-
ekoi, nisu nužno isti ljudi - neki su voljni educirati se i prihvatiti da se može roditi bez dripa, epi i još 100 čudesa, a drugi se čvrsto drže praksi od pred 100 godina i ne pada im na pamet prihvatiti da je ono što su radili tolike godine zapravo bilo nepotrebno. a o sreći ovisi tko će te dopasti na porodu... otud različita iskustva u istoj bolnici...
nela, pred sam izgon često dođe do prekida ili stagnacije trudova - to se priroda pobrinula da se pripremimo i skupimo snage za finale. ali u bolnici se to odmah shvaća kao zastoj poroda i krene u intervencije. o fiziološkom porodu, optimalnim položajima za rađanje, nepotrebnosti epiziotomije i drugih uobičajenih intervencija u porodu ima 100 tema...
btw, ne bih htjela nekoga obeshrabriti - porod može biti divno iskustvo i mislim da se neintervenirani (bar što se dripa, vodenjaka, epi i painkillera tiče) može ostvariti i u Vg, ali nažalost uz određenu dozu borbe (ako se upadne u "krivu" smjenu, a ponekad i u "pravu"). to je žalosno... ali iz iskustva, stvarno mogu reći da se u velikoj većini slučajeva s ljudima u Vg da dogovoriti oko svega dok god je sve ok s mamom i bebom. problem je upravo u tome što je uopće potreban dogovor i što većina žena nije informirana i ne zna što tražiti... recimo, prije svog poroda nisam imala pojma o toj stagnaciji prije izgona... mnoge druge stvari sam znala, ali mi je bilo neugodno išta govoriti unaprijed baš zbog one silne zahvalnosti zbog svega što su za nas u trudnoći napravili, a kad je došlo do finala, nije mi bilo na kraj pameti da bi me rezala bez upozorenja (a i nije da sam baš bila u stanju pregovarati u tom času). pričala sam s nekoliko babica dok sam bila u bolnici (ne i s mojom) i sve su rekle da ne rade rutinski epi, a i naslušala sam se poroda i jednom čula babicu kako ženi govori da bi je nažalost rezala jer vidi da će puknuti... isto tako, većina cimerica mi je prošla bez epi... a oko položaja - imala sam cimericu koja je u Vg rodila treće dijete. prvo je bio CR, zatim porod na stolčiću u Varaždinu i treće u Vg u položaju na leđima koji više-manje tamo zahtijevaju i kaže da si ne možemo niti zamisliti koja je to razlika i koliko je teže na leđima. i nije da općenito babice i dr-i to ne znaju.... i to je ono što me ljuti - u čemu je problem ako žena čučne, okrene se na sve 4 ili we?! baš me ljuti to otežavanje i zagorčavanje nečega što može biti tako jednostavno i lijepo!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma