduše dobilo prilično lošeg publiciteta prije oko 3 godine kada se shvatilo da biodizel iz tog "obnovljivog" izvora uopće nije obnovljiv i podrazumijeva krčenje džungle biblijskih proporcija. Manija za biodizelom je u međuvremenu jenjala (preskup je u industrijskoj proizvodnji).

  25. #325
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    prosvjetlite me: kada kažete pahuljice u namakanje, misli se na npr. zobene? Meni je to višesatno namakanje čisti science fiction jer obično taj čas odlučim jesti musli za večeru/nisam dovoljno gladna za bilo šta konkretnije.

    A i taman sam kupila sastojke za home-made granolu, kao ovaj recept: http://forum.roda.hr/threads/66492-N...šenog-recepta

    Što kad su ta sva čuda zob.pahuljice, zob.klice, pšenič.klice, pšenič.mekinje... peku 20-ak minuta na 180 stupnjeva? Pritom mi zdrav razum govori da je med koji ih kao vezivo drži u tepsiji, izgubio vrijedne kvalitete.

  26. #326
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ne živciraj se zbog toga. Problemi s hranom dolaze samo s redovitim korištenjem. Možeš li sebe zamisliti da svaki ili svaki drugi dan radiš granolu? U tom slučaju se zabrini.
    Niti jedna hrana te neće otrovati isti čas. Slobodno uživaj u hrani koja te veseli.

  27. #327
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Dobio sam upit na pp slijedećeg sadržaja i čini mi se da je vrijedno podijeliti s ostalima:
    Kaj je veće "zlo", stevia, natren ili sirup od agave?
    Tu su negdje.
    Stevia je doduše prirodna, ali ima nešto zajedničko s natrenom: ne uključuje osjećaj sitosti. Dakle, tijelo očekuje šećer radi slatkog okusa u ustima, ne dobije ga i potom imaš pojačanu glad.
    Natren: sranye u duginim bojama, krcato grdom kemijom, ne taži glad i u konačnici ljude koji ga tamane čini debljima.
    Sirup od agave je apsolutna pobjeda marketinga nad zdravim razumom. Radi se o proizvodu koji se ne razlikuje bitno od kukuruznog fruktozno glukoznog sirupa s jedinom razlikom da enzimi ne razgrađuju kuruzu nego agavin škrob iz agavinog korijena. Marketing je zloupotrijebio činjenicu da postoji nektar cvijeta agave koji je nevjerojatno skup i po svemu prilično kvalitetan šećer, ali sa famoznim sirupom agave nema skoro ništa zajedničko. Ima s njime još problema, ali i ovo je dovoljno. Izbjegavati.

  28. #328
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,461

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Dobio sam upit na pp slijedećeg sadržaja i čini mi se da je vrijedno podijeliti s ostalima:

    Tu su negdje.
    Stevia je doduše prirodna, ali ima nešto zajedničko s natrenom: ne uključuje osjećaj sitosti. Dakle, tijelo očekuje šećer radi slatkog okusa u ustima, ne dobije ga i potom imaš pojačanu glad.
    Natren: sranye u duginim bojama, krcato grdom kemijom, ne taži glad i u konačnici ljude koji ga tamane čini debljima.
    Sirup od agave je apsolutna pobjeda marketinga nad zdravim razumom. Radi se o proizvodu koji se ne razlikuje bitno od kukuruznog fruktozno glukoznog sirupa s jedinom razlikom da enzimi ne razgrađuju kuruzu nego agavin škrob iz agavinog korijena. Marketing je zloupotrijebio činjenicu da postoji nektar cvijeta agave koji je nevjerojatno skup i po svemu prilično kvalitetan šećer, ali sa famoznim sirupom agave nema skoro ništa zajedničko. Ima s njime još problema, ali i ovo je dovoljno. Izbjegavati.
    A zaključak je?????????????????????????????
    Šta umjesto šećera?

  29. #329
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kvalitetan šećer. Ili jednostavno nemoj zaslađivati.
    Među kvalitetnim šećerima naći ćeš nazive poput Cassonade, Rapadura, Demerara i u zadnje vrijeme posebno cijenjeni kokosov i palmin šećer.

  30. #330
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Šta umjesto šećera?
    Šećer-u razumnim količinama ( osim kod dijabetesa, tada treba zamjena ).

  31. #331
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa... i to je prilično individualna stvar. Šećer nema posebno visok GI i u tom smislu je manje problematičan od kruha, a ne bi mu čovjek nikad rekao. Svejedno ne bih brkao prehranu s dijetom za bolesne. O bolesnima brinu (ili ne brinu) njihovi liječnici. Ako nekome liječnik kaže da je za njegovo stanje baš super tamaniti saharin s glutaminatom i aspartamom - valjda čovjek zna zašto je baš to preporučio.

  32. #332
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    tako mi mlijeka u prahu, mlijeko u prahu?
    he he, jučer sam se dohvatila linolade, nakon duuuugo mjeseci apstiniranja
    užas
    i danas tražim recept za domaću (jeftinije, prirodnije), ima i tu na Rodi
    no, ide mlijeko u prahu, i dosta šećera (kontam da bi se mogao puuuno smanjiti)
    dakle, Davore, što imaš reći za mlijeko u prahu?
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 29.10.2011. at 06:28

  33. #333
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    A javorov sirup kao sladilo?

    U zobenima nam je izvrstan!

  34. #334
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,461

    Početno

    Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    A javorov sirup kao sladilo?

    U zobenima nam je izvrstan!
    Meni je objašnjeno da je on super, ALI samo ako je pravi javorov sirup. S obzirom da je jako skup, jeftine varjante dolaze pomiješane sa nečim, ali zaboravila sam sa čime.

  35. #335
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Kupujem BioPrimo iz Mullera. To je najjeftiniji koji sam nasla. Na njemu pise 100% A klasa bio sirup od javora. I nista drugo. U to "nista drugo" nisam bas sigurna, ali dobro.

    Bila sam u bio bio i mislim da i oni drze sirup od agave, nisam sad sigurna. Bio je od javora i jos neki. Kako je to sve tesko pohvatati kad se uporno industrijski otpad podvaljuje pod hranu.

  36. #336
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tako nekako. Glavna zamjena za zaistač šećer je famozni fruktozno glukozni sirup koji se dobije primjenom enzima na škrob. Tako nastaje i sve famozniji agavin šećer/sirup - izbjegavati.
    Pravi javorov sirup je odličan, ali svakako treba dobro pročitati deklaraciju. Obzirom na učestalu muljažu i cijenu - zašto se s time uopće maltretirati?
    Mlijeko u prahu je odlična namirnica za čuvati u rezervama hrane za kojekakve nepogode. Dobiva se od pravog mlijeka, ali uz manipulaciju masnoće. Smiješni Amerikanci u dućanima nude mlijeko koje se radi od mlijeka u prahu i takvo mlijeko zovu "reconstituted milk". Zanimljivo je da se od takvog mlijeka dobije dobar jogurt tako da mu neću posebno prigovarati. Od kerefeka, s mlijekom u prahu možeš složiti mliječnu limunadu, ili se lijepo okupati u Kleopatrinoj kupki - uz dodatak par kapi ulja od narane i eukaliptusa.
    Namaz od orašastih plodova možeš uspješno napraviti i bez mlijeka u prahu. Samo stavi više orašastih plodova Svojevremeno sam radio namaz "kung-fa" od putra, meda i oraha. Linolada? Pfffft

  37. #337
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    da, vidiš, to se nisam sjetila, to s medom i putrom
    ma, zaboravi, dok sam ono pisala još me držao okus u ustima, sad sam već zaboravila
    sva sreća pa mi dijete neće jesti linoladu, totalno je neprijemćiva za "nove" stvari, ali med voli - samo, on zatvara pa nam je to malo bed
    ostaje nam pekmez jer ne vjerujem da bi jela i neke nove namaze, ili da ju uključim u proizvodnju istih (uvijek uredno liže posude kod pravljenja kolača...)

  38. #338
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Pozdrav svima!

    Kako se radi Kung fa? Ima neki topic o tome? Zvuči fino...

  39. #339
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma jednostavno. Vjerojatno bi se zvao viagra da sam ga zmislio koju godinu kasnije
    Potreban je blender koji može svašta potrpit. Znači nekakva snažna mrcina s ne prevelikim propelerom. Bez toga rađe zaboravi na namaze jer se isplate samo ako ti blender preživi.

    Sastojci:
    Putar, med i orasi u različitim i sasvim prilagodljivim količinama. Na primjer, 1 dio meda, 2 dijela putra i 3 dijela oraha.
    NE DODAVATI SOL!

    Postupak:
    Otopi se putar (na oko 40°C) i strpa se u blender. Doda se dio oraha i uključi blendanje na maloj brzini. Postupno se dodaju svi orasi. Pri tome se češće dogodi da blender povuče zrak i zapravo ne radi ništa nego samo zuji - zaustaviti, stisnuti sa spatulom (ili žlicom), napravi "ploft!". Kad blender konačno povuče i smjesa se nastavi mljeti uredno poput vira prebaci se na veću brzinu. Kad se postignje željena tekstura (grublja ili glađa) doda se med, ali tako da se blender ne zaustavi (smjesa se sada jako brzo stisne) i samo kratko se još blenda, isključi se i sadržaj se brže bolje prebaci u posudu u kojoj će se čuvati. Meni su idealne posude poput onih od kile vrhnja.
    Nakon par minuta smjesa očvrsne. Čuva se u frižideru.

    Slično se dobije i namaz od kikirikija (nije preporučljiv klincima radi aflatoksina) i ... paz sad ... tahin. Postupak je s uljem i odgovarajućim košticama. Kung fa je s putrom jer se mora stisnuti.

    Trenutno nemam pošteni blender nego samo štapni pa sam blender challenged.

    Kung-fa? To je tehnika kojom je Mujo sredio Brus-lija. Konkretno kurbla od Fapa.

  40. #340
    Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    Pula/ Linz
    Postovi
    697

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    .


    Slično se dobije i namaz od kikirikija (nije preporučljiv klincima radi aflatoksina) i ... paz sad ... tahin. Postupak je s uljem i odgovarajućim košticama. Kung fa je s putrom jer se mora stisnuti.
    Ovo radi kikirikija ili? pitam jer moja mala obozava jesti kikiriki (kupimo onaj u ljusci), pa me sada zanima da li joj smijem davati ili bolje ne?

  41. #341
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Vjerujem da u slučaju kikirikija rizik nadmašuje korist. Aflatoksine rade gljivice roda aspergillus i problem je najviše u skladištenju. Znači, kad bi dobila kikiriki uzgojen kako treba (u Makedoniji), s kratkim rokom skladištenja u dobrim uvjetima ... bilo bi sve OK.
    Nažalost, prosječna količina aflatoksina u kikirikiju je dovoljna za izbjegavanje. Ne treba odskočiti od straha i ako dijete povremeno gricne koji kikiriki - ništa zato. Vrijedi kao i s drugom pseudohranom: problem je ako se konzumira redovito.

    Inače od kikiriki namaza radim satay ali o tome neću više ovdje.

  42. #342
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,706

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da u slučaju kikirikija rizik nadmašuje korist. Aflatoksine rade gljivice roda aspergillus i problem je najviše u skladištenju. Znači, kad bi dobila kikiriki uzgojen kako treba (u Makedoniji), s kratkim rokom skladištenja u dobrim uvjetima ... bilo bi sve OK.
    Nažalost, prosječna količina aflatoksina u kikirikiju je dovoljna za izbjegavanje. Ne treba odskočiti od straha i ako dijete povremeno gricne koji kikiriki - ništa zato. Vrijedi kao i s drugom pseudohranom: problem je ako se konzumira redovito.

    Inače od kikiriki namaza radim satay ali o tome neću više ovdje.
    ono što sam ja čitala je podatak da je problematičniji kiririki maslac , gotov iz teglice , nego onaj napravljen kod kuće od cijelog kikirikija. zato što se za maslac upotrebljavaju sitniji kiririkiji lošije kvalitete.

  43. #343
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    U principu to je opet to. Kikiriki nije dobar za djecu.

    Ja sam to rješavao ovako - nisam kupovao proizvode s kikirikijem, a ako bi malca netko ponudio nisam se bunio. Na primjer smokiće s kikirikijem.

  44. #344
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ima na coolinarici odlican recept za domacu nutelu. Uopce ne ide šećer. Osim 2 vanilina.
    Ide sl. vrhnje, ljesnjaci, cokolada i kakao. Mljac.
    Mislim da se recept zove Nutela namaz iz kućne radinosti. Il je mozda Nugat namaz...
    Uglavnom, trazite recept na vlastitu odgovornost. Ja nemam niš s tim.

  45. #345
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Kung fa = odlično! Novi, fini okus.

    Orasi su smrvljeni u mlincu za kavu (u nedostatku mlinca za orahe i snažog blendera). Maslac i iskristalizirani med su pripitomljeni u mikrovalnoj. Sve po receptu zblendano.

    Rezultat: finije od Linolade & Nutele!

    Davore, hvala na inspiraciji

  46. #346
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    meno jos sad zanima sto mislite o jecmenom sladu?

  47. #347
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Imam nisko mišljenje jer je jako malo vjerojatno da nije baš ničime kontaminiran. Još praškaste varijante iz pouzdanog izvora hajde-hajde, ali mokre nikako.
    U principu ne dobiješ proizvod koji je po bilo čemu superioran šećeru (ne razlikuje se drastično od notornog fruktozno-glukoznog sirupa), a dolazi s rizikom fermentacije tko zna kakvim gljivicama, najvjerojatnije aspergillusima. Za više detalja potraži po netu pojam "Brewer's asthma" i zaprepasti se da uopće nije posebno egzotična pojava.

  48. #348
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    e, a može li se taj, a ne kažem, kung fu praviti s lješnjacima? meni to nekako finije... volimo i orahe, ali eto
    da, a med, med moju bebu zatvara, ali dobro, ne bi joj ništa bilo od tog 1 dijela meda

    a kikiriki, vidiš, totalno sam zaboravila na te aflatoksine iako si već pisao o tome (tada me to nije zanimalo, nije jela kikiriki, ali ga zato sada tamani)

  49. #349
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Promaklo mi je ovo :/
    Namaz se može napraviti sa svakakvim orašastim plodovima. Posebno su zdravi sirovi, ali u slučaju lješnjaka ipak je ukusnije kaqd se malo ispeku prije upotrebe. Radi se o namazu pa užitak dolazi ispred udjela enzima

  50. #350
    laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,094

    Početno

    Zahvaljujući ovoj temi, napravila sam svoj prvi maslac od Veronikina slatkog vrhnja. Za prste je polizati!

Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •