Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A kako meni ifi fali na forumu!!

No, dobro, valjda mogu razumjeti da nekome smeta križ u bolnici. No, ne smeta vam valjda i drugdje? Npr, na vrhu brda. Da li posjećujete crkve, džamije, sinagoge? Ne kao vjernici, nego kao ljubitelji ljepote, staroga, arhitekture. Da li bi vam smetala žena u burki na cesti? Muškarac sa turbanom?

Pokušavam naći razloge zbog kojih bi nekome smetao križ na zidu, sporedno kojem zidu. Jer, ja ih ne vidim.

kada netko brka opce i pojedinacno, namjerno ili nenamjerno, osobno sa ne osobnim, pritom uz to uvjeren u vrlo visoku intelaktualnu razinu te argumentacije i takvih pitanja, koja su po svojoj naravi i populisticna i pomalo demagoska, onda je jako tesko raspravljati.
    stavljati u isti kontekst postojanje vjerskih ustnova, crkava i slicnog kao mjesta koja posjecuju vjernici radi prakticiranja vjerskog zivota, ili turisti i posjetioci radi arhitektonske ili neke druge vrijednosti objekata, sa vjerskim simbolima u ulaznim prostorima ili zidovim javnih ustanova sekularne drzave - kao sudnica, skola, bolnica, opcina i slicno, pokazuje naprosto duboko nerazumijevanje problematike.

u raspravi o vjerski simbolima u javnim institucijama (stolove ili nocne ormarice zaposlenika ili korisnika tih ustanova izuzimam) sekularne drzave, je potpuno nebitno zasto nekome ti simboli smetaju ili ne smetaju. kao i potpuno nebitno da li jedan razumije razloge drugog.
    meni ti simboli ni najmanje ne smetaju. uprkos tome mislim da im nije mjesto na zidovim javnih ustanova.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    kada netko brka opce i pojedinacno, namjerno ili nenamjerno, osobno sa ne osobnim, pritom uz to uvjeren u vrlo visoku intelaktualnu razinu te argumentacije i takvih pitanja, koja su po svojoj naravi i populisticna i pomalo demagoska, onda je jako tesko raspravljati.
    stavljati u isti kontekst postojanje vjerskih ustnova, crkava i slicnog kao mjesta koja posjecuju vjernici radi prakticiranja vjerskog zivota, ili turisti i posjetioci radi arhitektonske ili neke druge vrijednosti objekata, sa vjerskim simbolima u ulaznim prostorima ili zidovim javnih ustanova sekularne drzave - kao sudnica, skola, bolnica, opcina i slicno, pokazuje naprosto duboko nerazumijevanje problematike.

u raspravi o vjerski simbolima u javnim institucijama (stolove ili nocne ormarice zaposlenika ili korisnika tih ustanova izuzimam) sekularne drzave, je potpuno nebitno zasto nekome ti simboli smetaju ili ne smetaju. kao i potpuno nebitno da li jedan razumije razloge drugog.
    meni ti simboli ni najmanje ne smetaju. uprkos tome mislim da im nije mjesto na zidovim javnih ustanova.
    potpisujem svaku riječ, posebice posljednju rečenicu. kad čitam ova iritantna pitanja tipa "a ne smeta vam, a ne smeta vam?" ispada da mi kad vidimo križ počnemo urlikati kao linda blair u exorcistu. ali tome nije tako, vjerovali ili ne . ne padamo u nesvijest i ne počnemo pjeniti na usta kad vidimo križ ili crkvu ili svećenika.

inače, happy nam day: http://www.atheistalliance.org/news-...u-are-not-free

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem svaku riječ, posebice posljednju rečenicu. kad čitam ova iritantna pitanja tipa "a ne smeta vam, a ne smeta vam?" ispada da mi kad vidimo križ počnemo urlikati kao linda blair u exorcistu. ali tome nije tako, vjerovali ili ne . ne padamo u nesvijest i ne počnemo pjeniti na usta kad vidimo križ ili crkvu ili svećenika.

inače, happy nam day: http://www.atheistalliance.org/news-...u-are-not-free
    drago mi je da sam iritantan

drugim riječima, vama to ne smeta, ali mislite da im nije tamo mjesto i to što nekome drugome taj simbol puno znači vama ne znači apsolutno ništa?
    ljudski, nema šta

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa Vidi poruku

drugim riječima, vama to ne smeta, ali mislite da im nije tamo mjesto i to što nekome drugome taj simbol puno znači vama ne znači apsolutno ništa?
    ljudski, nema šta
    mislim da su ti ovakvi ad hominem argumenti potpuno neprimjereni. još uz funkciju koju obavljaš na ovom forumu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ljudski, nema šta
    ? Meni znači nemati vjerski obojanu bolnicu, školu i, općenito, državu jako puno. A mislim da nije niti toliki problem, ako taj simbol toliko znači, ponijeti lančić s križem na sebi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.03.2013. at 14:45

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ljudski, nema šta
    Ja sam napisala da mi smeta, mijenja li to išta?
    Ako ne, meni bi puno značilo da se objesi uz taj križ i zastava u duginim bojama te da se postavi kipić Bude, ne mora biti velikih dimenzija ni previše upadljiv.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam napisala da mi smeta, mijenja li to išta?
    Ako ne, meni bi puno značilo da se objesi uz taj križ i zastava u duginim bojama te da se postavi kipić Bude, ne mora biti velikih dimenzija ni previše upadljiv.
    Pa da....

A meni, možda, znači da nema ništa od toga... i meni je moj svjetonazor značajan, religion-free život meni nije nije "bezvrijedno postojanje", ja u njemu vidim i vrijednost i moralnost, a jako politički i cijenim odvojenost crkve od države, baš kao i čitave horde prije mene, nisam ja tu nikakav genije, ono, evo sad se ja toga sjetila.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.03.2013. at 14:52

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da....

A meni, možda, znači da nema ništa od toga... i meni je moj svjetonazor značajan, religion-free život meni nije nije "bezvrijedno postojanje", ja u njemu vidim i vrijednost i moralnost, a jako politički i cijenim odvojenost crkve od države, baš kao i čitave horde prije mene, nisam ja tu nikakav genije, ono, evo sad se ja toga sjetila.
    Slažem se, ali bih htjela čuti što daddy misli o tome

ranije sam napisala da ne mislim da je gay zastavi mjesto u bolničkoj čekaonici, niti mislim da bi se tamo trebao nalaziti kip Bude. Premda je meni osobno drago kad vidim gay zastavu, a ako moram čekati u bolnici zadnje trenutke radije bih gledala na budu nego na raspelo (btw nisam budist), jasno mi je da bi nekim ljudima koji dolaze u bolnicu ili tamo rade moglo smetati. A to ne želim. Ozbiljno. Ljudi na tom mjestu rade, ili su bolesni i jednostavno mislim da nije primjereno povisivati adrenalin. Zbilja me čudi ako nemamo nikakav zakon koji to regulira.
    A ako ga nemamo, onda neka bar imamo svi jednaka prava, pa uz križ mogu biti i druga vjerska obilježja. Tada me križevi u javnim ustanovama ne bi nimalo smetali. I molim daddija da mi objasni zašto to nije moguće.

S druge strane, kako sam već rekla, nemam ništa protiv crkava i vjerskih procesija (čak ih volim obići / pogledati), kao što nemam ništa protiv gay pridea ili omogućavanja homoseksualnim osobama normalan život i jednaka prava, u što ubrajam pravo na brak, poljubac na ulici, pa i usvajanje djece.

Eto, nadam se da sam sad dovoljno jasna.
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 14.03.2013. at 15:06

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ranije sam napisala da ne mislim da je gay zastavi mjesto u bolničkoj čekaonici, niti mislim da bi se tamo trebao nalaziti kip Bude. Premda je meni osobno drago kad vidim gay zastavu, a ako moram čekati u bolnici zadnje trenutke radije bih gledala na budu nego na raspelo (btw nisam budist), jasno mi je da bi nekim ljudima koji dolaze u bolnicu ili tamo rade moglo smetati. A to ne želim. Ozbiljno. Ljudi na tom mjestu rade, ili su bolesni i jednostavno mislim da nije primjereno povisivati adrenalin. Zbilja me čudi ako nemamo nikakav zakon koji to regulira.
    A ako ga nemamo, onda neka bar imamo svi jednaka prava, pa uz križ mogu biti i druga vjerska obilježja. Tada me križevi u javnim ustanovama ne bi nimalo smetali.
    S druge strane, kako sam već rekla, nemam ništa protiv crkava i vjerskih procesija (čak ih volim obići / pogledati), kao što nemam ništa protiv gay pridea ili omogućavanja homoseksualnim osobama normalan život i jednaka prava, u što ubrajam pravo na brak, poljubac na ulici, pa i usvajanje djece.

Eto, nadam se da sam sad dovoljno jasna.
    Mislim da sam ja skroz taj đir.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.03.2013. at 15:15

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ljudski, nema šta
    sto je tu neljudski?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ljudski, nema šta
    al kako pomiriti križ na zidu i činjenicu da drugi ne mogu imati na tom istom zidu simbol koji njima puno znači? zamisli taj isti zid bolnice sa križem, ispod njega davidova zvijezda, ispod nje polumjesec, i ispod polumjeseca, kao šlag za kraj transparentić "bog ne postoji".
    evo, i budu jednog za pomikaki.
    ovako, s osobne razine rekla bih ti, ok, ako je 80% ljudi koji uđu u bolnicu sretnije kad na zidu vide križ, nek im bude taj križ, hebeš mene. kad sam u bolnici, ionako nisam po dobrome, pa nit ne gledam po zidovima. to mi je najmanja briga na pameti.
    ali, suštinski je to - pogrešno.
    u javnoj ustanovi, gdje bi se svi građani trebali osjećati jednako. križ radi tu razliku.

meni je, osobno, drago da se beti osjećala ugodno kod ginekologa kad je vidjela križ. da sam došla po uputnicu za MPO, ne bih se osjećala ugodno. ako nije privatna ordinacija - ne možeš se okrenuti i otići. ne možeš daddy tvrditi da taj križ apsolutno ništa ne znači.
    meni je osobno drago i da djeca ne moraju sjediti po hladnim crkvama, nego imaju vjeronauk u toplim učionicama, kako davno ivka reče. pa, nek im bude. hebeš mene i moju djecu.
    al jednog dana ti dopi*di.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    al kako pomiriti križ na zidu i činjenicu da drugi ne mogu imati na tom istom zidu simbol koji njima puno znači? zamisli taj isti zid bolnice sa križem, ispod njega davidova zvijezda, ispod nje polumjesec, i ispod polumjeseca, kao šlag za kraj transparentić "bog ne postoji".
    transparentić je najbolji

i molim, ne jednog ispod drugog nego jedan do drugog, ravnopravno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

transparentić je najbolji

i molim, ne jednog ispod drugog nego jedan do drugog, ravnopravno
    a šta ćemo ako ne stanu svi na isti zid? hoćemo li u svakoj sobi po jedan set vjerskih simbola? a što ćemo s onima koji nisu religiozni?

hoćemo li pravoslavni križ staviti u bolnice? može li i malo ćirilice ili nam tu prestaje tolerancija?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    zamisli taj isti zid bolnice sa križem, ispod njega davidova zvijezda, ispod nje polumjesec, i ispod polumjeseca, kao šlag za kraj transparentić "bog ne postoji".
    I Flaying Spaghett Monster za mene , molim lijepo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku

I kako odgovoriti na ovakvu uvredu? Prijavom? Iznad sam takvih stvari.

Ako je tebi nebitno u raspravi o vjerskim simbolima u bolnici zašto ti simboli nekome ne smetaju ( ili smetaju), onda dozvoli da drugome bude. Ako je tebi nebitno za pričanje o vjerskim simbolima da jedan razumije drugoga, možda nekom drugom nije.

Zašto bi netko morao razumjeti problematiku? Zašto treba uvijek upotrebljavati te riječi koje ne razumije svatko? Pa bila rasprava intelektualna ili intelaktualna ( vjerujem da je ovo lapsus). Ili posve prosječna, ma i ispodprosječna. Pričamo.

Na forumu se razgovara. Ne drže se predavanja. Ili da? Mislila sam da je bit pričati svakodnevnim jezikom, raspravljajući o vlastitim stavovima, pri tome ne morajući razmišljati da li je nešto populističko ili demagoško, i, jako bitno, nikoga ne vrijeđati zbog stava, neznanja ili bilo čega drugoga.

Briga mene za problematiku, bilo to duboko ili plitko nerazumijevanje, jer ja sa bilo kojim vjerskim obilježjem, bilo gdje, nemam nikakvih problema. I ne shvaćam zašto ih netko ima. U tome je bit. Ali, pokušavam shvatiti zašto ih ima i do kojeg opsega su ti problemi. Shvaćaš što mislim? Ili i dalje pokazujem neznanje i neinteligentnost?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    I kako odgovoriti na ovakvu uvredu? Prijavom? Iznad sam takvih stvari.

Ako je tebi nebitno u raspravi o vjerskim simbolima u bolnici zašto ti simboli nekome ne smetaju ( ili smetaju), onda dozvoli da drugome bude. Ako je tebi nebitno za pričanje o vjerskim simbolima da jedan razumije drugoga, možda nekom drugom nije.

Zašto bi netko morao razumjeti problematiku? Zašto treba uvijek upotrebljavati te riječi koje ne razumije svatko? Pa bila rasprava intelektualna ili intelaktualna ( vjerujem da je ovo lapsus). Ili posve prosječna, ma i ispodprosječna. Pričamo.

Na forumu se razgovara. Ne drže se predavanja. Ili da? Mislila sam da je bit pričati svakodnevnim jezikom, raspravljajući o vlastitim stavovima, pri tome ne morajući razmišljati da li je nešto populističko ili demagoško, i, jako bitno, nikoga ne vrijeđati zbog stava, neznanja ili bilo čega drugoga.

Briga mene za problematiku, bilo to duboko ili plitko nerazumijevanje, jer ja sa bilo kojim vjerskim obilježjem, bilo gdje, nemam nikakvih problema. I ne shvaćam zašto ih netko ima. U tome je bit. Ali, pokušavam shvatiti zašto ih ima i do kojeg opsega su ti problemi. Shvaćaš što mislim? Ili i dalje pokazujem neznanje i neinteligentnost?
    lapsus je. i nisam uvrijedena. ne zato sto sam iznad ili ispod takvih "stvari", nego zato sto mi ta uvrijedenost kao argument nije potrebna.
    no, pa eto, posto mi tu samo tako razgovaramo i nesto pricamo, a razmisljati mozemo i ne moramo, zanemari moj post, ne osvrci se na njega.
    jer i ja samo tako nesto pricam. i razgovaram.

a sto se tice zadnjeg pasusa i brige za problematiku, naravno da te ne mora biti briga.
    ja doduse ne shvacam kako se moze shvatiti zasto netko ima problema, te kojeg su opsega ti problemi, ako ga nije briga za problematiku.

razlozi moji, a cini mi se i mnogih cura koje su na ovoj temi pisali nisu:
    a. skoci mi tlak kada vidim kriz ili krunicu
    b. iskoci mi alergija na kozi kad mi netko kaze: pomolimo se
    c. dobijem napade drhtanja i nervoze kad me gleda kriz sa zida ordinaciji javne zdravstvene ustanove
    d. ja sam jedna netolerantna, necovjecna, nevjerojatno uska i netrpeljiva osoba
    e. itd...itd...

razlozi su upravo u toj slavnoj "problematici", sekularnosti i takvim "bakracima".
    koje nikoga naravno ne moraju zanimati. bez obzira sto ne shvaca, a zelio bi shvatiti.

i da jos dodam. crkva, damija, sinagoga u javnom prostoru sekularne drzave, nije isto kao kriz na zidu, predvorju i slicno javne ustanove u sekularnoj drzavi.
    to nije moje misljenje, to je cinjenica, koja proizlazi iz prirode stvari.
    ako nekoga ta "problematika" zanima, ima vise nego dovoljno materijala napisanog od prilicno pametnih ljudi. a i europske prakse pokazuju jednu siru lepezu odvojenosti drzave i religije. od francuske u kojoj isticanje tih simbola u javnim ustanovama nije dozvoljno, do npr. njemacke i austrije u kojoj je pod odredenim uvjetima dopusteno.
    ako ga ne zanima, isto sve 5.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •