Stranica 60 od 74 PrviPrvi ... 1050585960616270 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,951 do 3,000 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je ovaj tekst "prenaporan za čitati" toliko nabacanih termina da me zabolila glava

ja ću samo reć da sam kao vjernik nedavno imala ispovjed na kojoj sam s svečenikom raspravljala o (ne) postojanju Boga, o preispitivanju svega u što vjerujem na razini povijesti, društva, razuma, evolucije i manipulacije itd. Mogu se totalno staviti u glavu ateista kada misle da su vjernici samo izmanipulirani zanesenjaci, ali kao i čovjek s iskustvom vjere mogu "dokazati" i postojanje Boga u vlastitom životu.

Ja kada hoću vjernika pogledati očima ateista, i razumjeti ateista zamislim si samo npr. nego pleme u Africi koje se klanja svojim Bogovima i ima neke obrede kojih se slijepo drži. Ja kao vjernik u jednoga Boga mogu njih npr. gledati s jednom dozom "sažaljenje" jer eto oni po mome oni "krivo vjeruju". Po mome samo je jedan Bog i svi ti njihovi obredi po "meni" su bezvrjedni jer nisu usmjerni na "pravoga Boga" i njihova "vjera" po meni je samo način manipulacije njihovih vračeva da ih drže u nekoj pokornosti, strahu uglavom želeći im možda i dobro jer da ne vjeruju u ništa ne bi imali zašto "obuzdati ono loše u čovjeku".

Neznam jeste li me shvatile što hoću reći. Malo sam to laički objasnila. Možda je i glupi primjer.

Ja se nekad i sama zapitam gledajući kroz povijest ako Bog ne postoji zašto su u svim kutovima svijeta sva plemena, lulture, društva i sva kraljevstva štovala nekakve bogove? Je li to bilo radi manipulacije ljudima ili su ljudi stvarno osjetili da postoji nešto veće od njih?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

htjela sam još samo nadodati- za to pleme je taj Bog i ta vjera stvarna a za mene vjernika u jednoga Boga ili nekog ateista, njihova vjera je zabluda, nama čak i smješna jer smo kuturološki na višoj razini od "njih" i "znamo" da je to više "placebo efekt" nego stvarni plod molitve.

Misle li ateisti da su plodovi molitve jednaki placebo efektu ili....?

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ronin, slazemo se samo u tome da se ne slazemo
    uplitanje ubojstva u ovom kontekstu sluzi takodjer samo kao retoricka majstorija i da je slucajno takav kontekst upotrijebljen sa suprotne strane, uvjerena sam da bi mislila isto kao i ja
    ali necu vas vise zamarati, ovaj topic rado preskacem i ne zelim uskakati, ovo je bila samo 'protuusluga'
    (iako me svrbe prsti na dijelove da ako ne vjerujes, nemas zasto obuzdavati zlo u sebi )

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ali necu vas vise zamarati, ovaj topic rado preskacem i ne zelim uskakati, ovo je bila samo 'protuusluga'
    Nadam se da u rl nisi ovako osvetoljubiva.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    meni je ovaj tekst "prenaporan za čitati" toliko nabacanih termina da me zabolila glava

?
    ne samo tebi. prosječnom čovjeku. prosječnom vjerniku. usudila bih se reći i prosječnom pripadniku klera.
    jel svi svećenici, u nekakvoj župi bogu iza nogu, bilo gdje u svijetu, drže propovjed citirajući i dijeleći sa župljanima misli tome akvinskog?
    ili pak ima više njih koji se koriste standardnom retorikom?
    jel prosječan vjernik kad razmišlja o dogmama katoličke crkve ima na umu filozofske rasprave već navedenog tome, il ih možda shvaća kako shvaća, svak na svoj način, neki i doslovno? (znamo da ima i takvih ).

pa zašto se onda kritika religije ne bi mogla odnositi upravo na njih, na većinu, ne ulazeći u osporavanje zaključaka tome akvinskog i pape ratzingera?

to je prvo.
    a drugo je - zašto bi jedan ateist išao uopće proučavati teologiju? teologija je proučavanje Boga ili religiozno učenje koje nastoji sistematizirati i potkrijepiti vjerske dogme i vjerovanja. zašto bi pokušao shvatiti sveto trojstvo. kad u startu, slažemo se, sve počiva ne na raciji, nego na vjerovanju.
    vjera kao takva, ne može počivati na racionalnom.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tekst govori o tome da ljudi koji idu pretenciozno filozofski i logički opovrgavati religiju i teologiju ponekad nemaju pojma niti o filozofiji niti o logici niti o predmetu razgovora tj. religiji. Ako ćemo krajnje pojednostaviti. Što je ovako argumentirano (iako stilski pretjerano i meni je "ubojica" zapeo malo za oko) dosta utješno pročitati ljudima koji su u prilici vrlo često voditi takve kvaziintelektualne rasprave.
    Posljednje uređivanje od pikula : 14.09.2012. at 21:07

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Što će reć da ako je netko liječnik i slavan po dostignućima na području medicine ne znači da su njegove misli baš čisti biser filozofije, što nije nikakav problem, ako se ne predstavljaju kao takve.
    A što se tiče Tome Akvinskog i filozofije, moraš znati da povjesno gledajući postoje čitavi periodi kada su se teologija i filozofija preklapale, da su mnogi filozofi ključni za formiranje uopće zapadne filozofske misli bili ujedno i teolozi, pa je teško njihova djela gledati sasvim odvojeno ako čovjek želi biti pošten prema materiji, tako da ta neka čistka kakvu Dawkins recimo zagovara mislim je onak sofisticirana koliko i revolucija Crvenih Kmera.
    Posljednje uređivanje od pikula : 14.09.2012. at 21:14

Datum pristupanja
    Jan 2009

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    uh, htjela bi samo reći da sam ja osobno zbog ovakvih svećenika (ispovjedanika) kakve spominje ifi prestala ići na ispovjed, prestala slušati propovjedi, izgubila vjeru u Crkvu.
    nakon toga je došlo još puno stvari i pitanja gdje sam se počela razilaziti sa stajalištima Crkve, ali vjeru u Boga, Isusa i duha svetog nikada nisam izgubila. I jedino mi je to u najtežim trenucima davalo snagu da neke jako teške trenutke preživim.

i ne želim nikoga provocirati ni ništa, ali bi voljela znati kako vratiti vjeru u nekog ko te je razačarao toliko puta i to u najtežim trenucima (mislim na Crkvu, odnosno svećenike)
    Mene je tvoje pitanje baš zaintrigiralo, ali nisam bila u Zg, ni kod compa i baš sam mislila kako ću ti odgovoriti čim budem mogla.
    Nemam nikakav čarobni recept, osobito ne za povratak neke vjere ili povjerenja ili ushićenja baš u cijelu Crkvu ili u svećenike, ali mogu ti navesti (potvrđeno iz nekoliko primjera iz života) kako krenuti zaobilaznim putem, da bi opet mogla ići na misu, ali samo za sebe, bez razmišljanja o tom svećeniku i o tome kako mu je propovijed loša ili kako je on u zabludi i kako odvraća ljude itd.

Kreni čitati knjige, one koje koje ti je savjetovala ljiljan i druge cure, sve su dobre, dovoljno ti je prelistati samo zadnjih par stranica ovdje. Nisu to neke velike knjige, ali su ok.
    Kupi ponekad na kiosku časopis Book. Neće ti se baš sve svidjeti, dovoljna je trećina tekstova, i manje, sasvim dovoljno.
    Rhema je bolji, a za to se meni javi, molim te, na pp, pošalji mi podatke, ja ću ti dati mali poticaj.

Ako si u Zagrebu otiđi jednom, bilo koje jutro, od 9 do 11, na ispovijed kod velečasnog Ramosa u katedralu.
    Što dulje nisi bila na ispovijedi, on će te bolje i ljepše dočekati, nemaš za to straha .
    Na Internetu potraži neke pripreme za ispovijed, tek toliko da se malo podsjetiš, iako kod njega to nije ništa formalno.

Počni čitati.
    Nakon nekog vremena tog čitanja, počet ćeš i moliti, bar tu i tamo, kad uspiješ, ali s malo drugačijim pogledom na ono što tebe (ili mene) muči.
    Mislim da treba barem pola godine čitanja, informiranja o nekim drugačijim susretima od nedjeljne mise i nekog malo drugačijeg pogleda na sve to, a da bi čovjek ponovno mogao ići na misu u kojoj će svaku tamo izgovorenu riječ tumačiti kao svoju vlastitu upućenu Bogu, kao da svaka riječ ide iz tvojih usta direktno u nebo, vi sad "razgovarate", neovisno o "dosadnoj" proceduri ili stvarno netalentiranom svećeniku.
    Meni je misa kao misa, priznajem, i dalje podosta dosadna, ne znam da li stavljati navodnike ili ne (naročito one svečane mise gdje su biskupi, ozbiljan protokol),
    i većina svećenika nisu rođeni propovjednici, tek rijetki jesu, ali kad počneš gledati misu kao svoju, na svoj način, kao i teškoće odgoja djece kao neke nužne procese u kojima vidiš smisao, ili porod, ili trud oko braka, ili bilo što što ti je bitno u životu, onda i uloga svećenstva bude drugačija u tvojim očima.
    Ne da postaneš gluplji pa ne vidiš ili ne želiš vidjeti što rade, nego se na tvom putu pojavljuju oni koji su zbilja dobri i samo dobivaš još dodatnu pomoć.
    Samo treba sa željom krenuti prvim korakom.
    Ajde javi mi se.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čitam, pa razmišljam, pa opet čitam...
    i sad za početak jedno konkretno pitanje... ova ispovijed kod velečasnog Ramosa u katedrali...da li on ispovijeda i subotom ujutro?
    i kako ću znati da sam baš došla kod njega?
    dugo nisam bila u katedrali...ali piše iznad ispovjedaonice jel?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

najčešće piše tko je u ispovjedaonici

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    čitam, pa razmišljam, pa opet čitam...
    i sad za početak jedno konkretno pitanje... ova ispovijed kod velečasnog Ramosa u katedrali...da li on ispovijeda i subotom ujutro?
    i kako ću znati da sam baš došla kod njega?
    dugo nisam bila u katedrali...ali piše iznad ispovjedaonice jel?
    piše.

ispovjedaonice su lijevo od ulaza. uvijek ljudi sjede i čekaju za dvije pa pitaj koji je red za o. Ramosa.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Kupi ponekad na kiosku časopis Book. Neće ti se baš sve svidjeti, dovoljna je trećina tekstova, i manje, sasvim dovoljno.
    Rhema je bolji.
    Book i Rhema me neodoljivo podsjećaju na karizmatske susrete vlč. Radigovića. Naša ih je Crkva zabranila s objašnjenjem da svaki vjernik sve svoje vjerske potrebe može ispuniti u župi kojoj pripada. Zaboravili su koliko je karizmatski pokret imao veličanstven doprinos evangelizaciji, koliko je proizveo oduševljenja zbog vjere, prave žive vjere. Šteta, zbilja šteta! A i objašnjenje baš i nije uvjerljivo jer u Hrvatskoj itekako djeluju razne vjerske zajednice i grupe poput neokatekumena, HZBS, hagioterapijske grupe itd...koje itekako zahtijevaju od vjernika teritorijalni odmak od svoje župe.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ljiljana, i ja se slažem da je župa svakako prvotni dio djelovanja, ali isto tako mnogi bi vjernici bili osiromašeni da ne sudjeluju u van-župnim aktivnostima, obnovama, pokretima i zbivanjima.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Book i Rhema me neodoljivo podsjećaju na karizmatske susrete vlč. Radigovića. Naša ih je Crkva zabranila s objašnjenjem da svaki vjernik sve svoje vjerske potrebe može ispuniti u župi kojoj pripada. Zaboravili su koliko je karizmatski pokret imao veličanstven doprinos evangelizaciji, koliko je proizveo oduševljenja zbog vjere, prave žive vjere. Šteta, zbilja šteta! A i objašnjenje baš i nije uvjerljivo jer u Hrvatskoj itekako djeluju razne vjerske zajednice i grupe poput neokatekumena, HZBS, hagioterapijske grupe itd...koje itekako zahtijevaju od vjernika teritorijalni odmak od svoje župe.

Nije Crkva zabranila karizmatske pokrete, ni časopise, uopće, samo se dio visokog klera s njima ne slaže.
    Voditelje karizmatskih pokreta prima Papa na audijenciju, jedino nisu u suglasju s dijelom biskupa i teologa, imaju prijepore najviše oko demonizma, ali i drugih teoloških područja, ne smiju se održavati više oni veliki skupovi, ali sve ostalo živi i djeluje.

Po meni su karizmatski pokreti jedino što danas još može spasiti barem dio vjernika da potpuno ne odustanu od vjere i od Crkve.
    To da sve potrebe vjernik može ispuniti unutar župe kojoj pripada (i to geografski, znači), ne samo da je netočno, jer vidimo da su baš te župe i župnici često vjernike i udaljili od Crkve,
    nego je i velika šteta takvo što savjetovati i time uskraćivati ljudima šansu da pronađu jako puno toga što se nudi i izvan najužih župnih aktivnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Karizmatski pokret je sasvim funkcionirajući i legalan pokret unutar KC.

Doprinosi raznolikosti , jer, kako smo mi svi različiti, tako nam pašu i različiti vidovi duhovnosti.Osobno ne čitam ove časopise i ne idem na mise karizmatika( ne radi se o principu, da se razumijemo, već jednostavno o činjenici da ovaj tip duhovnosti nije moj cup of tea. meni više paše meditativni pristup uz što češće sudjelovanje u Euharistiji)

od duhovne literature svakako preporučam dvije knjige koje sam pročitala u posljednje vrijeme, obje dojmljive i odlične

Renzo Allegri:Padre Pio: čudesni život

Antonio Socci: Tajne Karola Wojtyle

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Karizmatski pokret je sasvim funkcionirajući i legalan pokret unutar KC.

Doprinosi raznolikosti , jer, kako smo mi svi različiti, tako nam pašu i različiti vidovi duhovnosti.Osobno ne čitam ove časopise i ne idem na mise karizmatika( ne radi se o principu, da se razumijemo, već jednostavno o činjenici da ovaj tip duhovnosti nije moj cup of tea. meni više paše meditativni pristup uz što češće sudjelovanje u Euharistiji)
    Baš ovo boldano. Ima danas za svakoga ponešto, i ljudi, i zajednica, i načina, nijedan nije bolji ili lošiji od drugoga.
    Bila sam s jednom curom odavde na jednoj kraćoj duhovnoj obnovi i rekla sam, sve pet, super, lijepa propovijed, promišljanje, tišina, tišina...ali nekako za me previše tišine.
    Meni je baš gospel super, ja bih pjevala i plesala od jutra do sutra (iako nemam glasa niti malo) i paše mi to malo življe i veselije. Nisam bila ni na jednom karizmatskom velikom susretu, u Domu sportova ili kod Radigovića, samo u Taboru kod fra Linića, nekad bih slušala patera Ivančića i odem na slavljenja koja vodi J. Lončar i to mi čisto paše. Još da stignem na koje predavanje voditelja hagioterapije u njihovu Duhovnom centru, a valjda hoću, divota.

Vjerujem da su ove tvoje knjige dobre jer su bile i one koje si dosad preporučivala.
    Ona o smislu posta došla je slučajno i u ruke mog muža (i sad mu je još ne mogu uzeti da ti vratim) i lik se baš začudio "kako je odlična", mislio on da ja čitam neke ne znam kakve "plitke vjerske romančiće" koji nemaju nikakva doticaja s "visokom" filozofijom duhovnosti, kakva njega zanima.
    Baš mi je drago da mu se sviđa, tako da ću mu još koju iz tvoje ponude ostaviti nadohvat ruke.
    (Možda onda, malo pomalo, jednom ostane i s nama na misi.)

Časopis Book stvarno jest malo "plitak" s tim nekim nabrijanim tekstićima, ali je opet dobar radi raznolikosti ponude i mislim da nije dosadan mlađoj populaciji, kao što je npr. Glas koncila.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

.... meni više paše meditativni pristup uz što češće sudjelovanje u Euharistiji)
    eć spominjal
    ronin, ovo sam te htjela pitati, možda ti možeš pomoći nekim ljudima ovdje, koji imaju baš taj problem motivacije odlaska na misu, sudjelovanja u Euharistiji. Znam da si već spominjala da nastojiš što češće ići na misu, ima tu još ljudi koji idu skoro svaki dan ili nekoliko puta tjedno (ja ne, kod mene je u "redovnom" stanju jednom tjedno, a bilo bi super da je češće, samo što je nekad i rjeđe), ali i onih koji jedva prigodno odu.
    Kako to da je nekim vjernicima misa uvijek dobra, da oni ne razmišljaju tko je i kakav je svećenik i njegova propovijed (na mnogima i nema propovijedi), a drugi se nikako ne mogu približiti Euharistij, stalno osjećaju odbojnost?
    Imaš li kakve dobre, inspirativne tekstove koji mogu pomoći osobnom "povratku misi", neovisno o tome gdje se odvijala i tko ju vodi.
    Ja sam znala naići na takve tekstove i odjeljke u nekim knjigama, ali sad nemam pojma gdje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Neno budem pogledala što se tekstova tiče, u gužvi sam dan dva, sigurno ću naći nešto zgodno.

Što se Sv mise tiče, mogu govoriti iz osobnog iskustva. Onog trenutka kada je meni ona prestala biti " misa" a postala istinski susret sa ŽIVIM Bogom prestala sam je doživljavati kao nešto što bi na bilo koji način bilo dosadno ili monotono. Jer, svaka uvijek sadrži u sebi Euharistiju , u svakoj se dešava žrtva uvijek iznova, bila propovijed inspirativnija ili ne,bio svećenik bolji ili lošiji, u biti se uvijek desi susret sa živim Bogom...koji uopće ne ovisi o inspiraciji propovjednika.

Ne znam kad sam prvi puta tako doživjela pričest, prije par godina...mislim dvije.Friškog sam staža u tome.A u crkvi oduvijek.Od tada nikada nisam išla na misu a da se nisam pričestila(prilika za ispovijed bar uvijek ima), i to je u biti bila prekretnica. Prestala sam doživljavati formu a pažnju obratila na srž.

Dinamika...mi paše svakakva. Ja volim pjevati i pjevala sam u nekoliko zborova, no volim i tišinu i meditaciju.U biti ništa me i ne dirne na misi kao tišina.Ona najglasnije odjekuje, bar kod mene.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Neno budem pogledala što se tekstova tiče, u gužvi sam dan dva, sigurno ću naći nešto zgodno.

Što se Sv mise tiče, mogu govoriti iz osobnog iskustva. Onog trenutka kada je meni ona prestala biti " misa" a postala istinski susret sa ŽIVIM Bogom prestala sam je doživljavati kao nešto što bi na bilo koji način bilo dosadno ili monotono. Jer, svaka uvijek sadrži u sebi Euharistiju , u svakoj se dešava žrtva uvijek iznova, bila propovijed inspirativnija ili ne,bio svećenik bolji ili lošiji, u biti se uvijek desi susret sa živim Bogom...koji uopće ne ovisi o inspiraciji propovjednika.

Ne znam kad sam prvi puta tako doživjela pričest, prije par godina...mislim dvije.Friškog sam staža u tome.A u crkvi oduvijek.Od tada nikada nisam išla na misu a da se nisam pričestila(prilika za ispovijed bar uvijek ima), i to je u biti bila prekretnica. Prestala sam doživljavati formu a pažnju obratila na srž.

Dinamika...mi paše svakakva. Ja volim pjevati i pjevala sam u nekoliko zborova, no volim i tišinu i meditaciju.U biti ništa me i ne dirne na misi kao tišina.Ona najglasnije odjekuje, bar kod mene.
    Baš sam razmišljala o tom konceptu "dosadne mise" kad je Nena-jabuka to spomenula. Slažem se s Ronin u svemu, i samo bih dodala da sam u jednom trenutku shvatila da svećenik uopće nije tu toliko bitan, koliko ono što se zbiva putem Duha Svetoga i putem svećeničkog staleža. Svećenik je sredstvo.

Ono što je važno je da svaki svećenik ima ovlast i sredstvo je pretvaranja kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu. Kad sam to doživjela, misa mi je postala sveta, i susret s Bogom koji tamo doživim ispunja me jednostavno radošću i uvijek kad se približim Crkvi, sva sam sretna. Kao kad ideš na kavu s frendicom, e, pa tako, ali idem susresti Boga. Nešto najljepše, najdublje, nešto čarobno. Molim se cijelo vrijeme mise, pratim liturgiju i kroz svaki njezin dio proživljavam ono o čemu ona govori ili ono što meni konkretno govori.

Isus Krist na je pozvao da kroz misu proživljavamo njegovu muku, i uskrsnuće. I nekako kad sam na misi nastojim biti tu za Isusa, govoriti da nije sam i ostavljen u svojoj muci, da ga volimo, i da primimo milost koju nam je svojom milošću dao. Uvijek me iznova zaprepašćuje gesta kojom se Bog dao staviti u onu zlatnu kutijicu i čekati da ga mi primimo.

Možda je važno probati sudjelovati u misi, pratiti sve dijelove liturgije, u sebi izgovarati sa svećenikom i promišljati.

A propovijed - nekad se zamisliti, nekad prespavati

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

predivno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nije Crkva zabranila karizmatske pokrete, ni časopise, uopće, samo se dio visokog klera s njima ne slaže.
    Voditelje karizmatskih pokreta prima Papa na audijenciju, jedino nisu u suglasju s dijelom biskupa i teologa, imaju prijepore najviše oko demonizma, ali i drugih teoloških područja, ne smiju se održavati više oni veliki skupovi, ali sve ostalo živi i djeluje.

Po meni su karizmatski pokreti jedino što danas još može spasiti barem dio vjernika da potpuno ne odustanu od vjere i od Crkve.
    To da sve potrebe vjernik može ispuniti unutar župe kojoj pripada (i to geografski, znači), ne samo da je netočno, jer vidimo da su baš te župe i župnici često vjernike i udaljili od Crkve,
    nego je i velika šteta takvo što savjetovati i time uskraćivati ljudima šansu da pronađu jako puno toga što se nudi i izvan najužih župnih aktivnosti.
    Nije Crkva zabranila karizmatski pokret ali na KS velečasnog Radigovića više ne mogu ići. Jer se ne održavaju (to su valjda ti veliki skupovi koje kažeš da više ne smiju održavati). A onaj susret na Jarunu u rujnu 2004. na temu "Pokajanje za grijehe naroda" (ako je slučajno tko bio) meni je nezaboravan. Od tada drugačije gledam i na ekonomske, političke, socijalne i sve druge negativnosti i društvu i prestajem se pitati - što smo kao narod Bogu krivi jer sam tada dobila odgovor. U vrhu smo po kršenju Božjih zapovijedi. Ali me od svega toga ne hvata bijes niti malodušnost jer propast ovog svijeta je neminovna. A mi kao narod poprilično ćemo joj doprinijeti.

Ovo što kažeš da imaju prijepore oko demonizma - sjetila si me na jednog svećenika koji djeluje na internetu koji je izjavio otprilike ovako: a čime da vjernike plašim ako ne vragom? I zaista je to tako - Bog jest sama dobrota i ljubav, ali tamo gdje se čovjek svojom slobodnom voljom Boga odriče, tamo nastupa Zli sa svojim snažnim djelovanjem. To je ono čega se vjernik treba odreći, pa i bojati, da - zašto ne? Samo u tom strahu ne treba zaboraviti da smo zaštićeni Krvlju nevinog jaganjca i da je jedna kaplja te Krvi jača od svakog zla.

I ja mislim da karizmatski pokreti daju snažan vjetar u leđa vjerskom zanosu...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako smo mi svi različiti, tako nam pašu i različiti vidovi duhovnosti.
    Tako je. A i isti čovjek u različitom životnim razdobljima dobiva različite poticaje duha.
    Kako bi rekao "moj" Josemaria Escriva "duh puše odakle hoće i gdje mu se hoće".

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I ja mislim da karizmatski pokreti daju snažan vjetar u leđa vjerskom zanosu...
    Da, snažan su vjetar u leđa, sigurno, otvaraju neke nove vidike, vrata i prozore...
    Isječke iz knjige, odnosno biografije Padre Pija, ove koju preporučuje ronin, prvi put sam čitala u nastavcima baš u Booku , kao i recenzije i preporuke za neke druge knjige i još puno stvari za koje se ne čuje na misama u župama niti o njima govori oficijelni Crkveni tisak.

Svakako držim korisnim taj pokret. Svaku zadnju subotu u mjesecu (ne znam je li dalje tako, nisam dulje bila zbog trudnoće i poroda) udruga Kristofori ima skup u dvorani Jelenovac, slavljenje koju predvodi J. Lončar, nije misa jer on nije svećenik, već predavanje, pjesma, molitva, čitanje, polaganje ruku (tko hoće). Otvorenog je tipa i mislim da je zbilja dobro.

Ovo o misi, Ifi, baš si lijepo napisala, znam ja to, nisam pitala za sebe, shvatila sam taj point prije nekoliko godina (trebala sam i prije, ali sad, šta je tu je, bolje ikad nego nikad), već za ljude kojima još treba oruđe (pitala je kata.klik) kako uopće doći do tog shvaćanja, do tog osjećaja.
    Ne možeš ga samo tako, iznebuha, odjednom preokrenuti u glavi (mislim, možeš, ali to su posebne situacije duboke potrebe i čuda pritom), trebaš neke putokaze koji će napraviti lagani klik koji će se onda pojačavati.

Ja sam tada čitala neke tekstove koji su me se dojmili, koji su mi pomogli da tako sebi predstavim liturgiju i da je nakon toga tako doživljavam, no trebala mi je mala pomoć, a sad ne znam više koja je to bila, gdje sam našla inspiraciju.
    Čini mi se da sam čitala životopis neke talijanske svetice koja je godinama živjela od hostije i još nešto, tekstove koji savršeno jasno opisuju otajstvo i niz čudesa vezanih uz hostiju, ali ne znam više gdje sam to našla.

(Doduše, malo mi je na tom putu otežavao župnik u tadašnjoj župi koji je non-stop pričao o politici,
    no nakon toga smo se preselili pa je i to sjelo na svoje mjesto. )

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo o misi, Ifi, baš si lijepo napisala, znam ja to, nisam pitala za sebe, shvatila sam taj point prije nekoliko godina (trebala sam i prije, ali sad, šta je tu je, bolje ikad nego nikad), već za ljude kojima još treba oruđe (pitala je kata.klik) kako uopće doći do tog shvaćanja, do tog osjećaja.
    Ne možeš ga samo tako, iznebuha, odjednom preokrenuti u glavi (mislim, možeš, ali to su posebne situacije duboke potrebe i čuda pritom), trebaš neke putokaze koji će napraviti lagani klik koji će se onda pojačavati.
    Treba tražiti. Kako ono kaže Gospodin - kucajte i otvorit će vam se, tražite i dat će vam se.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

«Svaki je čovjek pozvan da se brine za nove naraštaje i da postane odgojitelj, uonom trenutku kad prihvati zadaću koja uključuje odnos s drugima, uz potrebnepripreme i osjećaj odgovornosti. Smisao za odgovornost očituje se u ozbiljnostikojom se izvršavaju vlastite obveze. Bez pravila ponašanja, kojih se drži iz dana udan, a posebno u malim stvarima, i bez odgajanja za slobodu, ne oblikuje se savjest,ne vježba se suočavanje sa životnim kušnjama, ne snaži se karakter»
    Talijanska biskupska konferencija - Odgajati za dobar evanđeoski život

,,

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Treba tražiti. Kako ono kaže Gospodin - kucajte i otvorit će vam se, tražite i dat će vam se.

Jasno. Ali, nekako ako ne znaš što tražiš, teško da ćeš tražiti. Ja sam uvjerena da su obraćenja, susreti s Bogom uvijek izmoljeni. Svjesna sam koliko je ljudi molilo za mene, i još uvijek moli i ako primim neku milost, zahvalna sam jer znam da je netko to izmolio. Kad je Isus zvao apostole, i oni su jedni druge dovodili, pa je Isus rekao - okej, neka ide i on. Moramo moliti puno, puno za ljude oko sebe.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Koga zanimaju karizmatski susreti u Zagrebu i okolici, evo sve info na stranici :

http://www.kristofori.figulus.hr/hr/

Na žalost, susreti se više ne održavaju na Jelenovcu u Zagrebu nego su se preselili u Dugo Selo.
    Tu su i preporuke knjiga i časopisa.

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Mama sam curice koja je krenula u prvi razred pa me zanima imaju li i vaša djeca vjeronauk u školi ili i u školi i u crkvi-župnom dvoru-dvorani, naime, naš župnik već od sada popisuje tko mu sve dolazi na vjeronauk u crkvu (subotom) mada imaju vjeronauk i u školi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj naniluc prvotno napisa Vidi poruku
    Mama sam curice koja je krenula u prvi razred pa me zanima imaju li i vaša djeca vjeronauk u školi ili i u školi i u crkvi-župnom dvoru-dvorani, naime, naš župnik već od sada popisuje tko mu sve dolazi na vjeronauk u crkvu (subotom) mada imaju vjeronauk i u školi.
    Ne. U ckvi je vjeronauk dodatni u 3. razredu, kao priprema za Prvu pričest.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj naniluc prvotno napisa Vidi poruku
    Moji su dvadesetgodišnjaci. U vrijeme njihova odrastanja pripreme za prvu pričest obavili su u školi. Nije bila potrebna župna kateheza i to mi je s obzirom da je prva crkva udaljena 3 km bilo super. Nakon 4 godine sve se promijenilo i pripreme za krizmu morali su obaviti u župi uz školski vjeronauk. Službeno je tumačenje da se u školi uči nauk o vjeri a u župi se odvija priprema za sakramente i uvođenje u vjerski život.
    Na godinu opet imam prvašića. Nadam se da će župne kateheze biti subotom. Ne znam kako bih organizirala prijevoz mrvice od kuće do škole pa jošjednom od kuće do crkve, sve u jednom danu, kad po cijele dane radim.
    Posljednje uređivanje od ljiljan@ : 05.10.2012. at 18:21

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne znam još puno o vjeronauku - samo da je zasad najstroža učiteljica mom prvašiću - vjeroučiteljica :/ navodno se ljuti ako ne znaju koja je koja bilježnica... A valjda će to Bog sve poravnati...

ali evo jedan lijepi spot o sv. Josemarrii. On je meni velika inspiracija, pa ako nekog zanima, može pogledati, i isto naći nadahnuće za svoj duhovni život
    http://www.youtube.com/watch?v=JbnnwgsEo68

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    ali evo jedan lijepi spot o sv. Josemarrii. On je meni velika inspiracija, pa ako nekog zanima, može pogledati, i isto naći nadahnuće za svoj duhovni život
    http://www.youtube.com/watch?v=JbnnwgsEo68
    Je li možda dolaziš na duhovne obnove Opus Dei za žene u Petrovu? Davno sam bila...i ubrzo iza toga ostala trudna s Ivanom...poslije toga nikako uhvatiti vremena. Znaš li možda jesu li obnove još uvijek prve subote u mjesecu u Petrovoj?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drage mame, kojima je odgoj u duhu vjere posebno na srcu, uzmite minuticu i vrinite, ako već niste, kratke prezentacije o odgoju sv.Ivana Bosca na hrvatskom. http://www.uss.hr/presentations/
    Meni su pravo otkriće. Čitala sam neke knjge o don Boscovom odgojnom sustavu, ali ovo je tako kratko i jasno, baš podsjetnik za svaki dan.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zanimljiv i potreban dijaloški pristup.
    http://www.pastoralmladih.hr/Novosti...-na-HKS-u.aspx

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zbog nas koji nismo iz Zagreba bilo bi dobro da prenosi televizija. Mislim da bi gledanost bila zajamčena.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ljiljana, bit će organiziran live streaming koji će se moći pratiti putem stranice HKS www.unicath.hr

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ljiljana, bit će organiziran live streaming koji će se moći pratiti putem stranice HKS www.unicath.hr

Već sam jednom prisustvovala tribini o vjeri i nevjeri na kojoj su sudjelovala obojica govornika - bio je to primjer otvorenosti i spremnosti za dijalog, ali i informiranosti o onome o čemu se govori, što nije čest slučaj u javnim raspravama.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Odlično. Hvala Zdenka!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sutra počinju kateheze za odrasle i mlade u župi sv. Josipa (Trešnjevka), utorkom i četvrtkom u 20h, kroz 15 susreta
    http://www.zupa-svjosip.hr/zupne-obavijesti.htm (na dnu stranice)
    preporučam, naročito na bračne parove

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

iste kateheze za odrasle započinju i u župi na Jordanovcu (nedjeljom i čet.) u 20h
    http://neokatekumenski-put.blogspot..../kateheze.html

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako nekog zanima:Tribina "Djeca, mladi i obitelj pred novim totalitarizmom"

Datum i vrijeme: 26.10.2012 20:00:00
    Na poziv Hrvatskog katoličkog zbora ‘MI’ u posjet Hrvatskoj stiže katolički pisac Michael D. O'Brien, autor poznatih romana ‘Posljednja vremena’ i 'Otok svijeta'. Tom prigodom Studentski pastoral - studentski kapelan don Damir Stojić i HKZ ‘MI’ priređuju tribinu pod nazivom "Djeca, mladi i obitelj pred novim totalitarizmom" koja će se održati 26. listopada u dvorani crkve Sveta Mati Slobode, Jarun 1, u 20 sati.

Moderator i prevoditelj: don Damir Stojić, SDB

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku

Može se reći da je to bio baš pravi susret dvojice ljudi, neistomišljenika koji se međusobno poštuju i koji se daju izazvati na promišljanje u svojoj potrazi za istinom. I brojna publika je bila dionik tog susreta i dijaloga. Gregorićevi argumenti bili su najvećim dijelom logičke prirode, a Raguževi filozofske, teološke i, dakako, osobne, jer je on govorio o vjeri koju osobno ima. Kroz riječi o vjeri i nevjeri progovaralo se o dobru i zlu, slobodi, patnji, ljudskoj prirodi, moralu, svrhovitosti života, ljubavi. Sviđa mi se što se nije išlo na forsirano traženje zajedničkih zaključaka nego se pokazalo da je dijalog moguć i kod ljudi potpuno oprečnih shvaćanja, dakako, uz međusobno uvažavanje i informiranost o onome o čemu se govori, a bez isključivosti, zluradosti, čak i prostaštva na kakvo često nailazimo u javnosti.

Naglasili su da se ne radi samo o spoznajnim potrebama i potrazi za istinom nego i o komunikaciji s čovjekom različitog mišljenja. Mi, vjernici i nevjernici, živimo u zajednici, ne u paralelnim svjetovima nego jedni uz druge u svakodnevici života, na različitim razinama. Zato mi se posebno sviđa inicijativa HKS s tribinama na kojima će tijekom Godine vjere svakog mjeseca sudjelovati vjernici i nevjernici, filozofi i teolozi, govoreći o stavkama apostolskog vjerovanja. Osim što mi osobno odgovara akademska rasprava, ne treba zaboraviti da je kršćanstvo vjera kojoj je prvo počelo razum – na početku svega stoji logos.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala Zdenka2 što si opisala. I ja sam htjela doći, ali tempo života je nemilosrdan, pa mi je super kad čujem od nekog drugog, a pogotovo od tebe, čiju svaku riječ cjenim.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kate, snimak tribine imaš ovdje

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MC, hvala!

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Prebacila dio o zdravstvenom odgoju na pripadajuci topic http://forum.roda.hr/threads/71959-%...a-u-%C5%A1koli

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zanimljiv intervju dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, između ostalog i o vjeronauku. http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...tome-pisu.aspx

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljiv intervju dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, između ostalog i o vjeronauku. http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...tome-pisu.aspx
    Pametan čovjek, svaka mu je na mjestu. Ima puno toga iz razgovora za izdvojiti i o tome razmisliti, ja ću ovo:

Papa je u svom posjetu Njemačkoj upozorio vjernike da ne budu vjernici samo zbog običaja. Primijetio je kako su agnostici, koji su zbog pitanja o Bogu nemirni, kao i ljudi koji trpe zbog naših grijeha i žele čisto srce, bliže Bogu od rutinskih vjernika koji u Crkvi vide samo aparat, a vjera im ne dotiče srce. Govorili smo o broju deklariranih kršćana, postoje li procjene o broju rutinskih vjernika te o broju “pravih” vjernika. Bi li iz visokih postotaka došli do promila?

- Ne bih se usudio procjenjivati brojeve, ali mislim da Papa pogađa bit problema, pogotovo kada govorimo o zemljama s tradicionalnim kršćanstvom. Mi smo držali vjeru kao nešto što se pretpostavlja, a danas je jasno da se ne pretpostavlja. Pozitivno u svemu je što nam novonastala situacija omogućava da se probudimo i spoznamo da ona masa koja će doći na ovu ili onu feštu od Velike i Male Gospe, koja će u nama stvoriti dojam “koliko nas ima”, nije stvarnost. Stvarnost je nešto drugo, a taj šok koji doživljavamo s tom spoznajom tjera nas na promjenu, a kad kažem promjenu tim prije svega mislim na samog sebe.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •