ronin prvotno napisa
A što vas se najviše dojmilo u knjizi o padre Piu?
Kad sam pokušavala obraditi u svojoj glavi impresije što me se najviše dojmilo, iz mora informacija, dokumentiranih svjedočanstava i šoka i divljenja, kad bih morala izdvojiti tri stvari koje sigurno neću zaboraviti one bi bile:
1.Miris raja. To kako su ljudi opisivali taj intenzivan predivan miris koji se često javljao na misama koje je slavio, kao čudesnu mješavinu mirisa ljubičica i ruža, kako ga je taj miris čestio pratio kuda god je išao iako kao skromni fratar nikada nije stavljao ništa mirisno na sebe, kako su ljudi koji su hodočastili iznenada osjetili iako su se daleko udaljili taj intenzivan miris u autima(pa su njušili i provjetravali no ništa), kako su mu zavoji kad bi ih skinuo s ruku odisali tim mirisom...mislim da sam to poglavlje čitala dva tri puta .Najsmješnije mi je bilo kako je fotograf uglednog rimskog dnevnika dobio zadatak napraviti par fotografija za vrijeme euharistijskog slavlja koje je Padre Pio predvodio, pa je osjetio taj miris i išao za nosom po cijeloj crkvi da nanjuši tko to širi taj miris.Nisu ga uvijek osjetili svi, no jesu mnogi i to istodobno.
2. Fratar koji tjera bombe- iako je cijela okolica samostana San Giovanni Rotondo bila žestoko bombardirana od strane britanskih zračnih snaga, slično kao u Međugorju, na ovaj dio nije pala ni jedna jedina bomba.Britanski piloti su izluđivani i sluđivani skretanjem bombi koje su padale u obližnju šumu u najluđim putanjama, i svi su ponavljali priču o nekakvom fratru kojeg bi ugledali kako maše rukama i skreće bombe. Zapovjednik eskadre je odlučio osob no letjeti s jednim pilotom i mogao je samo biti svjedokom činjenice da bombe nisu padale kamo su bile upućene.Čim je rat završio sa suprugom je došao u San Giovanni. Paio, akd ga je ugledao , samo je poluprijekorno rekao: A vi ste taj koji nas je sve pokušavao pobiti!(inače su mi ti njegovi oštri beskompromisni odgovori, jer bio je žestok i beskompromisan) bili baš zabavni. Zapovjednik se tada preobratio na katoličanstvo.Mislim, u knjizi je sve dokumentirano, potkrijepljeno osobnim podacima, ali zaboravila sam ime.
3.Čudotvorno ozdravljenje drage prijateljice Karola Woytile.Cijela ta priča o povezanosti ovo dvoje iznimnih ljudi mi je predivna i nijedan detalj nisam zaboravila.Prvo ga je mladi poljski svećenik posjetio i došao mu na ispovijed 1947.U knjizi Tajne Karola Woytile stoji kako je vrlo vjerojatno da mu je Otac Pio već tada prorekao da će postati Papa.On je inače imao izniman dar pronicanja u duše i čitanja ljudskih sudbina. Dugo je gledao za njim kad je poljski svećenik napustio ispovjedaonicu i sve je začudila fascinacija poljskim anonimnim mladcem.
Kasnije je Karol Woytila, mladi krakowski nadbiskup uputio pismo preko vatikanskog tajnika za oca Pia, u kojemu je oca zamolio da moli za ozdravljenje njegove predrage prijeteljice iz mladosti Wande (prezime sam zaboravila), majke četvero djece koji su Karola doživljavali kao strica jer je obožavao taj bračni par i njihovu djecu, koja je umirala od posljednje faze raka.Liječnici su joj morfijem ublažavali posljednje dane kada se Karol odlučio poslati pismo ocu Piu, već čuvenom po brojnim čudesima koje je svojom molitvom postigao. Sadržaj pisma objavljen je u knjizi u cjelosti.Dobivši pismo, padre Pio se odbacivši sve drugo počeo žestoko moliti, u toj mjeri da je zaprepastio tajnika koji je bio prisutan u sobi i kasnije posvjedočio cijeli taj događaj.Kad je završio s molitvom , tajnik je upitao oca zašto je to pismo bilo toliko važno da je odbacio sve drugoi što mu je donio.Odgovor je glasio:Ovome se čovjeku ne može reći ne.i još je rekao:Čuvaj ovo pismo, molim te.Trebati će ti jednog dana.
Tajnik je to i učinio, usput se diskretno raspitavši u Vatikanu tko je taj Poljak. Najkraće rečeno skoro pa nitko nije čuo za njega.No sačuvao je pismo, koje je priloženo, uz dokumentaciju čudotvorno ozdravljene Wande koja je otpuštena iz bolnice u Krakowu bez ijednog simptoma zloćudne bolesti.Cijela dokumentacija bila je dio dokaza koji su prikupljani u procesu beatifikacije Padre Pia, koju je proveo Ivan Pavao II.Prekrasna priča.
Ma ima još toga dosta, no ovo sam htjela podijeliti s vama, jer to su stvari koje su me iz knjige najviše ganule.
I da Neno, to JEST taj paralelni svemir.