Stranica 60 od 92 PrviPrvi ... 1050585960616270 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,951 do 3,000 od 4557

Tema: bronhiticari, astmasi, sinusasi - kako je? 3. dio

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A prpos straha od cjepiva - svima nam je ista podloga - neuro užasi. Ali, oni su se događali i prije i na obična normalna cjepiva - i odraslima... Čula za priču jednog koji je to dobio od prijašnjih cjepiva (korektniji wording - nakon cijepljenja), imam u blizini slučaj multiple nakon cijepljenja, ali ne protiv gripe, i nekog davnog cijepljenja još u ex državi.

Ali, ako dobro shvaćam, to je rjeđe, i to bitno, nego mogućnost ozbiljnih respiratornih komplikacija nakon gripe u astmatičara, ali ne znam postotke. Mislim... jedna curica jest umrla u ST-u prošle godine, ne znam koja je njena dg. bila, možda nešto srčano... Umro je od svinjske jedan moj kolega, srčana podloga. Ono.. zastrašujuće je što im fakat, jednog kad pluća krenu shutdownirat.... nema pomoći, jednako kao što kad te zahvati GB... ne možeš puno pomoć... sad.. .ja se držim procjene ove da je veći rizik plućna komplikacija (u smislu da ima ima veći potencijal da se ostvari) nego takav neki sindrom... Ali... zdvojna sam i toga se stvarno najviše bojim, sad, jel' i to djelovanje marketinga oko nuspojava cijpeljenja... dok se smrtni slučajevi dismisaju stila - a, normalno je da se umire od gripe, teško je to reći...

Opet, svaki specijalist gleda svoje područje - pulmolozi pulomološke komplikacije, neurolozi vjerojatno dolaze iz drugog ugla...

E, da, a propos "sindroma nepokretnosti", ne znam što je točno to, ali prijateljičin mali školarac je prošle godine nakon gripe (necijepljen) imao epizodu da je bio hospitaliziran je je nešto s motorikom bilo krivo... nije mogao hodati.. OK se oporavio, prolazio punkciju l. moždine mislim, ne znam više što su bili utvrdili...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2011. at 16:25

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama se nazalost nista na bolje nije promijenilo vadenjem vec dapace , do tada smo imali jedan dva bronhitisa i laringitis a od tada stalne bronhoopstr i dg astme. Vama gore nemoze biti . Kasnije su nam rekli da je to zato jer se direkt oslobodio put do pluca mandule ipak stitebpluca ali kad atrofiraju kao kod nas ili rade druge probleme onda nema druge. Kod vas ce sigurno bit bolje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa Vidi poruku
    Nama se nazalost nista na bolje nije promijenilo vadenjem vec dapace , do tada smo imali jedan dva bronhitisa i laringitis a od tada stalne bronhoopstr i dg astme. Vama gore nemoze biti . Kasnije su nam rekli da je to zato jer se direkt oslobodio put do pluca mandule ipak stitebpluca ali kad atrofiraju kao kod nas ili rade druge probleme onda nema druge. Kod vas ce sigurno bit bolje
    Da, tako su i meni rekli, pa onda, prije vađenja, to isto provjerila s 2 pulomologa i operaterom - odgovori - mandule imaju funkciju do 3. godine, nakon toga baš i ne, a neće ići u pluća, jer da su čak i na jeziku i okolo po grlu neki limfni čvorovi štit tako da grlo ipak ostaje prva linija obrane. Da operacija donosi poboljšanje u čak 98% slučajeva, 1% je isto, 1% je bolje.

Random propitkivanjem ekipe, što forumske, što RL, ali s raznim dg - većini bilo bolje, nekima onda problem iz uha prešao u nos/sinuse, evo, ti mi prva kažeš išao dole.

Naravno, moguće da sam i krivo pokopčala, a i svi se ograđuju nikad ne znaš u koji ćeš postotak upsast.

To vam rekao vaš pulmolog - to kasnije su vam rekli da je oslobodilo put do pluća itd.

Možemo se i na pp prebacit, na inputu svakom zahvalna.

Držte palčeve!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2011. at 16:56

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da pulmolog.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Razriješila sve svoje dileme i dobila 3:1 pulmologa kao preporuka za cijepljenje za gripu za djecu s astmom, tako da ću, ako bude sve OK, cijepiti. Ni od jednog od mojih pulomologa, ni otorinca nisam dobila mišljenje da vađenje mandula može pogoršat astma stanje, baš sam ih izrijekom to pitala, ali vjerujem da ti jesi, i vjerujem da može... i da treba u svemu tome imat sreće... Nadam se da ću upast na dobru stranu statistike.

Vezano za cijepljenje protiv gripe, konzultiran je i anesteziolog, 2-3 tjedna prije operacije se ne preporuča, kao ni 2-3 tjedna poslije. Nadam se da će operacija biti kako je zakazano, da će dobro proći oporavak, i da ću je cca 2,5 tjedna nakon smjeti cijepiti, to bi terminološki bilo taman pred Božić.

Puno vam hvala na svemu, tako u raspravi se iskristalizirao neki moj put...valjda je dobar i valjda nisam zezla, ali to, na žalost, možemo, na kraju krajeva, sa sigurnošću tek znat "nakon bitke". Držite nam palčeve!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.11.2011. at 20:04

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću reći, vjerujem da si pitala svog pulmo i da ti je rekao da može....

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ina - bas vas je snašlo. Moja p. i tvoja malena se prate na forumu još od kada su vježbali. Mozda da probas sa kolektivom na 4 sata dnevno. Moje dijete je prije kolektiva uvijek, iako je bio doma, bio osjetljiv...sve moguće se ljepilo na njega. Prošle godine sa 2,4 mj. Je polako krenuo ali samo na 4 sata dnevno i tako sve do proljeća, i to je ipak pomoglo da tu prvu godinu izguramo bez većih posljedica. A da se pita dr, pio bi on antibiotika, ali ja uvijek pričekam 3, 4 dana, i ako nakon toga temp. Skače ili mu nije nikako bolje, dam mu antib., i kuc-kuc, uvijek se poboljša stanje, i ispostavi da je u pitanju viroza.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je koma stanje. Sad je z. Malo bolje al l. Uzasno kaslje , cijelu noc je kasljala tak da je i ona od jucer na ventolinu.uf

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel vi kada inhalirate ventolin na elektricni inalator il samo na babyhaler ? Ja kad su relativno ok dajem na babyhaler a kad su jako lose uvijek na elektricni jer mi se cini puno bolji ucinak. Tako mi je i dok rekao da je to puno bolje . Dok recimo f. Mi je rekao da je to sve isto al vidim da nije i da je puno bolji ucinak prek elektricnog .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj klinjo je u proljećeuzimalventolin i na haler i na festu,za njega je bilo 3 kapi na 5 ml vode

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam jesam li jučer dobro vidjela - ali na grmu lijeske su se pojavili pupoljci. Pa ne mogu vjerovati- svake godine sve ranije. A nije niti čudo po ovom vremenu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj peso prvotno napisa Vidi poruku
    Ina - bas vas je snašlo. Moja p. i tvoja malena se prate na forumu još od kada su vježbali. Mozda da probas sa kolektivom na 4 sata dnevno. Moje dijete je prije kolektiva uvijek, iako je bio doma, bio osjetljiv...sve moguće se ljepilo na njega. Prošle godine sa 2,4 mj. Je polako krenuo ali samo na 4 sata dnevno i tako sve do proljeća, i to je ipak pomoglo da tu prvu godinu izguramo bez većih posljedica. A da se pita dr, pio bi on antibiotika, ali ja uvijek pričekam 3, 4 dana, i ako nakon toga temp. Skače ili mu nije nikako bolje, dam mu antib., i kuc-kuc, uvijek se poboljša stanje, i ispostavi da je u pitanju viroza.
    Mi smo je prvu godinu nakon bronhoopstrukcije pa upale pluća izvadili skroz, znači, krenula s 18 mjeseci, prestala ići s dvije godine i nešto sitno), opet vraćena s 3,5 godine plus. Neizvedivo nam je, financijski i logistički, plaćat i vrtić na ful satnicu, a ići 4 h (pogotovo s ovim... kako se ono zove... "solidarnim cijenama", doduše, ko zna na što će to sad izać) i onda plaćati čuvalicu još 5 h. A imamo solidne plaće i 1 dijete. Imamo dogovor s bakom da je čuvanja dosta, ali da će uskakat kad je bolesna. I tako se onda krpamo - znači, baka je čuva mjesec dana, onda ide par tjedana, pa je opet baka čuva mjesec i pol dana itd. To "psihološki" prolazi kroz bake, jer ona misli da sam ja prepesimistična i ne vjeruje dijagnozi astme i uvijek razmišlja ono... kao i bebe... kako se to kaže - u sadašnjosti. Ovo što psiholozi preporučaju . Ona tu ne vidi pattern, pače, odbija ga vidjeti, odbija vidjet da je moja mala ipak posebno osjetljiva... I super je osoba, pa sad tako... menadžiram te resurse koje imam na raspolaganju. Takav mi je isti i muž, pa se provlačim logistički na ove koji "razmišljaju pozitivno" .

Možda na kraju ove godine skuži/e pattern, pa ćemo tražit čuvalicu. Vidjet ćemo. Zasad imamo sistem - dok je zdrava ide u vrtić, kad je bolesna baka čuva. S time da sam ja upozorila da će "kad je bolesna" bit većina vremena, vjerojatno, uz sporadične izlete u vrtić, ali ekipa (muž i baka) mi ne vjeruju, pa ne pusham to.

Ja ful vjerujem dr-ovima a propos antibiotika, ništa specijalno ne procjenjujem sama oko toga (iako... poznavajući nju i da se ona uglavnom ne izbori nego zalijepi u infektu, ja bi ga odmah dala, ali ne mogu sama sebi i djetetu prepisivat terapije, nisam ja dr), a naši dr-ovi, za moj "ukus" su čak dosta oprezni s antibioticima, kao i s dg. astme itd. Ali, sad su već upoznali dijete, imam u njih povjernja (u ove koji ju poznaju, u pravilu, oni koji je prvi put vide misle mala od brda odvaljena, roditelji pretjeruju).

Op. valjda u petak. Valjda će nakon toga bit bolje, iako... spremna sam na sve.... što se tu može... tješim se s onim... do škole/puberteta bude to već nekako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peso, a je li ti dijete uopće ide onda i sad na 9 h kolektiv? To mi je zvučalo ono WOW, vidiš ti malog astmatičara, kako super redovito ide, ali meni, 4 h, s obzirom na posao, nije neko rješenje čuvanja djeteta, to je ono više kao "ide se malo poigrat na par sati", što je isto super, ali trebala bi onda angažirat dodatne resurse ili promijenit bakin mentalni sklop, što je nemoguće. Meni je potreba čuvanja djeteta 9 h, pa kako je god organizirala. Svakako bih htjela da ide u vrtić, jer je psihološki njeno vrijeme one-on-one, bila to ja, baka ili čuvalica, isteklo. Bit ću baš ono ful nesretna ako fakat bude jedna od one djece koja ne može fizički izdržat pohađanje vrtića. Iako, ima i takvih, čak i bez dodatnih dg. astme (recimo, znam kod jednih svojih prijatelja za srednje dijete koje kolektiv nije izdržalo nikako - prvo i treće dijete išli bez problema, ali srednje, jok, i srednje je nekako došlo k sebi tek sa školom.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2011. at 13:31

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da - odgovor na pitanje Lunahor - mi još na baby haleru (3,9 mjeseci), provjerila pred 10-tak dana na Srebrenjaku - ne moramo kupovat nešto drugo, to je OK.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

cure koje imate aerochamber kak se on čisti, dobila sam od sestre jedan pa ga ne znam očistit.

inače moja klinka s skoro 6 godine je na babyhaleru,

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja skinem maskicu i rastavim ga sve kaj se rastaviti da i operem...

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Cure, dijete mi danas teško diše, uvlači mu se rupica na vratu, vidim da mu je kisik na 96. On je dva puta hospitaliziran na Srebrnjaku i ja sam mogla biti s njim (platili smo onaj "apartman"), ali smo s njima raskrstili i prešli na Rebro. Pa sad ne znam ništa o tome kakva su pravila na Rebru s hospitalizacijom? Jel ima mogućnost da se plati taj apartman i da bude roditelj s njim (on ima skoro 4 godine)?

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Partyka, nemam odgovor na vase pitanje, ali bih vas zamolila da mi objasnite, kako vi to vidite da je detetu 'kisik 96' i sta to ustvari znaci.
    Mi cesto primecujemo da nas mali tesko dise, ali nema kaslja. Nikad nismo sigurni i bojimo se da ne uzima dovoljno kiseonika, ali ne znamo kako bismo to mogli proveriti.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ima onaj aparatic sto mjeri kisik

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rebro je uvijek imalo app a sad nak preuredenja ima sigurno no nazalost ne po toj cijeni ko srebrnjak. Rebro je prije par godina naplacivalo kao i klaiceva dan 850 kn dok je sreb imao dan 250 kn.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj tanja i jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Partyka, nemam odgovor na vase pitanje, ali bih vas zamolila da mi objasnite, kako vi to vidite da je detetu 'kisik 96' i sta to ustvari znaci.
    Mi cesto primecujemo da nas mali tesko dise, ali nema kaslja. Nikad nismo sigurni i bojimo se da ne uzima dovoljno kiseonika, ali ne znamo kako bismo to mogli proveriti.
    Da, imam slučajno aparatić koji mjeri saturaciju kisika u krvi (došao mi je u posjetu stric iz Pule koji ima emfizemu i na kisiku je i stalno si mjeri kisik u krvi pa mi ga je ljubazno posudio). Taj aparatić košta preko tisuću kuna, ne znam točno koliko.
    Šta znači 96 - pitala sam jučer pedijatricu, njima je 96 granica za hospitalizaciju Njemu je jučer bio 92, ali to je bilo prije pedijatrice pa nismo znali da je to za odlazak u bolnicu.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pogledala sam - aparatić se zove pulsni oksimetar. Ali kažem, stvarno je skup, čovjek treba dobro razmisliti da li je potreban.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Hvala vam. Jeste, da je skup, skup je.

Valjda cemo ga uspeti zaobici.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj partyka prvotno napisa Vidi poruku
    Šta znači 96 - pitala sam jučer pedijatricu, njima je 96 granica za hospitalizaciju Njemu je jučer bio 92, ali to je bilo prije pedijatrice pa nismo znali da je to za odlazak u bolnicu.
    čekaj stricu ili malom?

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

malom. nemam pojma koliko je stricu, stric sad ni ne mjeri jer mi ga je ostavio na dan-dva.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Normalno je 98,99.sve ostalo je lose , nazovi srebrnjak astmafon drugi put

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

e, sad sam ja kako padobranac na ovoj temi, ali moram nešto pitati.

sin nam ima malo više od 3 godine, alergiju na grinje (doduše granične su vrijednosti), 3 komatozne mandule, sklonost bronhitisu (po dijagnozi nespecificiran kao akutni ili kronični)...
    Otorinac još nije za vađenje mandula, jer mali bez obzira na noćno hrkanje koristi i nos i usta za disanje. pa da vidimo kako će proći zima i tek na proljeće ćemo vidjeti što dalje.

Na Srebrnjaku su preporučili korištenje Flixotidea 50 mcg 2x1 potisak (drugi dr. - otorinac je čak rekao da može i 1x1 potisak).
    zanima kakav je učinak tog F., ima li nuspojava (znam što piše u uputama), baš konkretno kod vas koji ga koristite. koliko olakšava disanje?
    još piše na uputama da ga se ne smije naglo prekinuti koristiti, što to znači - da smanjujemo onda na 1x1 potisak, pa svaki drugi dan koristiti ili smanjivati dozu?

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

netko...?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tko ti je napisao flixotide - otorinac ili alergolog-pulomolog? Nama su ga propisali pulmolozi, zbog nečeg što je počelo kao bronhoopstrukcija (jako plitko disanje, dijete lošeg općeg stanja), pa recidivirajuća bronhoopstrukcija, pa astma in obs, pa astma - pozitivan ventolinski test neki, kao to je kriterij da se na tu astma priču stavi točka, ako sam dobro shvatila.

Mi smo kao krenuli lagano - prvo ne trajno terapija nego smo je izvadili iz kolektiva, ali onda je ipak kašljuckala pa smo tako nakon dugog povlačenja ipak krenuli na trajni flixotide, odmah 3 tjedna nakon uzimanja je kašljanje stalo i uglavnom jme dobro, osim što joj je sad terapija preslaba pa smo se digli na 2x2 flixotida, a uvest će i singular i smanjit flix na 1x, ali sad je netom nakon op. mandula pa čekamo da se stabilizira da uvedemo singular.

Moje dijete je baš izrazito visokog rasta (111 cm sa 3,5 godine i kupujem joj robu za 5-6 godina, više manje), tako da onaj dio kao kortići zaustavljaju rast u rijetkim slučajevima nismo primijetili. Neku živčanoću... isto ne, mala ionako ima žešći karakter, kad se dobro osjeća. Na flixu je trajno mislim već godinu i pol (uz ljetnu pauzu, kad joj je u pravilu dobro). Alergo podloga kod moje male (još) dokazana, ima peak problema na cvat breze, ali i cijelu godinu kašljucka. Ja sam alergični rinitičar.

Kašljuckanje je skroz stalo 3 tjedna nakon flixotida, osim što se javlja u infektima, mandule smo sad izvadili (ali zbog recidiva streptokoka, nije usko vezano sa disanje-pričom), vidjet ćemo hoće li bit bolje ili gore nakon toga, nakon operacije je imala netipične komplikacije tako da se ne usudim ničemu nadat, tj. idemo step by step, pa kad vidimo reći ćemo jel' bolje ili gore.

Ne znam jel' ti ovo išta pomaže, pulmolozi u pravilu jako sporo daju dijagnoze, prije se koncentriraju na stavit relativnu trajnu terapiju, a pak roditelji, u pravilu, teško prihvaćaju trajnu terapiju bez neke dijagnoze, čini mi se... a možda bi trebali, nemam pojma, barem nama to pimplanje nije nešto posebno donijelo i možda bi bilo lakše da smo odmah krenuli na flix, ali nikad ne znaš.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Najkraći odgovor, u stvari, na ovo tvoje pitanje bi bio da je nama nakon 3 tjedna kontinuiranog uzimanja dramatično pomogao ne za disanje, jer ne znam kako to misliš - moja mala je OK disala, ali je stalno kašljala. Nama je to kontinuirano uglavnom kašljuckanje prestalo 3 tjedna nakon uzimanjai, u pravilu, kad nema ispada, ona niti ne zakašlje, ono... doslovno nijednom, niti noću, nešto što smo mislili da moramo uzet kao "sastavni dio nje" (taj kontinuirani povremeni kašljuc koji bi bio, ako ništa, barem noću) flixotide je odnio. Barem je tako dosad.

On se, znači, daje za preveniranje problema, kao više-manje dugotrajna profilaksa. Kao obećavaju ti problemi do škole staju/budu blaži, ali to uglavnom za alergijske astme, vidjet ćemo u što će se ova naša pretvorit, sumnjam sad da će baš stat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 09:53

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala ti ina,
    išla sam baš gledati nalaz sa Srebrnjaka - u potpisu je dr. Božanić, pedijatrica, ali je i otorinac iz Vinogradske potvrdio da bi mogao uzimati flixotide.

Mali konstantno kašlje, šlajmasto. Ono što mu dajemo je sirup bronchipret, puno c-vitamina, propolis...i to je to. do sada je išao bez problema u vrtić. nadam se da će tako i dalje.
    noćno spavanje je grozno, za slušati.
    no on je dobrog općeg stanja...

dobro su nam došle tvoje informacije, a još: kako prestajete davati f.? smanjujete dozu polako ili ?

ma zapravo, što se tiče njegovog disanja, problem je u sve 3 povećane mandule - znači tu f. ne pomaže. ali bi mogao pomoći što se tiče kašlja ako sam shvatila, je l tako.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mrkvica05 prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti ina,
    išla sam baš gledati nalaz sa Srebrnjaka - u potpisu je dr. Božanić, pedijatrica, ali je i otorinac iz Vinogradske potvrdio da bi mogao uzimati flixotide.

Mali konstantno kašlje, šlajmasto. Ono što mu dajemo je sirup bronchipret, puno c-vitamina, propolis...i to je to. do sada je išao bez problema u vrtić. nadam se da će tako i dalje.
    noćno spavanje je grozno, za slušati.
    no on je dobrog općeg stanja...

dobro su nam došle tvoje informacije, a još: kako prestajete davati f.? smanjujete dozu polako ili ?

ma zapravo, što se tiče njegovog disanja, problem je u sve 3 povećane mandule - znači tu f. ne pomaže. ali bi mogao pomoći što se tiče kašlja ako sam shvatila, je l tako.
    I moja ima povećane mandule, ona bi malo hrkala noću, sad ih je skinula, ali te mandule, ako dobro shvaćam, nemaju veze s kašljem, kašalj nije od njih, od njih bi bilo hrkanje - danju i noću, apneje (da ostane bez zraka) noću.

Super da ide u vrtić, naša je skrahirala prve godine polaska u 3. mjesecu (tad počinje cvat breze i najizazovnije doba za one koji su alerg na inhal alergene) i završila u bolnicu i nakon toga rota, upala pluća itd.

Mi ne prestajemo davat f, nego ga dižemo sad jer je dijete naraslo, prestajemo samo ljeti, krajem 6.-toga, i to lagano tipa neko vrijeme samo 1 potisak noću pa ga ukinemo, a počnemo davat u 9. mjesecu opet pa cijelu godinu.

Ono što ti ja mislim da su oko vas zaključili je da je taj kašalj alergijske podloge i zato vam daju flix, a ne zbog "otežanog disanja" i mandula. To jest, otorinac je samo potvrdio mišljenje alergologa.

Teško je prihvatiti da djetetu treba trajna terapija, ali hodogram kod ovih problema je prvo stavi dijete na trajnu (dugotrajnu) terapiju, ako treba, pa skidaj, ako se jave opet problemi, opet stavljaj, a dijagnoza se iskristalizira kroz dvije sezone, recimo.

U svakom slučaju, da flixotide prodjeluje treba 2 tjedna, tako da to nije terapija da se svaki čas uvodi-ukida, ako sam ja to shvatila, znači neko minimalno vrijeme korištenja da bi dijete imalo neki benefit od toga je par mjeseci, ako ja to dobro kužim.

Treba vrijeme i prihvatit problem/dijagnozu.. ako postoji. Nama ti prospani i cijela plejada sirupa protiv kašlja, za ovaj kašalj, za onaj kašalj, uključivo ventolin u sirupu, ništa apsolutno ništa nisu pomagali, ko da pije šećernu vodicu (za prospan dosta tako i neki dr-ovi komentiravaju) to smo i izbacili, jer uz dobru terapiju to ni ne treba, a ako pomaže, valjda ne treba ni flix. Dajem tekući c, neka se nađe. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 19:33

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To jest, ja pretpostavljam da su vama ti sa srebrenjaka posumljali na (dokazanu) alergijsku podlogu kašlja - grinje - i da su vam preporučili flix cijelo ovo vrijeme godine dok je dijete na zatvorenome (zimski period) - ali nemam pojma što vam piše na nalazu i koliko dugo bi trebalo uzimat flix - biće piše flix, pa kontrola za 3 mjeseca?

Dakle, sam taj problem kašlja, ako ja to dobro shvaćam ovako laički, njie usko vezan za mandule, nego prije za alergijsku podlogu, a mandule onda još to dodatno pogoršavaju. Nama nisu ništa našli od alergena, ali ne znači da neće za par godina, ige je bio povišen, pa OK i tako. Ali bez flixa je tu stalno prisutan kašalj, ali dijete ima dg. astme.

Svako dijete koje je na flixu ne mora završit s dg astme, ako ja dobro shvaćam (a ja sam tu nova, ono što ti kažu starije - tipa lunahor - to ti je zakon, ma koliko je meni isto bilo teško prihvatit ono što mi je ona odmah rekla - da jedna bronhoopstr najčešće znači astmu, a to su mi i dr-ovi koji izravnije komuniciraju isto rekli)...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.12.2011. at 19:38

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I moja mala je imala ogromne tri mandule, skinula sve tri, ali se tek oporavljamo, požurili nas streptokoci, ne samo disanje - noću je hrkala i disala na usta, tj. uvijek kad bi spavala bi disala na usta, ali nije imala sad baš mlijun apneja (prestanak noćnog disanja), onako, zvučala bi ko mali praščić. Ali, taj dio, ako dobro shvaćam, nema neke veze sa sklonošću bronhitisima, kašljanjima, šlajmom, mandule su samo povezane sa hrkanjem i disanjem na usta... koliko ja shvaćam, ali nisam ti ja tu još tata mata, i ja se tek učim.

Sa flixa (znači, trajnog uzimanja, što znači od 9 mjeseca do 6 mjeseca), se mi skidamo, ako je dijete dobro (a najčešće u doba od 3.-6 mjeseca i nije nešto super) lagano, tipa izlazimo 15-tak dana, tako da se prvo smanji na 1 potisak ujutro i navečer, pa onda na 1 potisak samo navečer tipa 2 tjedna i onda cut, ako sam dobro zapamtila to.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo još jedan parobranac.
    moja G ima 4 i pol i asmatičar je sa utvrđenim alergijama na lješnjak, kikiriki, korove, trave, ambroziju, prašinu itd...ima toga još.
    na filxotideu je, povremeno inhalacije ili haler ventolina i aerius. sad joj već neko vrijeme ne dajem flixotide na svoju ruku jer izbjegavamo alergene a u zraku ih nema...
    do sada je više puta imala strašne urtikarije, nekoliko su se puta rješavale kortikosteroidima, a prošli puta infuzijom i hospitalizacijom. Prije tri dana je opet buknula, ponovo injekcije i evo danas bez injekcije ali sa sitnim osipom po čitavom tijelu unatoč aeriusu. Nisam ju vozila večeras na injekciju. Urtiakrije se događaju i kad je na flixotideu i kad nije. Ništa novo nije jela koliko znam, dakle ne znamo na šta reagira.
    Živimo u Os i nismo dobili drugo mišljenje do sad, radili su joj alergotest iz krvi i prick test. spirometriju nismo radili.
    molim iskusne za savijet
    što još možemo od pretraga napraviti, šta se sve radi na Srebrnjaku....
    kako ste se nosili sa urtikarijama, kakav ste režim prehrane imali...
    Posljednje uređivanje od ivaa : 20.12.2011. at 23:19

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivaa kod urtikarije je najvaznija stroga dijeta bez proteina. bez toga nema nista. dakle ne smije proteine, nikakve dok god je u osipu. z. je isto bila hospitalizirana zbog urtikarija, i trajale su joj, to jest vracale se oko 6 mj a onda su samo nestale. nikad uzrok nismo nasli. kasnije je dosla astam. isto takva, bez alergijske podloge..

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako nije na strogoj dijeti bez proteina nece prestat urtikarija jer se ona veze na proteine.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa ne treba valjda sve proteine izbaciti nego one a koje je fdete alergično, bar tak meni kažu. Moj od proteina jede samo puretinu, i moje mlijeko
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 21.12.2011. at 07:51

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa mi nismo na proteine nikad bili alergicni. Nije u tome forA jelena. Treba izbaciti sve proteine jer se alergen veze za sve proteine i txko uzeokuje urtikariju. Poslije se normalno sve jede kad se smiri !

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo danas bili kod doc jer je osip od jučer totalno drugačiji.
    šarlah.
    na urtikariju se nakalemio šarlah.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

iva možda je i prije bil šarlah koji oni nisu vidli, popijte te antibiotike i budite unutra

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Urtikarija ne mora biti uopce od alergena vec moze nastat i od virusa i bakterije. Tako su nam rekli na srebrnjaku i to tako i uzimaju ako se ne dokaze alergija . Mozda je bila urtikarija od streptokoka.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kod nas je bila prvo urtika pa šarlah.
    imam već i sama iskustva s njenim urtikama pa ih znam prepoznati.
    u petak smo promjenili doktoricu, alergologa, dakle ne pedijatra i ondah na prvom pregledu odradili spirometriju, koju joj prošli liječnik nikada nije radio, ponovili prick test i ustanovili još i alergiju na kakao uz sve ostalo do sada te dogovorili još neke testove iz krvi, redovito uzimanje flixotidea 2x koje sam ja do sada zabušavala i kontrolu sa novom spirometrijom za dva mj. Uz to ću voditi dnevnik prehrane zbog čestih urtika.
    doktorica je odlična, sve objasni i lijepo se posveti i djetetu i roditelju koliko god je potrebno.
    Dogovorili smo i zakašnjela cjepiva, jer nikad nism oodradili ni moparu ni diteper ni ništa poslije godine dana, a odradit ćemo ih u bolnici pod liječničkim nadzorom.
    mislim da ćemo bez obzira na sve još i na Srebrnjak otići.. čisto da ja budem mirna.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pozdrav drage moje

nakon dugo vremena se javljamo koma smo singulair non stop,pumpice isto ventolin po potrebi
    učestale upale grla,uha,gnojne angine
    bili na kontroli na pulmološkoj u Vinogradskoj 30.11.
    dobili stalnu dijagnozu :Astme i nešto HAL
    Marin ima i atopijski dermatitis

Bili na hitnoj orl kontroli kod dr.Tomislava Baudoina
    i neče se čekati 17.4. ide operacija mandula kod oboice i to sve tri idu van

evo sad imaju opstrukcijski bronhitis i koma su po noći prestaju disati radi te treče mandule pa se bude vrišteči pa jedva neko smirivanje jer uslijedi kašalj pa jedva i pumpice i inhalator pomaže i tako
    poredu u krug malo jedan malo drugi

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivaa prvotno napisa Vidi poruku
    ponovili prick test i ustanovili još i alergiju na kakao uz sve ostalo do sada te dogovorili još neke testove iz krvi, redovito uzimanje flixotidea 2x koje sam ja do sada zabušavala i kontrolu sa novom spirometrijom za dva mj. Uz to ću voditi dnevnik prehrane zbog čestih urtika.
    doktorica je odlična, sve objasni i lijepo se posveti i djetetu i roditelju koliko god je potrebno.
    Dogovorili smo i zakašnjela cjepiva, jer nikad nism oodradili ni moparu ni diteper ni ništa poslije godine dana, a odradit ćemo ih u bolnici pod liječničkim nadzorom.
    mislim da ćemo bez obzira na sve još i na Srebrnjak otići.. čisto da ja budem mirna.
    inače ona ima i atopijski? ak da takva deca ne bi smjela jest kakao ni paradajze, zbog česanja

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo i mene na ovoj temi. Nisam ovdje pisala mada je stariji astmaš, nekako sve držimo pod kontrolom barem zasada.
    Sa 14 mjeseci su mu dijagnosticirali astmu, odonda je na fliksotidima i donekle je sve pod kontrolom(o problemima s kožom sada neću).
    Jedino taj njegov nos, vječito pun, hroplje, hrče...otorinac kaže da je u principu sve ok. Po potrebi koristimo avamys, ali potreba za njim je nažalost sve češća.
    Sad sam naokon skužila da bi možda trebala kupiti inhalator. Znam da ima tema o inhalatorima, pingvinima i sl. al mene zanima koliko vam pomaže inhalator kod alergijskih rinitisa, koliko često se smijete inhalirati, na kraju koji inhalator koristite?
    Da one parne kupelji, ovako nešto http://www.samsky.hr/Rainbow/Detalji...4/Default.aspx , jel ima uopće smisla trošiti novac na tako nešto?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam svojoj klinki kupila Flaem inhalator kompresorski http://www.festta.hr/index.php?faq=5on radi na hladnu paru, ali se mogu stavljati unutra lijekovi tipa bisolex, ventolin i sl. ( to je za celu obitelj),pomaže. Ne znam za kojeg klinca pitaš, a jel si probala čistit mu nos s rhinohornom, to zna dost pomoći.
    Mi doma imamo na vruću paru onaj običan http://www.apipharma.hr/hr/proizvodi...za-inhalaciju/, a to ti je isto ko da se pariš nad loncem i ručnikom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ana, i moja mala ima astmu, imala recidivirajuće angine, povećanu treću, izvadila je kod istog dr-a sve tri, dr mi se čini super, a sad hoće li stanje bit bolje nakon svega - još čekamo, nadamo se da barem neće bit recidivirajućih angina u tolikoj mjeri.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ana hal ti znace mandule van mozzda vam bude bulje ak ih izvadite, ali sigurno bude nakon 5,6 godine kak ce decki rasti, tako je nama bilo. sto su stariji zdraviji su hdb. kosjenka tu parnu imam ja, al to ti je shit. bolje je ona najobicnija u koju ide vruca voda. ako kupujes inhalator uzmi neki koji radi i s parom a ne samo obican s aerosolom. citala sam da vruca para nije bas ok, ali meni pomaze kod nosa i sinusa . curama ne dajem, vec samo na kompresorski .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •