to mi fakat nije ni približno isto.
A dijana svaka ti čast da se usudiš uopće reći nešto nije IN na tom mjestu na forumu jer u zadnje vrijeme malo more forumašica se više ni ne usudi pisati, nit im se da. cure pišu na pp. Žao mi je da se to događa s našom Rodom.
lili75 što ti misliš da je forumska rasprava?
raspravljamo i nikoga ne prisiljavamo da u raspravi traje.
gdje ti vidiš nepoštivanje?
kao što je već masu puta rečeno, nama će iza nedjelje osvanuti jedan uobičajeni ponedjeljak.
onima kojima neće ili koji su bili u sličnoj poziciji normalno da ne doživljavaju ovakvu raspravu kao ti i da su puno gorljiviji u traženju odgovoru i u davanju argumenata.
Lili, a meni je skroz povezano, i upoće taj fokus na to jel' se neko seska ovako ili onako, mi je doslovno isti kao i fokus na neplodnost, i crvenu boju kose.
A da nisam sama u doživljaju, potvrđuje i današnji press aktivista protiv inicijative obitelji (Mirjana Krizmanić, psihologinja):
"Trenutak je da svi iziđemo na referendum, jer oni koji su protiv će izići... Ako prođe referendum, stavit ćemo si štrik oko vrata jer su se već spominjala djeca samohranih roditelja, a onda će doći na red djeca nevjenčanih, debelih, crvenokosih", predviđa psihologinja Mirjana Krizmanić."
Ognjen Kraus, predsjednik židovske općine ZG (slučajno se aktivirao baš Židov, kao što bi neki "prirodnjak" pitao):
"Svi ti događaji zabrinjavaju nas manjine, jer nema adekvatne reakcije vlasti... Prije 70 do 80 godina zbog istog slučaja nereagiranja na referendum prvo su na red došli homoseksualci, pa Židovi, a znamo kako je to završilo", izjavio je Kraus. Podsjetio je da je tada na referendum izašlo 16 posto birača, dok su ostali Nijemci smatrali da ih se to ne tiče."
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.11.2013. at 16:03
ina, ovo su jedina 2 moaj pitanja:
"Šta je toliki problem da se ne možemo svi poštivati? netko misli jedno, netko misli drugo, pa jel ga zato treba pravit blesavim, do unedogled uvjeravat i proglašavat jedni druge primitivcima ili pokvarenjacima ?! meni je to tako tužno."
ako je to tebi smiješno, onda sam bez riječi.
P.S.
nastavak tog posta mi je odletio dolje u onaj ispod, nije mi to ni slično ja sam nosila naočale jedina u generaciji al nisam to smatrala različitošću kao što je slučaj s gejevima.Samo to.
Isto tebe pitam, zašto je tako teško poštivati drugačije i isto tako mogu reći kao i ti "pravit se blesav"?
A to za proglašavanje - ajde citiraj pls. Ja iznosim svoj stav, ako te vrijeđa, nije to moj problem.
I u krajnjoj liniji to je pitanje voditeljima ove inicijative - zašto se ne možemo svi poštivati, nego neki moraju biti "jednakiji"?
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.11.2013. at 16:06
kaže lili75 i ostane živa.jer u zadnje vrijeme malo more forumašica se više ni ne usudi pisati, nit im se da
da te sad pitam kako to znaš što bi mi rekla?
i lili25 sto je tvoj konstruktivni doprinos? tko koga ovdje proglasava primitivnim?
dijana na ovom topiku jest relativno usamljena sa svojim misljenjem (ali mislim da na forumu nije). i cini mi se da se trudimo, da joj ne bude nelagodno.
sto se tice, da li si dobro procitala sto si poboldala:
nije li bit demokracije volja vecine naroda?
nije, odnosno to nikako nije iskljuciva bit.
predlazem ti, kao i ivani da krenete sa wikipedijom.
dijete mi sada u skoli ima temu inspiriranu recenicom obame iz govora u egiptu:
Wahlen allein machen noch keine Demokratie / democracy is about more than elections
vrlo poucno stivo.
Posljednje uređivanje od seni : 25.11.2013. at 16:09
ok. vidim da seciraš moj post, a neke djelove preskačeš, pa da iskopiram što sam već napisala kao odgovor na tvoje pitanje ,a to je osobno iskustvo iz jednoroditeljske obitelji:
Neki su od nas odrastali uz jednog roditelja, i taj se je roditelj možda istinski trudio i bio najbolji roditelj na svijetu, ali iz iskustva mogu reći da
djeca bez jednog roditelja, odrasla uz samo jedan spol traže tu drugu figuru (mušku ili žensku) u nekim drugim osobama u svome životu.
I ta potreba za istraživanjem/promatranjem odrasle osobe drugog spola nije uvjetovana odgojem ili zatucanošću već našom istinskom potrebom da doživimo tu drugu polovicu svijeta
kroz tu jednu, neidealnu, osobu u našoj blizini.
Pa zar se psiholozi/psihijatri nisu bavili onim fazama u razvoju djeteta kad se više vežemo za vlastiti spol, pa onda više za suprotan spol itd.?
I gore je bilo linkano kako su psiholozi također rekli da obilje osoba suprotnog spola vidimo onog trena kad pređemo vrata, hoću reći, ne postoji trajni rez zato što je netko odrastao u jednoroditeljskoj obitelji, npr., ako je ta obitelj bila funkcionalna, pa ulogu možda preuzme stric itd..
Hoću ti reći - to je tvoje iskustvo i ti si to tako. Netko drugi, npr., možda i ne traži takvu rolu, recimo, imam jednu prijateljicu koja je baš rekla to je to i ništa mi ne fali (u konkretnom primjeru je odrastala s bakom).
