Stranica 67 od 74 PrviPrvi ... 17576566676869 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,301 do 3,350 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    nisam došla provocirati, nego trebam praktičnu pomoć. učila sam sa sinom pjesmicu za glazbeni i pojavilo se nekoliko pitanja kojim ne znam odgovor (nisam vjernica i nisam pohađala vjeronauk).
    zašto je bog dao isusu ime isus?
    zašto se isus žrtvovao za ljude i za koje ljude?
    zašto je isusa rodila čista djeva? ( a ne npr. žena koja je već imala djecu)
    moguće da smo filip i ja nešto i krivo shvatili, pa nas ispravite. unaprijed hvala.
    mamitzi, lijepo je ovo Nena-jabuka objasnila, ali ja bih ipak to djetetu objasnila jednostavnim riječima koje dijete može razumjeti, recimo ovako:

- ime Isus na jeziku kojim je on govorio znači "spasitelj"
    - Isus se želio žrtvovati za sve ljude da im pokaže kako se mogu osloboditi grijeha i biti bolji jedni drugima
    - Isusovo rođenje se smatra čudom, pa ga je zato rodila čista djeva

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ajde da sam i ja jedanput naletila na nestajuće postove, u zadnje sam vrijeme stalno imala osjećaj da propuštam sve tulume

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    mamitzi, lijepo je ovo Nena-jabuka objasnila, ali ja bih ipak to djetetu objasnila jednostavnim riječima koje dijete može razumjeti, recimo ovako:

- ime Isus na jeziku kojim je on govorio znači "spasitelj"
    - Isus se želio žrtvovati za sve ljude da im pokaže kako se mogu osloboditi grijeha i biti bolji jedni drugima
    - Isusovo rođenje se smatra čudom, pa ga je zato rodila čista djeva
    Točno. Moji citati bili su za mamu, a ona će opet svojim riječima reći djetetu. Opet ostade "čista djeva", opet će mali misliti da se puno kupala, no njezina čistoća odnosi se na čistoću od grijeha, ne grijeha spolnosti, nego grijeha uopće,
    otkako je ona začeta, Marija, otkako se rodila, bila je takva osoba, puna milosti, bez grijeha prema drugim ljudima (tako kaže predaja).

Ovo, vezano uz spolnost, jedino KC drži da je ona živjela s Josipom bez konzumiranja braka, a ostale, protestantske crkve, niti to vjeruju, niti to smatraju bitnim u konačnici, za Isusovo poslanje ni njegovu ulogu.

Tako da je ta čistoća u globalu bitna u kontekstu čistoće od grijeha općenito.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ajde da sam i ja jedanput naletila na nestajuće postove, u zadnje sam vrijeme stalno imala osjećaj da propuštam sve tulume
    kako, gdje

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ma i ja kažem: pričinilo mi se

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Još samo vezano uz tu čistoću i bezgrešno začeće. Ne misli se na začeće Isusovo, nego Marijino, i ne na čistoću od spolnosti jer njezini su roditelji, naravno, imali odnos, nego na čistoću od grijeha svih, i grijeha Istočnoga.

Prekomplicirano je i za kršćane, a kamoli za ostale, shvatiti da je Marija bila čista od istočnoga grijeha, to je onaj prvi grijeh, prvi neposluh Bogu, kad su ljudi već u rajskom vrtu htjeli biti veći, jači i pametniji od Boga, a ništa im nije falilo u životu.

Inače, glede kupanja i pranja aktera iz tog doba, na jako puno mjesta u Bibliji navodi se pranje ruku i nogu pri ulasku u kuću i prije jela naročito, stekla sam dojam da su držali do toga, unatoč nestašici vode (bilo je izvora, naravno, ali je i topla klima). Još sam se čudila zašto stalno peru noge, a onda se sjetih otvorenih sandala i pješčanog tla na području današnjeg Izraela i okolnih krajeva, i bi mi jasno.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ma i ja kažem: pričinilo mi se
    Ispričavam se moderatoricama i svima ako sam unijela zbrku; stvarno nije ništa nestalo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mali dodatak: ime Isus, Ješua, dolazi od Jehošua, a to znači Bog spašava. To ime spaja Isusa s Jošuom koji je doveo Izraelce u obećanu zemlju Kanaan. Jošua je tako starozavjetni pralik Isusa. Osim toga, Isus je tim imenom povezan s Davidovom lozom kojoj pripada po svom adoptivnom ocu Josipu. Anđeo Gabrijel koji je navijestio Mariji da će roditi sina rekao joj je da će se zvati Isus.

Marija je izabrana kao Izraelka, bezgrešno začeta (ona ne nosi istočni grijeh, grijeh ljudskog roda). Živjela je bez grijeha, svetim životom i dala je svoj pristanak da bude majka Boga. Njezino djevičanstvo je znak potpunog predanja Bogu, slično kao kod svećenika i redovnika, samo savršenije.

Isus se žrtvovao zato da bi dovršio Božji spasiteljski naum. Svojom smrću na križu on je otkupio grijehe ljudi i oslobodio ih ropstva grijehu. Sebe je slobodnom voljom prikazao kao žrtvu za naše grijehe - to slavimo u euharistiji, odnosno pretvorbi i pričesti. Svojim uskrsnućem pobijedio je smrt i nas učinio dionicima vječnosti života, u čemu vjerom možemo sudjelovati i za našeg ovozemaljskog života. Isusova žrtva otkupljenja i pobjeda nad smrću namijenjena je svim ljudima. Svatko je pozvan.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Marija, "čista djevica" - znači čista od grijeha.

Obredna čistoća je inače jedan od bitnih zakona židovske vjere - to su vrlo složena i brojna pravila o kojima sada ne bih. Isus to dokida - on i njegovi apostoli ne peru ruke obredno, jedu sva jela i druže se s društveno nepoželjnima. Isus formalnu čistoću smatra licemjerjem, a važna mu je samo čistoća ljudskog srca.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Neka me isprave forumašice koje su stručnije ako griješim, jer ću si dozvoliti da prevedem Marijinu bezgrešnost i čistoću na jezik koji je nama danas razumljiv. Budući da nema grijeha, ona nije mogla biti pasivno-agresivna, nije imala traume iz djetinjstva, nije bila tjeskobna, neurotična - ona je imala mir duše, znala je tko je, bila je uvijek vedra, s jasnom perspektivom, puna ljubavi.

Kada bismo bili kakvi želimo biti, u svom srcu, bili bismo kao Marija.

Jer je bila zdrava duhom i tijelom, mogla se uvijek ponašati prema drugima s ljubavlju, autentično, i time je odgajala Boga onako kako bi svaka majka željela odgajati svoje dijete - lijepo, radosno, u čistoj ljubavi, i bez vikanja/dvojbi/udaraca, prenošenja nekih kompleksnih nezdravih obrazaca ponašanja.

Da je Isus bio ranjen npr. Marijinom depresijom, traumama, da ga je ne znam - tukla, ili da je npr. vikala na njega kad je imala loš dan - ne znam kako bi to bilo, da je maleni Bog izložen tome - pitanje bi li opstao, bi li Bog, čista ljubav, to mogao izdržati, i bi li izrastao u Bogočovjeka koji prihvaća križ za spasenje svijeta, ili bi se i on upleo u mrežu grijeha, optužbi, trauma, pasivne-agresije, ovisnosti... i time bi cijelo spasenje bilo dovedeno u pitanje.

Bog je s Marijom napravio izuzetak i stvorio Mariju bez grijeha, intervenirao je u povijest da bi omogućio Bogu da odraste sretan, potpun i ne-ranjen u ranim godinama. Najvažnije su prve tri, kako za nas, tako i za Boga.

Kad današnji ljudi vape za ozdravljenjem i iscjeljenjem, kad želimo biti slobodni, sretni - u osnovi želimo biti kao Marija.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

E, oprosti, nisam napisala zašto je morala biti djevica. Ja pretpostavljam, tako si objašnjavam, nadam se da ne griješim, da je svaki odnos u koji je ona mogla ući odnos s grešnim čovjekom, ili da budemo suvremeni - s nesavršenim čovjekom, koji ima svoje mane, zle navike, potencijalni izvor boli, ranjavanja i tuge za nju. Samim tim bi i ona ušla u taj svijet ranjavanja, međusobnog nerazumijevanja, i sve to ostavlja trag na duši, i time bi i taj Isus došao majci čija bi duša bila povrijeđena, ranjena, ne bi bila onoliko čista kao dok je bila djevica - što znači da nije ušla u intenzivan ljudski odnos s drugom osobom, više je to u pitanju, nego puko pitanje tjelesnosti.

No, samo ako ne idemo dublje, a to je da naše cijelo tijelo pamti, osjeća, i nema tog dodira i iskustva koje nije i u našim nogama, rukama, reproduktivnim organima. Intimni odnos je najdublje vezivanje s drugom osobom, i da se Marija vezala uz nekog običnog čovjeka, grešnika, ona bi bila dotaknuta i uvučena u grijeh.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    E, oprosti, nisam napisala zašto je morala biti djevica. Ja pretpostavljam, tako si objašnjavam, nadam se da ne griješim, da je svaki odnos u koji je ona mogla ući odnos s grešnim čovjekom, ili da budemo suvremeni - s nesavršenim čovjekom, koji ima svoje mane, zle navike, potencijalni izvor boli, ranjavanja i tuge za nju. Samim tim bi i ona ušla u taj svijet ranjavanja, međusobnog nerazumijevanja, i sve to ostavlja trag na duši, i time bi i taj Isus došao majci čija bi duša bila povrijeđena, ranjena, ne bi bila onoliko čista kao dok je bila djevica - što znači da nije ušla u intenzivan ljudski odnos s drugom osobom, više je to u pitanju, nego puko pitanje tjelesnosti.

No, samo ako ne idemo dublje, a to je da naše cijelo tijelo pamti, osjeća, i nema tog dodira i iskustva koje nije i u našim nogama, rukama, reproduktivnim organima. Intimni odnos je najdublje vezivanje s drugom osobom, i da se Marija vezala uz nekog običnog čovjeka, grešnika, ona bi bila dotaknuta i uvučena u grijeh.
    Ifigenija, sve ej to ok, ali pitanje nije što mi odrasli mislimo i smatramo nego kako djetetu (dobi kao tvoj sin) odgovoriti na pitanja zašto je Isusa rodila čista djeva. Zato jer je bila bez grijeha i kao takva dostojna za taj važan zadatak.

Što bi ti rekla svome djetetu? Sa što manje riječi...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

To je dobro pitanje. Ajmo mozgat

Nije me pitao, da je, počela bih od njegovog uvida, pa nadogradila što se da, ali vjerujem da je za tu dob dovoljno reći da to znači da je bila jako dobra, da je imala dobro srce i da je bila lijepa, i da je voljela Boga. Ako dijete zna fiziološke detalje, može se reći da prije Isusa nije još rodila niti jedno dijete jer se morala posvetiti odgoju Boga, što je velika odgovornost.

Tako nekako. Ima li tko drugu ideju?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bravo, ifi, uplete ti i Rodu, i Juula, i UNICEF, osuvremeni sve to, još uz to dodajmo i Josipa kao posvojitelja i savršena slika je tu.

Meni je baš lijepo kad svatko doda nešto svoje, autentično, ti povezuješ naizgled nepovezivo (a sve stoji), zdenka na svoj način, ozbiljno i odmjereno, uvijek navodi sve točno,
    meni se pak sviđa baš onaj neformalni Isusov pristup, on je bio totalni antiformalist.

Upozoravao je ljude na bit stvari, ne na izvanjske, varljive pojavnosti.

Ove stvari o čistoći i vodi sam pisala jer mi je bilo skroz simpatično (s drugog topica) kako je mamitzin sin protumačio da se čistoća odnosi na pranje i kupanje (a šta bi drugo dijete moglo misliti, tako logično:LOl),

onda me zdenka podsjetila da je Isus stvarno reagirao na prijekore učenih Židova kako to da njegovi učenici nisu izvršili obredno pranje nego su odmah išli jesti -nije to najbitnije od svega!
    Meni palo na pamet - šta će ljudi, pregladnili, baš je njima bilo do obrednog pranja, sredit će to poslije, i baš je tako Isus i postupio - pusti formalnosti, čistoća je u srcu!

Obraniti preljubnicu tada od kamenovanja (a i sada pogledajmo Bliski istok), pustiti bludnicu u svoju pratnju kao ravnopravnog člana (i sada bi takav čin prema poznatoj prostitutki izazvao sablazan, a kako ne tada),

uopće, njegovo često zajedničko blagovanje s prijateljima, okupljanje oko stola, druženje, odlazak na svadbu,
    naravno da to sve meni kao osobi savršeno odgovara,
    onako, Isus veseo i druželjubiv (svatko tjera vodu na svoj mlin)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Neno, nisi primijetila da sam ja već dodala Josipa kao posvojitelja !

Meni se isto uvijek sviđala Isusova neformalnost, druželjubivost, radost druženja oko stola bez društvenih ograda. Kad liječi subotom on ne pokazuje nepoštovanje prema Zakonu nego da mu je čovjek prioritet pred Zakonom. Sve to ima i dublju teološku pozadinu - on nije odbacivao Stari savez, ali je na njemu gradio novo - Novi savez, na novim osnovama, sa temeljnim zakonom ljubavi i pozivom za sve, ne samo za Židove.

Osim toga, on sam kaže na prigovore farizeja njegovim apostolima što piju vino i ne drže post, da trebaju slaviti to što mogu biti s njime, a vremena za post bit će i kasnije. Tako ja nastojim pristupati druženju sa svojom obitelji i prijateljima - slavimo i veselimo se što smo zajedno, za probleme ima vremena i poslije.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

E, još mi je nešto palo na um - da je Marija bila udana, i da dođe mužu i kaže, gle, ja bih sad rodila Boga, što ti misliš o tome, zamišljam taj bračni razgovor... ili da se Isus rodi, a ne liči baš na Josipa - uf... mui complicado.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

E, još mi je nešto palo na um - da je Marija bila udana, i da dođe mužu i kaže, gle, ja bih sad rodila Boga, što ti misliš o tome, zamišljam taj bračni razgovor... ili da se Isus rodi, a ne liči baš na Josipa - uf... mui complicado.

mamitzi, ne bih se ja petljala previše, ovako kako je zdenka napisala, to je za jedno ateističko dijete sasvim dovoljno

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cvijeto, profesionalna deformacija, činjenice prije svega!

Ifi, Marija je bila udana!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Neno, nisi primijetila da sam ja već dodala Josipa kao posvojitelja !
    Jesam, jesam, nego sam se nadovezala na ifi, na njezino razmatranje, navede ona redom teme Rodinih pdf-ova,
    pa rekoh - još fale Posvojitelji, da bude sve u kompletu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cvijeto, profesionalna deformacija, činjenice prije svega!

Ifi, Marija je bila udana!
    Nakon začeća, zar ne? Meni je to još jedan plus u Marijin karakter - ona nije mogla biti sigurna da će je Josip oženiti, a pristala je na samohrano majčinstvo, iako je morala biti svjesna s čime se mogla suočiti.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

fora rasprava
    meni je zanimljivo spominjanje začeća
    Marija je Marija od trenutka začeća

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nakon začeća, zar ne? Meni je to još jedan plus u Marijin karakter - ona nije mogla biti sigurna da će je Josip oženiti, a pristala je na samohrano majčinstvo, iako je morala biti svjesna s čime se mogla suočiti.
    To je hrabrost neviđena, i pouzdanje u Boga, naprosto nevjerojatno predanje.

Da zamislim sebe, ili nekog drugog danas, u 21. stoljeću, s 15, 20, 22 godine, bez kruha u rukama, pa dolazi dijete niotkuda...,jao...

a kamoli onda bez muža, samo sa zaručnikom (a šta će on reći, a selo, a suci, a pismoznanci, svećenici?...strava)

A danas se žene izbezumljuju zbog jednog djeteta više,
    ni osude, ni siromaštva, ni ničeg, a teško prihvatiti da ti se šalje još jedno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne, Marija je bila zakonski udana za Josipa prije Isusova začeća, samo nisu bili počeli zajednički živjeti. Josip je pristao ostati njezin muž i zakonski otac Isusa, nakon anđeoske objave u snu.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otvorit cu posebnu temu, ali da ovdje ne propustite vidjeti

Fade in snima dokumentarac o zdr. odgoju i trebaju im dvije obitelji

jedna obitelj kojoj je vrjednosno neprihvatljiv zdravstveni odgoj

a druga kojoj je ovakav prijedlog ok

snimanje bi bilo u srijedu, cetvrtak ili subotu u zg

roditelji skolske djece

film snimaju polaznici njihove radionice, a vazna je napomena da oni nece jednu ili drugu stranu izdvajati kao dobre ili lose, vec samo zele da roditelji podijele svoje bojazni ili razmisljanja o ovoj temi

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala svima. danas kad opet pjevamo biti ću spremnija za odgovore. i ja sam proguglala ali nisam znala kako to sažeti.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ono što mene progaja već godinama jest pitaje: je li Marija nakon Isusa imala još biološke djece? Ne ono, "braće, sestre svi su moji" nego s Josipom je li rodila djecu nakon Isusa.
    Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mise sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što mene progaja već godinama jest pitaje: je li Marija nakon Isusa imala još biološke djece? Ne ono, "braće, sestre svi su moji" nego s Josipom je li rodila djecu nakon Isusa.
    Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mise sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?
    To smo već obradili na tko zna kojoj stranici ovog topica. Katolička crkva vjeruje da Marija i Josip nisu imali više djece, da su se posvetili duhovnom životu i Isusu. Protestanti (ako se ne varam) vjeruju da su imali uobičajen bračni život pa time možda i više djece. U skladu s tim, spominjanje Isusove braće u Novom zavjetu prvi tumače kao bratiće i rođake, a drugi kao biološku braću.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Nisam čitala sve stranice...isprika

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje mišljenje je da je, čitam i na puno mjesta u Bibliji nalazim potvrde (neda mi se sad citirati), ali Crkva kaže da nije i to je kao dogma...
    kaj vi velite?
    U Bibliji se na nekim mjestima spominju Isusova braća, no to nije dovoljan argument, jer se taj naziv često upotrebljava za bliske rođake, odnosno bratiće. U izvještaju o Isusovom djetinjstvu, od rođenja, prikazanja u hramu i obrezanja, do dobi od 12 godina, kada je prvi puta propovijedao u hramu, spominje se kao jedini sin.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nisam čitala sve stranice...isprika
    nemaš se zašto ispričavati, tko bi to sve čitao, i tko zna gdje je što, samo sam se sjetila da je bilo to pitanje

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

zdenka, jel mi to neku paralelku po temama? imam dojam da pišemo istovremeno

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

U Bibliji se na nekim mjestima spominju Isusova braća, no to nije dovoljan argument, jer se taj naziv često upotrebljava za bliske rođake, odnosno bratiće. U izvještaju o Isusovom djetinjstvu, od rođenja, prikazanja u hramu i obrezanja, do dobi od 12 godina, kada je prvi puta propovijedao u hramu, spominje se kao jedini sin.
    Malo sam dosadna, ali zanima me u kojem izvještaju?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam provjeravala izvore ovog linka.. ono što sam pročitala, čini se solidno napisano..

evo neke riječi o zarukama vs ženidbi...
    "Zaruke su u ono vrijeme bile već oblik ženidbe, ali trebalo je proći određeno vrijeme prije nego mladenac uvede mladenku u svoju kuću uz ženidbene svečanosti. Upravo u tom međuvremenu, Marija je začela Isusa po Duhu Svetome. Josip nije bio prisutan kada se to dogodilo i nije ništa znao o tome. Kada je shvatio, da je Marija trudna, našao se u velikom iskušenju i boli."
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Josip

neka objašnjenja o biološkoj djeci..
    "...U složenoj pripovijesti ispričanoj u tom evanđelju kad se vjenčava s Marijom, Josip je star čovjek i udovac s djecom. Stoga su, kad je Marija rodila Isusa, Josipova djeca postala njegova braća i sestre. To je vješto rješenje jer objašnjava ne samo izraz "braća i sestre", nego i zašto su povezani s Marijom – Josip je vjerojatno umro prije Isusova javnoga djelovanja te je Marija tu djecu odgojila kao svoju...semitski jezici u Isusovo vrijeme nisu imali precizan rječnik za šire obiteljske veze. Oni su odražavali plemensko podrijetlo gdje su članovi istoga plemena, klana ili obitelji bili smatrani braćom i sestrama bez obzira na njihov stvarni odnos. Klasičan primjer za to jest upotreba riječi "braća" u Post 13,8 kada se opisuje odnos između Lota i Abrahama, dok je Lot zapravo Abrahamov nećak."
    http://www.studentski-pastoral.com/i...ismo&Itemid=19

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidjela

ne znam jel bio link koji ima svaš neš za pročitati:
    http://www.zdravstveniodgoj.com/

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    nisam provjeravala izvore ovog linka.. ono što sam pročitala, čini se solidno napisano..

evo neke riječi o zarukama vs ženidbi...
    "Zaruke su u ono vrijeme bile već oblik ženidbe, ali trebalo je proći određeno vrijeme prije nego mladenac uvede mladenku u svoju kuću uz ženidbene svečanosti. Upravo u tom međuvremenu, Marija je začela Isusa po Duhu Svetome. Josip nije bio prisutan kada se to dogodilo i nije ništa znao o tome. Kada je shvatio, da je Marija trudna, našao se u velikom iskušenju i boli."
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Josip

neka objašnjenja o biološkoj djeci..
    "...U složenoj pripovijesti ispričanoj u tom evanđelju kad se vjenčava s Marijom, Josip je star čovjek i udovac s djecom. Stoga su, kad je Marija rodila Isusa, Josipova djeca postala njegova braća i sestre. To je vješto rješenje jer objašnjava ne samo izraz "braća i sestre", nego i zašto su povezani s Marijom – Josip je vjerojatno umro prije Isusova javnoga djelovanja te je Marija tu djecu odgojila kao svoju...semitski jezici u Isusovo vrijeme nisu imali precizan rječnik za šire obiteljske veze. Oni su odražavali plemensko podrijetlo gdje su članovi istoga plemena, klana ili obitelji bili smatrani braćom i sestrama bez obzira na njihov stvarni odnos. Klasičan primjer za to jest upotreba riječi "braća" u Post 13,8 kada se opisuje odnos između Lota i Abrahama, dok je Lot zapravo Abrahamov nećak."
    http://www.studentski-pastoral.com/i...ismo&Itemid=19
    Bravo, hvala, nisam imala pojam o ovome..i ja sam ti neki vjernik

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mayato, Isusovu braću spominju sva četiri evanđelista (Mt 12, 13; Mk 4; Lk 8; Iv 7)

Zaruke, onako kako ih mi shvaćamo, postoje tek od Tridentskog koncila u drugoj polovici 16. stoljeća.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ma znam, čitam Bibliju,zato sam konfuzna...a sad je zmaj napisala nešto što nisam znala

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mene je zbunjivalo ono " I ne upozna je dok ne rodi sina" na kraju ne sjecam se kojeg evandjelja.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je to objasnjenje malo nategnuto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

S guštom sam vas pročitala , trenutno sam onesposobljena sudjelovati u raspravi iako sam kažem uživala čitajući vas. Bila sam u nedjelju na ukazanju u Međugorju prvi puta u životu , doživjela milosti koje ničim nisam zaslužila...i samo mogu reći da mi Advent nije mogao početi ljepše.

Malo se ubacujem u vašu raspravicu, pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    S guštom sam vas pročitala , trenutno sam onesposobljena sudjelovati u raspravi iako sam kažem uživala čitajući vas. Bila sam u nedjelju na ukazanju u Međugorju prvi puta u životu , doživjela milosti koje ničim nisam zaslužila...i samo mogu reći da mi Advent nije mogao početi ljepše.

Malo se ubacujem u vašu raspravicu, pozdrav
    ej, ej, bila si za vrijeme ukazanja u crkvi, kod koje vidjelice?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na Podbrdu, kod Mirjane(2.12)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Divno, Ronin!

I ja želim živjeti Došašće u punini, pa sudjelujem u župnoj pripravi, i divno je!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ovo kopiram s drugog topica, da se ne izgubi, a vrijedne su informacije, hvala, zdenka:

Mene isto zanimaju gnostička evanđelja, kao i svi drugi spisi ranog kršćanstva koji nisu prihvaćeni u kanon židovske i kršćanske Biblije. Oni puno govore o smjerovima razmišljanja, problemima i potrebama rane Crkve. Pročitala sam Bibliju, a sad ću pročitati i sve nekanonske knjige do kojih mogu doći – zanimaju me sva ta razmišljanja o Bogu, vjeri, svijetu i čovjeku. Za one koje to zanima, ima odlična knjiga, Izgubljena Biblija, izdanje Kršćanske sadašnjosti.http://www.ks.hr/Biblioteke/Monograf...a-Biblija.aspx

Gnosticizam je jedan smjer razmišljanja i vjerovanja rane Crkve koji je danas posebno aktualan – ima poveznica s današnjim relativizmom i individualizmom mišljenja. Gnoza stoji pod utjecajem grčke mudrosti, ali nije koherentno učenje – to je zapravo skup individualiziranih mišljenja. Zajedničko im je odbacivanje Starog zavjeta i kritičan stav prema mnogim dijelovima NZ. Mogao bi se dovesti u pitanje i monoteizam tog smjera razmišljanja, jer Boga ne shvaćaju kao jedno stvoriteljsko biće nego kao nekakav slijed božanskih bića. Ta bića doživljavaju kao odvojena od svijeta i čovjeka, posve suprotno Bogu. Gnosticizam je dualistički, jer prezire materijalni svijet, osuđuje biblijskog Boga koji ga je stvorio. Iz toga slijedi i da ne priznaje utjelovljenje Krista i njegovo rođenje kao čovjeka. To je u suprotnosti s kršćanskom vjerom o stvaranju, jedinstvu čovjeka u njegovoj duhovnoj i tjelesnoj dimenziji, inkarnaciji Boga, njegovoj tjelesnoj smrti i uskrsnuću i uskrsnuću tijela svih ljudi. Za ortodoksno kršćanstvo neprihvatljiva je i usredotočenost gnostika na sebe, odnosno na samospoznaju kao osnovni put spasenja, dok je to za kanonsku Bibliju i ortodoksno kršćanstvo vjera, ljubav prema Bogu i čovjeku i djelovanje na putu dobra.

To su sve razlozi zbog kojih gnostička evanđelja nisu prihvaćena u kanon.
    S tim da, dodala bih svoj dojam, o gnosticizmu toliko mišljenja koliko autora, baš svega i svačega, kao da se svatko hoće oprobati u tumačenju nečega što je "zamagljeno", ne samo oni iz kršćanskog miljea, nego i iz drugih religija i svjetonazora.
    To mi je jedno baš šućmurasto područje, naročito danas u doba Interneta (skoro ko cijepljenje).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nena-jabuka, super mi je ovo s cijepljenjem! )

Ronin, lijepi pozdrav i drago mi je čuti za tvoju adventsku pripremu. OT, baš me je razveselilo kad sam shvatila da su nam obje struke zajedničke.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zar obje Zdenka? Zamisli koja lijepa podudarnost.Nismo tako česta kombinacija.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hej ronin
    dok jedni guštaju, drugi rade
    zeka peka.. nego, baš si me podjsetila kako sam se htjela osvnuti na tvoj post o bespolnom odgoju

pročitala sam tvoj uradak i prije negoli si ovdje stavila link na isti
    već dugo se želim osvrnuti, al nikako
    ni sada neću napisat sve što bih htjela
    manjak kvalitetnog vrimena, razmišljanja.. pa letim..stalno letim, ah...

ugl, htjela sam s svama podijeliti ovo iz Glasa Koncila, prepisujem:

"...Da se zapravo ovdje radi o pranju mozga, uspješno pokazuje u dokumentarnom filmu Norvežanina Haralda Eije. On je, zbunjen činjenicom da su se djevojke i dalje odlučivale za tipično "ženska" zanimanja (medicinske sestre, friezerka i slično), a dječaci za tipično "muška" (tehničari, građevinski radnici, itd.), unatoč svim naporima političara i društvenih inženjera javnog mnijenja oko promicanja rodne ideologije preko NIKK-a, nordijskog Gender Instituta, obilno novčano potpomaganog, odlučio ispitati što je posrijedi.
    Snimio je razgovore s poznatim znanstvenicima izvan Norveške, koji se bave empririjskim instraživanja čovjeka. njegova tijela, psihe i ponašanja te ih pokazao istraživačima NIKK-a koji su ostali zatečeni jer nisu mogli braniti svoju teoriju pred emiprijskim dokazima.
    Nakon što je film prikazan na norveškoj državnoj televiziji, koja je tako razotkrila neznanstvenost NIKK-a i njegovih istraživanja, Noridjsko vijeće ministara (regionalna međuvladina suradnja zemalja koja se sastoji od Norveške, Švedske, Finske, Danske, Islanda) odlučilo je zatvoriti NIKK, nordijski Gender Institute.
    Ako želite pogledati dokumentarni film Heralda Eije, upišite u Google „hjernevask“ (norveška riječ za „ispiranje mozga“), odnosno, potražite ga na adresri: www.youtube.com/watch?v=r-KbHyJ6rLU – priopćilo je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.“

Izvor: članak o očitovanju Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika „Uvedeni spolni odgoj nije znanstveno utemeljn“, u: Glas Koncila, Zagreb, 11. 11. 2012. str. 3.

Postoji i link: Nordic Countries Defund Gender Ideology http://www.turtlebayandbeyond.org/20...nder-ideology/

Meni osobno je nevjerojatno da netko može samo tako preskočit empirijske dokaze, empirijsku znanost, očite stvari koje se prostim okom mogu vidjeti... čovjek nije sprčka, nego stvorenje koje stremi cjelovitosti, a to sigurno nije moći reći „ja sam muškarac s vaginom“...
    Pročitala sam negdje da se i ti rodovi mogu mijenjat kroz život. Kao, spol, je zadan (nešto što ti je učinjeno, ha ha ha, pa i život mi je učinjen pa nitko normalan neće reć ubij se to ti je zdravo), al rod?, moš bit što oš.. moram priznati, omah mi nastane cijela zbrčkarija u glavi.. žensko sam, imam vaginu, al sam ipak muško, al ću se, karikiram, oblačit ko žensko, a ljubovat ću suprotni spol, doduše, ne znam kojeg roda, pa ću nakon koje godine postat žensko žensko i ljubovat .. Ma strava.
    I jako sam žalosna da se to nesazreloj djeci ide prodavat i rušit im identitet, mutit mozak i stabilno odrastanje, uvodit pommutnju u ionako nezrela tijela i psihe...opstruirat djetinjstvo i ispada da su takvi veći vjernici od samih vjernika koju vjeruju u „nedokazanog“ Boga. Stvarno treba imat muda i vjerovat u takvo što pored svih dokaza.
    Ajd, nek viruju oni, al zašto guraju našoj djeci takve degutantnosti?, i to pod obavezno. Pitam se zaš onaj naš ministar ne dokazuje tu vjeru u rodnu ideologiju i svojim primjerom, pa ne krene nosat ružičaste suknjice, možda se i našminkat....

pa mislim..kao da je čovjek samo izvanjska tjelesna materijalna ljuštura u koju te netko nastani začećem, jer, nije da moš birat oš bit muško il žensko... kao da si neki duh koji uđe u muško tijelo, al nije muškarac, nisi muškarac, ili žena, kad bi se radilo o ženskom tijelu- kao da se tom ideologijom želi postići neki bespolni entitet koji prebiva u spolnim tijelima.
    Nakaradno je takvo vjerovanje. Jer na sveopću okolinu utječe i, karikiram, za jedan celzijev podignuta prosječna temp. nekog doba, a kamoli to da ne utječe imanje nečeg eksplicite zadanog u gaćicama !! Hoćeš nećeš, tvoj spol te određuje... najočitije u zanošenju, ostajanju u drugom stanju i dojenju.. Određuje te i boja kože u, npr, izlaganja suncu.. a di neće biološka razlika između muškarca i žene, razlika u mozgovima, nastrojenosti, ... i tako neki žele silovat empirijske dokaze, empirijsku znanost, svrsihodnost organa, biologiju... nekim, „po zraku letećim, nedidoriljivim“ teorijama.. tko im to daje prostora i zbog čega, ne znam.. al eto ih u školama, javnim školama...

Ne znam jesam li rekla sve što sam htjela.. imam ulete djece...
    Nadovežem se kasnije, ak vidim da je usfalilo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •