A prpos straha od cjepiva - svima nam je ista podloga - neuro užasi. Ali, oni su se događali i prije i na obična normalna cjepiva - i odraslima... Čula za priču jednog koji je to dobio od prijašnjih cjepiva (korektniji wording - nakon cijepljenja), imam u blizini slučaj multiple nakon cijepljenja, ali ne protiv gripe, i nekog davnog cijepljenja još u ex državi.
Ali, ako dobro shvaćam, to je rjeđe, i to bitno, nego mogućnost ozbiljnih respiratornih komplikacija nakon gripe u astmatičara, ali ne znam postotke. Mislim... jedna curica jest umrla u ST-u prošle godine, ne znam koja je njena dg. bila, možda nešto srčano... Umro je od svinjske jedan moj kolega, srčana podloga. Ono.. zastrašujuće je što im fakat, jednog kad pluća krenu shutdownirat.... nema pomoći, jednako kao što kad te zahvati GB... ne možeš puno pomoć... sad.. .ja se držim procjene ove da je veći rizik plućna komplikacija (u smislu da ima ima veći potencijal da se ostvari) nego takav neki sindrom... Ali... zdvojna sam i toga se stvarno najviše bojim, sad, jel' i to djelovanje marketinga oko nuspojava cijpeljenja... dok se smrtni slučajevi dismisaju stila - a, normalno je da se umire od gripe, teško je to reći...
Opet, svaki specijalist gleda svoje područje - pulmolozi pulomološke komplikacije, neurolozi vjerojatno dolaze iz drugog ugla...
E, da, a propos "sindroma nepokretnosti", ne znam što je točno to, ali prijateljičin mali školarac je prošle godine nakon gripe (necijepljen) imao epizodu da je bio hospitaliziran je je nešto s motorikom bilo krivo... nije mogao hodati.. OK se oporavio, prolazio punkciju l. moždine mislim, ne znam više što su bili utvrdili...