Onda, recimo, jedinci, netko će ti reći da je cijeli život želio brata/sestru, a netko da mu je baš to OK. Psiholozi će vjerojatno reći da nije ključno jedinac ili višečlana nego da je funkcionalno.
Ne sporim tvoje iskustvo, ali dozvoli da nije univerzalno, a možda čak ni većinsko, i počuj i drugačija tumačenja psihologa.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.11.2013. at 16:38
krojačice, vidim da i ti preskačeš postove - napisah ti što psihologija kaže o M/Ž modelima i njihovim važnostima kod razvoja djece (dijete ne živi izolirano od društva i itekako upoznaje model koji doma nedostaje).
lili, i ti selektivno čitaš. velika je razlika između diskriminacije i osuđivanja nekoga zbog pripadnosti nekoj manjini i osuđivanja netolerancije prema manjinama.
Posljednje uređivanje od frka : 25.11.2013. at 16:42
razumijem sto si napisala.
no koliko je tvoje iskustvo mjerilo necega?
i sto je zakljucak?
a. to je zivot, koji nije dijagram, nego pretakajuce polje, u kojem elementi ne djeluju zasebno, nego u raznim sinergijama. pri tome prisutnost raznospolnoih roditelja nikako nije garancija sretnog djetinstva.
s tim se valjda slazemo? to vidimo svaki dan oko sebe, a nesto smo valjda i knjiga procitali.
b. da su tu osobu drugog spola nasli u blizoj ili siroj okolini. i u prosjeku gledano su izrasli u prosjecno normalne, sretne, ljude
ili je zakljucak:
c. dozivotno su hendikepirani, jer to nije dostatno. zbog toga su prosjecno gledano nedostatni, nepravi, neuspijeli ljudi
pa ako je odgovor a ili b. hm. ok.
ako je odgovor c, sta sad da napravimo?
ostavimo sve kako je, jer je zivot cupav i dlakav?
ili?
donesemo zakone koji svakom djetetu bez wenn i aber omogucuje dvospolne roditeljske figure?
te kako cemo te zakone provoditi?
i uz to moje pitanje nije bilo da li ti mislis da li je dijete uskraceno, ako nema jednog roditelja.
ono je bilo da li ana izborom visnje a ne pere za zivotnog partnera smije "uskratiti " svom vec postojecem djetetu musku figuru?
te novo pitanje:
da li se petra smije rastaviti od partnera, jer je brak postao nepodnosljiv, jer time uskracuje djetetu musku figuru?
I ja sam se osjećala kao "crna ovca" nakon jedne mise na kojoj su se skupljali potpisi za ovaj referendum... moje poznanice sz nas pozivale da idemo potpisati na što smo ja i moj muž rekli da mi to ne želimo. Gledali su nas kao da smo pali s oblaka i onda kad smo objasnili svoje stajalište još su nas malo čudnije gledali i ušli smo s njima u raspravu jer valjda smo bili jedini nakon te mise koji razmišljaju drugačije od ostalih.
I zaboli me dupe što smo bili jedini kontra struje glavno da znam zašto tako mislim i osjećam a hoće li se to drugima svidjeti ili neće njihova je stvar!
A ovi koji pišu poskrivečki jer se ne usude reći što misle čak ni na forumu (što je daleko lakše nego uživo) šta da im sad radimo prestanemo pisati da bi se oni osjećali sigurnijima u sebe?
krojachice i ja sam odrastala bez jednog roditelja u ranoj fazi pa smatram da sam odrasla u normalnu i zdravu ličnost, ženski model mi je recimo bila baka, i koliko drugih osoba na ovoj kugli ima isti problem recimo?
Joj, najviše volim kad prestrašenim forumašima ne preostane drugo na da se na pp jadaju jedni drugima. Ima li sigurnijeg mjesta od Rodinog foruma? Pa tu je čak i vrijeđanje zabranjeno![]()
i jos bih nesto dodala, jer imam ponekad osjecaj da govorim klingonski.
samo je jedan dio ovakvih razgovora vezan na to sto mi mislimo i osjecamo. eto ja mislim da treba prestati prodavati colu i usecerena cuda.
da trazim da to postane zakon?
mislim da trebaju biti djeci emocionalno dostupni, a znam da je to cesto tesko, itd,itd
da i to ude u ustav? tko ce to kontrolirati i kako? sto znaci emocionalna dostupnost?
itd
itd
izmedu toga sto neko misli, zeli i onog sto se zove zakonska regulativa, stoje svemiri, galaksije.
nije zakon tu da se kroji, jer ja mislim ovo ili ono i susjeda mi bas radi ovako, a svekrva onako.
on mora biti najveci moguci nazivnik vrijednosti drustva u kojem zivimo i kojem tezimo, te okvir koji ce obuhvatiti najveci moguci broj sudbina i pri tom biti logican, kauzalan i provodljiv.
i promisljen, promisljen. sto on znaci? sto su implikacije? da li je u skladu sa drugim zakonima. itd.
a ne mogu ga ni kreirati oni koji ne razlikuju osnovne pojmove bilo cega. i oprostite mi na izrazu, nisu u stanju sastaviti tri recenice koje nisu u sukobu jedna s drugom.
a mi ovdje ne govorimo o kuhanju pekmeza, govorimo u zakonu, o ustavu.
Ponavljam, mislim da bi lili75 i Dijana mogle imati drugacije misljenje da u stvarnom zivotu poznaju gayove. A mozda i ne. Tu mislim da primjer dvije kcerke od Dicka Chenneya (Bushovog podpredsjednika). Mary Chenney je gay i udata za svoju partnericu. Njezina sestra Liz Chenney se bacila u politiku, prilicno desnu, i kao takva brani gayovima - i svojoj sestri - pravo na brak.
U Americi je u zadnjih 5 godina 16 drzava legaliziralo pravo gayova na brak, ali isto tako 30 i nesto drzava ima zakone koji eksplicitno brane to isto. Mozda imate sliku Amerike kao vrlo liberalne zemlje, ali to nije nimalo istina - Hollywood je vrlo mala manjina. 60% Amera ide svake nedjelje u crkvu (naprema koliko? 10% u Hrvatskoj?). Svako jutro moje cure u skoli kazu Pledge of Allegiance koji ima u sebi "one nation, under God, indivisibile". Ateisti su ovdje puno veca aberacija nego u Evropi, donekle cak i gradjani drugog reda jer tesko da politicar moze biti izabran ako se deklarira kao ateist. Katolici u vecini slucajeva nisu neaktivni, nego su na zupnom popisu itd itd.
Opcenito kad citam vijesti iz Hrvatske, kao da vidim te kulturne ratove koji ovdje bjesne, izvezene skoro doslovce u Hrvatsku. Cini mi se da je MPO a posebno NaPro tehnologija uvezena iz Omahe, Nebraska (kad sam proucavala zivotopise nekih visokih crkvenih duznosnika iz Hrvatske, sad se vise ne sjecam jel bio Pozaic, vidjela sam da je proveo neko vrijeme u tim krajevima), a Milinovicev zakon je bio kopija talijanskog. Ovo referendumsko pitanje je kao sto sam rekla tocna paralela onoga sto se odvijalo u 90-ima ovdje (i jos traje!). Ovdje postoji takva ostra podjela po kulturnim pitanjima, i to skoro tocno po politickoj osnovi, a to se sad tocno isto dogadja u Hrvatskoj, i to skoro u istim postocima (ovdje na nacionalnoj razini ima oko 30% populacije koja gorljivo zagovara desnu kulturnu opciju), a koliko se ja sjecam, to nije bilo tako kad sam ja odrastala (80-te su mi ostale u sjecanju kao vrijeme kad se svasta moglo kritizirati, bar sam tako tada citala u novinama) i da je to u Hrvatskoj pocelo tek nedavno. Ne mogu se oteti dojmu da je to namjerno tako napravljeno. (Ali isto tako se nadam da ce novi Papa krenuti u novom smjeru, i dao je izjave bas u tom smislu, da nije toliko bitno usredotociti se na kulturne ratove.) Sve, ali bas sve (osim cirilice), kontroverze u Hrvatskoj u zadnjih 5 godina su "uvezene" - MPO, zdrastveni odgoj, ovo referendumsko pitanje, i kao posljedicu imaju ostre drustvene podjele. Ovdje vec 6 godina postoji politicka paraliza - politicki kompromis vise nije moguc. To je zastrasujuce i pitam se kamo vodi - i ovdje i u Hrvatskoj.
Inace, po pitanju da li je homoseksualizam spojiv s Crkvenim naukom ili ne - vec 10-tak godina pratim blog Andrew Sullivana - gay, konzervativac, prakticirajuci katolik, ozenjen 2007 za svog partnera. www.andrewsullivan.com Covjek koji vrlo dobro poznaje teologiju, i covjek koji je jos 1989 napisao prvi znacajniji esej o tome zasto je homoseksualni brak u biti konzervativna vrednota. Kad se cita Biblija i oni dijelovi koji spominju homoseksualne cinove, to je uvijek bilo u kontekstu ponasanja koje bi bilo neprihvatljivo bilo da je homoseksualno ili heteroseksualno - npr. Sodoma i Gomora su unistene zbog toga sto su njihovi stanovnici silovali goste (bez obzira na spol), a gosti su u ono doba bili svetinja; kad se Pavao okomio na Rimljane to je bilo u kontekstu (moralno neproblematicnog za Rimljane) homoseksualnog odnosa (bez pristanka) izmedju Rimljana i njihovih (muskih) robova; itd itd. Kao i kod MPO i Biblije, tesko se je pozivati na Bibliju kao na izvor mrznje ili zabrane ili neprirodnosti - jedinu stvar koji Novi Zavjet ponavlja iznova i iznova je ljubav prema bliznjemu. Kao i slucaju MPO-a, radi se o reinterpretaciji Biblije (od strane Crkve ili cak i drustva opcenito) da bi se opravdali vlastiti stavovi.
I zadnje, oko 40% gay parova u Americi ima djecu. Samo oko 5% ima usvojenu djecu. Preko 50% usvojene djece (od strane gay parova) ima posebne potrebe. Vecina ih je usvojena starija. Konkretno, jedno dijete koje je trebalo usvojitelje a pokazivalo je suicidalne tendencije zbog toga sto je bio gay dano je na posvojenje jednom gay paru jer ce u toj obitelji naci ono sto mu treba - prihvacanje. (I da, postoji mnogo primjera ovdje kad su roditelji izbacili svoju gay djecu iz svoje kuce kad su im otkrili da su gay. Vidi ono gore, 30% Amerikanaca su zagrizeno desne kulturne orijentacije.)
ono je bilo da li ana izborom visnje a ne pere za zivotnog partnera smije "uskratiti " svom vec postojecem djetetu musku figuru?
te novo pitanje:
da li se petra smije rastaviti od partnera, jer je brak postao nepodnosljiv, jer time uskracuje djetetu musku figuru?
da jos bude jasnije:
da li mislis da im to gore napisano treba zakonski zabraniti?
ili mislis, da treba zakonski omoguciti/regulirati njihovu zajednicu?
da li recimo mislis da ana i visnja koja zive sa aninom djecom trebaju imati istu zakonsku regulativu kao hetreo roditelji, dakle nasljeduju aninu i visnjinu imovinu, ako se ani nesto dogodi, djeca imaju zakonsku podlogu da ostanu sa visnjom?
ako da, zasto da?
ako ne, zasto ne?
Posljednje uređivanje od seni : 25.11.2013. at 17:39
Lili75, mislim da bi se svi na ovom topicu slozili da su za ljubav, postivanje i toleranciju prema bliznjima. A tko je pokrenuo inicijativu za referendum kojom ce neke uciniti, zabetonirati, manje jednakima?
Stalno se ovdje mijesa pravo na misljenje i nametanje tog istog misljenja u legislativu.
Misli sto zelis, reci to jasno i glasno, ali ne tjeraj da se zakoni oblikuju prema tome.
Ja ne vidim da netko stradava ako kaze svoje misljenje na ovom forumu. Mislim, sto znaci razapeti, rascereciti neku forumasicu? Ja nisam bas vidjela da padaju neke teske rijeci, uostalom, prijavite postove koji vrijedjaju ako ih vidite. U krajnjoj liniji, Lili, nije bitno sto pokretaci i zagovornici inicijative misle, ali zahtijevati da to udje u Ustav je zadiranje u jednakost i naravno da ima reakcija.
ako se netko ne usuđuje pisati i samo u tišini pp-a izmjenjuje poruke podrške ZAovcima da ne dobije "etiketu" ovdje na forumu, može li bar na trenutak zamisliti kako se osjeća neka homo osoba koja nosi svoju etiketu kroz život? mislim da je zaista ružno jadati se i naglašavati da se osjećaš progonjenim, ugroženim zbog mišljenja u situaciji kada iza sebe imaš tu brojku od 700 000 istomišljenika. danas slušam i ne vjerujem ušima - obrazloženje zašto neće objaviti tko ih financira - da bi zaštitili te jadne ljude koji se proganjaju, napadaju...mislim ja u sebi, hej, mladiću? čuješ li što pričaš? mislim da ih je ipak malo iznenadila ta reakcija javnosti, medija, glazbenika, glumaca...svih koji su im se javno usprotivili, kao da više i nisu toliko sigurni u prolaz (joj, da im je barem strah opravdan), kao da se boje da će se taj broj istopiti kad dio ljudi postane svjestan što je potpisao. vjerujem da su očekivali da će to izvesti u tišini, da se ljudi neće toliko angažirati. ono, nakon mise obavit će svoju misiju, a drugi će to šutke promatrati...
Ako se post odnosio na mene, ja na forumu imam možda dva-tri istomišljenika, tih 700 000 je
meni sasvim apstraktno. I ok, možda mogu osjetiti kako se osjeća neka homo osoba. Nešto se time
dokazuje? Ili se možda samo naslađuje?
meni, ovako znatiželjnoj kakva jesam, je žao što mojca nije u uvodni post stavila i anketu. anonimnu. ne moraš ni komentirati. samo klikni.
jel se može to još?
a pazite ovo. znam slučaj, dogovornog braka gdje su obje strane svjesne da je jedna strana gej, sklopljenog isključivo s ciljem posvajanja djece. kakav je to kuršlus životni, ne želim znati. al ok. ne možeš posvojiti ako se deklariraš, ako se ne deklariraš - možeš. a isti si. al si u prvom slučaju u rupi. i još živiš u nekakvim čudnim, nimalo tradicionalnim zajednicama - žena+muž+ljubavnik istog spola+ljubavnik suprotnog spola+dijete.
ne bi ti, al te natjeralo.
al to može.
nema veze.
glavno da si kuco.
i to je život, dijana.
i to je ono što ne možeš spriječiti.
odnosno, možeš.
ali znam da se takvog scenarija, kao i ja, užasavaš i takav scenarij držiš predalekim da bi postao moguć. iako je udaljen nekoliko desetljaća. ili nekoliko tisuća kilometara.
tvoje ZA na referendumu znači ZA za inicijativu koja ga je pokrenula. a koja ne drži nimalo do braka ni do tradicionalnih, kršćanskih vrijednosti. jer ne bi štimca stavljali u kampanju. tvoje stajalište koje si objasnila, u praksi jako malo mijenja stvari u odnosu na moje stajalište. dajmo im sva prava kao brak, osim posvajanja djece.
eno, pino je napisala realne brojke, koliko te usvojene djece ima.
ali ono što mijenja je isticanje u ustavu da nismo isti.
nećemo dozvoliti građanski brak samo da pokažemo da nismo isti. sva prava ćete imati, al samo želimo na razinu ustava dignuti činjenicu da nismo isti. eno vama vaše zajednice, a mi smo pravi, prirodni i ispravni.
a čim se počne pričati oko uskraćivanja bilo kojeg prava bilo kojoj skupini, pokušaj da se pokaže, ne, nismo isti, mi smo bolji i zaslužujemo bolje i više, nameće se samo po sebi pitanje - što je slijedeće i tko je slijedeći na redu.
čemu sad? čemu tolika mobilizacija u ovaj trenutak, kad, nažalost, ova naša vlada nije niti razmatrala mogućnost legalizacije istospolnog braka. niti u primisli.
a kamoli usvajanja djece.
i sve pod izlikom zaštite neke nepostojeće djece i nekih nepostojećih obitelji.
kako kaže dežulović, šta, ne znate što ćete s onih 30.000 ljudi koji na stadionu urla za dom spremni?
kažete, ne možemo ih sve uhapsiti?
o, da, itekako se može. u jedan dan.
i ne samo uhapsiti.
vas toga nije strah? ok. vrlo smiono i hrabro.
ne, nisam mislila ni na koga konkretno, iako si ti dijana upotrijebila taj izraz etiketa. netko drugi se pozvao na to kako se oni za ne usude pisati, kako ih se ovo i ono, što ja znam, pa moraju si podršku davati tajno, jer će biti razapeti...ma mislim, ponovo i po ne znam koji put, ja zaista ne mogu shvatiti da se netko vrijeđa ako mu se postave pitanja koja se od početka ove teme postavljaju, a bez konkretnog odgovora (ti si izuzetak, barem si donekle pokušala odgovoriti). čini mi se poštenije uzeti kamen i gađati pedera u povorci nego pričati kako ih se poštuje, nema ništa protiv njih, ne smatra građanima drugog reda, baš ono, obožava ih se ALI samo neka im ne padne na pamet da za svoju zajednicu traže da se zove brak. ma dobro, neka se njihova zove HRAK, GRAK, BLJAK...hoće li se time išta promijeniti onima, tj. nama koji imamo pravo biti u BRAKU, budući da sutra već može biti donesen zakon kojim će i oni u HRAKU, GRAKU, BLJAKU biti izjednačeni u pravima onih koji su u BRAKU. Ustavnom promjenom za kojom je poludjela masa, neće se postići ono za što se govori da se želi postići, to svi znamo, ali se ipak moramo praviti da ne znamo, jer nije korektno nazvati stvari pravim imenom. mržnja zamotana u ukrasni papir, pravi predblagdanski ugođaj...
Već sam nekoliko puta napisala post i obrisala ga. Jučer sam bila na misi, nisam izdržala do kraja. Saznala sam jučer na propovijedi nešto novo o sebi, saznala sam da sam sluga pakla, jer ću izaći na referendum i glasati PROTIV. Mm je ostao do kraja, ja sam ga čekala i slušala komentare ljudi vani. Pravi kršćanski folklor, uzdizanje Thompsona, pljuvanje po pederčinama i lezbačama, ministranti okolo dijele letke u ime obitelji, prestrašno nešto.
Neznam jeste li ikad vidjele ovaj film, nedavno sam ga gledala i isplakala sam more suza, rađen je po istinitoj životnoj priči Mary Griffith, aktivistice za prava LGBT osoba.
Ako je netko stavio link prije, isprike na ponavljanju.
Film se zove Prayers for Bobby, odlična Sigourney Weaver u glavnoj ulozi:
http://www.youtube.com/watch?v=I-jb0gVFp1c isječak iz filma.
Cure koje ste za, molim vas pogledajte film, iskreno bi me zanimalo vaše mišljenje o njemu.
http://www.youtube.com/watch?v=gU-1ho0c9Ik trailer.
film je zaista prekrasan, gledala sam ga i često ga se sjetim u posljednje vrijeme.
Naravno da ćemo i ja i moja draga glasati protiv, ali po nama je referendum diskriminirajućih i nepotreban prvenstveno jer će se potrošiti novac državnih obveznika kojega tako i tako nema...
gledala sam film i što da kažem...tužno, a u isto vrijeme i tako stvarno, životno. to je scenarij koji nam se svima može dogoditi, a režija ovisi o svakom ponaosob. u bližoj obitelji imam donekle sličan primjer, ali zahvaljujući reakciji obitelji i uže okoline mislim da će naš "Bobby" imati ipak svjetliju budućnost unatoč svim ovim događanjima oko nas.
uglavnom, već je sve rečeno ono što o ovome i sama mislim. ne bih nikog posebno potpisivala, ali evo na brzinu ću izdvojiti cvijetu, seni, frku i sve ostale na čijem su tragu i moja razmišljanja. ono po čemu se ne pronalazim u recimo Dijaninim postovima je sasvim jednostavno i transparentno, a njoj zahvaljujem što je naglas rekla ono što većina onih iz suprotnog tabora ne želi izustiti, a to je činjenica da oni u homoseksualnosti vide nešto neprirodno i izopačeno. i mislim da ne vrijeđam nikog ako kažem da se apsolutno ne slažem s tim i da sam sama sa sobom skroz sigurna i mirna po tom pitanju. i zato nisu bezveze ona pitanja gdje forumašice pitaju koliko gay osoba stvarno poznajete u životu. nije isto o tome hipotetski razgovarati i s nekim proživljavati svakodnevnicu koju mu nemalo puta kroji njegova seksualna orijentacija. I nitko neće Dijani i meni spočitavati i pitati se što radimo sa svojim partnerima u svoja 4 zida spavaće sobe, ali "našem" Bobbyju se svi osjećaju prozvanima reći što misle o njegovim (njezinim) spolnim aktivnostima. Pri tome većina njih ni ne pokušava vidjeti koliko je to poštena, dobra i neiskvarena osoba. Određuje je najčešće samo činjenica što je ne privlače osobe suprotnog spola. I nije do obitelji....naprotiv. Obitelj je tradicionalna, heteroseksualna i usudila bih se reći funkcionalna zajednica. nije bilo nikakvog nasilja, zanemarivanja ni sličnog. ne bih sad u detalje, ali vjerujem da mnogi znaju o čemu pričam.
i još samo jedna sličica da pokažem koliko nas neznanje može unaprijed obilježiti. moja svekrva se uvijek onako potiho užasavala gej populacije i sve joj je to bilo nešto spooky i nastrano. jednom prilikom je kao sindikalni povjerenik imala sastanak u prostorijama gdje je nakon njih tribine održavala jedna gej udruga. kad su oni završili svoj sastanak, predstavnici te udruge su pozvali sve zainteresirane da ostanu na njihovoj tribini i ako žele da se mogu i aktivno uključiti u nju. moja sveki je iz znatiželje ostala i poslije mi došla sva uzbuđena i s onim stavom ko kad je kolumbo otkrio ameriku...ajme bodulice, jel ti znaš da su to zapravo skroz ok dečki i djevojke, pristojni, pametni...čak ih je pitala kako su na tu vijest reagirali njihovi bližnji i iskreno se snuždila kad joj je jedan dečko rekao da se njega njegova obitelj srami i da s njima kontaktira u jako rijetkim situacijama. zapravo je tek po prvi put vidjela u njima osobe, a ne seksualnost koja je samo mali djelić onog velikog mozaika od kojeg smo satkani.
zato zbog "mog" i puno drugih Bobbyja ne mogu glasati niakako drugačije nego protiv. samo što sam nažalost svjesna da se iza ovog referenduma krije puno toga više od činjenice s kim i zašto Bobby spava.
Posljednje uređivanje od Bodulica : 25.11.2013. at 21:55
Reny123, Obiteljski zakon u svojim dijelovima koji se tiču posvojenja zaista izrijekom ne spominje da ljudi s baš određenim zdravstvenim "felerom" ne mogu biti kandidati za posvojitelje, ali u stvarnosti moraš priložiti liječničku potvrdu da ne boluješ od težih i kroničnih bolesti. Imali smo i ovdje na forumu primjere kad su timovi u CZSS odbijali osobe s multiplom sklerozom u dugogodišnjem mirovanju, muževe s jednom davno dijagnosticiranim PTSP-om, a koji sada izvrsno funkcioniraju u svakodnevnici, čak i njihovi psihijatri jamče da su dobro itd. Uopće mi, zato, nije teško povjerovati da su odbili i gluhu osobu. Odbiju i osobe koje psiho-test prokaže kao imalo nestabilne, možda i invalide u kolicima, tko zna, ovisi o procjeni tima.
To je, nažalost, tako, gleda se najbolji interes djeteta. Je li to diskriminacija prema posvojitelju? Jest. Da je puno djece koja se mogu posvojiti, a malo potencijalnih posvojitelja, vjerojatno toga ne bi bilo.
Xtvoje ZA na referendumu znači ZA za inicijativu koja ga je pokrenula
recimo da mogu pretpostaviti koji su osjećaji prema gay osobama u igri.
sada kada je jasno da ih se doživljava isključivo kao nekakve spodobe koje žive samo da bi se seksale. i to još nastrano.
kao da nikakvog drugog smisla ni svrhe njihov život nema, kao da nisu ni kćeri ni sinovi, ni prijatelji ni susjedi ni tetke ni ujaci ni učitelji ni inženjeri, a ni vjernici!
a jesu, i te kako jesu sve to.
ali mi nikako nije jasno da netko može vjerovati kako ovim referendumom čini hrvatsku boljim mjestom za hetero populaciju, pustimo na trenutak homo.
razmislite, vi koji ste ZA, nije li isključiva svrha ovoj inicijativi namazati debelim guskama vratove?
cvijeta, hvala na ovom zaista prekrasnom postu.
vec mi se danima vrti u glavi, sto je zapravo svrha, sto je cilj, iznad onog dnevnog prepucavanja desni, lijevi, ovi, oni.
jer mislim da je vec mnogima jasno da se tu ne radi ni o djeci, ni o obitelji, ni o posvajanjima, ni o seksu, ni o bilo cemu slicnom.
radi se o tome, da li mi zelimo da u ustav republike hrvatske, u najvisi pravni dokument nase zemlje, ude odredba:
sve su zivotinje jednake, ali su neke jednakije.
a radi se i o tome, da dobro razmislimo, ako danas i pripadamo skupini jednakijih, gdje cemo sutra pripadati? i prekosutra?
a radi se i o tome, da li zelimo stvarati drustvo u kojem ce neki biti jednakiji?
Riječanka, ovom analogijom bi ti svih 700000 strpala znači u zatvor, jer bome se za gađanje kamenjem, bilo koga, ide u zatvor.čini mi se poštenije uzeti kamen i gađati pedera u povorci nego pričati kako ih se poštuje, nema ništa protiv njih, ne smatra građanima drugog reda, baš ono, obožava ih se ALI samo neka im ne padne na pamet da za svoju zajednicu traže da se zove brak. ma do
No, u skladu s retorikom medija i retorikom na Rodi.
Razmislite malo koliko ste i vi svojom retorikom doprinijeli da neodlučni glasaju za...jednako kao i provladini mediji, i koliko
nesimpatija prema gayevima ste i vi agresivnom retorikom dodatno vjerojatno izazvali. O oštrim podjelama u društvu da ne pričam,
Reći ćete: pa nismo mi tražili referendum. Moj dojam je ko da ste ga jedva čekali, jer je Vlada uz vas. A drago mi je, s druge strane,
da se uistinu vidi kako je "velika" medijska sloboda u Hrvatskoj.
Oduzet se nikome neće nikakvo "pravo", ako referendum prođe, jer to "pravo" nije niti postojalo.
Istospolni brak je odobren u 15, petnaest zemalja u svijetu, od ukupno 196, koliko ih ima.
Pa kako uopće možete živjeti u takvom homofobnom svijetu? Kako možete živjeti u zapadnim
zemljama gdje isto nije odobreno?
Zaoštrile ste preko svake mjere, mislim da se stvarno više nema šta reći.
A ovo, tko je sutra sljedeći, fino su mediji napumpali do histerije neviđenih razmjera, sve do nacista i Hitlera,
pokušavajući onim neodlučnima utjerati strah u kosti valjda, nabiti grižnju savjesti, učiniti ih krivima.
Strašno su teške te optužbe, zato ih malo i javno istupa, i na Rodi i u medijima.
a ne znam, dijana, ne vidim nikakvu histeriju, samo legalno korištena sredstva da se dođe do što šire javnosti i utječe na njihovo mišljenje.
ako je pod legalno prošao način na koji se prikupilo više od 700 tisuća potpisa, onda mislim da se ni jedna strana nema na što žaliti.
Nema se što tu pumpati, povijest nam je dala dovoljno lekcija i dovoljno primjera kako završavaju ideje o tome da su neki bolji od drugih. Te ideje ili završe krvavo, ili se odbacuju kao zaostale. Uvije je riječ o drugima i uvijek je riječ o tome da je nešto "prirodno", a nešto nije.
Razmisli, sjeti se. Indijanci, robovi, Židovi i Romi, crnci, žene, komunisti, disidenti...
Nemaš argumente i ne pretjeruj da protiv strana pretjeruje jerbo je to doista smiješno slušati. Nemamo amneziju i z+svi znamo kako je počelo. Sad najbolje da se nitko ne buni i najbolje da budemo suzdržani prema nečemu što je diskriminirajuće i opasno.
Dijana, ja sam sigurna, SIGURNA, da si ti svjesna da stvari nisu takve kako si ih upravo opisala. uopće ne znam kako bih to nazvala - poopćavanje, ublaživanje, izvrtanje istine? kakva je to agresivna retorika kod nas? gdje si vidjela agresiju i kako bi ikoga neodlučnog išta ovdje napisano moglo pogurati u ZA pravcu? druga je stvar što one koji su već ZA to što pišemo pogađa i vrijeđa (iako ništa uvredljivo nije napisano, a niti agresivno) - ljudi su kruti, teško se odriču ukorijenjenih stavova, a nije ni na odmet činjenica da ničiji ego ne voli čuti da je u krivu, da diskriminira i nekome čini zlo (a to se čini priznala ti to ili ne jer samo naglašavanje nejednakosti ispunilo je tu svrhu. to je lančana reakcija koje su inicijatori itekako bili svjesni - ista stvar kao i razbijanje dvojezičnih ploča - neke su godinama neprimjetno stajale po selima da bi ih sad porazbijali. čemu to vodi? obnovi mržnje i netrpeljivosti. tako i s gayjevima - zahuktala se sad mržnja koja je bila u stanju mirovanja (donekle) i sad oni zbilja zli dobivaju potvrdu da je ok što su tu i tamo prebili kojeg gayja, a rađaju se sasvim sigurno i ideje o obnovi i pokretanju novih takvih "akcija". sad ti zli imaju debelo zaleđe koje se javno deklariralo kao takvo. jer gay je nešto neprirodno, nejednako i izopačeno - mora da je kad imamo potvrdu grand institucija i 700000 sugrađana).
misliš li zbilja da je ikome od nas bitno na čijoj je strani Vlada i da bi nam mišljenja bila drugačija da je npr. desnica na vlasti za vrijeme održavanja ovog referenduma? tko bi među nama PROTIV bio toliko lud da je jedva dočekao ovakav referendum i kakve to, pobogu, veze ima s Vladom? mada znamo kakve, ali to ima veze sa ZA, a ne PROTIV taborom, je l'.
i oduzimaju se prava, itekako se oduzimaju. oduzima se pravo da se krećemo u smjeru civilizacijskog napretka koji gay populaciji prava s vremenom povećava, a ne smanjuje. zbog ovog s_anja Hrvatska sigurno neće biti niti 16. niti 26., a vjerovatno niti 156. zemlja u svijetu koja će jasno i glasno reći gay is ok. ne, mi ne napredujemo. mi se downgradeamo na razinu zemalja gdje je potrebna čitava vojska da se npr. zaštiti gay parada. jer ovo što se kod nas upravo događa rađa - mržnju. možda ne kod tebe, ali kod velike većine ZAovaca koji samo upijaju eksplicitne, a pogotovo implicitne poruke, a da ne pričam o djeci, o novim generacijama koje su imale šansu izaći iz tog začaranog kruga mržnje, ali s ovakvim pohodima starijih, teško da će se i oni izvući.
i nisu mediji ništa napumpali. bio je MPO i pokušaj utjecanja na to pravo. zatim ZO. sad su spolne i nacionalne manjine na programu. a to ne vide samo oni kojima je taj cjelokupni program, hmmm, kako da se izrazim - "prirodan"?
ne kazem Dijana da to nije djelomicno tocno da su mediji odradili ovdje svoje, no povezivanje ovog referendumskog pitanja s pitanjima recimo zabrane medicinski potpomognute oplodnje i nije baš izmišljeno, dapače, mislim da je vrlo povezano, ista uistinu ista skupina je lani pokušala progurati i zabranu MPO postupaka odnosno izglasavanje novog MPO zakona. Srecom i mnogi vjernici ovo nisu podržali.
S druge strane, jesi ti razmislila koliko je Crkva odbila vjernika svojom retorikom vezano za MPO prošle godine ali i nametnutim ogdovorom na ovo referendumsko pitanje?
Ovo ti ja govorim kao vjernica, doduše u očima mnogih vjernica koja parcijalno konzumira....... ali nas je također mnogo.... vjeruj mi.
Da li su pravi vjernici stvarno sigurni da Isus želi da glasaju ZA? Što ako zbog toga završe u paklu jer Isus diskriminaciju smatra grijehom?
Mogao bi im reći - prekršili ste onu "ne laži" jer ste obmanjivali javnost da niste protiv jedne manjine i da niste protiv kršenja njihovih ljudskih prava.
Mogao bi im reći - prekršili ste onu "ne ukradi" jer ste krali dostojanstvo jednoj skupini ljudskih bića koja sam stvorio.
Bili ste oholi.
Kako biti 100% siguran da Isusu nije stalo do ljudskih prava, do ljudskog dostojanstva svih bića koja je stvorio?
To bih se ja pitala da vjerujem u njega. Činilo bi mi se da je on bolji od onoga što nam prikazuju, jer čemu sve...čemu uopće nekakva vjera...ako se ona svodi na mržnju, netoleranciju, netrpeljivost, strah od drugih...a duboko u srcu znala bih, iako možda ni ja ne bih priznala, da je o tome riječ.
A ni suprotna strana nije baš imuna na stvaranje histerije i plašenje ljudi, zar ne? Što je s raznoraznim člancima u kojima se tvrdi da će društvo maltene propasti ako gejevima dopustimo brak i posvajanje, da ne spominjem kako manipuliraju emocijama ljudi tvrdeći da će se onda dići i pedofili (???) i tko zna tko sve ne.A ovo, tko je sutra sljedeći, fino su mediji napumpali do histerije neviđenih razmjera, sve do nacista i Hitlera,
pokušavajući onim neodlučnima utjerati strah u kosti valjda, nabiti grižnju savjesti, učiniti ih krivima.
potpis, frka.Dijana, ja sam sigurna, SIGURNA, da si ti svjesna da stvari nisu takve kako si ih upravo opisala. uopće ne znam kako bih to nazvala - poopćavanje, ublaživanje, izvrtanje istine? kakva je to agresivna retorika kod nas? gdje si vidjela agresiju i kako bi ikoga neodlučnog išta ovdje napisano moglo pogurati u ZA pravcu? druga je stvar što one koji su već ZA to što pišemo pogađa i vrijeđa (iako ništa uvredljivo nije napisano, a niti agresivno) - ljudi su kruti, teško se odriču ukorijenjenih stavova, a nije ni na odmet činjenica da ničiji ego ne voli čuti da je u krivu, da diskriminira i nekome čini zlo (a to se čini priznala ti to ili ne jer samo naglašavanje nejednakosti ispunilo je tu svrhu. to je lančana reakcija koje su inicijatori itekako bili svjesni - ista stvar kao i razbijanje dvojezičnih ploča - neke su godinama neprimjetno stajale po selima da bi ih sad porazbijali. čemu to vodi? obnovi mržnje i netrpeljivosti. tako i s gayjevima - zahuktala se sad mržnja koja je bila u stanju mirovanja (donekle) i sad oni zbilja zli dobivaju potvrdu da je ok što su tu i tamo prebili kojeg gayja, a rađaju se sasvim sigurno i ideje o obnovi i pokretanju novih takvih "akcija". sad ti zli imaju debelo zaleđe koje se javno deklariralo kao takvo. jer gay je nešto neprirodno, nejednako i izopačeno - mora da je kad imamo potvrdu grand institucija i 700000 sugrađana).
misliš li zbilja da je ikome od nas bitno na čijoj je strani Vlada i da bi nam mišljenja bila drugačija da je npr. desnica na vlasti za vrijeme održavanja ovog referenduma? tko bi među nama PROTIV bio toliko lud da je jedva dočekao ovakav referendum i kakve to, pobogu, veze ima s Vladom? mada znamo kakve, ali to ima veze sa ZA, a ne PROTIV taborom, je l'.
i oduzimaju se prava, itekako se oduzimaju. oduzima se pravo da se krećemo u smjeru civilizacijskog napretka koji gay populaciji prava s vremenom povećava, a ne smanjuje. zbog ovog s_anja Hrvatska sigurno neće biti niti 16. niti 26., a vjerovatno niti 156. zemlja u svijetu koja će jasno i glasno reći gay is ok. ne, mi ne napredujemo. mi se downgradeamo na razinu zemalja gdje je potrebna čitava vojska da se npr. zaštiti gay parada. jer ovo što se kod nas upravo događa rađa - mržnju. možda ne kod tebe, ali kod velike većine ZAovaca koji samo upijaju eksplicitne, a pogotovo implicitne poruke, a da ne pričam o djeci, o novim generacijama koje su imale šansu izaći iz tog začaranog kruga mržnje, ali s ovakvim pohodima starijih, teško da će se i oni izvući.
i nisu mediji ništa napumpali. bio je MPO i pokušaj utjecanja na to pravo. zatim ZO. sad su spolne i nacionalne manjine na programu. a to ne vide samo oni kojima je taj cjelokupni program, hmmm, kako da se izrazim - "prirodan"?
Smatram se vjernicom i meni ovo uopće nema veze s mojom vjerom. Več sam napisala, glasati ću protiv.
ja bih da se shvati da nisu svi koji su protiv ovog referenduma fanovi i glasači sdpa. osobno, dio odgovornosti za ovaj jad prebacujem i na vladu. koja nije mijenjala zakon o referendumu kada je mogla i trebala, koja je na početku skupljanja potpisa izjavljivala cijeli spektar gluposti od toga da ne može doć do referenduma do toga da oni moraju blagoslovit promjene ustava. (sjetimo se onog mamlaza od pedje grbina.) na kraju krajeva, uopće nisu dali pitanje ustavnom sudu. tako da, iako ne mislim da su sve te greške u koracima rađene s intencijom, mislim da su nesposobni. tako da bih voljela da nas se prestane omalovažavati kao neke esdepeove poltrone. imam(o) mozak i srce i znam(o) što e ispravno. a ovakava nepravda to nije.